灣仔月街同星街附近啲餐廳一向都有feel,今次🤰🏻就去咗其中一間cafe飲杯野chill下,呢間cafe有藍白色嘅招牌,入面以木系裝修為主,仲有一大盤植物喺門口,望落都幾寫意,呢間cafe座位唔多,主要係外帶為主,🤰🏻呢日係平日早上黎,所以都幾多空位🌝Iced Matcha Latte $52未攪勻前漸層咁樣好岩打卡,睇佢抺茶隻色已經覺得係靚野,飲落抺茶味好夠濃好香,夜晚應該會訓唔著嗰種,而且佢哋甜度較低,好岩行完上黎解渴🌖Scrambles egg with smoke salmon croffle $78呢度野食選擇唔多,主要賣蛋糕雪糕croffle輕食為主,🤰🏻揀咗最愛嘅croffle,炒蛋黎講都炒得幾滑,仲保留到少少蛋汁👍🏻而croffle 都算酥脆有layer牛油味都幾香🤭
灣仔月街同星街附近啲餐廳一向都有feel,
今次🤰🏻就去咗其中一間cafe飲杯野chill下,
呢間cafe有藍白色嘅招牌,
入面以木系裝修為主,仲有一大盤植物喺門口,
望落都幾寫意,
呢間cafe座位唔多,
主要係外帶為主,
🤰🏻呢日係平日早上黎,
所以都幾多空位

🌝Iced Matcha Latte $52
未攪勻前漸層咁樣好岩打卡,
睇佢抺茶隻色已經覺得係靚野,
飲落抺茶味好夠濃好香,
夜晚應該會訓唔著嗰種,
而且佢哋甜度較低,
好岩行完上黎解渴

呢度野食選擇唔多,
主要賣蛋糕雪糕croffle輕食為主,
🤰🏻揀咗最愛嘅croffle,
炒蛋黎講都炒得幾滑,
仲保留到少少蛋汁👍🏻
而croffle 都算酥脆有layer
牛油味都幾香🤭

2022-04-25 330 瀏覽
📍 COFF coffee shop 灣仔星街2號地下👯‍♀️今日同fd經過呢間店就比距嘅外觀吸引左,好有文青嘅感覺,裝修較原木風,簡約❤️❤️❤️好適合打卡影相😸經過仲聞到陣陣嘅咖啡味,香氣四溢🤩所以就入去試下🥳🥳👉Ice Mocha☕️👅 Espresso加上牛奶以同有朱古力界「Hermès」之稱的Valrhona朱古力一同調製,混合成苦甜風味的摩卡,濃郁層次讓人回味。✍🏾評分:4分(5分最高)👉Hot Matcha latte(non- coffee)🍵👅濃郁嘅抹茶粉配搭打好嘅牛奶泡泡,抹茶粉同奶嘅比例啱啱好,唔會苦,飲落先甜後有dd回甘,好有口感,加上精湛技術嘅拉花🤣簡直係💯滿分✍🏾評分:5分(5分最高)👉Peanut butter chocolate Croffle🥐👅一整出黎外貌都幾好睇,開頭以為個底係窩夫,原來係牛角包咁嘅窩夫🧇🤣,脆脆地,再加上朱古力🍫雪糕🍦,有朱古力碎,朱古力味濃郁!再配搭上濃郁嘅花生醬🥜,味道更上一層樓🤩上面仲有d nuts做點綴,打卡👍👍👍真係好食,不過就有d難切🤣🤣🤣✍🏾評分:5分(5分最高)🤵🏾服務態度:5分(店員好nice❤️)二人份👯‍♀️(
📍 COFF coffee shop
灣仔星街2號地下
👉Ice Mocha☕️
✍🏾評分:4分(5分最高)
✍🏾評分:5分(5分最高)
✍🏾評分:5分(5分最高)
🤵🏾服務態度:5分(店員好nice❤️)
二人份👯‍♀️(2杯野飲➕一個小食)
人均:90-100💸
  • Matcha  latte
星街的cafe林立 由金鐘站走上去真的有去了一趟外國小旅行的感覺~ 這次選擇了COFF 一去就被他們裡面的字典裝飾吸引 (打卡力max!!) 因為我吃過午餐了 所以就和友人共點一份 croffle和兩杯飲料-🌟-▪️Matcha Latte▪️Iced Latte▪️Scrambled eggs with smoked salmon croffle-🌟-店員的態度親善有禮 小店的位置不多但我們去的時段人很少所以也坐得很舒服 但是食物比較普通 價錢有點進取🥹性價比不算高 可能點甜點會更佳~建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
▪️Matcha Latte
▪️Iced Latte

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
matcha  latte
1K
2022-04-06 45 瀏覽
“Tamago sando”($58/Half)“Tiramisu Croffle”($88)“Latte”(+$20)冇得wfh,唯有趁住lunch time慰藉下心靈去咗平時少去啲嘅星街估唔到正值食飯時間都幾少人,好舒服☺️嚟咗呢間小小嘅cafe COFF白藍色嘅店面同藍天超match💙首先要咗半份Tamago sando🥚🥪麵包入面夾住滿滿嘅碎蛋☺️面頭仲有隻半熟蛋🥰估唔到飽足感十足😆跟餐+$20仲可以加配飲品要咗杯熱Latte,拉花美美der💕嚟得呢道當然唔少得最多人推介嘅croffle要咗Tiramisu口味😇酥脆croffle上面加上cream cheese雪糕同咖啡粉食完心靈同個肚都好滿足🥰😝下次一定要嚟試吓daily cake先❤
“Tamago sando”($58/Half)
“Tiramisu Croffle”($88)
“Latte”(+$20)

冇得wfh,唯有趁住lunch time慰藉下心靈
去咗平時少去啲嘅星街
估唔到正值食飯時間都幾少人,好舒服☺️
嚟咗呢間小小嘅cafe COFF
白藍色嘅店面同藍天超match💙
首先要咗半份Tamago sando🥚🥪
麵包入面夾住滿滿嘅碎蛋☺️面頭仲有隻半熟蛋🥰
估唔到飽足感十足😆
跟餐+$20仲可以加配飲品
要咗杯熱Latte,拉花美美der💕
嚟得呢道當然唔少得最多人推介嘅croffle
要咗Tiramisu口味😇
食完心靈同個肚都好滿足🥰😝
下次一定要嚟試吓daily cake先❤
➶ 𝘗𝘦𝘢𝘯𝘶𝘵 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 $88Croffle 好有牛油香 口感鬆脆 勁濃朱古力味雪糕朱古力味好濃 配合croffle微鹹既花生醬同甜甜既朱古力味好得意 ❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 8.9/10 ➶ 𝘝𝘈𝘓𝘙𝘏𝘖𝘕𝘈 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 $55因為當日已經過咗4點所以唔飲咖啡驚訓唔著 就揀咗杯朱古力朱古力濃厚順滑味道唔算太甜 不過飲品同食物都揀咗朱古力既我罪惡感極重😈😈❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 8.9/10📍COFF coffee shop灣仔星街2號地下
Croffle 好有牛油香

❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 8.9/10

📍COFF coffee shop
灣仔星街2號地下
2022-02-06 125 瀏覽
行入星街個一帶,而家個邊多左好多間小店COFF coffee shop 係我bookmark左好耐既一間呢度店面細細,位子唔多,但勝在真係靜靜地一個人黎chill下都咪話唔爽呢度主打係croffle,我當初都無刻意再上網睇多d呢間店的資料所以開頭都唔知原來呢度的主打係邊,而正正因為咁,所以覺得今次的食物同飲品都相當有驚喜今次叫左呢個炒蛋加煙三文魚配牛角包窩夫賣相都幾吸引,雖然可能你會覺得佢個一片仔三文魚,個dd炒蛋係好似好唔滿足到你的食慾但我覺得以輕食黎講,佢做到一個輕食應該有份量就足夠首先講下呢個炒蛋加煙三文魚配牛角包窩夫我估唔到既係,成日覺得呢d窩夫類型既野應該係配甜既野先岩唔知點解我覺得炒蛋加煙三文魚真係好鬼襯炒蛋都滑物,呢間小店所採購既煙三文魚,味道都唔會過咸相當好味!!!而個牛角包窩夫既layer感覺都ok~ 唔算太馬夫我覺得都唔錯,有驚喜,因為我未食過啦croffle,所以個口感同個味道都覺得幾正~至於+$20要左杯cappucino唔好睇少呢$20,呢杯野真係好像樣~大家睇個拉花就知,幾高質XD而且佢地所選既咖啡豆味道都係幾好唔錯~ 不過我就無追問咖啡師佢地所用的豆啦希望
行入星街個一帶,而家個邊多左好多間小店

今次叫左呢個炒蛋加煙三文魚配牛角包窩夫
TEA SET

但我覺得以輕食黎講,佢做到一個輕食應該有份量就足夠

首先講下呢個炒蛋加煙三文魚配牛角包窩夫
我估唔到既係,成日覺得呢d窩夫類型既野應該係配甜既野先岩
唔知點解我覺得炒蛋加煙三文魚真係好鬼襯
Scrambled Eggs with smoked salmon croffle

炒蛋都滑物,呢間小店所採購既煙三文魚,味道都唔會過咸
相當好味!!!

而個牛角包窩夫既layer感覺都ok~ 唔算太馬夫

至於+$20要左杯cappucino
唔好睇少呢$20,呢杯野真係好像樣~
Cappuccino

大家睇個拉花就知,幾高質XD
而且佢地所選既咖啡豆味道都係幾好唔錯~
不過我就無追問咖啡師佢地所用的豆啦

希望我有機會再去個頭的時候
要食下甜點版本的CROFFLE啦XD
2022-01-26
Cappuccino
  • 炒蛋加煙三文魚配牛角包窩夫
2022-01-30 265 瀏覽
灣仔的日月星街除了最近新開的 ʙʟᴜᴇ ʙᴏᴛᴛʟᴇ在星街不久前也開了一間小小的咖啡店 - ᴄᴏғғ小小的只有 6-7 個位置 大概三組客人就滿座了雖然是新開不久 但到訪期間有不少客人都像熟客專程來買外賣 再跟咖啡師打招呼 小聊一下大概就是小店的好處吧𓋪 𝘗𝘭𝘢𝘪𝘯 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 ( 𝘸/ 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 )𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦小店除了有咖啡還有主打的 ᴄʀᴏғғʟᴇ 跟蛋糕那天不太餓所以點了一個 ᴘʟᴀɪɴ ᴄʀᴏғғʟᴇ 小嘗想不到 ᴘʟᴀɪɴ 的也可以選草莓醬 / 巧克力醬熱烘烘帶點甜甜的 不錯吃 不過相對之下會有一點難切開如果跟朋友一起到來很推薦可以共享一份 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴏғғʟᴇ看起來就超邪惡又超好吃的!點了一杯熱拿鐵ʙᴀʀɪsᴛᴀ 送上了一個罕有的草泥馬拉花 : )咖啡是比較強的 ɴᴜᴛᴛʏ 風味喝完後還會有很濃的餘韻 個人蠻喜歡的!雖然店小小的 但美食還是很高質期待下次能跟友人嘗一下 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴏғғʟᴇ

灣仔的日月星街除了最近新開的 ʙʟᴜᴇ ʙᴏᴛᴛʟᴇ

熱烘烘帶點甜甜的 不錯吃
不過相對之下會有一點難切開
如果跟朋友一起到來
很推薦可以共享一份 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴏғғʟᴇ
看起來就超邪惡又超好吃的!

點了一杯熱拿鐵
ʙᴀʀɪsᴛᴀ 送上了一個罕有的草泥馬拉花 : )
咖啡是比較強的 ɴᴜᴛᴛʏ 風味
喝完後還會有很濃的餘韻 個人蠻喜歡的!

雖然店小小的 但美食還是很高質
期待下次能跟友人嘗一下 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴏғғʟᴇ
2021-11-19
2022-01-10 161 瀏覽
COFF coffee shop 📍Shop K, G/F, 2E Starstreet, Wan Chai係日月星街呢個AREA入面有唔少COFFEE SHOP,今次揀左COFF去坐下,今次揀左杯Iced Matcha Latte本身杯野都有少少甜度,但唔算太甜,而綠茶味亦都夠濃座位唔算多,店面亦細細,反而坐係門口果張BENCH對住街口都幾舒服,因為其實條街都唔算太多人行黎行去,所以對住馬路坐感覺仲開揚Iced Matcha Latte $52Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
COFF coffee shop

本身杯野都有少少甜度,但唔算太甜,而綠茶味亦都夠濃

Iced Matcha Latte $52

2022-01-04 117 瀏覽
COFF coffee shop is a relatively new cafe in Starstreet precinct, famous for its homemade ice cream. Thanks to a warm winter afternoon, I got to try out their ice cream with a cup of coffee.This small scoop of Cream Cheese ice cream is definitely a gem! It’s so rich in cheese flavour, yet so soft and smooth. The crumbs were so enjoyable too, adding more flaour and texture to the dessert. I couldn’t stop digging in until I finished everything!Coffee here was so good too! Aromatic and smooth, with
Cream Cheese Ice Cream
Flat White
Coffee here was so good too! Aromatic and smooth, with a very pretty latte art on top.

Perfect afternoon coffee served.
2021-12-08
下午茶
Cream Cheese Ice Cream
Flat White
2021-12-14 207 瀏覽
-{灣仔咖啡店🍮}同 @nire再黎食tiramisu😚依個係星街新開嘅coffee shop👻🤤Tiramisu🤤 ($88)個雪糕出色!好香奶味🥳冇沙冰粒🤩🤓牛角好鬆脆😆有咖啡粉同cream都好綿滑 但咖啡同酒味唔夠🤧👖褲評: 7/10🤤Apple crumble cheesecake🤤 ($48)係daily cake 會轉唔會款嘅 蘋果粒都有肉桂香😙cheesecake好滑👍食完唔會好濟👖褲評: 8/10星街嘅環境好chill 室內位都唔會特別近馬路🥳黎嘅話可以就咁試雪糕同蛋糕☺️性價比: 7/10服務: 8/10環境: 8.5/10🚩COFF coffee shop🚩地址: 灣仔星街2號地下 #fuudjai #fuudjai西式 #fuudjai小食 #fuudjai甜品 #fuudjai灣仔
{灣仔咖啡店🍮}

🤤Tiramisu🤤 ($88)

👖褲評: 7/10

Tiramisu
Apple  crumble  cake
Tiramisu
Apple  crumble  cake
灣仔日月星街是其中一個我很喜歡的城市角落~ 彷彿自成一角 每次到訪都可以放慢腳步 發掘生活的小驚喜✨ 這次來到最近新開的咖啡店 COFF 是一家能滿足每個人的願望小店⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾ 咖啡✓ 貝果✓ CROFFLE✓ 雪糕✓ 他們主打自家製雪糕和 CROFFLE ( 就是 CROISSANT 和 WAFFLE 的混合體~ ) 我們選了﹝花生醬朱古力 CROFFLE 🥜🍫﹞新鮮烤好的 CROFFLE 非常香脆! 花生醬 + 煉奶 + homemade 朱古力雪糕的味道非常邪惡~~ 每一口都是冷熱交織的口感已經要想定下次來的時候要試哪一個 CROFFLE 了(๑´ސު`๑)

灣仔日月星街是其中一個我很喜歡的城市角落~
彷彿自成一角 每次到訪都可以放慢腳步 發掘生活的小驚喜✨

咖啡✓ 貝果✓ CROFFLE✓ 雪糕✓
花生醬朱古力 CROFFLE

每一口都是冷熱交織的口感
2021-11-06
$75 (早餐)
花生醬朱古力 CROFFLE
2021-11-24 155 瀏覽
今次咁快手去咗呢間新咖啡店嘅原因係近我屋企。小小咖啡店,店內坐位得幾個。加埋店外嗰兩個位,真係大約有10個坐位。遇著人多嘅時候唯有要買外賣。今次冇食佢哋嘅主打Croffle 同埋Homemade 雪糕。而係叫咗佢哋個Set menu - bread/ filling/ drink 全部都有得揀。▫️炒滑蛋配煙三文魚牛角包 (HKD88) - 牛角包比我想像中大個。其實煙三文魚加炒滑蛋呢個配搭好難會整得難食,價錢唔算貴,可以再食呀。下次有機會一定會試croffle +雪糕呀。

下次有機會一定會試croffle +雪糕呀。
2021-10-28
2021-11-23 131 瀏覽
某一日 見到某位網絡上非常出名嘅Foodie share左呢間專食croffle同埋飲咖啡嘅小店開張對於我呢一個咁鍾意食手角包嘅人黎講當日咁岩喺港島附近見到此post 再見到佢成夜晚7:30先closing 就即刻衝過去試一試今次我哋叫咗tiramisu croffle☕️而哩次係我第一次食croffle!!!!其實香港已經流行左一段時間然後因為呢一間小店過一試就愛上🥰🥰佢嘅tiramisu cream加粉末 全部都唔算甜 即係我鍾意嘅苦澀味😍😍今次佢就冇試到咖啡 下次去相信咖啡都係值得一試
對於我呢一個咁鍾意食手角包嘅人黎講
當日咁岩喺港島附近
見到此post 再見到佢成夜晚7:30先closing
就即刻衝過去試一試
今次我哋叫咗tiramisu croffle☕️
而哩次係我第一次食croffle!!!!
其實香港已經流行左一段時間
然後因為呢一間小店過一試就愛上🥰🥰
今次佢就冇試到咖啡 下次去相信咖啡都係值得一試
星月街一直給我一個很relax很chill的感覺,悠閑得不屬於香港的感覺。鋪面不大,但白色的外牆卻給人一種舒服郊外風的悠閑感。坐在外面,微風吹過,好舒服😌✦ Scrambled Eggs With Smoked Salmon Bagel炒蛋炒得很滑  蛋味很足  但味道較淡略嫌三文魚味道不夠  但沒外加調味感覺上健康原味Bagel烘得脆口  如果有更多bagel選擇就好✦ Balsamic Tomato With Cream Cheese Bagel這個的份量偏輕食Bagel的口感感覺上更有咀嚼感加上cream cheese不錯也✦ Latte咖啡挺大杯的但這次奶打得不算很滑
炒蛋炒得很滑  蛋味很足  但味道較淡

✦ Latte
咖啡挺大杯的
但這次奶打得不算很滑
2021-11-15 125 瀏覽
灣仔的日月星街又添一位新成員 - 以咖啡和 Croffle 作主打的 COFF。用上巴西日曬和秘魯水洗咖啡豆混合成的 House Blend 強調烘焙感,雪糕每天提供的口味略有不同,例如今次選擇的雜莓拼芝士口味。咖啡店馥郁的氣味,配上清爽自家製的雪糕,趁有半天空檔去一趟也不錯。