2021-07-10 21 瀏覽
《週末放鬆好去處》捱左成個星期終於嚟到weekend!一定要好好放鬆吓獎勵自己~今日嚟咗觀塘近海濱公園嘅一間餐廳食lunch,呢度嘅店舖面積雖然唔大,但係客人流量都幾多~🤍全日早餐($74)一向貪心又有選擇困難嘅我最鍾意就係食all day breakfast可以咩都唔使諗~好開心見到呢度嘅全日早餐有哈密瓜,而且仲係凍冰冰好清涼,仲專登切咗做一粒粒一前一後咁樣擺,好有心思!🤍蒲燒鰻魚飯($88)鰻魚嘅份量唔算話太多,不過就燒得好入味一啲都唔腥,呢個蒲燒鰻魚飯仲有少少特別嘅地方就係佢有三片燒咗嘅玉子伴碟,顏色鮮艷令到個賣相加分之餘又可以多樣配菜送飯食~🤍抹茶鮮奶($42)呢杯抹茶鮮奶香得來又唔會覺得有抹茶嘅苦澀味,甜度適中🤍鮮忌廉朱古力($42)鮮忌廉係即場打出嚟,絕對唔馬虎,而且鮮忌廉溝埋朱古力真係一個絕配~呢度嘅食物質素唔錯,而且價錢都好親民,不過美中不足就係佢只係得一個店員,所以上菜速度有啲慢,而且需要我哋自己去出面攞嘢食,所以可能食食吓嘢就要戴返口罩出去,不過由於週末嘅下晝我哋都比較得閒,所以我哋就唔介意呢樣嘢,反而覺得可以慢慢坐喺度傾吓計都唔錯😆💰人均消費:約$100
《週末放鬆好去處》

🤍全日早餐($74)

🤍蒲燒鰻魚飯($88)

🤍抹茶鮮奶($42)
呢杯抹茶鮮奶香得來又唔會覺得有抹茶嘅苦澀味,甜度適中

🤍鮮忌廉朱古力($42)

💰人均消費:約$100
2021-07-09 12 瀏覽
原來公司附近有間小小的角落cafe位置不算多 星期五lunch都坐滿但如無位都可以選擇外賣 會有折扣手.1) 蒲燒鰻魚飯鰻魚燒得不錯 不會太乾太燶醬汁調味都很對口味旁邊有少許沙律做伴碟整體都算不錯可惜是玉子蛋的邊位有點太焦.2) 蜂巢咖啡有凍或熱可選這個是凍的 是凍牛奶 本身沒有冰旁邊是熱的咖啡牛奶上面是一匙的蜂巢蜂蜜把這幾種食材混合起來便可味道帶點微甜 挺香滑的木盤上的咖啡豆形小蛋糕(?!)則不太吃得出它的味道
原來公司附近有間小小的角落cafe

旁邊是熱的咖啡
牛奶上面是一匙的蜂巢蜂蜜
把這幾種食材混合起來便可
味道帶點微甜 挺香滑的
木盤上的咖啡豆形小蛋糕(?!)
則不太吃得出它的味道
💁‍♀️ 圖片展示美食為:All Day Breakfast HKD 74Grilled Eel with Rice HKD 88Grilled Teriyaki Chicken with Rice HKD 78Ice Matcha Latte HKD 42Hot Caffe Latte HKD 38.👽 大媽今次黎到呢間超人氣CAFE!短短時間開左咁多間分店,一定要試下呀!.👀 黎到CAFE就當然要食個全日早餐啦!而呢度最出名、侵佔IG各頁面附有嘅原條蜜瓜嘅ADB,絕對係必試呀!大媽終於試到啦 🤩 真係一整條蜜瓜放起面前,再配上其他食材,超足料!而價錢非常划算,性價比超高!.😃 最好奇之處係,呢度仲要有日式風味嘅美食,點選左蒲燒鰻魚飯同日式照燒雞扒飯。.鰻魚飯D汁醬真係令人不停刨飯食呀 🤤 而鰻魚係肥美肉厚,並非薄切切嘅呢。.至於雞扒飯就真係超足料,竟然有三塊咁多!放心完全無雪藏味,仲要有少少香煎嘅味,配上照燒汁又係超好送飯之選 😆.😌 一路嘆美食,一路嘆咖啡,仲可以咁HEA,真係人生一大樂事呀 ❤️.

💁‍♀️ 圖片展示美食為:
All Day Breakfast HKD 74
Grilled Eel with Rice HKD 88
Ice Matcha Latte HKD 42
Hot Caffe Latte HKD 38

Grilled Eel with Rice

5 分鐘 (堂食)
2021-07-08 20 瀏覽
無論收工定放假,觀塘我都成日去,因為觀塘工廈又多野食,多野玩,好方便,今日去開工廈囉野,經過見到哩間CAFE😏見唔多人,所以就諗住座低靜靜地同男朋友食個LUNCH!食物方面:⚪️蒲燒鰻魚飯鰻魚唔算好厚有二塊,但好香應該係焗熱左,有埋汁撈飯唔錯,沙律汁酸酸地好開胃👍🏻⚪️全日早餐好豐富既ALL DAY,密瓜好甜好正😘蛋好滑,腸仔都煎得好脆,整體都好好食!⚪️抹茶鮮奶唔會好甜,都保留到抹茶既少少苦澀味,唔錯🙌🏻⚪️蜜桃茶唔甜凍冰冰好岩夏天飲!整體方面:餐廳地方比較細,只有幾張枱,但我星期日下午去都唔算好多人所以唔迫,食物全部即叫即整,唔錯!價錢都好合格👏🏻經過哩邊想食D野HEA下真係唔錯既選擇!!
無論收工定放假,觀塘我都成日去,
因為觀塘工廈又多野食,多野玩,好方便,
今日去開工廈囉野,經過見到哩間CAFE😏
見唔多人,所以就諗住座低靜靜地同男朋友食個LUNCH!

食物方面:

⚪️蒲燒鰻魚飯
鰻魚唔算好厚有二塊,但好香應該係焗熱左,
有埋汁撈飯唔錯,沙律汁酸酸地好開胃👍🏻

⚪️全日早餐
好豐富既ALL DAY,密瓜好甜好正😘
蛋好滑,腸仔都煎得好脆,整體都好好食!

⚪️抹茶鮮奶
唔會好甜,都保留到抹茶既少少苦澀味,唔錯🙌🏻

⚪️蜜桃茶
唔甜凍冰冰好岩夏天飲!
整體方面:
餐廳地方比較細,只有幾張枱,
但我星期日下午去都唔算好多人所以唔迫,
食物全部即叫即整,唔錯!價錢都好合格👏🏻
經過哩邊想食D野HEA下真係唔錯既選擇!!
2021-07-04 27 瀏覽
行到鴻圖道的街尾, 便看到這個角落裏的cafe, 牆身用木系的裝飾,很休閒,不過可能位於樓梯底,所以 有點暗淡主要以咖啡為主,所以咖啡menu的選擇比食物的menu選擇多, 蒲燒鰻魚飯($88), 除了有鰻魚之外,還有日式玉子燒,玉子燒甜甜的,配珍珠飯好吃,鰻魚就一般般 全日早餐 ($74)份量適中,最吸睛的是蜜瓜,其他配料不過不失 咖啡點了其中一款signature Coffee,熱天然蜂巢咖啡 ($48),要小心放在匙羹上的蜂蜜會流下來,所以要盡快放入咖啡中, 咖啡加入熱鮮奶再混入蜂蜜, 咖啡香中帶蜂蜜的甜味如果 想要齋啡, Americano($34)都唔錯 ,味道香醇

2021-06-22 843 瀏覽
閏蜜喺觀塘返工,所以我周不時都會去哩區搵下有咩食😋有一間cafe小店,地點唔喺大街大巷,較為隱蔽,勝在人流不算好多,唔洗左排右排同人迫,可以靜靜過一個下午慢活下😊·Lunch Set 配自選餐牌內咖啡/茶類飲品******************************🥓全日早餐 HKD$74估唔到咁好豐富🤩 有煙三文魚🐟、炒蛋🍳、雞扒🐥、腸仔、哈密瓜🍈、牛油多士、沙律菜🥗當中最特別嘅莫過於😻哈密瓜肉!顏色又靚又香甜,增添左一份清新感😚 個人好欣賞炒滑蛋🍳 好高質! 半熟滑蛋中夾雜好多蛋汁😍 好juicy食到舐舐脷😋·🥗慢煮無激素雞胸雜菜沙律 HKD$72又係為我而設😂 為咗更清新🍃 我仲特別order走醬😆 雜菜沙律好新鮮,沙律菜充滿水份💦個慢主無激素雞胸好好食😋 用咗慢煮方法整,果然可以令雞胸肉肉質更嫩滑🤩完全唔會有嚡既口感,沙律都整到咁好食,抵讚👍·🍯天然蜂巢咖啡咖啡☕、奶🥛、蜂蜜🍯以一式三分奉上, 可以俾你自行調配出專屬既特色咖啡👍蜂蜜味道清甜☺ 加入咖啡內感覺比平常的咖啡近易入喉。·🍋果皮冰凍檸檬冷泡茶甜度低且帶點點果皮香味😚 夏天飲最適合不過。

閏蜜喺觀塘返工,所以我周不時都會去哩區搵下有咩食😋

Lunch Set 配自選餐牌內咖啡/茶類飲品

🥓全日早餐 HKD$74

🥗慢煮無激素雞胸雜菜沙律 HKD$72

完全唔會有嚡既口感,沙律都整到咁好食,抵讚👍
🍯天然蜂巢咖啡

蜂蜜味道清甜☺ 加入咖啡內感覺比平常的咖啡近易入喉。

🍋果皮冰凍檸檬冷泡茶

甜度低且帶點點果皮香味😚 夏天飲最適合不過。
2021-06-12
下午茶
  • 天然蜂巢咖啡
2021-06-20 634 瀏覽
位於鴻圖道尾近麗港城方向既小cafe, 隱身於一個樓梯底下, 自成一閣,地方雖小但精緻 。 整間以木系為主, 感覺溫暖。 cafe 只有十多個位,有一排向牆的位置, 是坐高櫈的, 不過每個位均有電掣和USB 位叉電。這裏的價錢真心很超值, 74蚊 一個all day breakfast + 飲品 , 抵到無朋友 。 而且食物更沒有將貨就價。 大大碟的all day breakfast , 非常豐富。 蛋炒得滑, 腸仔有香草味, 就連麵包也是法式。 最驚喜莫過於那個 哈咪打(哈密瓜), 仲要好有心思,擺得好靚。 我女揀左最貴既lunch set , 浦燒鰻魚飯, 都係88蚊(包飲品) 雖然價錢抵, 但質量好ok, 份量多又好食。個鰻魚飯有2條鰻魚呀🤩 鰻魚肉厚又多肉, 燒汁非常野味, 係個飯粒硬左少少。 不過我女都食哂2杯signature coffee (套餐+15蚊) ☕️Tiramisu coffee層次分別, 最頂層是勁厚實的忌廉配上朱古力粉,仲插左半枝手指餅, 真係成個Tiramisu 甜品咁樣架。 底層就係black coffee。夏天非常熱, 本黎想點另一款凍啡, 店員話

2杯signature coffee (套餐+15蚊)

☕️Tiramisu coffee

底層就係black coffee。夏天非常熱, 本黎想點另一款凍啡, 店員話呢款都可以做凍啡。只要係啡底加上冰粒, 即刻變做一款非常透心涼的凍飲, 夏天都可以品嘗呀。 甚至於當係一款飯後甜品都得呀。

棉花糖朱古力(凍)

大大的一杯凍朱古力, 雖然凍飲但朱古力味依然濃郁, 厚厚的忌廉配上灑滿朱古力粉的棉花糖, 小朋友最愛, 女生不能抗拒。

餐廳用上環保飲筒, 讚👍🏻

原來 #coti 既意思係coffee + time 😉
(阿女同我講架)

除左堂食, 呢度仲有唔少人黎買coffee 或落外賣。餐廳人手不多, 繁忙時間做到無停手,不過仍堅持每個餐同飲品都以靚靚姿態出現👍🏻

Cafe 就係一個放鬆心情的地方, 可以放慢腳步, 細意品嚐。尤其假日, 更係難得的慢活, 所以我唔會介意去等呢幾個字。

香港人, 放鬆d啦。

2021-06-19
2021-06-05 86 瀏覽
<Hong Kong 🇭🇰•Kwun Tong>“咬我唷!IG & 大眾點評呢間咖啡店都算隱世,喺商場角落位置,唔算好多人😂所以環境好清靜舒服😌日式甜麻醬沙律配香煎雞排-$75雞排有兩大大件,煎得兩面金黃,賣相非常吸引唷!沙律菜份量都好多,加埋香香嘅麻醬,好開胃又飽肚!原條鰻魚滑蛋飯-$88鰻魚大件😳滿滿蒲汁唷!除左鰻魚外,仲有滑蛋同沙律菜😚滑蛋入口嫩滑,面頭仲有木魚同紫菜碎,用材同味道都好豐富唷!抺茶鮮奶口感香滑!如果抹茶味再濃啲,我會超級鍾意❤️焦糖布甸咖啡焦糖布甸咖啡既味道幾特別, 香濃嘅咖啡味再有層焦糖,香甜可口唷!而且唔會太甜😝......#chantaljj觀塘#觀塘美食#香港好去處 ##hkcafe#hkcoffee
<Hong Kong 🇭🇰•Kwun Tong>
“咬我唷!IG & 大眾點評

日式甜麻醬沙律配香煎雞排-$75
雞排有兩大大件,煎得兩面金黃,賣相非常吸引唷!
沙律菜份量都好多,加埋香香嘅麻醬,好開胃又飽肚!

原條鰻魚滑蛋飯-$88

鰻魚大件😳滿滿蒲汁唷!
除左鰻魚外,仲有滑蛋同沙律菜😚
滑蛋入口嫩滑,面頭仲有木魚同紫菜碎,用材同味道都好豐富唷!

抺茶鮮奶
口感香滑!如果抹茶味再濃啲,我會超級鍾意❤️

焦糖布甸咖啡
#chantaljj觀塘
#觀塘美食
#香港好去處
##hkcafe#hkcoffee
2021-06-03 68 瀏覽
今日同朋友行吓行吓,嚟到觀塘呢個小角落嘅咖啡室,恰恰位處於樓梯閣下,自成一閣!小小嘅店舖出品都幾精緻,而且仲有多款特色嘅咖啡同飲品,我原本想要杯果皮冰糖檸檬冰泡茶,可惜已經售罄,轉叫天然蜂巢咖啡,一樣有特色!上枱時有一勺蜂巢,非常特別!expresso同埋鮮奶分開上,雖然店家已經預備好份量,但感覺就好似DIY一樣,而且味道唔會太甜,好飲!朋友叫左鮮忌廉朱古力,忌廉又香又滑,朱古力味道非常濃郁,飲完即刻想啜多兩啖!呢度嘅食物行西日fusion,睇下呢款鰻魚玉子飯,鰻魚醬汁濃厚香甜,玉子有蛋香,加埋旁邊嘅沙律菜點綴,真係睇得又食得!蕃茄醬蝦意粉,雖然唔係用上咩海蝦或者大蝦,但係食到唔少蝦肉,粒粒分明,蕃茄汁做得酸甜剛好,份量又夠大。

2021-06-01
2021-05-31 39 瀏覽
經Foodpanda 外賣,起初我擔心是外送員的問題,我打電話去餐廳問,我話:黎到杯咖啡得3份1杯, 佢問我叫咩,我回覆後 他們說 係咁ga, 我再強調 3份1杯wo, 佢話 係咁ga$28 一杯,我覺得有d過份
$28 一杯,我覺得有d過份
外賣送餐
2021-05-23 291 瀏覽
星期六想搵間coffee shop chill 下, 係觀塘搵到呢間隱世咖啡店, 點解隱世? 因為佢個位真係好隱蔽下, 係一座大廈既某一個角落, 入面空間唔算太大, 座位都唔算多, 得3張枱&1張bar枱! 店舖揀咗用木去裝修, 望落去感覺優雅舒服! 星期六都有Set Lunch食, 包一杯飲品!慢煮無激素雞胸雜菜沙律 $72沙律份量幾多, 擺碟都好精緻! 雞肉有5大件, 係雞胸肉但係一啲都唔鞋, 仲要好juicy!! 慢煮的確唔同啲而且雞肉有調味架, 唔係就咁煮熟, 唔錯!! 切到一條條, 可以啖啖肉食非常滿足! 沙律醬都好好味! 蕃茄醬蝦肉意粉 $74即叫即整, 上枱時熱辣辣! 蕃茄醬超好味, 好濃郁!!! 好多蕃茄粒, 真心好味!!! 意粉煮到剛剛好, 好有口感! 同埋意粉好掛汁, 每一啖都食到濃濃嘅蕃茄醬, 好正而且蝦肉食落好新鮮, 好彈牙, 濃郁蝦味, 估佢唔到! 朱古力咖啡 (凍) 首先視覺上已經好靚, 做到漸變效果! 飲落亦都相當唔錯, 好濃咖啡味, 亦都飲到朱古力味, 唔會話好甜! 而且每杯仲會配一件迷你咖啡豆造型嘅蛋糕, 甜甜地幾好食, 口感偏硬身, 有口感!整體來講

慢煮無激素雞胸雜菜沙律 $72
慢煮無激素雞胸雜菜沙律

蕃茄醬蝦肉意粉 $74
而且蝦肉食落好新鮮, 好彈牙, 濃郁蝦味, 估佢唔到!
蕃茄醬蝦肉意粉

朱古力咖啡 (凍)
朱古力咖啡

整體來講係一間坐得幾舒服嘅小店, 係繁忙嘅工廈中提供一個寧靜嘅環境, 仲有美味嘅食飯, 推薦
2021-05-22
慢煮無激素雞胸雜菜沙律
蕃茄醬蝦肉意粉
朱古力咖啡
2021-05-22 35 瀏覽
辛苦左一個禮拜,weekend嘅時候最鍾意就係去搵間Cafe chill下Coti 木系嘅裝修,令到食客坐落去覺得好relax,瞓到晏一晏起身,系間咁relax的cafe of 食返個brunch 真係好正<蒲燒鰻魚飯$88>朋友叫咗個蒲燒鰻魚飯,份量就唔算好多,不過冇嘢食貴精不貴多鰻魚燒得好均勻,唔算肥美,但係彈口<All Day Breakfast$74>All Day Breakfast 好豐盛,一次過食晒煙三文魚、炒蛋、雞扒、腸仔、哈密瓜同茄汁豆大食妹最鍾意嘅腸仔,入口Juicy 又爽口,好似食緊脆皮腸㗎哈密瓜做配菜都好得意,食完咁多肉,清下個口氣都好

<蒲燒鰻魚飯$88>
朋友叫咗個蒲燒鰻魚飯,份量就唔算好多,不過冇嘢食貴精不貴多
鰻魚燒得好均勻,唔算肥美,但係彈口

<All Day Breakfast$74>
哈密瓜做配菜都好得意,食完咁多肉,清下個口氣都好
  • All  day  breakfast
放假又黎Coti食野啦,位置有少少隱蔽,我就是喜歡這點🤩平時一定唔係星期日架,原來冇黎一排,開返啦❤️❤️哩度食物質素一流👅點了all day breakfast 絕對用心,有一條哈密瓜,炒滑蛋,沙律,香腸,茄汁豆,多士,煙三文魚,雞扒❤️真係冇得挑剔,好高質喔,雞扒煎得香脆,食過返尋味呢😋蒲燒鰻魚珍珠飯配玉子燒,本來就很喜歡吃鰻魚飯,有三片蛋,稍微綜合一下鰻魚的味道,鰻魚好肥美,配埋鰻魚汁,好夾呢❤️天然蜂巢咖啡,淡淡的天然蜂蜜, 不會蓋過espresso的甘醇,一上枱好得意呢,隔離枱嘅客人都問我哋呢杯係咩嚟嘅,蜂蜜棒要慢慢融入奶入面,有得玩又好飲😊有氣檸檬咖啡,咖啡裡加上了檸檬和梳打水,咖啡遇上了氣泡水,又添加了暢快清涼🤩🤩

2021-05-16
2021-05-15 61 瀏覽
城市中嘅綠洲有時喺觀塘返工真係唔知食咩好,除咗熱同工業大廈之外都唔知用咩字形容,但係發現咗呢間Cafe之後,就好似發現城市中嘅綠洲。🌳環境幽雅舒適,音樂給人一種很柔和嘅感覺,座位雖然唔多,但係啲櫈有軟墊,坐得非常之舒服,以木為主要嘅設計材料,有日本嘅和式感,整個食嘢過程就係感覺好舒服好休閒。邦尼意粉🍝$72意粉有驚喜,用了煙肉和蘑菇去整,重點係意粉軟硬適中,用了超多嘅芝士同忌廉,所以帶出個味道好creammy 。全日早餐$74全日早餐好豐富,淨係影相都好靚,以健康色彩為主,有半生熟嘅炒雞蛋、沙律、煎雞扒、腸仔、茄汁豆同蜜瓜,仲另設一塊小麥麵包可以配炒蛋同雞扒食,蜜瓜好爽甜,大滿足。棉花糖泡泡咖啡$48呢杯咖啡好特別,上邊一層棉花糖,然後以超濃咖啡再配朱古力醬,感覺好似品味人生,有苦亦有甜,慢慢喝著的時候真的有少少思考人生嘅感覺。抹茶鮮奶$42清清淡淡,有少少淡抹茶味,但唔會太杰,紓解熱氣,正正因為唔係太甜,配上佢嘅咖啡豆形狀小蛋糕剛好,每杯飲品都會附送一個小咖啡豆,有咖啡味朱古力味同芝麻味,形狀很可愛,而且仲好好食。整體而言非常唔錯,面積雖然唔大,但坐得非常之舒服,食物好食,員工服務
城市中嘅綠洲

邦尼意粉🍝$72

全日早餐$74

棉花糖泡泡咖啡$48

抹茶鮮奶$42

整體而言非常唔錯,面積雖然唔大,但坐得非常之舒服,食物好食,員工服務好有禮貌,特別鍾情於少咖啡豆蛋糕。
2021-04-17 238 瀏覽
平時係依到返工都食開,今日禮拜六帶阿女黎食,店中只有一店員,出菜好慢,但店員姐姐都好好努力,整依個all day breakfast其實好多不同工序,又要煎,又要烘多士,又要擺碟,平時有兩個店員時都覺吃力,今日只得一人,真係好替佢辛苦,後來得閒啲佢仲咁努力整杯靚靚朱古力俾阿女,好感動 ... 佢既老闆見字真係要加人工俾佢,一個人搞掂咁多野仲要full house其實個餐只係$74,我地想嘆杯,所以加左$24 所以撇開唔加錢升級飲品,其實好抵食

其實個餐只係$74,我地想嘆杯,所以加左$24
所以撇開唔加錢升級飲品,其實好抵食
棉花糖朱古力
All  Day  Breakfast