2010-04-03 24 瀏覽
千里迢迢嚟到西貢,有時都想靜靜的享受下一杯自家製既coffee,呢間位於小路旁的,適合不過呢!!店鋪不大,食物選擇不多,但咖啡及蛋糕也有種自家製的温暖!推介:芝士蛋糕味道濃而不太甜,而且軟硬適中呢!招牌咖啡也很不錯,不要加糖和奶,也很容易入口,比較清淡~~
呢間位於小路旁的,適合不過呢!!
店鋪不大,食物選擇不多,但咖啡及蛋糕也有種自家製的温暖!
推介:
芝士蛋糕味道濃而不太甜,而且軟硬適中呢!
招牌咖啡也很不錯,不要加糖和奶,也很容易入口,比較清淡~~

牛角飽
芝士蛋糕
牛角飽
芝士蛋糕
  • 咖啡
2010-02-06 23 瀏覽
是日出席一個在西貢的聚會,老遠的走了來,當然要試一早已在我咖啡店試喝名單中久久未解決的Colour Brown,可惜來到的時侯已是飯局要開之際,而咖啡店在飯局後肯定已經收了工,最後也孤注一擲,來喝一杯Espresso及Caffe Latte。店子小小的,但其實也算坐得舒服,而我和女友來到的時候是大概六時四十五分,但之前致電來的時候,明明說是七時才關門的,所以也大膽一問,最後店家也願意為我們重開已經關了的咖啡機。由於要Warm Up番部機,所以也用上了十分鐘才有得喝,先來的是Caffe Latte,用上如喝凍飲的玻璃杯盛着,用玻璃杯其實不奇怪,Epoch系的都是用玻璃杯的,而其實用上玻璃杯盛Caffe Latte或Flat White也是各家也有各家的解說,但最奇妙的是用上這麼高身的玻璃杯,而且看樣子像極一杯Latte Macchiato,因為面層有一塊很鬆的奶泡從中央突出,而且看咖啡顏色非常淺,嗅起來咖啡味不太強,也不太香。喝下去又如何?果然就是很淡,相信店家真的弄了杯,Latte Macchiato給我,因為Latte Macchiato是會比Caffe Latte用少半個Shot的

喝下去又如何?果然就是很淡,相信店家真的弄了杯,Latte Macchiato給我,因為Latte Macchiato是會比Caffe Latte用少半個Shot的Espresso的,幸好喝起來還算挺滑,咖啡味不強也不香,但至少不澀,合不太喝濃咖啡的人的舌頭,但對於我來說就不太享受的,因為店家說是用上巴西豆作它們的Blend,可是咖啡咁淡,真的教人如何喝得出呢?

之後也來喝Espresso了,不是點Double Espresso,但份量明顯是有過Double而無不及,基本上是沖了一杯Long Black給我,真的令人為之氣結,為何兩杯都可以沖錯的,其看起上來還算不錯,棕色的Crema至少也有十份之一的厚度,而且也挺豐潤,但密度不高,喝起來也不太有醇厚的感覺,嗅一下呷一口,也不是特別的享受,因為咖啡中除了有點Smoky的煙絲味之外,就只有澀味,相信咖啡豆是被過度沖煮了,實在是喝得不太愉快。

曾聽說過此店子是香港數一數二的咖啡店,但喝過之後,真的不算太好,要山長水遠來的,大可不必,希望只是本人今次不幸運,又或是部咖啡機未Warm Up好吧。
咖啡店試喝名單中久久未解決的Colour Brown
其House Blend是用上巴西的豆自家烘焙的
看樣子像極一杯Latte Macchiato
面層有塊很鬆的奶泡從中央突出,嗅起來咖啡味不強不香
似Long Black多過似Espresso
棕色的Crema挺豐潤但密度不高,喝起來未有醇厚感
2010-01-31
$21 (其他)
咖啡店試喝名單中久久未解決的Colour Brown
2010-01-14 8 瀏覽
When I moved to Sai Kung I was told that this was a great place to get a coffee and I should visit. It took me a few weeks before I could and well I was told right.I pop by this place regularly now, particularly for the great double espresso which at $25 isn't bad value at all. It certainly knocks the socks off of Starbucks and it's "chain" coffee's - which for some strange reason people seem to feel makes them cool. Like another reviewer on here I've had the noodles and duck breast which I'm no

Like another reviewer on here I've had the noodles and duck breast which I'm not really going to comment on as to be honest it's hard to review instant Nissin noodles which I also make at home!

For coffee affectionado's though give this place a try. It's quiet, service is friendly and offers the right ambiance to relax with your drink.
$40 (其他)
2009-10-19 9 瀏覽
每次到西貢,都必定會預留一餐(早餐、午餐或下午茶)到呢間咖啡店歎吓咖啡。還記得第一次…漫無目的走到遠離市中心少許嘅一條小巷,走得累了,想找個地方坐坐,附近嘅海鮮店唔啱feel,走番去市中心嘅coffee shop又好似少少遠,正想走回之際見到小巷中央有間別緻嘅咖啡店,太好了。雖然店內坐位不多,但環境好relax。平時飲開Starbucks較濃嘅咖啡,都比較難喺其他地方飲到有自己一定要求嘅咖啡。呢間隨緣試到嘅咖啡店就令我去完一次又一次(一家大細又好、三五知己又好,兩口子又好)。佢地煮嘅咖啡,確實非常用心,有認真鑽研過。今次揀咗個麵餐($38),有一丁麵、一杯飲品同一個甜品。叫咗黑椒火鷄一丁麵、蜂蜜薑汁泡沫咖啡(+$7)、甜品係雪糕。雖然個麵餐好似同其他茶餐廳一樣,有一丁麵、有飲品、無甜品,廿幾蚊,但食物上枱嘅時候,就可以感受嗰份跟茶餐廳不一樣嘅認真。坦白講,一丁麵來來去去都係嗰個麵、嗰包味精粉,點都唔會俾你煮到好出神入化,但有無用心去煮就另外一回事。看來好基本,但(大)部份茶餐廳唔係無煎香啲餐肉就係一丁麵未煮好就上枱等你自己浸下先,好似預咗你食食吓自己都會淋咁,仲有啲連味精粉就咁放喺個麵

今次揀咗個麵餐($38),有一丁麵、一杯飲品同一個甜品。叫咗黑椒火鷄一丁麵、蜂蜜薑汁泡沫咖啡(+$7)、甜品係雪糕。雖然個麵餐好似同其他茶餐廳一樣,有一丁麵、有飲品、無甜品,廿幾蚊,但食物上枱嘅時候,就可以感受嗰份跟茶餐廳不一樣嘅認真。坦白講,一丁麵來來去去都係嗰個麵、嗰包味精粉,點都唔會俾你煮到好出神入化,但有無用心去煮就另外一回事。看來好基本,但(大)部份茶餐廳唔係無煎香啲餐肉就係一丁麵未煮好就上枱等你自己浸下先,好似預咗你食食吓自己都會淋咁,仲有啲連味精粉就咁放喺個麵底等你自己搞「暈」…呢碗麵,黑椒火鷄腸煎得好香,一丁麵軟硬適中。 就係咁簡單。

由於位置較市中心有一點距離,沒有市中心嗰種熱鬧嘈雜,確實可以悠閒地放鬆一下。
黑椒火鷄一丁麵
蜂蜜薑汁泡沫咖啡
2009-10-18
2009-09-08 13 瀏覽
近來研究咖啡,到處試有心做的咖啡店,color brown令我印象頗深刻,我叫老闆介紹這裡最好的coffee,他介紹我這裡的house coffee, 是用一種巴西單豆沖成,很濃郁,是我喜歡的苦味,初時我懷疑一是他用了超多粉,一是浸得耐了,那個咖啡因作用發揮得很強,我整晚也睡不了,平時我自己用poka pot or filter 做的咖啡,也未會令我感到這樣強的咖啡因。然後我買了100g 粉回去自己沖,也一樣是超香的粉,那他選擇這個豆選得很好。另外友人要了house的凍咖啡,這個便失色不了,很苦又很淡,就像是把粉都放在我杯內而這杯又沒有味道。要注意一下每一杯都平均便很好。食物我也不太要求,始終也是給人relax的小店,不是招牌做好食物的店,不過cake也是不過不失的。店子裝修得很好,很有個性的咖啡店風格,有小狗兩只陪客人。總括來說是一間令人想一去再去"hea"的好地方。

2009-09-04 14 瀏覽
多次經過呢度入去食,但一次比一次差依家都冇去啦咖啡由最初有咖啡香,變到依家冇咖啡香,得燶味,完全over晒其他咖啡都越黎越無水準有次見到佢地加冰水整冰滴,仲話自己要用足九個鐘黎整旦糕又話自家製,結果我可以o係另一間cafe食到完全一模一樣既藍莓同芒果芝士旦糕,仲諗住佢地咁利害,做埋地批發啦,於是問左另一間既店員,先發現原來係嘉x出品。真係冇諗過會咁樣欺騙消費者,仲成日聽到個老細講話自己好有心做間cafe豆腐紅豆芝士旦糕,食過一次之後都冇食過,酸的。後來有機會同友人去,友人試左都話係酸的。店員推介仲有new york芝士旦糕,但又冇咩芝士味,真係有D不知所謂出前一丁公仔麵 - D雞翼冇味,根本就未入味都可以拎出黎賣既;其他煎既野就好似冇煎過咁;個麵又好似冇煮過咁,硬到死;最搞笑係個湯底,可以煮到湯底冇湯底味...厚多士 - 我懷疑D生菜蕃茄係普通料(因為冇咩生菜&蕃茄既新鮮味);個包好似冇入過多士爐咁,問佢佢又話入過.入過塊包都可以係白色架!環境方面,本身都OK既,但佢兩隻狗實在係太嘈,叫聲又尖,吠時又冇人理;我個人唔係唔中意狗,但起碼唔好影響食客至得架;有次聽講佢地O係門口小便..有廁
多次經過呢度入去食,但一次比一次差
依家都冇去啦

其他咖啡都越黎越無水準
有次見到佢地加冰水整冰滴,仲話自己要用足九個鐘黎整

豆腐紅豆芝士旦糕,食過一次之後都冇食過,酸的。
後來有機會同友人去,友人試左都話係酸的。

有廁所我覺得係好,方便到我地D食客,但...佢廁所真係好臭...
冷氣又好似冇開咁,大熱天時入到去,都好似熱過出面,咁既餐廳都真係第一次見
洗唔洗省電省成咁?

至於員工知識,呢個仲搞笑;我分別唔同日子去,問過咖啡豆
第一次我話想要D濃味&唔酸既,老細介紹巴西,咁我試啦;
第二次我話唔想要巴西,但都係濃味&唔酸,佢介紹肯亞,結果?酸到我阿媽都唔認得
第三次我試下佢,話要D 酸既,佢又係介紹肯亞,自己身為老細都咁既知識
有冇搞錯

以前去食都OK先會經過再幫襯,依家真係請我都唔入去,又貴,D料又唔係好,呢D細舖O係出面大把,價錢差唔多,但水準係雙倍地好,我真係覺得連P字頭間連鎖咖啡店既咖啡都好飲過佢
2K
2009-08-16 18 瀏覽
15-8-2009食完串燒搵地方飲杯嘢, 又拉了唔飲咖啡的朋友嚟到呢間咖啡店 , 今次目的只有一個 -- 冰滴咖啡!向老闆 order 一杯 ice drip coffee ($39), 佢望望店內的「冰滴咖啡機」後話「今朝先開始滴, 未係好夠凍喎!」 , 不過一場嚟到, 無所謂啦. 乜都唔落就咁飲, 味道甘而不苦, 跟住咖啡味慢慢湧現, aftertaste 唔強, 無酸味, 飲完喉嚨仲好舒服, 正 而多手落奶及 syrup 後, 就變得又淡又悶. 早知飲齋的啦. 朋友飲 iced chocolate, 都幾香濃, 唔太甜, 算係咁.仲有 New York cheesecake... 上次的唔多掂 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1999643), 今次的一樣嚡嚡哋, 不過芝味夠香, 算啦.環境繼續 hea 到唔想走, 過了勁舒服的半小時 如果我住喺呢頭, 相信會懶理「咖啡因效應」, 日日落嚟飲都似.
15-8-2009

食完串燒搵地方飲杯嘢, 又拉了唔飲咖啡的朋友嚟到呢間咖啡店
, 今次目的只有一個 -- 冰滴咖啡!

環境繼續 hea 到唔想走, 過了勁舒服的半小時
精緻的環境
iced chocolate
ice drip coffee 要就咁飲先好飲!
落嘢後就唔多好飲了
New York cheesecake
裝奶的一隻嘢, 幾搞鬼...
2009-08-15
精緻的環境
iced chocolate
ice drip coffee 要就咁飲先好飲!
落嘢後就唔多好飲了
New York cheesecake
裝奶的一隻嘢, 幾搞鬼...
  • ice drip coffee 乜都唔落
2K
2009-05-30 9 瀏覽
28-5-2009落雨濕濕唔排隊買菠蘿包了, 0黎到呢間咖啡店坐0下飲杯0野.Caffe latte (好似 $36) 用高身杯 serve, 幾香, 飲落好幼滑, 不過我覺得太多奶了, 似 latte macchiato (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1892551) 多 d 喎.唔飲咖啡的朋友叫了一壺 camomile tea, 落點 honey 飲又香又清甜, 飲完累氣全消 口痕 order 的 New York cheesecake 就唔好睇又唔好食 -- 面頭 sour cream 厚到阿媽都唔認得, 焗製的 cheesecake 好0鞋身又好硬, 仲要芝味一般, 早知唔叫 小店座位唔多又坐滿了人, 但靜靜的又 cozy, 邊歎咖啡 / 花茶邊傾0下偈或睇0下書, 極好 hea 的一個地方; 不過坐咁耐就俾店內兩隻蒼蠅煩咁耐, 衛生就麻麻了.放低 $40, 下次入西貢都會再0黎 -- 為佢的「冰滴咖啡」!
28-5-2009

勁多 latte 的 caffe latte
好飲又「襟」飲
white balance 怪怪的; 味道頗差勁
2009-03-03 362 瀏覽
响牛頭角下邨飽吃一頓之後,本來嘅計劃係打道回府,不過筆者見與太座食得咁飽,就咁番屋企好似唔係咁健康,於是決定到西貢散吓步,順便約madam出嚟歎一歎咖啡。這小咖啡店之前筆者已幫襯過,地方雖少,不過毫不馬虎。店舖以半開放式經營,外面擺幾張枱仔,方便愛狗人士。門口仲有一隻招財犬,識得用前腿向人「恭喜、恭喜」,十分得意。據說這裡嘅咖啡係自家烘培嘅,糕點亦是不假外求。筆者點了一個下午茶餐,包括一塊藍莓芝士蛋糕及一杯普通咖啡。咖啡十分香濃,味道甘香而不澀,小呷一口精神已為之一振,濃濃嘅咖啡亦幫助消除之前食嘢後嘅飽滯感。芝士蛋糕味道不太甜,感覺頗清新,可惜唔係餅底,否則效果更好。一份下午茶餐三十二蚊,再加上難得的閒情,與友人及太座談天說地,一樂也。

掛住食,唔記得影張靚仔相
  • 咖啡
2008-07-14 8 瀏覽
星期日休息日,帶埋女友入西貢!路經此店,嘆左一杯巴西咖啡,香濃而滑,邊飲邊休息,環境氣氛柔和,價錢不算貴,廿蚊一杯,有得舒服地坐,享受假日閒情,人生一大快事!
星期日休息日,帶埋女友入西貢!

2008-02-03 5 瀏覽
I actually came here a long long time ago,Nice decor, with a fish at everytable.I ordered instant noodles with peppered duck breast. But their main recommendations are coffee and cakes which I will try next time.

2007-11-05 10 瀏覽
飯後來個下午茶~~標榜自家烘焙豆子,門口看見有炒豆機!可惜見唔到佢真係動手炒..下次出發前打去問下先!!由店舖環境甚至toliet都可以見到店主比左好多心機佈置!!門前還有株哥倫比亞!!叫左個cake set (regular coffee + cake)$ 32紅豆豆腐cheese cake---甜而不膩Cappuccino---泡沬細棉門前有好多magazine可以慢慢睇一個下午~鐘意狗仔既會見到右有唔少仔狗仔經過~
飯後來個下午茶~~

紅豆豆腐cheese cake---甜而不膩
Cappuccino---泡沬細棉

門前有好多magazine可以慢慢睇一個下午~
鐘意狗仔既會見到右有唔少仔狗仔經過~