2019-03-13 168 瀏覽
-在旺角街頭,總覺得要買杯茶飲🥴走到天橋附近,濃濃茶香四溢,原來是旁邊的Comebuy Tea ☕️❤️《厚奶烏龍小芋Q》由於整店都是鳥龍茶香,第一次就決定要Top 1 了🌟的確,茶濃味香,很喜歡這烏龍!但厚奶不覺得有何特別,與普通奶香無異🤔有奶香,亦令茶更滑,但要+$3,不如不加lol至於小芋圓,的確很小粒,QQ的不錯,但不多呢🥺下次會希望選另一款配料或只要茶,主打茶真的不錯!❤️小提示:一切可以自選,不用跟隨Top 5配搭喔~
在旺角街頭,
總覺得要買杯茶飲🥴
走到天橋附近,濃濃茶香四溢,
原來是旁邊的Comebuy Tea ☕️
❤️
《厚奶烏龍小芋Q》
由於整店都是鳥龍茶香,
第一次就決定要Top 1 了🌟
的確,茶濃味香,很喜歡這烏龍!
但厚奶不覺得有何特別,與普通奶香無異🤔
有奶香,亦令茶更滑,但要+$3,不如不加lol
至於小芋圓,的確很小粒,QQ的不錯,但不多呢🥺
下次會希望選另一款配料或只要茶,主打茶真的不錯!
❤️
小提示:
一切可以自選,不用跟隨Top 5配搭喔~
  • 鳥龍茶
2019-03-12 123 瀏覽
旺角依加開左好多唔同嘅台式飲品店,今日行街就黎呢間comebuy tea試下啦。 呢間舖位於旺角TOP商場。2點幾黎到,都幾多人。有好多選擇,叫左杯桂花釀烏龍加黑糖晶球同奶霜。佢嘅黑糖QQ係類似珍珠嘅粒狀粉圓,本人認為佢嘅黑糖QQ比珍珠更加好食但珍珠比較彈牙!呢杯都係店入面嘅Top 5,佢仲有其他嘅選擇,例如鳳梨茉莉寒天Q, 芭樂烏龍寒天Q......落左單,等左幾分鐘就有,好快。桂花園烏龍茶味濃郁, 加埋奶霜後,好滑。9

2019-03-12 413 瀏覽
每次經過門口,都會見到好多人圍住呢間Comebuy Tea,而且會聽到蒸茶嘅聲,裝潢亦有別於一般嘅台式飲料店。經朋友推薦下,就同發Gor一人一杯試下佢😛望住個飲品餐單花多眼亂,唯有喺佢TOP 5 名單揀咗頭兩位。🔹 厚奶烏龍小芋Q (半糖小冰) $30好香烏龍茶香,但係飲唔出佢係「厚奶」,只係飲到淡淡奶味,芋圓同珍珠size差不多,幾有嚼勁,口感不錯。因為叫咗半糖,所以整體唔會太甜,可接受。🔹 桂花烏龍黑糖Q (半糖小冰) $33呢杯桂花烏龍味道個人唔太接受到,桂花味的確好重,但茶底略帶苦,而且黑糖粒怪怪地,口感唔太好,兩杯嚟講都係厚奶烏龍小芋Q比較好。📍Comebuy Tea 旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place G03號舖..環境分數:8/10食物分數:6/10Encore分數:5.8/10

🔹 厚奶烏龍小芋Q (半糖小冰) $30

🔹 桂花烏龍黑糖Q (半糖小冰) $33

📍Comebuy Tea

環境分數:8/10
食物分數:6/10
Encore分數:5.8/10
2019-03-09 267 瀏覽
行MK想飲下野又見到Comebuy Tea冇乜人排隊  望落啲又好似好Pro咁就去咗試下嬾地諗飲乜就嗌咗最受歡迎榜嘅Top 1 厚奶烏龍小芋Q🥤厚奶烏龍小芋Q $30茶味幾甘香 茶味奶味都唔會太濃 芋圓好Q好煙韌超好咬😻 唔鍾意飲茶嘅可能會覺得有啲啲苦鋪頭分開咗兩邊一邊排隊一邊等拎飲品 唔會太逼排隊落單都快 但就等咗差唔多15分鐘 有枱同櫈俾客人坐低飲 但垃圾桶滿咗枱面亦有垃圾未清🧐店員俾嘢飲有雙手遞上亦有笑容👍🏻店內仲有好靚嘅打卡位😆
就去咗試下

有枱同櫈俾客人坐低飲 但垃圾桶滿咗枱面亦有垃圾未清🧐

店員俾嘢飲有雙手遞上亦有笑容👍🏻

店內仲有好靚嘅打卡位😆
2018-10-31
10 分鐘 (堂食)
2019-03-09 109 瀏覽
有同事請飲嘢! 佢買咗comebuy飲品, 我揀咗炭焙烏龍。 因為唔係我親自去揀去買, 對呢杯嘢本身冇乜期望, 抱住飲下就算ged心態。但係諗諗下覺得佢個味道幾特別, 就認真望下杯飲品其實係乜嘢。😂 雖然係厚奶,但係佢個烏龍味冇畀奶味覆蓋。 首先重奶味,然後就會飲得出有烏龍味。 個口咁好“rich“。 所以本身飲大杯都會有飽嘅感覺, 再加上加咗芋圓, 成杯嘢更加飽肚!😂佢啲芋圓size相比起其他店舖嘅芋圓,比較細粒,份量多。 咬咬下好有口感, 好彩芋圓夠“淋“, 如果唔係肯定咬到牙骹軟。😂下次有機會自己去買ge話都會再叫。
d心態。

下次有機會自己去買ge話都會再叫。
2019-03-05
2019-03-06 106 瀏覽
每次經過旺角我都會去叫杯厚奶烏龍小芋Q,今日再飲翻覺得好似無之前飲既咁好飲,個人比較喜歡飲茶味濃d既奶茶,初初試既時候覺得佢茶味好濃,可能係因為手調既關係,不過近來就覺得茶味好似少左d,同埋個小芋都無咁Q彈咁,如果之前無飲過既朋友,都值得一試既,同埋呢間既好處就係可以自由配搭,揀左茶之後可以自由配搭d材料,仲可以少甜少冰,我個人都唔係好食得甜,如果無得揀甜度既野飲一般我都唔會揀 等候既時候仲會聽到d手搖既聲音,視覺又會見到d煙冒出黎😆 視覺同聽覺都有感受
外賣自取
2019-02-21 286 瀏覽
香港人愛喝珍珠奶茶的程度,全球排名數一數二。於是,近年的台式奶茶店紛紛進駐香港, 於旺角新開了一間,這天經過看見很多人在排隊,心血來潮就進去試試看。首先用磨茶機10秒即磨茶葉,再用5段式萃茶機,即參考咖啡機的原理改良,加快整個泡茶的速度;最後以人手調出順滑飲品。這樣做的好處是能保存更多營養如蛋白質、礦物質及維他命等。Comebuy Tea有11款來自台灣的高山茶和原茶葉,可配搭不同的奶和果汁,每一杯都是現萃、現磨、現泡。我點了招牌的厚奶烏龍小芋Q,烏龍茶是炭焙而成的,除了有微微的炭焙味外,由於加入了淡奶,我覺得整體令茶味更加香醇。Comebuy tea地址:旺角彌敦道700號G03號舖

Comebuy tea

地址:旺角彌敦道700號G03號舖
2019-02-14
$30 (其他)
2019-02-14 182 瀏覽
行街行咗半日,路過見多人排隊又心思思想飲,而且有得坐下,於是就美其名飲杯野休息下先~茶葉有磨茶機直接磨制,再輸送到搖杯冷制,有白煙噴出,驚奇得意除咗有Top5推介,亦貼心咁介紹如何能夠混制,每個step都係自家選擇,能夠調製一杯切合自己嘅飲品,而且口味繁多,梗有一款啱你~茶葉種類繁多,既新派又有煥然一新嘅感覺叫咗茉莉綠茶同炭焙烏龍,加厚奶店舖好貼心,喺等候期間都提供左試飲比客人,不過可能太忙了,未能補充是飲杯同清潔除提供飲品之外佢亦有提供茶葉同茶具比客人購買~飲品到手啦~茶味好出夠香濃,而且加上厚奶,確實找到一間就到自己口味嘅茶飲店鋪
茶葉種類繁多,既新派又有煥然一新嘅感覺
叫咗茉莉綠茶同炭焙烏龍,加厚奶
除提供飲品之外佢亦有提供茶葉同茶具比客人購買~
2019-02-11 305 瀏覽
在旺角,台式茶飲開得成行成市,Comebuy Tea 以即磨現泡茶為主打,吸引不少愛茶之人前來一嚐。在放工時間,總會有一條長長的人龍。不過愛茶的我,還是會忍不住來排隊買一杯。最愛就是Top 1的厚奶烏龍小芋Q ($30)厚奶烏龍小芋Q以炭焙烏龍茶作基底,經炭焙的茶茶味醇厚,茶香帶烘焙香,入口滑順,經過喉嚨後有回甘味。茶香飽滿的韻味實在令人回味。加入淡奶後入口更溫和厚實。小芋Q細細粒,味道帶微甜,頗有嚼勁。

厚奶烏龍小芋Q

最愛就是Top 1的厚奶烏龍小芋Q ($30)

外賣自取
2019-02-06 208 瀏覽
有一位很有要求的朋友推薦了我飲茶(不是珍珠奶茶)要飲這間後,每次經過都會想飲返杯。留意是「Comebuy tea」,不是「come buy」,兩者有不同的。每間店都會見到後面原片茶葉,用來沖茶。仲有部好像咖啡機的東西經常噴煙🤖吃完炸雞就上來煙返杯茶!🥤炭焙烏龍有濃濃的茶香和淡淡的烘焙過的味。個人不喜歡要太甜的味道,所以選了微糖,不讓甜味蓋過茶味。點了少冰但還是很冷,下次要選走冰才行🙈📝聽說竽圓很岀名,下次如未食嘢希望可以試一下呢!☺️

每間店都會見到後面原片茶葉,用來沖茶。
仲有部好像咖啡機的東西經常噴煙🤖

炭焙烏龍茶

吃完炸雞就上來煙返杯茶!

📝聽說竽圓很岀名,下次如未食嘢希望可以試一下呢!☺️
2019-02-01
10 分鐘 (外賣自取)
炭焙烏龍茶
2019-02-05 128 瀏覽
行經附近口渴,想飲台式飲品,朋友話想試comebuy。佢話哩間同平時果D係唔同,於是就跟佢試下。去到一睇,果然係唔同。個Menu係可以自選口味既(因為太多人企係度無影到)種意既甜度、冰度都可以自己選擇。哩間分店既不同,就係D茶真係睇住佢現場沖出來,可以係現場望住D煙沖出來,等緊都可以聞到陣陣茶香。我買左奶霜清香烏龍,覺得都唔錯,茶味都幾濃。同埋佢都只係$25,對比起依家好多賣既奶蓋茶,一般都30以上,真係算性價比好高了。真係幾好,行過可以試下,推薦~ps.仲有D茶放係度俾人試飲
我買左奶霜清香烏龍,覺得都唔錯,茶味都幾濃。
真係幾好,行過可以試下,推薦~

ps.仲有D茶放係度俾人試飲
15 分鐘 (外賣自取)
2019-01-23 220 瀏覽
晚上吃過飯後有D口渴,想飲珍珠奶茶個類,本來想去平時係旺中買開個間飲品店,但去到已經關左門(晚上10點幾咋),然後就諗起呢間長期都多人既Comebuy.去到前面得2個人等落單,雖然隔離好多人等緊野飲...其實都幾特別,可以先選茶底,再選要唔要加奶or 其他口味,最後再選口感。見到佢promote 緊由台灣直送芋圓,所以試厚奶烏龍小芋Q。落完order,諗住搵個位坐下,每次經過都見到呢間店好似Starbucks 有提供位坐,以為地方都幾大。點知原來得幾個位,完全冇得坐sad成間店裝修好文青,仲有提供茶俾你試,可惜我個陣已經冇晒乾淨杯(仲差D拎左D用過既杯..個牌太唔當眼啦)。比想像中等得奈,不停欣賞會噴煙既茶機,哈哈。等左好奈都唔見職員係後面拎茶葉,唔知係咪自動會入茶葉去部茶機呢杯野飲到手,即刻試啖,雖然已經叫左少甜,但可能奶有D多,第一啖個人覺得甜味同奶蓋過左D茶味。但次後都飲到烏龍茶味,都幾香。而小芋Q原來有地瓜圓,芋圓&地瓜圓真係細細粒,我覺得比平時食到既糯軟,唔係Q,係軟,未必個個中意。事實上而加周圍都有呢D茶店,真係唔係間間好飲。呢間不過不失啦~
去到前面得2個人等落單,雖然隔離好多人等緊野飲...

2019-01-19
20 分鐘 (外賣自取)
2019-01-18 223 瀏覽
儀式感滿滿的奶茶💕好中意睇佢地調製奶茶😻每次過黎旺中 or T.O.P行街,奶茶首選一定係Comebuy Tea,奶茶與環境💯推薦朋友仔去試,個個都一試戀上❤🍹茉莉綠茶(厚奶&黑糖晶球)甜度:正常💎💎💎💎💎淡淡的茉莉香氣讓綠茶變得更芬芳✨口感順口而不澀💯厚奶香醇順滑,完全不會有厚重的感覺,反而清新輕盈👍黑糖晶球爽口彈牙~飲後心情也變得好好❤🍹炭培烏龍(厚奶&焦糖咖啡凍)甜度:半糖💎💎💎想茶味更濃的,可試炭培烏龍👍炭香濃郁,更富韻味,層次更豐富~入口先感受濃濃茶香,然後焦糖香味慢慢滲出黎,細味香滑的厚奶,咬下彈牙咖啡凍😛首次試咖啡凍,感覺焦糖令整杯奶茶甜咗d(下次叫無糖先😉)📌總結: 配料推薦晶球同小芋圓👍我諗若茉莉綠茶係小鮮肉,那麼炭培烏龍就是中年大叔吧!!😆
儀式感滿滿的奶茶💕好中意睇佢地調製奶茶😻

推薦朋友仔去試,個個都一試戀上❤

🍹茉莉綠茶(厚奶&黑糖晶球)
甜度:正常💎💎💎💎💎
茉莉綠茶(厚奶&晶球)

🍹炭培烏龍(厚奶&焦糖咖啡凍)
甜度:半糖💎💎💎
炭培烏龍(厚奶&咖啡凍)

茉莉綠茶(厚奶&晶球)
炭培烏龍(厚奶&咖啡凍)
2019-01-06 268 瀏覽
呢間comebuy tea俾我感覺都幾特別,因為每次Passby Mongkok TOP 商場都會見倒入面係咁噴煙, 初初仲以為係coffee shop. 難得星期六終於有時間停落黎買番杯try try. 叫左杯桂花烏龍茶$28。由於唔想太熱,佢地幫我落左暖。原來可以叫暖飲 我都唔知😆桂花味好香而且仲有少少甜味配埋烏龍茶都幾夾。佢哋好多款茶都有各種配搭,可以加蜜糖,加寒天,都只係加幾蚊. 性價比算高。 而且裏邊仲有台灣人主理,好有禮貌,再加分!

桂花味好香而且仲有少少甜味配埋烏龍茶都幾夾。

而且裏邊仲有台灣人主理,好有禮貌,再加分!
2019-01-05
2019-01-02 303 瀏覽
旺角TOP地面開了好多奶茶店!有網紅必選老虎堂,都有這間靠蒸汽萃取鮮茶做買點的台式奶茶店裝修走文藝清新風,門店夠大,仲有座位可以hea,雖然排隊人數不少,但是staff手腳好快,勁利落就整好一杯,所以都無點排得耐。今日試top1的厚奶烏龍小芋Q,要咗溫的,半糖。等緊奶茶可以去隔離打個卡,燈光影得d乾花好靚嘎!仲有杯買,鐘意噶可以入手一個。講翻杯奶茶啦,正常,不會太甜,但是唔知是不是因為要暖(熱),所以根本見不到所謂厚奶,口感上缺乏厚奶的醇香,炭燒烏龍都無乜味,雖然見到用冷蒸汽萃取,但是茶味好少,小芋Q都一般般,得Q無芋頭的粉糯香味。整體我只會俾合格,有點對不起它的裝修…

今日試top1的厚奶烏龍小芋Q,要咗溫的,半糖。
等緊奶茶可以去隔離打個卡,燈光影得d乾花好靚嘎!
仲有杯買,鐘意噶可以入手一個。