一間白色木系小咖啡店,由一個全職是咖啡師,副業是整餅師嘅女子開的。我成日見朋友喺ig story分享,同而極力推介這裡的芝士蛋糕,我就係某日下午來試吓啦~Lotus Biscoff Cheesecake ($58).蛋糕體係輕乳酪芝士凍餅,入口軟綿綿的,又好鬆軟,微酸的.蛋糕上面淋上自家製的焦糖忌廉醬,甜蜜的,滿焦糖香.配搭埋上面的lotus biscoff 脆餅,多了脆口感.將所有嘢都一口食,一軟一脆,酸酸甜甜,口感豐富,也很獨特,朋友真係無介紹錯👍🏻Latte (HK$50).拉花工整,奶泡打得好同埋溫度與咖啡相似,所以拉花可以持久啲,我影咗十萬八千七張相後,都只係杯邊開始起泡.味道就比較中性,不太fruity也不太nutty有啲可惜是,早幾日喺朋友嘅story得知此咖啡店只會營業到2022年10月9日咋😢 這日之後,無咗堂食,但仍可以係店主嘅ig @coffeecakeorme 度訂購蛋糕😄

Lotus Biscoff Cheesecake  &  Latte

.蛋糕體係輕乳酪芝士凍餅,入口軟綿綿的,又好鬆軟,微酸的
.蛋糕上面淋上自家製的焦糖忌廉醬,甜蜜的,滿焦糖香
.配搭埋上面的lotus biscoff 脆餅,多了脆口感

Lotus Biscoff Cheesecake

Latte (HK$50)
.味道就比較中性,不太fruity也不太nutty

2022-07-19
2022-09-29 124 瀏覽
「路過星街 又會突然間想起你 咖啡店馥郁的氣味 陪我幻想怎討你歡喜 極好奇」聽住洪嘉豪嘅「半天空檔」喺星街行行吓你就會見到 Coff 呢間咖啡店,感覺真係好浪漫 Cafe 感覺幾清新,好適合文青去打吓卡,睇吓書或者坐低同店主吹吓水,慢活人生我 order 咗一杯 Ice black,一份 peanut butter chocolate croffle咖啡飲落去都幾balance,好易入口,black 嚟講算係幾好飲Croffle 鹹鹹甜甜,食嘅時候要忘記卡路里,咁先會享受㗎!整體嚟講好滿意,呢間係一間令人去完想再去嘅咖啡店

整體嚟講好滿意,呢間係一間令人去完想再去嘅咖啡店

2022-07-15
2022-09-02 119 瀏覽
∩(´∀`∩)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪灣仔星街藍白色cafe小店✨,之前cafe主打croffle,最近轉左做日式Sando ~仲有店主自家製既🍰 每日都唔同款式相當吸引┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Tamago Sando $58 (4/5)蛋沙律份量非常足夠,用左碎蛋加水煮蛋增加感👍🏻吐司係鬆軟既白厚吐司🍞就算凍食都非常軟糯~蛋沙律調味適中,好健康的早餐呢😽┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Dirty 套餐加20蚊 (4/5)最近小店仲推出講洪嘉豪新歌歌名買dirty就減3蚊🤩外賣杯都好有心思,貼埋標誌Tim!!咖啡非常岩我口味,牛奶味道濃厚咖啡既餘韻係口中散發🤤
∩(´∀`∩)
仲有店主自家製既🍰 每日都唔同款式相當吸引

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Tamago Sando $58 (4/5)
就算凍食都非常軟糯~
蛋沙律調味適中,好健康的早餐呢😽

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Dirty 套餐加20蚊 (4/5)
咖啡非常岩我口味,牛奶味道濃厚
咖啡既餘韻係口中散發🤤

2022-06-16 144 瀏覽
游走金鐘灣仔之間系列開業唔算好耐,中午到訪唔算大多,相對月街嘅餐廳比較來得寧靜。提供輕食/ 甜品為主,有三文治牛角窩夫打卡位有兩個係cafe 門口同入邊嘅牆有寵物可以坐門口位置。Coff offers light meals and desserts (Sando & Croffle). IG able with nice coffee Cappuccino (H) $48好泡入水細滑加一個靚拉花,啡味唔算太濃但都好飲⭐️COFF coffee shop📍灣仔星街2號地下
游走金鐘灣仔之間系列
提供輕食/ 甜品為主,有三文治牛角窩夫
打卡位有兩個係cafe 門口同入邊嘅牆
有寵物可以坐門口位置。

Cappuccino (H) $48
好泡入水細滑加一個靚拉花,啡味唔算太濃但都好飲

⭐️COFF coffee shop
📍灣仔星街2號地下
2022-05-26 126 瀏覽
今日來到星街主打牛角包窩夫的咖啡店,純白色加上木系裝潢,感覺柔和舒適,店內提供多個打卡位,吸引不少女生前來打卡。Tiramisu Croffle自家製Mascarpone芝士雪糕上灑上可可粉,熱與凍的交融,口感十足,牛角包窩夫,口感酥脆,散發出淡淡的牛油香味,層次感非常豐富。Scrambles egg with smoke salmon croffle炒蛋炒得十分滑嫩,有蛋香味,配上煙三文魚,賣相打卡度十足。

Tiramisu Croffle

炒蛋炒得十分滑嫩,有蛋香味,配上煙三文魚,賣相打卡度十足。
2022-05-25 72 瀏覽
今次去到較少踏足的灣仔星街,原來這裡藏著不少的cafe,今次係為左近期大熱的牛角包窩夫而來。牛角包窩夫其實係用牛角包麵糰壓烘成窩夫,配合醬料後層次豐富,口感酥脆,散發出淡淡牛油香。今次鹹同甜都各叫左一份,甜既係Tiramisu Croffle,大大球既雪糕上灑上可可粉,熱與凍的交融,口感十足。鹹既係Scrambles egg with smoke salmon croffle,炒蛋炒得幾滑嫩,配上煙三文魚,賣相打卡度十足。

2022-05-25 23 瀏覽
星街的木系休閒咖啡小屋~~~星街嘅呢間小小coffee shop,裝修簡簡約約得黎又頗別緻,就好似森林中嘅小木屋似的,同對面奢華嘅林寶堅尼專賣店相映成趣,顯得份外脫俗。~~~Scrambled eggs with smoked salmon croffle ($78)croffle同普通waffle唔同,係將牛角酥嘅麵團擺落個窩夫機嗰度,烤成酥皮窩夫,加上我有香氣濃郁嘅炒蛋同埋大大件smoked salmon ,口感味道都不錯。~~~Dirty ($48)Cappuccino ($50)2杯咖啡一凍一熱,Dirty咖啡味更為濃郁,Cappuccino則帶陣陣果仁香氣,各有千秋,不錯。~~~COFF coffee shop 灣仔星街2號地下
星街的木系休閒咖啡小屋
~~~
Dirty ($48)
Cappuccino ($50)
COFF coffee shop
灣仔星街2號地下
2022-05-24 26 瀏覽
去開金鐘 就諗到有好多好嘢食嘅日月星街☀️🌙⭐️ 今朝就去咗呢間位置星街嘅 COFF coffee shop 佢8點半或者前開門 啱晒返工一族返工前買返杯靚啡返工😝 Coffee shop 細細間 主要有一排bar枱 同門口位打卡😍 呢排天氣好又有啲微風 坐喺coffee shop到好舒服VALRHONA milk chocolate (C) $55Order前問過店員 佢哋嘅milk chocolate 唔會額外加糖 或者用普通朱古力調製 所以令我呢個朱古力控更加想試 加上VALRHONA朱古力係法國著名牌子添🥰 呢杯朱古力層次分明 底層係朱古力cream 質感厚實滑身 擺耐咗都唔會溶 朱古力味突出而帶點甘苦🤩 中層係鮮牛奶 攪勻牛奶同朱古力cream就有中和朱古力作用🤓 頂層係奶泡加朱古力碎同可可粉 朱古力碎多 增添口感👍🏻 估唔到凍朱都咁好Scrambled eggs with smoked salmon croffle $78Coffee shop 除咗有咖啡等飲品 仲有宜家好流行嘅牛角包窩夫😋 牛角包窩夫即叫即整 香噴噴😉 窩夫又鬆脆 又香牛油味🧈 上面舖咗炒蛋 炒蛋幾滑 煙

Coffee shop 除咗有咖啡等飲品 仲有宜家好流行嘅牛角包窩夫😋 牛角包窩夫即叫即整 香噴噴😉 窩夫又鬆脆 又香牛油味🧈 上面舖咗炒蛋 炒蛋幾滑 煙三文魚濃味 當係早餐食都唔錯🤓
第二次到訪COFF coffee shop 📍 位於灣仔星街,裝潢簡約整潔,好適合同朋友HEA返個下就,特別一讚係店員好NICE好親切❤️期間見到唔少熟客專程黎買杯外賣咖啡👍順便同店員吹水傾下計🤣主打Croffle🥐仲有DAILY CAKE、ICE-CREAM揀🤩🔸Tiramisu Croffle人氣必點之選,大大球Cream cheese雪糕,面頭撒上細滑朱古力粉,賣相相當吸引,好IGABLE🌟自家製Cream Cheese 雪糕芝士味極濃,Croffle鬆軟又酥脆,牛油味相當出眾,熱辣辣,口感好綿密,大推🔥🔸Latte精緻拉花好吸晴,咖啡味道香醇,層次細膩💕🔸Matcha Latte *Oat Milk店員精湛嘅拉花技術,就算轉Oat Milk都可以拉出好靚既圖案♥️以抹茶粉配搭鮮奶調製,馥郁滑順,口感醇厚🥳
第二次到訪COFF coffee shop 📍
位於灣仔星街,裝潢簡約整潔,
好適合同朋友HEA返個下就,
特別一讚係店員好NICE好親切❤️
期間見到唔少熟客專程黎買杯外賣咖啡👍
順便同店員吹水傾下計🤣

🔸Tiramisu Croffle
人氣必點之選,大大球Cream cheese雪糕,
面頭撒上細滑朱古力粉,賣相相當吸引,好IGABLE🌟
自家製Cream Cheese 雪糕芝士味極濃,
Croffle鬆軟又酥脆,牛油味相當出眾,
熱辣辣,口感好綿密,大推🔥

🔸Latte
精緻拉花好吸晴,咖啡味道香醇,層次細膩💕

🔸Matcha Latte *Oat Milk
店員精湛嘅拉花技術,
就算轉Oat Milk都可以拉出好靚既圖案♥️
以抹茶粉配搭鮮奶調製,馥郁滑順,口感醇厚🥳

2022-05-16
下午茶
星街小區是坐落灣仔的特色社區,由星街、月街、日街、聖佛蘭士街及永豐街組成。旺中帶靜,又自成一格,充滿藝術感之餘,好有外國既閒適情調,令人行入去就感覺放鬆,可以忘卻現實中的一切,享受一下慢活。呢一帶有好多coffee shop,有連鎖、大型品牌既,但今日就試左呢間感覺更悠閒親切既小店,叫 COFF coffee shop。成間coffee shop,眼見只有一個staff,由沖咖啡、準備食物、招待、甚至整蛋糕、焗蛋糕,都見佢一腳踢。但更感受到呢間咖啡店既熱誠,同食物飲品既心機。COFF.含義主打既係coffee同croffleLatte $50 ☆☆☆☆絕對合格既latte!!你知啦,而家周街都coffee shop,有時有D真係亂咁黎……但呢度既latte絕對不錯!個花都拉得唔錯Mocha $55 ☆☆☆☆用既係法國Valrhona朱古力,靚料!可見小店製作用心應該都揀過用既朱古力品種沖出黎既mocha,唔太甜, 咖啡香同朱古力balance得啱啱好Tiramisu Croffle $88 ☆☆☆☆潮流興croffle,呢度有咸/甜croffle選擇可能掛住傾計,放耐左少少先食,個cr

呢一帶有好多coffee shop,有連鎖、大型品牌既,

成間coffee shop,
眼見只有一個staff,
但更感受到呢間咖啡店既熱誠,同食物飲品既心機。

COFF.
含義主打既係coffee同croffle

Latte $50 ☆☆☆☆
絕對合格既latte!!
但呢度既latte絕對不錯!
個花都拉得唔錯

Mocha $55 ☆☆☆☆
用既係法國Valrhona朱古力,靚料!
可見小店製作用心
應該都揀過用既朱古力品種

Tiramisu Croffle $88 ☆☆☆☆
潮流興croffle,呢度有咸/甜croffle選擇
可能掛住傾計,放耐左少少先食,個croffle食嗰陣唔算太有香脆感
上面係Cream cheese雪糕加濃濃既朱古力粉
下次試下另一個scrambled eggs with smoked salmon croffle先,都好吸引~

簡單小店,
一入門口就見到”ground heaven”2個字,
貼切既!
tiramisu croffle
tiramisu croffle
2022-05-08 61 瀏覽
A tiny coffee shop serves coffee and croffleCroffle with Homemade Ice-Cream in Peach Oolong Tea & Tofu> Croffle was made on spot, it was crispy with little bit soft & bouncy, quite yummy with an outstanding buttery taste. Homemade peach ice cream paired well with aromatic oolong flavor, it was refreshing and delicious. Tofu Ice-cream was subtle in sweetness Honeycomb Mountain Iced Latte> Slightly nutty and smooth, not bad with honeycomb

2022-05-06 32 瀏覽
午飯時間來到,不太多人,只有四五個位子,幸好不用等。order 了salmon and scrambled egg croffle, 新鮮即做的食物,croffle鬆脆可口,蛋也頗香,唯份量有點少。反而咖啡質素好!在這裡慢慢喝個咖啡也不錯!
Work Morning 來個醒晨咖啡吧☀️店內細細的, 而店員神速之手, 下單後放下袋子就有咖啡了🤣 當日店員同客人聊天對話都引起我反思了~🤔☕飲啡喺咪一定要配食物呢?🥐Sweet Croffle $88 Tiramisu Croffle 🍨表面喺一個自家製作嘅Cream Cheese 雪糕球, 撒上咖啡粉~中間有層輕盈Cream, 空氣感十足無添加甜食落又唔膩~底部喺酥脆Croffle, 熱辣辣的croffle 好易切開的~呢個輕食配搭早餐或下午茶都好適合❤️☕Cappuccino Hot $50 可轉Oat Milk/Almond Milk $4Nutty味十足咖啡味較濃嘅Cappuccino🥰
Work Morning 來個醒晨咖啡吧☀️
店內細細的, 而店員神速之手, 下單後放下袋子就有咖啡了🤣

當日店員同客人聊天對話都引起我反思了~🤔
☕飲啡喺咪一定要配食物呢?
中間有層輕盈Cream, 空氣感十足無添加甜食落又唔膩~
Tiramisu  Croffle

Tiramisu  Croffle
Cappuccino
  • Tiramisu Croffle
2022-05-01 31 瀏覽
假日同朋友去開灣仔就行埋上星街影下文青相打卡~ 發現新開文青Cafe~咖啡有超級多種類選擇~ Cafe還有最近超流行的Croffle牛角包窩夫🧇我們立即點了一個熱狗🌭️ 牛角包窩夫和提拉米蘇牛角包窩夫🧇窩夫是用牛角包烤成的~ 香脆口感X2 加上這間店的牛角包🥐是超級鬆脆香軟,絕對沒有了牛角包壓成窩夫後實實的口感~ 這個Croffle絕對值得一試!熱狗牛角包窩夫還是第一次見~ 非常特別~牛角包X窩夫的2倍鬆軟口感加上香腸絕對人耳目一新!不得不提一下提拉米蘇牛角包窩夫~ 提拉米蘇配上了芝士雪糕超級香滑美味~ 一啖提拉米蘇一啖窩夫既帶出了提拉米蘇芝士雪糕的香滑味也帶出了窩夫的鬆軟~ 我們還點了latter 和漏斗咖啡☕️ 朋友喜歡酸酸開胃的咖啡~ 我就喜歡Latter的濃滑之如配上奶的香氣~ 咖啡豆超級香濃~ 聽職員說是專門找咖啡豆師傅去主理的~ Cafe 每一日都有是日精選烘焙蛋糕~ 每一日都不一樣~ 感覺每一天早上去也不會吃厭😆
假日同朋友去開灣仔就行埋上星街影下文青相打卡~
發現新開文青Cafe~

咖啡有超級多種類選擇~

Cafe還有最近超流行的Croffle牛角包窩夫🧇
我們立即點了一個熱狗🌭️ 牛角包窩夫和提拉米蘇牛角包窩夫🧇
窩夫是用牛角包烤成的~ 香脆口感X2

咖啡豆超級香濃~ 聽職員說是專門找咖啡豆師傅去主理的~

Cafe 每一日都有是日精選烘焙蛋糕~ 每一日都不一樣~
感覺每一天早上去也不會吃厭😆
2022-05-01 35 瀏覽
近排Hit croffle 呀!即係牛角包窩夫呀~灣仔都有得食🤩可以趁lunch去飲番杯咖啡chilll chilll😌我幾鍾意呢個設計~空間就唔大~入面坐到兩至三人之後出面有張長凳同埋小檯仔!唔飲咖啡嘅可以試吓抹茶🍵latte (朋友話幾好喎!😜)食甜品就飲番杯iced Americano中和下~Tiramisu Croffle必食😍咖啡味超濃~配埋cream cheese雪糕又幾夾咁其實我已經食過兩次!真係唔錯~Croffle都可以自己揀唔同雪糕配搭~Flat white如果再幼滑會更好~不過一杯 $50,少貴嘅😬但個feel幾chill
近排Hit croffle 呀!即係牛角包窩夫呀~
灣仔都有得食🤩

可以趁lunch去飲番杯咖啡chilll chilll😌

我幾鍾意呢個設計~
空間就唔大~入面坐到兩至三人
之後出面有張長凳同埋小檯仔!
Matcha  latte  &  Iced  Americano

唔飲咖啡嘅可以試吓抹茶🍵latte (朋友話幾好喎!😜)

甜品就飲番杯iced Americano中和下~
Tiramisu       Croffle

Tiramisu Croffle必食😍
咖啡味超濃~配埋cream cheese雪糕
又幾夾咁

其實我已經食過兩次!真係唔錯~
Croffle都可以自己揀唔同雪糕配搭~
Flat  white

Flat white如果再幼滑會更好~
不過一杯 $50,少貴嘅😬
但個feel幾chill