2022-07-14 170 瀏覽
食都未食就嬲到走人,從未試過!經openrice 訂台,去到員工叫自己搵台坐,因為一個客都無。想坐低見到張椅污糟,就轉前面張台,點知一鬼樣,阿仔就用 tissue 想清走椅上件食物。有個男性員工全程企響我地隔離,只顧懶懶閑咁睇手提電話,完全不聞不問!攪好耐張椅重係污糟,我哋清咁耐果個員工翹埋雙手睇電話咁耐!我忍唔住開口,你哋張椅好污糟,佢唔出聲繼續睇電話!嬲爆我話點解你可以剩係睇電話見到咁可以完全唔幫手?!佢只望住我,好吋咁繼續唔出聲!嬲爆我同屋企人講唔響到食,去第度食!個職員一句道歉都無就咁行開!希望呢間食店既老闆可以睇到呢個post, 正視下幫手趕客既員工既態度!唔係因為openrice 有人讚食物,呢個地段點會專登來食?!食物幾好都無用!出來玩飲飲食食都係想開心,無理由要谷住氣咁委屈!
食都未食就嬲到走人,從未試過!

2022-07-14
2022-07-04 190 瀏覽
平時好少去九龍灣呢邊朋友係附近番工 決定等佢收工食個early dinner佢就帶咗我嚟呢間隱世嘅西餐廳因為係星期六日 所以係weekend menu朋友話平時weekday menu更加抵食!法式燉煮羊膝 可配飯/意粉羊膝燉得好入味好腍身 鍾意食羊膻味嘅人一定會覺得好正雖然個意粉冇汁 但本身燉煮羊膝個汁都好多 可以撈埋一齊食!煎慢煮西冷配薯條及沙律個西冷好大塊 啖啖肉 建議食medium rare/medium 會冇咁鞋奶醬啡覺得佢地嘅嘢飲都幾特別揀咗好耐最後揀咗奶醬啡 飲落去真係飲得出好香花生醬味 咸咸地咁飲到底仲有花生碎Tiramisu 窩夫個窩夫其實應該叫croffle 係牛角包整成的 就咁食已經好好食配埋個濕潤嘅tiramisu 苦苦地咖啡 再加埋甜甜地嘅cream 口感同味道更豐富
平時好少去九龍灣呢邊
朋友係附近番工 決定等佢收工食個early dinner
佢就帶咗我嚟呢間隱世嘅西餐廳

因為係星期六日 所以係weekend menu
朋友話平時weekday menu更加抵食!
法式燉煮羊膝 可配飯/意粉
羊膝燉得好入味好腍身
鍾意食羊膻味嘅人一定會覺得好正
雖然個意粉冇汁 但本身燉煮羊膝個汁都好多 可以撈埋一齊食!

個西冷好大塊 啖啖肉

Tiramisu 窩夫
個窩夫其實應該叫croffle 係牛角包整成的
就咁食已經好好食
2022-06-24 142 瀏覽
公司位於工廈區,附近有間企理舒適既cafe。上菜快、靚、正。🍴煎慢煮西冷及沙律:西冷煎到大約6成熟,keep 到juicy,又有牛味。🍴烤牛肉芝士墨西哥餅:墨西哥餅好似薄餅咁脆,中間夾著薄薄的芝士、雜菜同牛肉碎,好充實而唔油膩👍🏻🍴焦糖香蕉窩夫:香蕉🍌表面是脆焦糖,配埋脆croffle ,味道好夾。🍴芝士蛋糕:正常發揮。🍵抹茶鮮奶:抹茶濃中帶少少澀。☕️鮮忌廉朱古力🍫:冇想像中咁甜,是濃郁朱古力味!味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

🍴芝士蛋糕:正常發揮。

🍵抹茶鮮奶:抹茶濃中帶少少澀。

☕️鮮忌廉朱古力🍫:冇想像中咁甜,是濃郁朱古力味!

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
2022-06-18 142 瀏覽
上星期日約左朋友敍舊,朋友帶我去企業廣場既Coti the Bistro 食weekend lunch,餐廳座位舒適闊落,環境舒適,播放住舒和既輕音樂,絕對係一個可以慢慢享受星期日下午既好地方。🥂✨煎慢煮西冷配薯條及沙律七乘熟既西冷牛扒最合我口味,不過太生又不會過熟,牛扒肉質嫩滑得離有咬口,份量大塊過我成隻手掌✋🏻,而薯條香脆好味,但一d都唔油膩😋,再配合新鮮沙律菜,多重口感,十分推介。👍🏻烤慢煮BBQ豬筋排慢煮豬筋排肉質細膩,BBQ醬汁唔會蓋過肉香,而配意大利粉相當合適,非常好味。🐷🍝芝士蛋糕我最喜的蛋糕🍰New York Cheesecake 芝士味濃郁,口感軟硬適中,而且份量剛剛好,配合少量cream更好味。🫶🏻提拉米蘇咖啡可以一次過食到提拉米蘇甜品,又可以飲到咖啡,將提拉米蘇同咖啡攪勻後就令甜味和咖啡好平衡敢就更好味。🧋🍺綿花糖朱古力香濃好味既凍朱古力,加上綿花糖及cream,口感好味。😋

烤慢煮BBQ豬筋排

芝士蛋糕

綿花糖朱古力
香濃好味既凍朱古力,加上綿花糖及cream,口感好味。😋
2022-06-17 109 瀏覽
今日黎到位於九龍灣既Coti the bistro食飯,餐廳既裝修走西式路線,以木材為主要材料,簡單得黎又新潮。慢煮西冷配薯條及沙律西冷好大塊,又多肉汁,牛肉味道都幾特出。薯條炸得好香脆,新鮮炸起仲熱辣辣,好味。法式燉煮羊膝配意粉羊肉煮得好入味,肉又冧,仲好多肉汁添。焦糖香蕉窩夫窩夫牛油味好特出,入口香脆,製作好認真。最後要左兩杯飲品,份量都唔少,朱古力凍冰冰,好滿足。整體黎講,餐廳既食物質素唔錯,價錢亦都好合理。

慢煮西冷配薯條及沙律

法式燉煮羊膝配意粉
羊肉煮得好入味,肉又冧,仲好多肉汁添。

焦糖香蕉窩夫
窩夫牛油味好特出,入口香脆,製作好認真。

最後要左兩杯飲品,份量都唔少,朱古力凍冰冰,好滿足。

整體黎講,餐廳既食物質素唔錯,價錢亦都好合理。
2022-06-17 101 瀏覽
“豪華週末早餐"有酵母麵包,雞扒,煙肉,煙三文魚,松露炒蛋,沙律菜和矜貴的蜜瓜。酵母麵包面上有牛油果粒同蕃茄粒,三文魚有兩大片,炒蛋嫩滑有好香嘅松露味,幾滿足下。"烤慢煮BBQ豬肋排"由於係慢煮再烤過,所以啲肋排好腍,我諗就算老人家小朋友都可以容易入口。啲薯條又好鬆脆亦都好大條,即係用啲大嘅薯仔做嘅,幾好吖。飲品多樣化,嚴格啲嚟講係啲咖啡產品多樣化,我就揀咗"棉花糖泡泡咖啡",只有凍嘅選擇,夏天的絕配飲品,又有棉花糖喺面同埋有啲cream,喜歡喜歡。朋友叫咗"抹茶鮮奶",有香濃抹茶味仲有拉花,圖案係隻貓,我諗如果係貓迷未必捨得飲落肚。是日精選蛋糕係"布甸蛋糕",也是靚靚的。

• 抹茶鮮奶
約朋友去九龍灣見下面,除左去大商場,平時喜歡去工商區搵食。網上搵到有間西餐加咖啡 好多介紹,係企業廣場,即係megabox對面,食物同咖啡都好吸引 一於去食個brunch。食物選擇多,除了有幾款咖啡,仲有扒類、all day、窩夫、蛋糕等等。而且座位夠多,裝修以英倫古典風格,深色木系設計,加上掛畫十分精緻,最後我地叫了幾款share食,大滿足 😋=煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188=身為牛扒控的我地,見到有西冷就必叫,原來今次餐廳用慢煮方式,外表以為會平平無奇,但食落十分有驚喜。首先是牛扒的肉味濃郁,比平時的西冷發揮到牛本身的原汁原味;其次是肉質嫩口,唔會太韌,5成熟的生熟程度控制得好,同時慢煮不怕因高溫流失營養,配菜有香脆的薯條和醋伴沙律菜,令人滿足。=豪華週末早餐 $ 118=食物擺放用心,十分吸引。先有砌成玫瑰花形的煙肉和煙三文魚,大大片又夠香口。牛油果蓉配上多士,滋味又健康。而炒蛋有黑松露調味,炒得滑身又不會油膩,另外有煎雞扒和沙律菜,能夠令營養均衡又夠飽,差點兒食唔晒。=鮮奶咖啡 ( 熱 ) $38=熱latte的杯子和拉花很有誠意,拉花有更鵝圖案,奶泡不算太穩,但食落的確很香

=煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188=

=豪華週末早餐 $ 118=

=鮮奶咖啡 ( 熱 ) $38=
熱latte的杯子和拉花很有誠意,拉花有更鵝圖案,奶泡不算太穩,但食落的確很香滑和濃郁豆香,以nutty風味為主,唔會太酸。

=冷壓蘋果汁 $ 28=
以為是普通牌子蘋果汁的樣子,飲落有濃郁蘋果香味,原來是用冷壓處理過,所以更可以保留到水果味道和營養,甜度不高,健康好飲。

=焦糖香蕉窩夫 $78=
除了慢煮牛扒,另一個驚喜就是窩夫,真心入口香脆,內裏軟滑,濃郁的蛋香味,配上燒過的焦糖香蕉片,一起放入口,滿足的口感。

=是日精選蛋糕(芝士蛋糕) $ 32=
今日芝士蛋糕用new york cheese cake種類,食落硬度剛好,芝士味濃郁,唔會太甜。
  • 煎慢煮西冷配薯條及沙律
2022-06-10 129 瀏覽
主菜:烤慢煮BBQ豬肋骨 $128法式燉煮羊膝 配意粉 $138 今日第一次週末嚟,試試呢個假日menu。兩個主菜都好高質~慢煮BBQ豬肋骨煮得好淋,而且好大份!燉煮羊膝同樣軟淋入味,份量感人,而且羊膝旁的醬汁俾得夠多,撈意粉好正!甜品:是日精選蛋糕 $32今日嘅精選蛋糕係芝士蛋糕,係紐約芝士style,芝士味濃郁,而且唔會太甜個人好滿意。飲品:提拉米蘇咖啡 $48 紅豆鮮奶咖啡 $48 提拉米蘇咖啡喺凍咖啡,上面有手指餅,同埋cream,成件事幾新奇。個人比較推薦紅豆鮮奶咖啡,雖然味道偏甜,但係紅豆同咖啡好夾~賣相仲好fancy 小總結整體嚟講,餐廳環境、擺盤都唔錯,食物價錢都抵,尤其我平日嚟食lunch先$68一個set,推薦大家食平日lunch嘅滑蛋雞扒飯!一定會encore~

主菜:

提拉米蘇咖啡 $48
紅豆鮮奶咖啡 $48

小總結
2022-06-10 2058 瀏覽
九龍灣翻工都3年,難得放假都經開,就去試吓長期有人龍嘅西餐先 (平時趕頭趕命都冇機會試到) 睇睇menu (ง ˆ̑ ‵̮ˆ̑)ว゛決定試試牛+ 豬 慢煮西冷(5成熟)🐮值得一讚真係5成熟剛好,一切啲肉汁好似等咗好耐準備湧出黎咁,價錢係偏貴188$ ,但份量同質量佢對得住個價錢慢煮BBQ豬肋骨 🐷肉質軟腍唔靭而且骨肉分離,Juicy多汁,豬味十足推薦P.s太大份,食唔哂啲薯條☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️🍶🍶🍶兩個咖啡愛好者,當然要coffee time🤎兩杯嘢飲靚到⋯好似去咗打卡啲cafe⋯仲要價錢算中下 ⋯咁係幾啖飲哂個隻份量㗎⋯Tiramisu Coffee($48)集甜品+飲品於一身,一次過滿足哂兩次願意,味道則好唔算太甜,充滿咖啡濃甘香,好彩有試。奶醬啡($48)花生愛好者必飲,濃濃花生味加埋奶香,完美句號

睇睇menu (ง ˆ̑ ‵̮ˆ̑)ว゛決定試試牛+ 豬

慢煮西冷(5成熟)🐮

慢煮BBQ豬肋骨 🐷
肉質軟腍唔靭而且骨肉分離,Juicy多汁,豬味十足
推薦

P.s太大份,食唔哂啲薯條

☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️🍶🍶🍶
兩個咖啡愛好者,當然要coffee time🤎

Tiramisu Coffee($48)

奶醬啡($48)
花生愛好者必飲,濃濃花生味加埋奶香,完美句號

2022-06-04
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
  • 煎慢煮西冷配薯條及沙律
  • 奶醬啡
  • 提拉米蘇咖啡
  • 烤慢煮BBQ豬肋排
2022-06-10 94 瀏覽
平時自己一個都好鍾意坐下咖啡店☕️呢間嘅all day breakfast 價錢唔貴 而且非常之豐富!最正係佢地個牛油果醬酸種多士 外脆內軟 仲有一大塊厚切雞扒、煙三文魚、黑松露炒蛋 仲有哈密瓜🍈抵食呀!
2022-06-08 118 瀏覽
全港都有幾間分別既coti 九龍灣呢間面積比較大 有indoor 同半outdoor lunch time 叫左2個lunch set 半乾蕃茄雞肉意粉 意粉炒得好香而唔油 炒乾蕃茄加雞肉係絕配 另外叫左赤味噌慢煮五花肉 五花肉係我食過最好食 有一層肥肉 怕肥既女仔可能好驚 但呢條肥肉先係精髓 配埋薯蓉100 分泡沫咖啡 飯後一杯咖啡醒哂咖啡果皮茶配蜜糖 果皮同咖啡估唔到可以咁夾 食完飯飲可以有消滯既作用手工巴斯克芝士蛋糕 賣相靚到唔捨得食 但略微唔夠實淨 呢間九龍灣返工既朋友絕對要試下佢
泡沫咖啡 飯後一杯咖啡醒哂
2022-06-01 112 瀏覽
《🍽假日西餐》🍳豪華週未早餐💰$118有sourdough、雞扒、煙三文魚、松露炒蛋、蜜瓜,好豐富,最鐘意牛油果醬toast,夾埋食好正,好少地方all day breakfast有埋生果,多汁健康👍🏻🥩煎慢煮西冷配薯條及沙律💰$188好大塊西冷,好腍身,薯條好食🍰A Choice Of Daily Cake💰$32呢日係cheese cake,質感幾好☕️Tiramisu Coffee💰$48賣相特別,有手指餅插咗係飲品入面,飲品上有tiramisu 同朱古力粉,味道幾好,打卡啱晒🍵Matcha Latte💰$42有公仔拉花,睇到都笑咗笑🥰🚩Coti the Bistro (企業廣場) (九龍灣)📍九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
《🍽假日西餐》

🍳豪華週未早餐💰$118

🥩煎慢煮西冷配薯條及沙律💰$188
好大塊西冷,好腍身,薯條好食

🍰A Choice Of Daily Cake💰$32
呢日係cheese cake,質感幾好

☕️Tiramisu Coffee💰$48

🍵Matcha Latte💰$42
有公仔拉花,睇到都笑咗笑🥰

🚩Coti the Bistro (企業廣場) (九龍灣)
📍九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
2022-05-29
午餐
2022-05-31 91 瀏覽
都係周末假日遊,約下朋友食飯,先去MEGABOX行街,再食飯而家九龍灣好多餐廳選,MEGABOX超爆場,GOOGLE搵到呢間CAFE順便可以地鐵拍2蚊優惠添喎~好方便就係隔離呢度有西餐同全日餐,另有甜品選擇~朋友選了全日早餐,我就食慢煮肋骨甜品係巴斯克芝士蛋糕,32蚊,抵!仲要畫左花,好有心機呢度好多款特飲選擇~順便食埋主食甜品先上冷泡茶,清香好飲解油膩夠凍添慢煮豬肋有6支骨,肉很嫩滑,有BBQ醬做底,唔錯,但唔夠脆口,但好食既全日早餐夠豐富,雞扒厚嫩,份量夠1.5人食添,又有生果切片又有炒蛋,炒蛋配牛油果多士食口感豐富~!甜品係芝士蛋糕,帶焦糖香氣,入口即溶,非常濃郁芝士味添呀!Coti the Bistro (企業廣場) 九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖平均消費$300環境一流,坐位舒服!服務一流
順便可以地鐵拍2蚊優惠添喎~好方便就係隔離
呢度有西餐同全日餐,另有甜品選擇~
朋友選了全日早餐,我就食慢煮肋骨
甜品係巴斯克芝士蛋糕,32蚊,抵!仲要畫左花,好有心機

呢度好多款特飲選擇~順便食埋主食甜品
先上冷泡茶,清香好飲解油膩夠凍添
甜品係芝士蛋糕,帶焦糖香氣,入口即溶,非常濃郁芝士味添呀!
Coti the Bistro (企業廣場)
九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
平均消費$300
環境一流,坐位舒服!服務一流
2022-05-30 63 瀏覽
今日約咗朋友喺九龍灣食飯, 呢間餐廳都算隱蔽,我都係openrice嗰度見到好評先去試下👍🏼去到之後好彩啱啱好,等一陣入就得啦, 遲幾分鐘都要排長龍。1.軟殼蟹蟹肉拌飯上到嚟都幾驚喜, 原隻軟殼蟹都比較少見, 個賣相都唔錯,蛋包飯表面有啲蟹子,熟咗之後有啲腥味,除咗呢樣有啲扣分,整體都唔錯 2.日式紅酒燉牛肉飯我自己就冇嘗試呢個飯,我朋友話啲牛肉都幾好食, 有少少似中國feel嘅紅燒肉, 都幾淋套餐包餐湯或沙律,見到隔離枱飲羅宋湯顏色比較清稀,所以就試下沙律啦🤣沙律都係正常啦,橙都新鮮嘅, 冇咩特別🤣飲品都冇咩特別啦,都係正正常常!!因為同朋友太耐冇見,我哋都傾得比較耐 ,坐咗喺度成3個鐘,佢哋又唔趕我哋走 ,而且我朋友不斷揮手叫侍應加水又攞野,佢哋都仍然好有禮貌 , 呢樣都值得加分嘅👍🏼👍🏼👍🏼#黃怪獸 #黃怪獸覓食#香港特色 #香港 #香港美食 #九龍灣美食 #隱蔽食店 #西餐 #yum #yummy #hk90s #hkfood #hkfoodie #foodiehk #foodie

去到之後好彩啱啱好,等一陣入就得啦, 遲幾分鐘都要排長龍。

1.軟殼蟹蟹肉拌飯

2.日式紅酒燉牛肉飯

沙律都係正常啦,橙都新鮮嘅, 冇咩特別🤣

飲品都冇咩特別啦,都係正正常常!!

#黃怪獸 #黃怪獸覓食
2022-05-29 1121 瀏覽
之前要同朋友去開megabox嗰邊買野,之後就去左附近嘅cafe食野~發現左間環境超cozy同慢活嘅隱世cafe, 啲格調勁似傳統日本洋食嘅cafe~同埋啲野飲都好特別,完全冇飲過咁嘅combination ~🐮煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188我叫左五成熟, 切開見到都煎得有啲粉紅色嘅🥰~塊牛扒唔會太薄亦都唔會太厚,側邊仲連住啲脂肪,所以牛味同油香味好濃好足夠~肉質都幾鮮嫩,唔會話好韌或者好柴~然後又唔會太乾,切落去都幾juicy~🐷烤慢煮BBQ豬肋扒 $128其實係豬肋骨黎~舊豬肋骨非常入味,充滿BBQ sauce味~又烤到皮脆肉嫩🥰 燒到岩岩好🤩⠀然後都好容易拆骨,又唔會有雪藏味~而配上酸酸甜甜嘅BBQ sauce都令到豬肋骨十分惹味同埋十分醒胃🤩🍼奶醬啡 $42雖然外表有少少普通(好似同其他人嗰杯有少少唔同🤏🏻)但正所謂野飲野食都不可以貌相,味道都幾有驚喜~ 佢個底部有啲朱古力醬,中間亦加左少許花生醬,然後面頭就有奶醬多嘅花生作點綴,奶味濃郁~但又唔會cover到咖啡味,全部野都恰到好處~ 最緊要係:唔會好甜!☕️提拉米蘇咖啡 $48呢個都好有驚喜!好surprised佢都同真嘅t

🐮煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188

🐷烤慢煮BBQ豬肋扒 $128
烤慢煮BBQ豬肋扒

🍼奶醬啡 $42

☕️提拉米蘇咖啡 $48
提拉米蘇咖啡

呢個都好有驚喜!好surprised佢都同真嘅tiramisu 一樣有手指餅同埋打到香滑嘅cheese cream層~ 然後下面就係Americano ~所以完全可以balance到上層tiramisu 嘅甜味😍 成杯野飲就好似一個甜品咁,但食完唔會好似食完真嘅tiramisu 一樣感到口渴 ~

🧀Cheesecake $32
Cheesecake

嗰日嘅是日精選蛋糕就係cheesecake~ cheesecake個質地都算綿密結實,都夠滑溜,唔會有粒粒,而賣相都比我expect嘅靚🤩

然後份量都好多好足夠,因為我地叫嘅兩個set都有薯條同沙律,所以都真係會捧住個大肚腩走🤣 不過呢間cafe都真係幾隱世,又冇限入座時間,所以最啱同朋友慢慢食慢慢傾下計或者敘吓舊~
2022-05-15
午餐