2023-03-10
呢晚同屋企人落左尖沙咀行街,因為我屋企人好鍾意食醬油蟹,就係附近搵左間韓國餐廳食晚飯。原來間餐廳開係內巷,不過都唔難搵,因為行經巷口會見到路牌指示。餐廳環境都算好坐,用手機點餐,都幾方便。餐牌上面有好多種醬油蟹嘅選擇,因為今次我哋得兩個人食,所以我哋就帶咗一隻嚟試一試。同埋我哋仲嗌咗個牛腸拼盤,因為之前去旅行食過牛腸鍋,好掛住啲牛腸,想睇吓呢一間餐廳啲牛腸得唔得。點完餐無耐,醬油蟹就到啦,咁個醬油蟹都幾大隻,食到啖啖肉同埋醬油味唔會好重,唔會過鹹,好啱我哋口味。而牛腸拼盤會連埋個烤爐一齊上嘅,侍應會幫我哋調校好火力,幫我哋剪牛腸嘅唔同部位。跟住過多幾分鐘你基本上都食得㗎喇,因為事前食材已經預熟咗九成,用烤爐加熱一陣已經可以食,第一時間當然食吓牛腸,嗰啖油脂真係不得了,食得出食材嘅新鮮。我哋仲嗌咗柚子茶,都唔錯夠味嘅,中和一下我哋食嘅嘢。呢間嘢會有下次同埋好啱三五知己過嚟食啦。
呢間嘢會有下次同埋好啱三五知己過嚟食啦。