2017-07-12
相約好久不見嘅舊同事茶聚,選擇左旺角呢個中心點。樓上cafe雖多,但略嫌無乜新意。比較熱門嘅coffee shop,又太多人好嘈雜。搭小巴經過洗衣街,見到有間環境好似不錯嘅cafe,就同朋友一齊行過黎呢邊。近太子方面嘅洗衣街相對旺中帶靜。Coffee Talk店面設計簡約,主要都係梳化位置,於是我地就入左去。店入面嘅環境舒適,唔會有壓迫感,邊食野邊傾計,傾足三個鐘都未夠喉。私家廁所位於店舖外嘅一個天井位置,環境十分乾淨,唔錯。Table Stand正推介一系列牛油果食物,作為牛油果控,即刻選定左鮮牛油果牛奶沙冰。唔知大家有無飲過越南嘅牛油果沙冰,非常rich,女仔黎講什至可以當正餐。呢度嘅牛油果沙冰相對無咁咁杰身同重牛油果味,但都好香滑,而且唔會太飽濟。朋友要左杯hazelnut latte,我無試到,但佢飲完一啖即刻表示滿足。兩點半嘅下午茶時間,我地都無食過野,決定叫一碟野生雜菌意粉配黑松露汁,再黎一個小食拼盤。食物份量之大令我地驚訝,首先係雜菌意粉,每人可以分到三四碟,而且配料甚多。黑松露香氣十足,意粉入味彈牙。小食拼盤包括大啡菇、四隻雞翼同脆炸牛油果蕃薯,件件都好大份,伴碟嘅沙律