餐廳: Cupping Room Coffee Roasters (海洋中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-07-20 261 瀏覽
海港城呢間Cupping Room Coffee Roster經常都有網紅嚟打卡,環境設計相當吸引人。咖啡店簡約而現代,落地大玻璃可以望到維港景色。仲有座位可以直接面向窗嘅座位,可放鬆心情,享受咖啡樂趣。餐單亦都有好多美食選擇。例如佢哋嘅Tuna Melt三文治,好好味!吞拿魚同芝士嘅組合,惹味又有層次感,令人垂涎欲滴!另外,Pastrami & Swiss三文治亦都唔好錯過。夾住嘅牛肉片同瑞士芝士,口感豐富多汁。絕對係一個值得品嚐嘅選擇。如果你鍾意甜品,可以試下佢哋嘅焙茶卷蛋,茶香濃郁蛋糕幼滑唔會太甜。咖啡質素當然唔差。Iced Mocha 將香濃嘅咖啡配合濃郁嘅巧克力,帶出一個完美嘅平衡。絕對係解渴又滿足味蕾嘅選擇,

2023-07-13 216 瀏覽
海港城cupping room為鐘意打卡嘅客人提供咗美麗嘅玻璃窗,晨咁早就勁多人企響窗邊打卡,正面背面側面影,點影都勁靚。我都好鍾意打卡,我哋買咗咖啡同三文治都在海景窗邊坐一陣,發現每個位置都很美!呢度有非常多選擇嘅飲品,凍飲熱飲都好想試吓!椰香抹茶鮮奶咖啡Coconut matcha latte (iced)口感非常多層次,估唔到椰子味咁突出,真係好香,鮮奶順滑,加入抹茶嘅綠顏色,無論味道同打卡都相當正!經典煙燻牛肉三文治,牛肉火腿充滿咸香,份量滿足,融化既芝士好惹味,多士非常香脆。吞拿魚三文治,啖啖都有豐富嘅吞拿魚,配有粟米粒,口感層次豐富,非常喜歡呢款。提子丹麥酥,提子好清甜多汁,丹麥酥非常薄脆,糖霜不會太甜,同海景好襯,打卡一流!

呢度有非常多選擇嘅飲品,凍飲熱飲都好想試吓!

2023-07-09 276 瀏覽
最近發覺好多朋友都在這間所謂人氣打卡餐廳打卡,為的都是影下日落靚海景。本身我都好期待的,可惜到我親身體驗之後,真的非常失望。食物和飲品方面,其實沒太大問題。吞拿魚芝士多士同煙肉芝士牛角包味道都不錯的。馬卡龍、lemonade 、燈汁都不過不失。而抺茶鮮奶都幾好飲又夠香。只不過價錢真的比較高。如果服務好又靚裝飾我都不介意的。但當日我好記得我是下午17:58入座,食完正想打卡之際,當然要等待起碼10分鐘才輪到我們影相,誰知一個身型肥伴的男侍應竟然問我們是否光顧,感覺沒禮貌之餘,更說這餐廳有限時間,但我一望下時間,當時是6:24。意思是我人座後不夠30分鐘就趕客,問題我當日叫了三杯飲品,三樣食物都差唔多300蚊。門口外面寫住有限時間為75分鐘!那麼,為何我到了餐廳只是26分鐘就趕我走?其實為打卡的內地人佔了9成半,他們每個打卡的時間都不限,我只是想影幾張相卻受到這樣的對待😤😓說真的,我真的不會有下次!

2023-07-06
5 分鐘 (堂食)
2023-07-07 149 瀏覽
一直都覺得由Cupping room嘅窗口望出去,就好似搭緊郵輪咁,有種海上渡假的悠閑感。所以勁多人喜歡在呢個「郵輪窗」打卡。Latte咖啡味濃郁,不會太苦澀,牛奶同咖啡質地柔滑,口感平衡,凍飲爽口很醒神。我哋點咗一份經典煙燻牛肉芝士三文治同埋一份乳清芝士菠菜配日曬番茄三文治,一杯Latte,一杯Dirty,仲有一份巴斯克芝士蛋糕。經典煙燻牛肉芝士三文治,以煙燻牛肉整成嘅火腿加上芝士為主要材料,芝士濃郁,面包外脆內蓬鬆柔軟,口感層次豐富。乳清芝士菠菜配日曬番茄三文治,份量滿足,番茄味突出,加上菠菜,感覺非常清新健康。巴斯克芝士蛋糕,賣相唔錯,表層呈金黃色,有一層微微焦香的糖衣芝士味非常濃郁,內裡口感細膩柔滑,入口即化,味道香濃。

所以勁多人喜歡在呢個「郵輪窗」打卡。

2023-07-04 95 瀏覽
飲咖啡一直都是享受,和喜歡的人坐在一起,談談天說說笑,雖然只是一杯飲品一個甜點,也已經可以享受半天。相反,一個人喝咖啡,看一本好書,靜靜思考,又是樂在其中。如果加上無敵靚景,海天一色,就更加相得益彰。這天趁著下午放假,就悠然地來到這裡,享受 me time. 咖啡甘香,略帶果味,拉花也做得公整。稍嫌奶味較重,不是每一口都可以感受咖啡和牛奶的平衡。推介的是這個蒜蓉包,蒜蓉味真是可口,加上忌廉,滿口都豐盈飽滿。不過也可能是因為這個包的味道太濃,所以我才會有對以上咖啡的感覺。不過不管了,對著如此景色,就別無他求了。坐著坐著還差點要睡著呢!

尖沙咀海港城的Cupping Room Coffee Roasters簡直係尖沙咀打卡景點之一,門口經常都大排長龍,最signature係佢個仿郵輪窗口,可以一路望住維港景飲咖啡。過左lunch time就好少少,等一陣就有位坐。兩次黎都係飲佢個杯Coco Chanel💚落左自家製Espresso☕️椰子漿🥥抹茶🍵飲落好有層次。野食方面有幾款Sandwich🥪都係即叫即製,餡料豐富。另外仲有佢地自家製的酥點,例如水果丹麥酥、巴斯克蛋糕、同埋我最鐘意的韓式蒜蓉忌廉芝士包🧄🧀麵包焗得香脆,塗上香蒜醬同cream cheese,味道香濃可口!🔸Chicken and Avocado Panini🥑🔸Ricotta, Spinach and sundried tomato panini🍅🔸Coco Chanel 💚🔸Hojicha Latte🤎🔸Cream Cheese Garlic Bun🧀🧄📍#CuppingRoomCoffeeRoasters (#海港城) (#尖沙咀美食)尖沙咀海港城海洋中心3樓309號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.

兩次黎都係飲佢個杯Coco Chanel💚
落左自家製Espresso☕️椰子漿🥥抹茶🍵飲落好有層次。
野食方面有幾款Sandwich🥪

吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
  • Coco Chanel
  • Cream Cheese Garlic Bun
2023-06-28 127 瀏覽
原來今時今日香港仲有服務態度咁差既店!染黃色頭髮在手沖咖啡區域的服務員全程黑面,好似欠距幾千萬的感覺。問小小嘢都當住客人面翻白眼,唔想打工可以唔好做咯。第一次因為服務態度差而寫評價,肯定唔會去第二次咯!
2023-06-26 145 瀏覽
海港城海洋中心開咗間人氣Cafe🔥行街行到攰入去坐低飲番杯嘢食過sandwich 睇埋個海景🌅簡直係perfrct 池❤️口渴又有啲肚餓叫咗🥪Chicken & avocado Sandwich 烘脆既麵包已經加好多分 再加左飽滿嘅牛油果同埋雞肉撈埋一齊 口感非常豐富😍🍵 Hoiicha Latte 夏天梗係要飲返杯凍嘢😊加左cream ge 焙茶更加細滑❤️🥯Garlic Bun 今年大熱嘅garlic bun梗係要試吓佢 少少甜味令個蒜蓉包味道更加突出 再加上cream cheese 多重口感非常好食🫶🏻
口渴又有啲肚餓叫咗
2023-06-23 163 瀏覽
𝕋𝕊𝕋 • ℂ𝕦𝕡𝕡𝕚𝕟𝕘 ℝ𝕠𝕠𝕞 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕣𝕤 ☕️📍𝕊𝕙𝕠𝕡 𝟛𝟘𝟡, 𝟛/𝔽, 𝕆𝕔𝕖𝕒𝕟 ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕖, ℍ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕦𝕣 ℂ𝕚𝕥𝕪, 𝟛-𝟚𝟟 ℂ𝕒𝕟𝕥𝕠𝕟 ℝ𝕠𝕒𝕕, 𝕋𝕤𝕚𝕞 𝕊𝕙𝕒 𝕋𝕤𝕦𝕚🔍 TST, Central, etc.::::::::::::::::::::::::::::::@cuppingroom.hk Facing the glistening sea view with an instagrammable ceiling-to-floor windows, this is the best branch experience to me with great affogato and coffee; not to mention its signature garlic bread! 🥯☕️Affogato $60🍵Coco Chanel (matcha, coconut milk and espresso) $50🐂Pastrami sourdough (beef brisket pastrami, swiss cheese, mus
🔍 TST, Central, etc.

☕️Affogato $60
🐂Pastrami sourdough (beef brisket pastrami, swiss cheese, mustard) $108
🐟 Tuna ciabatta (sweet corn, red onion, cheddar cheese) $68
🧄Cream Cheese Garlic Bun
2023-06-10 299 瀏覽
這里的景很好,食物水平也不錯。有海景,裝修也很有特色。點佐兩杯咖啡與一個蘋果金寶奶酥,好味。但不知道爲什麽服務生沒什麼笑容,感覺不到他們的熱情。咖啡廳是爲客人注入能量的地方,冷淡嘅服務令人却步。講不上態度差,衹是感覺到不熱情,有小小不快。可能唔憂做,很多客,但是留下好印象不是更贏口碑嗎?唔憂做嘅時間可持續幾耐。難怪有負評。我如果同星巴克對比,我係星巴克就有感覺到服務嘅熱誠。至少無講不出的不快。如果能再很進服務就好了。可能地方細,客人多,但亦不應成爲服務差的理由吧?!
2023-06-09
10 分鐘 (堂食)
2023-06-03 263 瀏覽
點了一份煙燻牛肉芝士三文治,一杯Mocha。口感完全不似牛肉,賣相與口感與煙燻火腿片無異。Mocha溫度不夠熱。一間以咖啡作招來的餐廳提供如此不合格的食物質素,但價格比本地連鎖咖啡店為高。性價比絕對是低。如果單是一個海景位用來打卡,在海港城絕對有其他更好的選擇。順帶一問:飲咖啡是否用瓦杯比較用紙杯更環保更合適呢?
如果單是一個海景位用來打卡,在海港城絕對有其他更好的選擇。
順帶一問:飲咖啡是否用瓦杯比較用紙杯更環保更合適呢?
2023-06-03
知道是很多人來打卡的咖啡店,男店員的態度很差勁,全程黑口黑面 無禮貌今時今日咁嘅服務態度 !貴公司點樣train 啲員工架!好多人為咗海景黎打卡,店員好似好唔歡迎來拍照的顧客,我地每人有order 飲品和食物,拍了4分鐘而已大佬 如果你間野唔想人黎影相 可以寫不准拍攝 !全程feel 到他的惡意態度!以後不再來好影響香港人。食物點了冰拿鐵 一般般吧 無乜特別一個蕃茄芝士牛角包 🥐正正常常囉座位好不舒服 如果三個人來只能用一張桌!但一個人來 又可以獨佔一張桌?!店面好小 設計有問題 座位後還有一個沒有放花的花槽 浪費空間!來一次以後不用來 反正維港又唔係得一間有
知道是很多人來打卡的咖啡店,
貴公司點樣train 啲員工架!
好多人為咗海景黎打卡,店員好似好唔歡迎來拍照的顧客,
我地每人有order 飲品和食物,拍了4分鐘而已
大佬 如果你間野唔想人黎影相 可以寫不准拍攝 !
全程feel 到他的惡意態度!以後不再來
好影響香港人。

食物點了冰拿鐵 一般般吧 無乜特別
一個蕃茄芝士牛角包 🥐正正常常囉
座位好不舒服 如果三個人來只能用一張桌!
但一個人來 又可以獨佔一張桌?!
來一次以後不用來 反正維港又唔係得一間有
2023-03-27 565 瀏覽
第一次寫食評,是生平最不愉快的飲食體驗,從未遇過態度這麽差的女職員。一看其他留言,原來態度極差是經常發生的,真心覺得餐廳需要正視。見有人就因講緊電話而miss 了一張飛無得入座。我和朋友的經驗是:個女職員秒速叫了7個number,然後說你已經錯過2張飛,大大聲鬧返你轉頭,要重新攞飛。我們等位等了好耐,換來的是一個超差的arrangement,要你重新攞飛再等過。店外有好多大陸遊客等位,餐廳是不愁沒有生意的。但我們永不幫襯cupping room。

店外有好多大陸遊客等位,餐廳是不愁沒有生意的。

但我們永不幫襯cupping room。
收銀職員態度差 帶著cap帽 口罩都get到佢黑曬面比曬錢問佢攞番單 十問9唔應 👎🏻👎🏻👎🏻叫兩件食物一杯凍飲 外賣 食物用兩個牛皮紙袋入著 再加杯凍飲 完全冇手挽袋比客人 仲話纸袋要另外收錢 完全不人性化 客人一手攞著電話 夾著兩個食物袋口 一手攞著杯凍飲 仲要收人錢先比袋 服務仲差過有星星個間🙄🙄🙄兩手攞著 行唔夠幾步 食物袋已經夾唔實跌落地比錢其實不是問題 但眼見客人攞著咁多嘢 攞小小同理心出黎幫下客人不會死的 雖然大多人都冇… ***不建議 在這家買外賣 體驗極差如果大家想排隊堂食為打卡另計***
收銀職員態度差

仲話纸袋要另外收錢 完全不人性化
客人一手攞著電話 夾著兩個食物袋口
一手攞著杯凍飲
比錢其實不是問題 但眼見客人攞著咁多嘢
攞小小同理心出黎幫下客人不會死的 雖然大多人都冇…

***不建議 在這家買外賣 體驗極差
如果大家想排隊堂食為打卡另計***
外賣自取
2023-03-16 343 瀏覽
🄲🄾🄵🄵🄴🄴 🅃🄸🄼🄴 ☕️ Wanna look for a place for some coffee time with a nice seaview? 🌊 Don’t miss out on this instagrammable place at Harbour City 🤗 You can either dine-in and get a table next to the window, or you can order takeaway and head out to the promenade for some breeze 🍵 They have a wide selection of coffee, lattes and teas 🫖 Grab a sandwich or some pastry if you’re feeling like a snack too!
🄲🄾🄵🄵🄴🄴 🅃🄸🄼🄴 ☕️

• Hojicha  Latte