2024-01-22 47 瀏覽
鬧市中的綠洲@chillpillhk 要不是點選了這張間的$100夜繽紛券,未必會發掘到小店。人如其名,店內的裝橫予人假日悠閒的感覺,餐單選擇也頗多的,只是所處位置並非日常最多人流的地方,待喜愛四處覓覓小店的人發現。===Chill Pill 沙律碗===由日式豆腐、牛油果、藜麥、南瓜、小蕃茄和羅馬生菜組成的新鮮健康組合,用上消費券補十多元便吃到,加上店內悠閒的vibes, 如果是午後來,大抵會點杯咖啡消磨一下時光。================PS 即使點的食物不多,店員還是很細心的替我加了幾轉水,態度也很好,值得回訪 👏#香港美食 #香港cafe關注組 #香港小店
鬧市中的綠洲@chillpillhk

===Chill Pill 沙律碗===
================

#香港美食 #香港cafe關注組 #香港小店
2024-01-15
2024-01-20 31 瀏覽
第一次幫襯既時候印象已經唔錯,所以再有 gathering 就約朋友去試,好多時d食肆食第二次都會keep唔到水準,呢間野掂喎,keep到,仍然都咁好味,特式野飲都唔錯,唔會太甜,剛剛好,朋友都滿意🎉🎉🎉🎉
  • 蟹黃芝士通心粉
  • 壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋
放工約男朋友去太子試新cafe,喺MOKO附近唔難搵👀。Cafe走復古風,環境唔錯😌,揀左個2人set好抵食😛🔅2 GOOD 2 CHILL ($428)🔸炸物拼盤有餃子同唐揚炸雞~餃子炸得啱啱好,唔會炸到個皮好硬,入面都juicy🤭。炸雞🔸USDA肉眼牛扒 (+$50)牛扒🥩好嫩,雖然有少少筋不過都ok。伴碟既蘆筍、薯仔煎香左都好好食🔸壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋牛脊肉牛味濃,頗嫩~可能撈勻左溫泉蛋,食落唔太似炒烏冬,但係係好入味既日式烏冬,好啱我口味💮🔸宇治抹茶牛角窩夫雞蛋仔形既croffle超香🤤,抹茶雪糕唔算太回甘但都唔錯,加埋少少紅豆甜甜地好match🫘💚🔸Super Milk Chocolate (+$20)呢杯見人叫覺得好吸引所以跟機🪙,揀左oat milk。真係唔會好甜😳,有埋少少朱古力碎幾好飲💕🔸宇治小山園抹茶鮮奶 (+$25)抹茶味帶點苦澀,幾香奶味🥛💬Overall相當滿意🥰,餐廳夠光猛又乾淨,staff又nice,2人餐超抵食!約埋朋友/撐枱腳一流❤️

🔅2 GOOD 2 CHILL ($428)

炸物拼盤
🔸炸物拼盤

USDA肉眼牛扒
🔸USDA肉眼牛扒 (+$50)

🔸壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋

宇治抹茶牛角窩夫
🔸宇治抹茶牛角窩夫

🔸Super Milk Chocolate (+$20)
🔸宇治小山園抹茶鮮奶 (+$25)
抹茶味帶點苦澀,幾香奶味🥛

炸物拼盤
宇治抹茶牛角窩夫
2024-01-14 50 瀏覽
行完花墟喺附近搵嘢食,呢間Cafe一直想試好耐,果然冇令我失望!呢度嘅環境充滿住復古風格,門口右手邊梳化位置係打卡位,點影都咁有feel📸好推介佢哋嘅「牛油果蟹肉他他配法包」,啲蟹肉多到滿瀉咁濟,配埋下面嘅牛油果食落去感覺好fresh呀!甜品嗌咗佢哋嘅「宇治抹茶牛角窩夫」,個樣成個雞蛋仔咁,原來係用牛角包整出嚟嫁,好鬼得意,加埋濃濃嘅抹茶醬,食落去好有口感!呢度仲可以帶埋毛孩過嚟嫁,啱晒有養寵物朋友仔🐶🐱

• 宇治抹茶雞蛋仔
和妹妹路過,見到此店空間感不錯,坐下。叫了少量食物,我叫了果醬pancake,美式咖啡,享受了一個舒暢的早上。10分寫意悠閒。此店的食物種類都頗多,有finger food, burger,pancake,日式湯麵之類。下次有機會再來試食其他的食物。
和妹妹路過,見到此店空間感不錯,坐下。

2024-01-13
早餐
2024-01-08 38 瀏覽
和男朋友聖誕逛街看到這家店,感覺氛圍很愜意,透過玻璃窗看進去,已經是晚飯期間,可是裡面的客人卻也不會特別多。說實話,起初是被裝潢吸引了,然後好奇點開餐單,看到後,發現價格不會過分昂貴。於是點了一份,抱著試一試的心態,想著一起吃一份也不會浪費,沒想到特別驚喜。食物的擺盤精緻、份量很足夠,真的可以算是物有所值。每個菜都會有些小心思來讓味蕾收穫滿滿的愉悅。我們倆結束後,心滿意足地離開了。順帶一提,店員的服務也很耐心周到,不會過分熱情,讓人在繁忙的城市中收穫難得的一份愜意。這樣的晚飯,浪漫、經濟又滿足。下次還會和男朋友再來!

2024-01-01 865 瀏覽
位置旺角洗衣街寂靜嘅街道上,出現了一間復古風的Cafe 「Chill Pill 」,門面用上白色、橙色和木系設計,感覺好溫暖,一定係三五知己聚腳傾偈嘅好地方,飲咖啡食小食傾吓偈唔單止可以喺日頭或者下午茶進行,原來夜晚一樣咁有feel ☕️今晚就嚟到感受吓,街上仍是一片寧靜,但「Chill Pill 」裏面就有幾枱客人一邊聊天,一邊享用美味的食物,晚上一樣可以好放鬆好Chill 嘆吓咖啡食個晚餐,最近餐廳仲推出咗「2 Good 2 Chill 」Dinner Set ,可以選擇一款頭盤、兩款主菜、一款甜品和兩杯飲品,夠晒溫飽😋🌟2 Good 2 Chill Dinner Set $ 428 「Weekdays after 6pm 」🥑▪️Avocado Crab Meat Tartare牛油果蟹肉他他配香脆多士,鮮味既蟹肉伴上軟滑牛油果和蕃茄莎莎,味道清新又健康,塗上香脆多士上,好滋味開胃菜🥩▪️USDA Ribeye +$50USDA肉眼牛扒,意想不到的驚喜,牛扒質素竟然如此高,外焦肉質仍呈粉嫩狀態,調味只用上海鹽,口感軟淋充滿牛香好美味,更喜歡伴菜烤蔬菜,有紅椒、蘆筍、薯仔味道仍保留蔬菜的

「Weekdays after 6pm 」

🥑▪️Avocado Crab Meat Tartare

🥩▪️USDA Ribeye +$50
USDA肉眼牛扒,意想不到的驚喜,牛扒質素竟然如此高,外焦肉質仍呈粉嫩狀態,調味只用上海鹽,口感軟淋充滿牛香好美味,更喜歡伴菜烤蔬菜,有紅椒、蘆筍、薯仔味道仍保留蔬菜的鮮甜,不需要太多醬料搞錯,就是美味

🐠▪️White Miso Halibut +$28
香煎味噌比目魚,魚肉鮮嫩香滑,有著淡淡的味噌味道,配上紅椒絲令賣相更美觀,增添香辣風味,一樣配有美味的蔬菜配上香滑的南瓜蓉,更加健康美味

🧇▪️Yuzu Eggie
柚子牛角窩夫,可愛雞蛋仔造型嘅 croffle 牛角窩夫超級香脆充滿牛油香,配上清新既柚子雪糕、蜜糖脆脆和柚子麻糬,好美味好滿足

🍫▪️Super Milk Chocolate + $20
超級朱古力 ,見到賣相就知道係超級Super,就如名字一樣,就是一杯香濃香滑的濃厚朱古力,出乎意料之外竟然唔太甜,喜歡

☕️▪️Baileys Latte
百利甜酒鮮奶咖啡,Baileys 就飲得多,配上Latte 就第一次,口感香滑,淡淡酒香唔太甜, 賣相仲要好靚添

• USDA肉眼牛扒
  • 香煎味噌比目魚
  • 超級朱古力
2023-12-29 53 瀏覽
Boxing Day同男朋友飲完茶想飲杯咖啡順便超下路過見到Chill Pill個名中左我地一半😆是日紅日兼聖誕節翌日竟然唔使等位入去坐低環境算寬敞收銀頂頭的木條餐牌好「美式」feel一杯hot latte一杯ice mochaLatte入口fruity 係我杯茶拉花清晰奶泡有厚度熱度亦啱啱好兩口子傾下呢傾下路渡過一個寧靜嘅下午
Boxing Day同男朋友飲完茶
兩口子傾下呢傾下路
渡過一個寧靜嘅下午
2023-12-26
2023-12-20 71 瀏覽
朋友生日,夜晚又想食Cafe旺角區想搵間高質少少既都未必有位好彩成功walk in 到chill pill一入去見到個裝修好懷舊文青已經好鐘意😍叫左幾樣野食,菜式冇一般cafe咁單調,而且又幾好味喎🤤而且有蛋糕供應,如壽星所願食到開心果味芝士蛋糕🤤👍🏻👍🏻📸唐揚炸雞楓糖漿斑戟📸chill多茜牛肉漢堡配莞茜shake shake薯條👍🏻📸蟹肉炒天使麵 🫢有啲港式feel📸花生醬奶蓋鮮奶咖啡📸白桃芒果冰茶📸開心果芝士蛋糕
朋友生日,夜晚又想食Cafe
旺角區想搵間高質少少既都未必有位
好彩成功walk in 到chill pill
一入去見到個裝修好懷舊文青已經好鐘意😍
叫左幾樣野食,菜式冇一般cafe咁單調,而且又幾好味喎🤤
而且有蛋糕供應,如壽星所願食到開心果味芝士蛋糕🤤👍🏻👍🏻
📸唐揚炸雞楓糖漿斑戟
📸蟹肉炒天使麵 🫢有啲港式feel
📸花生醬奶蓋鮮奶咖啡
📸白桃芒果冰茶
📸開心果芝士蛋糕
🧡一間用心經營的咖啡店!去多了Café,一直很怕只可以打卡,食物素質不太很的咖啡店。幸好!這一家食物跟飲料都挺讚的喔ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧還有精美的打卡位!玻璃與陽光配合美式復古的DESIGN,很舒服。 • Mix and Match Your Own Set!1)日本珍珠米2)手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁+生薑五花腩片3)椒鹽玉子豆腐+溫泉蛋雖然係好簡單既日式家庭料理但從主食中品嘗到店家對食物質素既高要求!手打雞肉餅有種淡淡既香菇味而昇華整個口感;生薑五花腩不得不讚的是用料十足,淡淡既薑味配夾住青瓜去膩既五花腩,挺有心思的配搭! • 芝士肉醬薯條🍟🧀不會因醬汁而放淋的薯條!是讚的喔😆😆 • 是日蛋糕 - 開心果司巴克芝士蛋糕🍰Miss Pisces Creations出品的!不太膩但也有淡淡開心果味道~略微覺得芝士味重一點( °‪꒳​° ) 喝的點了Iced Latte、Espresso Tonic.咖啡的質素整體來說是可以的₍₍ ( ๑॔˃̶◡ ˂̶๑॓)◞♡
🧡
一間用心經營的咖啡店!
去多了Café,
一直很怕只可以打卡,
食物素質不太很的咖啡店。
還有精美的打卡位!
玻璃與陽光配合美式復古的DESIGN,很舒服。

• Mix and Match Your Own Set!
1)日本珍珠米
2)手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁+生薑五花腩片
3)椒鹽玉子豆腐+溫泉蛋

• 芝士肉醬薯條🍟🧀
不會因醬汁而放淋的薯條!是讚的喔😆😆

• 是日蛋糕 - 開心果司巴克芝士蛋糕🍰
Miss Pisces Creations出品的!
不太膩但也有淡淡開心果味道~
略微覺得芝士味重一點( °‪꒳​° )

太子靚靚復古風cafe😌除咗日式定食仲有漢堡包、mac & cheese、炸雞pancake呢啲美式食物平日咁忙真係要同朋友嚟chill chill▶️ Matchy combo ($118)最鍾意有得自由拼搭1️⃣ Carbs (四選一): 揀咗日本珍珠米,有成大碗夠飽肚餸飯(見烏冬同蕎麥麵份量偏小)上面加咗飯素調味不過飯質比較一般🍚少許乾身,唔夠飽滿黏身2️⃣ Meat (八選二):/手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁/人手自製嘅雞肉餅,入面混入香菇、馬蹄 (自己麻麻哋馬蹄,好彩佢唔係落咗好多🙈)肉質實正,帶少許肉汁,調味夠鹹,上面配上大量青蔥,餸飯一流不過香蒜味唔算出,同埋如果有啲醬油會好啲/味噌比目魚(+$8.0)/比目魚肉質鮮嫩,充滿魚油香,仲要無骨好食不過未至於好特別🐟3️⃣ Veggie & egg (九選二): /味噌茄子/有驚喜🍆切成一片片,簡單用油煎香,再用味噌醃質感爽實,有啲似蜜糖烤番薯片,味道唔苦澀/香蒜雜菇漬/有唔同種類嘅菇菇,好香香蒜牛油味菇口感都唔錯🍄/明太子日式蛋卷 (+$15)/試咗朋友嗰個,意外地好食👍🏻蛋卷一層層,整得好濕潤唔dry面頭嘅飛魚子大大粒入口即爆,黏黏地蛋
太子靚靚復古風cafe😌
平日咁忙真係要同朋友嚟chill chill

▶️ Matchy combo ($118)
最鍾意有得自由拼搭

1️⃣ Carbs (四選一):
揀咗日本珍珠米,有成大碗夠飽肚餸飯
(見烏冬同蕎麥麵份量偏小)
上面加咗飯素調味
不過飯質比較一般🍚少許乾身,唔夠飽滿黏身

2️⃣ Meat (八選二):
/手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁/
肉質實正,帶少許肉汁,調味夠鹹,上面配上大量青蔥,餸飯一流
不過香蒜味唔算出,同埋如果有啲醬油會好啲
手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁

/味噌比目魚(+$8.0)/
比目魚肉質鮮嫩,充滿魚油香,仲要無骨
好食不過未至於好特別🐟
味噌比目魚

3️⃣ Veggie & egg (九選二):
/味噌茄子/
有驚喜🍆切成一片片,簡單用油煎香,再用味噌醃
質感爽實,有啲似蜜糖烤番薯片,味道唔苦澀

/香蒜雜菇漬/
有唔同種類嘅菇菇,好香香蒜牛油味
菇口感都唔錯🍄
香蒜雜菇漬

/明太子日式蛋卷 (+$15)/
試咗朋友嗰個,意外地好食👍🏻
蛋卷一層層,整得好濕潤唔dry
面頭嘅飛魚子大大粒入口即爆,黏黏地
蛋卷包住嘅明太子份量仲好多
又係一個餸飯一流之選
明太子日式蛋卷

食物幾精緻,製作用心,成個set好打卡able😍
見人地嘅炸雞pancake都好靚
Matchy combo

環境舒服,裝修用橙啡配白色,牆上掛上可愛嘅油畫同擺設,好卡通同vintage feel

服務好好,雖然得一個侍應,但係佢好勤力同幫得手,上菜算快
性價比OK,加埋服務費大概$150/人
其實佢仲有一人set同二人set,包前菜、飲品、甜品

同朋友黎食lunch/ dinner chill吓就啱晒💗
平日夜晚嚟到滿場,等咗大概20分鐘,所以如果大家想食可能要預先訂定位啦!
20 分鐘 (堂食)
味噌比目魚
香蒜雜菇漬
明太子日式蛋卷
Matchy combo
  • Matchy Combo
  • 味噌茄子
2023-12-09 110 瀏覽
-𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡 𝙋𝙞𝙡𝙡 💊呢間可能係我近期見過最精緻又有心思既Cafe 之一為慶祝開張一周年 特別推出 The Journey 限定晚市套餐店主將遊歷世界各地既味道同回憶都融入美食當中主要係分為 「野」、「岸」、「舍」、「屋」 4個主題✨The Journey ($378/pp)- mocktail included 舍 The Barn 🌾 Creamy Roasted Pumpkin Soup🌾 Baguette with homemade chicken butter 用上本地南瓜打成蓉 加入木魚高湯 熬製而成 放係金寶湯罐 懷舊美式造型令湯品增添玩味另外配搭法包 加自家製鹹蛋牛油 - 混入雞皮碎料 幾特別岸 The Shore🌊 Crab Tartare🌊 Spicy Tuna Cone🌊 Citrus Octopus作為前菜既3款 味道都係偏酸香 幾開胃的蟹肉他他混入芒果肉做成撻 甜甜酸酸的; 迷你辣吞拿魚筒 睇佢細細一筒 估唔到最刺激係呢個 酸辣得很到位;橘香八爪魚爽口彈牙 最中意呢個~野 The Field 🌳 Satsuma Chicken Roulade選用脂肪含量低
𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡 𝙋𝙞𝙡𝙡 💊

呢間可能係我近期見過最精緻又有心思既Cafe 之一
店主將遊歷世界各地既味道同回憶都融入美食當中
主要係分為 「野」、「岸」、「舍」、「屋」 4個主題

✨The Journey ($378/pp)
- mocktail included

🌊 Citrus Octopus
作為前菜既3款 味道都係偏酸香 幾開胃的
蟹肉他他混入芒果肉做成撻 甜甜酸酸的;
迷你辣吞拿魚筒 睇佢細細一筒 估唔到最刺激係呢個
酸辣得很到位;橘香八爪魚爽口彈牙 最中意呢個~

野 The Field

🪵 Sea Salt Cream Top Tiramisu
啟發自馬特洪峰雪山既海鹽奶蓋既Tiramisu
上層既海鹽奶蓋質感細滑 咖啡味非常香醇濃郁
下層就有小小雪地裝飾重構雪山風景 都幾得意

🍸 Cocktail - End of Autumn (+$30)
Peach Umeshu | Vodka | Peach Mango Tea | Tonic
水果香味較為突出 梅酒同伏特加既酒精味唔濃
所以都好易入口 又酸酸甜甜的

🍸 Mocktail - Sunrise Shack
Rose | Lychee | Apple | Jasmine Tea | Soda
飲落荔枝同蘋果味香濃 如果茉莉花茶更突出會更好
2023-11-30
2023-11-23 536 瀏覽
萬聖節前去咗Chill Pill呢到食,嚟到見到好多有關萬聖節嘅裝飾🎃,好夾餐廳本身嘅橙白色嘅裝修,幾有氣氛!•🥢 蟹黃芝士通心粉 $98睇相見到呢個Mac&cheese好吸引!用咗紐紋通心粉,比一般通粉更有咬口同掛汁!而且呢個仲有蟹黃,香好多,但食落芝士同蟹黃味都唔夠濃,有啲啲失望🥲•🥢 Matchy Combo $118+8呢個係朋友食嘅,係自選定食咁,可以揀一個主食、兩個餸同兩款蔬菜/前菜,佢揀咗木魚湯烏冬、手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁、味噌比目魚、椒鹽玉子豆腐同香蒜雜菇漬,我偷偷食咗少少,手打雞肉餅係比較腍,同埋唔係太食得出牛油香蒜菇汁嘅味🤔 但比目魚、烏冬、玉子豆腐同雜菇漬都不錯!•🥢 開心果巴斯克 $50-60呢個巴斯克好似唔係固定餐牌入面,所以未必次次都有~ 蛋糕唔算大件,但好驚喜!因為佢唔係全件都係開心果味,切開明顯見到兩層嘅顏色,前段嘅綠色部分好濃開心果味,後段嘅黃色部分保留咗巴斯克本身嘅乳酪芝士香!想夾埋一齊食就可以兩邊都筆起再放入口🤣 面頭仲有啲開心果忌簾同開心果粒粒😍 雖然無一般巴斯克嘅軟心,但味道幾出色!

🥢 蟹黃芝士通心粉 $98
蟹黃芝士通心粉

🥢 Matchy Combo $118+8
Matchy Combo

🥢 開心果巴斯克 $50-60
Matchy Combo
2023-11-15 99 瀏覽
太子Chill pill 既裝修風格係有趣鮮明既美式懷舊復古風。擺放左唔少懷舊傢俬&得意玩具為了慶祝一週年,特意推出以「The Journey」為主題的限定晚市餐牌,將喜歡遊玩並曾旅居美國與日本的店主旅行途中遇到的所見所聞融入美食當中,分成「舍」、「岸」、「野」、「屋」四大場景餐前每人有一小杯柚子酒享用,以迷利哈哈笑酒杯裝住,柚子好清新,cheers 🍻「舍」以美國加州為靈感製作南瓜湯、法包配自家製鹹蛋牛油,以Chill Pill 金寶湯罐盛着,美式復古造型充滿趣味「The Shore 岸」:峇里島風味的前菜蟹肉他他配搭芒果、迷你辣吞拿魚筒、橘香八爪魚,並以石春及海星、貝殼盛着上桌,充滿清爽氣息。蟹肉他他配搭芒果好清新,蟹肉鮮甜,芒果又甜,迷你辣吞拿魚筒既吞拿魚魚脂好滑。橘香八爪魚勁厚肉彈牙,浸出鮮味肉汁,yummy🤩「The Field 野」:以日本鹿兒島為主,揀左薩摩地雞慢煮雞卷、雞脂肪含量低,打成蓉並混入蔬菜,伴日本紫薯蓉&柚子酸汁,比較清淡健康😙另一份香煎味噌比目魚,魚皮煎香,魚肉又滑又juicy, 如果可以大舊d就好喇😋「The Lodge 屋」:甜品係意大利與瑞士馬特洪峰雪

「The Lodge 屋」:甜品係意大利與瑞士馬特洪峰雪山為靈感既海鹽奶蓋Tiramisu。甜品好似個雪水晶球,有聖誕樹、小木屋&雪地,tiramisu 酒味香濃,一人一份大滿足
同朋友慶生,餐廳係木盤上寫上生日祝福,好靚🥰

🍸COCKTAIL 揀咗Golden Dawn
Gin, Fresh Mint, Ginger Beer, Lime
賣相好靚,橙橙綠綠甘,飲落有薑啤味,又有青檸同薄荷,好清新

🍹無酒精特飲 Mocktail
Sunrise Shack:以玫瑰荔枝作基調,混入蘋果及茉莉花茶,賣相一般,不過飲落可口

2023-11-12 75 瀏覽
食物分量偏西,女生來說也是比較少份量的。但是食物味道是不錯的,肉類比較出色。但是性價比不高飲品種類也偏小,如果不喝咖啡的話,可以選擇的飲品不多。餐廳環境是優美的,挺適合情侶去的。但是如果是一般的食飯聊天的話,價錢算是偏貴了。但是性價比仍然被婆婆咖啡屋高的。