招聘中
月薪 (面議)
月薪
月薪
月薪 (面議)
更多筍工 (5)
餐廳: Délifrance (環球大廈)
資訊:

2009-06-26 68 瀏覽
今日lunch豪勁多黎左e到叫左個10號餐takeaway煙三文魚沙律+忌廉湯+熱奶茶個條寫住係express但一d都唔express 仲慢過dine in等左我15mins 執一份salad筆一杯湯沖杯奶茶 5mins一定得啦煙三文魚無晒要切都唔使咁耐掛忌廉湯好鹹同埋係罐頭開出黎因為飲到個底有一pat軟狀忌廉物同平時can soup溶唔晒果d類同煙三文魚一patpat 似去食sushi叫的吞拿魚軍艦果d吞拿魚的texture 難食菜比m記的爽脆得多 可惜上面有蟲的死屍體!!都唔知話佢來料靚好抑或無農藥好一間知名連鎖食肆有咁的衛生 我真係無野好講附上的烤麵包淋晒 當然啦只係放係個兜到 蓋又關唔實成個沙律 得煙肉碎係可取熱奶茶 茶包茶 無咩expectation好歹一間法式餐廳聽起黎點high class都無用啦ps我發現每$10的包 都係spicy lemon chicken包
今日lunch豪勁多黎左e到

因為飲到個底有一pat軟狀忌廉物
同平時can soup溶唔晒果d類同
煙三文魚一patpat 似去食sushi叫的吞拿魚軍艦
果d吞拿魚的texture 難食
菜比m記的爽脆得多 可惜上面有蟲的死屍體!!

都唔知話佢來料靚好抑或無農藥好

都係spicy lemon chicken包
2009-06-26
  • none
2009-05-29 38 瀏覽
有一排無黎到,就覺得佢既 combo for 2 好似又起左價....service 只可以用 ok 黎形容,因為都係經常會錯單,同埋有時會幾慢。最好味覺得蜆肉扁意粉 in tomato sauce,不過依家竟然無左!換上蜆肉mushroom扁意粉 in black pepper sauce...一定辣啦,係 Bistro 食過。今日都係轉番火腿蛋卷 $40,好味又經濟。有餐湯加熱飲,我仲加埋薯批 $8 ..佢既蜜桃批會好味 d ...其他焗飯類 for 男生既份量就會幾少啦 for 女生 ok。

2009-05-29
2008-12-29 34 瀏覽
十二月廿九日(星期一)午飯時間到了,兩口子今日"被迫"要吃delifrance,因為coupon快到期了!十二時半有多,人流不多,莫非經濟真的那麼差嗎?還是delifrance不受歡迎呢?!口裡面抱著疑問地行入門口!看了一會menu,我都是吃煙三文魚蛋沙律軟包,由於有$1優惠,即加$1有酥皮湯,我和老公都要了酥皮湯,我要酥皮菜湯,老公要酥皮忌廉湯,他要的是xmas set,有三文魚白汁意粉,邋有甜品-朱古力蛋糕配呍呢嗱雪糕,我倆要了檸檬茶以及咖啡是日午餐的惡夢開始了...首先,一元的酥皮湯,單看外表已經大大扣分,雖則一分錢一分貨,一蚊錢,莫非一蚊貨都沒有嗎?酥皮真的嚇人!!!焗到燶了似的,是深啡色,吃起來一點也沒有牛油香味!莫講鬆軟了,是非常的硬,坦白說,我一生人吃過最難吃的酥皮湯!!!!隨之而來的main course,我的煙三文魚蛋沙律軟包,煙三文魚沒有新鮮的三文魚味道!而且咸得很!吃得好的蛋沙律卻份量少!軟包算是軟,但不是熱烘烘的!似乎番熱也懶得了!老公的三文魚白汁意粉,不用多說,三文魚都是有同樣的問題!而且扁意粉不好吃,也是硬的!最後的甜品-朱古力蛋糕配呍呢嗱雪可以挽回少許分數
十二月廿九日(星期一)

是日午餐的惡夢開始了...

最後的甜品-朱古力蛋糕配呍呢嗱雪可以挽回少許分數的,但是絕對稱不上好吃呀!

原來少人吃是有原因的....如果沒有了coupon,看怕不會再來,真是一次就夠!
甜品
2008-09-15 23 瀏覽
同朋友唔知去邊到食,見到有Delifrance,就走左入黎lu~叫左個餐(combo B for 2)(原價$122,叩左杯vanillia,加$4)煙3文魚意粉:普通~好少煙3文魚,但係個汁ok~紅湯:稀左少少~白湯:有d似溝左好好多水ge薯蓉~味道麻麻~vanillia:普通..雪糕牛角酥:幾好味~唔知咩包:好味~特別係隻醬~好味~

煙3文魚意粉:普通~好少煙3文魚,但係個汁ok~
紅湯:稀左少少~
白湯:有d似溝左好好多水ge薯蓉~味道麻麻~
vanillia:普通..
雪糕牛角酥:幾好味~
唔知咩包:好味~特別係隻醬~好味~
2008-09-06 33 瀏覽
九月五日(星期五)老公仔發號師令,到delifrance吃早餐!有點out of expectation,因為此時我正在嘆熱騰騰的好立克!於是,我立即放下手上的那杯喝了一半的好立克,同老公出發到delifance吃早餐!本身我們想用physical給的那張coupon,廿六元的那個set,不過看看menu,原來叫他們原有的set差不多,而且款式比較多呢!!!同時原來那張coupon是bistro的!首先,老公不愛吃麵包,所以,換句說話來說,到delifrance吃的話,我是要吃兩個麵包!....麵包是我的死敵好,最後,我都是點了6,是scrambled eggs with smoked salmon,served with croissant,老公點了new的10:baked egg with garlic and mlik,sauage,pork patty and baked bean,served with baguette我的6的炒蛋給老公吃,他說不錯呢,不過在他心目中只有澳洲牛奶公司....所以其他只能說okay!...croissant好吃,我喜歡吃delifrance的c
九月五日(星期五)

麵包是我的死敵

我的6的炒蛋給老公吃,他說不錯呢,不過在他心目中只有澳洲牛奶公司....所以其他只能說okay!...croissant好吃,我喜歡吃delifrance的croissant,因為每一口都有陣陣的牛油香呢,就算凍了,也可以吃到那陣香味!難得的呢!

老公的baked egg with garlic and mlik要等十分鐘,但是吃不出有牛奶,只有好重的garlic,可能蒜蓉味太強,把所有味完全的遮蓋著!

而其他都不錯,baguette包就一般,比較冇香味,而且賣相不太吸引!.....

就是這樣,我們一早就撐檯腳.........
老婆仔的set
老公的set
$23 (早餐)
2008-06-18 27 瀏覽
六月十八日(星期三)今日要放得夜d,就黎左呢度食dinna先!^^我食左個蛋沙律軟包!唔記得左走蕃茄tim!都唔錯,應該唔會好肥既jei!個包幾好食,幾香牛油,不過都係supersandwich好食d!老公仔食左個雞肉扁意粉,幾香幾好食呀!!不過好多磨菇!好少肉呀!!!.........益左"話"要減肥既佢!
六月十八日(星期三)

今日要放得夜d,就黎左呢度食dinna先!^^

我食左個蛋沙律軟包!唔記得左走蕃茄tim!

都唔錯,應該唔會好肥既jei!

益左"話"要減肥既佢!
2007-10-16 23 瀏覽
加價後都已經不再光顧delifrance,但一班朋友提議到此處食飯始終不能拒絕。七點左右已經剩番好少人,一坐低已經嗅到一陣異味。後來朋友提議調桌,點知都仲係有陣汗味,令到全程都好唔舒服。講番食物,揀左$39三文魚碎蛋包餐。侍應表示已經無白湯,只有紅湯和薯仔沙律,無奈下唯有揀沙律,幸而味道不太差。唔知係咪太夜既關係,食材已經非常唔新鮮,百吉包又淋又un,生菜亦只有幾塊黃黃的。整包的侍應亦非常”節儉”,付出$39只換來兩塊小小的蕃茄,一湯匙左右的碎蛋和少得可憐的煙三文魚。結果我忍不住開口叫佢加多少少碎蛋。大約八點,食到咁上下,居然已經收鋪。侍應似乎對於我地呢班尚在進食的人並不太在乎…今次既經驗令我對delifrance更加死心。

今次既經驗令我對delifrance更加死心。
2007-09-18 21 瀏覽
平時公司有包伙食,好少出去食晏。今日有老友搵食晏,諗住揀去Delifrance,環境好D,又無咁多人無咁逼,食物應該又OK,點知今次差強人意!下次都係叫番三文治穩陣D。我叫咗個「雞肉蘑菇卷扁意粉配粟米忌廉汁」加「忌廉菠菜湯」($42),個扁意粉睇個樣OK喎,但食落真係完成唔得,基本上佢就咁將雞肉蘑菇卷+扁意粉+粟米忌廉汁擺埋一齊上碟,D雞肉蘑菇卷無雞味又嚡口,扁意粉煙韌度OK但就好淡,而粟米忌廉汁好稀好水吓,所以真係好差。反而係個忌廉菠菜湯飲得吓,雖然唔係好滑,但至少都有菠菜味!

(非會員)
餐廳負責人,請檢討吧!我本是DeliFrance嘅fans,經常幫襯各大分店,但環球大廈這間分店的食物份量實在太離譜了,真是不吐不快!昨天我只是買了一個肉醬扁意粉外賣(因堂食太多人排隊)及後發覺堂食有位,於是坐下來打算食完先走,怎知打開外賣盒,份量只有盒的三份一,汁約兩湯匙,肉醬只有一湯匙,沒有任何配菜,這便價值$34。男仕們只要三啖便可吃完。雖然相片可能只供參考,但也不可相差太遠吧!於是我向店員反映,詢問這是否正常外賣份量,店員只說:我俾多少少你啦!(請攪清楚,我不是來求施捨,是你們需要檢討一下食物質素)。不久,店員向我說其實外賣他們已一早包裝好,然後她換了一盒新的給我,打開個盒,同先前那盒一樣咁少,D醬汁更少,那換過盒又有何用呢!他們只是拿過另一盒份量不足的外賣給我。算吧啦!我不打算再多說,於是吃罷便離去!其實之前我也有兩次同類的經驗:一份四+幾蚊的公司三文治,只有厚厚的麥包,但D肉又薄又碎又少;又有一次吃早餐迷你吞拿魚三文治(這是我常吃的,但通常往德忌笠街分店),環球這分店比德忌笠街分店的吞拿魚份量少了一半,於是以後再不去買早餐了。我們是精明是消費者,不要當我們是傻瓜,打開門做生
餐廳負責人,請檢討吧!

其實之前我也有兩次同類的經驗:

我們是精明是消費者,不要當我們是傻瓜,打開門做生意,錢是要賺,但不要食水太深。不錯,中環午飯時間食肆都擠滿人,但食物質素每況愈下,顧客是感覺得到的,這樣做生意不會長久的。
2007-06-22 32 瀏覽
(21/6/07)一同事係delifrance fans,今日買lunch發現加晒價,都照買。我吃的香芒雞卷,頭尾超空洞,好似齋食皮咁,咪點下西蘭花忌廉湯,味道ok,溝粉湯攪唔暈,仍滔到粉粒。我真好唔明,delifrance食物賣咁貴,但人手不足,每次都要等好耐;而家又加價,以前餐湯附"送"的蒜蓉包都無埋,食物亦無水準可言!
2007-03-01 28 瀏覽
(21/2/07)買左個餐take away 優惠減$5,煙三文魚蛋沙律法包,餐湯:紅湯,茄膏溝水,飲左兩啖放棄。試新野飲─曲奇忌廉,嘩!一粒粒的"曲奇"己浸腍晒,浮上面;另外雖然有重重忌廉味,不過好稀o羅!口感像煉奶水,加$6,唔值。
2007-01-14 30 瀏覽
到客戶開teleconference,對方的祕書小姐給我們準備Delifrance,每份午餐索價四十蚊左右,附三樣野:沙拉/ 湯、三文治、冷熱飲品。因為怕紅湯會弄污衣服,所以選擇容易食用的colesaw 菜絲沙拉,味道一般,蛋黃醬下得凶係特色!因為這兒的三文治餡料偏多但pack 得鬆散,會吃得好狼狽。所以選grilled wrap,餡料係罐頭鮪魚配磨菇和芝士的tortilla wrap,鮪魚味道麻麻,倒是芝士跟磨菇配合得好惹味香口,吃起來絕不狼狽,相當企理。飲品選了熱咖啡,向來都唔欣賞Delifrance 的咖啡類飲品。跟我來的同事點了份蛋沙拉三文治,味道比Super Sandwich 差!Service 唔差,店家係遂份pack 好,唔怕撈亂,相當好服務!
2006-10-02 22 瀏覽
第一次吃這裏的pasta要了海鮮茄汁闊條麵+ 涷飲($39)另加$6要了薯仔沙律這樣便過了40元, 咁就可以用張$10 coupon…hehehe但麵好難食, d 汁比蕃茄汁更冇茄味, 好水d 所謂海鮮有幾隻蝦,但好細好乾,成個餐都唔夠熱,反而杯檸茶同個沙律不錯但冇下次lu
第一次吃這裏的pasta
要了海鮮茄汁闊條麵+ 涷飲($39)
另加$6要了薯仔沙律

但麵好難食, d 汁比蕃茄汁更冇茄味, 好水
d 所謂海鮮有幾隻蝦,但好細好乾,
成個餐都唔夠熱,

反而杯檸茶同個沙律不錯
但冇下次lu
2006-08-22 26 瀏覽
昨晚,去Delifrance試意粉,因為煙三文魚同雜菜甚算健康,所以試下,煙粉+個忌廉湯HK$41.00雖然好大碟,好低食。而且食剩大半碟,個湯都剩小半。不過一D都唔健康,個扁意粉太多太多太多白汁,而且又濃,多到似食汁多過食意粉,重鹹左DD tim。另外雜菜比率好少,煙三文魚都好錯,其實幾好食,只係下次有機會再去食,如果可以要求多雜菜、少意粉、少汁就好。(我個人覺得白汁,只要係昨晚o既3分之1已經足夠)因為D汁太滯,所以食唔曬啦~
昨晚,去Delifrance試意粉,
因為煙三文魚同雜菜甚算健康,所以試下,

煙粉+個忌廉湯HK$41.00

雖然好大碟,好低食。而且食剩大半碟,個湯都剩小半。

不過一D都唔健康,
個扁意粉太多太多太多白汁,而且又濃,
多到似食汁多過食意粉,重鹹左DD tim。

另外雜菜比率好少,煙三文魚都好錯,
其實幾好食,只係下次有機會再去食,
如果可以要求多雜菜、少意粉、少汁就好。
(我個人覺得白汁,只要係昨晚o既3分之1已經足夠)
因為D汁太滯,所以食唔曬啦~
2006-04-14 20 瀏覽
(13/4/06)唔想分頭買野食,同事話不如呢度,心裡無奈。想食熱既野,今日有火雞,及吞拿魚Panini,揀左吞拿魚。而咖啡,茶難飲,咪加個西蘭花忌廉湯。等左數分鐘,Panini應是即烘熱,但食時只係暖暖o地,塊芝士都無溶晒添!!而個湯夠熱o既,味道OK,唔夠西蘭花,飲飲o下,有D一舊舊既"獻粉"定係"麵粉",真係好激氣!麵包呢D材料廉而,食物質素又唔好,但係同價格完全唔成正比,真係以後免得過都唔再食呀!