2018-11-25 149 瀏覽
又到星期五啦,打左一個星期的扙,午市真係要relaxed下!!!同事選左呢間Coffee Talks真係正合我意!Deco幾有心意,而且係鬧事中都做到咁光鮮咁開揚,一行入來就已經放鬆左!我們選左沙發位配小矮枱,感覺就好像同朋友saturaday brunch咁!悠閒感上曬來!店面小小,個午市都有10個選擇!由$62至$108,同區來講,性價比一般,但勝在氣氛舒服!南瓜汁辣肉腸意大利飯- 南瓜汁夠香濃,可惜配辣肉腸怪怪地!整體都可以啦! 香辣茄汁肉丸意粉-份量出奇地多,味道也後開胃,不錯的選擇!香辣蒜片白酒大硯意粉-賣相完勝其他餐,大硯鋪滿成個面,見到都開心!唯一不足係意粉偏少,連女孩子都覺得唔夠!跟餐有熱柑桔檸檬蜜!轉其他都有優惠!
又到星期五啦,打左一個星期的扙,
午市真係要relaxed下!!!同事選左呢間
Coffee Talks
真係正合我意!

Deco幾有心意
,而且係鬧事中都做到咁光鮮咁開揚,一行入來就已經放鬆左!

我們選左沙發位配小矮枱

店面小小,個午市都有10個選擇

香辣茄汁肉丸意粉-份量出奇地多,味道也後開胃,不錯的選擇!

香辣蒜片白酒大硯意粉-賣相完勝其他餐
,大硯鋪滿成個面,見到都開心
!唯一不足係意粉偏少,連女孩子都覺得唔夠!

跟餐有熱柑桔檸檬蜜
!轉其他都有優惠!

2018-11-23
2018-11-23 117 瀏覽
🎈Happy Friday lunch又同同事去搵野食喇,同事試過話唔錯就帶左我地一行5人去試試。餐廳樓底都幾高,sofa椅都坐得幾舒服。Menu算是多選擇,但製作o既好壞先係決定一間餐廳o既評價。我點左「香辣茄汁肉丸意粉」$78, 同事就分別點左「香辣蒜片白酒大蜆意粉」$78同「南瓜辣肉腸意大利飯」$88。同事就覺得南瓜配辣肉腸有D怪。而白酒蜆意粉d意粉份量又有d少。我就覺得我個香辣茄汁肉丸意粉夠辣,肉丸亦都夠軟熟夠味,份量對於lunch唔食太多o既我都無問題。餐飲附有美式咖啡或者柑桔檸蜜,我地都揀左柑桔檸蜜,唔錯啊,非常濃郁,絕對不會淡薄如水。而家回想起,先發覺原來個餐係無配湯/包/沙律,如果配埋咁就更上一層樓喇。😊

餐廳樓底都幾高,sofa椅都坐得幾舒服。

2018-10-17 688 瀏覽
又到放假時候,當然要食我最喜愛的All Day Breakfest 啦!!今次來到旺角的Coffee talk一直沒留意旺角有如此小店,交通方便蠻驚訝👍🏻豪華英式早餐($106)份量和食物種類屬正常水準,稍為驚喜的是多士有bq牛油烘焗,而且菇類不會太鹹,炒蛋亦配上黑松露All Day Breakfest 唔難整,可以說沒有烹飪技巧可言,但能在細節上用心,實屬不易👍🏻👍🏻👍🏻

今次來到旺角的Coffee talk

一直沒留意旺角有如此小店,交通方便蠻驚訝👍🏻

豪華英式早餐($106)

2018-10-13 381 瀏覽
星期六下午兩點黎食lunchWalk in 坐bar table好彩係落地玻璃窗 好高採光度點咗一個Salmon and avocado egg benedict 加杯熱mochaBenedict的蛋上加咗厚厚的沙律醬對於唔鐘意醬嘅我黎講好飽滯雖然賣相好好 但又有紫色洋蔥都唔係我好嘅但係蛋的確唔錯!好結身,煮得剛剛好,一切就流曬鮮黃色蛋液出黎,加埋牛油果食簡直一流至於mocha同樣出色,甜度適中,濃濃朱古力味最後直得一提係佢個洗手間超乾淨,估唔到旺角咁多人出入嘅旺店都能將洗手間嘅衛生保持咁好值得鼓勵嘅一間小咖啡店!
星期六下午兩點黎食lunch

Walk in 坐bar table

好彩係落地玻璃窗 好高採光度

Salmon  and  Avocado  Egg  Benedict
Mocha

Benedict的蛋上加咗厚厚的沙律醬

對於唔鐘意醬嘅我黎講好飽滯

雖然賣相好好 但又有紫色洋蔥

都唔係我好嘅

至於mocha同樣出色,甜度適中,濃濃朱古力味

值得鼓勵嘅一間小咖啡店!
Mocha
2018-09-04 773 瀏覽
唔係朋友帶嚟都唔知呢度有間cafe, 其實成日都經過, 但都冇為意有呢間cafe, 朋友之前嚟食過甜品, 見呢晚周圍都冇位, 於是入嚟試埋佢個晚餐得唔得先~入面裝修簡單, 分開兩邊枱, 每邊都有單邊梳化位, 而門口係類似bar枱, 我相信只係鬼佬先會坐, 因為真係對正條街, 我真係唔慣比人行過望住食嘢~ 雙果虎蝦沙律見佢有芒果同牛油果, 兩樣我都鍾意食, 仲要加埋虎蝦, 而且係推介, 真係非試不可~呢個沙律適合3個人share, 因為有3只虎蝦同埋6份雙果, 墊底的當然係沙律菜、洋蔥、車厘茄, 再加埋芝士粉, 中間仲有個汁, 樣樣都好新鮮, 啲蝦好爽口, 不過我都係鍾意就咁食, 唔點佢個汁, 硬係怪怪地咁~ 香辣肉腸蘑菇pizzapizza選擇都有好幾款, 但好似呢個抵食啲, 價錢中位, 又有啲肉~個pizza係薄餅底, 都幾脆, 再配好多蕃茄肉好濃味的蕃茄醬, 面頭幾塊辣肉腸、蘑菇、紫洋蔥, 不過我覺得佢芝士唔夠多, 如果多啲芝士就正~ 紅菜頭忌廉汁雞肉雜菜長通粉估唔到原來個長通粉係用紅菜頭汁整成, 染到紫紅色好靚, 雖然紅菜頭係冇味, 所以食唔出, 但賣相已經掂哂~ 而所謂菜, 其

紅菜頭忌廉汁雞肉雜菜長通粉
估唔到原來個長通粉係用紅菜頭汁整成, 染到紫紅色好靚, 雖然紅菜頭係冇味, 所以食唔出, 但賣相已經掂哂~ 而所謂菜, 其實只係彩椒同菇, 不過佢個忌廉汁都好濃味, 同埋好多, 啱哂我呢啲鍾意撈汁~

朱古力心太軟
原本係冇雪糕的, 雪糕要另外加錢, 同埋有得選擇味道~
呢個係即叫即整, 所以都要等幾分鐘, 但唔超過十分鐘, 但焗得比較熟, 唔係好流心, 但佢唔算太甜, 不過以呢個價錢嚟講係偏貴囉~

呢度啲侍應全部都係後生, 所以一有空, 個個都dup頭玩手機, 想叫人落單都冇人理, 但又唔想大叫咁失禮, 咪唯有等佢地有時抬頭望到先叫佢地囉~
2018-01-20
2018-09-02 388 瀏覽
係旺角行街街行到又攰又餓,上OpenRice睇下附近有咩食,見呢間好似幾chill咁,又想食下意粉,就揀左Coffee Talks!我嗌左大蝦忌廉汁意粉同埋水果茶,意粉味道不錯,水果茶好大杯,同埋好多生果!飲完杯水果茶,食完意粉,仲有飯後果食!總括黎講,呢間餐廳不過不失,但冇咩特別,行開附近既朋友,見肚仔餓可以入去試下,唔會失望,但唔會有驚喜。特登去食就唔建議了,如果係下午坐下hea下飲杯咖啡既話都ok!

📍旺角📍鬧市中嘅文青cafe☘️放空嘅好地方❤️之前難得有日Day off❤️又想搵間舒服嘅cafe坐低食吓嘢,呢度真係可以hea足一日,好舒服☺️最推介坐近門口嘅高櫈窗口位,比較自成一格,又有自然陽光,影相都靚啲👌🏻杯rose latte好易入口😍仲有淡淡玫瑰味🌹第一次去嘅時候已經好滿意❤️之後又同姊妹係個度慶祝生日🎂😍😍成個birthday都好完美❤️啲嘢食又好好味😝staff又nice❤️係度慶祝都好開心😚又幫我地準備蠟燭、火槍☺️切餅費只係$50😍好合理💰好推薦俾大家嚟慶祝任何節日🤣
📍旺角📍鬧市中嘅文青cafe☘️放空嘅好地方❤️
杯rose latte好易入口😍仲有淡淡玫瑰味🌹
第一次去嘅時候已經好滿意❤️

2018-07-30 327 瀏覽
我同朋友兩個都唔係好大食既人再加上想girls talk所以揀咗間cafe食野Cafe 位置都算方便係新世紀對出,最緊要係環境同座位好舒服可以令我安心傾計一般coffee shop 既野食麻麻但估唔到呢間既野食咁好而且一啲都唔差
一般coffee shop 既野食麻麻
但估唔到呢間既野食咁好而且一啲都唔差
2018-07-11
2018-07-19 261 瀏覽
時時坐車經過, 難得今晚經過太子, 就儘管試一試這是典型的CAFÉ格局, 以為只有CAKE和麵包食?就大錯特錯了! 有小食, 意粉, 意大利飯和薄餅, 還有很多特飲選擇我們被安排坐在向街的高椅位置, 十分寫意點了芥末醬配薯條, 薯條厚切新鮮即炸, 內脆外軟, 好希望他可以永遠堅持這做法, 他們不怕煩, 我們做食客的不怕等, 因為太好味!!之後的火箭菜PARMA HAM PIZZA, 是薄批, 批底像餅乾一樣脆, 而批面塗了一層厚厚的自家製蓄茄醬, 好濃的蕃茄香, 只嫌調味略甜, 酸一點會更惹味!另有海鮮意大利飯, 海鮮配料足, 一樣調味都是偏甜, 但其實都好味,可接受! 全部食物都是即叫即製, 在CAFÉ 有如此美食, 令我感到很有驚喜!!叫了玫瑰花特飲, 味道幽香玫瑰味慢慢滲出, 這兒真是周末一邊飲, 一邊吃小食,漫無目的地消磨的好去處!
時時坐車經過, 難得今晚經過太子, 就儘管試一試

我們被安排坐在向街的高椅位置, 十分寫意

2018-07-01 237 瀏覽
這家本以牛油果的菜式作主打,吸引一眾牛油果愛好者潮聖,但現在第一次光顧才發現他們的招牌「牛油果忌廉汁大蝦意粉」已經不在menu之上,令人有點失望🤔另外,cafe環境尚算舒適,但店員service不足,連最基本為客人添水也不做,要我多番開口要求,三位樓面店員只顧站在一角與同事聊天,或收收空碟,希望他們能改善一下!☠️✔️牛油果蟹棒車厘茄比薩 $128size真的很小,頗為令人失望🙄似乎烤焗時間控制得不好,pizza邊被烤黑,又脆又焦👎pizza底部揸上了牛油果蓉,味道古怪、酸酸的,是牛油果壞了還是用上現成牛油果醬呢?🥑✔️意式羅勒汁帶子意粉 $108不是以新鮮羅勒葉打成的醬汁煮成,雖用上行貨source,味道可以接受,但整個意粉仍然很乾!😣帶子煎的頗香,但不夠熱✔️巴馬火腿黑松露意大利飯 $118合格之作✔️鮮奶抹茶 H $38因為我不飲牛奶,而店舖不提供dairy-free milk作取代,所以只好寫寫友人所點的飲品 (我有嚐了一口der)拉花雖美,但味道卻是差差差!一個字:「甜」!像糖水一般!抹茶的甘和澀欠奉,這杯應叫做「綠茶牛奶」吧!😓😓

✔️牛油果蟹棒車厘茄比薩 $128
size真的很小,頗為令人失望🙄
似乎烤焗時間控制得不好,pizza邊被烤黑,又脆又焦👎

✔️意式羅勒汁帶子意粉 $108
帶子煎的頗香,但不夠熱

✔️巴馬火腿黑松露意大利飯 $118
合格之作

✔️鮮奶抹茶 H $38
2018-06-30 182 瀏覽
早前 同朋友的每月一聚 選了這家cafe 兩個人食下野,傾下計,過了一個愉快的下午先講講餐廳既位置非常方便 但又不會太嘈吵 旺中帶靜 當日點既食物黑松露薯條🍟好香脆好好味,點哂d醬後仲未食哂,忍唔住叫店員幫忙refill ,佢地都相當樂意辣肉腸pizza 裡面d饀多到漏出黎非常足料最後 羅勒汁帶子意粉都唔錯 帶子好大粒
早前 同朋友的每月一聚 選了這家cafe
兩個人食下野,傾下計,過了一個愉快的下午

先講講餐廳既位置非常方便 但又不會太嘈吵 旺中帶靜

最後 羅勒汁帶子意粉
都唔錯 帶子好大粒

黑松露薯條
2018-06-08 222 瀏覽
市區內又一間coffee shop,鄰近女人街,太子,周圍有好多地方可以購物,行到攰攰地,就入左呢間coffee shop到食下坐下。位置唔多,但都分佈得好好。🛋間唔中就會full house,不過客人好快又安排到入座。食物方面,尚算可以啦,自己好中意食黑松露意粉,但呢個就有小小淡味,雖然係素食,但食落去啲油蓋過左啲味道。 Egg Benedict 做得好好,一口咬落去蛋醬流出黎既效果唔係到到做到。如果冷氣可以唔好咁凍,就好喇👍👍😊
市區內又一間coffee shop,
鄰近女人街,太子,周圍有好多地方可以購物,
行到攰攰地,就入左呢間coffee shop到食下坐下。
位置唔多,但都分佈得好好。🛋
間唔中就會full house,不過客人好快又安排到入座。

如果冷氣可以唔好咁凍,就好喇👍👍😊
黑松露什菌意粉(素)
約朋友在太子食晏,想坐耐D舒服D,又要飲杯靚咖啡不容易。見店名Coffee Talks,咖啡應該系賣點,就去試試。Flat White 冇乜咖啡味,一般般,有點失望,拉花卻好看。Egg Benedict 流心效果,有旦味,smoked salmon有點碎,味道尚好,avocado新鮮,中和了旦和salmon的油膩,或件事好健康,沙律用料新鮮,加醋和芝士粉效果很清新。服務非常好,我們坐近門口一張枱,椅腳不穩,換了張檯,侍應沒有意見,坐了2.5小時也沒催促,非常貼心。

egg Benedict with avocado and smoked salmon

2018-06-04
2018-05-23 114 瀏覽
Perfect afternoon tea with hubby and baby 👶🏻 Service is good but food even better!!!We ordered Portobello mushroom with ham and hubby ordered a Bacon Cheese Portobello Mushroom burger with The most beautiful and tasty Mint Chocolate drink ever!!! 💚😻❤️It was very cozy and good for a date ;) Highly recommend!!!

💚😻❤️

Highly recommend!!!
Portobello  Mushroom  Burguer
Mint  Choco  Milk
Mint  Choco
  • Chocolate  Mint  Drink
2018-05-07 161 瀏覽
Coffee Talks 長型間格,細細間,不太起眼,玻璃落地厨窗,令人有舒服感,不看外面,猶如置身於法國的南部小鎮一樣,找下位置,在等朋友,思考的樣子想得出神,餐牌的款式不多但甚具特式!朋友到了,叫了紅莓醬煙鴨胸意粉,鸭胸大塊又厚身,奄得入味,紅莓醬又甜又酸令意粉層次提昇,意粉爽口!再來的是牛油果蟹棒車里茄比蕯,朋友是牛油果專家,他評牛油果有果香甜,比蕯皮底也適中,厚不薄,有奇脆!最後,追加了小食拼盤,有辣味鷄翼,薯條及芝士姑,通通也yummy , chicken wings 也很惹味,皮脆肉辣,很滋味,芝士姑也焗得出味,芝味四射!