起初得知新加坡的 ᴄᴏᴍᴍᴀɴ ᴍᴀɴ ᴄᴏғғᴇᴇ 要來香港開店一直都很想到訪耶 ~ 隨後開業即成焦點 最近趁熱潮悄悄回落 就馬上抓著友人去探店了咖啡店主打各種精品咖啡跟澳式全日餐點 採用開放式設計 三邊都是玻璃窗 面積是新開咖啡店中數一數二大靠玻璃左右兩側都是二人桌配植物 難得的愜意澳式早餐餐點佛心供應至 𝟻ᴘᴍ大多是 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ 乳酪碗 ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ 等的配搭另外還有沙律 意粉 主菜 甜品等等全日供應想吃的東西實在太多了 不過因為我們都不太餓點了一份意粉跟甜品分享 水準都很不錯𓋪 sᴡᴇᴇᴛ ᴀᴢᴜᴋɪ ʙᴇᴀɴ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ𓋪 sᴘɪᴄʏ ʙᴇᴇғ ᴀɴɢᴇʟ ʜᴀɪʀ ᴘᴀsᴛᴀ紅豆醬雜莓班戟藏身在早餐餐點中兩塊班戟分別塗上微甜紅豆醬跟微酸雜莓醬淋上糖漿更有香甜風味面頭的合桃脆脆增加不少口感 很不錯的配搭另外香辣惹味的天使麵整個吃上癮每口都能掛上微辣的牛肉醬 重口味之餘又開胃即使不餓的我們也成功 ᴋ.ᴏ 全碟啊𓎺 ʟᴀᴛᴛᴇ𓎺 ᴅʀᴏᴘ ᴛʜᴇ ʙᴇᴇᴛs ᴊᴜɪᴄᴇ高質的精品拿鐵咖啡 附送高質的精品拉花入口順滑 不會太濃烈的餘韻 對我來說很恰好友人點的火龍
一直都很想到訪耶 ~ 隨後開業即成焦點

高質的精品拿鐵咖啡 附送高質的精品拉花
入口順滑 不會太濃烈的餘韻 對我來說很恰好
友人點的火龍果 甜菜頭 石榴果汁色澤超美
清新帶酸甜又滿滿營養價值
食物質素很不錯 我想我還會來安可嚐嚐別的餐點!
2024-11-30
聞說係新加坡過江龍,連馬來西亞同菲律賓都有分店,恕我孤陋寡聞🤪前排試業第一日就去咗,佔地都幾寬敞,完全唔使等位,入座落單上餐埋單流程大致順暢😎 ▪️Common Man Full Breakfast (7/10)💲165 食物選項頗多,幾經辛苦終於揀到,其實呢個早餐幾大堆頭,絕對對得住個價錢🤣可以要Poached、Scrambled或Fried Eggs,鋪係塊包上面要快食,依然鍾意Sourdough既韌性同酸氣,煙肉、香腸、蕃茄、薯餅、大啡菇正常發揮,係略嫌菠菜苗無調味太Dry,腰豆亦係比較硬🫣▪️King Prawn Laksa Mac & Cheese (6.5/10)💲150 呢款唔係平時嗰種粒粒滑身,佈滿芝士鹹香既感覺,而係東南亞既變奏版,口感偏向乾硬,但有特色既椰香喇沙醬,配上羽衣甘藍🥬不過整體無咩吸引位,分開食返平時既喇沙同埋Mac & Cheese好似開心啲🙂‍↕️▪️Chocolate (6/10)💲40 (Regular)飲落太水同埋稀身,無咩朱古力味🍫▪️Cloudy Pear & Cinnamon by Strange Love (7/10)💲50有啲波子汽水既感覺😳🔎

Common Man Full Breakfast

King Prawn Laksa Mac & Cheese

Chocolate

飲落太水同埋稀身,無咩朱古力味🍫

有啲波子汽水既感覺😳

🔎 整體評分(7/10)
Common Man Full Breakfast
4天前 0 瀏覽
見到K11 art mall 開咗一間cafe見店舖都算大原來係新加坡過江龍員工大部分都講英文叫左一個Cubanos sandwich 會跟著條個三文治酸酸甜甜又有一種古巴香料味幾特別分量勁大另一個係慢煮豬肩肉有菜同薯蓉碗搭又幾好味咖啡都幾好飲
見到K11 art mall 開咗一間cafe
又幾好味
咖啡都幾好飲
5天前
2024-12-15 1039 瀏覽
座落K11 Artmall,開業一段時間,終於可以初試,主要被裝潢吸引,富有時尚藝術感,空間感及佔地大。餐廳除咗主打新加坡自家烘焙咖啡豆,菜式選擇不少,由沙律、早餐、三文治,主食、意粉及甜品任君選擇,分量頗大,所以食唔落甜品。𓎸日式蘑菇牛油果多士+炒蛋 $125+15·好足料,蘑菇炒到好惹味𓎸慢煮豬肩肉 $150 ·豬肩非常淋,配上不同配菜,味道比賣相更高汁𓎸Flat white L $45·果然係不負所望,是喜歡的nutty口感𓎸Drop the beets juice $50•火龍果+紅菜頭+紅石榴,無添加糖,非常健康
空間感及佔地大。

𓎸日式蘑菇牛油果多士+炒蛋 $125+15
·好足料,蘑菇炒到好惹味

𓎸慢煮豬肩肉 $150
·豬肩非常淋,配上不同配菜,味道比賣相更高汁

𓎸Flat white L $45
·果然係不負所望,是喜歡的nutty口感

𓎸Drop the beets juice $50
•火龍果+紅菜頭+紅石榴,無添加糖,非常健康

• 慢煮豬肩肉
2024-12-14 840 瀏覽
究竟新加坡過江龍咖啡店 Common Man Coffee Roasters(CMCR) 好唔好飲,而家話你知!CMCR宗旨是為大眾提供美味的咖啡體驗,事實上我今次看了一杯美式咖啡,真的很好喝。 好驚訝有這樣的水準,便問是什麼豆子。因為本身我係一個精品咖啡愛好者。豆子是Colombia PIENDAMÓ 水洗的咖啡豆!風味有葡萄柚、黑莓、核果。原來是SOE! 性價比高!而且南美洲的哥倫比亞水洗 通常是堅果味,好難得有咁優質嘅果香同果酸味。以前香港咖啡店門面一大,通常咖啡都麻麻。估唔到一間店不單裝修靚,而且又多座位,仲要精品咖啡水準真係高過大部份小店嘅水準!!下次有機會要試埋佢哋其他咖啡!他們也與生產者密切合作,倡導可持續增長,建設社群,並支援他們所相信的咖啡產業。

好驚訝有這樣的水準,便問是什麼豆子。
因為本身我係一個精品咖啡愛好者。

豆子是Colombia PIENDAMÓ 水洗的咖啡豆!

下次有機會要試埋佢哋其他咖啡!

• 熱美食咖啡
2024-12-04 921 瀏覽
今天和朋友一起來到了尖沙咀K11的Common Man Coffee Roasters,這家從新加坡紅到香港的Cafe,最近可是網紅打卡熱點🖤店內設計簡約大氣,帶點悠閒的東南亞的質感,非常適合放空☕🍳肉眼扒配煎蛋這道餐點份量剛剛好,肉眼扒煎得外脆內嫩,肉汁滿滿,配上滑嫩的太陽蛋,簡直是完美組合,令人食指大動~🌶香辣牛肉醬天使面喜歡帶點辣度的朋友一定不要錯過!天使面爽滑彈牙,搭配香濃的牛肉醬和微微的辣意,每一口都充滿驚喜,吃完整個人都暖起來了~☕️熱摩卡熱摩卡甜而不膩,咖啡香和朱古力的比例拿捏得剛剛好,是冷天里的最佳伴侶💗🍫凍朱古力如果你是朱古力控,這款絕對是必點!濃郁的朱古力味配上絲滑的口感,喝一口就能感受到幸福感滿滿❤️在這裡享受了一個悠閒的下午,Cafe氛圍超棒,而且地點超方便的,地下鐵走過來不用10分鐘,旁邊的露天廣場也不定時舉行限定活動,非常推薦來這裡約會或者和朋友聚會打卡哦💕

🍳肉眼扒配煎蛋

🌶香辣牛肉醬天使面

☕️熱摩卡

🍫凍朱古力

2024-11-28 1524 瀏覽
📍尖沙咀新加坡過江龍空降K11 Artmall, 今日終於有時間去朝聖👏顧名思義,去到一定係叫杯咖啡先啦!點咗杯大latte再配份早餐 - Breakfast Pancakes; 原本好眼瞓, 即刻精神為之一振🤩佢哋嘅營業時間特長,由早上八點開始,直至晚上十點,可以朝啡夕酒午餐方面,佢哋有啲香港獨有菜式,今次就點咗一份虎蝦叻沙芝士通心粉同爆汁牛肉漢堡;兩款味道均屬中上;個人比較喜歡虎蝦芝士通心粉,芝士焗得好香,虎蝦調味亦好,夠哂彈牙另外再點咗一杯Chai Latte; 加咗肉桂香,印度式拉茶,好幼滑好好飲😋然後甜品就分別點咗一份非一般朱古力蛋糕同tiramisu; tiramisu正常發揮不過不失;份非一般朱古力蛋糕就真係非一般咁甜,而係極甜同極濃,再加埋一球雪糕同caramel sauce, 食咗一半已經膩到被K.O.😂 個人意見,如果食完主菜,最好都係一份甜品兩份食會比較理性😅
📍尖沙咀
Breakfast  Pancakes
Smash  Burger
虎蝦叻沙芝士通心粉
Tiramisu
Not  Your  Common  Chocolate  Cake
個人意見,如果食完主菜,最好都係一份甜品兩份食會比較理性😅
Breakfast  Pancakes
虎蝦叻沙芝士通心粉
𝗦𝗶𝗻𝗴𝗮𝗽𝗼𝗿𝗲 𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗵𝗮𝘀 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴, 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝘁 𝗰𝗲𝗿𝘁𝗮𝗶𝗻𝗹𝘆 𝗹𝗶𝘃𝗲𝘀 𝘂𝗽 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝗵𝘆𝗽𝗲. 🇸🇬🇭🇰☕️😋.Nestled in K11 Art Mall, this stunning cafe boasts an exquisite interior design. The ambiance strikes a perfect balance between luxury and relaxation, enhanced by natural light pouring in through large windows and a captivating color palette. 💚🤎🤍 Both the coffee and juices are a must-try. We sampled the 𝗚𝗹𝗼𝘄 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲 𝗙𝗹𝗼𝘄 ($50) 🥕, a refreshing blend of carrot, green apple, and turmeric juice, alongside a 𝗙
Nestled in K11 Art Mall, this stunning cafe boasts an exquisite interior design. The ambiance strikes a perfect balance between luxury and relaxation, enhanced by natural light pouring in through large windows and a captivating color palette. 💚🤎🤍 Both the coffee and juices are a must-try. We sampled the 𝗚𝗹𝗼𝘄 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲 𝗙𝗹𝗼𝘄 ($50) 🥕, a refreshing blend of carrot, green apple, and turmeric juice, alongside a 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 ($40) ☕️. The Glow with the Flow was invigorating and detoxifying, leaving me wanting more! The coffee was exceptional, showcasing their evident passion for the craft.
The 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗔𝘀𝗶𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 ($145) 🥗 was a visual delight and far from your ordinary salad. Packed with flavor, it featured crisp romaine lettuce, edamame, cucumber, and a zesty chili vinegar dressing.
On the other hand, the 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗙𝗿𝗶𝘁𝗲𝘀 ($200) 🥩 was a mixed experience. While the fries and mushrooms were delicious accompaniments, the steak was marred by too much tendon for my taste.
Overall, I’m eager to return and try their King Prawn Laksa Mac & Cheese! Don’t miss out on this exciting new cafe in town! 🤩🤩
2024-11-22 991 瀏覽
呢間新開嘅舖頭開咗喺K11嘅商場外面,上個禮拜日去嘅時候,兩點先入去,所以唔使點等位,裏面有地下同埋一樓,但係一樓呢就冇開。地下裏面嘅裝修設計睇得出都花咗好多心思,有好多唔同嘅地方,有一人坐,有三人坐,有四人坐,甚至一group人坐都可以。唔同嘅角落有唔同嘅佈置。咁啲嘢食都幾驚喜,因為比我想像中大份,特別係嗰個豬膊頭肉,幾抵食㗎!不過喊咗少少!個燒雞都好好食!咖啡都幾好飲,仲有佢有啲唔同嘅果汁,好似幾好飲啦,不過呢份量就少啲!因為都成$50一杯!總體呢間都算OK可以再嚟!
總體呢間都算OK可以再嚟!
2024-11-17
5 分鐘 (堂食)
2024-11-10 2085 瀏覽
😕😕😕DISAPPOINTING EXPERIENCE💀Long waiting timeNo one mentioned a long waiting time when we ordered, yet it took 40 minutes for our chili chicken to arrive🫠唔係full house嘅情況下等左碟雞40分鐘,然而落單嘅時候/menu都冇講過要等咁耐💀💀等左40分鐘人都燥左,切開見到微粉紅色嘅雞胸肉真係得啖笑 💀The sourdough was stale and gummy, not the texture it should have.🙂conclusion: everything was disappointing, except for the coffee👌🏻👌🏻 👍🏻
😕😕😕DISAPPOINTING EXPERIENCE

💀Long waiting time

💀等左40分鐘人都燥左,切開見到微粉紅色嘅雞胸肉真係得啖笑
❌❌Chili  chicken

2024-11-06
2024-11-05 3649 瀏覽
✨整體上有服務,食物高水準,份量又大!價錢好均真。值得食多幾次! 店面好大!一入門口就會見到左手邊有好多唔同種類/國家的咖啡豆售賣!店面就行簡約舒服風裝修。寬闊明亮,空間感十足。仲有個大水Bar, 可以睇到Barista系點樣沖咖啡。我哋一行4人,每人一個main course, 一杯嘢飲,人均~$170🍤🍲 King Prawn Laksa Mac & Cheese都好出色,唔會系好似平時果種過於奶/Creamy. 反而佢幾Light, 然後又有少少少少Laksa味吊番個味。🥪Cubanos Sandwich + 🍟herbed fries $125份量好巨型 😂 我哋個鬼佬都surprise左,配料都十分之多! 有slow cooked豬 🐷, ham, Cheddar cheese 等等,味道好鹹香。薯條調味好惹味,令到我不停食。 😂🐷 Slow Cooked Pork Shoulder $150豬肩有2大塊,平時出去食都成$200起跳。肉質有嚼勁,肉味都濃厚,配上清新的薯蓉同 Brussels Sprout仔,中和番成道菜。🥪 Umami Mushroom Avocado To

🥪 Umami Mushroom Avocado Toast $125
哩個係佢哋signature, 真係幾好食。Toast底係佢哋handmade focaccia, 如果有食開包,都知focaccia 難買,好食的focaccia更難買啦!佢哋哩個個人認為好出色,有少少濕度,唔會太乾爭爭!配料就有牛油果,不同菇菌 (好多菇味),醃制紅洋蔥 (好香口,升華咗其他味。

☕️ Double Shot Mocha
同出面飲的好唔同,double shot所以咖啡味好濃厚,朱古力就系用左dark chocolate couverture,所以唔會好甜。
❣️聽到隔離枱讚佢哋的意粉好好食~ 的確,我哋的通心粉都非常出色,又Al Dente!
2024-10-18
2024-11-02 3743 瀏覽
話說喺佢裝修嗰陣已經滿心期待想去試呢間嘢終於開幕之後放假就去試吓佢試唔到佢個Breakfast系列 但其實佢都冇寫係供應幾點到幾點 問左個員工話平時係供應時間去到幾點佢答我大概三點半 四點🤷🏻‍♀️ 咁都冇辦法啦 唯有試下其他野叫左Cold Brew, Iced LatteFried Chicken SandwichBlack Garlic Pesto Rigatoni上餐速度非常快,大概10分鐘已經上齊Fried Chicken Sandwich 係炸雞漢堡有跟埋薯條不過個薯條嘅溫度連係自助餐拎嘅嗰啲炸物都都不如 凍既好明顯擺喺晒燈下面好耐 調味啲粉過多搞到好苦用嘅薯條入邊又冇乜薯肉 炸雞嗰炸漿好苦 成個包食咗幾啖之後個口就係得返苦甘味 食左一半放棄左Black Garlic Pesto Rigatoni出黎係紅汁底 仲要係用蕃茄做底如果係想用蕃茄做Pesto嘅話我諗個Menu名應該改做 Black Garlic Pesto Rosso Rigatoni相信好多人都會覺得個Pesto應該係大家所認知嘅綠色羅勒青醬不過最癲嘅係個名highlight咗 Black Garlic但係一啲黑
話說喺佢裝修嗰陣已經滿心期待想去試呢間嘢
終於開幕之後放假就去試吓佢
試唔到佢個Breakfast系列
但其實佢都冇寫係供應幾點到幾點
問左個員工話平時係供應時間去到幾點
佢答我大概三點半 四點🤷🏻‍♀️

咁都冇辦法啦 唯有試下其他野
叫左Cold Brew, Iced Latte
Fried Chicken Sandwich

希望佢哋會有所改善
如果唔係就係浪費咗個裝修

不過我已經冇信心再去試返佢哋嘅Breakfast系列

2024-10-27 4401 瀏覽
在尖沙咀K11商場入邊,難得不同種類的食肆而我今日終於明白,點解這間餐廳,門口為什麼經常都會排隊今日午餐,食過他們嘅牛扒,$200 的價錢竟然有濃郁嘅牛味,性價比超高,絕對值得大家要試一試今日同時間,我哋叫咗另外兩份早餐一份係正常的美式早餐 All day breakfast,大堆頭的組合,不會令你失望另外叫了牛油果多士,同樣好味而且其他食物嘅價錢都唔算貴,早餐仲可以加錢,添加其他食物,包括煎蛋,蘑菇等等這間餐廳值得推薦給大家
在尖沙咀K11商場入邊,難得不同種類的食肆
而我今日終於明白,點解這間餐廳,門口為什麼經常都會排隊
今日同時間,我哋叫咗另外兩份早餐
另外叫了牛油果多士,同樣好味
這間餐廳值得推薦給大家
2024-10-23 3864 瀏覽
嚟自新加坡嘅Common Man Coffee Roasters (簡稱CMCR)嚟到香港喇~(香港以外、菲律賓同馬來西亞都有分店呢~)玻璃幕牆透住自然光美美的☀️長長Bar Counter 喺正店中央甚具型格左右各有數十個座位大班朋友聚會都OK餐單部份主打自家烘焙精品咖啡同All Day Menu 🥗亦有供應意粉同漢堡等主菜選擇非常多!🍔餐單由頭到尾睇一次都要幾分鐘!😆🔖 Turkish Breakfast 食厭咗香腸茄汁豆英式早餐不如試吓新意思🇹🇷全城講緊振興中東旅遊要學阿拉伯文老師邊鬼識!點個土耳奇早餐了解吓人哋飲食文化實際啲😌!雀巢半熟溏心蛋外脆內軟🥚第一次見綠色嘅鷹嘴豆泥💚點比得包食多咗份清新草本香味🌿拌上青瓜、紅石榴色彩繽紛🥒最後加上蜜糖調味美味又飽肚🍯🔖ShaShuka加咗豬腩肉嘅邪惡版北非焗蛋🐷濃濃蕃茄蓉非常開胃口🍅仲有菠菜!好多菠菜!😄🔖 Matcha Mochi Custard Tart 🍵蛋漿滑一滑、同蛋撻名店出品有得揮!🔖 Nitro Honey Oat Latte 🍯🔖 Latte
(香港以外、菲律賓同馬來西亞都有分店呢~)

玻璃幕牆透住自然光美美的☀️

🔖 Turkish Breakfast
食厭咗香腸茄汁豆英式早餐不如試吓新意思🇹🇷
全城講緊振興中東旅遊要學阿拉伯文
老師邊鬼識!
點個土耳奇早餐了解吓人哋飲食文化實際啲😌!
雀巢半熟溏心蛋外脆內軟🥚
第一次見綠色嘅鷹嘴豆泥💚
點比得包食多咗份清新草本香味🌿
拌上青瓜、紅石榴色彩繽紛🥒
最後加上蜜糖調味美味又飽肚🍯

🔖ShaShuka
加咗豬腩肉嘅邪惡版北非焗蛋🐷
濃濃蕃茄蓉非常開胃口🍅
仲有菠菜!好多菠菜!😄

🔖 Matcha Mochi Custard Tart 🍵
蛋漿滑一滑、同蛋撻名店出品有得揮!

🔖 Nitro Honey Oat Latte 🍯

🔖 Latte