2019-04-07
入來石澳,必定會幫襯呢間餐廳,無論係坐低飲杯野或者食個豐富weekend lunch 都好,今日就選擇了后者。兩個人,唔知食乜好,今日選了sharing menu ,$410 一位 有三道頭盤加一道主菜share (餐廳佈置/裝修好有地中海了色彩,因為地理是比沙灘高,有海景戶外枱,所以坐向度食野見到個靚海景之餘係唔會望到繁忙多人嘅沙灘,好似去左外國咁)(餐包:淋左好香嘅欖油同有新鮮rosemary向面)(前菜1:地中海式Antipasti ,烤黃椒同zucchini 係我至愛,兩塊多士分別係蕃茄乾醬同橄欖醬,十分開胃同惹味)(前菜2:Greek salad , 一般般,冇乜特別,個人prefer feta cheese 整碎啲撈渾個沙律,呢度就芝士大大片(其實好足料),但各種材料味度就唔融合。 )(菜菜3:grilled prawn with couscous ,呢度前菜係三個之中最好味,因為個蝦好新鮮好大隻同埋隻隻都有糕,加埋少少辣嘅汁向外面包住,啲汁撈埋couscous 一齊食剛好。不過唯一缺點係入面有好多我唔鐘意食嘅提子乾)(主菜:periperi chicken 配薯角,這度菜
(餐包:淋左好香嘅欖油同有新鮮rosemary向面)
(主菜:periperi chicken 配薯角,這度菜是我在cococabana 的favourite ,但今日食就有啲失望,因為個肉煮得好乾,冇平時食嘅咁juicy 。另外醬汁也比平時少 。份量就因為食sharing menu ,都細左好多 ,如果a la carte 份量是大一倍的,滿足感大減。
PS: 最后發現sharing menu 其實只是菜式種類可試多啲 ,分量相對地少啲,但由於menu 係fixed , 選擇自由度好低,會食左啲未必係你至愛嘅菜,而且價錢唔係特別平,下次都係叫返a la carte 好啲 。