2022-10-17 730 瀏覽
餐廳位於天后Park Aura美食雲集既地方,佢哋主打韓式便當,飯捲及湯品,款式非常多而且價錢合理,takeaway又方便🤤烤牛肉包飯高級便當 $85烤牛肉口感軟嫩,咀嚼起來很輕鬆,高級便當可自選4款side,佢哋嘅辣醬魷魚同涼拌菠菜非常開胃,偏甜微辣又有咬口,非常推介!另外再配埋是日靚湯,一個便當超級飽肚😎牛肉紫菜飯卷 $47牛肉肉質鮮嫩,加入新鮮紅蘿蔔,青瓜,醃蘿蔔等等,令口感更豐富!飯卷中加入獨特既麻油,聞起上黎都吸引~灑上芝麻粒配搭紫菜既鹹香,十分推介👍🏻

牛肉紫菜飯卷 $47
好多好評❄️❄️ 所以特登黎試一試,叫左便當同炸雞食,點解又係食左伏😫😫我個陣去都無人排隊,見到佢整緊雞比我,同埋原來隔離熱狗舖都係佢地既,用隔離廚房整餃子比我(當時已經feel到小伏).便當.得餃子熱,其他都係凍、小小小小暖明明我係叫完然係就坐係隔離食🫶🏻😵‍💫.年糕好水,好似用魚糕湯加啲甜辣醬煮,唔好味,同真正韓式100%唔同.紫菜包飯,好鬆、包得唔夠實、筷子夾都覺得好鬆散.炸紫菜卷,凍,又凍又硬...炸雞. 好多醬但又喎好味喎. 叫甜辣雞個款隻味根本唔係個件事. 加上啲雞唔脆、無肉汁👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

便當
得餃子熱,其他都係凍、小小小小暖
明明我係叫完然係就坐係隔離食🫶🏻😵‍💫
紫菜包飯,好鬆、包得唔夠實、筷子夾都覺得好鬆散
炸紫菜卷,凍,又凍又硬
炸雞
. 好多醬但又喎好味喎
. 叫甜辣雞個款隻味根本唔係個件事
. 加上啲雞唔脆、無肉汁👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2022-09-30 202 瀏覽
今日經過天后見到間韓國料理勁吸引本身淨係諗住買份便當但其他野愈望愈吸引🫣於是我一次過買曬午、晚餐🤤【燉排骨高級便當】好厚既牛仔骨牛肉味非常香濃質感柔軟,容易骨肉分離配埋多汁白蘿蔔非常滋味😍【韓式豬肘+韓式豬腳】滿滿既骨膠原😍真空包裝方便拎返屋企加餸店員話微波爐加熱一分鐘就得我哋無微波爐,蒸返熱一樣好食👍🏼好入味又軟淋淋😋【青椒炒小魚乾】入面有青辣椒仔同蝦乾仔入口甜甜地香口又超好餸飯👍🏼【辣醬魷魚】【辣醬章魚】調味同韓國食到嘅一模一樣😍口感方面魷魚比較綿密章魚就爽口啲兩樣好正!
今日經過天后
見到間韓國料理勁吸引

本身淨係諗住買份便當
但其他野愈望愈吸引🫣
於是我一次過買曬午、晚餐🤤

【燉排骨高級便當】
好厚既牛仔骨
牛肉味非常香濃
質感柔軟,容易骨肉分離
配埋多汁白蘿蔔
非常滋味😍

【韓式豬肘+韓式豬腳】
滿滿既骨膠原😍
真空包裝方便拎返屋企加餸
店員話微波爐加熱一分鐘就得
我哋無微波爐,蒸返熱一樣好食👍🏼
好入味又軟淋淋😋

章魚就爽口啲
兩樣好正!
  • 辣醬章魚
2022-09-25 427 瀏覽
又嚟享環天后搵食,之前幫襯過路口嗰間韓式熱狗店,今次就一於試下側邊嗰間「ChumChummi」。店舖主打正宗韓國料理,餐牌選擇好豐富,有便當、飯卷、炸雞、湯品,另外亦有各式各樣嘅韓式前菜,如泡菜、薯仔沙拉、辣醬魷魚等。點咗燉排骨高級便當 ($95)、烤牛肉包飯高級便當 ($85)、原味炸雞、吞拿魚紫菜飯卷,另外再加咗盒蜜糖番薯做甜品。每盒便當都附有湯同 8 款拌菜,有蘿蔔絲、魚糕片、豆芽、炒小魚乾、涼拌蕨菜等,另外飯面亦鋪咗 3 件蛋卷,蛋卷厚身得嚟又帶少許蛋香,好有韓式風味 。燉排骨份量比預期多,大大件,肉質腍滑,而且每件都有齊肉、筋和少許肥膏,加上入味嘅紅蘿蔔,口感甚佳。至於幾款伴菜之中,最鍾意就係涼拌菠菜同醬炒蓮藕,菠菜嫩綠無渣,入口帶陣陣麻油香、而蓮藕亦非常爽脆,清爽不油膩。烤牛肉水準亦唔錯,肉質肥瘦適中,入口嫩滑有肉汁,配料亦唔馬虎,有紅蘿蔔、洋蔥、椰菜同蔥段等,撈埋啲韓式醬汁一齊食,辣辣地,好惹味。炸雞 ($80/中)  雞件即點即炸,雞皮薄而脆口,肉身柔軟嫩滑,加上咬開外皮後,雞肉不乾身,外皮鎖緊肉汁,就算食原味都唔會覺得 Dry,實在有驚喜!另外呢款吞拿魚紫菜飯卷 ($
另外呢款吞拿魚紫菜飯卷 ($45)  亦係推介之選,一客有 10 件,米飯握得夠緊密,夾起不易散,加上飯卷入面塞滿了蘿蔔、青瓜同吞拿魚等,口感很豐富,食完好滿足!
蜜糖番薯 ($40)  番薯用透明膠兜盛載,面頭灑咗少少芝麻,再以蜜糖漿浸泡,入口甜糯得嚟又有質感,味道挺不俗。
2022-09-21 269 瀏覽
「忘不了 忘不了,忘不了秋已至 忘不了肚已餓,忘不了便當的滋味 也忘不了烤牛肉的回憶。。。」「那怎麼辦?? 其實我都肚餓了 !亅 「今次不用去到尖沙咀買了, 我上網看到這家ChumChum在天后開了一家外賣分店,一於 go go go 去買吧!亅。。。。。。。。。。。🦉。。。前菜雙拼(小份): 涼拌辣豆芽(半份)、炒魚片(半份)爽嫩的豆芽吃起來很清新, 配上微辣的拌醬,零舍開胃!Korean fish cakes 也是我的最愛, 以七彩涼拌的方式凍食,又是另一番風味!。。。。。。。。。。。🦉。。。烤牛肉包飯高級便當 $85這個浮跨的便當真的很有儀式感, 在家開餐也可以感受到一份「豐衣足食」的幸福感!首先是四前菜我要了(從右至左) 醃魷魚絲、 酸蘿蔔絲 漬蓮藕、 薯仔沙律, 每樣都很好食,令人大滿足。主菜烤牛肉的份量很多, 我很喜歡它以大蔥和洋蔥作為配料,因為這樣更能把烤牛肉的鮮味帶出來。 伴菜是加了甜辣醬的烚椰菜, 用菜來包著肉吃,一餐的均衡飲食都在這個便當內了!米飯也是很講究的。。。是健康紅米配白米飯,上面還放了三大片蛋餅, 就好像一個韓食版的多啦a夢百寶箱一樣,應有盡有,令人目不暇
「忘不了 忘不了,
忘不了秋已至 忘不了肚已餓,
忘不了便當的滋味 也忘不了烤牛肉的回憶。。。」

「那怎麼辦?? 其實我都肚餓了 !亅

。。。

前菜雙拼(小份): 涼拌辣豆芽(半份)、炒魚片(半份)

烤牛肉包飯高級便當 $85

米飯也是很講究的。。。是健康紅米配白米飯,上面還放了三大片蛋餅, 就好像一個韓食版的多啦a夢百寶箱一樣,應有盡有,令人目不暇給, 口福不淺!

鮮蝦紫菜飯卷 Gimbap $45

韓式外賣又怎能不預 Gimbap一份呢! 我已在我的肚子內留了位置給你啊!!

你看這個鮮蝦紫菜飯卷的賣相多漂亮?真是未食入囗,已經令人垂涎欲滴了!

蜜糖炸蕃薯(小份) $40

來到甜品:這款蕃薯的製法,特別之處是炸好後放回蜜糖漿內浸著,從而做到有糖漬的效果。番薯吃起來口感頗為結實,甚有咬口,用來作為今餐完美的句結,值得給予掌聲鼓勵!

。。。。。。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章。
2022-09-20
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
  • 韓式烤牛肉豪華便當
2022-09-12 89 瀏覽
炸醬麵正正正 份量望落唔多但夠食食過好多間都不及佢 仲加咋少少韓式麻油 令個麵更香 反而食過佢嘅飯捲就一般但外賣記得叫佢麵同醬分開 因為返到佢撈嘅時候啲麵易斷不妨試下 真心推介
炸醬麵正正正 份量望落唔多但夠食
但外賣記得叫佢麵同醬分開 因為返到佢撈嘅時候啲麵易斷
不妨試下 真心推介
2022-08-08 200 瀏覽
想韓外賣都要韓之前食過尖沙咀分店堂食,而家發現原來天后都有外賣店,款式都好多,仲有好多款嘅便當,而且食物叫完再加熱,拎到返屋企都好夠熱,仲好貼心小菜,炸雞同埋湯都有得揀size小菜我叫左菠菜,薯仔沙律,泡菜同埋魷魚,而我最鍾意食就係魷魚,少少辣好開胃,食完又好食既感覺辣炒年糕+炒粉絲+紫菜飯捲超抵食,60蚊份量又多,仲好好食😋年糕煙銀夠辣又入味,粉絲就好香麻油味,紫菜飯捲都4大件,好正甜辣雞丁便當雞係大件上,而且唔馬虎好足料,有4-5件,唔會好辣,甜辣雞真係世一飯仲配左一件蛋卷,仲有4款小菜怕食唔到太多小菜既都有得過口引炸醬麵 $55堂食有食過,好好食食過返尋味😋平過堂食,但水準都差唔多,正呀湯有成7款選擇,我簡左微辣薯仔排骨湯,見到佢薯仔半個半個咁大件,好足料排骨係大骨,食肉都唔洗食得咁辛苦辣辣地幾好飲,最中意飲韓國湯了紫菜飯捲都係7款選擇,價錢$40-47不等,每份都有十件,我見都幾多人買,係唔錯既蜜糖番薯勁好食,好食到自己食曬🫣中意番薯一定要叫
想韓外賣都要韓

辣炒年糕+炒粉絲+紫菜飯捲
超抵食,60蚊份量又多,仲好好食😋

甜辣雞丁便當
飯仲配左一件蛋卷,仲有4款小菜
怕食唔到太多小菜既都有得過口引

炸醬麵 $55
堂食有食過,好好食食過返尋味😋
平過堂食,但水準都差唔多,正呀

排骨係大骨,食肉都唔洗食得咁辛苦
辣辣地幾好飲,最中意飲韓國湯了

蜜糖番薯勁好食,好食到自己食曬🫣
中意番薯一定要叫

2022-07-04 221 瀏覽
呢間韓式餐廳位於天后美食市集有各式韓國街頭小食同料理🇰🇷喺港島都有掃街好去處呢😎-🍙牛肉紫菜飯卷($47)即叫即包餡料好足,咬落口感飽滿💕紫菜面頭仲搽咗芝麻油同灑上芝麻好香口惹味呀!🌶辣炒年糕($40)年糕份量適中,仲有魚糕喔👍🏻醬汁微辣年糕掛汁力高但口感軟稔,略嫌無乜嚼勁呀!🐙海鮮煎餅($40)煎餅煎得微燶香脆煙韌有焦香加埋香蔥,好香口喔!不過海鮮份量唔多同埋分布得唔夠均勻呀!🍗蒜蓉調味炸雞($90,中)外皮比較似焗雞多啲咬落啖啖肉,完全無骨😋肉質好嫩,肉汁又夠豐富加埋陣陣香濃蒜香,好惹味呀🧄
呢間韓式餐廳位於天后美食市集
有各式韓國街頭小食同料理🇰🇷
喺港島都有掃街好去處呢😎

🍙牛肉紫菜飯卷($47)
即叫即包
餡料好足,咬落口感飽滿💕
紫菜面頭仲搽咗芝麻油同灑上芝麻
好香口惹味呀!

🌶辣炒年糕($40)
年糕份量適中,仲有魚糕喔👍🏻
醬汁微辣
年糕掛汁力高
但口感軟稔,略嫌無乜嚼勁呀!

🐙海鮮煎餅($40)
煎餅煎得微燶
香脆煙韌有焦香
加埋香蔥,好香口喔!
不過海鮮份量唔多
同埋分布得唔夠均勻呀!

🍗蒜蓉調味炸雞($90,中)
外皮比較似焗雞多啲
咬落啖啖肉,完全無骨😋
肉質好嫩,肉汁又夠豐富
加埋陣陣香濃蒜香,好惹味呀🧄
2022-07-02 170 瀏覽
之前見同事喺依間買咗韓國便當,好吸引,今日特登嚟試試,買返公司炫耀一下😎😎佢哋嘅韓式便當係好大個,好靚,好豐富,仲要有埋湯😋😋除咗便當之外,佢哋仲有售賣其他韓國食品,當然唔少得嘅就係醃製食物同埋泡菜啦,我見有唔少靚女都嚟買細細盒嘅泡菜。有大中細選擇,就算拎返公司,或者買返屋企,都夠晒方便燉排骨高級便當有驚喜!一個便當,已經有好多款醃製小食,好感動❤️❤️有蒜頭,魚仔,芽菜,菠菜,魷魚,蓮藕,三色椒炒香腸等等!真係好滿足☺️☺️☺️至於主角,燉排骨,非常出色,每一件都係可以輕易地將骨頭同埋所有肉分開,而且肉質唔會太靭/硬,而係好入味,好軟熟,甜甜地,啲蔬菜有好入味,超好餸飯,物有所值!非常足料嘅一個湯,好多魚糕,同埋京蔥,飲完暖笠笠👍🏼👍🏼

佢哋嘅韓式便當係好大個,好靚,好豐富,仲要有埋湯😋😋

燉排骨高級便當

非常足料嘅一個湯,好多魚糕,同埋京蔥,飲完暖笠笠👍🏼👍🏼
2022-07-01 141 瀏覽
亨環·天后簡直係外賣天堂,今晚有朋友上嚟,就係度買啲外賣返屋企。舖頭細細,真係估唔到有咁多嘢食揀。首先嗌咗一堆前菜雞蛋卷($35)涼拌辣豆芽($30)- 豆芽未算好辣,但好惹味。涼拌菠菜($40)炒粉絲($30)- 必嗌,好爽口彈牙。蜜糖蕃薯($40)- 蕃薯加上蜜糖非常好味。韓國菜kimbap咁岀名,點都要試下,啲餡料好豐富,牛肉同吞拿魚都好夾。牛肉紫菜飯卷($45)吞拿魚紫菜飯卷($45)-炸雞就要等耐啲,睇落去以為好細,但食極都有。我就鐘意蒜蓉調味炸雞多啲,啲雞肉好入味同惹味。調味炸雞($90)蒜蓉調味炸雞($90)好豐富!

舖頭細細,真係估唔到有咁多嘢食揀。

首先嗌咗一堆前菜
雞蛋卷($35)

涼拌辣豆芽($30)- 豆芽未算好辣,但好惹味。

涼拌菠菜($40)

炒粉絲($30)- 必嗌,好爽口彈牙。

蜜糖蕃薯($40)- 蕃薯加上蜜糖非常好味。

牛肉紫菜飯卷($45)
吞拿魚紫菜飯卷($45)-

調味炸雞($90)

蒜蓉調味炸雞($90)

好豐富!
2022-06-30 111 瀏覽
ChumChummi 天后電氣道54號亨環天后地下Food Loft G2號舖——————————————————————————食炸雞 🍗 韓物 飯卷 便當 🍱 湯飯湯品 煎餅卷 涼拌系列可以話係應有盡有有分細 中 大size俾你揀 睇自己需要個人到群體家庭都照顧埋有晒size放喺收銀當眼位置俾你參考今日大約三點去都見到店員好忙好多係外賣送餐 有別於一般小店 認真製造 唔係hea你小店 外賣唔等於冇質素 天后呢個「新鮮」Food Court幾特意袖珍版東大門 多款式多美食行過銅鑼灣一帶可以嚟試吓!樓上雅座裝修幾有特色小型food court 皆殺出一條血路泡菜蕎麥煎餅卷 雞蛋卷蜜糖番薯蒜味炸雞烤牛肉雞排青椒炒小魚乾紫菜飯卷 甜酸雞 原味炸雞炸蝦飯卷
——————————————————————————
認真製造 唔係hea你
小店 外賣唔等於冇質素
天后呢個「新鮮」Food Court幾特意
袖珍版東大門 多款式多美食
行過銅鑼灣一帶可以嚟試吓!
樓上雅座裝修幾有特色

青椒炒小魚乾
紫菜飯卷 甜酸雞 原味炸雞

炸蝦飯卷

2022-06-29 57 瀏覽
ChumChummi天后電氣道54號亨環天后地下Food Loft G2號舖Food Loft行左一圈, 見到韓國菜好多唔同款口味架泡菜, 可以一盒咁買走, 佢分左中中小3個SIZE$35 雞蛋卷家常味道, 味道淡淡地伴KIMCHI 食岩岩好。,略為細盒如果有大SIZE就好啦。飯卷放在係DISPLAY 櫃上, 又買個牛肉味試餡多過飯, 除左肉仲將好多蔬菜包在一起, 健康美味兼顧。$80 烤牛肉包飯高級便當,一格格分好,有幾款kimchi 小菜係埋入面, 伴飯吃好開胃,牛肉醃得入味。想食炸雞但又驚熱氣, 點份$60 炸雞便當, 同高級便當差唔多, 但就小D配菜。
天后電氣道54號亨環天后地下Food Loft G2號舖

呢排放工返屋企係咁煲Netflix睇韓劇見到啲主角食炸雞飲啤酒好過癮咁知道天后亨環有個美食市集Food Loft提供各式外賣式美食餐飲比我發現到呢間Chumchummi賣韓國地道菜唔洗過海都買到街頭小食今晚一於買外賣返屋企同屋企人一齊分享滋味先😍前菜有好多款,除左有最常見既泡菜之外仲有豆芽、菠菜、蘿蔔、魚仔等等我今日就揀左涼拌豆芽同魚仔做前菜☘️涼拌豆芽 ($30)涼拌豆芽入面有紅蘿蔔絲加埋麻油同芝麻凍食夠哂開胃🥰🐠青椒炒小魚乾 ($70)炒小魚乾都係我平時買韓國野必點既鹹香十足既魚仔配埋少少辣既青椒送酒送飯都一流💯🍗炸雞 (小 $45; 中$80; 大$150)炸雞我揀左中size,份量都幾多即叫即炸既炸雞拎到返屋企仲熱辣辣辣辣地既炸雞好惹味脆卜卜既雞皮入面係嫩滑多汁既雞肉煲住韓劇食炸雞好chill🍕海鮮煎餅 ($40)海鮮煎餅都係即叫即整,性價比超高一客煎餅大概切左8至10件仲要超足料,外脆內軟既口感好正❤️🐄牛肉紫菜包飯 ($47)呢個紫菜包飯真係必點💯材料多過飯,好香牛肉味配埋爽脆既青瓜同紅蘿蔔🥕口感好清新 (忍唔住食哂成盒😋)🐄烤牛肉包飯便當 ($65)烤牛肉便當好高質一盒便當分

呢排放工返屋企係咁煲Netflix睇韓劇
見到啲主角食炸雞飲啤酒好過癮咁
比我發現到呢間Chumchummi賣韓國地道菜
唔洗過海都買到街頭小食
今晚一於買外賣返屋企同屋企人一齊分享滋味先😍

前菜有好多款,除左有最常見既泡菜之外
仲有豆芽、菠菜、蘿蔔、魚仔等等
我今日就揀左涼拌豆芽同魚仔做前菜

☘️涼拌豆芽 ($30)
涼拌豆芽入面有紅蘿蔔絲
加埋麻油同芝麻凍食夠哂開胃🥰

🐠青椒炒小魚乾 ($70)
炒小魚乾都係我平時買韓國野必點既
鹹香十足既魚仔配埋少少辣既青椒
送酒送飯都一流💯

🍗炸雞 (小 $45; 中$80; 大$150)
炸雞我揀左中size,份量都幾多
即叫即炸既炸雞拎到返屋企仲熱辣辣
辣辣地既炸雞好惹味
脆卜卜既雞皮入面係嫩滑多汁既雞肉
煲住韓劇食炸雞好chill

🍕海鮮煎餅 ($40)
海鮮煎餅都係即叫即整,性價比超高
一客煎餅大概切左8至10件
仲要超足料,外脆內軟既口感好正❤️

🐄牛肉紫菜包飯 ($47)
呢個紫菜包飯真係必點💯
材料多過飯,好香牛肉味
配埋爽脆既青瓜同紅蘿蔔🥕
口感好清新 (忍唔住食哂成盒😋)

🐄烤牛肉包飯便當 ($65)
烤牛肉便當好高質
一盒便當分左三格: 烤牛肉配雜菜、前菜三點、玉子燒同飯
牛肉既份量好多,絕不欺場
值得一讚係個玉子燒
食得出層層口感,蛋亦都好嫩滑
前菜既泡菜同菠菜都好開胃,推介💯😋

🐖韓式豬肘 ($180)
韓式豬肘好精美,預先整熟左做真空包裝
微波爐叮熱2分鐘就食得
份量都好多,預先切好一件件好方便
旁邊仲有四款配菜,鹹度適中配埋配菜一齊食好正

🍝韓式炒粉絲 ($30)
呢款韓式炒粉絲性價比超高
一盒份量都幾多
兩三個人share都夠食
配料都幾多,唔會好鹹,口感彈牙👍🏻
2022-06-26 61 瀏覽
ChumChummi天后電氣道54號亨環天后地下Food Loft G2號舖天后亨環Food Loft 地下是FOOD COURT, 有好多唔同美食集結,原來行上一層有位坐架, 因為之前都係買完TAKE AWAY BURGER同甜品 , 今次試左韓國菜, 買完即刻享用先係最滋味。原味炸雞 中SIZE $80好抵食, 外層粉層脆卜卜, 炸到熱辣辣又唔會酒膩, 醃得入味得來又唔會死鹹。$35 雞蛋卷卷到好厚,簡單美味!各類的KIMCHI 都有, 可以買回家放雪櫃慢慢食。幾十款組合搭配架韓食套餐, 睇到都流口水了。我本身對發酵KIMCHI好喜歡,健康有益且以蔬菜為主,辣有助增加代謝,kimchi 呢度唔算平,但都忍唔住叫左辣泡菜同蘿蔔,食炸雞係唔可以少左佢地架存在。Tuna 飯卷多餡好食呢度唔似普通food court ,高質水準又抵食,我下次再試其他舖

天后電氣道54號亨環天后地下Food Loft G2號舖

$35 雞蛋卷卷到好厚,簡單美味!

Tuna 飯卷多餡好食

2022-06-26 60 瀏覽
上年新開既亨環天后美食市集雲集左多國美食,呢間chum chummi 就主打韓國菜,有精緻既韓式便當,賣相好吸引🥰牛肉紫菜飯捲 $47飯捲包住青瓜、紅蘿蔔、牛肉、魚糕、白蘿蔔,食落都幾豐富,飯捲都包得實,唔會好容易散開!烤牛肉包飯高級便當 $85成盒便當望落已經超豐富😍,好鐘意食韓國既拌菜,便當共有8款拌菜,岩晒我呢d咩都想試既人😊個人幾鐘意食蘿蔔泡菜,味道甜甜辣辣,好開胃😁仲有三件蛋捲,每到個便當望落好色彩繽紛🤩烤牛肉都唔錯,落左紅蘿蔔、洋蔥、牛肉、蔥、椰菜一齊抄,食落口感豐富,牛肉軟淋,肥瘦均勻,可以一試😚辣炒豬肉包飯高級便當 $85便當跟餐湯,係韓式胡椒湯,仲有魚糕係入面🤤豬肉炒到超惹味,都幾辣,但送飯食都幾開胃☺️

牛肉紫菜飯捲 $47

辣炒豬肉包飯高級便當 $85