2014-10-26 2415 瀏覽
韓風盛行,但不外乎燒烤、人參雞、炒年糕等。最近發現銅鑼灣京都廣場新開的cooking mama 360, 主打韓式新派菜,滿有驚喜。經理介紹的冰豚,薄薄一片,爽口入味,配上紅蘿蔔絲和柚子汁,非常開胃的頭盆。再配Magkali酒,happy hour也很適合。酒壺內先放冰,再注入酒,以韓式小杯盛著,韓風十足。Shake shake年糕,焗脆的年糕、內有流心芝士,外有Shake Shake 粉,一齊share, 有人遲到也可食住等。炸雞是即造,需時二十五分鐘,但絕對值得等待。炸雞配蕃茄醬,而旁邊的冰沙律爽脆,另有醋汁,兩樣都看得出心了心思。我覚得比李家好吃啊!部隊鍋材料超豐富,十多種,包括午餐肉、腸、泡菜、芝士、茄汁豆、菜等等。 湯底不太辣,蕃茄味較重,現在天氣開始涼,吃了暖暖的。如果幾個人一起吃,熱鬧又滿足。如果可以選擇辣度,可增加刺激感!另再點了kiwi soju slush, 一瓶用了兩個奇異果,再加燒酌,很清新啊!今次太飽了,下次一定要試紫菜飯糰、waffle, 年糕等。店入口處有表演位置,聽聞稍後有表演睇,值得留意。員工服務不錯,坐得舒服,食品也有驚喜。
今次太飽了,下次一定要試紫菜飯糰、waffle, 年糕等。
炸雞配沙律 $98
部隊鍋 $238
部隊鍋 (未加湯前,有十幾種材料)
Shake Shake 年糕 (左),泡菜 (右,免費的)
冰豚$58(前), Magkali原味$68 (後)
壺內有冰,再注入Magkali酒
冰豚$58
Kiwi Soju Slush $88
冰豚$58
  • 冰豚
  • magkali
2014-10-17 1686 瀏覽
逢星期五心情輕鬆, 今日LUNCH想去食新嘢!!!見Cooking Mama新開就去試下, 可能新開冇咩人唔使等, 座位算闊落, 坐得舒服, 落單侍應親切, 佢只講幾句介部隊面同叫我地試下果醋, 唔煩, 啱哂想輕鬆食LUNCH
2014-10-17
紫菜麻香飯團, 賣相唔好, 不過味道唔錯
部隊面, 湯濃, 面比較軟身
韓式家鄉炸醬雞肉石鍋飯
  • 紫菜麻香飯團 賣相唔好 不過味道唔錯