4天前 0 瀏覽
今日奧運站見完客,經過食肆臨立的大角咀,見到間西餐廳性價比幾高,於是就同同事入去試試。餐廳位於大角咀利得街,港鐵奧運站步行約六分鐘就到,非常方便。入到餐廳空間感足夠,裝潢非常有格調。座位大概分開揚主廳及偏廳VIP房兩部分。用餐時間係平日晚上六點。- 香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵¹⁵⁸香煎鵝肝厚身口感粉嫩,配上濃郁馥芬香氣的牛肝菌。單食鵝肝跟牛肝菌已經大滿足!另外闊蛋麵非常掛汁入味。相當有驚喜!- Chironfils法國普斯生蠔⁷⁸蠔身肥厚體形夠大,肉質爽口,海水味適中,清新鮮甜,口感層次一流!生蠔跟白酒一定是絕配,可惜今天不能喝酒,算是少少的遺憾!- Korean Gold 韓國金蠔⁵⁸韓國金蠔非常鮮味,口感滑嫩,肉質爽甜清脆!蘸一點檸檬汁味道更鮮更清爽!- 廚師精選魚¹⁸⁸是日廚師精選是新鮮鱸魚。鮮鱸魚肉質柔軟,味道鮮甜溫和。而配菜有鮮嫩露荀、小蘿蔔,小香菇及香滑薯蓉,造型相當有心思!- 法式朱古力心太軟⁶⁸心太軟外脆內軟,在香脆的朱古力蛋糕外層輕輕一切,暖呼呼的半液態狀朱古力就從中心一瀉而出,這一幕對於我這些甜品控來說,絕對是無懈可擊。除了暖暖的心太軟,還有冰凍綿滑的抹茶雪糕。兩者形成強

- 香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵¹⁵⁸

- Chironfils法國普斯生蠔⁷⁸

- Korean Gold 韓國金蠔⁵⁸

- 廚師精選魚¹⁸⁸

- 法式朱古力心太軟⁶⁸
心太軟外脆內軟,在香脆的朱古力蛋糕外層輕輕一切,暖呼呼的半液態狀朱古力就從中心一瀉而出,這一幕對於我這些甜品控來說,絕對是無懈可擊。除了暖暖的心太軟,還有冰凍綿滑的抹茶雪糕。兩者形成強烈對比,令層次感提升不少!

整體餐廳評分很高!餐廳環境闊落舒適,枱與枱距離充足,如果一大班朋友飯聚仲可以預訂VIP房,私隱度夠又唔怕嘈親其他食客。店員服務態度好又夠細心,連餐牌設計都非常詳細,每道菜旁邊都有建議客人可配的酒款,真的相當細心!是愛酒人士不能錯過的餐廳。絕對是值得推薦的!
Chironfils法國普斯生蠔
Korean Gold 韓國金蠔
廚師精選魚
法式朱古力心太軟
2024-11-09 18 瀏覽
今天工作順利,和爸在家附近找晚餐慶祝見到呢間門面特別而且價位不高, 立即入去了,小小店位不多我們點了職員有推薦的食物,但沒喝超吸引入的多款美酒沙拉我們選了意大利芝士配蕃茄黑醋汁, 食物來時,我們吃一驚, 很大碟, 先把小小的醋放入芝士芝士軟軟的, 十分好吃不太肥膩, 仲有加上小小的蕃茄, 非常開胃我們亦點了一個惹味的炸雞翼, 今次選了特別的咸蛋黃味,因為炸粉不太濃味, 所以不咸, 雞大件, 有咬口, 下次一定試埋其他味最後是我至愛的意大利飯,點了蟶子皇海膽飯,非常好味,因為意大利飯不硬,蟶子大到我可和爸分享, 加上黑色的脆脆,看上賣相更美, 這碟100分!肚仲有位, 我們分享了心太軟chocolate Lava Cake, 不太甜, 適合怕肥的我.值得一提是伴碟精緻,有早餐脆脆,我們見到一件綠色小點配置, 原來不是糯米池, 而是雪糕啊哈!這是我必想再來的餐廳, 超值,職員態度有善, 不停介紹食物給客人, 原來菜式快換, 看來我要再約飯腳再來!
今天工作順利,和爸在家附近找晚餐慶祝

見到呢間門面特別而且價位不高, 立即入去了,小小店位不多

我們點了職員有推薦的食物,但沒喝超吸引入的多款美酒

lava cake
題外話/補充資料: 太有愛餐廳, 寵物歡迎, 仲有送食物!
2024-11-07
lava cake
2024-11-06 0 瀏覽
餐廳氛圍好舒服,燈光柔和,搭配著現代裝修,好岩情侶去!生蠔就唔係menu嘅,應該係按當日有咩蠔就寫係黑板到,我地叫左法國生蠔,蠔肉新鮮多汁,酸酸嘅檸檬汁搭配得岩岩好,有海洋嘅鮮味。脆炸原隻魷魚,配上香辣蛋黃醬,呢道菜嘅外皮酥脆可口,裡面又非常嫩滑,沾上少少辣醬汁,真係忍唔住一啖接一啖食,真係送酒嘅絕佳選擇,雖然今日無飲酒,但配酒都真係會好岩主菜揀左美國頂級牛板鍵,肉質鮮美,外焦內嫩,烤得非常到位。每一啖都係滿滿的肉香,搭配旁邊的配菜,有煮得好滑好香嘅薯蓉,蘆筍,都好唔錯仲叫左法式朱古力心太軟作為甜點,外層酥脆,裡面流出的濃郁朱古力醬有驚喜,甜而不膩,搭配抹茶雪糕,簡直是完美嘅結尾。絕對值得encore!
餐廳氛圍好舒服,燈光柔和,搭配著現代裝修,好岩情侶去!

絕對值得encore!
2024-10-31 203 瀏覽
頗久之前已經聽聞過呢度嘅西餐好出色兼充滿創意,最impressed嘅係每道main仲有相屬嘅Wine Pairing,於是趁住放假一試! 另外,老闆仲會好用心嘅推薦酒櫃內嘅收藏品🍷啱晒愛酒之人😎餐廳嘅格調好舒服,同朋友傾足全晚都好自在。老闆好好傾,仲會好熱心介紹signature嘅菜式👍🏻🔅Chironfils 法國生蠔口感好creamy而且鮮甜,一啲腥味都冇,平時麻麻地生蠔嘅我,都覺得可以再encore🌟🔅香檳法國鵝肝配香檳啫喱第一眼見到呢道菜嘅時候被其創意驚艷,因為從來都冇諗過白糖糕同鵝肝可以係一個組合😲鵝肝嫩滑且唔油膩,外層覆有白糖糕,鹹甜鹹甜又出乎意料地夾👍🏻口感仲好軟綿綿入口即溶☁️ 另外用香檳啫喱作為點綴😲係好有驚喜嘅組合🔅慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸豬斧頭扒慢煮到外層微焦,入面仲保持住肉汁,口感既嫩滑又多汁。配上蘋果陳皮茸,酸酸甜甜帶點陳皮嘅香,食落去好開胃👍🏻 btw個薯仔仲切成風琴片🤩appreciate厲害的刀功🔅心太軟個心太軟焗得啱啱好一次就係流心🤩而且唔會死甜。好欣賞配左開心果雪糕,出色😎

🔅Chironfils 法國生蠔

🔅香檳法國鵝肝配香檳啫喱

🔅慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸

🔅心太軟

2024-10-26 217 瀏覽
朋友推介我大角咀有間好正的西餐廳,位處大角咀利得街,奧運站C1出口,步行6分鐘。下午4-7時有 happy hour 買1送1優惠,酒櫃上的酒,樽身都寫上了價錢,方便大家選擇。Oyster $78 Chiron 法國生蠔,大大隻,肉質肥美鮮味。當天還有其他兩款韓國生𧐢供應。如果唔知點什麼好,可以問問店員,他都會熱心詳細推介。香煎法國精肝配香檳啫喱 $168鵝肝味濃郁,最特別的是配了白糖糕,但口感一啲違和感都冇,盡顯了fusion菜的特色。美國頂級牛板腱 $358牛肉肉質好,廚師煎得火候恰當,切開都是嫩嫩的粉紅色,碟中放了四種鹽巴,各有風味,我比較喜歡啡色的鹽,帶有少少煙燻的香味。心太軟 $68顧名思義暖暖的朱古力漿,甜甜的,吃得真是開心。餐牌選擇很多。

Oyster $78

香煎法國精肝配香檳啫喱 $168

美國頂級牛板腱 $358

心太軟 $68
顧名思義暖暖的朱古力漿,甜甜的,吃得真是開心。

餐牌選擇很多。

推薦!🍴🍸餐廳隱身於鬧事中,金色的”COBALT”大字在藍色的玻璃門和金屬框架上格外搶眼,給人以寧靜、時尚大氣、又不失個性的聯想,與餐廳的餐點帶給食客的感覺非常吻合。琳瑯滿目的酒款、有質素西餐,只需人均$400的價格,便能享用如此格調的環境和創意經典兼容的美味,很是實惠。24m橡飼黑毛風乾火腿 $188切片很薄且均匀,足見刀功。誘人的深红褐色,大理石紋理错落有致。油脂分佈均勻細密,肉質細膩柔軟,有脂肪浸潤後的優質油香和橡飼獨有的果仁的幽香。🇫🇷🍾香煎法國鵝肝配香檳啫喱 $168一口咬下,糯糯綿密似西米糕質地的輕盈表皮,很好的起輔助效果,既能讓所包裹的大塊鵝肝完完整整的呈現入口即溶、幼滑質感、醇厚香氣的風采,又能很好的中和鵝肝的濃郁豐腴。廚師還巧妙地搭配了透明帶泡沫感的香檳蒟蒻,其小巧的外觀,清新微醺的風味,讓華美講究的餐點呈現出一種輕盈精趣的感受。🇺🇸🐮美國頂級牛板腱 $358牛肉的火候把握的非常好!外層帶有一層幽微的焦香,內裏相當鮮嫩多汁。切面展現出飽滿的粉紅色調,非常誘人好吃。🍫心太軟 $68表面灑有滿滿的糖粉、濃郁朱古力香的蛋糕旁是淺綠色的雪糕球配上糖果小雕塑綴以幾片紫色的花瓣,
推薦!

24m橡飼黑毛風乾火腿 $188

🇫🇷🍾香煎法國鵝肝配香檳啫喱 $168

🇺🇸🐮美國頂級牛板腱 $358

🍫心太軟 $68

表面灑有滿滿的糖粉、濃郁朱古力香的蛋糕旁是淺綠色的雪糕球配上糖果小雕塑綴以幾片紫色的花瓣,優雅又有藝術感。心太軟的溫熱綿密,與抹茶雪糕的冰涼滑順形成對比,不同的質地風味在口中融合後產生一種獨特的層次感。
2024-10-24 172 瀏覽
今日放工想同朋友chill 一chill, 經過見到呢間都幾多人就想試吓。一入到餐廳左邊就有一排拍牆嘅酒櫃,餐廳以藍色為主調,坐得好自在,係一個同三五知己把酒談歡嘅好去處。 我哋叫咗風乾火腿凱撒沙律沙律嘅調味同配搭恰到好處,加上風乾火腿同埋脆脆嘅麵包糠,口感豐富,非常開胃。之後嘅小食就真係令我喜出望外香煎法國鵝肝配香檳啫喱本身只係諗住鵝肝應該係配toast嘅,估唔到原來廚師用咗白糖糕夾鵝肝,感覺異常合適。有驚喜嘅係,原來白糖糕配鵝肝係咁好味,我覺得廚師係有用心去設計呢個菜式嘅,係一道不容錯過嘅菜式。個main就揀咗慢煮紐西蘭法式羊架慢煮羊架將肉汁鎖住,並充分滲透每一根骨嘅肉質,冇絲毫嘅乾柴感,讓每一口都能感受到羊肉嘅嫩滑,配搭醬汁入口嘅體驗令人驚喜。薯菜方面嘅配搭亦都非常出色。最後甜品就係心太軟外層的蛋糕表面微脆、內層則保持柔軟濕潤的質感。一刀切開後,熱騰騰嘅朱古力漿從中流出,搭配抹茶雪糕,冷熱交融,帶來了清爽的尾韻。

我哋叫咗風乾火腿凱撒沙律

之後嘅小食就真係令我喜出望外

個main就揀咗慢煮紐西蘭法式羊架

慢煮紐西蘭羊架

最後甜品就係心太軟

慢煮紐西蘭羊架
2024-10-22 196 瀏覽
今日約左朋友去一間大角咀嘅西餐廳, 雖然地方細細但比佢嘅裝修吸引, 食物質素都幾高👍🏻Burrata Cheese & Mix Tomatoes with Balsamic VinegarStarter點左意大利布拉塔芝士配蕃茄黑醋汁, cheese嘅外面滑入面非常濃郁, 搭配蕃茄仔+蕃茄切件, mix黑醋sauce酸甜岩岩好balance, 勁開胃, 份量2-3人share都可以😋Oven Baked Baby Back Ribs with BBQ SauceMain係烤焗美式BBQ醬豬肋骨, 一上枱少少shock因為好大份🤓 rib嘅外皮微脆, 但同時keep到肉質好嫩, BBQ sauce同煙熏味融合得幾夾, 咬落去juicy, 旁邊配菜都有心思, 薯條係即炸又粗又脆Salted Egg Yolk Deep-Fried Chicken Wings小食試左鹹蛋黃香脆炸雞翼, 大堆🌟 首先雞翼嘅size已經夠大, 鹹蛋黃sauce比得一啲都唔孤寒而且勁濃, 雞翼外皮酥脆真係食到停唔到🤣Chocolate Molten Lava Cake最後點埋甜品, 法式朱古力心太軟, 一切開中啲朱

Chocolate Molten Lava Cake
最後點埋甜品, 法式朱古力心太軟, 一切開中啲朱古力醬即刻流曬出離, 好smooth, 外層蛋糕軟熟, 重點係甜而不膩, 加上一球雪糕, overall 超滿足!
2024-10-15 346 瀏覽
今晚品嘗了一家隱世高質西餐廳,位於大角咀利得街的Cobalt Wine, 這家餐廳充滿歐陸氣息,以藍色為主調,裝潢設計好時尚,好有情調。老公預訂此餐廳為兒子慶祝生日,謝謝你。我哋品嘗了以下菜式,都是亞仔喜歡的:🌹18個月白毛豬乾火腿,腿肉鮮嫩,加入杏脯肉粒及橄欖👍🏻🌷意大利布拉塔芝士蕃茄, 淋上黑醋汁,酸甜完美,擺盤精緻👍🏻🌹周打魚薯仔湯,湯頭鮮甜可口, 配上餅屑份外可口👍🏻🌷傳統意式辣椒蒜片橄欖油意大利麵,這看似簡單的意大利粉,實在考驗廚師的能耐,做得非常出色,麵條Al dente, 蒜片炸得香噴噴,橄欖油香帶微辣,很口味😋🌹伊比利亞黑毛豬肋骨,份量十足,BBQ 醬醃製,肉質鮮嫩,非常惹味,配上香脆薯條👍🏻🌷傳統法式焦糖布丁甜品,布丁軟滑,蛋味濃郁,焦糖醬甜味剛好👍🏻Cobalt Wine 絕對要來試試!
我哋品嘗了以下菜式,都是亞仔喜歡的:

🌹18個月白毛豬乾火腿,腿肉鮮嫩,加入杏脯肉粒及橄欖👍🏻

🌹周打魚薯仔湯,湯頭鮮甜可口, 配上餅屑份外可口👍🏻

Cobalt Wine 絕對要來試試!
2024-06-10
慶祝紀念
生日
  • 依比利亞黑毛豬肋骨
2024-10-03 585 瀏覽
今晚同朋友嚟咗大角咀食飯 一直都聽講大角咀有好多特色小店🤤🤤餐廳門口已經睇得出非常有格調🥰入邊環境都好舒服 好啱同朋友傾偈食飯👍🏽👍🏽我哋先叫咗個生蠔😍😍睇相都見到好大隻 食落好新鮮 好鮮甜 🤤🤤🤤鹹蛋黃香脆炸雞翼呢個份量好多 大大隻 送到上嚟已經好香 雞翼炸得好香脆 超香鹹蛋黃味 呢個出乎意料咁好食!!👍🏽👍🏽蟶子王海膽意大利飯呢個意大利飯煮得啱啱好 好Creamy 而食蟶子最怕佢會好韌 但係呢個一啲都唔會 幾新鮮👍🏽👍🏽👍🏽😍最後我哋叫咗個心太軟做甜品朱古力味濃 配埋雪糕食好正 做呢餐嘅結尾好滿足😍😍🥰🥰呢間餐廳啲嘢食好精緻 環境真係坐得好舒服 幾高質👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
餐廳門口已經睇得出非常有格調🥰

蟶子王海膽意大利飯

最後我哋叫咗個心太軟做甜品
朱古力味濃 配埋雪糕食好正 做呢餐嘅結尾好滿足😍😍🥰🥰

2024-09-28 589 瀏覽
大角咀一向美食雲集,好多隱世小店,今日行過Cobalt就俾佢吸引左。餐廳店面雖不大,但一面牆都是酒櫃,放了滿滿的酒,一位唔知係老闆定店員既先生向食客侃侃而談咁介紹酒,睇得出係識酒之人。Oyster $68/1 - 蠔肉肥美清甜,有濃郁的海水味,肉汁溢出,連友人食得好滿足!意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁 $148 - Burrata是水牛芝士的一種,形狀像袋子般,切開內層卻是半液體的形態,軟滑的忌廉芝士會從中心流出,吃起來鮮甜,極富奶味,香味濃郁,搭配蕃茄、黑醋汁,更讓風味提升!香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵 $158 - 大大塊的鵝肝鋪在面,滑順的寬條麵吸收了醬汁好濃郁creamy,與獨特香氣的牛肝菌形成完美配搭!心太軟 $68 - 心太軟的味道甜而不膩,外層酥脆,內餡軟滑,一切開朱古力醬便如瀑布般流出,充滿濃郁的奶香和巧克力風味。每一口都令人難以抗拒,再搭配冰凍的雲呢拿雪糕,是完美的組合!Cobalt感覺好適合情侶拍拖去,好浪漫好chill,每道菜都精緻而且性價比好高!仲會一道道菜上,等你慢慢enjoy完一碟先會再上另一碟,依個價錢兩個人已經食得好飽,店員態度又親切,感覺同客人似朋友般友好,是一

Cobalt感覺好適合情侶拍拖去,好浪漫好chill,每道菜都精緻而且性價比好高!仲會一道道菜上,等你慢慢enjoy完一碟先會再上另一碟,依個價錢兩個人已經食得好飽,店員態度又親切,感覺同客人似朋友般友好,是一頓非常愉快的晚餐!
2024-09-15 681 瀏覽
今日經過大角咀,見到一間門面幾有Design嘅餐廳,而且女朋友都想食西餐,就決定入黎試一試入到黎比人安排係門口位望住街外嘅風景都幾寫意。裝修方面,一睇就知道老闆係識酒之人,有3個酒櫃同一個紅酒櫃,亦都聽到佢同唔同客人嘅介紹,令我更加對呢間舖頭有信心。餐牌仲有一個好細心既位就係Wine pairing!! 每樣食物都有紅/白酒嘅配搭,如果鐘意飲酒嘅你應該要同個老闆傾下,你會好enjoyyyy!!!生蠔 - Province一款好好嘅前菜,首先佢好新鮮,其次就係佢入口唔strong,就算平時唔係食開生蠔都會好易入口。意大利布拉塔芝士番茄配黑醋汁呢個burrata cheese 配埋番茄一流!番茄本身有調味,嗰底亦有黑醋令到佢無咁單調,酸酸甜甜嘅好開胃傳統意式辣椒蒜片橄欖油意大利麵主菜叫左個蒜片意粉,真係煎到有好香嘅蒜頭味道,蒜頭亦都有好香脆嘅口感,錦上添花嘅係佢有少少香辣,令到個意粉更有層次。美國頂級牛板腱另外就係成晚嘅主角,牛板腱!首先要讚嘅係佢嘅擺盤,真係好有心思,同出面嘅大酒店有得比。其次係個紅酒汁配搭碟邊嘅調味,令到個牛排可以有唔同嘅食法總括而言,呢間餐廳令到我十分驚喜!

生蠔 - Province

意大利布拉塔芝士番茄配黑醋汁

傳統意式辣椒蒜片橄欖油意大利麵

美國頂級牛板腱

總括而言,呢間餐廳令到我十分驚喜!
2024-09-03 753 瀏覽
今日到大角咀有野做,之前上網見到呢間小酒吧好唔錯,d野睇落去好好食🤩,就Book左枱。夜晚7點幾去到發現座無虛席😳 好彩有book到先有張二人枱,證明左呢間小餐廳好受歡迎👍🏻 見到有一間VIP房,可以唱K🎤 真係好少見西餐廳可以唱K🤯🥳我地兩個人叫左慢煮紐西蘭法式羊架、西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋、24M橡飼黑毛風乾火腿、Tiramisu。 Menu上款款都好特別!部分菜式都好難喺其他餐廳搵到🤩呢款風乾火腿唔會好咸/ 好肥,反而配左蔬菜好fresh好colourful🤣 份量都好多,3-4個人share都得!幾開胃😋薯條配辣肉腸+溫泉蛋唔係成日見到🤤 好邪惡,蛋汁撈埋真係勁好食!😋 份量一樣都係夠4個人share🤣 必叫嘅小食😍平時都會嫌羊肉太腥羶,但呢款羊架反而冇咁重腥味,容易擺入口👍🏻甜品揀左Tiramisu,好特別,重酒味但Cream又好綿密好正😍 個甜味同酒味取得平衡,唔會太苦👍🏻 鍾意食Tiramisu嘅朋友一定要黎試吓!🥰呢間餐廳有超多酒提供,而且全部都明碼實價,令人好放心!👍🏻

Tiramisu

呢間餐廳有超多酒提供,而且全部都明碼實價,令人好放心!👍🏻

2024-08-29 712 瀏覽
朋友是此店的老熟客,經常向我推薦這家的酒品和美食,今天我終於跟他過來了😋我們點了兩個午市套餐,分別是流心芝土蕃茄蓉意大利麵和法式蟹餅南瓜蓉意大利飯,其中一個套餐升級了凱撒沙律,還加配了心太軟。第一道菜是餐湯配蒜蓉包。今天限定的餐湯是薯仔湯,薯仔煮蓉了,口感非常綿密;蒜蓉包塗抹上牛油一起烤焗,一路打卡的時候,牛油蒜蓉香氣飄出,考驗我的忍耐力呢。🤭凱撒沙律加了煙燻三文魚,新鮮爽脆的羅文生菜加上微酸的醬汁,灑上芝士碎和麵包粒,是很好的開胃菜。👍🏻蟹肉南瓜蓉意大利飯上面煎了一塊蟹肉,蟹肉的鮮味與南瓜蓉完美融合,每一粒飯粒都飽含著南瓜蓉,而且粒粒分明。👍🏻流心芝士蕃茄意大利粉中的流心芝士呈現方式很非常有趣,意大利粉融合了濃郁的番茄醬,麵條配上濃郁醇厚的番茄醬汁,再加上黏稠柔滑的芝士,味道鹹香滑順。心太軟配綠茶雪糕,朱古力內心香濃軟滑,心太軟的蛋糕表面夠濕潤,配上綠茶雪糕,為這頓午餐完美畫上句號。

2024-08-19 709 瀏覽
知道大角咀有一間高質素西餐廳, 吃貨的我一定唔會錯過啦😂🇮🇹意大利飯就食得多但係佢哋有蟶子海膽意大利飯, 唔係度度都有, 而且呢度做得好出色🥳之後我哋又叫咗4隻生蠔🦪有兩種唔同味, 兩種款都好肥美而且海水味好重鍾意食芝士🥗嘅我點少得叫返個Burrata 芝士沙律, 好味賣相又靚, 之後再嚟多個極度邪惡嘅鹹蛋黃🍳炸雞翼, 鍾意食雞翼同鹹蛋黃嘅朋友真係啱晒超級正🤩最後你返個 Tiramisu, 唔太甜而且啲忌廉好順滑底部嘅咖啡味重好香好濃郁😍地點都好方便喺奧運港鐵站行落去都係 幾分鐘路程,下次同埋屋企人嚟先😉
知道大角咀有一間高質素西餐廳, 吃貨的我一定唔會錯過啦😂