2023-09-11 164 瀏覽
香港的日式蘋果批, 最出名的應該是Cocolo, Mille Mele及RAPL這三頭馬車, 現在一個蘋果批要三四十元並不便宜, 但Cocolo有時有蘋果批買一送一優惠, 所以三者來說算是最超值, 而且分店最多, 港九新界也有, 也是最積極的一家. 日式蘋果批就是強調酥皮外脆內鬆化以及蘋果餡和吉士醬的水準, Cocolo在三者來說算是平均, 沒有RAPL充滿牛油香的酥皮, 吃下去層次和鬆化到三者差不多, 來自青森縣的蘋果造成的蘋果餡, 起來較量其他兩者清爽, 不會有豐厚的吉士醬, 相對而言吃得最為舒服, 也較不膩, 但是其他酥類, 如朱古力卷就不太吸引, 還是集中吃蘋果批就好. The Japanese-style apple turnovers in Hong Kong are most famous at Cocolo, Mille Mele, and RAPL. Currently, an apple turnover costs around thirty to forty Hong Kong dollars, which is not cheap. However, Coco

The Japanese-style apple turnovers in Hong Kong are most famous at Cocolo, Mille Mele, and RAPL. Currently, an apple turnover costs around thirty to forty Hong Kong dollars, which is not cheap. However, Cocolo sometimes offers a buy-one-get-one-free promotion for their apple turnovers, making it the most cost-effective option among the three. Cocolo also has the most branches in Hong Kong, Kowloon, and New Territories, and they are the most proactive in expanding.

Japanese-style apple turnovers emphasize a crispy and flaky pastry with a high-quality apple filling and custard sauce. Among the three options, Cocolo's apple turnovers are considered average. They don't have the buttery aroma that RAPL's pastry possesses, but the layers and texture are similar when eaten. The apple filling, made from apples from Aomori Prefecture, has a lighter taste compared to the other two options, and it doesn't have a rich custard sauce. Consequently, it is the most comfortable to eat and less likely to become overwhelming. However, other pastries like chocolate rolls are not as enticing, so it's best to focus on eating the apple turnovers.
2023-04-30 651 瀏覽
今日去左朗豪坊shopping 🛍️想搵個地方揭下腳食個甜品 去到B2層見到呢間餅店見有個青森蘋果好吸引啊 就入去坐低買黎試下😋🥠 青森蘋果批 ($38)標明係人氣No.1 全人手製造 份量十足 有好多層既酥皮 一口咬落去酥皮非常鬆化 食完每一層鬆脆酥皮 入面係味道清甜又清新既青森蘋果肉每一啖蘋果蓉都有粒粒嘅蘋果肉 用料十足👍🏻製作相當好認真 食得非常滋味😋 絕對係必食之選🌟🍮 特濃雙層朱古力蛋糕 ($38)標明係🇯🇵日本直送朱古力味超級香濃 感覺有d似慕絲 唔會太甜☕️ 摩卡咖啡 ($32)除左蘋果批 甜品之外 仲有其他唔同飲品 很多選擇摩卡咖啡即製 口感香濃幼滑
今日去左朗豪坊shopping 🛍️
想搵個地方揭下腳食個甜品 去到B2層見到呢間餅店
見有個青森蘋果好吸引啊 就入去坐低買黎試下😋

🥠 青森蘋果批 ($38)
標明係人氣No.1 全人手製造
份量十足 有好多層既酥皮 一口咬落去酥皮非常鬆化
食完每一層鬆脆酥皮
入面係味道清甜又清新既青森蘋果肉
每一啖蘋果蓉都有粒粒嘅蘋果肉 用料十足👍🏻
製作相當好認真 食得非常滋味😋 絕對係必食之選🌟

🍮 特濃雙層朱古力蛋糕 ($38)
標明係🇯🇵日本直送
朱古力味超級香濃 感覺有d似慕絲 唔會太甜

☕️ 摩卡咖啡 ($32)
除左蘋果批 甜品之外 仲有其他唔同飲品 很多選擇
摩卡咖啡即製 口感香濃幼滑
特濃雙層朱古力蛋糕
摩卡咖啡
2023-04-29
2023-04-11 400 瀏覽
某日同朋友去high tea,入店鋪坐低見到張檯隔離有個同張檯一樣高嘅垃圾桶,因為地方細實在癡得太近,唯有移過去後門少少,有個職員開門時撞到個垃圾桶,當時佢望咗我同朋友一眼,我同朋友並冇任何唔好嘅表情,但佢似乎忘記個垃圾桶係佢地自己店鋪嘅野,跟住個職員就好似發脾氣咁,上飲品時將我杯熱飲匙羹冇用紙巾墊住,又帶少少力度地dum落個檯面,冇講野就走咗,到最後我都無掂過個匙羹,而且朋友杯飲品淡到無味,好似飲水咁,體驗真係一般,應該都唔會再去,希望個職員服務態度可以改善啦,唔好再咁對客人喇
2022-12-27 694 瀏覽
環境:裝修簡約光猛,採日式木系裝修,除咗take and go,現場有幾張小枱子可供買完即刻享用.特色:主打日本直送🇯🇵,用青森縣蘋果、北海道黃油、和歌山直送的吉士醬製作嘅青森蘋果批,青森蘋果批咬下非常酥脆,搭配甜而不膩嘅青森縣蘋果蓉,好好食.//抹茶蒙布朗//光澤翠綠吸引,抹茶入口味道甘醇味香,裏面嗰一層忌廉餡料軟滑.//檸檬批//用咗新鮮檸檬製成,清新香氣十足,我勁鍾意食呢個,就算食多幾個都唔會覺得膩
//抹茶蒙布朗//
光澤翠綠吸引,抹茶入口味道甘醇味香,裏面嗰一層忌廉餡料軟滑
//檸檬批//
2022-12-26 467 瀏覽
放工經過,聞到陣陣蘋果批既香味,按捺不住就買黎試試 😛酥批新鮮岀爐,香氣四溢,烘焙至金黃色青森蘋果批 🍎 🍏 ·日本直送🇯🇵·啖啖青森蘋果、鮮甜清香·北海道牛油、和歌山直送的吉士醬製作焦糖堅果奶油蛋糕每口都充滿焦糖味,奶油幼滑,蛋糕鬆軟,堅果香脆,口感十足,亦不會過甜𝘾𝙤𝙘𝙤𝙡𝙤 𝙏𝙤𝙠𝙮𝙤 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙁𝙖𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮 📍西貢海傍街9號鋪 📍元朗形點一期1087號鋪 📍朗豪坊B2層19號鋪 📍灣仔利東街地庫1樓B36號舖

放工經過,聞到陣陣蘋果批既香味,按捺不住就買黎試試 😛
酥批新鮮岀爐,香氣四溢,烘焙至金黃色

青森蘋果批 🍎 🍏
·日本直送🇯🇵
·啖啖青森蘋果、鮮甜清香
·北海道牛油、和歌山直送的吉士醬製作

焦糖堅果奶油蛋糕

𝘾𝙤𝙘𝙤𝙡𝙤 𝙏𝙤𝙠𝙮𝙤 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙁𝙖𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮
📍西貢海傍街9號鋪
📍元朗形點一期1087號鋪
📍朗豪坊B2層19號鋪
📍灣仔利東街地庫1樓B36號舖
2022-12-23 327 瀏覽
聖誕要買甜品今次就試日本嘅cocolo嘅甜品 所有甜品都係日本直送🇯🇵除左店鋪signature青森蘋果批仲有好多款式蛋糕選擇🔸青森蘋果批 $35係店鋪嘅signature,用咗青森縣蘋果、北海道黃油、和歌山直送嘅吉士醬製作,味道濃郁酥脆,咬開層層分明。🔸粟子蓉批 $38呢款係新產品,冬天最啱食粟子!咬開層層分明,帶有滑溜口感嘅粟子蓉,放入焗爐焗熱食暖入心。🔸甜薯黑砂糖蒙布朗 $30朱古力好濃郁,內層仲有滑溜嘅cream,非常邪惡。
聖誕要買甜品
今次就試日本嘅cocolo嘅甜品
所有甜品都係日本直送🇯🇵
除左店鋪signature青森蘋果批
仲有好多款式蛋糕選擇

🔸青森蘋果批 $35

🔸粟子蓉批 $38

🔸甜薯黑砂糖蒙布朗 $30
朱古力好濃郁,內層仲有滑溜嘅cream,非常邪惡。
2022-12-18
下午茶
  • 青森蘋果批
2022-12-19 183 瀏覽
又到聖誕又到聖誕~除左聖誕禮物,燈飾,最緊要一定係美食啦,咁甜品一定唔少得啦🤭今次我就試咗來自日本嘅cocolo tokyo cake factory 既幾件黃牌😍講到signature 一定係佢哋嘅青森蘋果批🍎🍏用上青森縣蘋果、北海道黃油、和歌山直送的吉士醬製作,果香濃郁,唔會太甜食多兩個都冇問題呀🫶我自己返到屋企就用180度焗返幾分鐘,令到佢更加香脆同埋熱辣辣😍好味指數up up⬆️和歌山檸檬批檸檬味係淡淡又好自然嘅檸檬清新,唔會係好假嗰啲香精味道,配上吉士醬香滑濃郁❤️特濃雙層朱古力蛋糕朱古力控既我表示好喜歡❤️朱古力味香濃,2層唔同朱古力濃度既mousse 好軟滑,最底層係薄薄既海棉蛋糕,感覺唔會太肥膩。
又到聖誕又到聖誕~

講到signature 一定係佢哋嘅青森蘋果批🍎🍏

和歌山檸檬批

特濃雙層朱古力蛋糕

2022-09-09 297 瀏覽
行完朗豪坊好想食d甜野😋於是就去左最底個層試買個日本直送蘋果批黎試下🍎除左蘋果批之外都仲有好多選擇,布朗蛋糕,芝士蛋糕,馬卡龍,慕絲蛋糕杯,日本飲品。。。本來剩係唸住買蘋果批,但見到培茶蛋糕又心思思買埋🤭包裝十分好,兩樣野分開包,唔怕壓扁如果係買黎請人食都夠得體 🍽蘋果批🍎蘋果批個皮鬆脆裡面既蘋果蓉仲加左蘋果肉同吉士醬外脆內軟,酸酸甜甜,唔錯窩 🍽日本培茶蛋糕 蛋糕有三層蛋糕三層cream蛋糕綿密,茶味夠,清香唔會苦,Cream既比例同甜度都剛剛好 店鋪裝修係幾舒適,今次趕返屋企所以外賣,如果唔係行街行到 既話可以堂食
行完朗豪坊好想食d甜野😋
於是就去左最底個層試買個日本直送蘋果批黎試下🍎

本來剩係唸住買蘋果批,但見到培茶蛋糕又心思思買埋🤭
包裝十分好,兩樣野分開包,唔怕壓扁
如果係買黎請人食都夠得體

🍽蘋果批🍎

蘋果批個皮鬆脆
裡面既蘋果蓉仲加左蘋果肉同吉士醬
外脆內軟,酸酸甜甜,唔錯窩

🍽日本培茶蛋糕

蛋糕有三層蛋糕三層cream
蛋糕綿密,茶味夠,清香唔會苦,
Cream既比例同甜度都剛剛好

2022-08-19 200 瀏覽
蘋果批呀!蛋糕店呀!四處都係,Cocola Tokyo Cake Factory,在不少地方也能看到它的蹤形,每次行過都被酥皮香所吸引閒日門市不太多人,得一枱sell緊保險,店內亦做緊不同嘅優惠不過得自己一個人,都係買返屋企食蛋糕包裝得好細緻,有一個膠盒仔連叉入住。選了一件的是榛子摩卡蛋糕($30),回家後放在雪櫃冷藏,雖然有cream在面頭,但甜度剛剛好,朱古力味和咖啡味兼備,唯一的缺點就是太細件,唔夠喉另外,也買了一件青森蘋果批($35),原本用紙袋入住覺得普普通通,原來入面仲有日系的批紙包裝。回家用焗爐180度焗返5分鐘,一路焗一路聞到好香嘅牛油香,焗完再脹卜卜d,一切開立即湧出一股香甜味,食落甜得黎又不失清新

不過得自己一個人,都係買返屋企食

2022-08-18
2022-08-16 138 瀏覽
$35青森蘋果批🍎 -餡料用來自日本嘅青森蘋果製作!果餡內蘋果大大粒,味道清甜Juice又爽口🫶🏻-酥皮又薄又酥脆,咬落去仲有陣陣嘅牛油香🤤食落去仲係暖笠笠!值得一試!$35特濃雙層鮮奶芝士奶油蛋糕好好食❗️鍾意食芝士嘅朋友仔唔好錯過,佢係一隻兩層嘅芝士蛋糕,食落去有好濃郁嘅芝士味。正!😍😍$30 焦糖堅果奶油蛋糕 聽落去個名好似好甜咁,但食落去一啲都唔會好甜!🤣配搭上堅果一齊食,令口感10分豐富💕 略嫌焦糖味比較淡

$35青森蘋果批🍎
青森蘋果批

-酥皮又薄又酥脆,咬落去仲有陣陣嘅牛油香🤤
食落去仲係暖笠笠!值得一試!

$35特濃雙層鮮奶芝士奶油蛋糕
濃雙層鮮奶芝士奶油蛋糕

$30 焦糖堅果奶油蛋糕
焦糖堅果奶油蛋糕

濃雙層鮮奶芝士奶油蛋糕
2022-08-11 93 瀏覽
今日喺朗豪坊行街,經過呢間甜品店,見到佢嘅青森蘋果批好吸引行入去再望望,原來裏面仲有賣蛋糕,最後決定買一件青森蘋果批同一件朱古力蛋糕返屋企同屋企人share,氹吓佢哋開心🍎青森蘋果批🥧由於係外賣,返到屋企已經凍咗,所以食之前入微波爐叮一叮。個酥皮有好多層,口感酥脆,重點係裏面嘅餡好好食,應該係蘋果蓉加吉士醬,滿滿蘋果嘅清甜味道。🍫純朱古力蛋糕🍰朱古力蛋糕係簡單嘅海棉蛋糕加慕絲,味道都幾濃,又唔會太甜太漏,都幾啱我口味。另外,我留意到除咗甜品之外,呢度有個好吸引嘅drink menu — 京都宇治抹茶🍵下次有機會都想試試
今日喺朗豪坊行街,經過呢間甜品店,見到佢嘅青森蘋果批好吸引

🍎青森蘋果批🥧

🍫純朱古力蛋糕🍰

2022-08-06
下午茶
  • 青森蘋果批
2022-08-08 99 瀏覽
今日去朗豪坊B2層食件撻,歎個批。朗豪坊底下層有好幾間賣甜品,蛋糕嘅地方,競爭非常大。今次揀咗來自日本嘅蛋糕甜點舖頭,Cocolo Tokyo Cake Factory。-青森蘋果批呢度有好多批,撻,甜點選擇,但係見到人氣No. 1既青森蘋果批,冇理由唔試吓佢嘅鎮店之寶。蘋果批外皮好light,好crispy,每一層非常分明,一啲都唔油膩,蘋果批入面有大大粒蘋果,仲有custard,平衡感非常好,唔太甜,又唔會too much. 好食,真心推介。-抹茶蒙布朗抹茶味唔重,有栗子蓉,濕潤蛋糕底,不過不失,可能因為青森蘋果批實在太好食。
抹茶蒙布朗
2022-08-05 62 瀏覽
同朋友行朗豪坊行到攰,嚟呢間cafe坐下食甜品🍎呢度堂食座位都幾充足,係日式簡約嘅無印風青森蘋果批 $35講下味道先,呢個批外面係酥脆嘅酥皮。因為個皮又脆又多層,好有口感。食落個批係暖粒粒,入面有原粒嘅青森蘋果肉、混合吉士,甜度適中,感覺好清新。焦糖堅果奶酒蛋糕 $30另外店員推介我地試下呢款蛋糕。呢款蛋糕好鬆軟,雖然係奶油蛋糕,但唔會太heavy。蛋糕面頭仲有粒粒嘅堅果碎增加口感同層次感。下次行到攰都可以再嚟食個平平地嘅下午茶!
同朋友行朗豪坊行到攰,嚟呢間cafe坐下食甜品🍎
呢度堂食座位都幾充足,係日式簡約嘅無印風

青森蘋果批 $35

焦糖堅果奶酒蛋糕 $30

下次行到攰都可以再嚟食個平平地嘅下午茶!
之前食過一次利東街嘅cocolo,覺得真係好正好好味,所以今日經過朗豪坊,就推介朋友一齊入去食!朗豪坊呢間好似大啲啲,staff都好nice有禮貌呢次嘅蘋果批都係啱啱出爐,新鮮滾熱辣,不過比起上次,就燶咗少少。但入面嘅味道都冇影響,酸酸甜甜嘅蘋果泥配上綿滑滋味嘅吉士,入口真係有種極幸福嘅感覺!!朋友鍾意抹茶,所以就揀咗呢杯抹茶杯。杯外面有印到卡路里,啱哂減緊肥嘅朋友控制返飲食。214就等同一個甜筒嘅卡路里,咁都合理嘅。原來面頭係一層薄薄深綠色嘅焦糖面,令味道會多啲層次,比較甜一啲。而入面就冇咁甜,係濃郁嘅抹茶口味,而且綿滑細緻,都幾正!

朗豪坊呢間好似大啲啲,staff都好nice有禮貌

朋友鍾意抹茶,所以就揀咗呢杯抹茶杯。

2021-10-11
今天要為自己打打氣,為大家打打氣,路過Cocolo,被香濃的蘋果批及簡約的環境吸引了,座位不多,每個位置也能有其空間,不會令人感到擠迫。榛子摩卡蛋糕:榛子味香濃又不會太甜,上面更有可可粉增加口感,蛋糕鬆軟不會太乾,與榛子醬十分相配,蛋糕大小剛好。重點時間,經由日本空運來港原材料製作的蘋果批,一解渴想遊日本的心。 青森蘋果批:熱辣辣的批皮,金黃的顏色,令人食指大動,蘋果蓉在內,清甜,令口感更有層次。一口咬下,粒粒果肉,酸甜度剛好,加上吉士幼滑,明白apple pie 令人喜愛的原因。 原本仲想叫芝士蛋糕,可惜太搶手,最後一塊被客人選取了,要下次再細味,仲有可以配雪糕,配綠茶特飲,樣樣都令人迷醉。