2021-04-01 510 瀏覽
之前光顧過一次這家餐廳,感覺食物質素不錯,份因此二次光顧。由於疫情不想堂食,午餐外賣牛扒餐,湯、麵包和意粉都維持水準,也是滿意,但是萬萬想不到牛扒根本沒有怎麼煎過,血淋淋,一片生肉,怎麼切也切不下!陪了錢還餓肚子!差評!這樣的價錢配湯來講說貴不貴 但就一般午餐而言說便宜也不便宜。但是無論如何,如果是沒有選擇生熟度,也就是快餐而已,起碼,也該把食物煮熟吧!無法維持最最基本水準的餐廳,真的完全不值得光顧!

牛扒午餐

2021-04-01
20 分鐘 (外賣自取)
午餐
2021-03-22 862 瀏覽
🍽Cosmos Restaurant & Bar (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖.🍝野菌松露醬蝦球意粉 $168🥩美國安格斯牛肩扒 $198. 黃店係要幫襯嘅,而最貼心嘅男朋友就係帶你去食黃店啦~價錢就合理,不過可能太肚餓,份量就覺得少咗啲。味道就個意粉較出色,個醬好creamy! . #利利仁飲食雜誌九龍區#尖沙咀黃店 #黃色經濟圈 #Steak #Slowcook #slowcookmenu #pasta #poachedpear #poachedpearcake #羽衣甘藍 #KaleSalad #ribeyesteak #ribeye #rackoflamb #FushionFood #Hongkonger #hkfoodie #foodie #foodiehk #852food #hkfood #HongKongfoodie #Hongkongfood #foodlover #foodholic #foodaddictionrecovery #foodphotography
📍尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖
🍝野菌松露醬蝦球意粉 $168
🥩美國安格斯牛肩扒 $198
黃店係要幫襯嘅,而最貼心嘅男朋友就係帶你去食黃店啦~
#利利仁飲食雜誌九龍區
#尖沙咀黃店 #黃色經濟圈
2021-03-18
  • 野菌松露醬蝦球意粉
2021-03-15 771 瀏覽
難得Home office咗好耐返公司做嘢, 約埋附近返工嘅FD一齊lunch. 佢話上次幫自己老細查過呢間黃店好似唔錯, 當然要試試.首先佢lunch set係包湯同麵包, 之後可以加錢($28)加沙律/蛋糕. 當初以為只係選擇其中一樣, 但原來加錢係沙律+蛋糕舊細嘅麵包好香好脆, 搭配餐湯非常好味沙律不過不失, 煙三文魚大舊同好多片正餐我揀咗莎樂美蜜桃燒豬柳配意粉($78), 講真味道非常好食, 只係唔明點解要加埋蜜桃一齊XD本身以為豬柳幼身幾條上, 點知非常分量十足非常厚身, 而且外脆內軟, 下面嘅燒番茄都又甜又多汁, 好驚喜朋友叫咗意式番茄帶子片意粉($78), 味道濃郁, 我只係試咗幾條面冇食帶子, 但佢一臉滿足應該都唔差最後係是日甜品(唔記得係柚子XX)但實話實說冇柚子味, 芝士味足但我嫌佢太過甜, 所以最後係朋友幫手食曬餐飯對女仔黎講超級飽又好味, 總體來說我會再次光顧, 呢個價錢尖沙咀真係高質, 侍應非常有禮貌同注意客人動作 用餐環境圍繞住很多貼紙, 心情愉快不少, 希望下次有機會可以試Dinner

舊細嘅麵包好香好脆, 搭配餐湯非常好味
沙律不過不失, 煙三文魚大舊同好多片

2021-03-10
  • 莎樂美蜜桃燒豬柳
2021-03-01 1126 瀏覽
Cosmo Restaurant & Bar光復胡椒雞排意粉燒豬肋骨意粉價錢💲: $68/ $78好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.2/5回頭率😚: 3.5/5-今次要來介紹一間冇咁出名的黃店,雖然佢位於尖沙咀,但真係好小聽咁。 入面係有得睇波個啲酒bar咁,但午市set超抵食,可以去支持下😚-lunch set包餐湯,一塊包,主菜同飲品。塊包係好似黑糖麥包咁,但唔夠熱麻麻地🙈 但湯就正常。主菜我地叫左光復胡椒雞排意粉🍝塊雞排超大塊,好厚肉。皮煎到金黃色,超香脆,係咬落有聲個啲🤪 塊皮灑滿胡椒粉,幾惹味。肉質juicy,啖啖肉,係塊高質的雞扒。旁邊有一舊蕃茄同翠玉瓜中和下,2樣都有煎過,好食😋意粉輕輕炒過,軟硬度適中。-另一個叫左燒豬肋骨意粉。呢個就普通左D。豬肋骨有D似買返來焗返咁。肉唔係特別多,但就好腍,唔會好難切☺️ 食落超重bbq醬味。意粉同配菜就同頭先的一樣。呢2份餐都ok既,雞扒比較出色。最緊要係六十幾蚊係尖沙咀來講都算抵食😌
Cosmo Restaurant & Bar
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.2/5
回頭率😚: 3.5/5

2021-03-01 919 瀏覽
間唔中都有係尖沙咀搵食,但從來都無搵到過呢間餐廳,原來尖咀有間咁出色既西餐係樹😅最後我係點發現佢地呢?就係睇到有人介紹佢地個團購而得知😅所以話呢...自己幫襯之餘,再寫低介紹埋朋友既重要性,不能只有我幫襯麻💛💛Cosmos Restaurant & Bar💛位置就係寶勒巷,非常熟悉既地方,以前日日係呢頭返工😂😂😂懷念😙講返間餐廳,第一次去,inbox佢地問清楚泊車同有無限時,因為難得同好友食飯,都想傾耐啲🥰FB客服好好,有禮貌解答哂我啲問題,值得讚👍🏻一入到餐廳,環境唔錯,座位舒服,周圍都係文宣,連塊隔板都貼咗幾張,我鍾意💛💛食物水準唔差,見到佢地個餐牌,好多款都好吸引🤤🤤🤤我叫咗個牛肩排配黑松露意粉,份量啱啱好,味道唔錯😋朋友就叫咗個龍蝦雞扒仲配埋意粉,都幾大碟,朋友話好好食😋佢地有做唔同區既團購/外賣,仲有好多款式可以選擇,有興趣既去佢地個fb睇下呀💛
最後我係點發現佢地呢?就係睇到有人介紹佢地個團購而得知😅

💛Cosmos Restaurant & Bar💛

FB客服好好,有禮貌解答哂我啲問題,值得讚👍🏻
食物水準唔差,見到佢地個餐牌,好多款都好吸引🤤🤤🤤
我叫咗個牛肩排配黑松露意粉,份量啱啱好,味道唔錯😋
朋友就叫咗個龍蝦雞扒仲配埋意粉,都幾大碟,朋友話好好食😋

2021-02-23 902 瀏覽
天下無不散之筵席,同事同我食farewell dinner慶祝我由一個地獄跳去另一個地獄🤣😈環境: 7/10通常Bar & Restaurant都係個d暗暗燈光浪浪漫漫甘囉🤣🥂🍾食物: 7.5/101️⃣炸魚薯條 $88見到幾多人所以試下,炒魚手指不過不失,係薯條就頹咗啲 m記質素😟Cosmos Night 紫色 $65Peach Sunrise $65 兩杯都係侍應推介話好適合打卡影相,紫色個杯係菠蘿熱情果碟豆花都幾好飲嘅,但係另外一杯就一般仲有啲藥水味🤣2️⃣🌟慢煮脆皮咸豬手 $248呢個真係超好食都好多人推介忍唔住帶左星星🤣皮脆肉質鮮嫩,伴碟既薯蓉都好好食😍3️⃣野菌松露蝦球意粉 $168好吃不過冇乜特別,只係個人主義中意食松露而言😂🥰性價比: 7.5/10 $250/人值得一個機會,價錢同食物。質素都合理💛

環境: 7/10

食物: 7.5/10
1️⃣炸魚薯條 $88
Cosmos Night 紫色 $65
Peach Sunrise $65
2️⃣🌟慢煮脆皮咸豬手 $248
呢個真係超好食都好多人推介忍唔住帶左星星🤣
皮脆肉質鮮嫩,伴碟既薯蓉都好好食😍
3️⃣野菌松露蝦球意粉 $168
好吃不過冇乜特別,只係個人主義中意食松露而言😂🥰

性價比: 7.5/10 $250/人
值得一個機會,價錢同食物。質素都合理💛
慢煮脆皮咸豬手
炸魚薯條
野菌松露蝦球意粉
2021-02-22
慢煮脆皮咸豬手
炸魚薯條
野菌松露蝦球意粉
2021-01-27 1158 瀏覽
🔹法蔥砵酒香煎牛脷意粉⠀💰$$88⠀👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10⠀牛脷有3大舊+1舊細嘅,邊位煎到脆,食落好腍冇渣,而且好香牛味,好好食🥰 意粉係配嘅汁幾蕃茄😂,所以都refreshing, 不過意粉質地偏腍身🤔 配嘅餐湯係周打魚湯,餐包有五穀果乾,有烘過表面微脆,有牛油香👍🏻 ⠀⠀🔙回頭指數: 8/10⠀⠀🔅Weekend 係尖咀食到咁好質素嘅full set lunch, 有齊餐湯餐包餐茶,仲要呢個價錢,真心性價比高🤩⠀
法蔥砵酒香煎牛脷意粉

🔹法蔥砵酒香煎牛脷意粉⠀
💰$$88⠀
👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10⠀

🔙回頭指數: 8/10⠀

法蔥砵酒香煎牛脷意粉
2020-11-27 2369 瀏覽
想同朋友喺尖沙咀食飯,朋友上網睇咗一陣就book咗呢度,一來係黃店,二來地點方便,價錢又OK。到咗食飯當日,朋友早咗到,因為只係六點,餐廳當然冇問題。我坐低咗之後,大家一齊睇Menu諗吓食乜。食物選擇都算多,價錢都好公道。係呢個時候有位長頭髮紮馬尾,着短褲嘅waitress 行過,朋友問佢可唔可以要住兩杯水先,Waitress 答話佢’ 只係有distilled water‘ 。 即係只有收錢嘅水。我同佢講,其實想要杯熱水,waitress 立即黑面,轉頭真係只浸左一杯熱水,放喺枱嘅角落頭就行開咗。我同朋友立即側目,而家經濟環境咁差,分分鐘因為疫情太嚴重下星期又唔可以做晚市,竟然仲有餐廳嘅員工態度可以差到咁樣。再者,我哋都係因為黃店所以過嚟支持下,冇諗到而家咁多人失業,原來仲有人係 ‘唔憂做’。因為我同朋友都唔算大食,只係叫咗兩個主菜、一個配餐湯沙律,再加支啤酒。喺點菜嘅時候,我哋見餐廳冇乜人,要求坐張大啲嘅枱。服務我哋嘅應該係餐廳經理,一位年紀比較大嘅男士,態度非常好。之後亦有另一位長髮waitress 態度亦好好。本來朋友好想即刻投訴,但我哋最後都係忍住左,始終食物仲未嚟,我唔想俾

本來朋友好想即刻投訴,但我哋最後都係忍住左,始終食物仲未嚟,我唔想俾人加料。

先上嘅係三文魚扒,亦都係由嗰一位冇禮貌嘅員工拎俾我哋嘅....真係完全冇講嘢就咁拍一聲擺喺枱面就行開。

兩份主菜,三文魚扒同pork belly。兩樣都煮得好好食,特別係pork belly, 外面比較少見嘅菜式,皮同肉都好香脆,分量亦好足夠。三文魚扒相信係煎完再焗,魚皮好香脆。

大概7:45pm, 突然有waitress 好有禮貌咁同我哋講 ‘因為限聚令,我哋8:00你張枱又有Booking⋯⋯‘。我明白佢意思係想我哋埋單,香港租金咁貴,生意難做,當然理解,但同限聚令有乜關係?而且我哋訂枱嘅時候餐廳員工亦都冇提過。

最奇怪嘅係講呢句說話嘅員工好有禮貌,我拎過去望一望先發現原來係之前嗰一位好冇禮貌嘅waitress。由於態度180度改變,餐廳裏面燈光亦比較暗,我有問我朋友到底係唔係同一個人,答案係。

其實餐廳食物質素同價錢都唔錯,如果淨係計呢兩樣嘅話我會再返嚟幫襯。但呢一位員工嘅態度實在令人咋舌。

老闆到底知唔知道有一位咁樣嘅員工呢?

2020-11-13 1756 瀏覽
同朋友聚腳,原以為硬性只準坐粒半鐘,但店員通情達理,態度友善有禮。食物質素可以,價錢非常合理。環境一般但尚算清潔,坐落舒服,氣氛好好。值得推介兼可一去再去👍👍👍
2020-11-11 1766 瀏覽
雖然呢間係Bar,但入去唔係為左飲酒,目的係食餐dinner😋網上見到評價唔錯就book左位,仲可以有85折優惠!店舖裝潢樸實再加上一d裝飾,唔浮誇之餘亦有格調,夜晚三兩知己黎可以舒暢談心嘅感覺。我同女朋友黎為左補慶祝紀念日。我就揀左「香煎鵝肝拼牛柳」。鵝肝雖然未到入口即化嘅程度,但煎得香脆,外皮充滿鵝肝嘅油香,表現已經令人滿意。牛柳以為到好乾嘅程度,其實唔係,裡面仲有豐富肉汁,切小塊搭配紅酒醬汁,正!女朋友就揀左「美國安格斯牛肩扒」七成熟。整體牛扒嘅滿意程度都有七分,食上去肉汁同牛肉味豐富而且比較濃厚。美中不足就是可能熟度唔夠,叫七分熟變左一半三分,一半五分。基本上,叫牛肩扒就係為左食中間嘅筋,有脆、彈嘅口感,可能太生啦,所以切唔開,稍微可惜!

慶祝紀念
紀念日
  • 板燒法國鵝肝伴牛柳配黑松露紅酒忌廉汁
2020-11-08 1394 瀏覽
同朋友好耐冇出來食飯😶今次我揀左喱間黃店🥴🥴見間餐廳有咁多😋😋都好期待😂😂前一日book左3位去到就有得入座😍😍間餐廳貼曬文宣又撐醫護好黃💛💛我地叫左3個set🧍‍♀️🧍‍♀️🧍‍♀️整體來講我地覺得份量太少😣而且我地叫左cocktail,但個侍應漏左單😟用餐時間得90分鐘,但佢凈返20分鐘左右先出野飲俾我地但又係咁同我地講我地8:30就要走😫雖然最後佢冇真係趕我地走但我地都要倒水咁飲曬d cocktail 😞D食物其實都唔錯,可能我期望太高🙈🙈🥗跟餐加$38湯侍應話係忌廉湯,我覺得比我平時飲既稀😛但都幾好飲👍🏻沙律就不過不失咁啦👻🐟玫瑰燒三文魚柳 $148佢跟左d紫薯係底😍😍😍好驚喜估佢唔到😂三文魚都煎得幾香唔會煎得太老😋🍝野菌松露醬蝦球意粉 $168蝦球好大粒好彈牙🥰🥰但野菌味唔夠勁比較淡🤭🤭而且份量都比較少🙈🙈🐑香草芥末燒羊架 $248喱個既底都有紫薯😍😍羊架就有三舊岩岩好同朋友一人一舊🤭配菜都係得1/4舊蕃茄同1/4舊翠玉瓜😳個羊架都唔算太痴牙,但就偏鹹少少🤭🐥檸檬胡椒脆炸雞柳 $88喱個小食係因為要配cocktail而叫既因為cocktail上得太遲,我地d main course
同朋友好耐冇出來食飯😶
今次我揀左喱間黃店🥴🥴
見間餐廳有咁多😋😋都好期待😂😂
前一日book左3位去到就有得入座😍😍
間餐廳貼曬文宣又撐醫護好黃💛💛

我地叫左3個set🧍‍♀️🧍‍♀️🧍‍♀️
整體來講我地覺得份量太少😣
而且我地叫左cocktail,但個侍應漏左單😟
用餐時間得90分鐘,但佢凈返20分鐘左右先出野飲俾我地
但又係咁同我地講我地8:30就要走😫
雖然最後佢冇真係趕我地走
但我地都要倒水咁飲曬d cocktail 😞
D食物其實都唔錯,可能我期望太高🙈🙈

🥗跟餐加$38
侍應話係忌廉湯,我覺得比我平時飲既稀😛
但都幾好飲👍🏻

🐑香草芥末燒羊架 $248
喱個既底都有紫薯😍😍
羊架就有三舊岩岩好同朋友一人一舊🤭
配菜都係得1/4舊蕃茄同1/4舊翠玉瓜😳
個羊架都唔算太痴牙,但就偏鹹少少🤭

🐥檸檬胡椒脆炸雞柳 $88
喱個小食係因為要配cocktail而叫既
因為cocktail上得太遲,我地d main course 已經食曬
又唔想凈係飲cocktail咁dry🙊
叫左等左成15分鐘先上,都明雞柳要炸🥱
但d侍應有走來同我地講8:30要走🤥🤥
唯有拿拿飲左杯cocktail加食喱個小食
講返喱個小食
冇咩檸檬味,但的確係熱辣辣炸出來🤗
果層炸皮比較厚,雞柳有少少痴牙🤭

🍹 snowball $88
其實杯野飲幾好飲
好易入口有少少似益力多味🤤
但係如果以bar來講杯野飲唔算太貴
因為bar既形式都係嗌杯野飲可以大家傾下計
但係間野以餐廳形式既話我覺得有少少貴🤭
不過間餐廳係book位既時候都有同我地講用餐時間係一個半鐘🥱

🍺white sangria $128
相比之下喱杯野飲就抵飲好多!🤗
而且都好飲飲!
如果佢冇漏單既話我地就真係可以飲得曬👍🏻
2020-09-26 2069 瀏覽
餐廳寫錯我名、mui mui寫左miu miu上蛋糕又唔記得播生日歌我正正隔離枱又生日 隔離出蛋糕同我前後差3分鐘人地上蛋糕就播生日歌 有播歌氣氛差好遠野食一般 環境擠逼 張枱同梳化長度不一梳化是短過張枱😅食便飯ok 如果慶生好失望龍蝦汁意粉 無龍蝦味 似蕃加汁鵝肝牛柳 鵝肝是全晚唯一ok 煎得都幾香口單點餐牌85折 原來唔括包野飲野飲都是同一個餐牌裡面 有啲誤導成份最後2人賣單7百幾呢個價錢仲有好多選擇本來好奇待 見OP好多好評 成5百幾唔會再有下次 好失望
餐廳寫錯我名、mui mui寫左miu miu

上蛋糕又唔記得播生日歌我

呢個價錢仲有好多選擇
本來好奇待 見OP好多好評 成5百幾

唔會再有下次 好失望
2020-09-21 2025 瀏覽
無服務 貴價黃店 吾抵食花園餐廳質素本來book左枱同朋友慶祝生日 切餅費100都預左架啦 但一去到 淨係識問人有無book枱 落住雨又吾叫人入嚟先 要客系出面淋雨 無服務連杯水都冇食野果到 4個人叫牛肩 1個塊肉 多根多到切都切唔到 換過塊牛柳又有怪味 完全食吾到牛味牛肩5成熟可以煎到出面7成熟 入面生到留哂血 生到仲識叫咁成餐飯最似樣系舊灼西蘭花🥦
無服務 貴價黃店 吾抵食花園餐廳質素
本來book左枱同朋友慶祝生日 切餅費100都預左架啦
牛肩5成熟可以煎到出面7成熟 入面生到留哂血 生到仲識叫咁
成餐飯最似樣系舊灼西蘭花🥦
牛肩扒
黑松露醬雜菌意粉🍝好夠黑松露味。。仲有好多菇tim。。。中意食菇菌類既就爽啦!光復胡椒雞扒+薯菜🍗睇個名就知。。正啦!個塊雞扒好滑。。塊皮係勁脆。。!薯菜本身配角無咩好講,但係依個個薯菜太有誠意。。做左驚喜位!沙樂美蜜桃燒豬柳+薯菜🥩豬柳好厚。。好軟。。一切落去個顏色勁靚。。有D熟左既蘋果片。。應該係煮汁(🐷+🍎=friends)。。片蘋果好好味😋😋個set有送飲品同湯。。都好高質素!Book左13:30入去。。原來14:00下午茶有85折。。我唔知啦。。食完先見到。。不過無所謂啦。。黃店呀媽!埋單先知。。依間咁有良心既黃店計我下午茶。。俾左85折我。。太感動啦!我決定揾日黎食dinner!
黑松露醬雜菌意粉🍝

光復胡椒雞扒+薯菜🍗

沙樂美蜜桃燒豬柳+薯菜🥩
個set有送飲品同湯。。都好高質素!

我決定揾日黎食dinner!
光復胡椒雞扒+薯菜
2020-09-18
光復胡椒雞扒+薯菜
2020-09-17 1359 瀏覽
第一次用OpenRice 外賣自取折左扣埋promotion 只需$26 個午餐那裡找?用openrice第一次外賣自取可減$20, 原來外賣已經有8折, 再減埋$20, 低到呢~涷咖有咖味冇request到都有小甜👍, 餐就不過不失,味道可以再濃D,不過就算$58(原價)都可以接受既
2020-09-17
15 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
優惠券