2020-08-29 1661 瀏覽
一家超級美味的創意壽司店,竟然還可以DIY,自己選卷物的內在以及上蓋,我DIY一個,非常美味,都好喜歡呀,不過份量就有點小,一個女孩子都不夠吃,78元只有小小四件
疫情來勢洶洶,上班族買外賣可試試即叫即整日式爆餡卷物。卷物種類繁多,可選Signature rolls (4件)、Classic rolls (8件)或Sushi and sashimi (3件)。魚生類在非常時期就不建議,熟卷物Beef-Iyaki ,包含牛肉、青瓜絲、牛油果、腐皮、炸蒜片,鰻魚醬,夏天食消暑開胃又清新,4件份量對女士們來說剛好。
Beef-Iyaki
午餐
Beef-Iyaki
2020-07-10 1270 瀏覽
去灣仔同同事食飯,熱都死天氣都係想食日本野!Chotto Maki是一間專做壽司的小店,店里有10數個位子!客人都是先選好食物 付款,再等候拎食物! 可以堂食或外賣!友人同我叫左Philadelphia roll 同 beefiyaki,仲叫左個火灸帶子壽司share 食!Philadelphia roll 其實是 牛油果,三文魚,芝士等包出來既roll, 再加上醬汁,呢3款食材都好夾,完全沒有違和感!好正呀,呢款是有8件,份量想當多!Beefiyaki 是用上 牛肉,青衣,付皮,牛油角的,加上unagi source, 是熟食的一款卷物呢! 呢款就一set 4件,是材料比飯多的,岩晒不太吃飯既同事仔!帶子壽司都好好食,好厚的帶子肉!
去灣仔同同事食飯,熱都死天氣都係想食日本野!

帶子壽司都好好食,好厚的帶子肉!
2020-05-31 1442 瀏覽
系中環反工,食黎食去都系嗰d講真選擇不多上Openrice 睇下中環有乜好食😋甘岩同事都想食Sushi ,就搵到呢間食卷物。一於try try😬系利源西街入面比較偏僻,不過都發現好多小店裝修比較簡約,自助形式我地叫左個自選Maki Roll和一個Calif Style等了5.至8分鐘就到了!自行到counter 取。如果有tea set 配埋餐飲就更好!自選Maki Roll 我選了碎呑拿魚不過有d不夠新鮮。還配了天婦羅南瓜,沙律菜。嗰卷太大了,包得不夠實!太大舊所以不能一口食唒😐要拆開食下次可能會選擇反Menu 入面嘅Roll而個人我就喜歡多一點汁就好了總括來說質素不俗,環境舒適!中環多了一個選擇
系中環反工,食黎食去都系嗰d

講真選擇不多

上Openrice 睇下中環有乜好食😋
甘岩同事都想食Sushi ,就搵到呢間食卷物。
一於try try😬系利源西街入面

比較偏僻,不過都發現好多小店

裝修比較簡約,自助形式

我地叫左個自選Maki Roll
和一個Calif Style

等了5.至8分鐘就到了!
自選Maki Roll 我選了碎呑拿魚
下次可能會選擇反Menu 入面嘅Roll

而個人我就喜歡多一點汁就好了

總括來說質素不俗,環境舒適!
中環多了一個選擇
Calif  Style
2020-05-26 887 瀏覽
在上環真是有很多的美食,每日試一間新餐廳都可以,今次就在Instagram 見到有人推介給上班族,而且在Openrice可以零負評,既然有如此高評價,即管來試試。我叫了普通受歡迎的Philadelphia,因為有我最喜歡的牛油果。首先是外賣盒設計簡約方便,又不會弄散壽司,而壽司的外觀很賞心悅目,見到散落的魚子份量頗多,當然沙律醬都多。其次是所有食材都很配合,三文魚、芝士、牛油果的味道好配合,不但可以增加飽肚感,更加有層次。最後是附送了幾粒酸蘿蔔來解膩,真是好貼心。整體來講,食物質素高,價錢合理,是上班族午飯好選擇!

整體來講,食物質素高,價錢合理,是上班族午飯好選擇!

2020-05-25
8 分鐘 (外賣自取)
  • Philadelphia
2020-05-19 753 瀏覽
相信在日本餐廳魚生壽司卷大家已經吃很多,但這次想分享的就稍微有點特別喔。這家主打新式壽司卷,配料配搭方面十分有創意!餐廳位於辦公室林立的中環,小店藏在利源東街內,內在環境像外國的快餐廳,提供約15-20個高桌座位,菜單都是全英語的,壽司卷選擇琳瑯繽紛。菜式主要分為2大類,一類為4個大捲,第二類為8個小卷。Spice Me Up (4/5⭐️)分量為4個大卷,食材包括了鰻魚、帶子粒、青瓜、沙拉醬等。由於青瓜量多增加脆甜,所以口感清新,爽甜可口。Lobster (5/5⭐️)分量為8個小卷,食材包括龍蝦沙拉、蟹棒、牛油果、酸瓜、三文魚等。由於醬汁是微辣,與整體食材配合剛剛好,味道濃郁之餘不油膩。因為是特別菜單,所以我們趕緊一試,的確沒有失望

菜式主要分為2大類,一類為4個大捲,第二類為8個小卷。

Spice Me Up (4/5⭐️)

Lobster (5/5⭐️)

如題,真係好好食呀!呢排抗疫時期...最好就係買外賣...小眾餐, 唔好去多人既地方 ...所以, 就令到我4圍拉下邊到有外賣買啦~!!!想要返有小小質素唔又唔太cheap既外賣真係唔多...... 就算本身好食, 外賣完都多數會變得唔好食BUT ....shushi 就岩唒啦gum !! 第一次食,當然有做下功課, 睇下咩好食, 不過花多眼亂, 咩都好想試下...又擔心...會唔會唔夠食呢其實 ...最後..叫左呢個SEA MONSTER一試...比想像中大件好多~! 我都幾大食既....4件食唒岩岩好 !! 就算係外賣, 都唔會怕咩凍左..淋左...上面有一堆櫻花蝦, 好香好好味, 入面仲有蟹柳絲,天婦羅炸蝦,青瓜絲,再加埋佢地既家製的醬汁配上鰻魚醬。味道極之好味 !! 賣相都一流, 超靚 !!仲有佢個盒都好靚, 好得意 !! 後面再連埋對筷子一齊, 好方面, 就咁就拎得, 唔洗膠袋, 又好又環保呀 !!!HIGHLY recommended to try !!!
如題,真係好好食呀!

所以, 就令到我4圍拉下邊到有外賣買啦~!!!
BUT ....shushi 就岩唒啦gum !!

又擔心...會唔會唔夠食呢其實 ...

上面有一堆櫻花蝦, 好香好好味, 入面仲有

味道極之好味 !! 賣相都一流, 超靚 !!

仲有佢個盒都好靚, 好得意 !!

HIGHLY recommended to try !!!
2020-03-03 375 瀏覽
The Sushi rolls they sell are classic American Style, really delicious. And the Nigiri Sushi was also greatTotally Recommend this place

Totally Recommend this place
Philadelphia Roll & Salmon Sushi
2020-03-03
5 分鐘 (堂食)
2020-02-21 358 瀏覽
今天過中環,在openirce專誠找好吃的店,看到此店竟然 "零負評",就一定要來看看究竟。大概 $70 以上, 有4件或8件手卷飯團, 三點到, 我最想試的三文魚和牛油果已沽清. 點了 "Sea monster",可以看著師父做手卷,看到他放很多材料,視覺已經很享受。Topping放的汁也很吸引。先說 "色" 及 "美",手卷做得很漂亮,有層次,顏色豐富,但碟子可以選得好看些。"味道",咬落去剛巧是大量蟹柳沙律的地方,加上日本米,是我本身就喜歡的東西,材料份量足,有一隻炸蝦在中間。另外加了大量青瓜絲,很清爽。整體上是不錯,但由於是舌尖要求,如果要說,有以下改善地方。1. 珍珠米煲得過軟,有可能是本身級數不高。(因為將貨就價吧) 感覺跟吃著通泰國米差不多.....飯團重點是"米",這個不講究便有點...2. 紫菜是軟,不脆。咬不開,所以弄到吃時飯團都散開了,這點不用說也明。3. 青瓜絲好像跟整體不配搭,蟹柳沙律那邊很好吃,但青瓜絲就還青瓜絲,整體來說做不到互相搭配的口感。整體上還可以,但不至於超級好食,要再試其他。另外因為要自己清潔,感覺上桌面不太乾淨呢~

Topping放的汁也很吸引。

整體上還可以,但不至於超級好食,要再試其他。

另外因為要自己清潔,感覺上桌面不太乾淨呢~
2020-02-20
2020-02-08 350 瀏覽
呢間位於中環嘅chotto-maki係朋友介紹我去嘅,主打以西式食材整嘅日式卷物。叫咗一份mango dynamite、自選卷物同吞拿魚壽司。起初以為芒果同鹹嘅卷物應該唔夾只係噱頭,但比意料之中好食,令到口感更加豐富,冇唔夾嘅感覺。自選卷物就當然自由度高,可以揀晒自己中意嘅食材配搭,咁就滿足感大增啦,但建議第一次去先試吓餐牌上的配搭,下次自選可以配搭得更好。最後就係個吞拿魚壽司,本來以為只係一般吞拿魚壽司,但我應該係呢餐最好食嘅嘢,佢用嘅吞拿魚肉質好綿幼嫩棉滑,油脂分佈都好好,好似入口即融咁,唔似大多數出面食到嘅有筋。不過可惜食唔落,如果唔係會想試埋堂食嘅招牌龍蝦沙律卷,值得下次再去!
2020-01-31 269 瀏覽
'#真的好好吃呀!#还会再来两个女生本来以为一人一份大卷(4个)不够吃,没有想到料超级多分量超级足调味也很赞6号里面有蟹肉丝和蔬菜,表面洒满樱花虾,酱汁有些许辣味,很爽口1号是三文鱼配芥末,生三文鱼肉很厚实咬下去口感极佳,芥末完全不呛甚至有些许甜味,味觉上很惊艳小卷点了三文鱼卷,三文鱼是熟的应该是被炸过,上面配有虾/蟹肉?丝。朋友笑说这是1号和6号的组合没用不足中间的紫菜很难咬断,吃相比较难以控制,馅料洒出来拿筷子吃起来像配菜下次要找到一口满足的吃法哈哈
'#真的好好吃呀!#还会再来

下次要找到一口满足的吃法哈哈
  • Sea Monster
  • crunch
2020-01-19 207 瀏覽
creative maki rolls in Central with various choices of toppings and fish; each maki consists of different themed ingredients. we ordered Westcoast, slightly more expensive than signature rolls but it's totally worthy.
2020-01-18
  • Westcoast
2020-01-08 4785 瀏覽
聖誕節的12月是一年裡最忙碌的一個月, 星期六是整個星期稍為輕鬆的一天. 去了這家做日式飯卷的店訂些外賣回去跟同事吃. 雖然是外賣為主的小店 , 但其實內裡寬闊並可堂食. 幾張吧枱位加上其他座位能坐差不多10-15人. 廚房則採用開放式設計, 或許加上飯卷不會有油煙, 予人清潔衛生的感覺. 飯卷的價格在$70上下, 價格稍貴, 但中環的租金較貴沒辦法. 與同類型的食店價格相近. 3個人最後點了4款飯卷. 飯卷裝盒漂亮, 每個盒旁邊已有精美的筷子. 帶子肉及吞拿魚蓉反卷, 配上面層的黑芝麻醬鮮味又開胃. 這個是切成4件的太卷, 裡頭的饀料極多, 有照燒牛肉, 青瓜, 腐皮, 牛油果, 大蒜片, 味道極為濃郁, 惹味. 是這餐我們最愛的首選. 這個卷物的口感較酥脆, 有炸鰻魚加蟹籽, 面層再澆上蛋黃醬,燒鰻魚醬. 味道十分豐富好吃. 反卷裡頭包的是炸三文魚, 面層的是蟹柳加蛋黃醬鋪上黑芝麻, 材料上較簡單, 但蟹柳與炸三文魚十分配合. 一位同事要了一碗味噌湯, 同事說味道還不錯, 頗濃郁. 飯卷的種類多, 配搭上較為西式, 與傳統的日式材料相比, 放稍長時間味道亦不會改變, 更適合用於外賣
3個人最後點了4款飯卷.
飯卷裝盒漂亮, 每個盒旁邊已有精美的筷子.
Black Magma Roll
帶子肉及吞拿魚蓉反卷, 配上面層的黑芝麻醬鮮味又開胃.
Beefiyaki
C-Dragon Roll
Cali Salmon Roll
Miso soup
一位同事要了一碗味噌湯, 同事說味道還不錯, 頗濃郁.

飯卷的種類多, 配搭上較為西式, 與傳統的日式材料相比, 放稍長時間味道亦不會改變, 更適合用於外賣.
2019-12-14
Black Magma Roll
Beefiyaki
C-Dragon Roll
Cali Salmon Roll
Miso soup
2020-01-08 2375 瀏覽
這間專食壽司卷物的Chotto Maki,  位於中環利源西街中,雖然位置毫不起眼,卻吸引了好多客人。環境細細,座位只得數十個,所以眼見很多客人都是外賣的。有個開放式廚房仔,可以見到廚師們包飯的過程都是乾淨衛生的。這裡的飯卷特別之處是可以自創的,從肉類,蔬菜,其他配料,脆脆及醬汁自由配搭。亦可以選擇餐廳的signature 同classic 飯卷,仲有刺身同壽司的選擇,定時會出限定飯卷,仲有party set 提供。Signature 每款4 件,但每件都很有份量,Classic 每款8 件,有選擇困難症的我們,最後選了2 款signature 同1 款classic 的飯卷。Signature 中的Chick Chick,  主要有燒雞,牛油果,南瓜蓉,黃瓜,沙律菜,炸芋片,配以辣的蛋黃醬及黑松露蛋黃醬。辣味比黑松露味出,卷物上灑上橙色及綠色蟹子,令賣相及口感加分。另一signature 是Sea Monster,  主要有蟹柳絲,天婦羅炸蝦,青瓜絲,卷物上舖有櫻花蝦,炸蒜片及灑上紫薯powder, 令顏色更靚,配上鰻魚醬及自家製的醬汁。而Classic 的Mango Dynamit

這裡的飯卷特別之處是可以自創的,從肉類,蔬菜,其他配料,脆脆及醬汁自由配搭。亦可以選擇餐廳的signature 同classic 飯卷,仲有刺身壽司的選擇,定時會出限定飯卷,仲有party set 提供。

Chick Chick

Sea Monster

而Classic 的Mango Dynamite就比較細件,有8 件,飯身卷上天婦羅炸蝦跟青瓜絲,再舖上芒果片配鰻魚汁。
Mango Dynamite

這裡亦有飲品,甜品,沙律或烏冬加配。

總結: 這裡的飯卷配搭健康,對女士們來說一份飯卷亦已經可以當一個午餐了,相信好適合中環返工的OL。
讚: 平時飯卷中的青瓜或是蟹柳都是一整條,但這裡切得一絲絲的,很細緻,令賣相更好。
讚: 飯卷即叫即整,等候時間不會太長。
2019-12-28
Chick Chick
Sea Monster
Mango Dynamite
2020-01-06 175 瀏覽
週未晚上在中環做完gym後又攰又肚餓, 最好當然是買個外賣回定嘆嘆~這間"新型號"卷物店有外賣也有坐位提供可以坐著吃。無論是心堂食還是外賣,食物都是即點即做的!傍晚時分刺身就經已賣完了,所以點了兩份卷物。外賣包裝超用心,筷子在盒邊,拿著盒子就出發去野餐也可以!Cali Salmon有剛炸好的三文魚在中間,炸粉很少鵐口就吃到三文魚肉,上面還有用蟹腳做的沙律,一點也不油膩。Lobster Roll在天天不同的時令餐牌中點了另一份卷物;想不到最出色的是醬汁!甜甜的醬汁和新鮮爽口的龍蝦肉、青瓜等配料十分夾,口感一流!!!

這間"新型號"卷物店有外賣也有坐位提供可以坐著吃。

無論是心堂食還是外賣,食物都是即點即做的!

傍晚時分刺身就經已賣完了,所以點了兩份卷物。

外賣包裝超用心,筷子在盒邊,拿著盒子就出發去野餐也可以!

Cali Salmon

Lobster Roll