2020-09-08
星期六訓醒起身行咗去上環嗰邊食嘢,一直覺得呢區係好多食肆,但大部份週末都唔開門,不過事實上又好似唔係得哂。本身想去嗰間餐廳話廚房要三點先再開,但因為連早餐都未食🙈,所以要轉場食件餅先。同樣地喺蘇杭街,就有一間幾耀眼嘅咖啡店,因為舖面夠大,而且牆身油上天空淺藍色⛅️。再望下招牌,我哋留意到「Coffeeholic」係一間來自台灣嘅過江龍店。不過入到去發覺餐廳得幾張枱,座位好少😂,同想像中唔同。但見到廚房嗰邊有條樓梯,可能有上層?我哋坐咗餐廳最入嘅面壁位,冷氣非常充足,朋友誇張到形容係沙漠中嘅綠洲,正😊!本身入嚟幫襯係見下午兩點已經開始做下午茶Tea Set,而且仲有我最愛嘅提拉米蘇(但賣哂😭)。其他下午茶食物均以輕食類為主,包括甜品同三文治等🥪,當中更有台式手抓餅。之但係所謂嘅下午茶,其實只係可以享受飲品半價優惠而已。價錢偏貴,最平係$26嘅牛角包,而鬆餅都要成$49,三文治同全日早餐嗰啲更索價過百元😥。反而午餐Lunch Set餐牌上嘅食物堂食有75折優惠,感覺好似抵啲👍,種類包括沙律、意粉同意大利飯等,價錢平均係$9X,個別項目貴啲。我哋要咗一件海鹽焦糖流心鬆餅Salted Caram
本身入嚟幫襯係見下午兩點已經開始做下午茶Tea Set,而且仲有我最愛嘅提拉米蘇(但賣哂😭)。其他下午茶食物均以輕食類為主,包括 甜品同三文治等🥪,當中更有台式手抓餅。
環境方面,我覺得都幾Freestyle,啲櫈印有英國旗🇬🇧,但張張都唔同樣;而我哋坐嗰張枱嘅枱面就好繽紛,充斥住復古舊車牌嘅圖案。 總括嚟講,我認為呢間小店帶畀我哋意外驚喜,本身只係諗住歇下腳,嗌少少嘢食,對味道無乜太大期望,點知結果食物同飲品都幾高質呢🅰️!雖然性價比唔高,但Coffeeholic絕對值得推介,我下次想試多幾款特色飲品。