2022-06-24 11 瀏覽
味道:🌟🌟🌟🌟🌟呢間係我近日食過最最最好味既西餐廳🤩雖然睇落唔太起眼👩🏻‍🎤但無論係主食、飲品定小食都相當出色🖖🏻食完幾日 已經好想再encore啦~🌟❶義大利長通粉配慢煮雞胸肉 香辣蕃茄醬 $138呢個菜式令我對慢煮雞胸改觀🐔市面上唔少既慢煮肉都係比較un同鞋口👨🏻‍🍳但呢個就完全相反!!👻雞肉肉味完全被保留同時口感仲好有彈性👍🏻而長通粉就偏硬身 以香辣蕃茄醬炮製 🍅帶點微辣 相當惹味😋❷烤西班牙黑毛豬肋骨配美式燒烤醬 $198黑毛豬肋骨食落帶少少筋膜🐷油花細嫩 肉質爽彈又嫩滑 而且肉味仲好濃🐖而配菜就有薯蓉、烤露荀同車厘茄🥔個人超like呢個薯蓉🤫薯仔被壓成蓉狀同時又有啲薯仔粒 口感豐富😈❸龍蝦湯流心牛角酥 $78⚠️必食!必食!必食! 重要野要講3次⚠️牛角酥外層鬆脆 輕輕一切落去 🥐龍蝦湯就好似瀑布咁樣血出嚟🚣🏻‍♀️龍蝦湯 湯底細膩幼滑 質感濃稠 仍然暖烘烘🦞用牛角酥沾上龍蝦湯咁食 簡直係味覺既享受👄❹Mocktail - Spring $68Lychee & Rose🌹呢杯Mocktail係以荔枝同玫瑰調配而成🏵️入口有啲荔枝既甜味 同時又散工發住玫瑰既芬香🌱
味道:🌟🌟🌟🌟🌟

呢間係我近日食過最最最好味既西餐廳🤩
雖然睇落唔太起眼👩🏻‍🎤
但無論係主食、飲品定小食都相當出色🖖🏻
食完幾日 已經好想再encore啦~🌟

帶點微辣 相當惹味😋

❷烤西班牙黑毛豬肋骨配美式燒烤醬 $198
黑毛豬肋骨食落帶少少筋膜🐷
油花細嫩 肉質爽彈又嫩滑 而且肉味仲好濃🐖
而配菜就有薯蓉、烤露荀同車厘茄🥔
個人超like呢個薯蓉🤫

❹Mocktail - Spring $68
Lychee & Rose🌹
呢杯Mocktail係以荔枝同玫瑰調配而成🏵️
入口有啲荔枝既甜味 同時又散工發住玫瑰既芬香🌱

不嬲都鍾意浮誇🧏🏻‍♀️朋友為左滿足我帶左我去呢間位於天后既Double 8裝演以紅色霓虹燈為主調♥️氛圍有種浮誇既神秘感而最重要最吸引係佢地有個爆漿既牛角包龍蝦湯🦞·♡ 牛角包龍蝦湯($98)呢個係隱藏menu黎好神奇係牛角包無變軟腍 · 而一切開係爆漿☺️龍蝦湯一湧而出配埋酥脆既牛角包一齊食 · 超級滿足✨♡ 香煎美國安格斯封門柳配紅酒汁($248)擺盤有幾分精緻 · 而封門柳係我愛既粉緻❣️外層煎到焦香 · 裡面軟嫩而肉汁滿滿💦下面既薯蓉軟滑香綿🤪秒速被我清哂♡ 義大利扁麵配烤大蝦 · 蝦油 · 龍蝦汁($158)超大隻的烤大蝦 · 爽彈到不行🦐而意粉醬汁係超濃既龍蝦味🥹滿滿蝦香 · 每啖都好滿足♥️♡ Summer ($68)熱情果味幾突出 · 夏天飲一杯超清爽🧊
不嬲都鍾意浮誇🧏🏻‍♀️
朋友為左滿足我
帶左我去呢間位於天后既Double 8

裝演以紅色霓虹燈為主調♥️
氛圍有種浮誇既神秘感
而最重要最吸引係
佢地有個爆漿既牛角包龍蝦湯🦞
♡ 牛角包龍蝦湯($98)
呢個係隱藏menu黎
好神奇係牛角包無變軟腍 · 而一切開係爆漿☺️
龍蝦湯一湧而出
配埋酥脆既牛角包一齊食 · 超級滿足✨

♡ 香煎美國安格斯封門柳配紅酒汁($248)
擺盤有幾分精緻 · 而封門柳係我愛既粉緻❣️
外層煎到焦香 · 裡面軟嫩而肉汁滿滿💦
下面既薯蓉軟滑香綿🤪秒速被我清哂

♡ 義大利扁麵配烤大蝦 · 蝦油 · 龍蝦汁($158)
超大隻的烤大蝦 · 爽彈到不行🦐
而意粉醬汁係超濃既龍蝦味🥹
滿滿蝦香 · 每啖都好滿足♥️

♡ Summer ($68)
熱情果味幾突出 · 夏天飲一杯超清爽🧊
2022-06-23 187 瀏覽
地址-Double 8銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖💋Angus Burger,呢個Burger勁厚身,首先講下塊包,佢塊包有經過烘製,所以咬落會有少少脆身的感覺,最正係佢內層有勁多的沙律醬,之後就有舊厚身的鵝肝,都係外脆內軟的口感,而再下一層係被半溶的芝士鋪滿的漢堡,佢D芝士半溶狀態,令到漢堡的口感唔會太乾,帶黎一點濕潤的感覺,中間仲配上D生洋蔥,令到口感更清新,正!而佢配菜係薯條,份量都唔少,仲可以KEEP到外脆內軟的口感,食完呢個後都飽左一半,CP值唔低呢。💋Risotto with Fresh Crab Meat & Salty Egg York,好少見到意大利飯係用鹹蛋做醬汁,佢每粒飯都包裹住鹹蛋汁,勁正,勁CREAMY,煮到岩岩好,口感一流,而佢D蟹肉份量都唔少,蟹味鮮甜美味。💋Summer (Passion Fruit & Lime),係呢個炎炎夏日就當然叫杯SUMMER黎應下景啦,佢用左百香果同青檸,所以味道甜得黎帶一點青檸的清新酸味,解膩作用一流!💋Chocolate Mousse Cake,Vanilla,Gelato,Espresso,呢個跟埋杯ES
地址-Double 8
銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖

💋Chocolate Mousse Cake,Vanilla,Gelato,Espresso,呢個跟埋杯ESPRESSO比我地淋上去,用黎打咭一流!佢個MOUSSE CAKE味道朱古力味唔算太苦,配埋VANILLA GELATO一齊食,又凍又熱咁,好特別,味道層次豐富。

2022-06-15
📌2人Dinner Set $698+$100📌 Included:🍴Lobster Soup (original price $98)🍴- 味道濃郁帶鮮味, 美中不足龍蝦肉係一絲絲而唔係一粒粒, 如果轉做龍蝦肉粒滿足度會大增🍴Blue Mussels With Garlic, Onion, Creamy Wine Sauce (original price $128) 🍴- 青口肉Size唔錯, 唔似有啲餐廳煮完出黎成粒粟米咁, 值得一讚係醬汁味道調製得很好, 唔會好咸, 亦唔會太漏, 如果有跟2塊面包比我yum下汁就好🥺🍴Risotto With Fresh Crab Meat & Salty Egg York (original price $168) 🍴- 全晚最期待嘅一道菜, 當初都係為左佢而黎. 出面大大小小嘅咸蛋黃意粉意大利飯都試過, 唔少嘅通病都係食一半就太漏食唔到落去. 而依份Risotto廚師拿捏得幾好, 重點係冇偷工減料, 啖啖蟹肉, 而且份量亦唔會因為叫Set而變得好細份, 非常滿足.🍴Grilled U.S Prime Rib Eye Steak 12oz W

🍴Grilled U.S Prime Rib Eye Steak 12oz With Red Wine Sauce (original price $398) 🍴
- 今次同另外4位朋友一齊黎, 所以特別+$100 upgrade左一份份量大啲嘅Prime rib eye. 感動地嗌Medium真係煮到Medium比我, 而唔係比舊乾柴接近全熟嘅我😂 睇圖好似平平無奇, 但牛肉食落口肉質非常軟嫩, 一路切一路放入口, 全部人食到停唔到.

à la carte

🍴Hokkaido Scallop Carpaccio $158🍴
- 賣相好靚仔, 新鮮味道鮮甜.

🍴Smoked Salmon Pizza $168🍴
- 冇影到拉絲 好邪惡好想再食😮‍💨

🍴Penne Arabiata With Slow cooked chicken breast $138🍴
- 爆汁Penne, 蕃茄汁入晒Penne入面, 雞胸肉質嫩滑.

後記: 2人餐非常抵食, 服務同態度都非常好, keep住有加水同換碟, 仲好friendly主動請每人1shot tequila😂 番去做完Research先知有好多signature嘅菜都未試, 包括佢嘅龍蝦湯流心牛角包同Cocktail & Shisha, 期待下次.
2022-06-18
  • Hokkaido  Scallop  Carpaccio
  • Grilled U.S Prime Rib Eye Steak 12oz With Red Wine Sauce
  • Risotto With Fresh Crab Meat & Salty Egg York
2022-06-19 19 瀏覽
上網見到呢間係天后新開嘅西餐廳,見佢啲嘢食幾吸引就去試下~ 門外有大大個霓虹燈店名,成間餐廳都係橙紅燈光,幾有情調!🍭香烤蜜糖雞翼($78)一共6舊,調味唔錯,特別係雞翼外皮搽咗蜜糖再煮,又甜又香脆,幾好食!🍭烤西班牙黑毛豬肋骨配美式燒烤醬($198)唔算好大條豬肋骨,但好長好多舊,充滿美式燒烤醬味!想一提佢個薯蓉整得超級好食!好香滑冇雜質! 食落好light 唔膩,出色! 🍭Marble Affogato($108)打卡able 嘅一款甜品,下面個朱古力蛋糕幾厚身似brownie~ 將咖啡倒落去夾埋雪糕一齊食,解膩又濕潤,口感豐富真係幾正!🍭Spring ($68)荔枝同玫瑰味嘅mocktail! 本身想飲winter 但冇~ 但呢杯我覺得都幾有驚喜!佢唔係好甜~ 荔枝味好出,好解渴!不過玫瑰味就唔太出~ 有荔枝肉同花瓣幾靚!

🍭香烤蜜糖雞翼($78)

🍭烤西班牙黑毛豬肋骨配美式燒烤醬($198)

🍭Marble Affogato($108)

🍭Spring ($68)
2022-06-13 7 瀏覽
天后新開西餐,環境暗暗地有feel😛 食物款式多 而且 食物配搭創新而且有別一般西餐😌 之後先見到間唔中有live music 🎵 .🥩香煎美國安格斯封門牛柳配紅酒汁 $248: 配 自製薯蓉,烤露筍,車厘茄: 封門牛柳新鮮嫩滑,無筋啖啖肉😍 薯蓉牛油味重而且極幼滑😋 .🍝義大利長通粉配慢煮雞胸肉,香辣番茄醬 $138: 長通粉用蕃茄醬煮,帶少少辣味好開胃☺️ 4件慢煮雞胸肉夠嫩口,性價比高!.🦞龍蝦湯 $98: 龍蝦味濃厚,有一絲絲龍蝦肉😍 如果份量多啲就好😌
🥩香煎美國安格斯封門牛柳配紅酒汁 $248
: 配 自製薯蓉,烤露筍,車厘茄

🍝義大利長通粉配慢煮雞胸肉,香辣番茄醬 $138

🦞龍蝦湯 $98
: 龍蝦味濃厚,有一絲絲龍蝦肉😍 如果份量多啲就好😌
2022-06-12 10 瀏覽
放假落雨唔想行咁遠,近近地去天后揾食~行過俾霓虹燈光嘅 double 8 吸引住目光🔴餐廳舖面唔大,裝修走工業風菜式都係即叫即煮,所以需時較長,本想等揾啲食物一次過影大合照都等唔到🥺🍝卡邦尼手製意大利寬面$138卡邦尼醬汁好creamy,仲有煙肉 同 蛋黄意大利麵口感屬於爽彈,掛汁程度好理想😋🍕傳統蕃茄水牛芝士薄餅$148薄餅是厚批,係屬於鬆軟嘅麵包餅底,唔係脆果啲水牛芝士補得滿滿的,拉絲效果一流🤩配上番茄和番茄醬,酸酸地好開胃又唔油膩~🥣龍蝦湯$98湯嘅份量唔多,但係真材實料❣️湯頭海鮮味十足,質地濃稠龍蝦肉好多都沉哂底好正🤩🍹Autumn Mocktail$68
放假落雨唔想行咁遠,近近地去天后揾食~
行過俾霓虹燈光嘅 double 8 吸引住目光🔴
餐廳舖面唔大,裝修走工業風

🍝卡邦尼手製意大利寬面$138
卡邦尼醬汁好creamy,仲有煙肉 同 蛋黄
意大利麵口感屬於爽彈,掛汁程度好理想😋

🍕傳統蕃茄水牛芝士薄餅$148
薄餅是厚批,係屬於鬆軟嘅麵包餅底,唔係脆果啲
水牛芝士補得滿滿的,拉絲效果一流🤩
配上番茄和番茄醬,酸酸地好開胃又唔油膩~

🥣龍蝦湯$98
湯嘅份量唔多,但係真材實料❣️
湯頭海鮮味十足,質地濃稠
龍蝦肉好多都沉哂底好正🤩

🍹Autumn Mocktail$68
2022-06-11
2022-06-12 241 瀏覽
/𝐷𝑜𝑢𝑏𝑙𝑒 𝟾 🇭🇰/#sa天后篇 #sa西式篇➖➖➖<天后新開西餐廳x酒吧> ➖➖➖本身都真係成日係銅鑼灣同天后出沒最近呢邊都真係多左唔少餐廳 今次呢間西餐廳位於銅鑼灣同天后之間但又近近地炮台山🤣除咗平時西餐食到嘅野 較特別嘅有龍蝦湯(流心牛角酥) 不過當日無哂食唔到🤣仲有pasta risotto 同cocktails 都係signature 環境方面以橙紅為色調 幾sharp 醒😆今次食左佢嘅lunch set 會有埋湯/沙律同飲品當日daily soup 係南瓜湯 另會配上一塊包印象中係蒜蓉包➖➖➖1️⃣ 咸蛋黃蟹肉意大利飯 $158 🌟整體來講味道覺得唔錯嘅 入面會食到絲絲蟹肉😙不過menu 應該轉左做另一款配咸蛋黃嘅咸蛋黃碎都幾多 仲有啲菇! 飯嘅質感偏向軟身 都夠creamy🙌🏻➖➖➖2️⃣ 香煎美國安格斯封門柳配紅酒汁 $198 呢款牛肉味都幾濃 肉色嫩紅不過口感相對較韌🙈部分一兩件較難切開 同埋需要用多啲時間咀嚼伴碟嘅仲有薯條同埋蘆筍~薯條相對比較幼身 咸左啲啲➖➖➖3️⃣ MARBLE AFFOGATO +$58 🌟Lunch 加$58 可以食到🙌🏻朱古力蛋
/𝐷𝑜𝑢𝑏𝑙𝑒 𝟾 🇭🇰/

1️⃣ 咸蛋黃蟹肉意大利飯 $158 🌟
整體來講味道覺得唔錯嘅
入面會食到絲絲蟹肉😙
不過menu 應該轉左做另一款配咸蛋黃嘅
咸蛋黃碎都幾多 仲有啲菇!
飯嘅質感偏向軟身 都夠creamy🙌🏻
咸蛋黃蟹肉意大利飯

2️⃣ 香煎美國安格斯封門柳配紅酒汁 $198
呢款牛肉味都幾濃 肉色嫩紅
不過口感相對較韌🙈部分一兩件較難切開
同埋需要用多啲時間咀嚼
伴碟嘅仲有薯條同埋蘆筍~
薯條相對比較幼身 咸左啲啲

加埋雪糕同咖啡口感更濕潤
咖啡酸味中和左朱古力同雪糕嘅甜
感覺無咁膩😆

➖➖➖
4️⃣ SPRING (LYCHEE & ROSE) $68
呢杯係mocktail (梳打) 😆好少女心
本身見menu 以為佢係seasonal mocktail
不過佢唔計set 架 只可單點
難得唔算好甜 底部會食到荔枝肉
有幾片花瓣作點綴 味道方面主要係荔枝為主
反而就唔太飲到玫瑰味
➖➖➖
5️⃣ SUMMER (PASSION FRUIT & LIME) $68
呢款啱晒而家嘅季節
飲落去相對冇春天咁甜 相對較清新💫
Spring ,summer

📍Double 8
銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖
Daily  soup
咸蛋黃蟹肉意大利飯
MARBLE AFFOGATO
今次來到天后新開的氛圍感✨⼿⼯⻄餐廳~以橘紅色霓虹燈作主調, 與格調工業裝潢相襯托, 氛圍感Upupup++~落座其中, 搖上小酒杯, 朋友聚餐小酌🥂或情侶拍拖💞都非常適合~🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 ♦️ 意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃 - $168𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐢𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐲 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤驚喜推薦! 意大利飯和蟹肉都以龍蝦湯煮成~湯頭以⿓蝦頭、⿓蝦膏、⽜油及⽩蘭地等食材烹煮約10⼩時,飯粒飽滿嗦曬香濃的⿓蝦味, 濕潤creamy煙韌! 蟹⾁份量亦唔惹少, 啖啖都有梳梳蟹肉~上層撒上以 本地鹹蛋⿈磨成絲絮,鹹香滿載, ⼝感特別, 與蟹肉龍蝦味互相襯托~仲有小小花瓣點綴~帶點小清新~♦️煙三文魚, 黑松露醬, 水牛芝士薄餅 - $168𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮Pizza屬中厚批底,香脆與煙韌兼備口感~放上滿滿誠意的超多水牛芝士, 輕輕一提就拉絲效果十足~奶香滿溢! 煙三文魚厚身肥美, 夾上香濃黑松露醬, 冇得輸嘅搭配!♦️龍蝦湯 - $98𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽真材實料之作! 裏面有不少龍蝦肉粒, 入口非常濃稠有鮮味, 份量確實唔多

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸

♦️ 意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃 - $168

♦️煙三文魚, 黑松露醬, 水牛芝士薄餅 - $168
𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮

♦️龍蝦湯 - $98
𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽

真材實料之作! 裏面有不少龍蝦肉粒, 入口非常濃稠有鮮味, 份量確實唔多, 但一分錢一分貨的質感~
2022-06-07 177 瀏覽
𝗴𝗼𝘁 𝘁𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝗹𝗮𝘃𝗮 𝗰𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁 𝗮𝗴𝗮𝗶𝗻 𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗻𝗲𝘄 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗼 𝗶𝗻 𝘁𝗶𝗻 𝗵𝗮𝘂! 𝘁𝗵𝗲 𝗼𝘂𝘁𝘀𝗶𝗱𝗲 𝘄𝗮𝘀 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗮𝘀 𝗿𝗶𝗰𝗵! 𝘁𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗯𝗹𝗲 𝗮𝗳𝗳𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝘁 𝘄𝗮𝘀 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗹𝘂𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗱𝗲𝘃𝗶𝗻𝗲! 𝗶 𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝘆 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝗮𝗹𝗹 𝘁𝗵𝗲 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗹𝗼𝘃𝗲𝗿𝘀 𝘁𝗼 𝗴𝗶𝘃𝗲 𝗶𝘁 𝗮 𝘀𝗵𝗼𝘁🤩 𝗵𝗼𝘁 𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗼𝗻 𝗰𝗼𝗹𝗱 𝘃𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲. 𝗶𝘁 𝘄𝗮𝘀 𝗲𝘃𝗲𝗿𝘆𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗲 𝗻𝗲𝗲𝗱 𝘁𝗼 𝗲𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 𝗿𝗶𝗴𝗵𝘁!.天后同炮台山交界嘅小店✨ 最出色係龍蝦湯流心牛角酥同singature甜品,龍蝦湯超濃蝦膏味,加埋焗得勁酥脆嘅牛角包完全就係酥皮湯嘅升級版,不得了!鐘意朱古力同咖啡嘅千祈唔好錯過marble affogato,改良過嘅chocolate mousse加咗朱古力脆
天后同炮台山交界嘅小店✨ 最出色係龍蝦湯流心牛角酥同singature甜品,龍蝦湯超濃蝦膏味,加埋焗得勁酥脆嘅牛角包完全就係酥皮湯嘅升級版,不得了!鐘意朱古力同咖啡嘅千祈唔好錯過marble affogato,改良過嘅chocolate mousse加咗朱古力脆脆又無做到好甜,淋埋espresso落雪糕上面一凍一熱口感味道好豐富,值得一試!
意大利飯配鮮蟹肉
溫泉蛋配自製薯蓉
水牛城雞翼
意大利飯配鮮蟹肉
溫泉蛋配自製薯蓉
水牛城雞翼
2022-06-05 17 瀏覽
Double 8 是型格的酒吧餐廳,淺藍色的店面,室內環境舒適,🌹霓虹燈映照下,情調浪漫。可坐在落地玻璃窗邊,獨享開揚景觀,🥂感覺很Chill! 😇香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁$158魚皮煎封至金黃,微微焦脆,魚肉雪白,魚油充沛,配上蘑菇忌廉汁,入口柔滑提鮮。👅伴碟有薯蓉及配菜,薯蓉細滑綿密,細膩均衡。💕香烤蜜糖雞翼 $78肥美的雞翼,熱燙燙又香口,每一吋都沾滿蜜糖,十分香甜,越吃越過癮。🍟薯條$68粗身的薯條,質感綿密,入口脆卜卜。🥐龍蝦湯流心牛角酥$78必點推介,牛角酥新鮮烤製,😍脹卜卜的賣相,令人想大啖咬下去⋯⋯ 切開鬆脆酥皮,咔嚓聲響,澄黃色的龍蝦湯洶湧流出。💓牛角酥入口熱辣辣,加上鮮味的龍蝦湯,集香脆、滑溜的口感,🥳令人着迷!🍹Spring $68香甜的荔枝汁,碰上玫瑰花香,❤️口感清爽,拌匀後幽幽的花香,加上杯底的荔枝果肉,消渴解膩。

😇香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁$158

💕香烤蜜糖雞翼 $78

🍟薯條$68
粗身的薯條,質感綿密,入口脆卜卜。

🥐龍蝦湯流心牛角酥$78
🍹Spring $68
2022-06-05 13 瀏覽
天后新開bar,位置有少少僻,人流比想像中多裝修幾chill ,幾啱三五知己一齊傾吓計煙三文魚pizza$168Pizza底係烘焗,乾身一啲都唔油膩,餅底系sourdough,酸酸地好食煙三文魚俾得一啲都唔孤寒,每件切餅都有一塊,個個都食到雞胸肉蕃茄醬長通粉$138大食妹不嬲都鍾意食紅醬,酸酸美味唔會好滯雞胸肉好腍,落咗少少芝士粉,浸味唔會咁寡長通粉好彈牙,加埋嗰醬係好食嘅Marble Affogato $108甜品相對冇咁出色,gelato 雪糕唔夠挺身,比較易溶不過嚿朱古力蛋糕都濕潤,朱古力味都夠重菊花茶$38另外叫咗一杯菊花茶,味道清爽
天后新開bar,位置有少少僻,人流比想像中多
裝修幾chill ,幾啱三五知己一齊傾吓計

煙三文魚pizza$168
煙三文魚俾得一啲都唔孤寒,每件切餅都有一塊,個個都食到

雞胸肉蕃茄醬長通粉$138
大食妹不嬲都鍾意食紅醬,酸酸美味唔會好滯
雞胸肉好腍,落咗少少芝士粉,浸味唔會咁寡
長通粉好彈牙,加埋嗰醬係好食嘅

Marble Affogato $108
甜品相對冇咁出色,gelato 雪糕唔夠挺身,比較易溶
不過嚿朱古力蛋糕都濕潤,朱古力味都夠重

菊花茶$38
另外叫咗一杯菊花茶,味道清爽
📍天后新開業西餐廳‼️· 濃厚蟹肉燴飯🦀 -- Double 8🍷•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_天后#pigfoodiexhk_西餐==============================最近天后新開一間西餐廳,係由一位籃球港隊成員開設,裝修暗暗哋好有氣氛~😻同朋友嚟chill下一流🥰------------------------------⭐️意大利飯配鮮蟹肉·本地鹹蛋黃 $168 (4.5/5)呢個頗有驚喜!😆飯面鋪滿大量蟹肉絲,仲混合唔少鹹蛋黃粒😋撈勻後口感好creamy,啖啖都充滿蟹鮮味,鹹香十足😻·⭐️香煎三文魚配磨菇忌廉汁 $158 (4.2/5)三文魚魚肉嫩滑,魚油香豐腴,加埋香滑嘅忌廉汁好夾!🥰伴碟嘅薯蓉綿密富牛油香,不俗👍🏻•⭐️Autumn $68 (3.5/5)呢杯係西柚加菠蘿,飲落酸酸哋好清新~•⭐️Marble Affogato $108 (4/5)朱古力蛋糕味道香濃,加埋軟滑嘅雲呢拿gelato同咖啡令口感同味道都更豐富~😋------------------------------整體嚟

#pigfoodiexhk_天后
#pigfoodiexhk_西餐
⭐️意大利飯配鮮蟹肉·本地鹹蛋黃 $168 (4.5/5)

⭐️香煎三文魚配磨菇忌廉汁 $158 (4.2/5)

⭐️Autumn $68 (3.5/5)
呢杯係西柚加菠蘿,飲落酸酸哋好清新~

⭐️Marble Affogato $108 (4/5)

整體嚟講食物都有一定水準,其中蟹肉risotto頗出色值得一試👍🏻😆
賣相:3.5/5
地址:銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖
前往方法:天后站A2出口
2022-05-30
2022-06-01 23 瀏覽
Double 8 位於天后,係最近新開嘅 酒吧餐廳,以紅色霓虹燈 作為裝修主調,好有特色!餐廳內座位唔多,最好預先訂坐!香烤蜜糖雞翼$78雞翼皮烤至金黃香脆,帶少許蜜糖甜味,係唔錯嘅小食!Marble Affogoato (signature dessert) $108底層係朱古力mousse cake,上層vanilla gelato ,再加入expresso ,口感層次豐富,nice!西班牙黑毛豬肉配蘋果燒汁$198半肥瘦嘅西班牙黑毛豬肉,油香突出,唔錯!Summer $68由梳打、熱情果醬 及 青檸汁 組成,好清爽!

香烤蜜糖雞翼$78

雞翼皮烤至金黃香脆,帶少許蜜糖甜味,係唔錯嘅小食!

西班牙黑毛豬肉配蘋果燒汁$198

半肥瘦嘅西班牙黑毛豬肉,油香突出,唔錯!

Summer $68

由梳打、熱情果醬 及 青檸汁 組成,好清爽!
2022-05-30 32 瀏覽
係天后同銅鑼灣之間既交界中真係隱藏左好多小店餐廳!今次走過威非路道見到呢間double 8西式餐廳!本身就咁經過好似唔太起眼,原來佢地隱藏住一樣隱世美食!卡邦尼扁意粉伴流心蛋卡邦尼以煙肉,忌廉,芝士及蛋黃製成.creamy既忌廉汁配上鮮黃色既生蛋黃,輕輕拮穿蛋黃後,內裏蛋漿慢慢將扁意粉沾上蛋黃色.被蛋黃沾上既扁意粉入口更滑嫩而且帶一陣陣蛋香,口感變得濃稠又唔會過膩.黑松露蟹肉意大利飯黑松露意大利飯上鋪滿大量蟹肉!蟹肉鮮甜又唔會腥,蟹肉既鮮味再配上黑松露意大利飯令雙方既味道更突出之餘又唔會蓋過各自既味道.黑松露意大利飯充滿濃厚松露菌香,飯粒唔會過硬,整體味道鮮而不膩.Lobster soup lava croissant 平時已經好鍾意食牛角包既我估唔到今次係double8食到既牛角包會令我咁有驚喜!呢款集合晒我最鍾意既2款食材:牛角包同龍蝦湯mix and match!將龍蝦湯唧入烘得酥脆熱辣辣又充滿牛油香既牛角包內,切開既一刻內裏龍蝦湯即刻湧出!將充滿層次感既牛角包沾上鮮甜濃厚既龍蝦湯令牛角包香味更有層次.Spring將荔枝配搭玫瑰製成既cocktail,帶有荔枝香甜同玫瑰香,再配上

卡邦尼扁意粉伴流心蛋

黑松露蟹肉意大利飯

Lobster soup lava croissant

Spring
將荔枝配搭玫瑰製成既cocktail,帶有荔枝香甜同玫瑰香,再配上梳打帶出清新爽快又香甜既口感.
  • Lobster soup lava croissant