2023-08-04 87 瀏覽
雖然呢間拉麵店嘅價錢偏貴💸,但絕對係一間令人想再回頭食多次嘅拉麵店。鯛魚湯夠突出同濃郁但又唔腥🥹而且非常喜歡佢有得坐bar枱望住師傅整嘅視覺✨鯛白湯$138呢個係偏向較濃味嘅一款,只係用左鯛魚同水,再加幾種貝類用8小時熬成湯底。可想而知嗰湯有幾濃郁同埋會感受到食材嘅精華🤯如果你需要,佢碗邊有啲柚子醬可以俾你中和返嗰湯嘅濃味。整體黎講,呢個湯係好味到不斷想飲🫣鯛清湯$138呢個湯底一入口有種清甜鮮鯛魚味,十分精緻。另外當加上牡蠣油,成個湯底嘅香味即刻level up左🆙性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:出糧有budget可一試!

鯛白湯$138

鯛清湯$138

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
建議:出糧有budget可一試!
2023-07-18 173 瀏覽
鯛清湯拉麵+煙燻糖心蛋+鯛魚薑飯*Time : Jul 2023, Dinner*Price : $201-HKD *Place : ○de▽ 鯛白湯らーめん*Review : 就是外出拍照路過,見鯛魚湯拉麵吸引,就直接去試試。- 鯛清湯拉麵:用料上相當吸睛,兩塊鯛魚皮脆,沾上鯛魚湯及外附的廣蠔醬就滿滿海鮮甜味,湯味比較清淡,加入蠔醬比較可以帶出味道,麵條就幼身偏軟- 煙燻糖心蛋:就是聞起來多了味煙燻味,有點像芝士- 鯛魚薑飯:用料不錯,混入了不小的鯛魚肉,按店員所說混入拉麵的鯛魚湯,加入蠔醬,就很好吃整體不錯,就時是份量有點小,性價比不太高,不過店員會用心講解食材及食法,店面也舒適,喜歡淡口味的要試試

煙燻糖心蛋

鯛魚薑飯

鯛清湯拉麵+煙燻糖心蛋+鯛魚薑飯

*Time : Jul 2023, Dinner
*Price : $201-HKD
*Place : ○de▽ 鯛白湯らーめん

- 煙燻糖心蛋:就是聞起來多了味煙燻味,有點像芝士

餓底有日去開天后想食拉麵,無意發現到喱間人氣過江龍拉麵。大概夜晚7點去到,排隊既人唔多。/門口既接待人員好貼心,天氣始終比較熱🔥,佢手拎住個電風扇唔係吹自己,係吹我哋🥰!過左陣仲拎咗盤冰水同濕紙巾比排隊人士消暑!極抵讚💕<鯛清湯 $138>一上枱就比2塊炸到金黃色既炸魚皮吸引咗🙈好脆! 唔油!浸湯部分吸左鯛魚湯好好食!湯方面真係好鮮甜,好香!湯上面既蔥同紫洋蔥🧅都做到提鮮既作用!極難忘🤤 漬荀係餓底最中意既配料! 無渣!好嫩滑!叉燒都唔錯,嫩滑,唔係好肥食到一口油果種👍🏽 而牡蠣醬方面對拉麵餓底就認為對湯同麵既作用不大!麵質方面偏軟身,但夠滑!<鯛白湯 $138>配料上同清湯大同小異,湯底真係好濃郁厚身,鮮味加倍!啱哂重口味人士💕 而碗邊既柚子醬,令濃郁既湯帶上一啲清新解膩既作用👍🏽入口係鮮!香!甜既濃湯,後續就係柚子既清清!次層感唔錯❤️<鯛魚薑飯 $48>店員係order既時候問到飯想幾時起,餓底就簡咗後起!好彩有問!幾驚佢跟麵起埋🤣飯本身就有魚湯同薑味!同樣地食到魚湯既鮮甜!直接食都好食!不過店員推薦將飯當茶漬飯咁加到清湯食!無誇張!

<鯛清湯 $138>

<鯛白湯 $138>

<鯛魚薑飯 $48>
飯本身就有魚湯同薑味!同樣地食到魚湯既鮮甜!直接食都好食!
不過店員推薦將飯當茶漬飯咁加到清湯食!
無誇張!加到清湯食,成件事昇華哂✨本身鮮甜既湯變得更鮮甜! 湯同飯既配合為味覺帶黎咗二次既衝擊‼️本身已經好飽既友口,都因為咁又食多咗好多啖🤣極推薦!必點
*飯本身唔會係好熱,暖暖地咁!

<櫻本煙燻糖芯蛋 $15>
糖芯蛋流汁係基本合格既指標!味道上,煙燻味唔會好重好俗,清香幽雅!$15蚊真係可以一戰,講哂出面其他拉麵店普通一隻糖芯蛋都係差唔多價🤣 X蘭都$18啦🤣

*本食評純屬本人口味及見解*
2023-07-05
15 分鐘 (堂食)
  • 鯛魚薑飯
2023-06-29 1345 瀏覽
在炮台山工作的日子,間唔中都會行去天后那一頭尋食。來了這一頭多次,感覺天后是充滿了平及靚及正的食肆 (平、靚、正是分開描述的) 。因為靚或正而價錢又貴的食肆,每次經過門口時,總會說,有特別事件要獎勵一下自己時才去啦。而其中的一間就是我連名都唔係幾識讀既《○de▽ 鯛白湯らーめん》。同樣,當我的炮台山工作快到尾聲時,我決定 shortlist 一些午餐的好地方,《○de▽ 鯛白湯らーめん》就是其中的一間。這一間拉麵店,也是一間人龍好店。那天搭正12點半出門口,來到門前不需要排隊。不過,也是要在門口點定餐,俾埋錢才可以進入。當日,我就坐在拉麵師父面前,可以欣賞自己的製作過程。尤其是當有客人點沾麵時,店方會用乾冰去營造一個冰鎮的效果,好壯觀的。不過,那天的我選擇了湯麵,就沒有誇張的出煙效果了。若不坐上吧檯,坐卡位也是很舒適的。我點的,就是招牌的鯛白湯拉麵。白湯,就是濃濃的魚湯。紅色的,就是辣椒粉。碗邊的,是柚子醬。店員說明了,如果湯太濃,可加入柚子醬來中和一下。我就沒有用柚子醬了,因為我口味重,喜歡濃味道。櫻木煙燻糖芯蛋是另外上的。煙燻的香氣,吃入口就令人感滿意。而且煙燻不算太濃烈,沒有蓋過
櫻木煙燻糖芯蛋是另外上的。煙燻的香氣,吃入口就令人感滿意。而且煙燻不算太濃烈,沒有蓋過雞蛋本身的香味。糖芯蛋黃味道香甜,口感細滑,更是令人吃得開心。
全蛋拉麵,口感煙韌,叉燒雖不是很肥,但肉味算是十分之美滿。值得一讚的就是個鯛魚湯底,果真是一個濃濃的鮮魚湯啊。當我把麵同佐料都吃完後,再把湯慢慢地飲下時,發現到湯中有魚肉粒,令我真真正正感覺到,我正在喝一碗濃郁魚湯。
好飲的麵湯,當然不浪費,要飲晒佢才開心。
百幾蚊一碗拉麵,貴就真係貴左啲。但吃了這一碗之後,我覺得是物有所值。環境分,食料分,味道分,都是滿滿的100分。
三月某天去維園看花展前先在天后吃午飯。窩夫與媽媽光顧了一間「鯛魚拉麵」專門店。拉麵有三款選擇,分別是鯛清湯,鯛白湯或限定的鯛沾麵,進店前先在門外落單和付款。鯛白湯拉麵($138)顧名思義是奶白色的湯底,採用「天然真鯛」和「水」,再配以上數種具類,熬製八小時而成的濃湯,魚湯濃郁鮮甜,不好魚湯的朋友可能會覺得有一點腥。店員教我們先嚐原味,之後可按個人口味加入碗邊的柚子醬,窩夫更喜歡加了柚子醬之後的味道。鯛清湯拉麵($138)同樣鮮甜,那兩塊炸魚皮非常好吃,蘸蠔醬更添滋味,可惜沒有單點的炸魚皮。鯛清湯最後給喝光了,鯛白湯和鯛清湯二選一的話,窩夫會選鯛清湯。
三月某天去維園看花展前先在天后吃午飯。

窩夫與媽媽光顧了一間「鯛魚拉麵」專門店。

鯛白湯拉麵

鯛清湯拉麵

2023-03-16
15 分鐘 (堂食)
鯛白湯拉麵
鯛清湯拉麵
2023-05-26 267 瀏覽
前排魚湯拉麵個風吹到咁大,路過見到唔洗排隊,一於就入去試下。⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯✿ 鯛沾麵|$148侍應話個湯如果凍左可以叫佢地幫手翻熱,呢一個服務抵讚。上枱既時候個麵仲會噴煙,好吸睛。但係,個湯超易凍🫣食兩三啖就已經冇曬溫度,應該系個碗唔夠保溫啦,於是我就叫侍應幫我翻熱左一次,食兩三啖又凍番,都唔好意思系咁叫佢幫手翻熱😥😥味道濃郁,鯛魚味重。至於個麵….我會形容佢系超市買到好普通果一隻波浪形既刀削麵….原完系果一隻口感,個人就唔太中意,而且佢會痴埋一舊,夾佢落碗湯度有少少辛苦。店員推薦食法:加炸乾蔥增加口感、食到後期落青檸汁解膩、最後可以叫佢哋加清湯飲埋碗湯。✿ 鯛白湯|$138湯底系有打泡既,所以比較掛汁,冇魚腥味,味道算不上鮮甜。碗邊有啲柚子蓉,店員推薦食到一半既時候加落湯度會令到碗麵更清新,食到另一種風味。加左柚子蓉之後會令到個湯變得甘甘地,都叫做令到碗麵冇咁單調。麵質偏幼但夠彈牙。✿ 日式炸雞|$48有3大舊,咬開乾身冇肉汁比較失望😢然後配埋咖哩粉…感覺更加乾。⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯總括然而,味道一般,價錢都算比較進取,如果沾麵既湯配湯麵既麵可能會開心啲~
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

✿ 鯛沾麵|$148

✿ 鯛白湯|$138
日式炸雞

✿ 日式炸雞|$48

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

2023-05-07 253 瀏覽
經過唔使排隊,大約5分鐘就入得,叫咗兩碗招牌鯛白湯拉麵,炸雞,糖心蛋,盛為$339環境衛生,非常闊落,仲可以睇到廚師即刻處理拉麵,都幾賞心悅目。拉麵好快就上咗,魚湯非常之濃,味道偏鹹,麵質幾好,湯可以掛到面,但係食到一半就覺得好膩,唔係太想食,所以碗邊有啲柚子醬可以加落個湯度,帶返少少清新嘅味道,特別嘅體驗。炸雞層衣好薄,咬落好juicy但略嫌唔係幾夠脆,味道不過不失。糖心蛋同平時嘅唔差唔多,唔洗特別試。

糖心蛋同平時嘅唔差唔多,唔洗特別試。
2023-04-24 292 瀏覽
以前試過鯛沾麵同鯛白湯,今次再叫鯛白湯。在香港和日本都未試過類似的拉麵,味道好特別,好似有少少腥腥地但腥得來又好好味。我本身都怕魚腥,但呢個鯛白湯拉麵同魚既味道係可以接受,湯都可以飲埋,鯛沾麵同鯛白湯都好味,建議中意食拉麵既朋友試下。不過份量不算特別多,女士都夠食,男士可能要叫多個小食。或者食完拉麵係附近食甜品糖水都好。呢間鋪頭仲可以用八達通,好方便,沒有加一,在鋪頭門外先點餐和付錢再在鋪頭進餐。
2023-04-21
5 分鐘 (堂食)
2023-04-21 1236 瀏覽
呢間鯛魚拉麵專門店有唔少Youtuber都讚好,搞到我心郁郁去咗天后食🤔 除咗天后分店,佢喺中環都有分店~ 當日一到門口已經要排隊,呢度係要喺門外落單同俾埋錢先可以入座👀 Menu有三款拉麵,有鯛白湯、鯛清湯同鯛沾麵,採用新鮮日本真鯛魚製作🇯🇵 當中鯛沾麵上枱時好浮誇,用金色碗又噴煙咁😶‍🌫️ 另外仲有數款配菜,但選擇唔多~ ♥ 鯛白湯 $138湯底有blend過,好多泡沫綿密濃稠,呈奶白色,用真鯛魚及貝類熬製,鮮濃又唔腥👀 面頭有分量偏少嘅真鯛魚碎、筍、洋蔥碎及甜椒粉。我本身中意食硬拉麵,呢款嘅拉麵就偏軟🍜 薄切叉燒軟嫩唔乾柴,可惜得一片😌 碗邊有一抹柚子醬,店員話如果覺得湯底太濃可以加少少柚子醬中和吓,加落湯底後的確有減輕魚味令湯底變清爽,有淡雅果香🍊食落無想像中咁驚艷😌♥ 鯛清湯 $138清而偏鹹,魚香味相對失色,加埋佢哋附上嘅自家製牡蠣油,有提升返少少鮮味~ 另外有兩片炸魚皮,魚皮偏厚身同硬,少油唔算厚粉,魚味就略淡, 配牡蠣油食就唔錯~ 呢款鯛清湯拉麵食食下會有啲口乾🧐♥ 櫻木煙燻溏芯蛋 $15用上日本蛋🥚蛋香味濃,蛋黃軟滑呈流心,煙燻香氣濃郁!餐廳推薦度:7/10又唔係話好有

♥ 鯛白湯 $138
♥ 鯛清湯 $138
♥ 櫻木煙燻溏芯蛋 $15
用上日本蛋🥚蛋香味濃,蛋黃軟滑呈流心,煙燻香氣濃郁!

餐廳推薦度:7/10
又唔係話好有驚喜😗 如果要比較呢兩款拉麵嘅話我會建議食鯛白湯😺
$160.1 (晚餐)
2023-04-10 358 瀏覽
見成日好多人排隊搵左下午時間去試,叫左沾麵。湯唔熱,麵又唔熱,仲要俾冰水,個日明明好熱,食完覺得自己好虧打晒冷震…個溫泉蛋擺得衰蛋黃流走晒….另叫左個飯,都係無特別,同係屋企食左碗白飯撈飯素分別唔大臨食完侍應問要唔要暖,好凍嘅我即刻話要,但暖水都係凍嘅另外,佢要你企係門外點好餐俾埋錢先可以入坐,或者有d日本當地餐廳都會咁,其實當日咁熱,我prefer坐低慢慢睇再叫囉選擇少加性價比低,唔明點解咁多人排
見成日好多人排隊
個溫泉蛋擺得衰蛋黃流走晒….

另叫左個飯,都係無特別,同係屋企食左碗白飯撈飯素分別唔大

臨食完侍應問要唔要暖,好凍嘅我即刻話要,但暖水都係凍嘅

選擇少加性價比低,唔明點解咁多人排
2023-04-06
○de▽ 鯛白湯らーめん Maru De Sankaku📍天后電氣道77號地舖上次去天后買嘢飲,經過呢間日本人氣過江龍麵店,我同朋友已經好想食,但無耐當日食到好飽,個肚無位再裝嘢。今次難得又入嚟天后,我哋直搗黃龍,撞啱時間唔洗排隊,喺門口落單俾埋錢就有得食,超開心! 💰$138鯛白湯 🍜我揀咗呢款湯底奶白色嘅鯛白湯,佢係配拉麵嘅,而同一般嘅日式拉麵店唔同,呢度唔需要揀麵嘅軟硬度,全部都一式一樣,師傅即叫即整,基本上一坐低就有得食。佢嘅湯底之所以咁白,全因佢用咗天然真鯛、水同數種貝類一齊熬製8個鐘而成,湯底鮮甜無魚腥味,我呢啲愛湯之人當然飲到一滴不剩。食物上檯時,店員好細心咁講解兩款麵嘅特色同食用方法,我呢碗碗邊嘅柚子醬係俾人轉換口味用嘅,加少少落匙羹上面再飲啖湯,又係另一清新感覺。我最鍾意佢啲配菜,無論係肉、魚肉、洋蔥定筍都同湯底好夾,整體濃淡度適中,麵質亦係我鍾意偏軟身嘅口感,清甜嘅味道令人一食難忘。 💰$148鯛沾麵 🍜朋友就叫咗呢款鯛沾麵,沾麵汁係鯛魚豚骨雞白湯,配以原創厚身波浪麵條,食落似刀削麵嘅感覺,口感更佳更掛湯。一上檯嗰陣,成個餐盤都有大量仙氣飄出,打卡就啱晒!佢嘅沾麵汁
○de▽ 鯛白湯らーめん Maru De Sankaku
📍天后電氣道77號地舖

[價錢 Price]
💰$138
鯛白湯 🍜

[價錢 Price]
💰$148
鯛沾麵 🍜

一上檯嗰陣,成個餐盤都有大量仙氣飄出,打卡就啱晒!佢嘅沾麵汁入面有啲一粒粒嘅鯛魚肉粒,味道較濃,魚味好香,正到爆!

食到一半,個沾麵汁有少少凍咗,但唔洗擔心,因為可以同店員要求加熱湯底,再一次食到熱辣辣嘅沾麵!食到尾聲,如果想飲埋個湯,可以叫店員加清湯落個沾麵汁,一個麵有咁多玩法,夠晒抵食啦!

• 鯛白湯
  • 鯛沾麵
{○de▽ 鯛白湯らーめん}天后極濃郁鯛魚湯拉面.這家大阪來的過江龍 在中環&天后也有分店主打三款 #魚湯拉麵:鯛沾麵、鯛白湯、鯛清湯以慢火熬成濃厚的魚湯每一口湯都像有一百條魚在口中游泳🏊 純天然的魚鮮味 超級濃郁~(´▽`)常常賣完的限定《鯛沾麵》今次終於吃到了!.天后店排隊的人比中環店少一半週五晚上等了十分鐘不到就進去了(需齊人入座喔~).𝘿𝙞𝙨𝙘𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𓄼 𝘐𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮:  @𝘳𝘢𝘷𝘦𝘯.𝘥𝘪𝘢𝘳𝘺 𓄹.✎  鯛白湯 $138   #推介先介紹中階濃度的鯛白湯湯底以天然真鯛和貝類 經8小時熬成所以味道格外鮮甜(*´꒳`*)  我是會直接喝完整碗湯哈哈.據店家介紹 吃到一半時可按個人喜好加入柚子蓉 (好夾)將整碗湯帶到更一個層次:更清新 輕型 ✽好味指數:★★★★☆/5.✎  鯛沾麵 (限定) $148  #重口味推介期待已久的沾麵 果然不失所望!♡♡♡比白湯更濃厚:鯛白湯 x 豚骨雞白湯配上特製的波浪型闊條麵~~好掛汁一個字 「正」!ദി  ᷇ᵕ  ᷆  )♡.沾麵汁可要求加熱;最後可上加入清湯飲用✽好味指數:★★★★☆/5.✎ 櫻木煙燻糖心蛋 $15 (一隻開半)不
{○de▽ 鯛白湯らーめん}天后極濃郁鯛魚湯拉面
這家大阪來的過江龍 在中環&天后也有分店
主打三款 #魚湯拉麵:鯛沾麵、鯛白湯、鯛清湯
以慢火熬成濃厚的魚湯
每一口湯都像有一百條魚在口中游泳🏊
純天然的魚鮮味 超級濃郁~(´▽`)
常常賣完的限定《鯛沾麵》今次終於吃到了!
天后店排隊的人比中環店少一半
週五晚上等了十分鐘不到就進去了
(需齊人入座喔~)

✎  鯛白湯 $138   #推介
先介紹中階濃度的鯛白湯
湯底以天然真鯛和貝類 經8小時熬成
所以味道格外鮮甜(*´꒳`*)
我是會直接喝完整碗湯哈哈
據店家介紹 吃到一半時
可按個人喜好加入柚子蓉 (好夾)
將整碗湯帶到更一個層次:更清新 輕型

配上特製的波浪型闊條麵~~好掛汁
一個字 「正」!ദി  ᷇ᵕ  ᷆  )♡
沾麵汁可要求加熱;最後可上加入清湯飲用
✽好味指數:★★★★☆/5
✎ 櫻木煙燻糖心蛋 $15 (一隻開半)
不配湯 直接食用 保留淡淡的煙熏味
✽好味指數:★★★★/5
ꕤ*碎碎念。•ᴗ•。)ꕤ*
店外排隊時有店員一直介紹菜式
和輔助客人下單
還跟我聊起日本的拉麵!好親切(・∀・)

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ ○de▽ 鯛白湯らーめん
地址: 天后電氣道77號地舖
人均消費:HK$158 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
| 𝘾𝙖𝙩𝙚𝙜𝙤𝙧𝙮 |
類型➪ #raven食評 #raven日式 #raven中價位
地區➪ #raven港島 #raven天后
| 𝙏𝙝𝙖𝙣𝙠 𝙔𝙤𝙪♡ |
你的每一個讚好♡和追蹤♬ 也會給我個很大的鼓勵!୧(๑•̀ᴗ•́๑)୨
鯛沾麵
睇完香港花卉展覽順道在天后搵地方醫肚,到處都人頭湧湧。見到呢間日本嘢沒有太多人排隊,就嚟試吓啦!每位客人都是在門外點餐,店員就逐一介紹。其實全店只有3款麵食:鯛清湯麵,鯛白湯麵,同埋較濃味的鯛沾麵。對於有選擇困難症的朋友就不用太多考慮喇!鯛魚清湯真的很淡味,不過師傅特別在湯中加入蠔醬,味道加上層次。炸魚皮真係好好味,沾上蠔醬更加好味!碗麵食到一半再加埋其餘的蠔醬,整碗麵的味道提昇了。味道很不錯,只是個人覺得麵條 overcooked 左,無咩咬口。店員說下次可要求麵條要硬身d。我另外也試了沾麵。真的好好味呀!沾麵絕對是鎮店之寶,店員說師傅是用魚湯加豬骨湯才有這麼濃稠的味道。賣相也很正。食到一半時加埋青檸汁有很清新的感覺。朋友點了鯛白湯麵,看樣子好好味。我們另外也點了炸雞和燻蛋,都好食。味道好,感覺也好,值得推介。

鯛清湯麵

鯛沾麵

朋友點了鯛白湯麵,看樣子好好味。

鯛白湯麵

我們另外也點了炸雞和燻蛋,都好食。

燻蛋

味道好,感覺也好,值得推介。
炸雞
鯛清湯麵
鯛白湯麵
燻蛋
炸雞
2023-03-11 232 瀏覽
朋友新開的鯛魚湯拉麵專門店🇯🇵今日專誠前來捧場😃主打三款魚湯拉麵🍜魚湯超濃厚入味😍用慢火熬製而成的湯底🔥純天然魚香🐟比起傳統拉麵,更加清甜鮮香😋還有兩塊炸鯛魚皮,簿身香脆🤩
朋友新開的鯛魚湯拉麵專門店🇯🇵
今日專誠前來捧場😃
主打三款魚湯拉麵🍜
魚湯超濃厚入味😍
用慢火熬製而成的湯底🔥
純天然魚香🐟
比起傳統拉麵,更加清甜鮮香😋
還有兩塊炸鯛魚皮,簿身香脆🤩

鯛魚白湯拉麵
鯛魚白湯拉麵
鯛魚清湯拉麵
鯛魚清湯拉麵
鯛魚沾麵
  • 鯛白湯
  • 鯛清湯
  • 鯛沾麵
本來店外面完全無人排隊 咁我就兩個人係門外排隊 期間亦一位店員好耐心介紹食物 咁本來都相安無事 等候期間亦有同該位店員傾下計 問下該鋪頭可以用乜野方式俾錢咁突然間就無啦啦殺出兩個大陸女人 企正係門口前面問三個人有無位 咁店員亦都用普遍話答佢未有位 咁佢兩個大陸女人就一直企係門口等 而佢地同行嘅男性友人就企係我地後面排隊點知鋪頭入面有人食完出黎 佢兩個大陸女人就衝上前想入鋪 而店員哥哥亦都換左人 跟住我就同新果位講係我地排隊先 大陸女人就話佢地十分鐘前黎過無位 跟住行開左 所以係佢地黎先我笑左啦大佬 咁都得嫁咩?最好笑係咩?係店員話果張係枱係for多人(四人枱就唔可以兩個人坐?)所以到最後就係果三位打尖人仕入先講到依度都無聲出啦 係佢地揀野食期間 我地已經走咁嘅安排入座方式 就算你間鋪頭啲野食幾好食都無用 講真我係特登想黎試下食 你咁樣嘅態度點叫人去幫襯?行開左都叫排隊?四人枱唔俾二人坐?你間咁嘅鋪頭咁做生意嫁咩?咁以後我經過都當排隊啦 我以後直接行入去就話我幾日前已經排左隊咪得囉 所以唔洗食我都會俾最低分你依間鋪頭
講到依度都無聲出啦 係佢地揀野食期間 我地已經走
所以唔洗食我都會俾最低分你依間鋪頭