位於商廈低層 古典浪漫裝潢 好有feel🤣✿ Summer Chef Salad $68 ✿沙律除左一般既蔬菜之外 仲有燒粟米🌽同溫泉蛋🥚面頭個塊唔係一般既煙肉 係燒豬腩 唔會好似平時D煙肉咁乾身 有豐富油香~🥓✿ Char-Grilled US Black Angus Rib Eye (8oz) $268 ✿先上餐湯 係好濃既粟米湯🌽食到啖啖blend碎晒既粟米同香草🌿Rib Eye方面 嗌左medium🥩肉質鮮嫩好香肉味配上香脆薯角同炸蒜頭🧄 好滿足~✿ Crab Meat, Sea-Urchin Miso Rissoto $138 ✿海膽blend晒入去rissoto度 啖啖都係香濃海膽同蟹肉份量好多好滋味🦀✿ Churro with Mocca Sauce $48 ✿甜品選擇有好多款式 最後都係揀返最鐘意食既churros鐵盤上熱辣辣~蘸埋超濃朱古力醬🐜✿ Terrazas de los Andes-Chardonnay (Argentina) (GLS) $68 ✿餐廳裝修精緻 食物質素高 價錢經濟平日人流唔多 成餐飯都坐得好舒服😌係觀塘區少有既decent餐廳🤵🏻‍♀️普通聚
位於商廈低層 古典浪漫裝潢 好有feel🤣

✿ Summer Chef Salad $68 ✿
沙律除左一般既蔬菜之外 仲有燒粟米🌽同溫泉蛋🥚
Summer Chef Salad

先上餐湯 係好濃既粟米湯🌽
食到啖啖blend碎晒既粟米同香草🌿
Rib Eye方面 嗌左medium🥩肉質鮮嫩好香肉味
配上香脆薯角同炸蒜頭🧄 好滿足~

份量好多好滋味🦀

係觀塘區少有既decent餐廳🤵🏻‍♀️
普通聚會同慶祝都好適合喔💋
Summer Chef Salad
Churro with Mocca Sauce
▪️ Roasted Pumpkin, Peach and Pecan Salad ($68)▪️ Crab Meat, Sea-Urchin Miso Risotto ($138)▪️ Char-Grilled US Black Angus Rib Eye (8 Oz) ($268)▪️ Homemade Tiramisu Top Cheese "Lava" ($98)▪️Pistachio & Strawberry Souffle Pancake ($120)諗起西餐廳,心想一定價錢不菲,估唔到觀塘新開嘅呢間西餐廳,走復古風格,裝飾舒適高貴,重點係食物高質唔貴,值得推介💝💞前菜嗌咗烤南瓜沙拉🥗配上新鮮嘅桃片、櫻桃番茄和酥脆的鮮炸蓮藕片,與橘子姜汁完美結合,好refreshing 🎃🍅 主菜嗌咗蟹肉海膽risotto,豐盈的蟹肉同埋海膽嘅鮮味十分配合,加上奶油燉飯質感綿密,呢個配搭幾驚喜 🦀 更值得一讚嘅係牛扒🥩嗌咗medium rare,生熟程度掌握得十分好,外層充滿炭烤香氣,內裏多汁嫩滑,牛肋眼肉散發著濃郁的風味,是日最佳之作👍🏻👍🏻隨著用餐接近尾聲,仲開心嘅係得知甜品買一送一💋Tiram

隨著用餐接近尾聲,仲開心嘅係得知甜品買一送一💋
Tiramisu top cheese lava 真係第一次試,自家製提拉米蘇芝士慕斯好香滑,咖啡同酒味平衡得宜,配上熔岩般的cheese lava ,真係好吸睛👻👻

由於有優惠關係,亦都嗌咗開心果草莓梳乎厘pancake,估唔到嘅係疏乎厘蛋味濃郁 🥚 質感鬆軟得來又chewy,配上開心果奶蓋,啖啖滿足😋😋
今日黎到觀塘覓食🥳係銀八有間新開既西餐廳 試一試先🍽️𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐲 𝐬𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝&𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐟 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝特色夏日廚師沙律有西柚/枝豆/秋葵/橙肉/烤粟米/脆煙肉/蕃茄色彩繽紛 酸甜開胃 健康嘅配搭😘為今晚晚餐打開序幕𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥𝐢 𝐂𝐨𝐧 𝐂𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐍𝐚𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝𝐬墨西哥辣肉醬伴烤薄餅比平時出面配𝑵𝒂𝒄𝒉𝒐𝒔我覺得更好食佐酒不錯既小食𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐌𝐚𝐲𝐨𝐧𝐧𝐚𝐢𝐬𝐞炸雞翼配鹹蛋黃醬即炸雞翼脆得來有淡淡的鹹蛋香 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆海膽麵鼓蟹肉意大利飯蟹肉份量多 海膽帶出鮮味反而麵豉味就不太濃 Risotto黎講不算太膩 可以一試𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒐𝒍𝒐𝒈𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑳𝒂𝒔𝒂𝒈𝒏𝒂紅酒和牛肉醬千層麵反而呢個我比我預期中有點落差味道偏淡 個人偏好濃味啲 同焗燶啲😆𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐓𝐨𝐩 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 “𝐋𝐀𝐕𝐀”意大利”溶岩“芝士餅打卡一流 見到都好有食慾😍芝士配提拉米蘇出奇地夾 推薦!!🫶🏻𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞
今日黎到觀塘覓食🥳

2023-09-26
  • 意大利”溶岩“芝士餅
  • 特色夏日廚師沙律
  • 綠茶麻糬梳乎里斑戟
新開嘅一間西餐廳,設計得幾高級,環境好有feel,有紅磚木牆復古味,慶祝chill吓都係好唔錯嘅選擇,而且員工好nice🥰 揀飲擇食嘅我一定要提嘅係,佢大部分菜式都有得走洋蔥 (仲有芝士),勁開心🤣🤣🐚 French Mussels in Apple Cider $108好特別地用咗蘋果酒去煮青口,酒味冇咁濃烈,所以唔會搶晒青口嘅鮮味,青口都幾新鮮幾甜,只係略嫌未夠大隻,另外仲有啲煙肉碎,口感更加豐富,加埋佢配搭埋嘅法國小多士,上面有微微奶油香,索埋啲汁,回味無窮,仲外脆內軟添㗎< 3.5/5 >🥩 Char-Grilled US Black Angus Sirloin (8oz) (Medium Well) $298Steakhouse嘅牛扒果然係出色,叫咗七成熟但肉質依然好嫩,比平時食嘅西冷更軟腍,肉汁豐富,表面輕輕煎香咗,帶少許炭燒香,配搭埋少少鹽已經好夠味,仲有薯角沙律作配菜,薯角外脆內軟,一啲都唔油膩,好正,想有另一番風味嘅又可以點佢附送嘅紅酒燒汁,鹹香味會更出< 5/5 >🍄 Beetroot & Fan Scallop Risotto $1

< 3.5/5 >

< 5/5 >

🍄 Beetroot & Fan Scallop Risotto $128
用咗紅菜頭汁去煮個義大利飯,佢偏濕潤,唔似傳統嗰種咁硬掘掘,但真係要睇個人喜好,除咗帶子之外,仲有好多紅菜頭粒,非常足料,至於帶子都好大粒,而且食得出好新鮮,成個飯嘅配搭都好好,口感一流
< 4.5/5 >

🍰 Homemade Tiramisu Top Cheese “Lava” $98
首先打卡真係好靚好靚好靚,Lava cake真係不能抗拒,味道方面佢唔會好甜,cream cheese同蛋糕位既分佈啱啱好,最特別係佢獨有地加咗層類似芝士蛋糕嘅餅底,食上去就會更加有口感,食完都唔會覺得好漏,唯一可以挑剔就係咖啡味唔係好夠,但其實都好啱普遍人嘅口味
< 4/5 >

🥂 Terrazas de los Andes - Reserva Chardonnay (Argentina, Mendoza) (Glass) $68
酒味比較濃烈,有微微嘅果香,入口幾soft
< 4/5 >

環境🏖:4.5/5
2023-09-25
用餐優惠
試食活動
  • Char-Grilled US Black Angus Sirloin (8oz)
觀塘呢排有好多新餐廳,今次要推介呢間復古裝修風格嘅Classy俾大家,又一間食完會讚揚嘅餐廳🫶🏻食材好新鮮,而且烹調有功架😋太多美食相,Menu會另外Upload~🍾白酒青口:由麵包開始已經絕不馬虎,食得出廚師好用心地整😍煎香脆嘅邊位,入面口感軟熟帶濃濃嘅牛油香氣,再浸埋青口汁真係好完美!!恨不得想要多幾塊麵包!青口係非常新鮮,鮮甜勁嫩滑,又多汁,好比之前係法國當地新鮮食到嘅青口一樣💓🥗泰式燒牛肉沙律:牛肉生熟度控制得好好,保持到嫩度之餘完全無血水,醬汁辣得嚟酸甜開胃,加埋炸豬皮幾重口感!👍🏻🐮碳燒美國安格斯肉眼排:揀咗5成熟,燒到啱啱好,鎖住肉汁所以口感鮮嫩,配埋自家製紅酒汁令味道再次升級!🥞Homemade Tiramisu Top Cheese Lava:甜品亦係必點,呢個係Mix咗cheese cream同Pancake,食落好清新,完全唔會膩,讓晚餐完美畫上句號🫶🏻服務非常殷勤友善同專業,食物高質,環境幾delicate,個人覺得都好適合慶祝👍🏻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 8.5/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 8/10推介值:9

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
  • 泰式燒牛肉沙律
  • 白酒青口
  • 碳燒美國安格斯肉眼排
  • Homemade Tiramisu Top Cheese Lava
近期發現觀塘原來收埋左一間好高質,款式多價錢又合理嘅西餐廳,而且呢間啲裝修勁復古又勁大👍🏻岩曬情侶/朋友去慶祝😻值得推俾大家!Char-Grilled US Black Angus Rib Eye (8oz) $268呢個5成熟嘅安格斯肉眼扒煎到外脆內軟,入面嘅肉係粉紅色非常嫩滑,牛肉味都非常濃郁😻。當配埋特製紅酒汁同埋蒜頭一齊食嘅時候,嗰味道更加昇華左👍🏻碟邊嘅薯角相信都係新鮮即炸,好脆口😋另外仲附送左一碗勁足洋蒽絲嘅洋蔥濃湯,好正😆Crab Meat, Sea-Urchin Miso Risotto $138呢個蟹肉海膽味噌意大利飯將日本同西方融合得唔錯👍🏻成個飯充滿濃海膽味,上面放左啲蟹肉絲同埋Parmesan芝士☺️份量充足又好味!Original Soufflé Pancake with Cheese “Lava” $108一個看似簡單嘅疏乎厘,但食落卻會令人驚艷🥰疏乎厘勁鬆軟,cheese cream唔會淡味配埋honey就剛剛好!下次會試埋其他茶味/tiramisu lava!總括而言,環境咁優美嘅餐廳配啲咁高質素嘅食物,其實性價比相當高👍🏻👍🏻性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
建議:必食牛扒同埋疏乎厘🥰
2023-09-21 349 瀏覽
今日去食左觀塘新開張噶西餐廳Classy Seafood&Steak 在銀八樓噶1樓,環境好正!!好有feel!!給人一種復古懷舊噶感覺。我覺得最好食噶系提拉米蘇梳乎厘班戟而且開店優惠,甜品系列買一送一梳乎厘噶口感棉柔細膩,甜度剛剛好 不甜不膩 超級愛 韓風噶辣泡菜慢煮豬腩肉意粉很驚艷豬腩肉很嫩和酸辣的泡菜交織在一起,令人回味無窮 ,下次還想食食左成張檯,才$500多 真的性價比很高 店員服務也很熱情❤️‍🔥整體感受很不錯
而且開店優惠,甜品系列買一送一
梳乎厘噶口感棉柔細膩,甜度剛剛好 不甜不膩 超級愛
韓風噶辣泡菜慢煮豬腩肉意粉很驚艷
2023-09-20