鴨胸沙律每次入點,因食完好有滿足感今次黎到,食完要再食第二餐我比左兩舊鴨胸比媽媽佢食左一啖就一直咳我一放入口,心感不秒舊野無味、overcooked而且硬過石頭我媽形容係隔左兩晚(煮熟左再翻煮兩次)賣唔去再整熱比我食(真係唔該晒)原來跟餐包既餐湯,唔再存在之前沙律🥗裏面有既材料(蘋果乾)亦無左成碟野完全無賣點非常失望阿媽話塊雞扒又硬又無味明明係慢煮,我都要花的力水先切到之前見到咁多負評都唔信⋯⋯⋯自己中左招當然係信喇另外間舖的油煙真係好大陣味~我媽黑面黑到呢~呢餐$240/2人;貼錢買難受12:45走,1個鐘後去到銅鑼灣食第2餐飯
鴨胸沙律每次入點,因食完好有滿足感

今次黎到,食完要再食第二餐
我比左兩舊鴨胸比媽媽
佢食左一啖就一直咳

我一放入口,心感不秒
舊野無味、overcooked而且硬過石頭

原來跟餐包既餐湯,唔再存在

之前沙律🥗裏面有既材料(蘋果乾)亦無左

成碟野完全無賣點

非常失望

阿媽話塊雞扒又硬又無味

明明係慢煮,我都要花的力水先切到

之前見到咁多負評都唔信⋯⋯⋯自己中左招當然係信喇

12:45走,1個鐘後去到銅鑼灣食第2餐飯
2021-05-01 910 瀏覽
行過蘇杭街俾呢度啲貓櫈仔吸引咗入去。店內有好多特色座椅,每一張都唔同而且大部份嘅圖案都係貓貓 😍😍要介口所以選擇咗慢煮雞扒烏冬,走溫泉蛋唔該。賣相可以,但應該改名叫黑椒煎雞扒烏冬。雞扒唔Juice而且乾身,雞皮煎得香脆,雞扒底有好多黑椒粒,如係 slow cook 賣相及味道一定唔係咁,所以只食咗一半就放棄咗塊雞扒啦。可能我冇要到溫泉蛋,所以多了好多鮮冬菇,用西餐煮法,簡單的只加鹽及黑椒做調味。原本想飲檸檬茶,但檸檬茶屬於特飲要加錢 😒溫馨提示,如果坐門口位嘅朋友請留意!如果當姐姐洗碗時要小心啦⋯⋯我一邊在食,姐姐一邊在洗碗,久不久有水點會飛到我的腳上、手臂上及皮包上 😂😂
行過蘇杭街俾呢度啲貓櫈仔吸引咗入去。

要介口所以選擇咗慢煮雞扒烏冬,走溫泉蛋唔該。

原本想飲檸檬茶,但檸檬茶屬於特飲要加錢 😒

溫馨提示,如果坐門口位嘅朋友請留意!
如果當姐姐洗碗時要小心啦⋯⋯

2021-04-30
午餐
2021-04-24 569 瀏覽
這裏的劣評原來全對的,今次親自上當了。叫了個雞扒温泉蛋烏冬因看圖很吸引,餐飲叫了黑咖啡。咖啡是有煮食油味的,烏冬發漲,亁爭爭的雞扒只有黑胡椒味,經味精湯,花了$78吃兩隻溫泉蛋!目口目面的老闆娘不聽投訴只顧收錢-現金!八達通機冇開!我有被騙的感覺!
2021-04-17 544 瀏覽
有啲失望既lunch...同幾個朋友去上環staycation 瞓醒去食嘢😋🍴🍴🍴有個朋友就搵左呢間 coffeeholic本身想食下西餐 但入面d野食都幾中式原來佢係台灣集團旗下既餐廳見個鋪面好似都幾好一個主食價錢$68起咁我就叫左 芝士蝦麵 $68朋友就叫左烤雞烏冬 (個份量有啲細)黎到個樣已經失失地望🥲🥲好似去咗茶餐廳食野咁雖然價錢唔貴但都諗住個樣會令小小味道都係普通 一個公仔面 有芝士味 不過都多蝦仁仔之後加咖啡就半價我就叫左杯 Americano加一 就每人 $110 左右
有啲失望既lunch...
同幾個朋友去上環staycation
瞓醒去食嘢😋🍴🍴🍴

有個朋友就搵左呢間 coffeeholic
本身想食下西餐 但入面d野食都幾中式
原來佢係台灣集團旗下既餐廳

見個鋪面好似都幾好
一個主食價錢$68起
咁我就叫左 芝士蝦麵 $68
朋友就叫左烤雞烏冬 (個份量有啲細)

黎到個樣已經失失地望🥲🥲
我就叫左杯 Americano
加一 就每人 $110 左右
2021-04-04
2021-03-05 738 瀏覽
啱啱嘅假期去咗上環行吓「元創坊」之後到咗附近搵個地方坐低休息吓嘆番個下午茶☕️無意中行到附近見到有依一間小店😬見到入面嘅裝修都幾舒服咁岩有下午茶時間所以就決定咗去入呢一間嘆番杯咖啡☕️😋入到入邊發現原來依間咖啡店係用台灣「蜂大咖啡」😍😍之前都去過台灣既蜂大咖啡店😋咖啡真係令人回味😋今次竟然無意中發現上環竟然有依間咖啡店嘅咖啡飲👏👏👏一定要飲👍叫咗兩個餐跟餐湯,今日係南瓜湯味道很濃不會很甜充滿咗南瓜蓉😋全日早餐(無肉推介)-包括有溫泉蛋,大量薯角,牛油果醬佐墨汁麵包,鮮橙,黑松露薯仔沙律,風乾水果沙律🥗😋😋份量好多如果真係早餐先食應該會食唔晒,黑松露薯仔沙律充滿咗黑松露嘅香味,加埋脆薯角一齊食口感不會油膩。佐墨汁包新鮮整起是軟軟的口感可以加牛油果醬一齊食😋溫泉蛋煮得剛剛好👍風乾水果沙律口感又新鮮又清新👍跟餐選擇左熱白咖啡係依種味道啦,好似去咗轉台灣蜂大咖啡店飲一樣😋香濃幼滑既咖啡味道一點苦澀味都沒有,味道不甜😋正合我心意👍意大利燴牛肋條-牛肋條份量比較多👍煮得很軟很(淋)再加埋一個溫泉蛋配以醬汁味道充滿蕃茄味道不會很酸或鹹味道適中,佐墨汁麵包或薯角一齊食簡直係絕配👍喜馬拉雅海鹽焦糖拿鐵-先嚐
叫咗兩個餐跟餐湯,今日係南瓜湯
味道很濃不會很甜充滿咗南瓜蓉😋
跟餐選擇左熱白咖啡
喜馬拉雅海鹽焦糖拿鐵-先嚐一口香濃嘅焦糖味咖啡再轉到旁邊嚐一啖海鹽味咖啡之後再攪勻可以慢慢品嚐咖啡味道嘅層次👍非常之好飲☕️不過個人感覺海鹽味咖啡會比較特別👍如果可以單獨出海鹽咖啡都係一個唔錯嘅選擇😋😋
藍苺流心鬆餅-切開有新鮮嘅藍苺溶流出,新鮮焗起唔會太甜又夠鬆軟,唔會太乾或硬😋😋襯埋杯咖啡一齊慢慢品嚐真係假日放鬆嘅好選擇👍
2021-02-26 569 瀏覽
上環最多隱世小cafe,間間都排晒隊,今次就揀咗間經過好多次嘅coffeeholic☕️佢用嘅咖啡豆係台灣好出名嘅蜂大咖啡👍🏻環境: 7/10餐廳有三張4人枱,成間裝修偏英倫風,帶點隨性但溫暖🥰食物: 8/101️⃣All Day Breakfast$89呢度個全日早餐係素食嚟嘅,最鍾意佢個黑松露薯仔沙律,超級夾!之後仲有啲新鮮水果啊溫泉蛋牛油果沙律等等💛2️⃣Homemade Tiramisu $68係外國傳統嘅做法,好濕潤但係又唔會太重酒味甜度適中,出色!3️⃣Fancy Chocolate $68賣相真係好fancy,朱古力都好幼滑啊,係一杯好飲嘅朱古力但係略嫌有點貴🤣4️⃣Frosted Mint Mocha $59呢杯真係有驚喜😍薄荷味唔會好似食緊牙膏咁濃,但係有淡淡涼透嘅感覺,配埋mocha完全係my cup of coffee 💗🌱💰性價比 :7/10 ($130人),佢有lunch set有七五折,所以都幾抵食,同埋係值得再encore😘

環境: 7/10
餐廳有三張4人枱,成間裝修偏英倫風,帶點隨性但溫暖🥰

食物: 8/10
1️⃣All Day Breakfast$89
2️⃣Homemade Tiramisu $68
係外國傳統嘅做法,好濕潤但係又唔會太重酒味甜度適中,出色!
3️⃣Fancy Chocolate $68
4️⃣Frosted Mint Mocha $59

All Day Breakfast
Frosted Mint Mocha
2021-02-13
All Day Breakfast
Frosted Mint Mocha
2021-02-13 257 瀏覽
很有驚喜,值得一去再去的一餐廳。間餐廳設計很有心思,張張櫈都不同,燈光,環境和音樂都很有文青情調,拍拖非常讚的餐廳。侍應待客殷勤,我們看完menu,心大·心細,好多野都想要試,然後我們問來問去那個侍應有甚麽好吃,那一款比較值得推介,他都樂意解答。最後我們點了一份厨師沙律配無骨鷄腿,一份黑松露雜菌意大利飯和兩杯咖啡沙拉分量十足,而且用料新鮮。流心蛋的生熟程度剛好,放進口中有融化的感覺,超好味。鷄肉香滑美味,而且沙拉賣相整潔,蔬菜大小適中,看得出是厨師在砌的時候有下過功夫。在侍應還沒端上黑松露雜菌意大利飯時,我已經從我的背後聞到濃濃黑松露的香味。這個飯口感一流,拿捏到意大利飯的精萃飯。而且黑松露雜菌汁非常香濃,濕潤成度剛好,大啡菇非常彈牙。就是好吃!在一天的繁忙之中,可以在午休時間來這裏吃好西,充充電,非常不錯的一次用餐。
很有驚喜,值得一去再去的一餐廳。

2021-02-09 210 瀏覽
同朋友啱啱經過上環,第一眼見到呢間餐廳,隻腳就忍唔住入咗去,一坐低覺得燈光好柔和好舒服,枱凳好有特色,裝修好特別,鍾意打卡嘅朋友仔可以值得一嚟,講返服務員啦,雖然麼帶咗口罩,但係都感覺到佢有親切嘅笑容,同你講嘢嘅時候都隻眼係彎彎😊地嘅,服務值得一讚👍,不過就要試下佢啲嘢好唔好食先知,我自己就叫咗一杯玫瑰咖啡,嘩~😳有驚喜喎~玫瑰唔會搶咗咖啡嘅味道,飲落去香濃幼滑,正~👍仲聞到淡淡玫瑰嘅香味,我再叫咗個鴨胸沙律,食洛去油而不利仲有一種,齒頰留香嘅感覺,大家值得一試,同朋友差唔多坐咗成兩個鐘,都唔會話趕你走,走嘅時候仲同你講拜拜,服務唔錯加分~😘
在門口望入去,覺得好啱feel,張張櫈都有不同的設計畫,於是二話不說便行入去。.評分前真先要講我食後感。.大家以下睇相係可能會覺得賣相靚,點解我評分最多只得⭐️⭐️⭐️?.首先賣相的確不錯,尤其睇相,但當時上菜時,我係好錯愕,就係份量好細,比兒童餐還要細,我成餐食完完全未飽。.其次,味道不能與賣相比,我只能說是一般。.另外,落單後多次出錯,又落漏單又落錯單,我主要問都仲係出錯幾次,感覺真係唔好,又無特格向客人道歉,我真係好唔滿意。我完全不會再幫襯。.👇餐湯味道十分之一般,我俾⭐️⭐️,最大問題其實呢個係一隻好細嘅杯仔,成杯就係平時飲啖水都可能大啖過佢。..鮮蕃茄醬意大利飯配牛肋條 $148⭐️⭐️⭐️.呢碟就咁睇睇唔出有幾細,因為個碟係好細,餸亦不多。.慢煮鴨胸沙律 $128⭐️⭐️⭐️同樣地,這碟沙律賣相其實不錯,味道及份量一般般,又漏單錯單,影響心情。.我叫了普通咖啡,但不是 espresso, 一上時感覺係俾錯,我已經有乜要乜,唔想再逗留。咖啡杯同咖啡羹好別緻,但咖啡味道好苦澀,我想要奶又話要加$5,反正都係得嗰一啖仔,味道又唔係我喜歡,結果都係無飲。.總體原先感覺好興奮,好別緻的小店,但錯單漏單令我

評分前真先要講我食後感。
其次,味道不能與賣相比,我只能說是一般。
餐湯

鮮蕃茄醬意大利飯配牛肋條 $148⭐️⭐️⭐️

鮮蕃茄醬意大利飯配牛肋條

呢碟就咁睇睇唔出有幾細,因為個碟係好細,餸亦不多。
慢煮鴨胸沙律 $128⭐️⭐️⭐️

慢煮鴨胸沙律

普通咖啡

總體原先感覺好興奮,好別緻的小店,但錯單漏單令我心情認真麻麻,加上份量細,當天又剛巧餓,所以賣相好都補唔返,味道又一般。
幸好堂食有75折,否則條氣仲唔gur!
2021-01-22
2021-01-26 129 瀏覽
先不要說好唔好食,一進店內,整間鋪都是充滿超級超級濃烈油煙味,唔講會整臭我d頭髮同衫,咁樣吸法,我諗對餐廳員工對客人健康都唔好。我有即時同餐廳職員反映,佢先開類似抽氣扇嘅野,但個味濃烈到咁,我唔講,乜佢自己唔覺咩?雖然我有訂位,坐底等朋友到,諗住都黎左啦,士但,臭就臭,忍下,點知朋友嚟到都覺得好唔舒服,要求離開,唯有起身轉場。我是用openrice book 位,餐廳最後話我缺席,我入埋黎坐底,咁樣叫缺席?想客人留低,先照顧好自己餐廳油煙問題,我唔係小事化大,但呢個油煙問題真心嚴重!!其實食物質數故然重要,但咁樣環境,呢d餐廳完全不想再來,坐多陣都多左。

2020-11-29 299 瀏覽
其實這店已開了好幾年,但無試過,今日終於行過便入了去。這店有台灣咖啡店的受權。一盤來說,我一定叫一杯double expresso, 朋友便叫了杯lungo.咖啡也唔差,espresso 夠濃,可以。同時,下午茶餐,我們點了份原味scone. 如點下午茶set, 飲品是半價。上枱時,scone 原來只有一細件,又不是比clotted cream, 也無菓醬, 基本的配搭都無!這也不是最差,上枱後,我們切開兩邊,食了一口,已覺得同有水準的scone實在差得好遠!之後便停了一停,嘆吓咖啡先,也有20分鐘左右再去食另一半塊。但是,這一半已變全硬的一塊,變了好似放了很久的scones化石.我們立即知為什麽會變到那樣硬,非常簡單,因上枱前,一定是要快,便.用microwave 去叮!非常唔專業!我們埋單前便問,但侍應只回應是新鮮用焗爐焗的!又同我們講應早些同佢哋講,佢便再比過一件比我哋!我在佢面前嘗試把那舊化石scone去打碎,也硬到做不到,佢還說無理wor從未試過!實情,心知,非常不專業!一般來說,識做的應不會收這份錢,但竟然又好意思照收!這件化石scone, 要$45, 非常貴。這店可以不去,唔專業也唔誠實!一個字“差”!
2020-11-28
下午茶
又係你呀,蜂生。咁耐冇見,原來黎左香港發展🤣香港都有台灣蜂大咖啡,如果唔想飲啡既話,都一定要要試下個甜品tiramisu 😍賣完就冇架啦,真係好正!一入門口就見到有蜂大咖啡證書,一定好適合衣架台灣味既你。慢煮無骨雞茄汁意粉套餐$96,一見到menu係推薦款,同埋係慢煮,即刻打醒12分精神,果然慢功出細貨🙌~係望落似魚既高級🐓🤣食晒冇剩😋👍菊花玫瑰普洱花茶,岩怕牙黃既我,養顏之選😂,以🌼補🌼,🌹活血,多🩸女士注意⚠️有興趣!希望下次再黎食呢款rainbow risotto 🌈
tiramisu

一入門口就見到有蜂大咖啡證書,一定好適合衣架台灣味既你。

菊花玫瑰普洱花茶

tiramisu
菊花玫瑰普洱花茶
  • 慢煮無骨雞腿意粉
  • Tiramisu
2020-11-17 203 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️一間裝飾偏英倫風既咖啡小店🇰🇾忙裏偷閒既好去處店面看上去不大 原來內有乾坤閣樓都有用餐區🍴❶All day breakfast $118(Lunch set包是日餐湯,飲品有$21折扣優惠)食材配搭同平時既餐廳有d出入 心水清既朋友都睇得出係一個素食既All day breakfast整體係更清新、健康又有飽肚感😋呢個餐入面有黑松露馬鈴薯🥔配溫泉蛋🥚、新鮮水果🍊、果仁🌰、風乾水果、綜合沙律🥗配自家製蜜糖芥醬、牛油果沙律🥑、佐墨汁麵包🥖、旋風薯》薯蓉口感非常幼滑 入面仲有少量薯仔粒 🥔加埋濃郁既黑松露芳香 更加錦上添花🌹》蜜糖芥末醬是好開胃既醬汁 配上爽脆嘅沙律菜 🥗、腰果🌰、水果乾 味道香而不辣👍🏻》新鮮橙🍊 鮮甜多汁 橙都係去左皮既 方便食客進食》溫泉蛋取代煎蛋/炒蛋🍳溫泉蛋超滑嫩 蛋黃呈現半熟狀態 晶瑩透亮 ❷慢煮無骨雞腿配秘製鮮蕃茄醬意大利粉🍅(Lunch set包是日餐湯,飲品有$21折扣優惠)廚師採用慢煮嘅關係 水分被鎖緊 雞腿肉分外軟腍🍗蕃茄醬做得好出色茄味濃郁伴著純天然既酸酸甜甜味道 仲可以食到細微的番茄小顆粒🥫❸是日餐湯-薯仔濃湯🥔入口幼滑 有d 煙肉🥓
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

一間裝飾偏英倫風既咖啡小店🇰🇾
忙裏偷閒既好去處
店面看上去不大 原來內有乾坤
閣樓都有用餐區🍴

食材配搭同平時既餐廳有d出入
整體係更清新、健康又有飽肚感😋
》新鮮橙🍊 鮮甜多汁 橙都係去左皮既 方便食客進食

入口幼滑 有d 煙肉🥓冇咁單調又有口感

❹烤榛子拿鐵☕️
拉花圖案好靚又對稱 ❤️咖啡豆仲好高質
餐廳採用台灣既金獎烘焙咖啡豆
奶嘅比例、甜度 都控制得好好
咖啡好香濃 仲有淡淡的榛子香🌰
奶泡豐盛入口柔滑

❺薄荷巧克力拿鐵🌿
濃郁嘅巧克力拿鐵 混合着帶著絲絲清涼嘅薄荷葉 入口冰爽🥶
鍾意薄荷嘅朋友千祈唔好錯過啊

2020-10-11 387 瀏覽
晚上走到上環的小街,大部份舖頭都已經關門。只剩餘一些小餐店在營業。今次選了這間咖啡店昨晚餐的地方。小店的地方不算大,家具帶點英倫風。我們二人點了一份全日早餐及一份竹炭火箭菜巴馬火腿三文治。先說全日早餐,最特別還是那個竹炭麵包,入口鬆脆,但如果是溫暖一點會更好。餐中薯仔沙律配以黑松露醬,感覺特別。至於竹炭火箭菜三文治也是一個很清新的配搭。然後我點了這裏特別有名氣的紫薯拿鐵,紫薯味濃,有點蓋過了拿鐵的香味。而朋友點了這裏的黑糖珍珠鮮奶茶,不過不失。反而我更欣賞這裏播放的音樂,感覺很舒服。

2020-10-09
2020-10-01 402 瀏覽
❀ Coffeeholic #上環❀❗️英倫風格Cafe 女人頭像拉花 ❗️——————————————————Cafe外牆天藍色的確幾靚,不過內裏就比較rustic,採用帶有英倫風格嘅家具,開業數年亦都有少少舊嘅感覺,絕對唔係而家不斷新開走文青風格嘅Cafe,但更有嘅係注重食物嘅質素🤤。.平日下晝嚟到都坐滿晒,堂食更有七五折優惠✨食物選擇都幾多,甚至有個彩虹系列嘅意粉🌈飲品除咗一般嘅咖啡之外,仲有大量特色飲品,例如海鹽焦糖拿鐵、辣味牛奶拿鐵等等,加$5仲可以轉維他奶植物奶添,低糖、零膽固醇、不含乳糖、不含反式脂肪、素食人士都適合👍🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 意大利燴牛肋條🐮原價$148 堂食七五折$111同常見嘅法式燉牛腩有啲唔同,呢個意大利版本嘅燴牛肋條醬汁酸酸甜甜,冇咁油膩,再加入蘑菇、黃豆等等配菜,加埋隻生雞蛋!牛肋條切成粒狀,腍身入味,如果可以再多啲就更好👍🏻!幾鍾意佢個竹炭麵包,凍咗都好脆,用嚟點醬汁一流🤤。另外個牛油果醬都整得好好,加入左啲南瓜籽,creamy得來帶點硬脆嘅口感。配埋香脆螺旋薯條,滿足!味道: 4.3/5 性價比: 3.9/5.☞ Scone🥠$45當日唔係太肚餓所
❀ Coffeeholic #上環❀
❗️英倫風格Cafe 女人頭像拉花 ❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 意大利燴牛肋條🐮原價$148 堂食七五折$111
牛肋條切成粒狀,腍身入味,如果可以再多啲就更好👍🏻!
幾鍾意佢個竹炭麵包,凍咗都好脆,用嚟點醬汁一流🤤。
配埋香脆螺旋薯條,滿足!
味道: 4.3/5 性價比: 3.9/5
意大利燴牛肋條

☞ Scone🥠$45
當日唔係太肚餓所以就嗌咗個pastry,除咗scone之外佢哋仲有tiramisu、多種唔同味道嘅muffin。
呢個scone係我鍾意嘅酥脆口感,再配埋士多啤梨醬同埋加咗糖嘅牛油😲,算幾唔錯!
味道: 4/5 性價比: 3.7/5

☞ 紫薯拿鐵☕️轉植物豆奶$60
呢個飲品係令我最有驚喜,首先女人樣嘅拉花已經幾特別😍。
轉左豆奶但咖啡嘅味道依然香濃,係有好醇厚嘅感覺,而且入口如絲般順滑,係我近期飲過最好飲嘅咖啡!
不過佢嘅紫薯味就真係微乎其微😶。
味道: 4.2/5 性價比: 3.7/5
紫薯拿鐵☕️轉植物豆奶

整體來講覺得呢間雖然唔係一啲打卡嘅Cafe,但食物同埋飲品質素都幾高,尤其杯咖啡真係刻骨銘心,而家堂食有七五折都幾抵👍🏻!

意大利燴牛肋條
紫薯拿鐵☕️轉植物豆奶