2019-10-12 58 瀏覽
這間自家經營的小店,入到去白色裝修,很清雅,溫暖的感覺,播放著輕音樂,令人放鬆。餐牌上有很多越式的食物🍜🍲🥢火車頭湯粉($52)加底($5)份量非常十足,很有牛肉味,湯汁有雞汁或牛肉汁選擇。服務員很好,會另外裝碗湯給我們。湯汁很鮮甜,不油,沒有味精。性價比高。🥢香煎魚餅檬粉($40)🍲檬粉非常大碟,配有超級多炸蒜,九層塔,青瓜及蘿蔔絲等配料,按喜好加入魚露,魚餅有少許辣,但幾惹味。整體而言,雖然是小店,但無論服務員的服務態度及食物質素都非常高,值得再食。

🥢火車頭湯粉($52)加底($5)

🥢香煎魚餅檬粉($40)🍲

2019-10-08 105 瀏覽
好有愛既一間小店,爸爸媽媽忙住係廚房煮菜,女女好細個但係都幫手出菜,見到尼個畫面真係滿滿的愛,係家既感覺呀🥰🥰野食都超高水準,海南雞好滑夠哂味真係好好食,湯底夠哂入味既雞湯,簡單但係好高汁😇火車頭有牛丸、生牛肉,熟牛肉加蘿蔔,牛肉非常入味,牛丸非常彈牙,份量都算多,👦🏻都覺得不錯唷🤪最後小食串燒岩岩好,肉唔會好柴好惹味呀,尼個串燒真心好食呀,仲有🧒🏽超級喜歡既春卷呀,滿滿的餡,咬落去好滿足呀👅💦💦💦💦💦走既時候同佢地講唔該佢地仲係咁多謝返我地,我諗我地都真的都需要多一點點愛🥰謝謝佢地係尼個時刻畀左一個咁有愛既晚餐時間我地🥰睇埋個價錢,嘩性價比好高,大大力推畀大家呀🤗🤗🤗🤗🤗
海南雞湯粉

火車頭湯粉

串燒拼盤

海南雞湯粉
火車頭湯粉
串燒拼盤
2019-10-03 792 瀏覽
個人幾鍾意支持一些自家形式嘅小店 長沙灣呢間Cosy 比人感覺非常溫暖 非常有家的味道 小店主打越南風味食物 一於光顧表示支持餐廳以白色為主題 顏色簡約明亮 俾人一種好乾淨好舒服嘅感覺 店舖雖小 但勝在夠溫暖 牆上有窩心設計 可供食客手機充電小店只有一對夫婦在店舖打理 並沒有聘請額外的員工 店內還有他們的女兒放學在做功課 好溫馨既場面唷我還留意到夫婦會向每位食客詢問食物質素如何 有什麼需要改善的地方 呢種精益求精嘅態度 真係令我好感動生牛肉湯粉$40 先嘗嘗湯底 湯底清澈不油膩 而且有好重嘅牛味生牛肉片在熱湯中浸熟 所以肉質非常嫩滑 一點也不鞋口 肉味重 牛片脂肪平均細膩 有入口即溶嘅效果除咗粉之外 還加了洋蔥條,芽菜及香蔥 配菜嘅清甜爽脆是越南粉麵嘅一大特色 味道相當正宗蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉$50真材實料味道真實 用咗原個新鮮蕃茄去淆製湯底 味道酸甜而且開胃 仲有陣陣蝦的鮮味 非常出色的一個湯底配料方面有青口 章魚 海蜆 鮮蝦 全部都係海鮮 鮮味十足另外單點咗兩杯嘢飲 凍檸茶及凍檸蜜 味道不會太甜 整體食物質素相當高質 環境舒適 價錢亦相當便宜 是一家非常值得支持的小店

生牛肉湯粉$40

先嘗嘗湯底 湯底清澈不油膩 而且有好重嘅牛味

蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉$50

配料方面有青口 章魚 海蜆 鮮蝦 全部都係海鮮 鮮味十足

2019-09-29 89 瀏覽
呢間係家庭式嘅餐廳,鋪頭雖然好細,但係都坐得舒服。越南菜最出名就係湯粉,佢地提供好多唔同嘅款式,牛丸、扎肉、牛肉、生牛肉等等...而我諗唔到食咩好,就叫咗生熟牛肉湯粉,個面底仲可以自己揀添,我就揀咗金邊粉,熟牛肉係牛腩嚟嘅,食落都好林唔太硬,啲生牛肉係熱湯入面浸一浸就食得,洋蔥同埋香菜嘅份量都好多。另外仲叫咗小食,有好出名嘅牛油雞翼,好香牛油同蒜香味,仲叫咗好出名嘅炭燒豬頸肉,爽滑彈牙,好易咬,最後加多一碟油菜,又係用蒜香炒嘅,十分之香。飲品叫左青檸檸檬薄荷梳打,入面仲有新鮮嘅薄荷葉,好清香!
呢間係家庭式嘅餐廳,鋪頭雖然好細,但係都坐得舒服。
My sister and I heard there is a “Cosy” little restaurant newly opened in Cheung Sha Wan serving Vietnamese好用心嘅一間小店, ❤️ its Butter Chicken Wings. Overall generous portion!! With a menu full of Vietnamese, I spotted the Thai Boat Noodle 泰式船面 (‘Guay Jub’, Pepper Clear Soup), which was our final choice when we ordered. With any good noodles, we start with its broth. The broth was clear, had a strong peppery taste and some asian medicinal/ herby aroma, we liked it. I appreciate how we could pick b
Thai  Boat  Noodle  (Clear  Pepper Soup)

I appreciate how we could pick between flat noodles 河粉, ‘mong’ noodles 檬粉 and thai noodles 金邊粉. Combination was excellent, beef balls were juicy, beef was okay, but could be more tender.
Worthy to mention is the yummy crispy pork skin, literally the cherry on top!

Char-Grilled  Pork  Neck

Chunky bites of the Chargrilled Pork Neck was delicious.
I particularly loved that it’s thick cut. Intertwined with meat and fatty, every bite was heavenly. Although I really would prefer it’s marinate to be less sweet...

Butter  Chicken  Wings

I would think these are one of the best Butter Chicken Wings I’ve had thus far...
batter was buttery and soft, the chicken wings was really huge , 啖啖肉 and steaming hot, oishiiiii , MUST TRY

I spotted Food Panda bags... I’m over cloud 9 it does delivery because I would definitely order takeaway on a lazy day!

2019-09-29
Char-Grilled  Pork  Neck
Butter  Chicken  Wings
  • 牛油雞翼  Butter  Chicken  Wings
2019-09-28 52 瀏覽
湯粉有得揀河粉 金邊粉同蒙粉我就揀左幼身d嘅金邊粉湯頭好鮮甜 食越南河我就鐘意加曬d青檸同辣椒 成件事惹味好多👍🏻熟牛肉湯粉牛肉應該係用左腩位 煮得10分好 完全唔會靭❤️生熟牛肉湯粉生牛肉就好嫩滑同鮮味👍🏻蒜香牛油雞翼雖然雞翼係炸嘅 但唔會油膩 一人一隻岩岩好😆炭燒豬頸肉燒得好好 好juicy 正👍🏻👍🏻蒜香油菜個炸蒜令平平無奇嘅生菜昇華左 👍🏻👍🏻凍檸檬蜂蜜感覺健康又好飲😂凍青檸檬薄荷梳打酸酸甜甜好開胃

湯粉有得揀河粉 金邊粉同蒙粉

凍青檸檬薄荷梳打
酸酸甜甜好開胃
  • 炭燒豬頸肉
  • 生牛肉湯河
蘇屋邨附近新開左間主打特色越南/ 泰國菜餐廳COSY, 成個menu都係街坊價大部分只係50蚊樓下好抵食. >泰式船河 (HKD45)湯底味道鮮味, 大碗過喺泰國食嘅船麵好多(人地係一碗一啖), 牛丸同牛肉夠, 河粉完全唔油而且份量算多, li個價錢已包飲品架勁抵食!!好過自己煮.>香茅豬扒撈檬 (HKD42)我地無睇錯吧! 碟撈檬會唔會咁大碟?超大把炸蒜, 蘿蔔, 青瓜絲, 九層塔, 自己按喜好加入魚露後撈匀, 非常開胃, 厚郁的香茅豬扒煎得好脆, 每一口都超鬆軟, 個人認為係必食之選👍🏻.>扎肉米紙卷兩件 (+HKD10)咁大件米紙卷一啖係食唔哂嘅, 沾了點水嘅越南米紙包住撈檬嘅主角加埋西生菜同扎肉, 點魚露食加多份juicy同味道. 最啱一人一件開心Share!>熱檸水店家使用大size熱杯, 實唔會唔夠喉.>可樂Amazing罐裝可樂竟然唔使加錢呢😍.>對牆嘅座位更貼心安裝左叉電頭👍🏻.

泰式船河 (HKD45)
泰式船河午餐
泰式船河

香茅豬扒撈檬 (HKD42)
香茅豬扒撈檬

扎肉米紙卷兩件 (+HKD10)

熱檸水

店家使用大size熱杯, 實唔會唔夠喉.
可樂
午餐- 汽水

Amazing罐裝可樂竟然唔使加錢呢😍.
對牆嘅座位更貼心安裝左叉電頭👍🏻.

2019-09-28
泰式船河午餐
香茅豬扒撈檬
午餐- 汽水
  • 扎肉米紙卷
2019-09-27 407 瀏覽
星期五我個friend又喺長沙灣返工,所以可以一齊食晏😊。今次到我行去佢嗰邊搵食,佢話同事講起有間新開越南嘢,我哋又去試下先。位置近蘇屋邨,地鐵站出向上行10分鐘到就到,唔難搵,因為只要行到尾再轉左就係。下午一點去到坐滿哂人,不過好彩有位,店舖好細,我估最多只可以坐廿人到,但好光猛好整潔,亦唔會話太逼👍,而且冷氣充足,行完嚟真係有點熱嘛。呢到有Lunch Menu,有五六款粉揀,撈檬同湯粉都有,包基本飲品,另外加$10可以有一款小食。我哋一人叫咗碗粉,加咗一樣小食同一份三文治🥪。🐂生牛肉湯粉($45),唔記得叫走蔥添,有好多配料洋蔥、芽菜、薄荷葉等等,望落好吸引!湯頭入味,唔濁,夠熱好飲,唔係味精,飲完唔會口渴。生牛肉份量都唔少,但要襯熱淥熟佢,肥牛味道都唔錯,食到牛肉味👍。碗粉份量就唔算大,不過都夠飽。🦐🦑海鮮蕃茄蝦頭膏湯檬($55),朋友食呢個,我就試咗啖都ok,食到蕃茄味🍅。朋友讚食得出個湯唔係用茄膏開🙅🏻‍♀️🥫,佢落埋辣椒🌶️食,成個湯飲哂。海鮮份量唔孤寒,有兩隻青口同堆蝦仔、魷魚仔同蜆仔,雖然大部份都比較細粒🙈。小食要咗香煎魚餅(3件)(+$10),都幾抵食。估唔到魚餅都幾辣,

小食要咗香煎魚餅(3件)(+$10),都幾抵食。估唔到魚餅都幾辣,好似唔係出面啲汁,而係魚餅本身,但好惹味🤤。

另外大食嘅我哋仲嗌咗份🥖越式豬扒三文治($45),叫嘅時候一直幻想係公司三文治嘅樣,但嚟到就發現係喎係越式法包先啱!佢個名有啲誤導😂,一條法包仔潛艇切開咗三嚿,有好多餡,包括蘿蔔絲、蕃茄同生菜,但塊🐷豬扒就細咗啲。本身見到法包就變咗無乜期待,因為驚會好硬,但一食就發現同我想像中完全相反,佢個包係脆到好似食緊生菜咁!好爽好正,個包配埋啲餡好好食😋,所以兩三啖食完唔夠喉。呢個強烈推介👍👍👍。

最後飲品我哋各自都加咗$8轉特飲,青檸薄荷梳打同咸檸檬七喜。前者係我叫嘅,好清新同解渴,唔會太甜,非常唔錯😊。

總括嚟講,認真我無諗過呢間小店嘅食物質素咁好,用心製作,絕對唔會比大舖或連鎖店遜色,其中生牛肉湯粉同越式豬扒三文治真係好出色😋,價錢亦都相宜。店員一腳踢但都好友善,餐廳環境細細,但有一份小清新🍃嘅感覺,其中可能係因為我隔離個藍芽音響播緊啲流水聲,真係好有feel。唯一有啲可惜係位置有點吊腳,但如果嚟開長沙灘呢頭,真係可以試吓呢間小店🇻🇳👍。
2019-09-27
  • 生牛肉湯河
  • 越式豬扒三文治
  • 香煎魚餅
在長沙灣開了一家小店 是售賣船河的餐廳🥣店鋪裝修比較簡約 是小清新風格挻涼快的在單人坐位那邊還有充電位提供 挻貼心的感覺一個人食也不怕與別人拼桌 看餐牌發現挻多選擇快快點個午餐食才行 起床未食東西有點肚餓🤤🤤·泰式船河 HKD$45 裡面有牛肉/牛丸做配菜 湯底味道挻香有微微辣味肉質挻嫰不會感到韌口 船河比較易吸水要快點食·越南漏咖啡 HKD$10(跟餐價)加了這個咖啡發現挻特別的 滴漏咖啡竟然很便宜發現有驚喜耶 可以自行決定熱/凍飲挻不錯呢~·蒜香牛油雞翼 HKD$20 雞翼控的我當然要點來試試看 新鮮做出來很熱味道很香 咬落去脆卜卜的口感 肉汁很多😍😍這個位置在蘇屋邨對面 意想不到經過去食有驚喜而且價錢不太貴 性價比不錯 靜靜表示很喜歡❤
在長沙灣開了一家小店 是售賣船河的餐廳🥣
店鋪裝修比較簡約 是小清新風格挻涼快的
在單人坐位那邊還有充電位提供 挻貼心的感覺

一個人食也不怕與別人拼桌 看餐牌發現挻多選擇
快快點個午餐食才行 起床未食東西有點肚餓🤤🤤

·泰式船河 HKD$45

裡面有牛肉/牛丸做配菜 湯底味道挻香有微微辣味
肉質挻嫰不會感到韌口 船河比較易吸水要快點食

·越南漏咖啡 HKD$10(跟餐價)

加了這個咖啡發現挻特別的 滴漏咖啡竟然很便宜
發現有驚喜耶 可以自行決定熱/凍飲挻不錯呢~

·蒜香牛油雞翼 HKD$20

雞翼控的我當然要點來試試看 新鮮做出來很熱
味道很香 咬落去脆卜卜的口感 肉汁很多😍😍

這個位置在蘇屋邨對面 意想不到經過去食有驚喜
而且價錢不太貴 性價比不錯 靜靜表示很喜歡❤

2019-09-27
10 分鐘 (堂食)
2019-09-26 89 瀏覽
不嬲都覺得越南粉係小店先做得好味,最近長沙灣蘇屋村附近開咗間小清新簡約風格嘅越南菜餐廳。🇻🇳平日午市去食坐滿大半人,員工老闆同客人笑語閑談,氣氛舒服 。嗌咗生牛肉湯粉,飲一啖湯底已經知道依碗粉好好食,湯底濃郁,熬足一日一夜,牛骨味道完全滲入依碗望似清淡嘅湯底。生牛肉生熟度剛好,非常嫩滑😋湯底完全係可以飲曬佢,老闆話希望做到好似日本拉麵店咁每個客人都可以食曬碗麵、飲曬碗湯。就算係其他雞湯番茄湯都一樣可以飲,絕對唔會飲完口乾個種味精湯。🌟🌟另外追加小食絲網春卷同串燒豬,絲網春卷好有驚喜😍,平時我已經好鍾意食春卷,依個絲網控制得岩岩好,炸完岀黎又薄又脆,完全唔油膩,可以配合魚露一齊食😋👍🏻👍🏻非常推薦依間越南小店比大家👍🏻,真係好有心做每一碗粉麵價錢非常抵食,大約$40至$50一碗粉

非常推薦依間越南小店比大家👍🏻,真係好有心做每一碗粉麵

價錢非常抵食,大約$40至$50一碗粉
2019-09-24 98 瀏覽
聽聞長沙灣新開左間唔錯的越南餐廳,心血來潮就帶媽咪過來食。@@海鮮番茄蝦頭膏湯檬$50 ~ 認真講從未見過媽咪食湯粉麵會飲左大半碗的湯, 一路食媽咪都一路讚好鮮甜唔咸食完唔口乾,唔係味精湯。下午茶餐兩set@@牛油雞翼2隻 +迷你撈檬$32 《凍檸茶加$2》@@迷你拼盤 (春卷2條,香煎魚餅2件,牛油雞翼1隻,串燒豬一串) 《凍檸茶加$2》個牛油雞翼冇得頂,老細話佢自己親自開個炸粉漿,食落真係好香牛油和蒜味。迷你拼盤上有個小驚喜,有幾粒自家 醃製的蒜頭,原來老細特登係日本訂蒜頭返來醃,好特別呀!@@炭燒豬頸肉 $42 ~ 好爽口,又有小小炭燒味唔錯唔錯。@@ 牛和雞串燒 $12/一串 ~ 我和媽都覺得牛最好味。呢間新店食物好味,細問下,原來老細以前係帝苑越南菜到做過,唔怪得食物咁出色啦!
聽聞長沙灣新開左間唔錯的越南餐廳,心血來潮就帶媽咪過來食。

下午茶餐兩set
@@牛油雞翼2隻 +迷你撈檬$32 《凍檸茶加$2》

@@ 牛和雞串燒 $12/一串 ~ 我和媽都覺得牛最好味。

2019-09-24 85 瀏覽
今日去左COSY食越南野起長沙灣C2出口行一陣就到,唔難搵👍午餐好抵食,幾十蚊包飲品仲可加小食😍同朋友叫左個海南雞粉同海鮮番茄蝦頭膏湯檬加一堆小食同菜😂好大食但個海鮮番茄蝦頭膏湯檬就真係好特別,一拎過黎就好香蝦膏味,到食時仲發現有一舊舊蝦膏,像手指頭般大,一啖一舊,挺滿足的🤪小食的話,我極推介絲網春卷同雞翼,熱點很高,拎到黎掛住吹水未食,過了5分鐘有多先食😅,但食落去仍然熱辣辣,仲炸得好脆口又唔油膩,落左點功夫的👍而且,牆壁上仲有叉電位,服務又好,真正體貼客人又享受~
今日去左COSY食越南野
起長沙灣C2出口行一陣就到,唔難搵👍

而且,牆壁上仲有叉電位,服務又好,真正體貼客人又享受~
  • 海鮮蝦頭膏湯檬
  • 小食拼盤
2019-09-22 170 瀏覽
新開越南菜餐廳,位於長沙灣蘇屋村對面!雖然鋪仔細細,但食物款式種類都算多,大約8點去到,店內已經坐滿人😲叫左一碗生牛肉湯河加一碟網絲春卷,超級低食!真係超級低!湯河一碗只需$40,除左係小店,真係搵唔到呢個價🤩繼續支持小店👍🏻生牛肉湯河:絕對足料,牛肉量多,唔會因為呢個價錢而比唔足料,湯頭夠濃,但唯獨唔夠酸味,越南河一向湯頭會帶微微青檸酸味,但落左青檸汁都覺夠唔足夠,不過整體都屬於中上之作👍🏻絲網春卷:每次食越南菜我都必叫春卷!因為果種脆口口感真係佢先有,而呢間做得都唔錯,炸得岩岩好,入面又足料,包埋生菜食就唔怕油膩,簡直一流!

2019-09-21
5 分鐘 (堂食)
2019-09-18 130 瀏覽
簡約裝修西餐廳既外觀,但越南菜餐牌🤣,餐廳內環境舒服,聽著輕音樂黎食越南餐,有別一番風味,地方需小但真係一應俱全,老闆超誠意既越南菜,親自出馬下廚,你叫餐佢就現叫現做有開放式廚房一眼睇曬
上兩個禮拜見到有新試業,拎咗外賣紙一直冇機會嘗試,今日星期六終於試到。小店以家庭式經營,主打越泰粉麵,午餐有多款粉面選擇,可另加小食特飲。價錢大約五,六十蚊左右。用料味道環境均都睇得出店主好用心製作。今次叫咗生牛肉湯河同泰式船河,兩款湯底味道濃郁正宗,配料新鮮,各有特色。即炸米網春卷,魚餅外脆內軟。越南滴滴咖啡好好飲。店員服務態度良好,各樣野都比其他連鎖店好味好多👍🏻👍🏻誠意推介,物超所值🥳

炸魚餅春卷
炸魚餅春卷