餐廳: Cupping Room Coffee Roasters (海洋中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
雖然今天是個陰天星期六 但依然可以到好坐的café充充電🔋ww∗˚ 最近打卡度極高的café莫過於這家在海港城內的cupping room!ʚ♡ɞ cp值蠻高的~室內海景cafe算是比較罕見 餐廳位置方便 就在商場中央 有不同類型座位 輪友們可以坐近門口的座位 依然可以望到海景🌁 (•͈૦•͈ )圓拱形窗戶🪟و ✧也很有特色 飲品質素也不錯 餐廳還有各式包點 如牛角包等選擇 但今次只叫了兩杯飲品🥤✦ 抹茶拿鐵ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ🍵味道非常不錯 不會很淡 而且顏值很高 抹茶味頗濃但不會澀 總之就是很值得試🤍⚑⚐✦ 熱巧克力ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ☕️這杯反而不太特別 巧克力味不是很突出 反而奶味較重 但拉花很好看\(◡̈)/ 暖暖的很易入口

✦ 抹茶拿鐵ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ🍵

✦ 熱巧克力ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ☕️
抹茶拿鐵ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
熱巧克力ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ
$45 (早餐)
抹茶拿鐵ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
2020年既最後一日去左依間最近幾高人氣既coffee shop食早餐,順便打個卡😼,當日人流唔算好多,不過由於太趕時間以及友人既攝影技術關係而導致啲相全Fail 🤣🙊朝頭早陽光曬落係海面上金光閃閃非常之靚,而且大部分座位都能夠睇到海景,係度嘆返個早餐絕對係Good morning🌞• Ham & Cheese Croissant $40又係芝士同火腿既完美配搭,依個組合真係好難唔好食🤣🤣烘熱左既牛角包令裡面既芝士呈半溶狀態,好很正😚• Beef Brisket French Dip $108本著一試既心態,冇睇價錢點知原來都小貴,好彩份量大少少都總算抵返啲😹外皮脆到好似炸過咁幾香口,夾著既兩片牛腩不肥不乾柴,口感幾好,不過牛味薄弱左啲。配埋芝士單食亦唔會太乾,點埋旁邊既燒汁食味更加豐富,醬汁可以再厚身少少掛汁啲就更好😗😗• Ice Latte $45• Flat White $38

• Ham & Cheese Croissant $40

• Ice Latte $45

• Flat White $38
2021-02-24 283 瀏覽
1. Ice latte咖啡既味好香濃 唔會太濃亦唔會太淡個人認為奶既分量剛剛好2. Hojicha latte 見到個名已經覺得好特別朋友話茶味好香濃 幾好飲3. Chicken Avocado 牛油果嘅份量好足牛油果配雞肉 而且加埋脆嘅多士呢個配搭冇得輸 食咗半份都已經好飽我覺得味道唔錯😋4.ham & cheese croissant 🥐 都係出邊食到嘅味道 牛角包嘅表面都幾脆 幾好食-當日我係星期四嘅三點到達餐廳但依然都要等半個鐘先入到去但係已經比剛開幕嘅時候冇咁多人成間餐廳最靚嘅打卡位 又係兩個人向海窗口 好幸運坐多個近窗口嘅位 所以同朋友都好容易去到影相 影出嚟嘅相真係幾靚🤣而作為一間打卡嘅靚Cafe 我覺得食物嘅味道真係唔錯 係一間唔會失望嘅Cafe👍🏻📍Cupping Room Coffee Roasters (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓309號舖
1. Ice latte

我覺得食物嘅味道真係唔錯
係一間唔會失望嘅Cafe👍🏻

尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓309號舖
2021-02-19 456 瀏覽
今天輕鬆放假,到cupping room 作為開始。怎料一間優質的咖啡店卻有如此惡劣的服務11:23落單手沖咖啡,到11:40還未出咖啡。期間有店員不斷送餐給其他客人,但對我的號碼牌卻視而不見最後,我親自到前台追問我杯咖啡情況,他們才叫我退錢....這是最壞的,如果一早沒有手沖咖啡為何不提前說明。好啦,我唯有改要一杯普通的咖啡-house black。還有一點是,咖啡吧後面就是客人用餐的地方,咖啡師高談闊論地閒談,還夾雜著一堆穢話。(我坐在咖啡吧後面第二張枱)
今天輕鬆放假,到cupping room 作為開始。
怎料一間優質的咖啡店卻有如此惡劣的服務

11:23落單手沖咖啡,到11:40還未出咖啡。
期間有店員不斷送餐給其他客人,但對我的號碼牌卻視而不見
好啦,我唯有改要一杯普通的咖啡-house black。

2021-02-16
2021-02-17 287 瀏覽
Cupping room coffee roastersThere were so many people queue outside the cafe even though today is weekday afternoon! Staff is friendly and the environment is pretty! The cafe is by the seaside, so the view is very nice! 😍 Quite a lot of people was also taking photos, very instagramable. I didnt queue for the table, I only ordered dirty (cold) for takeaway. The coffee smell was nice😍 the coffee taste was so rich, it was much stronger then I expected, quite bitter. I could finish it quickily becau
Cupping room coffee roasters
I didnt queue for the table, I only ordered dirty (cold) for takeaway. The coffee smell was nice😍 the coffee taste was so rich, it was much stronger then I expected, quite bitter. I could finish it quickily because the portion wasn't big.

2021-02-16 254 瀏覽
近期IG的打卡熱點,早上剛開門,11點05來到,窗邊位已滿,幸好天氣好,至少可遠看藍天碧海。可惜對咖啡感到失望,咖啡只是比連鎖咖啡店好一些,未能喝出咖啡豆特色,而且不夠熱。
Lattr
2021-02-16
$38 (早餐)
等了大慨半小時入座,order了Hojicha Latte, 味道不錯, 不過不失! 這間cafe主要sell 環境, 兩層座位模仿郵輪甲板, 熱門打卡位兩個落地玻璃窗! 主打飲品Coco Chanel味道一般,沒太特別,椰子味不特出,這次沒有order食物,也是一些水果千層蘇及Sandwich 等類型,賣相也不錯,可以一試。但職員服務態度差, 不太禮貌, 沒有再去的意欲!如只是想打下卡,建議外賣飲品入去影相, 免卻黑面沒禮貌的對待。

2021-02-14
30 分鐘 (堂食)
尖沙咀海港城海洋中心入面最近新開左一間café Cupping Room Coffee Roasters。入到去餐廳入面真係有一種猶如置身於郵輪上嘅感覺,三面落地玻璃窗面向維港景色,藍天白雲,遠離城市煩囂,慢活一下!Basque Burnt Cheesecake $46講到一定要點嘅食物就一定係呢款cheesecake!佢嘅芝士味道香濃,裡面濕潤軟熟,一口接一口,甜中帶少少芝士嘅鹹香。最上面嘅一層焗得夠焦香,蛋糕軟綿,如果中心位置可以再濕稠一點好似厚身custard咁就更好LAStrawberries Danish $38士多啤梨同甜食一直都係好夾嘅配搭,今次呢款danish pastry係上面加上custard少少糖霜同埋士多啤梨係偏英式嘅風味,眼見果日最多人點,無論堂食定係外賣都係!士多啤梨清甜唔會酸,custard香甜creamy唔會膩口,酥皮外部層次分明,裡面嘅蜂巢孔分佈平均,入口輕身有牛油香,不俗!Chicken and Avocado $88鍾意食牛油果嘅你就唔好錯過呢款panni LA,即叫即整!雞肉係烤過嘅雞胸肉,配上牛油果蓉同埋已經溶化左嘅Goudo cheese,口

Basque Burnt Cheesecake $46

Basque Burnt Cheesecake

Strawberries Danish $38

Strawberries Danish

Chicken and Avocado $88

鍾意食牛油果嘅你就唔好錯過呢款panni LA,即叫即整!雞肉係烤過嘅雞胸肉,配上牛油果蓉同埋已經溶化左嘅Goudo cheese,口感豐富,熱辣辣嘅餡料再加上焦脆嘅包身,食得好滿足!不過焦黑太多包邊位置有點苦,呢個係一個少少失色嘅地方。

Chicken and Avocado

Iced Chocolate $50

佢嘅外表有點似髒髒包,撒上好多好多嘅朱古力粉,無加cream,如果加左cream,朱古力粉會撒係cream上面,影相會靚D~

Hot Regular Size Flat White $38

拉花屬於基本葉子心形,奶泡唔算綿密。咖啡選品明顯有挑選過,屬於nutty (堅果味),係經過中度烘焙嘅咖啡,酸度低而唔會苦澀,欣賞!

總結,Cupping Room Coffee Roasters裝潢別緻,細節位置例如枱面與玻璃窗嘅七彩鍍膜、高一層嘅陽台雅座等,適合大家假日黎感受一下渡假嘅感覺。雖然食物飲品款式選擇唔多,但係就貴精不貴多,下次再黎我就想叫杯漸層嘅Coco Chanel LA
下午茶
Strawberries Danish
要數近期最人氣打卡餐廳,位於海港城的Cupping Room一定榜上有名,餐廳擁有整排面向維港的落地玻璃窗,木系窗框都是流線和圓角,室內兩層座位更是模倣郵輪甲板,置身其中,就像身在郵輪一樣,在不能旅行的當兒,在這裡吃一頓飯,對著一望無際的海景,就當自己去了一趟Cruise Trip吧!因為對著維港,每個窗口都是很好的打卡位!Chicken Avocado $88Beef Brisket French Dip $108Tomato & Mozzarella $78跟其他Cupping Room分店不同,這裡主打六款Panini,全部即叫即製,十分香脆。我喜歡牛油果,覺得最美味的是Chicken Avocado,另外Beef Brisket French Dip 是厚身牛排,烤得焦香,也很不錯!至於素食朋友,則可以選擇Tomato & Mozzarella,簡單的材料,卻是新鮮美味。Coco Chanel $50飲品方面,不可錯過招牌飲品Coco Chanel,將自家製Espresso及椰子漿、抹茶混合,層層分明,打卡必備!
因為對著維港,每個窗口都是很好的打卡位!
2018 瀏覽

2021-02-03
用餐優惠
試食活動
2021-02-08 218 瀏覽
一邊看著海景 一邊品嚐咖啡, 今次我點了我最愛的牛油果toast, 最驚喜入面充滿芝士再拼軟軟的雞肉, 配合牛油果, 簡直好味道, 加上麵包烘烤剛好, 外邊脆口, 再邊飲咖啡。 是好配搭。會再次光顧
  • Chicken & Avocado
望住個海真係會令人心情舒暢,難怪這間咖啡店每日人頭湧湧,任何年齡人士都影相影個不亦樂乎,影到太陽落山都唔捨得走。Cupping Room Coffee Roasters 是一間香港品牌連鎖咖啡店,品質有保證,唔需要擔心影相靚好睇唔好食。一行入鋪頭就見到海真係勁興奮,海天一色景色怡人。要留意返近日好多人來影相打卡,12點前比較易搵位坐,之後就可能要小排隊。這個Corner的自閉位我都幾鍾意,一人一檯望住個海,拎部電腦坐一日都唔會嫌悶。Cupping Room 這間新店最大特色係唔再走「黑媽媽」型格路線,取而代之用上好柔和色調,配色和線條都有北歐感。更特別係配合返個海景和碼頭,室內設計以「郵輪」做概念,陽台座位真係好似去左郵輪甲板。地下又磨石子原來係營造沙灘休閒感,真係好有心思喎。無得坐郵輪去玩唯有來這邊扮住先。整間店還融入了很多郵輪度假元素,你又意唔意會得到?另一個特點是特別提供6款鹹食Panini餐點,其他 Cupping Room 都無架!Panini 麵包由自家品牌 La Vina 制作,每日新鮮出爐,Panina 亦即叫即烘製,難怪店內不時飄出麵包香。飲品當然首推 Cupping

無得坐郵輪去玩唯有來這邊扮住先。

整間店還融入了很多郵輪度假元素,你又意唔意會得到?

飲品當然首推 Cupping Room 自家冠軍精品咖啡,另外也有抹茶、焙茶以至薑黃拿鐵,想影相靚當然係揀用抹茶、椰子漿和咖啡製成的漸層 Coco Chanel 啦。

這邊當然也吃到同集團旗下品牌 La Vina 的麵包蛋糕,早餐或者輕食都有好多選擇,各種牛角包和水果酥餅都好受歡迎架,我就最鍾意果個 Garlic Cream Cheese Bun,中間滿滿蒜味芝士超好食!

另外不能錯過的當然還有招牌 Basque Burnt Cheesecake,任何人食過都讚不絕口。

我當自己上左郵輪食 Lunch 架啦!

每種 Panini 都會用唔同麵包配搭,唔係全部同一款包換個餡,我覺得好有誠意喎!

Tomato & Mozzarella HK$78 / Latte HK$43

六款鹹食三文治之中,只有一個係蛋奶素食。番茄和水牛芝士這個經典配搭絕對無得輸,入面仲有沙律菜和羅勒,麵包香脆餡料清新,份量都幾多,一定夠飽。

Coco Chanel HK$50

這杯最底有抹茶,中間係椰子漿,最頂再加 Espresso,原本係有漸層效果既,不過我地玩太耐。

Hojicha Latte 焙茶拿鐵 HK$50

這家的焙茶拿鐵都幾好飲,唔飲咖啡可以試這個。

Casa Cacao 純可可

品牌引入了西班牙Casa Cacao朱古力,現場除了可以買一排排朱古力,亦有純朱古力飲,超級香濃幼滑,朱古力控必定瘋狂。

3" La Vina Basque Burnt Cheesecake HK$46 / Carrot Cake

一場來到 Cupping Room 沒可能不吃 La Vina 的芝士蛋糕,這次我還選了賣相好精緻的 Carrot Cake,有閃令令的大海做背景,真係未食都開心。 Carrot Cake 吃起來唔會太甜,充滿水果香氣,配埋上面個 Cream Cheese Frosting 又真係幾好食。

農曆新年就快到,咖啡店亦推出了賀年配裝,送禮都可以有新意。這款紅當當的妓藝咖啡濾掛包就適合送俾飲開咖啡的朋友,聞起來果香好怡人。

金銀滿屋蛋糕套裝 新春賀年價 HK$188 (已開始發售)

新年食年糕食到厭,原來可以食芝士蛋糕!La Vina 特別推出這個金銀滿屋蛋糕套裝,入面有大吉大利香橙費南雪、運財原味巴斯克蛋糕和招財進寶榛子費南雪,造型夠晒氣氛,食完一定大吉大利財運亨通!

情人節時令鮮果丹麥酥及粉紅朱古力磅蛋糕套裝 甜蜜價 HK$288 (2月8日開始發售)

過完農曆新年仲要趕住過埋情人節,La Vina 亦設計了這款粉紅甜蜜蛋糕套裝俾大家,未食都甜到入心啦。

兩款蛋糕套裝可以於海港城 Cupping Room、所以 La Vina 門店及網店發售,數量有限,建議先在網上預訂啊!

店內最受歡迎的打卡位是最入面的窗框,因為有少少背光影的時候要就返角落,或者等12點之後有太陽曬進來就一定夠光了。

這間 Cupping Room 來一次真係唔夠喉,必須再約唔同朋友再來飲咖啡看海和拍無限美照。
2021-02-03
用餐優惠
試食活動
Cupping room Coffee Roasters係海洋中心新開了分店,對住海景食tea嘆coffee 都幾chill。1.必試既Basque burnt cheese cake hkd 46一食落去就感受到香濃既烤芝士味,不過呢款係冇流心效果既。想試流心效果可以去doubleshot by cupping room 試他們的Basque Burnt cheese cakehkd 68,入口即融。·美食評分:☆☆☆☆(5 is full mark)性價比:☆☆☆☆2.Carrot Cake呢款carrot cake比較甜,有合桃和蘿蔔絲係入面,topping 的cream酸酸地,中和反carrot cake既甜味。美食評分:☆☆☆(5 is full mark)性價比:☆☆☆3.Tuna Melt hkd68正常水準既焗包,內裡有甜粟米、車打芝士和紅洋蔥。美食評分:☆☆☆(5 is full mark)性價比:☆☆☆4.Smokehouse Quesadille hkd 78這款包有點辣,內裡有煙燻豬肉,mozzarella cheese ,Jack cheese,皮薄餡多,但份

美食評分:☆☆☆☆(5 is full mark)
性價比:☆☆☆☆

2.Carrot Cake

3.Tuna Melt hkd68
正常水準既焗包,內裡有甜粟米、車打芝士和紅洋蔥。

性價比:☆☆☆

這款包有點辣,內裡有煙燻豬肉,mozzarella cheese ,Jack cheese,皮薄餡多,但份量較Tuna Melt小好多。
美食評分:☆☆☆☆(5 is full mark)

5.Scones
最令人失望係scones,等左半小時加熱先到,scones唔香脆,內裡食落有豬油既油膱味,亦都冇clotted cream,只有硬冰冰既午油同jam。
美食評分:☆(5 is full mark)
性價比:☆☆

scones

6. Chai Latte hkd45
冇咖啡因,不過不失。
性價比:☆☆☆

Overall 美食評分:☆☆☆(5 is full mark)
衛生評分:☆☆☆☆ ·
  • basque burnt cheesecake
2021-01-11 1151 瀏覽
Cafe提供的是輕食 甜品,但份量絕對夠,另外飲品種類特別,很少看到,和朋友要特別google 哈哈。 •𝚃𝚞𝚗𝚊 𝚖𝚎𝚕𝚝 $𝟼𝟾配合 粟米 芝士 洋蔥,正常發揮的吞拿魚包。•𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚊𝚗𝚍 𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 $𝟾𝟾喜歡吃牛油果的不要錯過,配合大大片芝士,忍不住一口接一口,但因為有芝士,比較飽肚,建議可兩個人share。•𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟺𝟼做到中間有少許流心,芝士味濃,但沒有太驚艷到我,少貴。•𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟹𝟾熱熱的expresso 撞上冰凍的牛奶,對咖啡沒有研究的我表示 不錯,很快飲完一杯。•𝚃𝚞𝚛𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 (𝙻) $𝟻𝟻薑黃拿鐵,不含咖啡因,一打開濃濃的肉桂味,第一口就已經感受到強烈的薑味,冬天飲很溫暖很舒服。但感受不到茶味,奶香不濃。•𝙲𝚑𝚊𝚒 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 (𝚁) $𝟺𝟻印度香料奶茶,由茶葉 辛香料和牛奶組成,也是飄來濃濃的肉桂味,喝下去,沒有強烈的香料味,但蠻特別的,朋友喜歡,但一樣感受不到茶味,奶香也不濃

•𝚃𝚞𝚗𝚊 𝚖𝚎𝚕𝚝 $𝟼𝟾
配合 粟米 芝士 洋蔥,正常發揮的吞拿魚包。

•𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚊𝚗𝚍 𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 $𝟾𝟾

•𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟺𝟼
做到中間有少許流心,芝士味濃,但沒有太驚艷到我,少貴。

•𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟹𝟾

•𝚃𝚞𝚛𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 (𝙻) $𝟻𝟻
但感受不到茶味,奶香不濃。

•𝙲𝚑𝚊𝚒 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 (𝚁) $𝟺𝟻
2021-01-11 731 瀏覽
📌Cupping Room ~尖沙咀2021的第一個Post🥰🥰一定要講呢間望海唯美咖啡店‼️兩面圓角木窗大玻璃都可以飽覽成個海景🌊波光粼粼的海面加上萬里晴空真係十級靚望住美景再嘆杯啡好享受🥺人流真係唔係講笑 超級多人排隊🤭店內座位唔係話特別多 而且無限時有一排嘅單邊位係望住落地玻璃外的美景個個都係個木窗面前影好耐相 不過多數人影完相就會走天氣好嘅時候影相真係好正 日落時間應該會更加美🌅太陽光揮灑在室內空間 環境很明亮運用鏡頭的角度更加影到雙彩虹🌈本身想叫甜點 但轉眼間就賣清光😅只剩下芝士蛋糕 仲有新推出嘅薑餅味芝士蛋糕但係上一次食覺得好普通 所以就冇點到😛鹹食方面都有少量輕食同多士咖啡亦有很多選擇 外賣杯一如以往地好靚不過大多數人都係同我一樣過嚟睇海景影相🤣1️⃣ 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)下午的時光真係完全唔似冬天 室內氣溫好熱所以就點了一杯凍的抹茶拿鐵🍵可以選擇加或不加cream只不過加咗cream成杯飲品靚勁多😍上面仲灑上了抹茶粉 整體都算幾大杯抹茶味道並不濃 相反奶味比較重🥛喜歡奶味重啲嘅朋友仔不妨試吓~2️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)飲品有分
📌Cupping Room ~尖沙咀

可以選擇加或不加cream
只不過加咗cream成杯飲品靚勁多😍
上面仲灑上了抹茶粉 整體都算幾大杯
抹茶味道並不濃 相反奶味比較重🥛
喜歡奶味重啲嘅朋友仔不妨試吓~
Iced  Matcha  Latte

2️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
飲品有分size 分別係regular同Large

性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: Cupping Room Coffee Roasters
📍: 尖沙咀海港城海洋中心3樓309店
🔍: 08:00-22:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie尖沙咀