2020-02-29 700 瀏覽
成日路過呢間餐廳,之前係門口見到話有Hifi 有關既招徠,加上網上介紹店內有套70年代音響,十分有興趣,今日終於有機會試一試餐廳環境尚可,被安排到坐樓上,紅酒櫃比較大聲,傾計需要用更大氣力睇門口menu 以為只有wine, 好彩有stella, $64 價錢合理叫左個白酒忌廉青口$78,味道可以,但份量可以再多d 見到個蜜糖雞翼加雞軟骨, 賣相好似卡拉ok入面個d 咁, 但幾好食再叫左個黑松露燒雞加柚子沙律, 係佢地menu 推介既, 出乎意料,黑松露香氣十足, 雞亦唔會太柴,好多汁好juicy, 沙津她sharp, 食完想encore, 但我地太遲先來, 10點就last order

叫左個白酒忌廉青口$78,味道可以,但份量可以再多d
  • 黑松露燒春雞配柚子沙律
2020-02-28 506 瀏覽
Teatime幾抵食既人流唔算多👉🏻有main,橙汁加餐飲食嘢前會提供消毒濕紙巾清潔👉🏻日式鰻魚紫菜長通粉鰻魚幾大條但通粉比較硬醬汁可以多啲更好👉🏻德國咸豬手配薯角豬手幾好味但男士表示吾夠食
Teatime幾抵食既
人流唔算多

👉🏻有main,橙汁加餐飲

食嘢前會提供消毒濕紙巾清潔

👉🏻德國咸豬手配薯角
豬手幾好味
但男士表示吾夠食

2020-02-11 504 瀏覽
我諗只有肺炎呢段時間呢間餐廳先唔洗等位..平時full booking咁濟 就算平時我想食lunch我都會等到2點幾 peak hours之後先去今次入去 淡巿黎講都叫多人 坐到八成滿燒澳洲肉眼扒配薯角之前食過幾次都好高質素七成熟既牛扒煎得岩岩好可以煎到外脆內軟 而且保留到佢原有既肉汁 勁juicy唔需要醃製食材保留到佢既鮮味而且份量都唔少薯角都係 質素每次都好穩定唔會太乾身 同唔會翻炸仲會送一杯orange juice比你開開胃先最後送餐茶 好貼心~
我諗只有肺炎呢段時間呢間餐廳先唔洗等位..

平時full booking咁濟 就算平時我想食lunch

而且份量都唔少

薯角都係 質素每次都好穩定

唔會太乾身 同唔會翻炸

仲會送一杯orange juice比你開開胃先
最後送餐茶 好貼心~
2020-02-09
2020-02-08 435 瀏覽
又再次黎到荃灣大壩街,見到間店外裝修精美嘅西餐廳,加上門外寫左1300前離座可享全單8折優惠,一於試下去。餐廳分為上下兩層,職員今次安排我哋在上層,環境氣氛不錯,牆上所見仲可以有包場服務午餐有6款選擇,可以選擇餐湯或沙律,仲連餐飲職員話每星期會轉一次餐牌内容。餐包連麵包醬今次選擇了餐湯,份量略為少D。1. 香焗鵝肝黑松露芝士忌廉長通粉($70),鵝肝入口即溶,配上芝士及忌廉簡直一流。2. 麻辣黑毛豬腩片薑蔥意大利飯($68),腩片美味,只是唔夠麻辣味,職員話附近幫襯開的都不太吃得辣,所以將辣度下調。無想過會送埋甜品,好美味,為午餐劃上完美句號!全單8折確係抵

,一於試下去。

午餐有6款選擇,可以選擇餐湯或沙律,仲連餐飲

職員話每星期會轉一次餐牌内容。

餐包連麵包醬

今次選擇了餐湯,份量略為少D。

香焗鵝肝黑松露芝士忌廉長通粉

簡直一流。

麻辣黑毛豬腩片薑蔥油意大利飯

無想過會送埋甜品
,好美味,為午餐劃上完美句號!

全單8折確係抵
2020-01-17
香焗鵝肝黑松露芝士忌廉長通粉
麻辣黑毛豬腩片薑蔥油意大利飯
2020-01-06 554 瀏覽
因為我地好旱就約好左31號一齊出黎倒數,所以好早就BOOK定位了。所以一入到去已經唔洗排隊,唔係既話呢D大事大節一定好多人等位。我地幾個女仔去食,食量唔大,所以叫既野都唔多。我地叫左既野如下:呢個係一個前菜。類似牛肉粒。整到好軟身,入口即溶,口感十足。龍蝦燴飯。我本人幾鍾意呢道菜,因為D飯吸收曬海鮮味,特別鮮味可口。而且龍蝦亦是新鮮的,很有鮮味,值得一試。海鮮意粉。本人覺得呢個冇燴飯做得咁出色。海鮮有魷魚、青口等,海鮮種類都多,朋友比較喜歡呢個多過龍蝦燴飯,大家各有所好。豬手。可能是即叫即整既關係,所以等既時間較耐。所以熱呼呼的。而且皮非常脆身,鍾意食豬手皮既你一定岩曬。最後我地叫左一個甜品,焗玉桂蘋果金寶件雪糕,同樣都係熱呼呼的,而且冷熱交替、一冷一熱之下十分好味,為今年既最後一餐完美作結。最後埋單一人大約200元,感覺上幾唔錯,係等待食物的時間長了點。而且光線暗暗的,非常適合情侶聚會。

2019-12-31
2019-12-25 377 瀏覽
平安夜好旺場,預約咗一點都要等先有枱呢!今日餐牌同平時唔同,變咗聖誕餐!包括有意大利黑松露野菌忌廉湯,個湯好香好creamy,配尚算新鮮餐包開開胃。值得一讚係個沙律:日本藍鯨黑椒吞拿魚蜜糖芥末有機沙律,好好食好新鮮,尤其係個三片吞拿魚,有少少辣,但食落好新鮮,好好食!我揀咗炭烤西班牙黑毛豬扒配意粉,之前平日我都試過呢度既黑毛豬扒,覺得好好食,今日都無跌watt。佢又大件,又厚切,但完全唔會覺得鞋同乾,反而好juicy,肥瘦分明,又唔漏,佢個酸酸甜甜醬汁配起嚟都好好味!因為豬扒都好大件,所以意粉份量雖然比較少,但都好夠好夠飽了,仲有一啲沙律菜帶返啲清新感覺。午餐包一般餐茶,不過我加咗$8轉熱朱古力,圓滿嘅平安夜午餐!

2019-12-24
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2019-12-24 316 瀏覽
甘岩出黎荃灣西有野做就係附近見到cafe 就入去快食一個lunch之前有係度食過dinner, 人均二百到,估唔到weekend brunch 價錢又唔貴,試得過不過佢前菜唔係咩包同湯。。而係橙汁橙汁都係拎盒裝倒出黎甘我點左個黑胡椒蟹肉意粉,男友就點牛扒點知黎到個樣真係嚇左一嚇意粉只會見到好碎既蟹肉碎。。但個黑胡椒味。。。好似XO 醬炒甘感覺好似食緊XO 醬乾炒意粉。。無乜胡椒同蟹味食落都ok..但好似同預期差太遠依個牛扒黎到,我地以為係咪叫錯左漢堡。。因為expect 唔到牛扒夾埋係包入面跟住再揭開一睇,,牛扒變左一口牛甘既size..,唔怪之得係$65 加一。。。因為一塊牛扒佢應該可以分成三至四個餐。。食落係好食。。但真係覺得小家左d餐牌寫牛扒。。正常都expect 係一塊完整既牛扒,點知變左牛扒粒。。。我自己感受就好差,好彩味道ok最後飲埋杯咖啡就閃,我地一點黎食無bk 位就要兩點三交台之後都開始好多客黎坐爆左,睇黎都係價錢同味道取勝,可惜真係嚴重違反說明條例。。
甘岩出黎荃灣西有野做

就係附近見到cafe 就入去快食一個lunch

不過佢前菜唔係咩包同湯。。而係橙汁
橙汁都係拎盒裝倒出黎甘

我點左個黑胡椒蟹肉意粉,男友就點牛扒

點知黎到個樣真係嚇左一嚇

黑胡椒蟹肉意粉

感覺好似食緊XO 醬乾炒意粉。。無乜胡椒同蟹味

食落都ok..但好似同預期差太遠

安格斯牛扒配法包

依個牛扒黎到,我地以為係咪叫錯左漢堡。。

因為expect 唔到牛扒夾埋係包入面

跟住再揭開一睇,,牛扒變左一口牛甘既size..,

食落係好食。。但真係覺得小家左d

我自己感受就好差,好彩味道ok

最後飲埋杯咖啡就閃,我地一點黎食無bk 位就要兩點三交台

2019-12-22
安格斯牛扒配法包
2019-12-19 375 瀏覽
三人行幫襯小店♡西餐♡。。。今晚約了兩位好朋友去荃灣開餐。我地好隨意地行去附近的小店吃西餐,這是我地第二次幫襯。餐廳地方不大,樓下加埋閣樓,估計最多十幾張枱。燈光很暗,很有情調,拍拖勝地,哈哈。首先,來♡餐湯、麵包、沙律♡我地每人加了20元升級個餐湯,真係好好味,好香濃。♡蟹肉多士♡店長送的,也非常好味。而普通的麵包就真是很一般。沙律♡青蘋果雜菜♡加了點醋調味,感覺健康。我吃:烤美國水牛城BBQ汁豬肋排。味道OK。餐碟非常特別,賣相也很精美。朋友吃這個意大利飯,她說味道濃郁可口。我覺為很細碟,如果男士吃就一定唔夠飽。另一朋友就吃意大利粉,同樣個名水蛇咁長。我看這碟意粉份量正常,不似意大利飯細碟。最後每人包埋一杯餐茶。整體OK的。所有主菜 加38元 (包餐湯、餐包、沙律、飲品)我地揀升級餐湯,是再+20元。我地未到六時半到達,沒有訂位也可即入座。由於地方細,坐位非常少,有心來吃的,記得要訂位。
三人行幫襯小店♡西餐♡。。。

首先,來♡餐湯、麵包、沙律♡

龍蝦湯、黑松露蘑菇湯、蟹肉多士、普通麵包

沙律♡青蘋果雜菜♡加了點醋調味,感覺健康。
青蘋果雜菜沙律

我吃:烤美國水牛城BBQ汁豬肋排。味道OK。
餐碟非常特別,賣相也很精美。

烤美國水牛城BBQ汁豬肋排

朋友吃這個意大利飯,她說味道濃郁可口。

我覺為很細碟,如果男士吃就一定唔夠飽。

煙三文魚、阿拉斯加蟹肉、蟹籽意大利飯

另一朋友就吃意大利粉,同樣個名水蛇咁長。
我看這碟意粉份量正常,不似意大利飯細碟。
24個月巴馬臣芝士黑松露三文魚 pasta 意粉

最後每人包埋一杯餐茶。整體OK的。

所有主菜 加38元 (包餐湯、餐包、沙律、飲品)
我地揀升級餐湯,是再+20元。

我地未到六時半到達,沒有訂位也可即入座。
由於地方細,坐位非常少,有心來吃的,記得要訂位。
2019-12-12
龍蝦湯、黑松露蘑菇湯、蟹肉多士、普通麵包
烤美國水牛城BBQ汁豬肋排
煙三文魚、阿拉斯加蟹肉、蟹籽意大利飯
24個月巴馬臣芝士黑松露三文魚 pasta 意粉
  • 24個月巴馬臣芝士黑松露三文魚
2019-12-16 305 瀏覽
前兩個禮拜已經一早book咗今晚7:30pm,同朋友慶祝生日。首先講吓切餅費,我喺前一晚打去餐廳問過,佢哋話每人平均要$150消費先至唔收切餅費,如果每人低過$150,就要每人加$50,嗰刻我喺度諗.....咁你咪收得仲貴過中環Murray Hotel,人哋都只係收$200切餅費,而你依間荃灣區極普通平民嘅餐廳仔,竟然有咁嘅收費,以我有5個人為例,咁咪收$250?佢哋何得何能覺得自己高人一等?當然,我哋絕對可以每人一定過$150喇,不過只係覺得間餐廳收費有d問題囉!🙄🙄如果我有10個人,咁咪收$500切餅費!好喇~食飯當晚,朋友早咗少少到,就同侍應講book咗7:30pm,朋友眼見明明有吉位,諗住可以入去坐住先,點知侍應話我哋book咗7:30pm,唔可以入去住,咁我朋友唯有大住個九個月嘅肚離開。之後我7:30pm到,侍應都係話未有枱,未入得住,我明明book咗位都要等,我覺得依間餐廳完全唔識服務客人,眼見陀住B嘅大肚婆,都唔識畀個位人哋坐住先,明明book咗位又要人等,則係無論夠鐘同未夠鐘都要你等,方死你早咗入去坐就蝕咗一分鐘畀你咁。我哋order咗少少嘢,朋友問如果夠鐘交枱時未食晒
好喇~食飯當晚,朋友早咗少少到,就同侍應講book咗7:30pm,朋友眼見明明有吉位,諗住可以入去坐住先,點知侍應話我哋book咗7:30pm,唔可以入去住,咁我朋友唯有大住個九個月嘅肚離開。之後我7:30pm到,侍應都係話未有枱,未入得住,我明明book咗位都要等,我覺得依間餐廳完全唔識服務客人,眼見陀住B嘅大肚婆,都唔識畀個位人哋坐住先,明明book咗位又要人等,則係無論夠鐘同未夠鐘都要你等,方死你早咗入去坐就蝕咗一分鐘畀你咁。我哋order咗少少嘢,朋友問如果夠鐘交枱時未食晒點算,侍應一句話:咁你打包!今時今日咁嘅服務態度,我真係不敢苟同。難道覺得自己間餐廳水準高過中上環?又或者高過五星級酒店?以上係佢哋唔識變通,唔識待人處事嘅招待手法,以下就係講食飯質素,劣食!劣食!劣食!
初初book依間餐廳,係因為見到openrice有人讚,仲以為好好味,點知.......完全中伏,係大大的伏!好明顯讚嘅人從未食過好嘢,唔知咩叫好食,否則的話係無可能會有人讚得到🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️我真係未去過一間西餐廳可以咁難食,仲要係無論飲品或食物都可以難食到一個點,先講個龍蝦湯同黑松露蘑菇湯,龍蝦無龍蝦味,黑松露無黑松露味,總之係溝稀咗嘅湯,唔知自己飲緊乜。我叫咗杯紅酒,朋友叫咗芒果汁、菠蘿汁,同樣出事,又係溝稀咗,超難飲!
正常水平嘅餐廳,薯條同蒜蓉包照計係唔會出事嘅,但係都出事.......硬到呢~唔知自己食緊咩!
再到個龍蝦汁意大利粉、黑松露煙三文魚長通粉,係無味架,又係龍蝦無龍蝦味,黑松露無黑松露味,總之淡無味,廚房可以煮到咁難食真係好難得架!
再到個肉眼扒,明明講七成,結果一切開,根本係三成有血嘅!
再到個玉桂金寶蘋果伴雪糕,點解可以咁酸?乜入面唔係蘋果嚟架咩?咩嘢嚟架?🤬🤬
一句講晒,無樣嘢入得口,唔識招待客人,做人唔識轉彎。劣級質素,劣級食物,劣級招待!
炭燒美國極黑安格斯牛肉眼扒
24個月巴馬臣芝士黑松露煙三文魚長通粉
新鮮龍蝦香濃龍蝦汁意粉
焗玉桂蘋果金寶件雪糕
2019-11-29 427 瀏覽
看完超級電影 神探白朗 又係午餐的時候,COSSI 門外沒有人龍,看看店外的餐牌,啲午餐好似唔錯喎,試下啦。午餐可選餐湯或沙律,今天是青瓜蟹柳沙律,又幾好味,沙律菜非常新鮮。選了午餐 香烤孜然土匪黑毛豬扒 配薯菜,上菜時服務員話豬扒餐,我立即感到送錯了,應該是炭燒牛扒的樣子,原來真係香烤孜然土匪黑毛豬扒。豬扒好大件,味道不錯,肉質爽滑,薯角脆卜卜,整體不錯。除了餐飲 奶茶咖啡之外還有一件小小的藍妹芝士蛋糕,很不錯,價錢又合理。

2019-11-29 283 瀏覽
今日食咗一個好味的午餐,櫻花蝦、鮮蝦長通粉龍蝦汁 配 南瓜湯及咖啡。南瓜湯非常好味,這個湯除咗南瓜應該有少少薯蓉,所以個湯特別有口感又唔會太甜,非常好。櫻花蝦加鮮蝦腸通粉龍蝦汁 味道非常突出,因為個龍蝦汁好濃郁,有飲緊龍蝦湯嘅感覺,配合埋櫻花蝦和數隻爽口的鮮蝦,整個長通粉變得非常好味。餐飲我選咗咖啡,這裏的咖啡有少少香烤味道,第一啖你可能覺得麻麻地,越飲越覺得香濃,好飲。

2019-11-24 261 瀏覽
$80 多元食一個超價牛扒午餐,跟足西餐full set, 餐前一杯orange juice,支持小店!就算係burger依然大大塊漢堡扒,希望小店能夠保持水準,亦能夠多d人發掘到小店,
2019-11-24 317 瀏覽
今日去咗朋友屋企慶祝你入伙大日子,咁你又唔想屋企煮喎,所以就搵餐廳食飯,左揀右揀終於揀咗一間西餐,因為大家都覺得西餐好似啱大圍食飯多啲,我哋叫咗兩款雞翼一款就係水牛雞翼,另外一款就係芝士炸雞翼,味道唔錯,又夠熱炸得又夠趣,叫咗一份安格斯牛扒,三成熟,火喉控制得唔錯真係三成熟左右,夠扒都幾有肉味,切出嚟都好多汁,再叫咗一個黑毛豬肉,肉味非常,一次出嚟都係成碟都係汁,之後仲帶咗兩個意粉,一個係卡邦尼意粉,另外一個就係海鮮意粉,呢兩個味道反而就冇咁好,有啲太乾身嘅感覺,需要改善
再叫咗一個黑毛豬肉,肉味非常,一次出嚟都係成碟都係汁,
2019-11-22 204 瀏覽
其實係有一次傍晚誤打誤撞入左黎呢好有格調既餐廳本身見佢無乜人 walk in無問題啦原來佢係full booking的! 好彩!我地係最後一枱walk-in客我好似6點幾入 佢話我地8點交到枱就可以佢全部野都即叫即整,所要要少少時間真係好重視食物既質素所以~ 我之後都會試下食佢既lunch, 平dd呀嘛!炭燒澳洲肉眼扒配薯菜呢個真心推介 午巿好似$85咋 仲有杯細橙汁同餐飲~勁抵食之餘 佢唔會用急凍肉hea你 唔會同你hea煮睇到表面都知佢真係好用心同你燒過所以外邊表層有少少炭燒味肉質軟熟啖啖都有好豐富既肉汁 唔乾身又唔會好老 唔會好韌 每次黎食 不論晚巿午巿 不論幾多客 佢既出品都好穩定
其實係有一次傍晚誤打誤撞入左黎呢好有格調既餐廳
本身見佢無乜人 walk in無問題啦
原來佢係full booking的!
好彩!我地係最後一枱walk-in客
我好似6點幾入 佢話我地8點交到枱就可以
佢全部野都即叫即整,所要要少少時間
真係好重視食物既質素

所以~ 我之後都會試下食佢既lunch, 平dd呀嘛!

炭燒澳洲肉眼扒配薯菜

呢個真心推介 午巿好似$85咋 仲有杯細橙汁同餐飲~
勁抵食之餘 佢唔會用急凍肉hea你 唔會同你hea煮

又唔會好老 唔會好韌

每次黎食 不論晚巿午巿 不論幾多客
佢既出品都好穩定
2019-11-04 261 瀏覽
櫻花蝦、煙三文魚香草醬意大利飯 是一個超級好味的意大利飯,COSSI 的意大利飯真是做得不錯,今日嘅配料係用咗櫻花蝦同煙三文魚,味道非常香濃,意大利飯還保存傳統意大利飯的特質,飯心還是有少少硬,每個飯粒充滿了上湯和配料的味道,整個飯都是熱辣辣的,香口惹味,而且份量非常足夠。青瓜蟹柳沙律清新爽口,沙律菜非常新鮮。芝士蛋糕加上一杯香濃咖啡,非常完美。如果啱時間 可以選擇一時前結賬或者兩時後入座便有八折優惠。

如果啱時間 可以選擇一時前結賬或者兩時後入座便有八折優惠。