餐廳: Cupping Room Coffee Roasters
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-10 1678 瀏覽
大部份學車都在平日下班後的晚上,吃晚飯以外也會不時找間咖啡店坐下來放鬆一下心神,這次就游走到觀塘一家本地咖啡品牌的連鎖分店,簡單來享受一杯咖啡Flat White $40(Regular)$48(Large)到訪過店家一兩次也沒有喝過店家的flat white,這次終於要來點了!毫無疑問的點了nutty口味,拉花簡潔,咖啡味濃郁卻不會過酸,入口回甘味重,而且加上牛奶的混和後更嚐到奶香,喝起來口感十分順滑易入口,奶味和咖啡味的比例非常均衡,自己是很滿意這一杯;美中不足的是杯子不太漂亮感覺不搭已經是第三次到訪這家店了,每家都有一點特色而這店就是劃分了自助區跟堂食區,我這種只嚐一杯咖啡的話可以坐在外邊找個位置靜靜享用咖啡;想跟朋友吃飯喝杯咖啡的話就到堂食區吧!很喜歡這種設定,互不影響大家到店的目的這個很好~ 自助區裝修簡潔時尚,展示著咖啡豆和工具,氣氛舒適讓人感到放鬆自在;雖然食品種類不及堂食區,不過最具人氣的芝士蛋糕,或是三文治、蛋糕等食品都一應俱全,讓客人在喝咖啡時也有其他甜點食用,感覺不錯!下次再分享一下我在店家的其他分店的探店經歷吧!
2023-02-08
2023-05-04 695 瀏覽
做完運動經過Cupping Room Coffee Roasters去飲杯咖啡, 店內座位簡約, 因為餐牌上有很多食物已經買完,最後揀Pastrami and Swiss 經典煙燻牛肉三文治 $108, 飲品有 Dirty 髒髒咖啡$45、House Black 經典黑咖啡 $40、 Jasmine Queen 茉莉花綠茶 $48。 📌經典煙燻牛肉三文治🍞 ~ 個人口味覺得唔好食😅, 三文治皮厚身硬掘掘, 好乾的。 📌髒髒咖啡🍵 ~ 賣相唔算靚,但整個過程由濃到淡, 在口感上嘅變化係做得到的。 📌經典黑咖啡☕ ~ 淡淡的一杯,味道完全唔夠濃郁😐, 咖啡不似預期🥺。 📌茉莉花綠茶🍹 ~ 朋友話幾好,但係我冇飲過。整體性價比不高, 下次如果我想飲咖啡🤔未必會揀這間。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

Pastrami and Swiss 經典煙燻牛肉三文治

📌茉莉花綠茶🍹 ~ 朋友話幾好,但係我冇飲過。
Jasmine Queen 茉莉花綠茶

整體性價比不高, 下次如果我想飲咖啡🤔未必會揀這間。

2023-05-02
朋友放Break約我去觀塘區食Tea? 一開始都有啲擔心,但原來觀塘區不再只得工廠大廈,依家大街小巷都開咗不少特色休閒餐廳。我不是太熟路,所以去咗最容易找的APM商場。 APM 連住地鐵出入口,想要輕食配返杯精緻咖啡 ☕️ ,就被呢間簡潔門面嘅coffee shop吸引了。 座位闊落舒服,牆上壁畫也很有趣,雖然在室內但感覺也很寫意。咖啡選擇非常之多,還有滴漏系列。 亦可選擇手工茶或無咖啡系列。試過不少地方的cheesecake, 這款 Basque Burnt Cheesecake 也非常推薦,抹茶味,3“ 寸 Size , 內軟香濃,兩個人食份量剛好。週圍仲有好多嘢行,行街行到攰,自己一個都絕對會想返嚟飲杯咖啡輕鬆一下。

下午茶
2023-04-13 310 瀏覽
而家想搵個地方同朋友食個TEᗩ都好方便。。ᑕᑌᑭᑭIᑎG ᖇOOᗰ而家多左好多分店。。又想食少少但又要好味又可以坐耐少少嘅地方。。真心我幾鍾意食佢啲ᑕᗩKE架。。雖然分店多。。但都可以保持水準👍🏼👍🏼我今次去左ᗩᑭᗰ個間。。可能個位置好方便。。所以都要等位同好多人下。。想舒服啲我諗要去番遠少少嘅區啦😁..🍰ᑎEᗯ YOᖇK ᑕᕼEESE ᑕᗩKE🥛ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE..📍 Cupping Room Coffee Roasters (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期大堂高層15號舖..@cuppingroom.hk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodsta
而家想搵個地方同朋友食個TEᗩ都好方便。。
ᑕᑌᑭᑭIᑎG ᖇOOᗰ而家多左好多分店。。
又想食少少但又要好味又可以坐耐少少嘅地方。。
真心我幾鍾意食佢啲ᑕᗩKE架。。
雖然分店多。。但都可以保持水準👍🏼👍🏼
我今次去左ᗩᑭᗰ個間。。
可能個位置好方便。。所以都要等位同好多人下。。
想舒服啲我諗要去番遠少少嘅區啦😁
🍰ᑎEᗯ YOᖇK ᑕᕼEESE ᑕᗩKE
🥛ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
觀塘觀塘道418號創紀之城五期大堂高層15號舖
@cuppingroom.hk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#cuppingroom#cuppingroomhk#cuppingroomkt#cuppingroomkt#cheesecake#hojichalatte#kwuntongkwuntongfood#kwuntongcafe#觀塘cafe#觀塘美食
🍰ᑎEᗯ YOᖇK ᑕᕼEESE ᑕᗩKE 🥛ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
2023-04-08 322 瀏覽
在 Apm 想搵間靚少少coffee shop 坐吓, 見門面唔錯,就入咗去,外面係飲品區,自助式,房入面喺加一服務區,要點食物; 人流不多,點了下午茶餐,費用不算貴,Black coffee 有點像求其比個飲品杯,香蕉法式焦糖多士還可以,外脆,但內面太濕,行得攰,建議坐外面只點飲品
2023-03-27 335 瀏覽
之前去過銅鑼灣Cupping Room ,我覺得感覺良好㗎,今次去APM都係第一次試,其實本身我朋友話麻麻哋(佢話覺得每次經過都超級多人,唔太舒服)冇辦法啦,本身佢想去嗰間又因為某啲原因唔available. 之前經過門口見佢棟聽咗一個大,好大嘅餐牌,見啲嘢食都唔錯,點知今次去到又有啲失望。第一,我唔知道原來出面嘅位置同裏面係有諗住,同一個門口入以爲都係食同一樣嘅嘢嘅啫,點知係我諗少咗。出面簡約嘅枱枱凳凳,原來只係俾你食一啲櫥櫃入面嘅輕食 例如三文治或者cake,裏面裝修豪華少少舒服少少,原來又係食另一種嘅嘢,其實我都仲係搞唔清楚🤔我問侍應可唔可以我坐入面叫一部份嘅嘢,但係再喺出面叫部份嘅嘢,佢話唔可以,但係我再問坐入面有冇啲鹹食嘅時候佢又話冇 ,咁究竟我呢一個少少要求點先可以滿足到呢,我又唔係唔幫襯入面嘅嘢食,點解唔可以人性化啲呢?我哋差唔多三點左右到(星期日),入面嘅餐牌就只係有pastry嘅set或者甜品set 個終於為免麻煩我哋就局住嗌咗刪除咗咋兩個甜品set 1/ Apple CRumble可麗餅2/French toast其實呢本身兩個甜品都好食嘅,但係可能expect鹹

終於為免麻煩我哋就局住嗌咗刪除咗咋兩個甜品set
1/ Apple CRumble可麗餅
2/French toast
其實呢本身兩個甜品都好食嘅,但係可能expect鹹點同甜點都有得一齊食,結果唔係我想像咁樣所以有啲落差囉,搞到食完好似唔飽咁。

二揀一嘅話,我會揀French Toast , 雖然上枱得半件多士有啲唔開心😫,話晒都$80-90丫,又冇生果or 食用花裝飾。得果三小片香蕉🍌。雖然佢個質地好正,外脆內軟咁

另外嘅蘋果金寶可麗餅,我覺得太多太多cream雖然佢啲cream都算light , 仲有一球雪糕,今次就有一朵食用花裝飾。
兩杯咖啡(latte : cappuccino)就好似冇乜特別.
蘋果金寶可麗餅
French  toast
French  toast
2023-02-25 364 瀏覽
經過APM,諗住食個午餐。見間餐廳幾靚,揀咗個set lunch,職員服務態度真係麻麻,問佢有乜嘢咖啡選擇,就好快一輪嘴咁講出嚟,根本聽唔清楚。午餐選擇左魚,賣相幾靚,但係返開個底,原來只有魚皮,魚肉好少,叫左個三文魚羽衣甘藍沙律,啲羽衣甘藍好苦,放棄咗。加錢要杯凍摩卡。凍飲來講比較細杯,而且味道普通。呢餐根本就食唔飽,埋單嘅時候,職員見到你揮手,同你確認佢知道之後,繼續慢慢喺度抹叉,超過5分鐘之後先會走過來。咁嘅價錢,咁嘅服務,咁嘅食物質素真係冇下次。
2023-02-17 285 瀏覽
今晚又夜食晚餐,8點幾就近近地揀咗AMP Cupping Room。店舖分兩區,裡面的餐區裝修以清新温馨為主,坐得舒適。可惜今日無漢堡無鱸魚,結果單點大蝦墨汁意粉,同埋兩份和牛配薯條。香蒜大蝦墨汁意粉賣相幾精緻,真•大蝦球煎得好香,夾著蒜香,一上枱聞到👍雖然店員推介澳洲和牛要medium well肉質最好,但我地分別揀咗3乘熟同八乘熟。上台賣相都唔錯,入口有肉香,肉質唔會韌,蘸上香草牛油,大大增加咗柔滑感。配埋炸到香脆既薯條,同埋什菜,平衡健康感剛剛好。**雖然店內唔係好多客人,但出菜比較慢工細貨,較適合唔趕時間的朋友仔飯聚

蒜香大蝦墨魚汁意粉

澳洲和牛面薯條

蒜香大蝦墨魚汁意粉
澳洲和牛面薯條
2023-01-21 299 瀏覽
平時去開利苑嗰間係自助服務諗住呢間觀塘咁好有送餐服務。點知根本職員完全唔知邊枱打邊枱然後拎住杯嘢飲逐枱搵亂咁放,送錯咗杯嘢飲最後索性漏埋我張單,最後我杯嘢飲等咗15分鐘再追單先即刻整返俾我其實送唔到餐不如唔好送啦
平時去開利苑嗰間係自助服務諗住呢間觀塘咁好有送餐服務。
其實送唔到餐不如唔好送啦
2022-12-08 1397 瀏覽
日式木系傢俬裝修的餐廳🍴,午巿時段,人客都好稀少,可能是價格比較貴🤔。 餐廳牆壁上有一幅好大嘅畫🖼️,坐位間得比較迫。因為見到Set lunch Menu 有油封鴨脾,所以就揀呢度試吓。 怎料,order食物時,服務員💁🏻居然說「無貨」😱😱,唯有叫煙三文魚配班尼迪克蛋 Smoked Salmon with eggs 🍳 Benedict 😌。 呢款Benedict 既賣相唔靚,但做法幾特別,配上紅紅的醬汁,又用西柚同橙🍊作配菜,份量好細,唔飽肚😮‍💨 松葉蟹肉黑松露意粉🍝 配時令菇菌 Black truffle and snow crab spaghetti with seasonal mushroom 🍄 磨菇🍄湯🥣,味道都幾濃,欠缺餐包😆咖啡☕️杯係用咗好日式既無耳杯,都有拉花🌷🎂儀式感就係芒果🥭芝士🧀蛋糕🍰 服務員💁🏻不知道是否比較新,服務質素麻麻😌,價錢略貴,大部份食物都要額外加錢,不太值得,唯一好處係沒有時限😉

磨菇🍄湯🥣,味道都幾濃,欠缺餐包😆

咖啡☕️杯係用咗好日式既無耳杯,都有拉花🌷

🎂儀式感就係芒果🥭芝士🧀蛋糕🍰

午餐
⁺₊˚ | ᴄᴜᴘᴘɪɴɢ ʀᴏᴏᴍ |𓏍𓏡𓏍❝ 行行下apm口渴,發現新開左cupping room就入去坐坐( ´ ▽ ` )ノ 留意他們座位是劃分了自助區同堂食區(有10%服務費)的~ ❞❝ 隨意點了兩杯飲品都出乎意料地好飲🥹平時飲iced hojicha latte好多都會好淡味/奶味較重,但佢地唔會之餘仲好重培茶味,加埋上面嘅wiped cream仲令口感更加幼滑🌬另一杯就似normal latte,但飲落會有香濃new Orleans豆嘅咖啡味,口感順滑容易入口☕️ ❞......
⁺₊˚ | ᴄᴜᴘᴘɪɴɢ ʀᴏᴏᴍ |
𓏍𓏡𓏍

響中環同灣仔成日見好多人,今日放假見APM有,就試吓solo lunch! 星期三兩點幾, late lunch 冇乜人。Set lunch 和牛其實味道不錯,不過大半塊好chewy, 所以除咗頭幾啖好enjoy, 跟住就👎Ice Latte ok, 不過吳係我杯茶。Lychee cheese cake, ok , no surprise! 環境同playlist 好chill!服務一般。試過之後,覺得不外如是,吳知道會唔會港島區吳同?不過APM呢間就未必會再食。
Ice Latte ok, 不過吳係我杯茶。
環境同playlist 好chill!服務一般。
2022-10-24 534 瀏覽
今日約左係觀塘有啲野做,見未夠鐘又攰攰地,忍唔住要去飲番杯咖啡😝😝🍰☕️1️⃣ Combo set ($68)本身唔係好肚餓,但見到有呢個set幾抵,$68就包一款pastry同埋$45以下既飲品,所以都係order左😝佢有好幾款pastry放左係廚窗比大家揀,有牛角包等,我地最後揀左巴斯克芝士蛋糕再加杯Iced New Orleans Style。Iced New Orleans Style比較少見,店員介紹係類似加左植物糖既latte咁,飲落幾清甜👍🏻😝巴斯克芝士蛋糕都夠軟滑,好彩我地兩人share,如果唔係就太多了😂☕️2️⃣ Dirty ($40)Dirty 既分層都做得唔錯,影相影耐左啲紋就仲靚🤣一入口時咖啡味香濃,有熱咖啡同凍牛奶兩種感覺😝餐廳如果係堂食既話裏面有另一個area,望到入面裝修都幾靚,搵次試下先~

🍰☕️1️⃣ Combo set ($68)

☕️2️⃣ Dirty ($40)

2022-08-20 578 瀏覽
⭐️舒適好味的coffee shop⭐️樣樣都好好味😋😋下次再試其他野🤩🤩🧡Blueberry Cheesecake🫐有濃濃嘅芝士味上面嘅藍莓一啲都唔酸口感亦唔會太實超讚👍🏻👍🏻👍🏻🧡Hojicha Latte🍵有靚靚拉花仲有香濃焙茶味味道唔會苦澀加埋鮮奶味道啱啱好超讚👍🏻👍🏻👍🏻🧡Dirty(Extra shot)☕️有啲店舖嘅Dirty固定左唔俾加Extra shot呢間就可以雖然加多shot但仍然飲到Espresso嘅熱同冰凍嘅奶超讚👍🏻👍🏻👍🏻
⭐️舒適好味的coffee shop⭐️

呢間就可以
雖然加多shot
但仍然飲到Espresso嘅熱同冰凍嘅奶
2022-06-21 741 瀏覽
飲開銅鑼灣嗰間,去開觀塘就試吓,點知差咁遠。入到去掃左安心,原來飲咖啡同食野係分開,即係你飲咖啡,只可以坐出面少量位,所以入面就算有好多位唔係peak hour 4:50pm 都唔比坐。當時入面約有6-7張2人檯以上喺出面座位,只剩返一張人檯,無櫈及半張2位勉強4人檯有位(半張有2人坐緊,剩半張)我坐過去,咁啱後面有3位,佢叫我坐另一張。除左一人檯櫈已無位,但我兩個人….我話我兩位,無其他位,叫佢可以比一人檯我加櫈。之後佢都搵左陣,決定拉隔離檯張櫈仔比我。成個過程好差,如果唔係買咗野飲,真係走人去第二間。Ice mocha $53 細細杯,唔抵飲。味道一般,價錢貴,性價比低!

成個過程好差,如果唔係買咗野飲,真係走人去第二間。