之前經常喺ig平台見到呢間cafe嘅綠色旋轉樓梯覺得好懷舊好特別,上個禮拜終於有機會去拜訪一下✨✨𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭♡ 𝙀𝙜𝙜 𝙗𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 ✨$92水波蛋煮得啱啱好,流心效果好好👍🏻煙燻火腿同三文魚配合埋荷蘭醬、外脆內煙韌嘅酸種麵包冇得輸呀👅-♡ 𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 ✨$108呢度嘅全日早餐包括煙肉、炒滑蛋、炒雜菌、香腸、蕃茄、酸種麵包、多士同埋沙律菜。所有食材拼埋嘅顏色好吸引,而味道亦都唔錯😆-♡ 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖 ✨$40味道幾好,朱古力味亦夠濃🍫-♡ 𝙈𝙖𝙘𝙘𝙝𝙞𝙖𝙩𝙤 ✨$34正常cafe水準,味道不過不失👍🏻
𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭
♡ 𝙀𝙜𝙜 𝙗𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 ✨
♡ 𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 ✨
♡ 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖 ✨
味道幾好,朱古力味亦夠濃🍫
♡ 𝙈𝙖𝙘𝙘𝙝𝙞𝙖𝙩𝙤 ✨
正常cafe水準,味道不過不失👍🏻
2022-01-21
2022-04-16 310 瀏覽
假日多人,又熱,靜靜雞走入呢間Cafe涼冷氣,點知原來係著名打卡位。裝修特別,特別喜愛他們愛的古色大閘,以及典雅的旋轉樓梯,再加上樓底高,座位與座位之間寬敞,坐在這裏喝咖啡,有一種身心舒泰,寧靜安穩的感覺。本人不太愛凍咖啡,因為無味,但因為天氣熱,又見到餐牌上竟然有鴛鴦,於是一試,不過大失所望 … 反而芝士餅有驚喜,不會太甜,不會太漏,味道啱啱好,如果配合熱咖啡,就一百分 !店員快手快腳,態度親切,感覺到他們的熱誠。有機會再來 😏
2022-04-15 256 瀏覽
其實份量好足,食左個全日早餐128蚊,咖啡另計,味道無話好唔好味 咖啡都係普通拉花 ~但敗筆係張枱真係好矮,食野的話就坐得有d辛苦,我身高163,而且中意“橋腳”,就更辛苦,唔係一間坐得耐嘅coffee shop。另外,最搞笑係間野開10點,但我只係早幾分鐘入黎,個後生仔話味開門(但度門又開住比人入)😅
復古工業風,打卡綠色旋轉樓梯Colour Brown同促進社區可持續發展理念品牌 PHVLO HATCH 共同創立係一間復古工業風Café,有室內同室外座位亦歡迎客人帶同寵物!今次去都見到唔少客人帶埋狗仔幫襯Cafe食物質素就普普通通,但就有特別打卡綠色旋轉樓梯順路經過可以一試打下卡,但就唔建議特登去!!—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ Egg Benedict $118波蛋一切開入面蛋黃汁就流出黎,好吸引!包係英式鬆餅,有輕微烤過蘆筍就有3大條,但係偏老有少少渣😅✾ 芒果荔枝芝士蛋糕 $45蛋糕外觀好靚,有亁花點綴🥰表面用芒果醬唧出花紋而荔枝味唔係好食得出食落似普通Chessecake,但係味道唔會過甜食完都唔會漏✾ 仲夏夜之夢 $45用透明水壺裝住壺茶聞落同飲落都好重好香檸檬草既味道味道幾清新✾ 蜂蜜蘋果洛神花茶 $42 (凍)因為係洛神花茶,所以會杯茶會紅紅地未攪勻個時,飲落有少少香料既味同酸酸洛神花味攪勻之後就飲到淡淡蘋果味,酸酸甜甜!
復古工業風,打卡綠色旋轉樓梯

係一間復古工業風Café,有室內同室外座位
亦歡迎客人帶同寵物!
今次去都見到唔少客人帶埋狗仔幫襯
Cafe食物質素就普普通通,但就有特別打卡綠色旋轉樓梯
順路經過可以一試打下卡,但就唔建議特登去!!

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ Egg Benedict $118
波蛋一切開入面蛋黃汁就流出黎,好吸引!
包係英式鬆餅,有輕微烤過
蘆筍就有3大條,但係偏老有少少渣😅
Egg Benedict

✾ 芒果荔枝芝士蛋糕 $45
蛋糕外觀好靚,有亁花點綴🥰
表面用芒果醬唧出花紋
而荔枝味唔係好食得出
食落似普通Chessecake,但係味道唔會過甜
食完都唔會漏
芒果荔枝芝士蛋糕

✾ 仲夏夜之夢 $45
用透明水壺裝住壺茶
聞落同飲落都好重好香檸檬草既味道
味道幾清新
仲夏夜之夢

✾ 蜂蜜蘋果洛神花茶 $42 (凍)
因為係洛神花茶,所以會杯茶會紅紅地
未攪勻個時,飲落有少少香料既味同酸酸洛神花味
攪勻之後就飲到淡淡蘋果味,酸酸甜甜!
蜂蜜蘋果洛神花茶
2022-03-30 218 瀏覽
想搵間cafe chill 下,咁啱經過呢間,佢之前經常大排長龍,好多人都為咗佢餐廳嘅裝修而去打卡。咁啱唔使排隊,一於就去試吓。▪️芒果荔枝芝士蛋糕 $ 45蛋糕表嘅紋路係用左芒果醬整嘅,除咗啲紋路….其他地方係冇芒果味架…至於荔枝味,其實都食唔到,味道就係芝士蛋糕😅😅😅▪️蜂蜜蘋果洛神花茶 $42未搞勻,就咁飲落去嘅味道似啲香料八角味。佢杯底係有蘋果粒,搞勻咗之後,味道有變化,多咗蘋果香味同甜味,係一杯清爽飲品😃😃😃😃

▪️芒果荔枝芝士蛋糕 $ 45
至於荔枝味,其實都食唔到,味道就係芝士蛋糕😅😅😅

▪️蜂蜜蘋果洛神花茶 $42
2022-03-10 182 瀏覽
去開深水埗,食咗一間環境好靚餐廳餐廳內文青 feel好濃口餐廳內有一條長螺旋樓梯打卡最好食物方面食咗個All day breakfast非常豐富,沙律菜好新鮮另外食咗再食咗大蝦🍤扁意粉🍝大蝦size一啲都唔細有不同種類咖啡口味選擇同朋友出去隨食隨傾,輕鬆不過
去開深水埗,食咗一間環境好靚餐廳
餐廳內文青 feel好濃口
餐廳內有一條長螺旋樓梯
打卡最好

食物方面食咗個All day breakfast
非常豐富,沙律菜好新鮮

另外食咗再食咗大蝦🍤扁意粉🍝
大蝦size一啲都唔細

有不同種類咖啡口味選擇

同朋友出去隨食隨傾,輕鬆不過
2022-01-27 193 瀏覽
ordered The earl grey blossom (with bergamot oil and rose petals) and honey apple tea with a berry cake. Went on a weekday and happy that we could get seat without waiting. There's usually a queue. The cafe has a very chill vibes with high ceiling. Upstairs was under renovation. Went to check it out and you could see the spiral staircase which is really cool. The had some quirky figurines near the barista area. The cake was a bit too sweet for my liking but overall a pleasant experience.

玫瑰伯爵紅茶 🥃 hkd45飲到玟瑰茶味但無太豐富既口感,味道算清香唔會太濃,可能因為只係用左茶包去沖泡而無用到乾花浸泡🙉焙茶芝士蛋糕 🍰hkd45呢個有少少驚喜,因為未食過呢個味既蛋糕,唔會太甜,食到淡淡茶香味,就算唔係好鍾意甜品既朋友仔都可以試下😉

玫瑰伯爵紅茶 🥃 hkd45

焙茶芝士蛋糕 🍰hkd45
2021-12-09 260 瀏覽
深水埗嘆咖啡仲要係Colour Brown,記得以前佢在西貢時已幫襯,衣家深水埗都飲到真係開心晒。All Day Breakfast︰樣樣野都唔錯,香腸同煙肉都有D質素,沙律菜都新鮮。黑松露什菌雞柳偏意粉好好食,黑松露唔會太濃味,什菌同雞柳都算新鮮,個汁調得好好,同個偏意粉好夾。牛油果水波蛋多士的牛油果如果再熟D會好食好多,水波蛋個生熟度OK,多士夠脆,真係唔錯。Flat White同Cappuccino對辦,夠香,一貫水準。

2021-11-19 219 瀏覽
深水埗最近開左唔少打卡Cafe,今次去Colour Brown朝聖一下Cafe裏面樓底勁高,空間感十足,裝修以復古工業風為主。最有特色就係連接樓上Showroom嘅綠色旋轉樓梯,打卡可以打唔停我叫咗一杯凍嘅蜂蜜薑汁泡沫咖啡,加多一件黑芝麻芝士蛋糕。蜂蜜薑汁泡沫咖啡 ☕️($44)~好有層次感,口感細膩,薑汁味最重,反而咖啡味同蜂蜜味比較少黑芝麻芝士蛋糕 🍰 ($45)~蛋糕係由幾層造成,顏色好靚,不過芝士味同芝麻味都唔算突出, 可以一試總括嚟講喺Cafe裏面優休閒閒渡過一個下午,絕對係一個好選擇
我叫咗一杯凍嘅蜂蜜薑汁泡沫咖啡,加多一件黑芝麻芝士蛋糕。

2021-11-18 172 瀏覽
你哋應該對呢個綠色旋轉樓梯唔陌生啦😌佢位於係深水埗既一間cafe,近呢幾年黎深水埗既cafe愈開愈多,啲裝修都愈黎愈吸睛,綠控既我又點會miss左呢間呢💚💚一入門口有個仿outdoor 既地方,可以帶埋狗狗一齊high個tea,但只限於出邊咋🐶🐶叫咗個cake同埋一杯咖啡,都係普通一般coffee shop既味道,不過不失咁啦,傾下計就過左個下晝啦順帶一提其實個旋轉樓梯係真㗎,可以上到樓上,上面其實都係餐廳嚟嫁😌😌
你哋應該對呢個綠色旋轉樓梯唔陌生啦😌

2021-11-18 175 瀏覽
📍黃竹街(楓樹街遊樂場旁邊)去呢間cafe搭巴士會比較方便~因為離地鐵站都有少少遠平日12點去到就唔需要等位但到我地1點左右走果陣就好多人啦😂門面有個好高既金色拉閘,但水泥色牆身好易同周圍既鋪頭融為一體😂因為旋轉樓梯係舊式鋪頭既設計黎,樓底好高!上一半影落去都好有特色去廁所都要上一層,轉到懷疑人生😆樓上有d exhibition,不過我地就冇睇到每日只會提供2種扁意粉,所以我地就叫哂🔸卡邦尼扁意粉配日本溫泉蛋溫泉蛋既配搭永遠都唔會令人失望!卡邦尼汁都夠整體就不過不失啦🔸青醬帶子扁意粉帶子偏細粒同朋友都覺得偏淡味🔸Tiramisu 蛋糕都比想像中普通🔹House coffee問左職員話係比Americano 再濃d既咖啡黎因為當日好眼訓就叫左😂都唔錯~
📍黃竹街(楓樹街遊樂場旁邊)

去呢間cafe搭巴士會比較方便~
因為離地鐵站都有少少遠

平日12點去到就唔需要等位
但到我地1點左右走果陣就好多人啦😂

因為旋轉樓梯係舊式鋪頭既設計黎,樓底好高!
上一半影落去都好有特色
去廁所都要上一層,轉到懷疑人生😆
樓上有d exhibition,不過我地就冇睇到

每日只會提供2種扁意粉,所以我地就叫哂

🔸卡邦尼扁意粉配日本溫泉蛋
溫泉蛋既配搭永遠都唔會令人失望!
卡邦尼汁都夠

問左職員話係比Americano 再濃d既咖啡黎
因為當日好眼訓就叫左😂
都唔錯~
2021-10-28 239 瀏覽
喺長沙灣附近睇完牙受完折磨梗係食返啲好食嘅早餐先返工叫咗啲一定唔會出錯嘅食物allday同埋cabonara兩樣都算中上意粉好彈牙 汁夠creamyallday個蛋都炒得好滑最重要講埋咖啡先!flatwhite好飲 朋友果個茶味咖啡都幾好一啲都唔苦有機會會再嚟!
喺長沙灣附近睇完牙
受完折磨梗係食返啲好食嘅早餐先返工

叫咗啲一定唔會出錯嘅食物
allday同埋cabonara
兩樣都算中上
意粉好彈牙 汁夠creamy
allday個蛋都炒得好滑

最重要講埋咖啡先!
flatwhite好飲
朋友果個茶味咖啡都幾好
一啲都唔苦

有機會會再嚟!
carbonara
All  day  breakfast
carbonara
All  day  breakfast
開張果時太多人,一直無機會嚟!到最近終於試到,今次食咗煙三文魚水波蛋多士同意粉🤪 兩者都普普通通,而咖啡就OK嘅,同朋友嚟吹水飲杯啡都係唔錯嘅選擇~⚠️咖啡店係自助形式,自己出去畀錢自己拎食物,如果一個人嚟就要小心財物啦!飲品方面,我叫咗Americano,而朋友就叫咗Latta加峰蜜,我第一次試,原來都幾夾,有驚喜🐝📍Colour Brown x PHVLO HATCH🔍地址︰深水埗黃竹街13號地下

📍Colour Brown x PHVLO HATCH
🔍地址︰深水埗黃竹街13號地下
呢間餐廳係👧🏻朋友摸左兩次門釘之後先去到佢去兩次都差唔多係街頭排到街尾 認真誇張👧🏻好好彩 第一次去就食到 唔洗排隊🥰呢間Cafe有一個好signature嘅打卡位就係佢哋嘅綠色旋轉樓梯😍除咗下面做Cafe之外 餐廳嘅上面亦都有唔同嘅展覽食完野之後可以喺上面行吓整體來講餐廳嘅食物質素普普通通😉如果要排長龍專登去食嘅話就好似唔係太值得大家未試過嘅話可以去下嘅但係就覺得呢間試過一次就夠🤭👧🏻 #feiching_foodiecafe👦🏻🌟All day breakfast $108🌟Egg benedict $92兩個餐比較之下 egg benedict 望落更加吸引但係份量就比較細 如果係普普通通作為tea嘅話都OK嘅 all day breakfast 就相對比較豐富值得一提嘅係平日👧🏻唔鍾意食蕃茄仔但係餐廳有專登整熟佢 所以都幾貼心🥰🌟Chocolate $30呢杯凍朱古力就比較麻麻 飲落去比較淡😢📌Colour Brown x PHVLO HATCH深水埗黃竹街13號地下🚇港鐵深水埗站 A1 出口, 步行約6分鐘等候時間🕰 0 mins📍#深水埗
呢間餐廳係👧🏻朋友摸左兩次門釘之後先去到
佢去兩次都差唔多係街頭排到街尾 認真誇張