2022-08-31 89 瀏覽
灣仔酒吧街相當出名 林立係酒吧街既酒吧都相當多 當日比較突圍而出的都是比較駐目的🤭 今次介紹依間就屬於依類。 相當吸晴的偽裝洗衣店的門面 行過既行人都俾佢吸引到 而內裡係相當對立的內在環境 是粉紅色 岩哂少女心又想打卡既人今次簡左好耐 因為款款都好吸引 最後都係簡左signature :Dirty Coco同 Mushroom. 首先介紹Mushroom , 顧名思義使用以蘑菇造型,非常岩哂打卡🤭🤭主要是以Vodka , 加以柚子liqueur,檸檬做成, 味道酸酸地 幾特別 酸味蓋過了Vodka的味道 相當易入口個人勁讚「Dirty Coco」。 原因之一是此飲品是有bailey 個人超中意Bailey 依款奶油liqueur,所以當見到依杯飲品有Bailey作為基調之一,就緊係第一時間叫作。 除左Bailey外, 依隻酒加了朱右力,令整體飲落去更加易入口。

Mushroom  &  Dirty Coco
慶祝紀念
生日
Mushroom  &  Dirty Coco
2022-08-29 64 瀏覽
今晚即興就同朋友去咗一間非常IGable嘅酒吧🙈🙈 之前已經見過人地係呢間酒吧到打卡,今晚就嚟朝聖下先🥳🥳 未入去之前已經俾店鋪門口嘅洗衣機打卡位吸引咗啦🥰 咁有特色真係為店舖加左唔少分🤨🫣 💗 入面粉紅色嘅燈光加上霓虹燈真係好夢幻💕💕 而且座位都好寬躺好舒適,完全唔會好迫好焗😌🍸pink laundry $128嚟到呢到當然唔少得叫呢杯signature 嘅pink laundry💗 賣相都相當唔錯😜調嘅味道啱啱好而且酒味唔會太濃好易入口,酸酸甜甜咁啱晒各位少女心飲😋😋🍺1664 blanc $88炎炎夏日真係要飲返杯啤酒先得啦🥹🥹 即叫即整,好夠氣同埋都好大杯😂😂 1664 blanc充滿著果香,而且清新嘅小麥濃😛😛 甜味同清新感十足🤧 飲完真係好爽呀~~🥡French fries $68我地仲叫咗薯條😜😜估唔到都幾大份,真係好抵食😆入口香脆鹹香,好容易食到唔停口😗😗用嚟送酒真係一流呀🍺🍺

🍸pink laundry $128

🍺1664 blanc $88

🥡French fries $68
2022-08-16 463 瀏覽
🌟🌟🌟灣仔一間人氣打卡嘅酒吧🌟🌟🌟店內燈光偏紫偏紅,有大大束吊燈同埋大大塊玻璃加霓虹燈方便打卡影相Bar tender熱情,會對應你偏愛口味推薦cocktail或者beer比你White Samurai $128🍸bar ten特別新款手調,黎緊新menu會加埋入去味道同埋氣味比較似mojito嘅感覺Basic liquor: Rum+ vodka+shiso liqor另外杯入面加左幾粒話梅增加香港特色,紫蘇葉酒香味比較溫和但好帶得出自然嘅感覺,再配埋青檸皮嘅清新香味,讚!👍TsingTao $66(HH) / $88🍺加一片青檸或者檸檬嘅飲法平時只會係飲corona先係咁做但原來飲青島加青檸都一樣幾特別幾有效果,而呢一個飲法係由呢間bar個老闆提出必須要加飲落爽身之餘,青檸檬酸味夠match較light嘅青島啤酒,專員下次都識點飲青島了🍺Snacks - Snack Platter $138Deep fried chicken balls + Fried calamari 🐔🦑兩樣都炸得非常爽脆,炸雞夠入味之餘包住所有雞汁雞油, 好juicy! 炸魷魚圈滑身彈口,配蕃茄醬食一流👍👍

🌟🌟🌟灣仔一間人氣打卡嘅酒吧🌟🌟🌟

White Samurai $128
🍸bar ten特別新款手調,黎緊新menu會加埋入去
味道同埋氣味比較似mojito嘅感覺

TsingTao $66(HH) / $88

🍺加一片青檸或者檸檬嘅飲法平時只會係飲corona先係咁做

Deep fried chicken balls
Fried calamari

Snacks - Snack Platter $138

炸魷魚圈滑身彈口,配蕃茄醬食一流👍👍

無諗過酒吧都可以食到好食嘅拼盤
2022-08-14
5 分鐘 (堂食)
Deep fried chicken balls
Fried calamari
2022-08-12 689 瀏覽
星期六收到朋友call 話耐冇見,即興想約我收工後飲番杯 cocktail ,傾下計咁話喎。朋友叫到我好少拓手踭嘅。去到朋友公司附近灣仔駱克道逛下,原來都有吾小酒吧,而且不小外國人已經係到 Happy hour 中。忽然見到呢間「Dirty Laundry 」,差啲以為真係一間 Laundry,望真啲入面,原來係間特包酒吧。見佢氣氛幾好,就等埋朋友過嚟一齊就入去坐。酒吧感覺好似進入了古堡一樣。牆身好似打仗打到破爛曬,朋友話呢啲叫「敘利亞式」裝修風格。我其實有少少半信半疑。很快 Bar Tender 便好細心為我們介紹 Drink Menu 。朋友一心想飲 Cocktail , 但又冇Idea ,於是由 Bar Tender 發板,調製咗杯橙色的特色Cocktail ,朋友話味道帶少少酸及有水菓味道,感覺幾青新。我就偏好啤酒,所以問餐廳有什麼特別啤酒介紹。於是就介紹左青島draft beer。冇錯,真係飲青島draft beer 。原來好少酒吧有青島draft beer,咁就一於試吓啦,味道真係有唔同㗎。

2022-08-06
下午茶
  • 青島 draft  beer
2022-08-02 141 瀏覽
Dirty Laundry (灣仔)灣仔駱克道100號地下最近灣仔會展有動漫節,所以小編都去咗湊熱鬧😝完全係人山人海去完會展之後,知道附近有好多酒吧,於是揀咗呢間勁打卡嘅酒吧,好fantasy😎😎,有冇大髀你夢幻嘅感覺呢問咗店員有啲咩飲品推介,於是推介左一杯有酒精嘅飲品, afternoon tea $128,佢哋話呢款係新嘅配方,調配出好啱夏天飲嘅酒精飲品,有伏特加、熱情果同芒果mix而成嘅Afternoon Tea,飲落勁有層次,伏特加嘅味道慢慢build up,先甜後酒精既味覺而 Freestyle Mocktail $68 就啱曬落酒吧唔想飲酒精飲品嘅女仔😝味道勁清新,好香檸檬味,酸酸甜甜 so fresh❤️❤️👍🏻👍🏻#灣仔打卡酒吧 #灣仔美食 #灣仔cafe
Dirty Laundry (灣仔)
灣仔駱克道100號地下

最近灣仔會展有動漫節,所以小編都去咗湊熱鬧😝完全係人山人海

#灣仔打卡酒吧 #灣仔美食 #灣仔cafe
2022-07-27 78 瀏覽
聽日放假,約個朋友去happy hour放鬆下先,係酒吧林立嘅灣仔,我選擇一間比較工業風但播放廣東歌嘅酒吧。我第一次係酒吧聽廣東歌,感覺好親切。酒吧入面整咗一個霓虹燈牌,即刻令成個氣氛變得懷舊美國式。佢Happy hour 時間由5:00-9:00,有手工啤,雞尾酒,而且用I pad 睇menu,cyber又環保。我第一次飲青島手工啤,佢配埋一片新鮮青檸,感覺好fresh,一洗工作嘅疲累。另外仲叫左杯Dirty Coco, 呢杯對於朱古力控嘅朋友仔嚟簡直係上品,佢由baileys 、vodka, hazelnut 調制而成,容易入口,女生必點。另外靚女職員仲送左杯調酒師特製嘅sangria俾我地試,非賣品哦!🤟喺呢度輕輕鬆鬆過咗一個鐘,又係時候去食晚餐啦!
喺呢度輕輕鬆鬆過咗一個鐘,又係時候去食晚餐啦!

2022-07-10 138 瀏覽
同朋友係灣仔食完dinner,經過駱克道見到門口已經有打卡位好pink好靚😍用Dirty Laundry 主題做酒吧真係第一次去~一入門口有張beer pong枱比客人玩👍🏼右手邊有幅霓虹燈打卡牆♥️再行入少少bar area都好有格調💯我地分別嗌左兩杯cocktail🍸Dirty coco🍫我嗌左呢杯😃入面有vodka, baileys, hazelnut ,dark chocolate …仲有加左好多既朱古力粉on top~入口係朱古力味好出,飲多兩啖先有少少酒味,係比較甜既,岩晒唔鍾意酒味太重既我~The mushroom 🍄 朋友嗌左呢杯~有外表可愛吸睛既蘑菇造型,裏面有vodka, yuzu liqueur, yuzu purée 同少少檸檬汁🍋酸酸甜甜好清新,每一啖都有豐富嘅柚子味道,適合唔想飲咁濃酒味嘅女士們。👍🏼Dirty Laundry (灣仔)灣仔駱克道100號地下

Dirty coco🍫

The mushroom 🍄

Dirty Laundry (灣仔)
灣仔駱克道100號地下
2022-07-05 109 瀏覽
灣仔多酒吧就係人都知,有style嘅新酒吧就比較少,今次嚟到呢一間酒吧,使用左粉紅色霓虹燈,門面放咗好多洗衣機,都幾有特色。好啱女仔去打下卡,傾吓心事。而呢間酒吧內裡氣氛都十分良好。原來係香港人開的酒吧,入面既playlist 全部都廣東話歌,十分特別同埋充滿港味! 今次叫左兩杯飲品,一杯asahi,一杯cockail。呢款新口味既Cocktail,用了classic whiskey base ,配合西柚口味,酒味濃烈卻帶點小清新,加上芒果果肉以及蛋白,味道豐富而有層次。入口甜甜地,上面一層的酒泡沫口感軟滑,味道方面首先有酒味湧入口腔,接著是濃郁的芒果果肉果味。after taste 則是酸酸甜甜西柚味。

今次叫左兩杯飲品,一杯asahi,一杯cockail。

2022-06-16 153 瀏覽
White Samurai 灣仔區酒吧林立,不過由外國人開設居多。最近於駱克道就新開了一間酒吧,由一班本地年輕人創立,以廣東話溝通更有親切感。店外以洗衣店作為主題,店內有多個打卡位,如巨大的水晶燈、霓虹燈等等,更有大型的沙發位置,適合多人聚會。White Samurai - $128這款由Bartender推薦新調的Cocktails。酒底主要是Plum infused Vodka和Shiso Liqueur,梅子味的Vodka有點酸甜感,更有兩粒酸梅可自行增加酸度,而Liqueur有獨特的紫蘇香味,加上接骨木花和薄荷,口感比較清新清爽,容易入口。Guinness - $68 (H.H.)點一些較特別的啤酒。這款來自愛爾蘭的黑啤酒,口感比起白啤更加輕盈乾爽,味道不苦澀,加上綿密的氣泡好滑順,沒有那種胃脹感。

Guinness & White Samurai

White Samurai - $128
這款由Bartender推薦新調的Cocktails。
Guinness

Guinness - $68 (H.H.)
2022-06-16
灣仔開咗間好有風格嘅酒吧,係以洗衣房做主題。今日同朋友係附近食完飯,經過見到呢間酒吧門口已有六部洗衣機嘅裝飾,咁得意就決定入去飲杯嘢。個酒吧唔算好大,但入面都有 beer pong玩!飲品就當然要試下佢哋嘅signature cocktail,當然其他酒同小食都有。Afternoon tea ($128) - 呢個係用咗烏龍infused嘅vodka、加入桃同檸檬汁調成咁。個Vodka 唔會好太濃烈,仲帶有淡淡烏龍同水果嘅小小酸味,好易入口。仲用個靚靚茶杯仔,好有afternoon tea feel。The mushroom ($128) - 呢個用Vodka溝上柚子味酒、柚子醬同檸檬,好有柚子味,而下面仲有mint,令整體更清新。而個飲品又真係用一個蘑菇型嘅杯,好match個名。
2022-05-02 143 瀏覽
不知從何時起,平實的洗衣機變得時髦起來,成為不少cafe、酒吧的門面擔當。灣仔的Dirty Laundry 算不上隱藏酒吧,入口顯而易見,夜裏店內燈光迷幻,一盞與人齊的水晶燈✨,毫不低調得告訴你:快來打卡!📸~我們在Dirty Laundry點的3杯cocktail都十分易入口,酒味唔算濃,感覺十分適合女生顧客。✔️Afternoon Tea $128🫖☕這杯「下午茶」用烏龍茶infused嘅Gin酒,配合檸檬汁,製一杯醉人嘅檸檬茶。整體味道十分清爽容易入口。✔️Mushroom $128🍄🍋蘑菇造型的杯子裡,是含有Vodka的柚子cocktail。表面一層泡沫由蛋白搖成,為飲品的造型加分。相對其他兩杯,這杯Mushroom的甜度最高,柚子味非常濃。✔️Mojito $98🌿🧊最後來一杯經典Mojito,這裡的Mojito一貫帶有薄荷清爽感,酸酸甜甜的,是三杯飲料中,小編個人最喜歡的。同樣的,這杯Mojito酒味不重。本身在酒吧,對於鹹食沒有什麼expectation,但出乎意料的,酒吧的小吃炸物十分出色!小吃拼盤 $135🦑🍟🐔內有炸魷魚圈、薯條及炸雞球,全都炸得熱辣辣,雞肉juicy,魷

✔️Afternoon Tea $128🫖☕

✔️Mushroom $128🍄🍋

✔️Mojito $98🌿🧊

小吃拼盤 $135🦑🍟🐔
內有炸魷魚圈、薯條及炸雞球,全都炸得熱辣辣,雞肉juicy,魷魚彈牙,送酒一流呢。
2022-05-01 77 瀏覽
Dirty Laundry係灣仔駱克道一間打卡酒吧,外面似洗衣店😝內裏竟然隱藏玄機,係一間好有feel既酒吧,內面的音樂不是很嘈的那種,傾偈談心也是好地方,幾乎有門口至餐廳入面,處處都會找到打卡點,連同行男士都忍唔住要影返幾張相😆酒吧內提供cocktail, beer, wine等。。。仲俾我發現套餐只係500元,內包含兩位飲品,一個小食,一shisha ,OMG!!這個收費在灣仔找到嗎😝Secret graden Rosemary味香,甜甜酸酸,女士會很喜歡💕The Mushroom很有層次,一上枱已經吸晴😝Cocktails 好有心機,外表靚之餘仲好容易入口,會令你不停追的,一杯又一杯,小心酒後😌😌😌😌😌😌

Secret graden
Rosemary味香,甜甜酸酸,女士會很喜歡💕
The Mushroom
很有層次,一上枱已經吸晴😝

The  Mushroom
Secret  garden
The  Mushroom
Secret  garden
2022-05-01 65 瀏覽
很久沒見朋友了當然想見見面,摸吓酒杯底談下心❤️兩個都鍾意飲酒兩個都鍾意影相既人,當然搵一間比較有特色嘅地方去傾吓計飲下酒搵咗一間超有特色既地方,難怪咁多人打卡📸門口係洗衣機,打卡真係一流我去嘅時候入面冇咩人,即刻揀個打卡位。我哋去到之後有幾個妹妹入咗嚟,我諗佢哋真係超鍾意我哋呢個位,不斷係咁喺我哋呢邊影相,而我自己都好鍾意呢個位因為我哋係純粹想傾偈唔係求醉,就揀咗兩杯Cocktail。Afternoon tea $128佢真係用咗茶杯🍵,夠晒特色我唔會話你聽我去飲酒既地方但係飲茶㗎🤭入面有oolong infused vodka,peach,lemon聞落去超級香,飲落去又有小小桃味同香濃茶味,最緊要係酒味都會飲到,好特別The mushroom $128嚟到個外觀已經吸引咗我,又係影咗好耐相飲落去唔似酒,但佢真係有酒嘅成份。呢個應該平時唔飲酒嘅都會飲到,因為佢主要係柚子嘅成份,所以飲落去超香嘅柚子味,推介推介成份有vodka,yuzu Liqueur,yuzu purée,lemon呢間有下次,等遲啲可以開到晏啲嘅時候我想再去
很久沒見朋友了
當然想見見面,摸吓酒杯底談下心❤️

搵咗一間超有特色既地方,難怪咁多人打卡📸
門口係洗衣機,打卡真係一流

我去嘅時候入面冇咩人,即刻揀個打卡位。

因為我哋係純粹想傾偈唔係求醉,就揀咗兩杯Cocktail。

Afternoon tea $128
佢真係用咗茶杯🍵,夠晒特色
我唔會話你聽我去飲酒既地方但係飲茶㗎🤭

The mushroom $128
嚟到個外觀已經吸引咗我,又係影咗好耐相
飲落去唔似酒,但佢真係有酒嘅成份。

呢間有下次,等遲啲可以開到晏啲嘅時候我想再去
駱克道出名多酒吧,今次行過經過見到呢間「洗衣鋪」點解會喺呢條街出現呢?原來係一間裝修特別嘅酒吧!見晚飯之前仲有時間就入去飲番兩杯。入面簡約風嘅裝修令人舒服,打卡一流!入面嘅職員亦都好友善,值得一讚👍🏻👍🏻***門口好有特色😁😁 一入到嚟就有個打卡位Pink Laundry 易入口,啱哂女仔飲 🍹店員會問客人想要偏甜定偏酸👍🏻King Ginger 🥃 薑味比較濃,味道幾特別,同樣店員都會問想薑味濃啲定係淡啲👍🏻👍🏻呢間酒吧絕對值得一試,店員態度友善,又有打卡位🤘🏻🤘🏻

***

門口好有特色😁😁

一入到嚟就有個打卡位

呢間酒吧絕對值得一試,店員態度友善,又有打卡位🤘🏻🤘🏻
2022-04-30
2022-04-30 28 瀏覽
響灣仔酒吧街有好多選擇,但Dirty Laundry門口一排洗衣機好吸睛👀啱哂影風格圖~店內環境闊落,有吾同打卡位,充滿型格風仲有beer pong玩,最啱happy Friday 去chill下~店員好有心機介紹飲品,叫咗杯signature Pink Laundry🍸,raspberry加gin呢個配搭清新,清甜容易入口,打卡一流~叫多杯生啤Guinness,啱哂炎炎夏日~坐得舒服,店員又親切,期待下次再去🥰

Pink  Laundry

叫多杯生啤Guinness,啱哂炎炎夏日~
Guinness

坐得舒服,店員又親切,期待下次再去🥰
2022-04-29
$100 (宵夜)
Pink  Laundry