2025-05-13 214 瀏覽
今日到花墟買花,睇到哩間餐廳唔錯,咁試試。餐廳裝修得好清新,晚市提供數款套餐,平平地已經包埋主食同埋嘢飲,好抵食TIM。熱奶茶同凍檸檬茶,都係跟餐加配,兩杯嘢飲用咗同一款茶底,入口爽滑有回甘,成杯嘢唔會好甜,唔錯。會安春捲,一份有6件,春捲上臺仲熱笠笠。春捲皮脆內裡鮮甜,還會搭配埋生菜,可以包住春捲一齊食,都幾特別。酥炸牛丸,牛丸先燙熟再落油炸,表面炸到脆口,內地仲Q彈爽口。牛丸質素唔錯,食得出係手打果種,牛味好重。上等手切牛柳湯粉,同出面牛河唔同,哩間鋪頭用咗新鮮牛柳製作。牛柳燙到半熟,入口牛味香濃又唔會好韌。湯底落咗大量配料煲制,清澈鮮香帶有回甘。河粉嗦曬湯底滋味,食到停唔落口。香辣娘惹雞飯,越南版啲炸雞,用雞肉粒裹粉油炸,再落入娘惹汁爆炒。娘惹汁好重香料味,帶埋少少椰漿清香,比普通韓式炸雞要偏甜D。雞皮酥脆,雞肉鮮甜,同娘惹汁好夾。

酥脆,雞肉鮮甜,同娘惹汁好夾

2025-05-12
  • 會安春捲
  • 上等手切牛柳湯粉
2025-05-12 220 瀏覽
今天和老公來旺角逛街,上次吃餃子的時候經過這間越菜餐廳,看見下午茶的食物有點吸引,於是今次便來試吃一下。我們點了下午茶的豬扒法包和特式拼盤,之後再購無骨鳳爪和豬頸肉。無骨鳳爪:這款加購了$35,份量都算可以,至於味道微酸偏辣,質感很爽脆,是一道開胃的前菜。豬頸肉:這款加購$20,可惜只有4塊,完全唔抵食,幸好質量都算嫩滑可口,如果份量多一點會更好。特式拼盤:正常其他餐廳的拼盤每款小食應該是兩件起,但這份拼盤是每款小食只有一件,而且價錢不便宜,$65只有4件小食,以及不值錢的沙律,真的很失望。至於味道方面,炸雞翼很厚粉,蒜蓉包沒有味道,魚餅味道正常,最美味是雞肉串燒,嫩滑多汁,香甜美味。豬扒法包:包皮幾香脆,不過豬扒份量略少一些,內裡的配菜都挺好,味道都算不錯。價錢方面,特式拼盤$65,豬扒法包$58,鳳爪$35,豬頸肉$20,餐廳沒有加一服務費,最後兩人總共$178。總結來說,今次下午茶食物的味道都算不錯,但是份量卻十分少,而且價錢亦不便宜,完全不划算。

2025-05-09
#MC帶你去太子.文青風格又唔一定得Cafe嘅,太子依間小店裝修新簇清雅而且設計簡約。➖✨ COSY.餐廳主打越南菜及泰式料理,一店饗盡越泰美食;小店由長沙灣起家,2024年6月份進駐太子開設分店。➖✨ 環境.店內裝修新簇清雅,行小清新文青風格,簡約白色設計配以木系餐桌,環境休閒舒適。➖🥢 上等手切牛柳湯粉|$80.牛柳靠熱湯僅僅灼熟,上枱時仲有少少粉嫩色。手切牛柳肉質鮮嫩,肉味濃郁。湯頭清甜帶少少牛骨香。九層塔、洋蔥、芽菜、青檸角和指天椒就可以按自己喜好加入,超貼心!➖🥢 泰式冬陰功海鮮燴飯|$88.泰式西班牙海鮮飯!燴飯帶陣陣泰式香料味,香茅味好突出,酸酸辣辣味道,又唔會太辣,十分開胃;搭配青口、大蝦、魷魚等海鮮,好滿足!➖🥢 炭燒豬頸肉|$74.每一片燒豬頸肉都厚度適中,外皮香脆焦香,肉質軟嫩有嚼勁,搭配泰式酸甜醬,份外惹味。➖🥢 蒜香牛油雞翼|$25.大大隻雞翼對住價錢!雞翼炸得金黃香脆,十分吸引!食落淡淡蒜蓉味,十分入味。➖🥢 越南滴漏咖啡(熱)|$32 (跟餐加配 $18).玻璃杯上架著越式滴漏壺,咖啡一滴一滴落入杯中;咖啡香味濃郁醇厚,配上少少煉奶,中和咖啡甘苦味,入口順

#MC帶你去太子

✨ COSY

✨ 環境

🥢 上等手切牛柳湯粉|$80

🥢 泰式冬陰功海鮮燴飯|$88

🥢 炭燒豬頸肉|$74

🥢 蒜香牛油雞翼|$25

越南滴漏咖啡

🥢 越南滴漏咖啡(熱)|$32 (跟餐加配 $18)
玻璃杯上架著越式滴漏壺,咖啡一滴一滴落入杯中;咖啡香味濃郁醇厚,配上少少煉奶,中和咖啡甘苦味,入口順滑,十分有特色!

泰式奶茶

🥢 泰式奶茶(凍)|$32 (跟餐加配 $18)
泰式奶茶奶香濃郁,口感香醇幼滑;可以選擇甜度及冰量,十分貼心!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #油尖旺區美食 #太子美食 #太子餐廳 #太子好去處 #香港美食 #香港探店 #太子 #COSY #越南菜 #泰國菜 #太子越南菜 #太子泰國菜 #旺角越南菜 #旺角泰國菜
2025-01-13
越南滴漏咖啡
泰式奶茶
蒜香牛油雞翼
今次帶大家去咗間文青feel嘅越南小店,一入門口就聞到陣陣香薰味,去咗去咗越南旅行咁chill!🇻🇳 **🌯扎肉米紙卷** 米紙透薄到睇到入面嘅餡料!每卷都包住厚切扎肉、爽脆生菜同彈牙米粉~最正係加咗越南薄荷同九層塔,香氣獨特!蘸埋自家製魚露,酸酸甜甜超開胃~😋**🥓炭燒豬頸肉** 豬頸肉用香茅醃過,炭燒到邊位微焦~🐷 切開見到完美嘅油脂紋理,咬落外脆內嫩,肉汁多到要用碗接住! **🍤香脆蝦餅** 真係成隻蝦打出來㗎!🦐 外皮金黃酥脆,咬落去「咔嚓」一聲,入面蝦肉彈牙到不得了!點埋甜辣醬,酸甜微辣更加突出蝦鮮~**🍛蔥油豬扒飯** 豬扒大過我塊面!🐖煎到兩面金黃~最犯規係面頭嘅蔥油,用紅蔥頭爆香,淋落飯度香到不得了!🍚 **🍜越式綜合牛肉湯粉** 🐮 用牛骨熬煮而成,飲落仲有淡淡桂皮香~配料多到瀉:生牛肉粉嫩、牛丸彈牙、牛腩膠質滿滿!🍜 河粉幼滑掛湯,仲跟碟芽菜、金不換同青檸,自己DIY超好玩~**🍹檸檬薏米水** 薏米煮到爆花,飲落超綿滑~🍋 加咗新鮮檸檬片同蜜糖,甜度啱啱好!最正係飲到底仲有滿滿薏米肉,養顏又解膩~☀️ 夏天飲真係透心涼,仲可以美白tim! **🥤龍眼

**🌯扎肉米紙卷**

**🥓炭燒豬頸肉**

**🍤香脆蝦餅**

**🍛蔥油豬扒飯**

**🍜越式綜合牛肉湯粉**

**🍹檸檬薏米水**

**🥤龍眼冰**
💛 龍眼肉多到佔半杯,真材實料嫁~糖水甜而不膩,加埋碎冰飲落超爽~飲完成個人都幸福滿滿~

#越南菜 #隱世美食 #少女食評 #打卡熱點 #高CP值

COSY (太子)
2025-06-13 0 瀏覽
今日放工時間去咗旺角做嘢,搵間餐廳食埋晚飯先返屋企。睇餐廳的名字以為食西餐,睇完餐牌先知食越南菜。用手機掃二維碼落單。🔸椰青海鮮焗飯上枱時見到個椰青面鋪滿濃稠的白汁,味道清香,食落甜中帶少許鹹味。最面的蝦隻口感較乾身,而椰青裏面有勁多海鮮,如魷魚、蜆肉、蝦等,飯的口感微黏。🔸豬頸肉青木瓜沙律豬頸肉的邊微微焦脆,肉質爽嫩,木瓜沙律的味道酸甜適中,令人開胃,花生粒和炸蔥更添風味。🔸牛油果軟殼蟹米紙卷米紙卷口感微韌,軟殼蟹脆口。🔸越南烤雞肉法式三文治法包質地外脆內柔軟,烤雞肉肉質結實,生菜、洋蔥和蘿蔔爽得黎帶辣味。🔸班斕椰汁冰班斕椰汁冰的顔色都幾吸引,淺綠色很有春日氣息,而椰汁的味道較突出。

今日放工時間去咗旺角做嘢,搵間餐廳食埋晚飯先返屋企。

睇餐廳的名字以為食西餐,睇完餐牌先知食越南菜。

用手機掃二維碼落單。

🔸椰青海鮮焗飯

🔸豬頸肉青木瓜沙律

🔸牛油果軟殼蟹米紙卷
米紙卷口感微韌,軟殼蟹脆口。

🔸越南烤雞肉法式三文治

🔸班斕椰汁冰
最近去了旺角一間bookmark很久的餐廳食飯😙餐廳環境清幽 感覺上好似café🙈🥗【豬頸肉木瓜絲沙律】 $68份量很足💯清新的木瓜絲再搭配豬頸肉 豬頸肉軟嫩一咬即化🤩開胃之選!🥢【軟殼蟹牛油果米紙卷】 $80米紙卷包著酥脆軟殼蟹和牛油果 口感層次豐富 清新又滿足😋🍝【越式烤豚肉撈檬粉】 $72份量好足夠!烤豚肉用荷葉包著 打開份量超級多😹再搭配檬粉 味道清爽消暑 夏日炎炎必選✨🍚【泰式冬陰功海鮮燴飯】 $88呢道好有驚喜😍配料有章魚粒、蜆肉、青口、蝦同魷魚 飯粒混合著章魚、蜆肉 又吸滿了滿滿湯汁👍🏻奶香味🈶冬蔭公味🈶推薦!🥤【招牌泰式奶茶】 叫了少甜少冰!但完全唔會唔夠味~奶香味和茶香味濃郁👍🏻📍COSY 太子西洋菜南街196號地舖#Cosy #越南菜 #抵食之選 #約會餐廳 #香港美食 #香港必食 #旺角美食 #太子美食 #旺角 #太子 #遊客推薦 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodiehk #852food

🥗【豬頸肉木瓜絲沙律】 $68

🥤【招牌泰式奶茶】

叫了少甜少冰!但完全唔會唔夠味~奶香味和茶香味濃郁👍🏻

📍COSY

2025-06-12 6 瀏覽
外表以為係西餐,睇門口餐牌先知係食越南野,睇落d set 超抵食,近期天氣咁熱,見到有撈檬就吸咗我入去🤤呢度性價比超高,大碟之外,仲幾好食,唔怪得平日晚都多人黎幫襯,有埋大食朋友响度,我地盡情地叫咗2個餐+3個小食🤪1. 豬頸肉木瓜沙律 💰$68厚切豬頸肉爽而不肥膩,味道剛剛好,下面配埋青木瓜絲同撈檬個汁,超fresh 感覺又健康,絕對係一個開胃既前菜😋2. 惹味炒牛柳粒配飯套餐 💰85牛柳粒生熟程度啱啱好,唔會鞋烚烚,配料有青豆,蕃茄bb,蒜片,個汁有少少似黑椒汁,但一啲都唔辣,用黎餸飯一流👍🏻3. 香茅豬扒撈檬 💰$62可選湯粉or 撈檬,我梗係㨂撈檬😍,呢個真係超推介,香茅豬扒咬落去好軟,唔似一般香茅豬扒好乾,無諗過豬扒都可以咁juicy , 食完一舊停唔到口,我一個人差唔多ko 晒成碟撈檬😝檬粉同平常一樣,配個酸辣汁超好食,最緊要食晒都無咁大罪惡感🤪4. 牛油蒜香焗青口 💰$501客有4隻,牛油蒜蓉超香口5.會安春卷 💰$58 呢個超好食, 外面超脆,餡料十足有香口,就咁食同配菜食都咁正,加菜就感覺再層次豐富d 😋👍🏻Drinks :加配咗2款特飲 💰$18 @蜂蜜柚子梳打 薄

1. 豬頸肉木瓜沙律 💰$68

香茅豬扒撈檬
牛油蒜蓉焗青口
會安春卷
2025-06-06 0 瀏覽
餐廳裝修小清新,奶油風格,營造出文青感十足的南洋氛圍。晚市二人套餐🥗頭盤:牙車快沙律椰菜絲青木瓜絲爽脆,仲有雞絲,淋上魚露檸檬汁,開胃感十足。🦐蝦餅金黃酥脆不油膩,蝦膠厚實彈牙。🦪蒜蓉焗青口青口尺寸偏大且新鮮,蒜蓉牛油醬香濃。🐤海南雞飯雞件皮薄肉質滑嫩,油飯香軟。配上薑蓉同黑醬油更好食。🍲蕃茄海鮮湯粉湯頭驚豔!以番茄與蝦膏熬製,酸鮮濃郁,內含青口,魷魚,八瓜魚等海鮮,好鮮味。🥤餐飲:熱檸茶 × 熱檸水🌟餐廳環境清新、套餐分量足、海鮮湯粉同青口必試。

餐廳裝修小清新,奶油風格,營造出文青感十足的南洋氛圍。

晚市二人套餐

🥗頭盤:牙車快沙律
椰菜絲青木瓜絲爽脆,仲有雞絲,淋上魚露檸檬汁,開胃感十足。

🦐蝦餅
金黃酥脆不油膩,蝦膠厚實彈牙。

🦪蒜蓉焗青口
青口尺寸偏大且新鮮,蒜蓉牛油醬香濃。

🐤海南雞飯
雞件皮薄肉質滑嫩,油飯香軟。配上薑蓉同黑醬油更好食。

🍲蕃茄海鮮湯粉

🥤餐飲:熱檸茶 × 熱檸水

🌟餐廳環境清新、套餐分量足、海鮮湯粉同青口必試。

2025-06-05
2025-05-23 70 瀏覽
➲ 旺角 Cosy旺角越泰料理新星|手作米紙卷x炭燒豬頸肉|斑斕椰香暴擊由長沙灣起家的越泰混血小店,進駐旺角西洋菜南街!純白裝潢搭配原木桌椅,半開放式廚房飄出炭烤香氣,招牌菜式融合越南精緻與泰式濃烈,食材與火候盡顯主廚功力。 ➳ 雞絲米紙卷𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚁𝚒𝚌𝚎 𝙿𝚊𝚙𝚎𝚛 𝚁𝚘𝚕𝚕𝚜 米紙薄透不失韌性,浸泡時間係關鍵。雞胸絲搭配青瓜絲、蘿蔔絲同蒟蒻條,蘸秘製撈檬汁更添層次。米紙捲製時維持微濕狀態,上桌後盡快食用最佳,避免米紙硬化影響口感。➳ 蝦餅 𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝙲𝚊𝚔𝚎𝚜 蝦滑外層裹住麵包糠現炸,內餡彈牙帶蝦膏鮮甜,蘸泰式梅子醬更開胃。➳ 炭燒豬頸肉 𝙲𝚑𝚊𝚛𝚌𝚘𝚊𝚕-𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝙽𝚎𝚌𝚔 豬頸肉,油脂與炭香二重奏,焦糖脆皮亦保留肉汁。炭燒時反覆刷上秘製醬汁,琥珀色焦脆表層,肉質軟嫩帶淡淡煙燻香。➳ 海南雞飯 𝙷𝚊𝚒𝚗𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚁𝚒𝚌𝚎 雞肉以海南文昌雞為藍本,先蒸後冰鎮保持皮爽肉滑。雞油飯靈魂暴擊,粒粒分明帶椰香,兩醬豉油薑蓉黃金比例,味覺衝擊。 ➳ 越式綜合牛肉湯粉 𝚅𝚒𝚎𝚝𝚗𝚊𝚖𝚎𝚜𝚎 𝙼𝚒𝚡𝚎𝚍 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚂𝚘𝚞𝚙 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎 湯底以牛

➲ 旺角 Cosy

𝙲𝚑𝚊𝚛𝚌𝚘𝚊𝚕-𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝙽𝚎𝚌𝚔

➳ 海南雞飯
𝙷𝚊𝚒𝚗𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚁𝚒𝚌𝚎

➳ 越式綜合牛肉湯粉
湯底以牛骨、牛腩熬製,清澈卻濃郁,飲完喉嚨無口渴感。半熟肥牛肉牛丸雙拼,河粉嗦湯力強,啖啖吸盡精華。

➳ 斑斕椰汁冰
𝙿𝚊𝚗𝚍𝚊𝚗 𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙲𝚘𝚌𝚘𝚗𝚞𝚝 𝙼𝚒𝚕𝚔
新鮮斑斕葉手榨汁,與椰奶比例調和,甜度克制,尾韻帶草本清香,南洋風甜品飲。

➳ 泰式奶茶
𝚃𝚑𝚊𝚒 𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚒𝚕𝚔 𝚃𝚎𝚊
茶葉選用泰國手標紅茶,反覆拉茶去除澀味。口感絲滑不過甜,建議點「少甜走冰」突顯茶韻。

COSY
太子西洋菜南街196號地舖

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #旺角美食 #越南湯河 #pho #海南雞 #蝦餅 #椰汁冰 #斑斕 #cosy #東南亞 #越泰 #炭燒
#pb食在太子 #pb越南菜系列 太子人氣文青越南菜🇻🇳今次想介紹呢間位於旺角T.O.P.商場附近 近太子個邊嘅文青越南菜🤪 店內環境唔大 裝修以木系為主 好文青😍 平日夜晚去到都滿哂座 仲一直有客人 人氣十足 建議想試嘅朋友仔可以先打電話book枱🥰 除左太子店 佢係長沙灣仲有一間度店👍🏻.晚市套餐有15款選擇 包括飯類、撈檬、湯河等😋 價錢$67-$98不等 包熱檸水/檸菜/奶茶一杯 幾抵食👍🏻 比較特別嘅會有咖喱脆皮牛腩飯、冬蔭功海鮮燴飯等😍 散叫仲有唔少越式小食、米紙卷、越式三文治等 幾多選擇🥰🔹蕉葉五味燒雞肉飯🐣燒雞肉、飯份旺都幾多 女仔未必食得哂🥰 雞肉燒完唔係好乾身 但又唔係好嫩滑 味道偏淡🤪 🔹蕃茄蝦頭膏扎肉湯飯🍅推介❤️ 湯底用左蕃茄、蝦頭膏成 望落已經好吸引😍 飲落幾鮮甜 蕃茄味、蝦頭膏味好夾 又唔會煮到好杰身 剛剛好👍🏻 入面有好多蕃茄、扎肉 飯嘅份量同樣好多 整體幾好食😋🔹串燒(牛)🐮套餐加$40可配2串串燒 串燒有豬 / 牛 / 雞選擇😍 今次試左牛串燒 食落有微微沙嗲味 不過略嫌有少少乾身🤪. 整體✨ 呢間位於太子嘅越南菜裝修以木系為主 好文青🤪 店內環境唔大
#pb食在太子 #pb越南菜系列
太子人氣文青越南菜🇻🇳
🔹蕉葉五味燒雞肉飯🐣

🔹蕃茄蝦頭膏扎肉湯飯🍅

🔹串燒(牛)🐮

整體✨ 呢間位於太子嘅越南菜裝修以木系為主 好文青🤪 店內環境唔大 平日夜晚去到都滿哂座 人氣十足😍 晚市套餐有15款選擇 價錢$67-$98不等 幾抵食👍🏻 食物質素唔錯 份量又大份 唔怪之得咁受歡迎🥰

COSY (太子)
2025-05-19 45 瀏覽
香港嘅越南餐廳宜家裝修已經現代咗好多已經唔再係竹葉、草帽元素都可以係白色大門非常文青feel一個2人餐已經夠飽飽必飲斑蘭椰汁冰粉綠色係令人好開心嘅顏色香濃幼滑斑蘭同椰汁味好平衡加少少錢升級真係好值得番茄蝦頭膏海鮮湯河起碼用咗半個鮮茄落去煮蝦頭膏味慢慢浮出嚟濃淡度剛好唔會口渴小食青口用上蒜蓉、青檸、牛油清淡得來又滋味記得連埋殼上面啲牛油汁一齊食雞肉米紙卷蔬菜爽脆非常新鮮豬扒飯嘅肉煎得夠乾身鮮製蔥油更顯蔥香
香港嘅越南餐廳
宜家裝修已經現代咗好多

已經唔再係竹葉、草帽元素
都可以係白色大門

起碼用咗半個鮮茄落去煮
蝦頭膏味慢慢浮出嚟
濃淡度剛好
唔會口渴

小食青口用上蒜蓉、青檸、牛油

清淡得來又滋味
記得連埋殼上面啲牛油汁一齊食

雞肉米紙卷
蔬菜爽脆

非常新鮮

豬扒飯嘅肉煎得夠乾身

鮮製蔥油更顯蔥香
2025-05-09 34 瀏覽
位於太子西洋菜南街嘅泰越菜餐廳Cosy真係好令人驚喜🌟 食物好足料,而且價錢實惠,CP值高!💰推介慢煮紅酒燴牛尾配飯🍖,紅酒汁香濃,牛尾炆得極腍,配上紅蘿蔔真係好好食😋豬頸肉木瓜沙律🥗材料非常足,豬頸肉燒得香脆,仲有淡淡嘅香茅味!再來佢哋嘅泰式船粉🍜湯頭香濃,裡面有正宗手打牛丸同新鮮牛肉,真係無得輸!另外,惹味胡椒蝦🍤非常香口,伴碟胡椒炸蒜配飯一流!最後,記得試下佢哋的消暑飲品,檸檬薏米水🍋同檸檬柚子梳打🥤,清熱又解渴! #太子美食#旺角美食#泰越菜#hkfoodie#hkig

2025-05-09 34 瀏覽

2025-05-04 12 瀏覽
五一黃金周真係好逼呀!🤯 尤其係旺角,真係人山人海!🌊 想搵間餐廳舒舒服服咁食餐飯都難過登天!🥲 不過皇天不負有心人!我竟然比我搵到間隱世小店 - Cosy!✨Cosy 嘅裝修真係好有格調!😍 以大地色為主調,加上柔和嘅燈光💡,充滿文青cafe嘅感覺!😌 我初初以為係比人嘆咖啡☕️食cake🍰嘅Cafe,點知原來係食越南嘢🇻🇳!真係估佢唔到!😮一坐低,店員就送上餐牌,服務態度好好!👍🏻 我哋叫咗個炭燒豬頸肉同鮮蝦米紙卷做前菜。炭燒豬頸肉🐷:豬頸肉燒得啱啱好,外脆內嫩,肉汁豐富,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,真係好開胃!🤤 我哋兩個女仔都爭住食!😋鮮蝦米紙卷🍤:米紙卷皮薄餡靚,入面有新鮮嘅蝦仁🦐、爽口嘅蔬菜🥬同埋香噴噴嘅花生🥜,口感豐富,清新又健康!🌿主菜方面,我哋叫咗上等手切牛柳金邊粉同咖喱脆皮牛腩飯。上等手切牛柳金邊粉🍜:牛柳切得厚薄適中,肉質鮮嫩,湯底清甜,金邊粉爽滑彈牙,配埋香菜🌿同埋芽菜🌱,真係好正宗嘅越南風味!🇻🇳 我忍唔住飲晒成碗湯呀!😋咖喱脆皮牛腩飯🍛:咖喱汁香濃惹味,帶有少少椰奶🥥嘅香味,脆皮牛腩外脆內軟,牛腩炆得夠腍,入口即化!🤤 配埋白飯🍚一齊食,真係超級滿足

主菜方面,我哋叫咗上等手切牛柳金邊粉同咖喱脆皮牛腩飯。

咖喱脆皮牛腩飯🍛:咖喱汁香濃惹味,帶有少少椰奶🥥嘅香味,脆皮牛腩外脆內軟,牛腩炆得夠腍,入口即化!🤤 配埋白飯🍚一齊食,真係超級滿足!💯

最後當然唔少得飲品啦!我哋叫咗越南滴漏咖啡☕️同龍眼冰🍹。

越南滴漏咖啡☕️:咖啡味香濃,帶有少少甜味,真係好啱我口味!👍🏻 慢慢咁睇住咖啡滴落杯入面,真係好治癒呀!😌

龍眼冰🍹:龍眼肉清甜多汁,冰凍解渴,啱晒依家咁熱嘅天氣!☀️

2025-05-03
  • 炭燒豬頸肉
  • 手切牛柳湯粉
2025-05-03 14 瀏覽
好友約我去位於太子西洋菜南街196號地舖的《Cosy》食晚飯,環境舒適,坐得舒服。我地點左2個Cosy套餐+2個小食:🥢Cosy 套餐:📍蕉葉五味燒雞肉飯 $70 配蜂蜜柚子梳打(凍)$20雞肉用蕉葉包住嚟燒,外皮有焦香,裏面仍然保留住嫩滑好味;蜂蜜柚子梳打清爽好飲。📍馬拉椰香雞湯粉 $78 配 班蘭椰汁冰 $20湯底椰子味香濃,馬拉雞雞肉嫩滑好味,金邊粉爽滑好食;班蘭椰汁冰清甜好味,椰汁味香濃又帶著班蘭的香氣。🥢小食:📍蒜香牛油雞翼(兩隻)$25大大隻雞翼炸得金黃香脆,雞肉嫩滑可口。📍惹味楜椒蝦 $60楜椒蝦有6隻,用楜椒碎鋪在蝦上,隻隻蝦都有蝦膏,食上嚟有少少辣,好惹味呀!

我地點左2個Cosy套餐+2個小食:

🥢Cosy 套餐:
📍蕉葉五味燒雞肉飯 $70 配蜂蜜柚子梳打(凍)$20

📍馬拉椰香雞湯粉 $78 配 班蘭椰汁冰 $20

🥢小食:
📍蒜香牛油雞翼(兩隻)$25
大大隻雞翼炸得金黃香脆,雞肉嫩滑可口。

📍惹味楜椒蝦 $60
  • 班蘭椰汁冰