今日放工後黎到哩間新開既隱世西餐小店。餐廳裝修有格調,以橙色同水泥工業風為主題,仲有霓虹燈作裝飾。餐牌上面有小食、Pizza及各種主食可以選擇,下午茶時段亦有下午茶餐,而且餐廳而家仲做緊新店開張全單九折優惠。✨Tea Set🥐龍蝦湯流心牛角酥 $98哩個牛角酥真係好好食好有驚喜❗️佢係將啲龍蝦湯放入牛角酥裏面,一切開之後龍蝦湯先流出黎,成個過程超級療癒☺️而牛角酥非常酥脆,充滿牛油香,裏面既龍蝦湯相當濃郁,兩樣配搭味道勁夾,好食推介👍🏻✨Dinner🐟香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁 $158三文魚柳外皮煎得微焦香脆,底下魚肉嫩滑帶有油脂香,而個蘑菇忌廉汁質感creamy有奶香,混合埋啲雜菇,味道值得一讚,另外哩到所有主菜都會配有餐廳自製既幼滑薯蓉、烤蘆筍同車厘茄。🍰是日甜品:雲呢拿雪糕配朱古力慕斯蛋糕雲呢拿雪糕有滿滿既奶香,裏面仲有曲奇碎,下面既朱古力蛋糕超級大個,入面仲要夾住朱古力慕斯雪糕,朱古力控表示超鍾意❤️周圍加上消化餅碎、藍莓同提子,所以食落唔會單調,好有口感,另配有一小杯espresso,可以隨意淋落蛋糕,不過我自己就無落到~好食推介👍🏻🍹Mocktail:Summer $68(pas

✨Tea Set
🥐龍蝦湯流心牛角酥 $98

✨Dinner
🐟香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁 $158

🍰是日甜品:雲呢拿雪糕配朱古力慕斯蛋糕

🍹Mocktail:Summer $68
(passion fruit & lime)
飲品酸酸甜甜,味道清新,帶有青檸香。

整體黎講,餐廳環境舒適有格調,會播住柔和既英文歌,而且食物亦有質素,都係一個同朋友聚會既好選擇。

今日在這家西餐廳用餐,餐廳由炮台山走過來大約九分鐘。餐廳門口很容易認,是紅色霓虹燈的招牌。裏面的座位不多,是一家小家庭式經營的餐廳。餐牌上有前菜、主食、飲品等選擇。⭐️龍蝦湯$98入口既有龍蝦的鮮味,又有龍蝦肉,不錯。⭐️香煎三文魚配蘑菇忌廉汁$158一大塊香煎三文魚,再配上薯蓉、蘑菇和忌廉汁。魚肉紮實美味,加上薯蓉,入口軟滑香甜,是一道相對輕盈健康的主食。⭐️義大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃$168許久沒吃過義大利飯了,義大利飯迎合本地人口味,入口軟一些,鹹蛋黃入口味道也不突出,已經融合在菜市當中。米飯吸滿湯汁,入口濕潤煙韌,很不錯。⭐️coca zero$28可口可樂加上冰塊,入口清爽。

今日在這家西餐廳用餐,餐廳由炮台山走過來大約九分鐘。

餐廳門口很容易認,是紅色霓虹燈的招牌。

裏面的座位不多,是一家小家庭式經營的餐廳。

餐牌上有前菜、主食、飲品等選擇。

⭐️龍蝦湯$98

入口既有龍蝦的鮮味,又有龍蝦肉,不錯。

⭐️香煎三文魚配蘑菇忌廉汁$158
香煎三文魚配蘑菇忌廉汁

一大塊香煎三文魚,再配上薯蓉、蘑菇和忌廉汁。

⭐️義大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃$168
義大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃

米飯吸滿湯汁,入口濕潤煙韌,很不錯。

⭐️coca zero$28
coca zero
coca zero

可口可樂加上冰塊,入口清爽。
$248.5 (晚餐)
香煎三文魚配蘑菇忌廉汁
2022-05-25 32 瀏覽
位於近炮台山新開既double 8 環境雖然唔大 但都坐得舒服👍🏻而lunch menu 選擇都算多每個set仲可揀餐湯/沙律🥗 仲有飲品🌟香煎美國安格斯封門柳配紅酒汁封門柳係整隻牛🐮肉味最濃果part而且油脂唔多 肉質又夠嫩滑同juicy火喉控制得宜所以生熟度岩岩好💯仲配有薯蓉,車厘茄同asparagus 👍🏻🌟鹹蛋黃蟹肉意大利飯用左新鮮既蟹肉 份量都算多配鹹蛋黃呢個組合又幾特別另外risotto亦軟硬度適中 唔會overcooked 💯🌟龍蝦湯濃稠嘅龍蝦湯 鮮味十足 仲食到有🦞肉👍🏻🌟Summer 呢杯Mocktail內有passion fruit 同lime 飲落好refreshing 🙌🏻
位於近炮台山新開既double 8
環境雖然唔大 但都坐得舒服👍🏻
而lunch menu 選擇都算多
每個set仲可揀餐湯/沙律🥗 仲有飲品

🌟香煎美國安格斯封門柳配紅酒汁
封門柳係整隻牛🐮肉味最濃果part
而且油脂唔多 肉質又夠嫩滑同juicy
火喉控制得宜所以生熟度岩岩好💯
仲配有薯蓉,車厘茄同asparagus 👍🏻

🌟鹹蛋黃蟹肉意大利飯

仲食到有🦞肉👍🏻

🌟Summer
飲落好refreshing 🙌🏻
2022-05-24 32 瀏覽
 最近在天后和炮台山站之間,開了一間新的酒吧餐廳食• 𝔻𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖 𝟠🍻 • 哦~小店地方不大,走親民路線,員工很親切有禮,感覺與其他嘈雜的酒吧完全不同~ 這次和朋友在星期五晚到訪,店內坐滿客人。沒想到位置比較偏僻,但依家全院滿座呢😯~ 「 慢煮雞胸肉意大利長通粉🍝$138 」 4道菜之中,我最愛這個長通粉😙。微辣的蕃茄意粉,刺激食慾。而雞胸相當軟腍,好吃~ 「 香煎三文魚配忌廉蘑菇汁🐟$158 」 三文魚頗大塊,肉魚嫩滑多汁。不過薯蓉略鹹,清淡一點比較好哦~ 「 炸薯條🍟$68 」 「 蜜糖雞翼🍗$78 」 雞翼有6隻,隻隻飽滿有光澤,也不錯。

這次和朋友在星期五晚到訪,店內坐滿客人。

沒想到位置比較偏僻,但依家全院滿座呢😯~

「 慢煮雞胸肉意大利長通粉🍝$138 」

「 香煎三文魚配忌廉蘑菇汁🐟$158 」

「 炸薯條🍟$68 」

「 蜜糖雞翼🍗$78 」

雞翼有6隻,隻隻飽滿有光澤,也不錯。
2022-05-20
最近見到有人SHARE呢間DOUBLE 8,環境好似幾好,所以同朋友一試。原來現場唔係好大,店面細細,真係一間小店。由於我地下午茶時間去,所以我地每人點左一份下午茶,貪佢跟埋飲品。辣肉腸芝士配酸種麵包 HK$68 (包飲品)辣肉腸只有三小片,略嫌唔夠喉。酸種麵包咬落非常鬆脆,有D似食緊PIZZA。不過實際真係一陣風,唔會飽肚,下午茶黎講只可以講用黎過口癮。另一個叫左溫泉蛋沙律HK$88 (包飲品)沙律菜+溫泉蛋+合桃,好健康嘅配搭,味道可以,酸酸甜甜,但性價比唔高。跟餐飲品,點左凍朱古力+凍咖啡,正正常常。由於真係唔夠飽,我空肚來的,所以叫左兩個正式主菜醫肚。燒豬肋骨 HK$288份量感覺上大好多,燒烤醬都好好味,但骨與骨之間有D軟骨好難切,要靠店員囉返入廚房幫手切開。骨非常之粗,肉唔多,但只係勝在夠滑。朋友話佢個伴碟牛油薯蓉好好食,好出色!黑松露煙三文魚PIZZAPIZZA味道還可以,有蕃茄醬香甜+煙三文魚的咸香味,偶爾食到少少黑松露醬,都好味,但餅底頗硬,唔係脆身果種,我嫌佢個批底唔夠鬆軟,硬左D,如果鬆軟D會正好多。整體份量偏少,適合女性聚餐,我地男性來應該食唔飽,因為佢份量真係

原來現場唔係好大,店面細細,真係一間小店。

辣肉腸芝士配酸種麵包 HK$68 (包飲品)

辣肉腸只有三小片,略嫌唔夠喉。
酸種麵包咬落非常鬆脆,有D似食緊PIZZA。

另一個叫左溫泉蛋沙律HK$88 (包飲品)

跟餐飲品,點左凍朱古力+凍咖啡,正正常常。

由於真係唔夠飽,我空肚來的,所以叫左兩個正式主菜醫肚。

燒豬肋骨 HK$288

骨非常之粗,肉唔多,但只係勝在夠滑。
朋友話佢個伴碟牛油薯蓉好好食,好出色!

黑松露煙三文魚PIZZA

整體份量偏少,適合女性聚餐,我地男性來應該食唔飽,因為佢份量真係唔大份,可能貴精不貴多吧。
2022-05-20
Double 8 Bar and Restaurant is located near Tin Hau, specializing in western cuisine. Although the restaurant size is not as big, the atmosphere is quite chill and relaxing with the dusky red lighting. The pork belly was grilled perfectly without losing the juiciness inside. Although it is a pork belly, it does not taste greasy. Instead, it melts in your mouth. With the proper control of seasoning and apple gravy sauce as sides, it gives a rich taste and balances out the oiliness of the pork bel

[Grilled Iberico Pork Belly with Apple Gravy Sauce]
The pork belly was grilled perfectly without losing the juiciness inside. Although it is a pork belly, it does not taste greasy. Instead, it melts in your mouth. With the proper control of seasoning and apple gravy sauce as sides, it gives a rich taste and balances out the oiliness of the pork belly. The mashed potato is also very creamy and smooth, which goes well with the main.

[88*Buffalo Wings]
The 88* Buffalo Wings are my favorite, covered in hot sauce and served with celery sticks. The wings are well-sauced and done just right, with the skin a bit crispy and the meat juicy, which makes for a heavenly delight. I can imagine it being better with a cold drink ordered from the bar!

[Penne Arabiata with Slow Cooked Chicken Breast]
Penne Arabiata has always been my preferred choice for pasta; unlike other tomato sauces, there is a hint of spiciness with garlic, tomatoes, and dried red chili peppers. The Penne Arabiata here are well cooked. I am mainly surprised by the slow-cooked chicken breast as it can be easily dried out, but this one did not, which matches the pasta super well!

Overall, I was pretty satisfied with the whole dinner experience and will recommend this bar and restaurant to people who wish to chill with their friends after work with a nice drink and meal!
終於嚟到星期五嘅夜晚,即刻搵返間西餐廳chill一chill,今日介紹呢一間餐廳位於天后同炮台山嘅中間!👍🏻西班牙辣肉腸 水牛芝士薄餅薄餅批邊脆口,批底鬆軟奶香滿溢,芝士能夠做到輕微拉絲效果,配上厚切辣肉腸嘅鹹香,加入蕃茄醬嘅酸酸甜甜,令pizza嘅味道再度昇華!一份六件足以飽腹。👍🏻意大利扁面配烤大蝦意粉軟硬適中,而且龍蝦汁醬汁濃稠,做到掛汁!撈上蝦油去烹調,食落淡淡鮮香。大蝦有預前煎香過,蝦肉爽口。加上洋蔥粒同蘑菇,口感多點爽脆!👍🏻Marble Affogato餐廳暫時唯一一款甜品,gimmick不俗,倒上espresso嘅咖啡,連埋雪糕一齊食,苦澀中帶甜味,朱古力味濃郁,偏向甜膩,慕絲亦夠順滑,底部嘅蛋糕因浸上咖啡而變得濕潤。端上的器皿亦都預先冷藏過,令甜品保持係好好嘅完整度,唯定價有點頗高~👍🏻洋甘菊茶近日天氣日夜溫差比較大,叫左一款比較滋潤嘅茶飲。餐廳用上Twinings嘅茶包,洋甘菊味好香好清,剛好清一清甜品所帶嚟嘅甜度。👍🏻👍🏻氣氛餐廳滿佈紅色霓虹燈,播上柔和輕快嘅音樂,雖然空間感唔係好大,但係用餐嘅過程都係舒適嘅!餐單可以參考如下

👍🏻西班牙辣肉腸 水牛芝士薄餅

👍🏻意大利扁面配烤大蝦

👍🏻Marble Affogato

👍🏻洋甘菊茶
洋甘菊味好香好清,剛好清一清甜品所帶嚟嘅甜度。

餐單可以參考如下
2022-05-19 365 瀏覽
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:位於炮台山與天后嘅中間位新開一間ʙᴀʀ & ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ以橘紅色為主調嘅裝修,配搭暗淡燈光加上位置比較隱蔽反而比到人神秘又ᴄʜɪʟʟ既感覺 PS. 新開張期間,全單¹⁰%ᴏғғ架!.◈ 餐牌.◈ 意大利長通粉配慢煮雞胸肉,香辣蕃茄醬 $¹³⁸長通粉口感煙韌,軟硬度恰到好處條條都沾滿哂蕃茄醬汁每啖咬落,濃濃嘅醬汁係口中爆開酸香開胃帶點微辣,好出色仲有雞胸肉嘅肉質好柔軟嫩滑更帶點微焦.◈ 傳統蕃茄水牛芝士薄餅 $¹⁴⁸屬中厚批底,香脆得黎同時有煙韌口感最正嘅地方係超多芝士濃香芝士有兩層口感半溶嘅柔軟同焦香嘅脆口感配上ᴊᴜɪᴄʏ的濃厚蕃茄底,真係無得彈.◈ 香烤蜜糖雞翼 $⁷⁸Eɴᴄᴏʀᴇ度達¹⁰⁰%驟眼望落好似冇麥特別,但出奇地好有驚喜雞翼外層烤到好似玻璃般脆口內裡依然水嫩幼滑加上甜甜的蜜糖甜香,甜度恰到好處真係食到停吾到呀.◈ 溫泉蛋配自製薯蓉,烤蘆荀苗 $⁹⁸自家製嘅薯蓉,口感果然綿綿ᴅ薯香味更係濃郁,再撈埋溫泉蛋既有蛋香,又添加濕潤度,ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ口感
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
位於炮台山與天后嘅中間位
新開一間ʙᴀʀ & ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ
以橘紅色為主調嘅裝修,配搭暗淡燈光
加上位置比較隱蔽
反而比到人神秘又ᴄʜɪʟʟ既感覺
PS. 新開張期間,全單¹⁰%ᴏғғ架!

◈ 餐牌

◈ 意大利長通粉配慢煮雞胸肉,香辣蕃茄醬 $¹³⁸
長通粉口感煙韌,軟硬度恰到好處
條條都沾滿哂蕃茄醬汁
每啖咬落,濃濃嘅醬汁係口中爆開
酸香開胃帶點微辣,好出色
仲有雞胸肉嘅肉質好柔軟嫩滑更帶點微焦

◈ 傳統蕃茄水牛芝士薄餅 $¹⁴⁸
屬中厚批底,香脆得黎同時有煙韌口感
最正嘅地方係超多芝士
濃香芝士有兩層口感
半溶嘅柔軟同焦香嘅脆口感
配上ᴊᴜɪᴄʏ的濃厚蕃茄底,真係無得彈

◈ 香烤蜜糖雞翼 $⁷⁸
Eɴᴄᴏʀᴇ度達¹⁰⁰%
驟眼望落好似冇麥特別,但出奇地好有驚喜
雞翼外層烤到好似玻璃般脆口
內裡依然水嫩幼滑
加上甜甜的蜜糖甜香,甜度恰到好處
真係食到停吾到呀

◈ 溫泉蛋配自製薯蓉,烤蘆荀苗 $⁹⁸
自家製嘅薯蓉,口感果然綿綿ᴅ
薯香味更係濃郁,再撈埋溫泉蛋
既有蛋香,又添加濕潤度,ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ口感
2022-05-19 13 瀏覽
近天后地區屈臣道、歌頓道附近,到咗晚上🌃算係比較寂靜,想「搵食」亦未必有多選擇🫣.最近有一間新開嘅小店,帶點情調氣氛,嘆酒同用餐🍴兼備,地方細細雖然有點擠逼,但都可以靜靜地談心傾偈。食物算多選擇,輕食主菜都有得揀☺️———————————————————————————🍽 西班牙🇪🇸辣肉腸,水牛芝士薄餅🍕💬賣相吸引,感覺幾正。薄餅比較厚身,如選用薄批會更好,可以更脆.🍽 烤西班牙🇪🇸黑毛豬腩肉配蘋果燒汁🐽💬厚切嘅五花腩感覺唔油膩,烤得好香口,調味控制亦處理得不錯☺️.🍽 黑松露醬薯條🍟💬薯條🍟即炸,加入沙律醬同黑松露醬,自然味道有所提升.🍽龍蝦湯🦞💬非常濃郁,亦好有質感,超級美味,內裡含有龍蝦肉🦞,沒有兒戲
———————————————————————————
🍽 西班牙🇪🇸辣肉腸,水牛芝士薄餅🍕
🍽 烤西班牙🇪🇸黑毛豬腩肉配蘋果燒汁🐽
🍽 黑松露醬薯條🍟
💬薯條🍟即炸,加入沙律醬同黑松露醬,自然味道有所提升
🍽龍蝦湯🦞
2022-05-17 31 瀏覽
放工相約男朋友去天后搵好嘢食,見呢度新開張、細細間,燈光昏暗,以紅色為主調,幾有情調,適合晚餐時間去relax下🌟龍蝦湯 $98味道濃郁,有唔少龍蝦肉,真材實料🌟義大利飯配鮮蟹肉、本地咸蛋黃 $168咸蛋黃同鮮蟹肉搭配得宜,如果咸蛋黃味道更出,整體會更惹味🌟香煎美國安格斯封門牛柳配紅酒汁 $248無得自己揀熟成度,煎牛柳火喉同時間較得好,肉質嫩滑,juicy,我估大概3成熟蘸上紅酒汁食味道更有層次🌟Spring (Lychee & rose) $68超爆多荔枝肉,清新香甜,帶點玫瑰香,係mocktail之中比較吸引我嘅選擇🌟Chocolate Mousse Cake $108本身已經last order咗,但隔離枱食完誠意推介我地一定要試,廚師好好整埋比我地食呢個甜品特別之處係brownie入面夾住一大舊有朱古力脆脆嘅雪糕🍦上面有多舊雪糕,仲有啲提子,口感豐富,甜度控制得好好👍🏻

🌟龍蝦湯 $98
味道濃郁,有唔少龍蝦肉,真材實料
龍蝦湯

🌟義大利飯配鮮蟹肉、本地咸蛋黃 $168
咸蛋黃同鮮蟹肉搭配得宜,如果咸蛋黃味道更出,整體會更惹味
義大利飯配鮮蟹肉、本地咸蛋黃

🌟香煎美國安格斯封門牛柳配紅酒汁 $248
蘸上紅酒汁食味道更有層次

🌟Spring (Lychee & rose) $68
Spring (Lychee & rose)

🌟Chocolate Mousse Cake $108
Chocolate Mousse Cake
2022-05-13
龍蝦湯
義大利飯配鮮蟹肉、本地咸蛋黃
香煎美國安格斯封門牛柳配紅酒汁
Spring (Lychee & rose)
Chocolate Mousse Cake
《#Western_taltal | #CausewayBay_taltal 》🇭🇰 𝔻𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖 𝟠 @ ℂ𝕒𝕦𝕤𝕖𝕨𝕒𝕪 𝔹𝕒𝕪最近嚟咗天后呢一間新開嘅西餐廳,霓虹燈招牌令餐廳喺呢條街相當突出🏮落地玻璃望入餐廳以紅色燈光為色調,仲有一大個bar枱,好有格調好啱放工過嚟chill吓🥂❥ 香烤蜜糖雞翼 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 $𝟕𝟖必食✨看似普通嘅雞翼估唔到咁好食!咬落外脆內軟!雞翼微微沾上少許桂花麥芽糖🪷清新得嚟有淡淡花香,唔油膩又唔乾!❥ 雙重芝士薯條 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 $𝟖𝟖熱辣辣嘅雙重芝士薯條🍟面頭淋上咗適量芝士🧀唔會太多太膩。食落夠嚟脆口又惹味!❥ 意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐢𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐲 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤 $𝟏𝟔𝟖必食✨ 除咗平時白汁、芝士嘅risotto ,呢到仲有本地款式!加入咗鹹蛋黃嘅risotto帶有橙色免,少咗傳統個種嘅飽濟感覺👍🏻唔會太咸又食到新鮮蟹肉本身嘅味,兩樣放埋到齊好夾!❥ 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 - 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 $𝟔𝟖❥ 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 - 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫

香烤蜜糖雞翼

雙重芝士薯條

意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃

❥ 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 - 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 $𝟔𝟖
❥ 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 - 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫 $𝟔𝟖
Mocktail

因為餐廳未拎酒牌,未能試試佢地嘅Cocktail🍸Mocktail就夠為失色😢Spring是荔枝+玫瑰嘅汽水(?) 而 Winter係柚子蜜+烏龍茶。沒有太大特別,有待改進。

———
📍 銅鑼灣威非路道23-35號及興發街98-104號佳景大廈 G/F, |Belle House, 23-35 Whitfield Road & 98-104 Hing Fat Street, Causeway Bay

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $250up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #銅鑼灣_taltal
香烤蜜糖雞翼
雙重芝士薯條
意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃
Mocktail
去左呢間天后新開嘅bar&restaurant食生日飯🥳細細間手工菜 weekend仲有 live music🎶氣氛好正 有美食同美酒( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) 新開張有九折🔥❣️烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁 $198黑毛豬味道濃郁 肉好厚身有4舊 就算係腩又唔會好油膩 邊位燒到有啲焦香😛調味得好好 蘋果同豬肉係特別夾 可以解下膩🐖🍎薯蓉都做到高水準‼️ 非常Creamy 有牛油忌廉香🥔❣️香煎美國安格斯封門牛柳配紅酒汁 $248封門牛柳係橫隔膜肌肉🐄 每隻牛只有一條 所以平時出邊食價錢都唔平‼️叫咗Medium 睇相都見到煎得啱啱好👄 肉質好腍零筋值得一讚( •̀∀︎•́ )✧︎脂肪少啲但肉味同樣好重 啱晒我地🙋🏻‍♀️❣️Chocolate mousse cake, vanilla gelato, espresso $108暫時得一款甜品🤣 店主話之後會多啲嘅😙隻碟好得意 呢個配搭都安全 不過冇其他咁驚喜✨❣️House red受寵若驚 店主見我朋友生日請我地飲🥹House Red係來自Spain 好甜好易入口🍷好啱配牛扒同chill drink Happy Friday就一流啦( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )੭⁾⁾P
去左呢間天后新開嘅bar&restaurant食生日飯🥳

❣️House red
受寵若驚 店主見我朋友生日請我地飲🥹
House Red係來自Spain 好甜好易入口🍷
house red

Ps 店主好型 ( ˶ˆ꒳ˆ˵ )
烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁
house red
2022-05-14 21 瀏覽
這家新開的餐廳主要以紅橘色為主色調,非常奪目🧡我們是lunch去的,覺得如果晚上去會更有氛圍感呢😆📸:▫️ 義大利扁麵配烤大蝦,蝦油,龍蝦汁($158)▫️ 義大利飯配鮮蟹肉 本地鹹蛋黃 ($138)▫️Mocktail - Spring (lunch set+$20) ▫️Cauliflower Soup w/ garlic bread▫️Marble Affogato (lunch set +$58)先講主菜~大蝦意麵非常香濃🦐醬汁是蝦油跟龍蝦汁,本身已經非常好吃,再加上微微蒜香的味道,令整個意麵的味道非常豐富😋大蝦烤得非常香,吃到碳烤的香味,而且蝦的口感也很剛好,吃得到食材本身的甜味😋 risotto 的部分是蟹肉,鹹蛋黃的味道很夠也很香,幾乎每一口都吃到蟹肉,飯粒的軟硬度也剛剛好🥳飲料方面mocktail的選擇以四季命名,而我們選了Spring🌸 是荔枝玫瑰氣泡水~喝下去感覺非常清爽舒服,真的有春天的氣息餒🌹甜點是chocolate mousse 配冰淇淋🍦還有水果解甜膩,不錯!😆

📸:
▫️ 義大利扁麵配烤大蝦,蝦油,龍蝦汁($158)
▫️ 義大利飯配鮮蟹肉 本地鹹蛋黃 ($138)

天后。ⓝⓔⓦ。紅色情調小館開業數天。ѕoғт openιng天后又多了一間有情調的小店加入了。從遠處已經看到紅色的燈光 。小店以紅色為主題讓食客和朋友喝喝酒聊聊天。。除了一般西餐外,還有提供自家製手工意粉,還有龍蝦湯牛角包啊!店員還有推介羊架呢。提供特色cocĸтaιlѕ,咖啡等。—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—(´▽`)意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃 Risotto with fresh crab meat & salty egg york(´▽`)西班牙黑毛豬肋骨配美式燒烤醬 Grilled Iberico pork ribs with USA BBQ sauce (´▽`)Autumn Mocktail (Grapefruit & Pineapple) 食物的賣相實而不華,沒有太多花巧。蟹肉的份量比想像中多,不過鹹蛋味道可以更濃郁豬肋骨不算太肥,很入味,差不多八吋長呢。愛吃肉的不會失望吧。環境以紅色霓虹燈作賣點要拍照的有心理準備啊
天后。ⓝⓔⓦ。紅色情調小館
開業數天。ѕoғт openιng

天后又多了一間有情調的小店加入了。
從遠處已經看到紅色的燈光 。

小店以紅色為主題
讓食客和朋友喝喝酒聊聊天。

提供特色cocĸтaιlѕ,咖啡等。

—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—

(´▽`)意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃
(´▽`)西班牙黑毛豬肋骨配美式燒烤醬

食物的賣相實而不華,沒有太多花巧。
蟹肉的份量比想像中多,不過鹹蛋味道可以更濃郁
豬肋骨不算太肥,很入味,差不多八吋長呢。
愛吃肉的不會失望吧。

環境以紅色霓虹燈作賣點
要拍照的有心理準備啊