𝗦𝗮𝘁𝗶𝘀𝗳𝘆 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁 𝘁𝗼𝗼𝘁𝗵 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮𝗻 𝗘𝗚𝗚-𝗰𝗲𝗽𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗽𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴@contrast_hk is a pet-friendly cafe located at Cheung Cha Wan🍴cozy atmosphere with b&w decor, plenty comfortable seating options🖤portion of all their dishes was soo big tho we still managed to finish it all😂Egg pudding was definitely the highlight, super creamy topped with their house brewed espresso😍well-balanced yet it melt-in-your-mouth, not too heavy or sweet as well🤤 waffle was crispy n chewy inside, served with milk flavoured ice lolly,

Egg pudding was definitely the highlight, super creamy topped with their house brewed espresso😍well-balanced yet it melt-in-your-mouth, not too heavy or sweet as well🤤 waffle was crispy n chewy inside, served with milk flavoured ice lolly, nice combo n plating🫶🏼 sloppy chicken cheese burger was quite juicy but better if its spicier🥵the gooey n melted cheese added a savoury flavour to the burger, chicken was tender n moist👍🏼

@contrast_hk係一間位於長沙灣嘅寵物友善嘅咖啡店。店內氣氛舒適,黑白裝潢,有好多舒適嘅座位選擇。雖然食物嘅份量比較大,但都食得晒。

佢哋嘅招牌蛋布甸絕對係必試,超級滑,配上佢哋出品嘅特調咖啡,味道均衡,口感一流,唔會太甜或太濃。窩夫好脆,配上牛奶味嘅雪糕,配搭同擺盤比較新穎。芝士雞肉漢堡好多汁,如果再辣啲會更加好食。雞肉好嫩,加埋半融嘅芝士真係好難令人抗拒食慾。

[𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝘀𝘁 𝗘𝗴𝗴 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 𝘄/ 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼
雞蛋布甸配House Espresso] ($60)

[𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲
竹炭糯米窩夫] ($112)
Mixed berries, greek yogurt cream, dried raspberry, homemade raspberry sauce, ice lolly,
雜莓、乳酪忌廉、乾燥紅莓、手工紅莓密 、自家製牛奶雪條

[𝗦𝗹𝗼𝗽𝗽𝘆 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄/ 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 & 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 𝘄/ 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘀
爆芝香辣蕃茄芝士煎蛋雞扒漢堡] ($138)

[𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲] ($42)

[𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲] ($42)

𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 ? maybe, but for their dessert
𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 : 7.7/10
𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆 : 7.8/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 7.5/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 : 7.8/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲 : $200/ 𝗽𝗽

📍 Contrast
(長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖)
2023-05-07 2836 瀏覽
地點位於長沙灣一個角落,不近地鐵站,但呢啲小店就係應該要喺旺中帶靜嘅位置。店舖門面已比人一種舒服嘅感覺,店內兩旁係細圓矮枱,較適合飲嘢食甜點,中間位置同最入位置有餐枱,如果要食正餐建議坐正枱。食品未算多,但足以令你唔知揀邊樣,因為實物嘅賣相真係好吸引,真係想全部都想叫Menu封面係一個故事,店主有小心思。友人喜歡食甜,窩夫份量之大絕對可當正餐。如果覺得cream太甜太漏太單調,呢個蜜糖芝士奶蓋窩夫味道唔會太甜又豐富得多,配上牛奶雪條,大大粒青提,仲有脆脆焦糖賣相已經好豐富好吸引黑松露蟹肉炒蛋竹岩多士係小吃,黑松露醬放面,未能食到松露炒嘅精髓,旦嘅調味淡咗啲未夠香。蒜香奶油大蝦闊條麵,蒜香奶油汁不濃不淡,麵嘅軟硬度適中,蝦份量算多,可惜大蝦只屬冰蝦未有蝦嘅香味,如果蒜片再炒香啲再燶味少少會更好。香辣蕃茄煎旦雞漢堡,份量好大,香辣蕃茄醬好有南美feel沙律菜好清新呢餐食得好滿足,美中不足只有70分鐘用餐時間

Menu封面係一個故事,店主有小心思。

蜜糖芝士奶蓋糯米窩夫

香辣蕃茄煎旦雞漢堡,份量好大,香辣蕃茄醬好有南美feel
沙律菜好清新

呢餐食得好滿足,美中不足只有70分鐘用餐時間
2023-04-23
蜜糖芝士奶蓋糯米窩夫
2023-05-03 206 瀏覽
☕️🍽️Contrast​📍長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖​👉🏻👉🏻menu​📢星期六16:00左右到唔洗排隊📢去收銀俾錢落order📢水&餐具自己出去拎​圖1️⃣☕️Cappuccino $38 & 🍵Matcha Latte $42兩杯都好普通,咖啡冇特別香,抹茶味唔算濃,冇特別滑。仲記得年幾前第一次飲呢間嘅Cappuccino 覺得好surprised因為好好飲,奶泡綿密,咖啡濃郁,入口好有層次,但今次飲唔返​圖2️⃣蒜香奶油大蝦闊條麵 $88太油喇🥲闊條麵下面起碼有兩茶匙油,送到黎的確係勁香奶油味,但食個陣,個口除左油之外咩都feel唔到👎🏻​圖3️⃣竹炭糯米窩夫 $112個雪條令人印象深刻,唔會太甜奶香味好香好出,好味,紅莓/雜莓好新鮮,窩夫煙韌好咬,唔會太硬,同埋用乳酪忌廉,食哂成碟都唔膩唔滯,所有野都好夾,仲要大大份😋​(評分:5杯☕️最高分) 食物:☕️☕️☕️整體而言環境:☕️☕️☕☕環境唔嘈,對着落地玻璃望街景好正CP值:☕️☕️☕️價錢合理(除左碟闊條麵😂)服務:☕️☕️☕️​✨會再幫襯? 可能啦,唔算特別平,整體食物又唔係特別出色,仲要飲唔返以前隻咖啡味
☕️🍽️Contrast

圖2️⃣

蒜香奶油大蝦闊條麵 $88

圖3️⃣

竹炭糯米窩夫 $112

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️整體而言
環境:☕️☕️☕☕環境唔嘈,對着落地玻璃望街景好正
CP值:☕️☕️☕️價錢合理(除左碟闊條麵😂)
服務:☕️☕️☕️

✨會再幫襯?
2023-04-22
2023-04-26 243 瀏覽
今日又同朋友去左試唔同既cafe,由於大家都好肚餓,所以都係叫主食,價錢正常,而且食物都有質素,但坐位就唔太好坐,特別如果係想食嘢,旁邊的枱比較細,而且一高一低,我唔係高人,都覺得矮左d🥲而且人手有點不足,上菜都比較亂。Contrast經典車打芝士牛肉漢堡牛肉漢堡肉厚、juicy,有牛味,而上包都好鬆軟,如果加埋沙律菜一齊食好有層次,重有熱辣辣嘅薯條做配菜😋蒜香奶油大蝦闊條麵入口creamy但有蒜香中和,又唔會好膩,而且我幾鍾意佢有大大塊既蒜片可以一齊食,但蝦都急凍蝦,不過不失。Oat milk Latte咖啡好香偏向nutty,而且可以加錢轉oat milk。Matcha Latte 朋友飲,拉花好靚,偏重奶香,綠茶味較輕。

Contrast經典車打芝士牛肉漢堡

蒜香奶油大蝦闊條麵

Oat milk Latte
咖啡好香偏向nutty,而且可以加錢轉oat milk。

Matcha Latte
朋友飲,拉花好靚,偏重奶香,綠茶味較輕。

2023-04-10
15 分鐘 (堂食)
Contrast Cafe以簡單黑白裝潢為主打卡唔係好多,但野食就好精緻好靚而且食物質素都好高🧇Charcoal Waffle 竹炭糯米窩夫配雪糕窩夫有4件,份量都好多外面好脆,個餡係有糯米,口感煙韌普遍加左糯米都令到窩夫好食好多而且仲非常飽肚。中間有乳酪忌廉,點少少係窩夫食味道更加有提升。手工製牛奶雪條唔會好快溶好香奶味又唔會好甜。👅味道:❤️❤️❤️❤️🍔賣相:❤️❤️❤️❤️🏝環境:❤️❤️❤️❤️🤵🏻服務:❤️❤️❤️📸打卡:❤️❤️❤️💵價比:❤️❤️❤️❤️💌以高質食物為主🏠Contrast 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖🕰營業時間:星期一至日 9:00 - 18:30🔖 長沙灣 | 文青 | Cafe | Coffee | 黑白對比🚇港鐵長沙灣站 C2 出口, 步行約6分鐘☎️電話: 23377220
Contrast Cafe以簡單黑白裝潢為主
打卡唔係好多,但野食就好精緻好靚
而且食物質素都好高

🧇Charcoal Waffle 竹炭糯米窩夫配雪糕
窩夫有4件,份量都好多
外面好脆,個餡係有糯米,口感煙韌
普遍加左糯米都令到窩夫好食好多
而且仲非常飽肚。
中間有乳酪忌廉,點少少係窩夫食
味道更加有提升。
手工製牛奶雪條唔會好快溶
好香奶味又唔會好甜。

👅味道:❤️❤️❤️❤️

☎️電話: 23377220
2023-04-16
下午茶
2023-04-18 299 瀏覽
下午茶想食個甜品,見到朋友介紹呢間有一個好吸睛嘅窩夫甜品,所以就決定一戰。 開心果檸檬蛋糕 $50另外一個餐牌推介,應該係期間限定。面層滿滿嘅開心果一入口已經夠晒香口。入面係一層好軟熟嘅檸檬蛋糕,口感已經攞晒分。蜜糖芝士奶蓋糯米窩夫 $112首先賣相已經一流。原粒青提夠甜,底有手工蜜瓜醬好特別。窩夫面頭少少脆,內裡少少軟我好鍾意,面加咗啖啖嘅芝士奶蓋,好香滑,但最精彩係碟中間嗰一大舊忌廉芝士,我忍唔住大口大口直接隊入口,嗰種濃濃嘅芝士味加埋厚身嘅口感,簡直正到暈暈地。用窩夫掘一pat一齊食又得,加埋幾甜又會痴牙嘅焦糖脆脆又係咁夾。食完知後,慢慢食埋枝啖啖嘅牛奶雪條,俾自己冷靜下,最後飲埋杯$38 凍美式咖啡,完美嘅下午茶,舒服晒。

開心果檸檬蛋糕 $50

蜜糖芝士奶蓋糯米窩夫 $112

2023-04-17
下午茶
2023-04-14 427 瀏覽
成日行過都會見到呢間Cafe 好多人,排晒長龍,襯今日平日放假,就去試下試佢!餐牌設計得好靚,好有心思我們一行二人點了兩杯Iced Mocha,失望的是,杯子是這麼的小,雖然味道不錯,可惜性價比還是很低。之後來了墨魚汁闊條麵伴蟹籽,闊條麵味道不錯,蟹籽和墨魚都很新鮮。之後點了一份竹炭糯米窩夫,見到差不多每一枱都有一份竹炭糯米窩夫,我就毫不猶豫地點了。手工雪條,新鮮的紅莓,加上放涼了口感仍然很好的竹炭糯米窩夫,實在對得起它的價錢!大家想黎食的話,記得要早點來,因為遲左真係會有排等的。
餐牌設計得好靚,好有心思
Iced Mocha

墨魚汁闊條麵伴蟹籽
竹炭糯米窩夫
大家想黎食的話,記得要早點來,因為遲左真係會有排等的。
2023-03-17
Iced Mocha
墨魚汁闊條麵伴蟹籽
竹炭糯米窩夫
  • 竹炭糯米窩夫,
Waffle 好食,外脆內軟綿煙靭,個雪條好似係自己整,唔會溶嘅,選擇都算係多,有沙律意粉意大利飯窩夫,我淨係食過窩夫。但!每次都見到店內有空位但仍要客人在店外排隊。客人進入店內,仲要黑面叫客人到門外路邊等,間店係open concept design, 客人又知道一定要喺門口路邊等你帶入位嘅!明明周圍都係空位,點解一定要成條隊嘅客人係外面等呢?明明有成四五個員工㗎喎。有時經過見到仲要好晒添,真心覺得不了…
呢間喺長沙灣嘅cafe一直都好想試次次見門口都要排隊咁岩食lunch時間有位就試咗呢間cafeContrast Super foods Salad ($86)流心蛋牛油果Superfood沙律🥗沙律酸酸甜甜,有埋流心蛋,個配搭好開胃Linguine AGLIO EOLIO w/Smoked Duck Breadt ($88)煙鴨胸黑淑蒜香扁意粉🍝呢個意粉有啲驚喜,意粉帶辣,鍾意食辣嘅朋友應該會好鍾意Crab Roe Squid Ink Pasta ($78)墨魚汁扁意粉伴蟹籽 🍝意粉好入味彈口,食落索索聲,蟹籽足料,mix埋好好食Charcoal Waffle With Home-Made Milk Ice Lolly ($102)竹炭糯米窩夫配自家雪糕🍦🧇🍓個waffle 好好食,外皮好脆,入面就好鬆化,個雪糕唔會好快軟,牛奶味,中間嘅cream有啲酸奶嘅質感 mix埋一齊好好食👍🏼Cinnamon Waffle ($102)肉柱糯米窩夫配聖誕紅酒煮蘋果🍎🧇呢個甜品都好出色,好少有肉桂味窩夫,蘋果偏酸,夾埋cream同雪糕一齊食會好啲Overall每樣都好好食,值得一試✅
呢間喺長沙灣嘅cafe一直都好想試
次次見門口都要排隊
咁岩食lunch時間有位就試咗呢間cafe

流心蛋牛油果Superfood沙律🥗
沙律酸酸甜甜,有埋流心蛋,個配搭好開胃

煙鴨胸黑淑蒜香扁意粉🍝
呢個意粉有啲驚喜,意粉帶辣,鍾意食辣嘅朋友應該會好鍾意

墨魚汁扁意粉伴蟹籽

墨魚汁扁意粉伴蟹籽 🍝
意粉好入味彈口,食落索索聲,蟹籽足料,mix埋好好食

竹炭糯米窩夫配自家雪糕

竹炭糯米窩夫配自家雪糕🍦🧇🍓

肉柱糯米窩夫配聖誕紅酒煮蘋果
Cinnamon Waffle ($102)
肉柱糯米窩夫配聖誕紅酒煮蘋果🍎🧇

Overall每樣都好好食,值得一試✅
15 分鐘 (堂食)
墨魚汁扁意粉伴蟹籽
肉柱糯米窩夫配聖誕紅酒煮蘋果
  • 竹炭糯米窩夫
꧁𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝘀𝘁💛꧂ 想試好好好好好耐的𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝘀𝘁!! 基本上零負評,而且開業以來人氣一直高企!每次經過都有長長的人龍,今次特意揀𝘵𝘦𝘢 𝘵𝘪𝘮𝘦黎就不用排隊,開心!✎ 雞蛋布甸配𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 $𝟼𝟶因為沒有很餓所以今次只試了一款甜品,還好沒有選錯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)布甸真的超級好吃!高度推薦!布甸是屬於較𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺,奶味偏重的一款,入口好滑溜,不過蛋味就不算濃除了黑糖漿,旁邊另外附上一𝘴𝘩𝘰𝘵 𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰,咖啡味道好香,和布甸意想不到的夾,除了令整體味道更添層次又可以𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘤𝘦到布甸的甜味,一定要試呢個𝘤𝘰𝘮𝘣𝘰!✎ 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚕𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 $𝟺𝟾見配搭好新奇就試下其實只是𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘵𝘰𝘯𝘪𝘤配上檸檬一片哈哈,但味道其實都幾不錯✎ 𝚅𝚊𝚕𝚛𝚑𝚘𝚗𝚊 𝚌𝚘𝚌𝚘 $𝟺𝟼朱古力不算好濃郁和幼滑,有進步空間ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦 7.9/10 👱🏻‍♀️8.3/10༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄📍 Contrast (長沙灣)長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖

꧁𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝘀𝘁💛꧂

想試好好好好好耐的𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝘀𝘁!!
基本上零負評,而且開業以來人氣一直高企!

✎ 雞蛋布甸配𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 $𝟼𝟶
雞蛋布甸配𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘

布甸真的超級好吃!高度推薦!

✎ 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚕𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 $𝟺𝟾

✎ 𝚅𝚊𝚕𝚛𝚑𝚘𝚗𝚊 𝚌𝚘𝚌𝚘 $𝟺𝟼
朱古力不算好濃郁和幼滑,有進步空間

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦 7.9/10 👱🏻‍♀️8.3/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Contrast (長沙灣)
雞蛋布甸配𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘
  • 雞蛋布甸配House Espresso
2023-03-11 375 瀏覽
Contrast上年夏天烈日當空底下排咗一個鐘先入到佢,個人認為如果唔洗排隊都可以去試下嘅🙉要排隊就唔建議啦竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條 $102牛奶雪條唔係話好重牛奶味🤔可能我期望太高。窩夫口感煙韌,外脆內軟,配埋啲cream同雪條都幾好味。伴碟嘅草莓唔會好酸。整體味道都唔錯,但價錢稍貴。牛肉漢堡配牛油果角 $102漢堡包味道正常。滿心期待去試個炸牛油果,不過當日食嘅牛油果係苦嘅,好失望😢飲品正常
Contrast

竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條 $102

牛肉漢堡配牛油果角 $102

飲品正常
2023-03-07 327 瀏覽
📍長沙灣Contrast @contrast_hk 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖星期一至日 09:00 - 18:00•免治雞肉芝士肉醬扁意粉 Linguine with Chicken Cheese Bolognese $78·墨魚汁扁意粉伴蟹籽 Linguine with Crab Roe Squid Ink $78·髒髒Tiramisu糯米窩夫Dirty Tiramisu Waffle $102︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm長沙灣#ewmcafe ︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸平時勁過見到呢間Cafe大排長龍,特登係平日嘅朝早去,但都仲係好多人(*°∀°)=3但論抵食夾大件黎講,呢間真係值得一試!!兩個人連三個嘢食都食唔曬⁄(⁄ ⁄•⁄-⁄•⁄ ⁄)⁄見到對面4個人嗌咗5樣嘢食重要「吓」咗出黎(*゚O゚*)︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸▪️免治雞肉芝士肉醬扁意粉 Linguine with Chicken Cheese Bolognese $78中規中矩,不過芝士都落得幾多,同大大份!建議qu
📍長沙灣
Contrast @contrast_hk

星期一至日 09:00 - 18:00

#ewm長沙灣
#ewmcafe

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
但論抵食夾大件黎講,呢間真係值得一試!!
兩個人連三個嘢食都食唔曬⁄(⁄ ⁄•⁄-⁄•⁄ ⁄)⁄
見到對面4個人嗌咗5樣嘢食重要「吓」咗出黎(*゚O゚*)

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
中規中矩,不過芝士都落得幾多,同大大份!建議quota 可以留返試其他嘢食

▪️墨魚汁扁意粉伴蟹籽 Linguine with Crab Roe Squid Ink $78
諗返起以前去薩利亞食個墨汁意粉,之後同朋友打卡排牙ʕ·͡ˑ·ཻʔʕ•̫͡•ོʔ
意粉份量非常多同掛汁!好中意意粉煮到Al dente 同啖啖都食到鹹香十足嘅墨魚汁!加埋蟹籽同魷魚圈就令到口感更有層次同咬口~ 不過啲醬汁令到我哋食多幾啖開始覺得膩(°0°)!!
「Payme $5 你 幫我食曬去!」
「我Payme 返$10 你,你同我搞掂去!」

▪️髒髒Tiramisu糯米窩夫Dirty Tiramisu Waffle $102
(咖啡糯米窩夫, Mascarpone忌廉, Vahlrone 純朱古力粉, 咖啡酒糖漿, 蜂巢脆餅, 朱古力消化餅乾, 自家製牛奶雪條)
果然冇令人失望!!特登為咗個窩夫而黎!!窩夫質地好特別,外脆內軟,糯米嘅口感煙煙韌韌,平時很少食到呢種質地~
咖啡味窩夫齋食都唔覺得係咖啡味,反而搭配埋咖啡酒糖漿同忌廉一齊食!就係Tiramisu 個味啦!!但個咖啡酒糖漿小甜~朋友唔太好咖啡就覺得好正啦٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏ
至於蜂巢脆餅同朱古力消化餅乾對我黎講真係太甜啦,所以推曬比朋友食,我就幫佢食曬啲意粉ヾ(๑⃙⃘´ꇴ`๑⃙⃘)ノ
仲有手工製造嘅牛奶雪條,但就略嫌有啲膩同無咩奶味,似係雪咗做冰嘅忌廉(・ε・`)

#長沙灣美食#hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #餐廳推介 #長沙灣好去處 #香港美食指南 #cafe #cafe推介 #香港咖啡店 #長沙灣Cafe #hkcafehopping #cafevibes #coffeetimes
2022-05-22
2023-02-27 352 瀏覽
🖤 Contrast📍 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖------------------------------1️⃣ 竹炭糯米窩夫 $102推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻竹炭糯米窩夫🧇口感煙韌 糯米很香 有特色💕 牛奶雪條香濃 配上窩夫食 正😋2️⃣ 雞蛋布甸配House Espresso $60推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻喜歡布甸🍮甜甜的 有濃濃雞蛋的香味 喜歡甜品的 建議不要倒上Espresso 苦苦的😂3️⃣ Espresso Tonic $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻酸酸的口味😂夏天飲一流 很清爽4️⃣ Dirty $40推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻咖啡☕️香濃 入口順滑 不錯------------------------------Cafe位置較偏僻 清靜 適合悠閒地坐一日😂嘆咖啡的同時有很多狗狗🐶經過 狗主們都會閒聊 成個氛圍好舒服總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
🖤 Contrast

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
  • 竹炭糯米窩夫
2023-02-25 284 瀏覽
長沙灣人氣cafe contrast🏁以黑白色為主調裝修 落地玻璃有日光照住好舒服好幾次經過都好多人排隊今次平日下午時間過去 咁啱唔使等位另外,cafe以半自助形式服務,要自己拎餐具的📍肉桂糯米窩夫配紅酒蘋果🧇🍷🍎之前聖誕既時候睇到佢哋出呢一款窩夫已經好想試,但一直冇機會去。最近睇返點知重有賣! 即刻同朋友一齊去試。Contrast既窩夫其實都食過好幾次,佢地經常會轉唔同款式。特別中意佢地既窩夫夠晒外脆內軟!佢哋嘅乳酪忌廉 同配醬都做得好好 而且醬既份量好多 配住窩夫食 令到窩夫唔會乾仲有自家製牛奶雪條,令成個擺盤有特色,切開配上窩夫食特別夾。📍牛肉漢堡配番薯條🍔🍟用竹炭漢堡包 黑色既麵包影相特別搶眼不過同出邊漢堡包專門店比較就 略為普通,不過不失份量都多,而且配番薯條,重有埋沙律。📍Iced Mocha
長沙灣人氣cafe contrast🏁
以黑白色為主調裝修 落地玻璃有日光照住好舒服

好幾次經過都好多人排隊
今次平日下午時間過去 咁啱唔使等位
另外,cafe以半自助形式服務,要自己拎餐具的

📍肉桂糯米窩夫配紅酒蘋果🧇🍷🍎
之前聖誕既時候睇到佢哋出呢一款窩夫
已經好想試,但一直冇機會去。
最近睇返點知重有賣! 即刻同朋友一齊去試。

📍牛肉漢堡配番薯條🍔🍟
用竹炭漢堡包 黑色既麵包影相特別搶眼
不過同出邊漢堡包專門店比較就 略為普通,不過不失
份量都多,而且配番薯條,重有埋沙律。

📍Iced Mocha
近年開了多間咖啡店於深水埗區,也漸漸開到了長沙灣區了。Contrast咖啡店位於長沙灣的福榮街轉角的位置,於2020年開業,疫情期間,每周都有人龍出現,是一間人熱咖啡店。餐廳以顏色作為主題概念,店如其名,外牆以黑白色做出強烈對比的型格感覺,有落地玻璃設計,採光度高。秋涼的時候,店員會把玻璃窗都大開,令餐廳變成半開放式的空間。餐廳靠外的位置,更歡迎毛孩來探店,與主人一起共進早餐或午餐。不時會見到,一大班狗狗及主人,相約一起去咖啡店,都吸引街上人的目光。而且店內不時會與不同的插畫師或藝術家合作,展出不同的藝術品,是一家支持藝術的店。餐廳只有一款菜單,只做早餐及午餐,沒有提供晚市的,所以想去的話,要早一點到喔!食物方面,店內主打輕食、甜品及咖啡。這裡採取半自助的形式,大家點餐時需要去到點餐處點餐,直接付錢,茶水及餐具自助,而店員會負責送餐。因為這是今天的第一餐,所以今次沒有點甜品,我們兩個人點了一人一份主菜及飲品。「黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士」及「牛肉漢堡配蕃薯條」,為配合餐廳的黑白主題,多士及漢堡的麵包也是黑色的,非常適合打卡。牛肉漢堡也很厚身,咬下去裡面有滿滿牛肉汁,還配上蕃茄、生菜及醬汁。

因為這是今天的第一餐,所以今次沒有點甜品,我們兩個人點了一人一份主菜及飲品。「黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士」及「牛肉漢堡配蕃薯條」,為配合餐廳的黑白主題,多士及漢堡的麵包也是黑色的,非常適合打卡。牛肉漢堡也很厚身,咬下去裡面有滿滿牛肉汁,還配上蕃茄、生菜及醬汁。金黃色的蕃薯條,脆脆甜甜的,吃不停口。

「Espresso Lemonade」意式特濃咖啡配以檸檬汁,有清新感覺,絕對是醒神之選!

「Latte」有美美的拉花,咖啡味道有厚度,配上口感較絲滑的牛奶。
2023-02-17