2024-06-21 133 瀏覽
有節日慶祝就去Cova揀餅。餅店職員態度差問什麼口味非常不禮友善地回答。買完寫牌字體亦沒有溝通清楚怎麼稱得上是一線餅店。今時今日咁樣服務態度就解釋到點解香港食肆生意只會越來越差。
2023-09-01 796 瀏覽
One of Italy’s oldest pasticceria founded in 1817 by a Napoleonic soldier Antonio Cova. Specialised in cakes, pastries and fine chocolates, it provides dining experience in stores located all around Hong Kong and overseas.Presented in a treasure chest like box, there are 4 savoury and 4 sweet items on top of the scones, just the right portion for spending the afternoon with your bestie. Just in case you are dining with your family or a group of friends, they also serve cakes and snacks.🔸Afternoo

🔸Afternoon Tea Set for 2
- A3 Wagyu Toasted Sandwich
- Caesar Salad Cup with Shrimp in Glass
- Beet-cured Salmon with Caviar
- Foie Gras Mousse in Mini Waffle Cones
- Classic Tiramisu Cups
- Mini Dessert/Fruit Tart
- Mini Profiteroles
- COVA Chocolate
- Plain Scone with Clotted Cream and Jam
下午茶
2022-04-06 2486 瀏覽
[ TIRAMISU ] 當日的切件蛋糕,其中之一有提拉米酥。忽然想吃濃一點的甜品,這晚的Tiramisu就成為我人生第一件Cova Cake。放上一片印上Cova字眼的黑朱古力牌,白忌廉撒上朱古力粉,一層朱古力慕斯,一層蛋糕,一層朱古力,一層沉濕咖啡的蛋糕,賣相精美吸引。蛋糕軟熟輕型,切下微微回彈,忌廉像360牛乳的淡稀牛奶香,蛋糕甜苦比例完美,入口化掉,果然是法國老牌蛋糕店呢。餐廳的裝修環境不錯,充滿我在法國吃那一頓 豪華大餐的感覺。
餐廳的裝修環境不錯,充滿我在法國吃那一頓 豪華大餐的感覺。
2022-04-01
2021-09-23 2101 瀏覽
9月好多人生日🎂❤️食左好多蛋糕🤰今次試試 Cova嘅 Dolcefrutto係雜果蛋糕 加開心果碎係外面 幾靚士多啤梨🍓 藍莓 好甜 好新鮮😘蛋糕鬆軟 cream唔會好多 好甜膩😋可能得面有少少開心果碎所以開心果味就唔係好出😶整體個蛋糕都幾好味 而且幾輕盈🥰
9月好多人生日🎂❤️
可能得面有少少開心果碎
所以開心果味就唔係好出😶
整體個蛋糕都幾好味 而且幾輕盈🥰

2020-04-18 3992 瀏覽
最基本連芒果都唔甜就收480蚊, 而家當做隨便買個芒果都不知幾甜啦 。嘥曬啲錢肉痛呀!!而家經濟唔好, 品質又唔好,仲要賣咁貴。 芒果仲係話主打。 肯定會唔會再嘥錢買囉。
2020-04-17
2019-10-25 3244 瀏覽
當我身邊的愛人們生日,我一定會買呢個芒果蛋糕!由細到大食太多蛋糕,本身對蛋糕的慾望非常之低,加上一向唔鍾意食甜品,每次切蛋糕時,我都係事事旦旦食兩啖就算。但係自從認識左呢個Cova芒果蛋糕後,每次我都一定要一大件。蛋糕有芒果香之餘,cream及sponge分布剛剛好,每一口都可以品嚐到芒果的香、cream的滑溜及sponge 的鬆軟。不過如果要寫生日牌,就要另加$12/$15 ,雖然覺得呢項收費有D呃錢,但係訂做的生日牌又真係靚D、特別D。

2019-09-30
慶祝紀念
生日
2019-08-09 2499 瀏覽
我諗可能未必有好多人知,cova其實有正餐既!lunch黎食佢,佢lunch set 既前菜係可以揀soup or salad buffet, 咁我地當然係想食salad buffet啦。佢salad buffet既choices唔係太多,而且因為係salad buffet 所以係冇甜品,即使佢係cova!有幾種沙律菜,燻三文魚,parma ham有4種左右,但冇哈蜜瓜配既!仲有一d炒海鮮同迷你plate, 今日既迷你plate試咗呢個八爪魚同鴨胸肉都幾好,不過fd試咗鴨肝就話唔ok.main我揀咗魚,因為pasta個d太heavy, 又唔想再加錢食龍蝦。魚係煎既,所以墊佢底既瓜油到爆,完全食唔到,overall不過不失啦,唔係餐廳既正餐我可以理解既。最差係以一間有賣朱古力粉既店黎講,佢既凍朱古力好似美綠咁既味佢既價格比較係食地段啦我諗,服務態度雖然ok, 但叫極佢比杯冇咁熱既水我都做唔到就有點兒那個

2019-06-12 2501 瀏覽
食 Cova 蛋糕就食得多正餐又真係未食過最近*GUERLAIN X COVA*兩間愈百年歷史嘅品牌首次合作,推出GUERLAIN X COVA beauty and the bees dinner (5道菜) 晚餐好奇心驅使夏沫去試下*Beauty and the Bees Dinner*Dinner Set 嘅每一道菜都包含咗@Guerlain 嘅元素,Special drink ~ Rose Garden 非常吸睛是一杯帶有清爽果香既夏日特飲,非常非常淡的甜味餐湯 Sweet Potato 🍠 Ginger & 🍯 Soup同樣以美學姿態出現,的骰可愛賣相好得意雖然份量不多,但味道幾特別少少薑味、少少蜜糖味的蕃薯湯意大利飯伴隨代表GUERLAIN 的 3隻小蜜蜂🐝上桌,口感是正宗意大利口感,留有煙韌口感不過略嫌少了點主食,如果可配些鮮蝦或帶子會更好主菜有魚同牛選擇,牛太有口感不是夏沫杯茶😆本身唔多食肉,魚反而幾吸引,肉質鮮嫩多汁,鮮味十足最吸引自然是 Cova 強項甜點白朱古力 Panna Cotta 軟滑可口蝦子餅一個人食兩份🤣
食 Cova 蛋糕就食得多
正餐又真係未食過

2007 瀏覽

是一杯帶有清爽果香既夏日特飲,非常非常淡的甜味

同樣以美學姿態出現,的骰可愛賣相好得意
雖然份量不多,但味道幾特別
少少薑味、少少蜜糖味的蕃薯湯

不過略嫌少了點主食,如果可配些鮮蝦或帶子會更好

最吸引自然是 Cova 強項甜點
白朱古力 Panna Cotta 軟滑可口
蝦子餅一個人食兩份🤣

2019-06-10
30 分鐘 (堂食)
2019-05-10 1309 瀏覽
話說中了公司抽獎 要請返同事食野 金鐘地帶 就試下買Cova 一件件蛋糕 方便同事飲用 當日件裝小蛋糕 🍰 選擇幾多 十分吸引 賞心悅目 請同事食絕不失禮同事都話好好味 而我食果件係野莓蛋糕 口感吾太甜 都吾錯 但吾算話超正 比起大眾餅店味道係優勝的外貌協會的人 Cova 蛋糕絕對係你的選擇 金鐘返工人用佢做散水餅真係吾錯的
話說中了公司抽獎 要請返同事食野

但吾算話超正 比起大眾餅店味道係優勝的

外貌協會的人 Cova 蛋糕絕對係你的選擇
金鐘返工人用佢做散水餅真係吾錯的

2018-11-22 1554 瀏覽
因為有同事生日,為左比個驚喜佢決定買個蛋糕,不過老老豆豆金鐘區既味又係得美x,東x堂等等,太過普通~想豪d決定去pp搵蛋糕!可能太早去到10點到人地店,人地個蛋糕櫃唔打燈,望落唔多吸引。不過黎到就當然要買一個啦嘩,睇一睇個menu,差不過平均都hkd 400一個蛋糕仔。店員話有COVA既就有現貨,如果唔係就要等!最後決定買左個草莓白雪蛋糕,真心想講:第一次食咁好味既蛋糕!! (cova strawberry snow white hkd 400)佢係一個3層既蛋糕,入面充滿左濃濃既煉奶味既CREAM加埋超甜既草莓,食到懷疑人生加埋佢咁滑既蛋白做top,蛋白霜同碑糖霜係面,無得輸呀簡直!係幸福既味道!
想豪d決定去pp搵蛋糕!

不過黎到就當然要買一個啦

店員話有COVA既就有現貨,如果唔係就要等!

2018-11-15
2018-10-27 871 瀏覽
好明顯樓上位師兄無收錢,所以好客觀老實。我自己亦好同意:唔搬好過搬,搬咗後位置迫爆!!!位置唔好坐。另強烈投訴整個餐廳,廁所只有一個位!對,是竟然全餐廳男女共用一格!!!仲衰過大x活!Saturday 嚟食 lunch ,門口仲有大大個牌話有 special lunch (附圖,有圖有真相),可借入到去只有a la carte menu.....service 差不多,好多staff同一班人。食物味道倒退,但鑑於價錢偏貴,故客觀地說,應給予劣評!!! 舉例說,club sandwich 莫說熱,暖也不是,凍冰冰,價錢不便宜,但味道絕對比不上 chain shop 例如Pret A Manger!真心想說 Oh My Goodness ......!!!!帶子意粉亦差不了多遠,難食。唯沙律還可以。
好明顯樓上位師兄無收錢,所以好客觀老實。

我自己亦好同意:唔搬好過搬,搬咗後位置迫爆!!!

位置唔好坐。

service 差不多,好多staff同一班人。

食物味道倒退,但鑑於價錢偏貴,故客觀地說,應給予劣評!!!

帶子意粉亦差不了多遠,難食。

唯沙律還可以。
2018-08-12 1086 瀏覽
座落太古廣場的Cova餐廳,已有長久歷史,差不多一兩個月也會食一次,最欣賞自助沙律吧及龍蝦。最近搬到了太古廣場二樓,今天約了朋友一家,試試新店,可惜整晚大失所望,服務質素更是大失水準,未知是否歸入美心集團後,節省成本。首先我們各自看了餐牌後要落單,侍應才知會已經沒有龍蝦及帶子,但那時只是七時,我們唯有再重新選擇其他食物。跟著上菜的安排亦十分不協調,等了很久才上餐湯,但不用湯的幾位朋友的頭盤却不是一齊上,到用完了湯後才有一份沙律送來,但其餘的頭盤仍未見踪。忍耐不住問侍應,只有一句今晚客多厨房很忙,更沒表示會去跟進一下,最後餐湯及頭盤分了三輪才送上,時間更是慢中之慢。還好最後的主菜仍算是一齊送上。當大家用完了主菜,侍應亦收拾好了餐具,但之後便再沒有理㑹我們,環顧只有一人在酒吧旁自顧自地看電腦,我們伸手多次也看不到。終於忍不住要大聲叫出來,他才過去,我們才可以取到甜品牌,但可惜當我們要下單時又發覺大部分甜品都售罄,只餘下少量選擇。整體來說,食物水準仍萛可以,但侍應服務水平則大幅下降,與舊店比較真是差勁得很。作為光顧了20多年的顧客,對這間已有150歷史的食府,覺得十分可惜。最後只能祈望美心集
最後只能祈望美心集團管理層,不要單單從投資角度去經營這間百年老店,食材準備不足,服務質素下降,最終只會慢慢變成一家收費不菲的 Simply Life。