在花墟買完植物見到附近這間裝修幾靚嘅Cafe,見到網上評價好像也不錯,一於入去試一試。貪方便點了餐廳的二人set($528),最近有優惠88折,幾抵食~ 先來兩杯飲品 熱桂花烏龍茶白桃芒果冰茶杯子賣相頗好,味道就普普通通不過不失。•Dinner set soup 用金寶粟米罐裝着的金寶粟米湯😂 頗有諗頭,幾得意~ 湯十分濃稠傑身,個人稍嫌太厚實,稠少少會更好😛 •小食: 日式山葵醬餃子有三款小食分別是雞翼餃子或沙律,我們選了有wasabi口味的餃子餃子味道還可以,不過皮煎得不夠香脆•main: 蕃茄香草肉丸通粉 🍝 賣相ok 肉丸味道不錯,通粉是大通粉的那一種,偏乾身未能好掛汁醬汁蕃茄味道濃郁~ 未夠香甜 •main: 香煎美國Prime牛小排 牛小排看上去頗生,但吃入口還好 稍嫌有少少筋,有幾塊不能成塊吃光如果能更熱辣辣上枱會更好 🙈 •甜品: 宇治抹茶牛角窩夫🧇Croissant版本的雞蛋仔,口感有新鮮感入口尚算脆卜卜面頭的宇治抹茶味道夠濃厚配上綠茶雪糕🍦和豆沙團子層次豐富,甜品比想像中好食~ •餐廳環境不錯cozy舒適有很多不同大大小小的裝飾品增添趣味性甜品比主菜出色下次經過會再

先來兩杯飲品
熱桂花烏龍茶
白桃芒果冰茶
杯子賣相頗好,味道就普普通通不過不失。
Dinner  set :熱桂花烏龍茶 + 白桃芒果冰茶

Dinner set soup
用金寶粟米罐裝着的金寶粟米湯😂
頗有諗頭,幾得意~
湯十分濃稠傑身,
個人稍嫌太厚實,稠少少會更好😛
Dinner  set  soup

小食: 日式山葵醬餃子
有三款小食分別是雞翼餃子或沙律,
我們選了有wasabi口味的餃子
餃子味道還可以,不過皮煎得不夠香脆
Dinner  set  小食: 日式山葵醬餃子(4隻)

main: 蕃茄香草肉丸通粉 🍝

賣相ok 肉丸味道不錯,
通粉是大通粉的那一種,偏乾身未能好掛汁
醬汁蕃茄味道濃郁~ 未夠香甜
Dinner set main: 蕃茄香草肉丸通粉
Dinner set main: 蕃茄香草肉丸通粉

main: 香煎美國Prime牛小排
牛小排看上去頗生,但吃入口還好
稍嫌有少少筋,有幾塊不能成塊吃光
如果能更熱辣辣上枱會更好 🙈
Dinner set main: 香煎美國Prime牛小排
Dinner set main: 香煎美國Prime牛小排

甜品: 宇治抹茶牛角窩夫🧇
Croissant版本的雞蛋仔,口感有新鮮感

入口尚算脆卜卜

面頭的宇治抹茶味道夠濃厚

配上綠茶雪糕🍦和豆沙團子
層次豐富,甜品比想像中好食~

Dinner set 甜品: 宇治抹茶牛角窩夫

餐廳環境不錯cozy舒適

有很多不同大大小小的裝飾品增添趣味性
甜品比主菜出色

下次經過會再試試其他甜品~

As usual, menu for reference : )

2025-04-12 97 瀏覽
太子喺九龍區入面少有寧靜嘅區分,尤其是喺花墟附近,兩邊的建築物都唔算高,所以俾到你喺市區享受到一種廣闊嘅感覺。呢度附近Chill嘅食肆都有唔少,好似今次我去呢間Chill Pill cafe,喺太子站或者旺角東站行過去都唔使5分鐘,店外邊嘅裝潢佈置有一種日本咖啡室嘅感覺,裏面嘅燈光好柔和,再加上一啲精緻嘅擺設,令你一入門口就已經覺得放鬆。餐廳嘅食物有少許和式西餐嘅感覺,今次叫嘅二人餐,可以有一款小食一個主菜同埋一個澱粉質類食物可以揀,餐廳仲好細心有素食選擇。我就叫咗一個沙律碗做前菜,沙律碗份量十分豐富,有蕃茄南瓜及紅薯做配料,配上生菜及藜麥,營養豐富之餘顏色都好漂亮,依間餐廳好鍾意放食用花,令到食物嘅擺設美觀好多。主菜我要咗美國頂級牛小排,呢度嘅牛小排佢會幫你切開一小塊,方便大家一邊傾偈一邊食,牛扒煎得剛剛好,再點啲醬汁非常美味,特別喜歡嘅就係配菜蘆筍煎得好香。嚟到Cafe梗係要食甜品,呢度嘅二人餐包埋一個甜品,我叫咗宇治抹茶牛角窩夫,牛角窩夫就係將牛角包壓成窩夫形狀,咬落去有窩夫嘅煙靭又有牛角包嘅香味,再點上綠茶雪糕去食,一冷一熱口感非常豐富。呢個餐仲包埋兩杯飲品同餐湯,必定可以令到

主菜我要咗美國頂級牛小排,呢度嘅牛小排佢會幫你切開一小塊,方便大家一邊傾偈一邊食,牛扒煎得剛剛好,再點啲醬汁非常美味,特別喜歡嘅就係配菜蘆筍煎得好香。嚟到Cafe梗係要食甜品,呢度嘅二人餐包埋一個甜品,我叫咗宇治抹茶牛角窩夫,牛角窩夫就係將牛角包壓成窩夫形狀,咬落去有窩夫嘅煙靭又有牛角包嘅香味,再點上綠茶雪糕去食,一冷一熱口感非常豐富。呢個餐仲包埋兩杯飲品同餐湯,必定可以令到你非常滿足。
今次去食揀咗個可以自選嘅定食嗌咗個雞肉漢堡但係得勁細嚿雖然雞肉滑嫩亦都有香菇味我幾鍾意但係呢個價錢嚟講有少少唔抵跟住青瓜豚肉卷都係得幾嚿啲餸全部好細碟唔夠我攝牙罅不過佢做到日式料理嗰種唔重調味輕盈保留本身食物嘅美味反而佢個baileys咖啡幾好飲同埋環境幾靚打卡able喺成條洗衣街中間別樹一格出邊門面都好靚行木系文青風格同埋Menu設計都好靚但係都係香港土地問題有啲覺得同隔籬枱太近不過不失啦可以一試的
今次去食揀咗個可以自選嘅定食

但係都係香港土地問題
有啲覺得同隔籬枱太近
不過不失啦可以一試的
2025-04-05 142 瀏覽
室內裝潢走 ʀᴇᴛʀᴏ ᴘᴏᴘ 路線,舒適又玩味,啱晒慢慢食飯傾計。餐點方面將日系居酒屋風格融入西式料理,另外有幾款 1-2 人餐可以揀,已經包晒小食、主菜、飲品,真係好抵食呢 ~○ 壽 喜 燒 牛 脊 肉 炒 烏 冬 配 日 本 溫 泉 蛋 // $122醬汁濃郁香甜,將日本溫泉蛋撈埋一齊食,濃郁蛋漿令烏冬食落更加滑溜,꒰๑​ ´ސު`๑꒱美國牛脊肉比較有咬口、牛味香濃,仲有三文魚籽增添鮮味。○ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐲 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨 // $118- 𝑪𝒂𝒓𝒃𝒔 ( 𝒔𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕 𝒐𝒏𝒆 ) - ♢ 紫 蘇 醬 油 醋 蕎 麥 麵 // + $15麵條彈牙爽滑,特製醬油醋清新爽口,紫蘇味非常突出。- 𝑴𝒆𝒂𝒕 ( 𝒔𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕 𝒕𝒘𝒐 ) - ♢ 唐 揚 炸 雞 配 自 家 製 他 他 醬外皮香脆金黃,雞肉嫩滑多汁,配上自家製他他醬更加提升層次! ♢ 黑 蒜 醬 燒 鰻 魚 // + $28燒到表面微焦脆,香濃惹味,醬汁濃郁惹味。- 𝑽𝒆𝒈𝒈𝒊𝒆 & 𝑬𝒈𝒈 ( 𝒔𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕 𝒕𝒘𝒐 ) - ♢ 味 噌 茄 子將茄子燒到軟糯,入口即溶,配上香濃嘅味噌醬汁 ♢ 山 葵 山 藥 漬山藥漬爽口開胃,微微

醬汁濃郁香甜,將日本溫泉蛋撈埋一齊食,
濃郁蛋漿令烏冬食落更加滑溜,꒰๑​ ´ސު`๑꒱
美國牛脊肉比較有咬口、牛味香濃,
仲有三文魚籽增添鮮味。

○ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐲 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨 // $118
- 𝑪𝒂𝒓𝒃𝒔 ( 𝒔𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕 𝒐𝒏𝒆 ) -
 ♢ 紫 蘇 醬 油 醋 蕎 麥 麵 // + $15
麵條彈牙爽滑,特製醬油醋清新爽口,紫蘇味非常突出。

- 𝑴𝒆𝒂𝒕 ( 𝒔𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕 𝒕𝒘𝒐 ) -
 ♢ 唐 揚 炸 雞 配 自 家 製 他 他 醬
外皮香脆金黃,雞肉嫩滑多汁,配上自家製他他醬更加提升層次!

♢ 黑 蒜 醬 燒 鰻 魚 // + $28
燒到表面微焦脆,香濃惹味,醬汁濃郁惹味。

♢ 味 噌 茄 子
將茄子燒到軟糯,入口即溶,配上香濃嘅味噌醬汁

♢ 山 葵 山 藥 漬
山藥漬爽口開胃,微微嘅山葵味配搭得岩岩好!

○ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 // $40
○ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 // $45
拉花好靚,奶泡算係非常綿密,飲品賣相靚,

• 壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋
2025-04-04 134 瀏覽
南瓜餐湯餐湯以南瓜為主角,色澤金黃,散發住淡淡嘅南瓜香味。湯底細膩順滑,入口時感受到濃郁嘅南瓜甜味,再帶少少鹹香,層次分明,開個靚頭。開心果奶昔 & 橡子朱古力奶昔開心果奶昔絕對係飲品嘅亮點,開心果味極濃,奶昔質地濃稠,入口即化,帶有淡淡嘅堅果清香,令人忍唔住一啖接一啖。而橡子朱古力奶昔則偏向濃郁朱古力口感,橡子嘅微微堅果味為整杯奶昔增添咗層次感,兩款飲品各有特色。日式山葵醬餃子餃子煎得金黃香脆,皮薄得嚟仲帶少少焦香味。內餡豐滿多汁,混合咗山葵醬嘅微微刺激感,唔會過嗆,但帶有一種清新嘅獨特風味,每一啖都令人回味無窮,係日式創意菜當中非常出色嘅一環。 日式鰻魚丼鰻魚丼絕對係一個令人滿足嘅主菜。鰻魚燒到外層微微焦香,內裡肉質嫩滑,醬汁甜鹹適中,完美滲透入每一塊鰻魚肉。白飯亦處理得相當好,粒粒分明,吸收咗鰻魚醬汁後更加美味。呢道菜無論係賣相定味道都非常出色。 唐揚炸雞楓糖漿班戟炸雞外層炸得香脆,但唔會過油膩,雞肉鮮嫩多汁,配搭楓糖漿嘅甜味,鹹甜交融得宜,令人一試難忘。旁邊嘅班戟鬆軟香甜,唔會太厚重,完美平衡咗炸雞嘅口感,成個組合好有創意,令人眼前一亮。 宇治抹茶牛角酥甜品作為尾聲,宇治
南瓜餐湯

開心果奶昔 & 橡子朱古力奶昔

日式山葵醬餃子

日式鰻魚丼

唐揚炸雞楓糖漿班戟

宇治抹茶牛角酥
甜品作為尾聲,宇治抹茶牛角酥絕對係一個精彩嘅收尾。牛角酥層次分明,外皮香脆,內裡鬆化,抹茶味道濃郁但唔苦,帶有少少回甘,內餡奶油輕盈,為整個餐點畫上完美句號。
2025-04-02 146 瀏覽
星期五晚去太子搵朋友食飯,佢話附近有間Cafe環境同食物唔錯,就走咗去食。是日餐湯我哋點咗二人餐,是日餐湯係南瓜忌廉湯,裝湯嘅容器好得意,適合打卡。南瓜忌廉湯好Creamy,味道濃郁,飲得出唔係罐頭湯。飲品靜岡焙茶鮮奶茶味好濃,質感亦都好滑。朋友點咗一杯特別嘅飲品,叫「GAB GAB地」,飲品顏色鮮艷,望落好有層次,味道酸酸甜甜,非常開胃。日式山葵醬餃子日式餃子表面煎得好脆,加埋表面嘅Wasabi醬食好夾,呢個配搭幾有創意。黑松露雜菌粗管通粉黑松露雜菌醬調味好好,雜菌有蘑菇同草菇,通粉軟硬適中,廚師火候控制唔錯。雜菌照燒汁豆腐扒呢個又係出面冇食過嘅菜式,日式照燒汁輕微帶甜,豆腐扒表面煎得金黃,咬落去入邊仍然好香滑,仲有陣陣豆香。其他配菜有薯仔、蘆筍、蘑菇、草菇、紅椒……柚子牛角窩夫雲呢拿雪糕香滑,柚子汁唔會好甜,窩夫係雞蛋仔嘅外型,咬落去係酥皮酥脆嘅口感,配埋焦糖食,令人滿足。餐廳食物質素非常高,菜式有創意,下次有機會會再幫襯。

是日餐湯

飲品

日式山葵醬餃子

雜菌照燒汁豆腐扒

柚子牛角窩夫

餐廳食物質素非常高,菜式有創意,下次有機會會再幫襯。
2025-03-31 145 瀏覽
今日想食Cafe,喺太子地鐵站搵吓附近有冇咖啡店。見到近洗衣街新世紀廣場附近有幾好feel嘅Cafe。裝修新淨,門面用上木嘅顏色,大大玻璃窗。鋪內有10幾張枱,店員俾咗張近窗嘅枱我哋,晚餐有個二人餐,包括南瓜粟米湯,柚子蜜糖雞翼小食,鰻魚飯,美國prime牛小排,同埋柚子牛角窩夫。柚子單骨雞翼夠refreshing, 加上蜜糖,好快清碟。香煎牛小排牛肉軟熟,上枱少少粉紅色,熟嘅程度剛好。鰻魚丼嘅魚唔係少份量,魚身都幾有厚度。白桃芒果冰茶夠清新。
最近試咗喺旺角嘅Chill Pill嘅2G00D2CHILL(2人餐),真係好正!呢間餐廳環境輕鬆,啱晒同朋友聚會。首先講下今日嘅餐湯:南瓜湯。呢碗湯好綿好creamy,飲落去濃味十足,南瓜嘅香氣非常明顯,真係好飲,開胃又暖心。跟住就係靜岡焙茶鮮奶(少冰,燕麥奶),呢杯飲品真係幾特別!焙茶味道濃郁,搭配燕麥奶,飲落去滑滑地,唔會太甜,返嚟一啖都好舒服。燕麥奶味好出,中意oat milk 嘅朋友唔好錯過。再講柚子蜜糖雞翼(6隻),呢個小食真係一絕!雞翼單骨方便,肉質嫩滑,蜜糖柚子醬令味道變得清新又唔膩,食完一隻就忍唔住想再食多幾隻。蕃茄香草肉丸粗管通粉都好好味,肉丸煮得啱啱好,未食過咁彈牙嘅肉丸,彈到好似食火腿丸咁!蕃茄醬汁濃郁,配埋herbs/香草,味道酸酸甜甜好清新,通粉吸收咗所有味道,食完之後令人唔想停口。香煎美國Prime頂級牛小排,肉質鮮嫩,肉偏肥,見到肉係肥瘦肥瘦隔住,煎得剛好,入口油香味十足,好似食緊燒肉咁。搭配上少少醬汁,味道十分出色,真係令人回味無窮,份量亦夠大,配搭蔬菜例如薯仔,蘆筍,紅椒,夠滿足。整體而言,Chill Pill嘅食物質素高,環境輕鬆,見好多食客都係食

整體而言,Chill Pill嘅食物質素高,環境輕鬆,見好多食客都係食日式set, 個樣都好似好好食,下次試。環境好,坐得舒服。
2025-03-27 142 瀏覽
今天,我和老婆來到了太子站附近的人氣日式餐廳——Chill Pill。這家餐廳以太空時代為靈感,打造了一個舒適又充滿玩味的retro pop空間,讓人感受到放鬆的氛圍,非常適合享用日式定食和美式漢堡等料理。我們選擇了“2 GOOD 2 CHILL”二人餐,這是一個包含多道菜的套餐,讓我們的味蕾得到了充分的滿足。首先上桌的是今天的湯品——奶油南瓜濃湯。湯的口感綿密滑順,奶油味濃郁,南瓜的甜味恰到好處,讓人感到一陣溫暖,特別適合在涼爽的天氣享用。接下來是黑松露雜菌粗管通粉,細膩的黑松露香氣與新鮮的雜菌相互交融,讓這道菜更加美味。搭配的香煎美國Prime頂級牛小排,肉質鮮嫩多汁,外焦內嫩,令人陶醉。小食方面,我們選擇了柚子蜜糖雞翼,六隻雞翼外皮酥脆,肉質鮮嫩,柚子的清香讓整道菜更加清新可口,為我們的用餐增添了不少趣味。飲品方面,我們選擇了白桃芒果冰茶和桂花烏龍茶。冰茶的果香和清爽感讓人耳目一新,而桂花烏龍茶則為整餐帶來了淡淡的花香,十分怡人。最後,我們的甜品是宇治抹茶牛角窩夫。外脆內軟的牛角窩夫搭配濃郁的抹茶味,讓整個用餐體驗劃上了完美的句點。Chill Pill不僅提供了美味的料理,還讓我
Chill Pill不僅提供了美味的料理,還讓我們在充滿趣味的環境中享受了一次愉快的用餐體驗,是一次值得回味的美好時光!
2025-03-26 160 瀏覽
27/2/2025📍Chill Pill係social media廣告見到呢間餐廳個vibe好似幾chill 位置幾方便 就係MOKO對面 入面裝修帶啲玩味feel 坐得幾幾舒服☺️可以上網book位 但當日6點walk in都有好多位 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨唐揚炸雞楓糖漿pancake($118)得一件炸雞 不過都幾大件 外皮香脆雞肉嫩滑Pancake比較細嚿 有啲厚度 係口感比較實淨嗰種 唔係充滿空氣感嘅炸雞同pancake中間夾咗幾片好似青蘋果嘅東西 有啲酸味中和下❤️餐廳另外比咗支蜜糖 加少少會好食啲 鹹甜鹹甜咁 諗起McGriddle🤭上面仲有隻Benedict egg 切開好流心 熟度啱啱好 加埋蛋汁 味道有好多層次~✨蟹黃芝士通心粉($98)成個碟拎去焗 所以上菜嗰陣要小心個碟好熱🧀芝士味非常濃 蟹黃味就唔明顯 做到拉絲效果!✨粟米湯味Shake shake薯條($68)真係會俾埋個袋同包Shake Shake粉 俾你自己shake😙係幼身薯條 熱辣辣幾脆口shake shake粉嘅粟米湯味唔夠濃 聞就好香但都食得出係粟米湯味✨開心果奶昔($68)開心果味幾
27/2/2025
📍Chill Pill
位置幾方便 就係MOKO對面
入面裝修帶啲玩味feel 坐得幾幾舒服☺️
可以上網book位 但當日6點walk in都有好多位
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨唐揚炸雞楓糖漿pancake($118)
得一件炸雞 不過都幾大件 外皮香脆雞肉嫩滑

✨蟹黃芝士通心粉($98)
成個碟拎去焗 所以上菜嗰陣要小心個碟好熱
🧀芝士味非常濃 蟹黃味就唔明顯 做到拉絲效果!

✨粟米湯味Shake shake薯條($68)
係幼身薯條 熱辣辣幾脆口
shake shake粉嘅粟米湯味唔夠濃 聞就好香
但都食得出係粟米湯味

✨開心果奶昔($68)
開心果味幾濃 偏甜 飲多幾啖就會膩

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單$387(連加一)
野食都幾特別 有啲新鮮感 裝修幾靚 可以嚟試下👍

推薦指數🌟:4/5

📍太子洗衣街167-175A號嘉德大廈地舖
2025-02-27
次次行去花墟買花都會經過嘅一間cafe今晚搵食時終於記得附近有依間餐廳有機會一試啦晚上7點時段坐到一半座位以上餐廳日式簡約裝潢真係好想打吓卡🤭襯第一輪客人離開之後快快趣影到環境一個shot職員好nice,每上一道菜都會有眼神交流同埋微笑住介紹食物成晚同老公傾住偈慢慢食無壓力坐到我哋想走先走👍🏻2 GOOD 2 CHILL (2人餐) $528🥣是日餐湯 - 粒粒蘑菇湯,湯汁濃郁,啖啖蘑菇粒粒分明,口感豐富😋🍹🍸飲品方面凍鮮奶咖啡,咖啡香濃,茶香清新,搭配鮮奶後更加絲滑凍靜岡焙茶鮮奶真係好正!茶香濃郁,焙茶嘅獨特香味同鮮奶完美融合,口感絲滑,飲一啖就覺得好滿足🍗小食 - 柚子蜜糖雞翼單骨雞翼外皮烤得金黃酥脆,柚子嘅清香同蜜糖嘅甜味完美結合,唔會太甜又帶點清新嘅柚子香,喺嘴裏散發出獨特嘅風味,食到停唔到口呀😋🍴黑松露雜菌粗管通粉,通粉煮得恰到好處,有嚼勁,黑松露嘅香氣濃郁,同雜菌嘅鮮味融合,再加上調味料嘅點綴,每一口都係對味蕾嘅極致挑逗。🐮香煎美國 Prime 頂級牛小排,牛排煎得外焦里嫩,肉汁豐滿,噉嘅口感實在係太棒喇!搭配嘅醬汁同香草,將牛排嘅鮮味完美地襯托出來,每一口都係幸福感滿滿。
次次行去花墟買花都會經過嘅一間cafe
今晚搵食時終於記得附近有依間餐廳有機會一試啦
晚上7點時段坐到一半座位以上
餐廳日式簡約裝潢真係好想打吓卡🤭
襯第一輪客人離開之後快快趣影到環境一個shot
職員好nice,每上一道菜都會有眼神交流同埋微笑住介紹食物
成晚同老公傾住偈慢慢食無壓力坐到我哋想走先走👍🏻

2 GOOD 2 CHILL (2人餐) $528

🍹🍸飲品方面
凍鮮奶咖啡,咖啡香濃,茶香清新,搭配鮮奶後更加絲滑

🍗小食 - 柚子蜜糖雞翼

🥐甜品柚子牛角窩夫,牛角窩夫外層酥脆,裏面軟糯,柚子嘅清新香氣同窩夫嘅甜味相得益彰,係完美嘅收尾。

總體嚟講,呢個套餐實在係超值,食物嘅質素同味道都係一流,環境亦都好舒服,真係好適合同朋友或者伴侶一齊來享受一個悠閒嘅下午或者晚上。下次一定還要來品嘗更多嘅美味!

📍Chill Pill (太子)
🔎太子洗衣街167-175A號嘉德大廈地舖
  • 黑松露雜菌粗管通粉
  • 柚子蜜糖雞翼
  • 靜岡焙茶鮮奶
2025-03-25 136 瀏覽
首訪位置近旺角東站的 Chill Pill, 和朋友二人點了2 GOOD 2 CHILL 二人餐,包括是日餐湯,小食,兩款主食,甜品,兩杯飲品。是晚的餐湯是香濃綿滑的蘑菇湯~柚子蜜糖雞翼單骨雞翼外皮香脆,酸甜的柚子醬與蜜糖甜味結合,清新感濃郁蕃茄香草肉丸粗管通粉濃稠帶甜的蕃茄配合香草,肉丸彈牙滋味,粗管粉嚼感不錯香煎美國Prime特級肉小排肉小排鮮嫩多汁,配以簡單的調味,突出肉本身的鮮味宇治抹茶牛角窩夫牛角窩夫酥香,配抹茶醬和雪糕,茶味濃厚奇異果茉莉冰茶奇異果的酸甜與茉莉花的清香清新相映,喝下去讓人感到舒爽,很適合夏日超級朱古力奶香感較重,口感絲滑

2 GOOD 2 CHILL

柚子蜜糖雞翼
單骨雞翼外皮香脆,酸甜的柚子醬與蜜糖甜味結合,清新感濃郁

柚子蜜糖雞翼

蕃茄香草肉丸粗管通粉
濃稠帶甜的蕃茄配合香草,肉丸彈牙滋味,粗管粉嚼感不錯

蕃茄香草肉丸粗管通粉

香煎美國Prime特級肉小排
肉小排鮮嫩多汁,配以簡單的調味,突出肉本身的鮮味

宇治抹茶牛角窩夫
牛角窩夫酥香,配抹茶醬和雪糕,茶味濃厚

奇異果茉莉冰茶

超級朱古力
奶香感較重,口感絲滑

2025-02-27
2 GOOD 2 CHILL
2025-03-24 105 瀏覽
今日同朋友去咗太子嘅Chill Pill食飯,環境真係好有復古風味,橙啡配白色嘅設計,chill chill地好舒服。先講吓佢嘅開心果奶昔,端上嚟見到表面有啲開心果碎點綴,望落已經好吸引。飲落去開心果味好濃,唔會太甜,奶香同開心果嘅味道混得啱啱好,質地又夠滑🥤。朋友點左榛子朱古力奶昔,榛子味同朱古力搭得幾好,入口係先嚐到榛子嘅香氣,跟住朱古力嘅甜味慢慢滲出,層次感唔錯🍫。之後試咗日式山葵醬餃子,皮薄餡靚,咬開有啲淡淡嘅山葵味,微辛但唔嗆,餡料似係雞肉同菜混搭,煎得外皮微脆,內裏多汁。跟住試咗日式鰻魚丼,賣相好吸引,鰻魚切得厚身,燒得表面微焦,淋上咗甜甜嘅醬汁。珍珠米黏度適中,鰻魚本身好嫩滑,醬汁滲入飯粒🐟。香煎美國Prime頂級牛小排煎得外脆內嫩,五成熟啱啱好,肉汁鎖得好足,咬落去好juicy,肉質好有彈性,油脂分佈平均,食完真係好滿足🥩。最後試咗宇治抹茶牛角窩夫,抹茶控應該會好鍾意。窩夫外層脆卜卜,內裏軟熟,抹茶醬倒落去好香濃,帶少少甘苦味,同窩夫嘅甜度好平衡🍵。

2025-03-22 168 瀏覽
在太子洗衣街的一個不起眼角落裡,隱藏著一家名為「ChillPill」的寶地。這家餐廳以其復古風格著稱,橙白相間的裝潢設計吸引著每位踏入的顧客,令每位走進餐廳的客人都不禁想要捕捉這一瞬間。地點的便利無可挑剔,緊鄰旺角東東鐵站,無論是約會還是與朋友聚會都非常適合。此外,「ChillPill」的菜單經過精心設計,無論你喜歡什麼口味,在這繁忙的都市生活中,總能找到片刻的放鬆。我們選擇了二人套餐 $528,食物豐富,令人驚喜。是日餐湯(南瓜湯)🍵開胃的南瓜湯盛裝上桌,金黃色的湯液讓人一見傾心,迫不及待想要品嚐。湯品滑順不膩,南瓜的天然甜味與一點香料的巧妙融合,帶來了滿滿的秋日暖意。桂花烏龍茶☕️我們選了桂花烏龍茶,清新的茶香帶著淡淡的桂花味道。這一杯茶不僅爽口宜人,還能舒緩心情,讓我們在品嚐美食的同時,也感受到心靈的放鬆。日式山葵醬醬餃子🥟餃子的皮薄而有彈性,內餡汁多味美。搭配獨特的山葵醬,層次感豐富,微辣卻不搶戲,讓人忍不住一口接著一口。黑松露雜菌粗管意粉🍝意粉煮得恰到好處,彈牙的口感混合著黑松露和各種雜菌的香氣。每一口都散發著迷人的芬芳,黑松露獨特的風味增添了奢華感,雜菌的多元口感更是讓人回味

我們選擇了二人套餐 $528,食物豐富,令人驚喜。

是日餐湯(南瓜湯)🍵
是日餐湯(南瓜湯)

桂花烏龍茶☕️
桂花烏龍茶

日式山葵醬醬餃子🥟

黑松露雜菌粗管意粉🍝
意粉煮得恰到好處,彈牙的口感混合著黑松露和各種雜菌的香氣。每一口都散發著迷人的芬芳,黑松露獨特的風味增添了奢華感,雜菌的多元口感更是讓人回味無窮。
黑松露雜菌粗管意粉

香煎美國Prime頂級牛小排🥩
這道牛小排的外皮煎得金黃香脆,而內裡則保持著絕佳的嫩滑。每切一刀,肉汁四溢,口感豐富至極,令人垂涎欲滴。

宇治抹茶牛角窩夫🧇
鬆軟的窩夫搭配濃郁的抹茶醬,抹茶的苦甜在口中交融,甜而不膩,讓人心情愉悅。
宇治抹茶牛角窩夫

整體而言,「ChillPill」以其獨特的用餐體驗、精緻的菜單和輕鬆的氛圍,成為了繁忙生活中的一片綠洲,如果你也想在喧囂的城市中偷得一刻安靜,就帶朋友去試吓!👍🏻

🌟推薦指數:7.5/10
💰人均消費:$270
📍地點位置:太子洗衣街167-175A號嘉德大廈地舖
日式山葵醬醬餃子
2025-03-17
是日餐湯(南瓜湯)
桂花烏龍茶
黑松露雜菌粗管意粉
日式山葵醬醬餃子
2025-03-22 174 瀏覽
花園街後嘅洗衣街地舖 由 MOKO 步行過去不過幾分鐘INS 日系木系裝潢配大玻璃窗 光線透入別有風味店內外幾株綠植同木桌藤椅 散發格外 chill 嘅氣息淡奶色牆身搭昏黃橙光 坐落其中十分寫意2Good2ChillDinnerSet $528自選一款前菜 兩款主菜 一款甜品 連兩杯餐湯同飲品性價比高份量啱啱好 味道有驚喜又不會太飽前菜同主菜選擇夠多 總有啱心水嘅款式甜品同飲品新穎又用心 質素同環境值回票價 足料忌廉南瓜濃湯 X2 南瓜打成超綿密口感 溫潤如秋日暖陽混入適量忌廉 味道濃厚又易入口用金寶罐頭盛載 配碟豆花裝飾增添風味ChilPill沙津碗 除咗常見綠色沙津菜 仲有南瓜粒同紫薯粒藜麥同小蕃茄點綴其間 原形食物色澤鮮活自行淋上酸甜沙津汁 開胃健康又清新黑松露雜菌粗管通粉 意大利粗管煮得爽口彈牙 咬落滿滿嚼勁黑松露醬混合牛油同芝士 濃郁香氣撲鼻而來牛肝菌同雞油菇藏其中 香濃不過膩香煎美國Prime頂級牛小排選用油脂豐富部位 外皮煎到焦脆油香四溢靜置夠時鎖住肉汁 內裡粉嫩多汁切成厚塊寬度剛好 每啖都滿足到極點配菜蘆筍、紅椒、薯角 色調和諧擺盤又靚宇治抹茶牛角窩夫雞蛋仔形狀嘅千層牛
花園街後嘅洗衣街地舖 由 MOKO 步行過去不過幾分鐘

牛肝菌同雞油菇藏其中 香濃不過膩

選用油脂豐富部位 外皮煎到焦脆油香四溢
靜置夠時鎖住肉汁 內裡粉嫩多汁
切成厚塊寬度剛好 每啖都滿足到極點
配菜蘆筍、紅椒、薯角 色調和諧擺盤又靚

雞蛋仔形狀嘅千層牛角窩夫 酥脆帶淡淡鹹香
抹茶醬濃郁塗滿表面 配微苦回甘嘅抹茶雪糕