3K
2021-11-11 731 瀏覽
日本名古屋有名氣的咖喱飯專門店,進駐香港己有一段日子。品質仍然保持一定水準。經過荃薪天地,發現有一間分店,環境裝潢不錯。時間尚早,人流不多,不用等位。看過餐牌,價錢跟兩三年前沒多大分別。點了一個漢堡咖喱蛋包飯,份量足夠。咖喱一貫作風,甜而不辣,配飯一流。蛋滑溜,包著飯,每一啖都有濕潤感。漢堡扒熱辣辣,相信是自家製的,不鬆散,有肉香。另有一樽菜埔,放些少,可增加嚼感。整體來說,食物水準,環境衛生,服務都滿意十足。
經過荃薪天地,發現有一間分店,環境裝潢不錯。
時間尚早,人流不多,不用等位。
看過餐牌,價錢跟兩三年前沒多大分別。
點了一個漢堡咖喱蛋包飯,份量足夠。
咖喱一貫作風,甜而不辣,配飯一流。
蛋滑溜,包著飯,每一啖都有濕潤感。
漢堡扒熱辣辣,相信是自家製的,不鬆散,有肉香。
另有一樽菜埔,放些少,可增加嚼感。
整體來說,食物水準,環境衛生,服務都滿意十足。
2021-11-10
2021-01-28 1159 瀏覽
上次去到荃灣行行吓好攰就去咗呢間日式連鎖咖啡店見仲有午餐 就梗係要試吓啦仲配埋沙律同埋飲品雖然份量唔多肉都得幾粒但係佢哋嘅招牌咖喱絕對係名不虛傳~坐得舒服 服務都非常之周到
上次去到荃灣
行行吓好攰就去咗呢間日式連鎖咖啡店
見仲有午餐 就梗係要試吓啦
仲配埋沙律同埋飲品

雖然份量唔多肉都得幾粒
但係佢哋嘅招牌咖喱絕對係名不虛傳~
坐得舒服 服務都非常之周到
2020-12-07 834 瀏覽
今日去荃灣西站附近之Coco壹番屋很喜歡餐廳闊落的坐位。餐牌有很多選擇,不难選到喜歡的餐点。最喜歡可以自選飯量同辣度舖頭入面有自家品牌嘅即食咖哩比大家買番屋企沒有任加酸薑炸雞球奄列咖啡飯,賣相吸引,炸雞微微金黃,蛋好滑身,好多咖哩汁,甜中帶點辣,非常出色惹味。汁比飯多,不怕沒有咖哩汁送飯。加上加一服務費共90蚊,雖然感覺有點吳抵,不過人流不多,環境光猛舒適,坐得舒服,店員友善,都會encore捧場
今日去荃灣西站附近之Coco壹番屋

舖頭入面有自家品牌嘅即食咖哩比大家買番屋企

沒有任加酸薑

• 炸雞球奄列咖啡飯
2K
2020-05-18 1206 瀏覽
Lunch @ CoCo壹番屋 ~餐廳光猛闊落 , 座位寬敞 , 感覺不錯 ~Menu ~Iced Black Coffee : 咖啡味道尚可 , 就是很一般的一杯凍齋啡 ; 說到尾 , 這家是咖哩屋 , 不是咖啡店, 不能要求太高 ~餐湯 : 當日的餐湯是 日式醬油蔬菜湯 , 味道鹹鹹甜甜的 , 有菇菌、紅蘿蔔、洋蔥等蔬菜 , 還有海苔 , 味道很特別也不錯喝 ~ 絕對不能錯過的 "果蜜醬" ~Yakiniku Curry 燒牛肉咖哩飯 : 咖哩飯大大碟 , 咖哩汁都算足夠 , 日式咖哩汁味道本來就是偏甜 , 稱得上是濃香 , 稀傑度適中 , 辣度輕微 ; 燒牛肉的份量多 , 亦燒得香口軟嫩 , 把燒牛肉跟咖哩汁撈起來和飯同吃 , 味道就是不錯 .... 再加添店家特製的 "果蜜醬" 來吃 , 頓時口中放光 .... 勁有特色和驚喜 ~ 本篇完 ~
Lunch @ CoCo壹番屋 ~
餐廳光猛闊落 , 座位寬敞 , 感覺不錯 ~
Menu ~

絕對不能錯過的 "果蜜醬" ~

本篇完 ~
2020-04-29 698 瀏覽
去左荃灣,又好想食番咖哩大約中午兩點幾嘅時間,餐廳入面唔多客人只有三,四枱,加埋我地就五枱啦今次食雞扒(中辣)感覺上好似比豬扒好食啲(我覺得~)塊雞扒都有半隻手掌大而且外皮唔算厚入面啲肉唔會好乾好柴嘅感覺,配上咖哩岩岩好加配左忌廉薯餅(一共有兩塊)口感細滑而且夠熱,冇油益味依家冇左成支蜜糖🍯放系枱啦
去左荃灣,又好想食番咖哩

今次食雞扒(中辣)
感覺上好似比豬扒好食啲(我覺得~)
塊雞扒都有半隻手掌大而且外皮唔算厚
入面啲肉唔會好乾好柴嘅感覺,配上咖哩岩岩好

加配左忌廉薯餅
(一共有兩塊)
口感細滑而且夠熱,冇油益味

依家冇左成支蜜糖🍯放系枱啦
2020-03-27 498 瀏覽
去日本果陣知道CoCo壹番屋完來都幾vegan friendly,返到黎香港就特登去睇下係咪同日本店一樣有咁多素食。香港既CoCo壹番屋餐牌都有一版全部都係素食,由最普通既蔬菜咖喱飯到未必人人有勇氣試既納豆咖喱飯都有。如果想食多啲餸,可以揀依個茄子蔬菜菠菜咖喱飯,乜都有啲咁。另外仲可以加錢轉十穀米,感覺更健康。味道方面講真就冇乜特別,而且一個咁既飯收90蚊感覺有啲唔抵。耐唔時一次就ok,未至於會再黎encore。順帶一提,鋪頭入面有即食咖喱比大家買返屋企自己煮,感覺抵食好多。

2020-02-14 433 瀏覽
自從CoCo當年初嚟香港食過一次之後,都未再食過。 是日同事提意去食CoCo lunch,係我第二次再食。蛋滑既,選擇亦多,重有得加小食。只係日式咖哩唔係我杯茶姐😛

蛋滑既,選擇亦多,重有得加小食。只係日式咖哩唔係我杯茶姐😛

2020-02-09 200 瀏覽
早一排去左荃灣探朋友,突然想食咖哩跟住就去左哩間哩間之前都好似有系九龍灣食過我叫左個吉列豬扒蛋包飯(辣度要左中辣)最鍾意就系加佢哩個蜂蜜,甜甜地,mix少少落同埋啲咖哩一齊食,幾正,甜甜辣辣甘,幾刺激吉列豬扒不過不失,外皮都系香脆嘅而個蛋包都香滑嘅大家分開食嘅話,可能感覺會較一般,但系全部整合為一體反而感覺好好,口感好好同埋都見到收銀位下面個展示櫃,有唔少佢地自家品牌嘅日式咖哩醬汁買,有唔同口味嘅
早一排去左荃灣探朋友,突然想食咖哩

跟住就去左哩間

哩間之前都好似有系九龍灣食過
我叫左個吉列豬扒蛋包飯(辣度要左中辣)

吉列豬扒不過不失,外皮都系香脆嘅
而個蛋包都香滑嘅

2019-11-20 600 瀏覽
今天下午,跟同事們到荃灣西一家日本餐廳午膳。今天是平日上班的日子,於大約下午1點多的時間,都沒什麼客人在等位,所以我們都不用等,直接進入去店了。這店出名的菜式其一就是這個吉列豬扒庵列咖哩飯,我們三人都是點了這道菜。我自己就不喜歡汁浸左飯和豬扒上,因為豬扒會變得沒那麼香脆,所以叫侍應幫我汁分上。我覺得這個菜式很好吃,另上的咖哩汁的份量剛剛好,我點了小辣,感覺上是不太辣。所以,我建議如果能夠吃得辣一點的人士,可以嘗試點中辣試試。另外,豬扒炸得剛剛好,不太多粉,不太硬。而滑蛋都很滑,香。整體而言,這個飯味道不錯,值得一試,不過,價錢方面,會略昂貴了一點。還有加一服務費的。
2019-11-03 291 瀏覽
入座後,叫了很耐才有員工過來落單,當時不是很多客,食物等了很耐都未來到,叫了咖喱牛肉片飯,都要等咁耐?要去街市買牛肉先可以煮出來?跟餐薯餅炸得燶,埋單比錢時,大肚員工態度又差,食物味道一般,不會再去了
2019-11-02
2019-09-05 425 瀏覽
午餐好多選擇,特製咖喱飯套餐好平,58元,天天不同。還有咖喱拉麵其他選擇鮮菇忌廉奄列咖喱飯,好多咖喱呀,雞蛋超滑,又香又滑。什菌份量也不少。吉列豬扒奄列,賣相幾吸引,豬扒炸到香脆,好味,蛋也是好滑身。咖喱一樣好多。果蜜醬,加了可以減輕辣的感覺,甜甜地幾得意的。加20元套餐四款揀兩款,揀了凍檸檬茶加雪糕。杯凍檸檬茶出奇的淡。。有三片檸檬但可以冇味,好唔掂紅酒燴牛肉奄列飯,這個飯好深色,味道係辣,濃味,紅酒味唔出,雞蛋加忌廉好味,加了少少果蜜醬感覺冇咁辣,牛肉,洋蔥也十分香同淋。雪妮拿雪糕,好凍呀,初初以為好少,原來份量也幾多,好香又好滑,但太凍又趕住走,所以沒有好好享受。
午餐好多選擇,特製咖喱飯套餐好平,58元,天天不同。

還有咖喱拉麵

其他選擇

果蜜醬,加了可以減輕辣的感覺,甜甜地幾得意的。

2019-07-12
午餐
最近有個朋友轉左新工,係荃灣返新工,咁啱前幾日本來同佢打算出旺角食飯,但佢要OT多一陣,所以就去佢個邊揾佢食,慳返啲時間。因為佢係近荃灣西站個邊,所以我地就去左荃新天地到食,最近揀左食coco的豬扒飯。雖然coco的吉烈豬扒咖哩蛋包飯未必算好平,都要成七八十蚊一個,不過坐得舒舒服服,都叫可以提供到一個環境坐下,傾下計咁,算唔錯,同埋個咖啡飯味道都ok的。吉烈豬扒方面都算炸得香脆,同埋都幾厚身,無話因為炸而入面太鞋,而且蛋包飯的個塊蛋都煎得好滑,同埋啲咖哩汁都好夠濃同夠多,撈飯好適合月。
2019-07-26 211 瀏覽
平時都有食開Coco壹番屋🍛知道荃灣分店開咗所以就黎一試啦每次來我都必吃這個~蜆肉蕃茄庵列咖喱飯🍛 $75蜆肉、番茄、庵列、一次我滿足晒我三個願望🤣咖喱汁我選標準,佢話係有微粒但係我覺得都OK唔會太辣另外,如果你覺得白飯太多的話可以減少份量而價錢亦會減少$5,惜食又能慳錢加白飯份量亦可以$5,$10另一款也是常點的吉列豬扒咖喱飯🍛$72豬扒比較薄, 整體都可以今次仲加了這個雞粒試試~還可以的👌🏻咖哩烏冬湯底比較淡咖喱味~
平時都有食開Coco壹番屋🍛
知道荃灣分店開咗所以就黎一試啦

每次來我都必吃這個~
蜆肉蕃茄庵列咖喱飯🍛 $75
蜆肉、番茄、庵列、一次我滿足晒我三個願望🤣
咖喱汁我選標準,佢話係有微粒但係我覺得都OK唔會太辣

加白飯份量亦可以$5,$10

另一款也是常點的吉列豬扒咖喱飯🍛$72
豬扒比較薄, 整體都可以
今次仲加了這個雞粒試試~還可以的👌🏻

咖哩烏冬
湯底比較淡咖喱味~
2019-07-21 143 瀏覽
在荃灣突然想吃日式咖喱飯,在openrice找到coco壹番屋,香港有幾間連鎖店,之前在其他店吃過,記憶中是ok的,所以就來吃吃看。首先裝修環境不錯,店員也很好,給我坐卡位,坐得舒服,吃的心情就更好了。炸雞球奄列咖喱飯咖喱香濃,很下飯炸雞微微金黃,雞肉juicy,滑蛋奄列也做得不錯,整體上屬於中上的咖喱飯!雖然感貴有點小貴,但環境舒適和店員有善的態度,我會再來吃的。
在荃灣突然想吃日式咖喱飯,
在openrice找到coco壹番屋,
香港有幾間連鎖店,
之前在其他店吃過,
記憶中是ok的,
所以就來吃吃看。

首先裝修環境不錯,
店員也很好,
給我坐卡位,
坐得舒服,
吃的心情就更好了。

炸雞球奄列咖喱飯
咖喱香濃,很下飯
炸雞微微金黃,
雞肉juicy,
滑蛋奄列也做得不錯,
整體上屬於中上的咖喱飯!

雖然感貴有點小貴,
但環境舒適和店員有善的態度,
我會再來吃的。
2019-07-02 214 瀏覽
今日經過楊屋道荃新天地見到CoCo壹番屋之前都想食架喇今日終於有時間去食下門面好似幾好食咁就食佢個人氣選擇吉列豬扒庵列咖哩飯吉列豬扒庵列咖哩飯-個咖哩汁都算香既,不過個味唔夠辣,同我預期既唔同豬扒都可以既,都夠脆不過汁鎖唔住,乾左一d了蛋都滑正常既
今日經過楊屋道荃新天地見到CoCo壹番屋之前都想食架喇
今日終於有時間去食下
門面好似幾好食咁
就食佢個人氣選擇
吉列豬扒庵列咖哩飯
豬扒都可以既,都夠脆不過汁鎖唔住,乾左一d了
蛋都滑正常既
2019-06-21