2019-11-16
位於上環利源西街附近內街的一間卷物店 Chotto Maki, 係我最近幾鍾意的一間小店。有時做野太忙,會想買一盒卷物,又唔會太full,味道都幾清新。今日買左幾款同幾個朋友share,佢地都係中環番工,介紹比佢地知。店入面除咗外賣之外,仲有少量位置可以堂食。不過因為今次朋友冇跟我一齊嚟,所以就叫咗外賣。 比較驚喜嘅係自選卷物。我揀咗吞拿魚、腐皮、玉子、另外比較特別的是apple jelly! 好清新,而且呢個配搭都幾特別。Philadelphia ($72)入面除咗有三文魚之外,還有cream cheese 和牛油果,好似外國的日本菜的一樣。入口好爽,加埋蟹籽口感好特別。Mango Dynamite ($70)包住天婦羅蝦,入口脆脆的。芒果很甜!喜歡吃甜的人不要錯過。Beef-Iyaki ($70)牛肉用了照燒汁煮好,也不算太乾身。還加了腐皮和青瓜等等增加口感。面頭鋪了炸蒜粒,但味道也不會太重!愛肉的人不要錯過。朋友們都好喜歡!秋高氣爽的野餐季節可以買來跟朋友分享!
Philadelphia ($72)
Mango Dynamite ($70)
包住天婦羅蝦,入口脆脆的。芒果很甜!喜歡吃甜的人不要錯過。
Beef-Iyaki ($70)
朋友們都好喜歡!秋高氣爽的野餐季節可以買來跟朋友分享!