2023-12-14 498 瀏覽
秘魯的風光還以為Inca Kola是cola,怎料是玉泉忌廉!煙燻鴨胸芫茜飯上菜時,香氣撲鼻。先吃洋蔥絲和芫茜,為味蕾熱身。飯粒用上珍珠米,飽滿地吸收了芡汁。這道菜吃來就如西班牙海鮮飯般濕軟,只是充滿芫茜、洋蔥和黃辣椒醬的豐富味道。間中吃一塊鴨胸,增加味道的層次。鴨胸皮連著脂肪,就如嚼橡皮糖,好有嚼勁!鴨胸肉不是薄薄一片,亦不乾身,而是好豐膩,與鴨皮跟脂肪連成一體,同樣好有嚼勁,咀嚼的感覺就如牛柏葉。假如鴨胸是一種味道,鴨腿便是另一種。鴨腿一切便開,放入口中,肉質卻是結實。鴨皮則煮得薄如蝦餃皮,且帶著香燻味,有點像法式油封鴨腿。
秘魯的風光
Inca Kola
還以為Inca Kola是cola,怎料是玉泉忌廉!
煙燻鴨胸芫茜飯
煙燻鴨胸芫茜飯
上菜時,香氣撲鼻。先吃洋蔥絲和芫茜,為味蕾熱身。

2023-02-25
2023-12-14 256 瀏覽
秘魯豬肉糭蘸上黃辣椒醬後,味道就如芥末醬,有一股辛辣。糭子由粟米蓉製成,吃來切糕般結實,嚼數下後便會嚐到粟米泥,跟日常的糭完全不同!豬肉只有數條,沒有特別。既然有洋蔥和芫茜絲,乾脆一併吃下。吃了數條後,鼻涕便開始流。秘魯特色香腸薯條 有特色嗎?好像沒有。大口大口吃,卻吃得好爽!香腸肉質頗實,經炒過後,好可口!Chicha Morada 秘魯紫粟米汁喝來是酸酸,卻有一股香料的味道!看看餐單,材料有紫粟米、菠蘿及香料。難怪看來就如檸檬利賓納!最後乾脆插了檸檬片數下,成為一杯真正的檸檬利賓納!
秘魯豬肉糭

秘魯豬肉糭
秘魯特色香腸薯條
秘魯特色香腸薯條
秘魯紫粟米汁 Chicha Morada

Chicha Morada 秘魯紫粟米汁
喝來是酸酸,卻有一股香料的味道!

2023-02-18
2023-12-09 400 瀏覽
呢間肯定係秘魯菜味道食得出不過真係太鹹我在阿根廷住過10年家裡和店舖 請過秘魯人煮飯超好吃 返嚟香港長住後一直超掛住秘魯菜呢間餐廳好ok我俾8分不過唔好咁鹹 8度變為5度就完美了
呢間肯定係秘魯菜
  • 一個因為無晒Ceviche 而選擇咗既沙拉
  • 牛肉塊 米飯+薯條
  • 招牌秘魯烤雞
2023-10-08 556 瀏覽
Peruvian food is quite a rare find in hkBeef Empanada🌟🌟Second time trying this and my first was in an Argentinian resto😂Love this one betterThe pastry was very crispyBeef fillings was juicy but not oily🤩Peruvian chickenShould be a signature dish but quite disappointing🙈simply too drySweet potatoes were flavored with cinnamon and honey😋😋Causa de pescado🌟A more unique peruvian dish and i enjoyed it!!

Beef Empanada🌟🌟

Causa de pescado
  • 海鱸魚他他薯蓉
  • Beef Empanada
2023-10-07 471 瀏覽
今次一行五人就去左中環呢間秘魯菜食lunch, 位置喺荷李活道上啲、第一次初嘗秘魯菜,估唔到都幾有驚喜,我試咗個牛肉個lunch set、口感、質素同醬汁配搭都比想像中好。其中有一款係個魚包、個包出奇地好食、市面上食咗個包口感唔同、總體唔錯!不過有好多內地遊客去打卡,可能係內地幾出名。

午餐
2023-09-17 1286 瀏覽
上次來食過一次,覺得秘魯菜有特色得來又幾好食~所以今次同朋友食飯,就諗起佢了😎本身book左枱夜晚七點鐘食飯,book枱時唔見有用餐時間限制,以為正常都起碼有90分鐘用餐時間,點知晏就confirm booking時先話得一個鐘🤷‍♀️問過朋友,佢地ok,但因為遲左到,所以七點三先入座~餐廳已經坐滿人😳餐廳裝修得幾有特色,牆有幅秘魯畫~不過座位同座位間,好逼🤦‍♀️一坐低,因為時間限制,所以拿拿臨叫野😂叫左🐔燒烤醬雞翼、🐮秘魯特色牛肉餡餅、🐔半隻招牌秘魯烤雞同🌽2杯紫粟米汁~🐔燒烤醬雞翼 ($80)呢個係我最滿意嘅菜~雞翼皮好脆口,肉質依然嫩滑~個汁酸酸甜甜,冇得輸👍最後烤雞個D蕃薯都要點呢個汁食😂🐮秘魯特色牛肉餡餅 ($129)上次來冇食過呢個,想試,所以今次叫左,點知大伏😢餡餅一份兩件,入面包住牛肉,冇其他材料~切開之後發現,點解一件啡色,一件一半啡色,一半焦黑色~以為係秘魯特色,開頭都冇乜理……點知同朋友咬有黑色餡個皮,硬到咬唔開🙄再食黑色餡,覺得好似怪怪地……就隱晦咁問staff個餡餅點整,點解會一個黑色一個啡色,個staff只係話個餅係包好炸~我地再問佢,會唔會係overcook
上次來食過一次,覺得秘魯菜有特色得來又幾好食~
所以今次同朋友食飯,就諗起佢了😎

問過朋友,佢地ok,但因為遲左到,所以七點三先入座~
餐廳已經坐滿人😳
餐廳裝修得幾有特色,牆有幅秘魯畫~
不過座位同座位間,好逼🤦‍♀️

一坐低,因為時間限制,所以拿拿臨叫野😂
🐔燒烤醬雞翼 ($80)
呢個係我最滿意嘅菜~
雞翼皮好脆口,肉質依然嫩滑~
個汁酸酸甜甜,冇得輸👍
最後烤雞個D蕃薯都要點呢個汁食😂
燒烤醬雞翼
🐮秘魯特色牛肉餡餅 ($129)
上次來冇食過呢個,想試,所以今次叫左,點知大伏😢
餡餅一份兩件,入面包住牛肉,冇其他材料~
切開之後發現,點解一件啡色,一件一半啡色,一半焦黑色~
以為係秘魯特色,開頭都冇乜理……
點知同朋友咬有黑色餡個皮,硬到咬唔開🙄
再食黑色餡,覺得好似怪怪地……
就隱晦咁問staff個餡餅點整,點解會一個黑色一個啡色,
個staff只係話個餅係包好炸~
我地再問佢,會唔會係overcook,佢居然答我地冇,係正常嘅😡
但我地望一望隔離枱個碟,人地個餡都係啡色🙄
黑色個件最後冇食到,就咁擺左係自己個碟度……
秘魯特色牛肉餡餅
🐔半隻招牌秘魯烤雞 ($147)
呢個係必叫嘅,半隻烤雞跟兩個配菜~
我地揀左🍠蕃薯同🍚蒜香飯~
🐔烤雞半身已經有好足夠嘅香料味,
所以唔點佢個醬都得,反而覺得個醬有少少辣😂
雞皮幾香口,不過雞肉,今次覺得冇之前食咁滑😢

🍠蕃薯有三件,有兩件都唔夠淋,一件係蕃薯蓉~
蕃薯蓉好好食,反而另外兩件蕃薯因為唔夠淋,又冇乜🍯蜜糖點來食,有D乾爭爭😢
個🍚蒜香飯我冇食到,就唔評了😂
半隻招牌秘魯烤雞
🌽紫粟米汁 ($60)
一直對呢杯南美飲品好好奇,今次終於試😎
見餐牌寫住由紫粟米、菠蘿同香料製成,應該係自己可以接受嘅?!
點知飲落,好大浸肉桂味,酸酸地😳
可以接受,但唔算好飲🤷‍♀️
紫粟米汁
最後埋單 $524,三個人食特色菜,呢個價錢好抵食!
但🍴食物上,感覺質素同我上次來食個陣比,略為差左……
同埋冇諗過個餡餅咁樣上枱,問起都死撐話正常,冇問題🤷‍♀️
💁‍♀️服務上,可圈可點……
事前book枱冇講用餐時間,用餐當日confirm booking先講……
所幸佢地見當時冇客,比我地繼續坐,冇趕我地走~
另外個餡餅有問題又要死撐😡
除左呢2樣野,落單、問野、上菜都好有效率,同埋幾好笑容……

但基於🐮餡餅呢個不愉快經歷,我覺得我已經冇想再帶fd來呢度嘅意欲🤷‍♀️
2023-09-15
燒烤醬雞翼
2023-09-04 415 瀏覽
初次嚐試秘魯菜今次點了許多人也會點的招牌菜招牌秘魯烤雞和煙燻豬腩肉三文治秘魯烤雞全隻肉質烤得有點偏乾就算吃雞腿肉也是乾巴巴的可能乾雞不太合適香港人的口味見隔離桌點了半份也剩下了很多😿烤豬腩肉三文治這一道也是很多人也會點的菜式麵包烤得脆卜卜 不過有點兒過了火 底部是黑黑的😿內裡有一大片番薯又異常的夾!豬腩肉吃完滿口充斥著油脂和罪惡感不過吃不了太油膩的人就不要點這個了!最特別是他們店鋪調綠色的醬酸酸辣辣的 無論配襯哪一道菜式也可以百搭之選😹不得不提餐飲只可以說是冷的紅茶加一小片檸檬淡淡的沒有茶味也沒有檸檬的酸味實在太淡 沒有喝完😿可能是吃不慣異國風味調味和口感也不如預期不過也算是一個特別的體驗👍🏻
初次嚐試秘魯菜

見隔離桌點了半份也剩下了很多😿

烤豬腩肉三文治
這一道也是很多人也會點的菜式
麵包烤得脆卜卜 不過有點兒過了火 底部是黑黑的😿
內裡有一大片番薯又異常的夾!
豬腩肉吃完滿口充斥著油脂和罪惡感
不過吃不了太油膩的人就不要點這個了!

最特別是他們店鋪調綠色的醬

煙燻豬腩肉三文治
煙燻豬腩肉三文治
  • 煙燻豬肉三文治
2023-09-03 303 瀏覽
今天中午和朋友預約好來到店裡,我點了燻雞肉三明治,並且很肯定的指著圖片告訴店員我點的食物,我說了chicken sandwich。上來的食物是魚柳套餐,我不明白為什麼,問服務員她說是我自己點的食物。但我朋友和我都確定我點了正確的食物。如果你們有監控視頻就能發現我沒有點錯食物。因為不想和店員爭執所以接受了給我的食物,但我真的很不開心。這是我第五次來這家店,但是應該是最後一次。魚柳有點膩,我很不喜歡,最重要的是為什麼要說是我的mistake,我明明沒有點錯。

2023-09-03
一定要預約先有得入嘅秘魯餐廳😱由土生土長嘅秘魯大廚主理🔻招牌秘魯烤雞 (烤雞1/2隻、兩款配菜、黃辣椒醬)💰148 +10%配菜可以選擇雜菜沙律、烤蕃薯、薯條、蒜香飯、是日精選配菜,有送湯或汽水🥤咁我就揀左沙律同烤蕃薯,沙律有混合左沙律醋汁,而烤蕃薯上灑左肉桂粉,超級香甜。送嘅餐湯係南瓜湯,又甜又有奶香味😋烤雞唔係用春雞,而係正常size嘅雞,份量超多!佢唔係主打嫩滑juicy,而係注重香料味同其他食材嘅配搭,再點上秘魯黃辣椒後好有滋味,係平時好少食到嘅異國風味烤雞👍🏻👅味道:7.5/10💡抵食:7.5/10📌環境:7.5/10
一定要預約先有得入嘅秘魯餐廳😱由土生土長嘅秘魯大廚主理

👅味道:7.5/10
💡抵食:7.5/10
📌環境:7.5/10
  • 招牌秘魯烤雞
2023-08-31 143 瀏覽
秘魯係一個神秘嘅國度,秘魯菜更加係從未食過,因此品嚐之前好興奮好期待。但步出餐廳嗰下覺得失望,因為整體嚟講,食物味道普通、價錢略貴;成餐飯入面令我最驚喜嘅居然唔係食物,而係餐廳嘅佈置!餐廳佈置十分有特色,牆身嘅圖畫似係油晝,直接用顏料油上去,畫中所描述嘅環境正正係我最嚮往嘅黃沙大漠!好有中國敦煌嘅既視感!講返食物,燒雞味道正路、無太大驚喜;芝士棒奶香不足,且份量太少;另外仲叫咗個秘魯特色餡餅,食落味道似中式糖糕,唔可以講係難食,但同好食一詞都相距甚遠。總結:呢間餐廳係典型嘅糖衣炮彈,名目係秘魯菜、佈置亦都相當養眼,但係就野食而言,實在係中人之姿;性價比亦低,故不推薦。

2023-07-28
2023-08-22 219 瀏覽
今次去食啲exotic嘢——秘魯菜懷住期待又害怕嘅心情走入餐廳(⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)第一次食南美菜有啲驚自己唔鐘意但行到餐廳附近見到黃色主調好comfy入門口之後又見到啲好可愛嘅南美風情壁畫relax啲就開始研究有咩食✧ 秘魯生漬魚($68)首先想叫個開胃嘅前菜呢款有Seabass🐟、粟米🌽、洋蔥🧅、Tiger’s milk🐯🥛係呀係Tiger’s milk,唔知大家有冇俾老虎奶嚇親🫣當時本豬好見慣不怪以為真係老虎奶(因為有另一個朋友去完杜拜買咗駱駝奶俾我做手信)後尾先發現其實只係有檸汁味嘅醬🍋比起亞洲日本考刀工嘅魚生,秘魯嘅生魚係考醬汁長知識!味道方面就酸酸地配海鱸魚幾入味幾開胃~✧ 招牌秘魯烤雞配香腸薯條($169)貪心嘅我地叫咗Salchipollo(大雜燴keke)入到秘魯餐廳叫烤雞就基本啦🐓但我地想試埋個西班牙腸🌭同點下茄汁仲有黑松露沙律醬食薯條🍟🥫✧ 秘魯特色牛肉餡餅($128)切開個Empanda之後要 小 心 熱!本豬焫親條脷之後食嘢好sad´д` 入面有免治牛肉、雞蛋🥚、洋蔥🧅、阿根廷青醬(但上碟係黃色,似乎唔係傳統recipe)✧ 秘魯油炸鬼配朱古力醬 ($68)臨尾甜
今次去食啲exotic嘢——秘魯菜
懷住期待又害怕嘅心情走入餐廳(⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
第一次食南美菜有啲驚自己唔鐘意
但行到餐廳附近見到黃色主調好comfy
入門口之後又見到啲好可愛嘅南美風情壁畫
relax啲就開始研究有咩食

✧ 秘魯生漬魚($68)
首先想叫個開胃嘅前菜
係呀係Tiger’s milk,唔知大家有冇俾老虎奶嚇親🫣
後尾先發現其實只係有檸汁味嘅醬🍋
比起亞洲日本考刀工嘅魚生,秘魯嘅生魚係考醬汁
長知識!
味道方面就酸酸地配海鱸魚幾入味幾開胃~
秘魯生漬魚
✧ 招牌秘魯烤雞配香腸薯條($169)
貪心嘅我地叫咗Salchipollo(大雜燴keke)
入到秘魯餐廳叫烤雞就基本啦🐓
招牌秘魯烤雞配香腸薯條
✧ 秘魯特色牛肉餡餅($128)
切開個Empanda之後要 小 心 熱!
本豬焫親條脷之後食嘢好sad´д`
秘魯特色牛肉餡餅
✧ 秘魯油炸鬼配朱古力醬 ($68)
臨尾甜品胃召喚本豬所以叫咗個churros🥨
佢地真係即刻整嘅,上嘅時候都仲好熱
Churros上面有啲椰絲
而朱古力醬…可能叫朱古力汁更加合適🍫,但甜道就適中
秘魯油炸鬼配朱古力醬
Overall係一個好好嘅南美菜first entry point 值得一試~
2022-07-11
秘魯生漬魚
招牌秘魯烤雞配香腸薯條
秘魯油炸鬼配朱古力醬
2023-08-21 353 瀏覽
點樣先可以試到正宗秘魯菜,梗係要搵正宗秘魯人🧔🏻開嘅 @chullschickhk 啦!🍴呢間位於中環SOHO嘅秘魯餐廳,店主係秘魯人,餐廳沿用當地傳統配方再加以改良,傳統得黎又符合香港人的口味。必食推介:🍗招牌秘魯烤雞烤雞分量十足!全隻用香料醃過,烤得好香,雞肉食落嫩口入味👍🏻 好驚喜 😍配菜好大份都相當有特色!有沙律、薯條、烤番薯同蒜蓉飯🦐秘魯特色海鮮餡餅 餃子外型嘅餅皮,包住啲蝦、青口、魷魚等等嘅海鮮,仲有芝士👍🏻 紫色粟米汁好濃既肉桂味,係秘魯菜既特色!🍠烤番薯非常之甜,加埋清新嘅沙律🥗中和返烤雞嘅重口味由於入面座位唔算多,所以大家如果去食就最好預先book位啦~推薦指數: 4/5✅____________________________📍Chullschick中環蘇豪嘉咸街45-53號地下D舖

必食推介:
🍗招牌秘魯烤雞

🦐秘魯特色海鮮餡餅
秘魯特色海鮮餡餅

🍠烤番薯
非常之甜,加埋清新嘅沙律🥗中和返烤雞嘅重口味

推薦指數: 4/5✅
____________________________
📍Chullschick
中環蘇豪嘉咸街45-53號地下D舖
5 分鐘 (堂食)
因為可以平日放假,所以同朋友一齊搵吓中環區有啲乜嘅平時想食嘅餐廳,可以試佢哋嘅午餐!朋友就推介左呢間香港少有嘅秘魯餐廳❤️我哋用OpenRice book咗1:00,因為係食飯時間,去到嘅時候已經冇晒位,好彩有訂位!🥹舖頭嘅地方唔算好大,而且啲枱都擺得幾密,坐起上嚟係有少少迫。午餐時間嚟食真係抵好多,套餐大約都係$100🤪呢度主打無激素秘魯燒雞,咁我哋梗係要嗌一個試吓🥳 佢一個套餐可以配兩款配菜,另外仲送飲品!一嚟到個size嚇親我,半隻烤雞都好大隻,另外配菜我哋嗌咗番薯同埋蔬菜。隻雞真係整得好好食,皮脆肉嫩,切落去仲有肉汁標出嚟🤤🤤🤤 雖然佢個樣平平無奇,但係真係好好食!另外啲番薯都好甜,鍾意食澱粉質嘅,我真係覺得大飽口福🤗因為唔想兩款食物都係計,所以另外一份我哋嗌咗煙燻豬肉三文治配薯條。上菜嘅時候仲嚇親,因為份量真係好多。個包焗到外脆內軟,入面嘅醬汁條配得好好,又唔似平時我哋食開嘅印度菜,但係又好香嘅香料味道🥰最後我哋兩個女仔係食唔晒全部嘢🤣 但真係好滿足!總結:食物質素係好好,但係餐廳坐得唔算好舒服,而且我哋坐門口位,因為整體餐廳冷氣都唔係好夠,所以其實我哋有啲熱。不過食物搭救❤️

午餐時間嚟食真係抵好多,套餐大約都係$100🤪

煙燻豬肉三文治

最後我哋兩個女仔係食唔晒全部嘢🤣 但真係好滿足!

2023-07-20
煙燻豬肉三文治
2023-07-31 334 瀏覽
喺中環嘅大街小巷搵野食 唔難發現唔同種類嘅多國菜🍴秘魯菜大家又有冇食過呢🧐呢間係我bookmark咗超耐 食lunch要早啲book位嘅餐廳🤩今次就試試佢最出名嘅兩道招牌菜😋 ✨️招牌秘魯烤雞 半隻 $148分數:🌕🌕🌕🌕🌘一上碟就覺得好香孜然粉味🧂而烤雞落咗好多香料同孜然粉醃製 調味偏重手😯而烤雞就唔係好滑好多肉汁嗰種 有啲似東南亞嘅烤肉嗰種🤔肉質略嫌偏結實同有少少鞋🐣同我預期嘅烤雞有啲落差😂而配菜嘅烤蕃薯好甜好好食🍠雞肉同沙律菜配上特調嘅黃芥末都好夾 好有熱帶風味🌴 ✨️安第斯燒烤牛排 $168分數:🌕🌕🌕🌖🌑整道菜賣相好吸引 香草調味十分之濃郁😊牛排真係overcooked咗少少 食落都比較鞋 同乾身🫠而牛味都係好香濃🐮牛排上嘅阿根廷香草醬同黃芥末令牛排多咗一份清新嘅層次🌿而薯條係波浪紋薯條🌊,好味嘅配菜 若果炸得更脆就更好了🍟 總結:餐廳內外裝修都好有南美嘅特色🌲而食物嘅口味方面可能未必同亞洲菜咁一樣 好食與否真係好睇個人口味👅幾有誠意嘅特色小店😉若果大家想貪新鮮試下秘魯菜 都不妨嚟試一下😆灣仔都有分店㗎🍴

✨️招牌秘魯烤雞 半隻 $148
分數:🌕🌕🌕🌕🌘

✨️安第斯燒烤牛排 $168
分數:🌕🌕🌕🌖🌑

總結:
安第斯燒烤牛排
2023-07-05
2023-07-30 140 瀏覽
Happy Friday 同朋友去試下秘魯菜,店鋪空間較細,環境會比較逼,坐低冇咁舒服,不過職員服務係唔錯👍🏻🍗招牌秘魯烤雞半隻烤雞大大隻,嫩滑無比,雞肉醃得好入味,配菜揀左烤蕃薯&沙律,烤蕃薯烤得香甜幼滑口感,再加少少肉桂粉令甜味更突出,沙律新鮮,油、醋汁調味岩岩好🫔秘魯豬肉糉用粟米蓉包住肥豬肉餡料,食落去帶甜,口感綿滑,配埋洋蔥&黃辣椒醬 幾特別,估唔到都幾夾🥠秘魯特色牛肉餡餅外型有啲似角仔,外皮鬆脆,好濃郁牛肉,味,面頭既青醬中和返成道菜濃烈既味道📍Chullschick

🍗招牌秘魯烤雞

🫔秘魯豬肉糉