2016-11-15 1203 瀏覽
With the new MTR opening, boyfriend and I decided to explore the Hung Hom area for foodie treats. One such place was Color Cha Cha. It's located just across the street from Whampoa Garden. Close the the MTR exit.A small take away only shop that sells your usual bubble tea and other drinks. They also sell bottles of juice that are colorfully layered. They use no artificial colors so what you see is natural juice color. Each bottle of juice is around $27. Menu is in English and Chinese.This is wha

This is what i ended up getting. A mango, guava and red pitaya. One bottle was about 500 mL. You are supposed to shake it before drinking to mix the flavors and yes, the colors.  Tastewise, it was pretty good as juice usually is. The mango covered everything so I couldn't taste any guava or red pitaya. There didn't seem to have any seeds that I would have expected to come from the pitaya.
Fairly ok and a healthier choice than the other drinks along the same street. The bottle was pretty good quality and can be reused again.
2016-11-01
外賣自取
看著店面色彩繽紛既display,還有店員姐姐的親切笑容,就這樣中伏了😰。 我點了少糖,伯爵紅茶,抹茶奶泡... 完全無甜,伯爵茶是苦的,像普利茶,抹茶奶泡零味道。
見到open rice個個讚, 就儘管黎試一試,點知大大個伏!!!首先,去到點左杯紫薯珍珠奶綠,居然綠茶未ready, 響無人排隊既情況下,足足要我熱鬼辣辣爆汗等左十幾分鐘~一間賣飲品為主既舖出現咁既情況真係好扣分,前提仲要無乜客。好啦,如果係好飲,要我等都無乜所謂。點知我飲到我人生飲過最難飲既珍珠奶綠。杯野完全係水溝奶咁既味,完全無奶味,無茶味,連甜味都無!D手作珍珠就更加係極品,完全一丁點咬口都無,勁粉,一咬就爛!紫薯味珍珠既紫薯味係零!一杯咁既野收我22蚊~ 飲左兩啖我同我男友都完全頂唔順,送杯野入垃圾桶。以後永遠black list!
Z紫薯珍珠奶綠
2016-08-05
15 分鐘 (堂食)
2016-08-01 1038 瀏覽
新上市的沙冰用上十字鮮奶, 本應十分期待,但結果只有“失望 及 永不光顧”。今天特意來點了一杯$28的枺茶沙冰, 滿心期待, 但服務員反應及生手情況實在“令人不安”。⑴下order時, 服務員反問另一服務員有這産品嗎?⑵製作過程可以用上“慌亂”來形容該情景, 服務員急忙在手機上看ingredient, 份量根本倒不出一杯沙冰, 還見他們發現份量不足, 想再加一大匙冰塊, 但牛奶及抹茶分量不變, 那麼味道還足夠嗎? 這㸃有待商確, 但已開始更令我不安了, 所以立即叫停他們要求退款。(當時光顧時段約為4pm, 我是他們唯一的客人。)⑶製冰塊機的機門是一直没關上的。(我明白香港没有把冰塊列入食品衞生管制範圍, 但你也不用那麼坦白的、開放的、告訴我你的衞生情況是這樣令我擔心吧!)以上的種種的不安因素, 加上最后我要求客服退費的不良回應, 我深深領悟到這分店的生意不好的原因, 雖然有良的品質, 但没有專業及用心的客服。*** 順便提一下, 這分店价格水牌未加上沙冰及价格,連冰沙牌宣傳拉架上也没有標上單價。

今天特意來[黄埔新店]點了一杯$28的枺茶沙冰, 滿心期待, 但服務員反應及生手情況實在“令人不安”。

⑴下order時, 服務員反問另一服務員有這産品嗎?

2016-06-14 1418 瀏覽
這間新開幕的Color ChaCha,有次雜誌報導後竟然看見大排長龍,難得某天下班後經過沒人,立刻點了個鐵觀音雪糕(小:$14)。這𥚃提供鐵觀音及紅茶兩款軟雪糕,奶茶味的反而在別的地方也試過。平時我也喜歡喝鐵觀音,雪糕有很香的茶味,但又不會大濃或有澀味。小size的大約像雪糕車那樣,還有大size的$20。我在電台節目有聽過甜品其實只會在最初的幾口刺激味蕾,之後的便來得一樣。的確,第一口吃下去嚐到的茶味,慢慢的在之後幾口不見了。所以如果一個人吃,應該點小size已經足夠。
2016-05-11
2016-06-05 719 瀏覽
經過這裡見原來今天才是正式開幕的日子,還有全店半價優惠! 對付今天悶熱的天氣,當然要點些消暑凍飲吧!是日開張推出了特別的薑汁口味,所以我點了薑汁手作珍珠鮮奶試試。他點了水果茶消暑。薑汁珍珠咬勁十足,內裡是濃濃的薑汁味但辣度幾乎是沒有的(我對辣非常敏感都接受到),並帶微甜。鮮奶中有少量碎薑絲及薑汁(已混和),感覺是真材實料的,加強薑汁鮮奶的味道。相比薑汁撞奶這飲品更有薑的特色。另外的水果茶簡直是解渴恩物,綠茶底的鮮果味十足。內裡有香橙一片及不同的鮮果粒,不會單調。最欣賞的是天氣熱得冰都溶掉時,水果茶都沒有變得淡味,從頭到尾都很清新很爽!見很多人吃這裡的雪糕,我們再追加了一個小的鐵觀音雪糕嚐嚐。雪糕的鐵觀音綠茶味香濃及甘甜,沒有想過綠茶以外鐵觀音都可以作甜品及如此特出。在飲品以外這裡的雪糕也非常值得一試。
薑汁手作珍珠鮮奶,水果茶
鐵觀音雪糕
$3.5
2016-05-21
3 分鐘 (外賣自取)
薑汁手作珍珠鮮奶,水果茶
鐵觀音雪糕
$ 3.5
  • 薑汁手作珍珠
  • 水果茶
2016-06-05 524 瀏覽
最初因為做緊新開張優惠於4月30-5月1全店半價所以吸引左我去,點知當日去到既時候,upload 一張相並打上指定caption 然後 share上Facebook ,就可以獲贈軟雪糕一杯啦!新開小店唔算太多人排隊,5分鐘內都排完。雪糕有鐵觀音味/紅茶味比大家揀,圖為鐵觀音味軟雪糕😋,雪糕都幾滑,無冰感,甜度適中,略嫌茶味偏淡,隨後先慢慢滲出淡淡茶味,如果茶味可以更濃烈就好!如果無免費,杯軟雪糕其實都唔算貴,大既$20,細既$14,咁既價錢咁既質素都幾抵食

2016-05-01
2016-05-28 538 瀏覽
最近見荳花店旁開了新的台式飲品店,與友人經過便買杯試試。問店員有什麼介紹,他說飲品中的珍珠都是老闆自己完人手造的,是日有幾款口味選擇。連珍珠奶茶的珍珠都可以人手造及有不同口味都是第一次聽。友人紫薯控發作點了紫薯手作珍珠鮮奶(註:跟紫薯鮮奶加珍珠是不同的),我見芝士奶蓋頗有趣,所以點了阿薩姆紅茶加芝士奶蓋跟黑芝麻珍珠。凍的薩姆紅茶看起來像巨峰提子的飲品顏色(當然味道不會是甜的)。先嚐了口奶蓋,入口聞起來很香的忌廉芝士味,卻打得很輕及幼細。混好後再喝,嚐得出甘香微微甘甜的紅茶及不會過咸的芝士奶茶。黑芝麻珍珠咬落十分煙韌,於口中有很香的黑芝麻磨香,及輕輕的甜,有點像超迷你黑芝麻麻糬。可能是手造的關係,珍珠大小及形狀有點不規則,但無礙口感。朋友的紫薯手作珍珠鮮奶看起來是一整杯鮮奶的樣子再加粒粒紫薯珍珠。口味較溫和,鮮奶底香濃度適中很容易接受,而紫薯珍珠帶出點點甜味及紫薯味,(朋友說)是整杯飲品的亮點。店員說想紫薯味更濃可試有紫薯蓉在內的紫薯鮮奶,我想友人一定會再來試。茶的份量是正常的大杯,加上珍珠其實很耐喝,像吃了個下午茶般飽,也只是20多元左右。
最近見荳花店旁開了新的台式飲品店,與友人經過便買杯試試。
阿薩姆紅茶加芝士奶蓋,黑芝麻珍珠
紫薯手作珍珠鮮奶
2016-05-17
3 分鐘 (外賣自取)
阿薩姆紅茶加芝士奶蓋,黑芝麻珍珠
紫薯手作珍珠鮮奶
  • 手製珍珠
  • 芝士奶蓋
2016-05-27 449 瀏覽
午餐在紅磡西香記,食完口渴到曲街,行行下見到一間彩色招牌既珍珠奶茶鋪,招牌底去緊片,心諗珍珠奶茶鋪去咩片呀,原來有片有真相,係度播緊老闆自家制作珍珠的過程,珍珠味道有,阿華田,朱古力,咖啡,黑芝麻,紫薯,姜汁,茗茶,栗子,花生,杏仁,合桃。但因為一條友得兩隻手的關係,不是全部味都能每天照常供應,見同病相憐(因為我也是一條友做野,絕對感受到那份孤單及無奈)就試三式手作珍珠奶茶$23,試紫薯,栗子,朱古力。茶同奶配合得啱啱好,不過甜,自家珍珠唔會痴埋一舊,可以逐粒試,逐粒啜,逐粒𡁻,要飲哂都幾哂時間,不建議趕搭車的朋友幫襯!飲完杯珍珠奶茶,有D意猶未盡,店長推介茶味雪糕鐵觀音聖代$22呢杯野你要當佢紅酒咁食,第一淡我食到雪糕的甜味,中段朱古力味,鐵觀音的茶味係餘韻才散發出淡淡清香,我就好似係一啖雪糕內吃出春夏秋冬四季咁奇妙,有heart 的茶鋪,希望能夠keep 住水準
三色珍珠奶茶

鐵觀音埾代
鐵觀音埾代
上次飲左杯紫薯珍珠鮮奶,紫薯珍珠,本身係粉紅色的,似櫻花般!好靚好吸引人!而咬落去,口感有些特別,同過往果d有分別,而珍珠形狀係大小不一的,店員指是因為老闆全人手製作,所以形狀不同,確實花左功夫!而配上鮮奶,味道合度好處。。唔會太甜,又唔會太淡!!我都滿意呢杯飲品,而且價錢都係合理!隨街買杯飲品,都差唔多啦!下次我想飲下水果茶。。店員力推的!
2016-05-24 249 瀏覽
鐵觀音聖代🍦($25)聖代大大杯,雪糕好有鐵觀音茶香👍🏻,不過茶味唔算濃,奶味比較出,底到仲有珍珠,珍珠甜度都幾高,食到尾有啲甜。份量都幾大杯,可以兩個人share,溶得比較快,要食快啲!
鐵觀音聖代🍦($25)
份量都幾大杯,可以兩個人share,溶得比較快,要食快啲!
2016-05-19 397 瀏覽
前兩日左紅磡新店color chacha食雪糕鐵觀音聖代 $25 第一次食鐵觀音味既雪糕,淡淡的茶香,有點似炒過的茶葉,味道不會很濃,也不會很甜,我覺得岩岩好~ 中間同底層也有珍珠,食得出是芝麻味,味道很出,個人覺得同鐵觀音有小小唔太夾,哈哈,唔知珍珠可唔可以揀味道架呢?雪糕溶得好快,所以相機食完就要快啲起勢食喇!三色手作珍珠奶茶 何謂三色?就係有得揀珍珠既味道! 今次揀左香芋,朱古力,薑汁,可以見到真•三色個人覺得朱古力最好味,薑汁同香芋味道都比較淡,口感同味道都不錯的奶茶偏甜,我會嗌少甜。建議如果想珍珠味道再出啲,可以嗌鮮奶,但係因為我自己唔飲得鮮奶,所以嗌左奶茶
前兩日左紅磡新店color chacha食雪糕
鐵觀音聖代 $25

雪糕溶得好快,所以相機食完就要快啲起勢食喇!
三色手作珍珠奶茶

2016-05-17
見屋企附近新開左間手作珍珠飲品店,作為抹茶控既我叫左「抹茶白玉」($24) ,同行友人叫左「紫薯手作珍珠鮮奶」($26) 價錢並非十分親民,但勝在手作珍珠口味夠創新,所以一試抹茶白玉 ($24)味道方面令我有所失望相片可見,淡淡既綠色配若隱若現既白色珍珠抹茶味同佢既顏色一樣都係淡淡的而白玉姐係白色既珍珠 食真啲原來係花生味花生同抹茶並唔夾...同行友人既「紫薯手作珍珠鮮奶」亦不太令人滿意友人話啲珍珠並冇紫薯味,只有甜味唯可取之處係珍珠既份量算係慷慨,口感亦煙韌但有少少痴埋一舊舊既情況,希望可以有所改進

價錢並非十分親民,但勝在手作珍珠口味夠創新,所以一試
抹茶白玉
抹茶白玉 ($24)

味道方面令我有所失望

相片可見,淡淡既綠色配若隱若現既白色珍珠
抹茶味同佢既顏色一樣都係淡淡的
而白玉姐係白色既珍珠 食真啲原來係花生味
花生同抹茶並唔夾...

同行友人既「紫薯手作珍珠鮮奶」亦不太令人滿意
友人話啲珍珠並冇紫薯味,只有甜味

唯可取之處係珍珠既份量算係慷慨,口感亦煙韌
但有少少痴埋一舊舊既情況,希望可以有所改進
2016-05-03
5 分鐘 (堂食)
$25 (其他)
2016-05-18 274 瀏覽
紅磡新出呢一間雪糕嘢飲小店,門面招牌得出, 飲品種類都算係特別同多選擇!雪糕價錢平民,而且質素都吾錯😝勝價比高😎鐵觀音茶味香,甜度算系適中,雪糕滑身,不過就比較易溶🙈面層加左Oreo碎同好脆朱古力棒,食落去更有口感😗雪糕中,底層都有黑芝麻味手制珍珠,芝麻味好出😍同鐵觀音意外地夾行行吓街好容易口渴...見到個名咁特別,三色手作珍珠🙄試下先🤔原來小店自家製幾款珍珠口味:朱古力,黑芝麻,合桃,薑汁,香芋☺️珍珠都進化到有味揀👏三色揀左朱古力,薑汁同香芋😄珍珠煙韌有口感,朱古力味同薑汁味都好濃,而香芋味就淡淡地奶茶黎講都好香滑,不過偏甜(我食慣糖就無所謂🌚),大家如果吾中意咁甜嘅記住要同店員講聲"小甜,吾該"🤗

2016-05-17 187 瀏覽
細枝裝真係幾細下,但少食多滋味都okay呀😂茶味同奶味都幾濃下,但個茶又吾會蓋哂,食落都幾creamy😍另外大枝裝$20拎上手,份量都ok👍🏻味道上,茶味都出既,質感都creamy👅但就麻麻下面既珍珠粒,食落硬左D😜整體都幾快溶,所以吾好係條街同佢影太耐相啦
磚紅奶茶雪糕
鐵觀音聖代