呢間 Cafe由深水埗 開到嚟北角終於有時間嚟試下水泥風格嘅裝潢 配上 綠色植物營造出舒適嘅環境未到Lunch Hour已經坐滿食客Menu上嘅Brunch Set 有唔同選擇✨全素意粉意粉加入麵豉.豆乳.牛蒡.海苔粉仲有深水埗馳名嘅樹記腐竹球 豆味濃郁.口感豐富✨GeeGee GatGat較Chill嘅飲品 除咗"扭扭擰擰".仲有"嘰嘰趷趷"好特別嘅名字用山楂.話梅.洛神花 煮成糖漿選用冰糖,味道唔會太甜用面層嘅肉桂輕輕搞拌令酸酸甜品嘅味道融入咖啡之中以後嚟北角又多個歇腳點
呢間 Cafe由深水埗 開到嚟北角

意粉加入麵豉.豆乳.牛蒡.海苔粉

仲有深水埗馳名嘅樹記腐竹球

豆味濃郁.口感豐富

✨GeeGee GatGat
較Chill嘅飲品 除咗"扭扭擰擰".仲有"嘰嘰趷趷"
好特別嘅名字

用山楂.話梅.洛神花 煮成糖漿
選用冰糖,味道唔會太甜
用面層嘅肉桂輕輕搞拌
令酸酸甜品嘅味道
融入咖啡之中

以後嚟北角又多個歇腳點
2024-05-24
  • GeeGee GatGat
  • 全素意粉
Dozy第三分店開業了!選址北角錦屏街,地理位置上相對安靜,配上水泥牆設計和復古傢俱,真的很符合小店宗旨 vanish in concrete jungle 呢🩶.全素意粉 $108.香辣海蝦炒意粉 $108北角限定的全素意粉非常特別!醬汁以麵豉和豆乳調製而成,配料腐竹球充滿咬口😆 香辣海蝦炒意粉加上香茅等材料,帶東南亞風情,香口惹味🌶️✨.伯爵茶卷蛋 $45卷蛋中間有滿港忌廉,每口都是清幽伯爵茶香,很好吃😚.Long Black $38.GeeGee GatGat $68Houseblend的 Long Black 是nutty的風味不錯呢☕️ GeeGee GatGat 是加上話梅、山楂的咖啡,很清新很適合夏日☀️

.全素意粉 $108
.香辣海蝦炒意粉 $108

.伯爵茶卷蛋 $45
卷蛋中間有滿港忌廉,每口都是清幽伯爵茶香,很好吃😚

.Long Black $38
.GeeGee GatGat $68

2024-05-24 40 瀏覽
設計風格以石灰水泥牆為主調🗿咖啡店內擺放了懷舊梳化🛋️及高身綠色植物做裝飾🌵給人一種簡單舒服的感覺😊新鮮醃製雞扒,嫩滑多汁💦還有香濃既香草味🍃加秘製牛油果醬 🥑味道清新,口感creamy 😋蝦球意粉賣相吸引,用磨菇🍄‍🟫洋蔥🧅番茄🍅沙律菜🥬蝦🦐炒香🔥蝦球鮮味彈牙,整體口感清爽,香口惹味😃明太子醬意粉蟹肉份量也頗多🦀明太子混合著每一條意粉🍝再沾上蛋汁🍳非常滋味🤩芝士蛋糕面層淡淡焦香🍰芝士味道十分濃郁🧀口感比一般芝士蛋糕濕潤😍
設計風格以石灰水泥牆為主調🗿
咖啡店內擺放了懷舊梳化🛋️
及高身綠色植物做裝飾🌵
給人一種簡單舒服的感覺😊

新鮮醃製雞扒,嫩滑多汁💦
還有香濃既香草味🍃
加秘製牛油果醬 🥑
味道清新,口感creamy 😋

蝦球意粉賣相吸引,
用磨菇🍄‍🟫洋蔥🧅番茄🍅沙律菜🥬蝦🦐炒香🔥
蝦球鮮味彈牙,
整體口感清爽,香口惹味😃

明太子醬意粉蟹肉份量也頗多🦀

• 明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • Dozy  Chocolate
  • Dirty
Dozy不只北角有,旺角也有,趁今日送完👦🏻返學,飲杯咖啡享受下自己既me time. 環境清柔,再加上坐位闊落,就算三五成群或個人me time 都好適合,餐廳又會播下啲音樂,感覺輕鬆❤️見未食早餐又叫到只有北角限定的全素意粉就決定試下,濃濃又creamy 的麵豉和豆乳,估唔到味道好像卡邦尼,再配上腐竹球,令我以為食緊雞柳😆牛旁增添意粉的爽脆程度👍咖啡叫了gee gee gat gat ,quiet funny name. 飲落都保留咖啡的味道又帶有洛神花和話梅。飲前用玉桂棒搞拌,再帶有玉桂的香味❤️

🇭🇰North Point|DOZYA new cafe just opened for you to relax and doze off! 😲 DOZY has opened a branch at North Point! The interior includes lots of greens ☘️ and wood, it is such a relaxing environment to stay in. ☺️ They also got some unique items on their menu, check this out: 🥬 Vegan Pasta 🍝 You could only get this at their North Point branch! 😇 Every bite was refreshing to taste and not so heavy. 😙 Totally in love with their Yuba Ball, I really liked to eat their Yuba ball in one bite, so satisfy
🇭🇰North Point|DOZY

🥬 Vegan Pasta 🍝
You could only get this at their North Point branch! 😇 Every bite was refreshing to taste and not so heavy. 😙 Totally in love with their Yuba Ball, I really liked to eat their Yuba ball in one bite, so satisfying! 😋

☕ GeeGee GatGat 🤪
I was so indecisive with choosing my drink that day because THEIR names are so unique! 😂 This drink only comes in iced 🧊 and it is a perfect coffee drink in a hot summer day. 🥵 They have a cinnamon stick on top for that top presentation. In terms of taste, it was really refreshing! 😆

🍽️ Dozy BRUNCH 🍽️
Their brunch has sausages, scrambled eggs, 🍳 smoked salmon, 🐠 salad, 🥗 toast, portobello, tomato, 🍅 and Yuzu cream cheese 🧀 dressing (which I absolutely adored)! 😍 I really loved to spread the dressing on the toast, it was sweet and refreshing! 😁

🍵 Hojicha Basque Cheesecake 🍰
So heavy in Hojicha flavour, and I really loved ❤️ that the middle of the Basque cheesecake was a little melty to taste! 😌

☕ Oat Latte ☕
Oat latte is a must order for me at every cafe! 😆 I really loved their coffee, it was quite nutty (which I love!). 👍🏻

This spot is so comfy and perfect for some cozy brunch and some photo 📸 taking too!

📍Shop A1, G/F, 38 Kam Ping Street, North Point
💲Price: $189 per person
  • Vegan Pasta 全素意粉
2024-05-18 160 瀏覽
星期六做完facial和老公到北角Dozy吃午餐。 這間coffee shop是寵物友善,很多人都帶自己的狗狗來chill,因為很受歡迎,所以需要排隊才能入座。Brunch ProMax有法蘭克福腸、煙三文魚、炒蛋、大啡菇、番茄、沙律菜、柚子忌廉芝士醬,很豐富,而且味道很讚。全素意粉是北角限定,材料有麵豉、腐竹球、豆乳、牛蒡,就算是素食也很不錯。豆腐芝士蛋糕吃起來真的很像吃豆腐花,味道清清地,不會過甜,也不會很膩,好吃。飲品叫了GeeGee GatGat和凍Mocha,前者由話梅、山楂、洛神花、肉桂棒組成,味道酸酸甜甜,又有咖啡味道,很特別。
星期六做完facial和老公到北角Dozy吃午餐。

凍Mocha
2024-05-18
2024-05-17 35 瀏覽
水泥牆上畫咗不少畫,將一個平平無奇的地方增添型格、藝術氣息。Pet friendly 🐶🐕可帶寵物到訪,盡享美食和chill vibe,過一個happy weekend~BRUNCH ProMaxAll day breakfast 升級版,有煙三文魚、雞胸、法蘭克福腸、炒蛋、牛油果、大啡菇、燒蕃茄 、沙律菜、多士和柚子忌廉芝士醬。平時啲all day breakfast會食唔飽,呢款有雞胸肉特別飽肚,連埋其他配料,好豐富~全素意粉北角限定款式~港式風味,集合麵豉、腐竹球、豆乳和牛蒡,味道滋味又好吃。GeeGee GatGat開胃酸甜,有山楂、洛神花的香氣,混合咖啡香,令人心曠神怡。Chloe熱情果味突出,仲食到啲熱情果肉,第一次飲咖啡食出口感來😆夏天適合飲呢杯chill 吓~

BRUNCH ProMax

GeeGee GatGat
開胃酸甜,有山楂、洛神花的香氣,混合咖啡香,令人心曠神怡。

Chloe
見開左分店係北角就去算下 平日下午去到 間餐廳都已經好full裏裏外外都坐滿 餐廳除左有室內位亦有室外打卡位帶住狗狗動物都可以經過嘆番杯啡提供一D輕食如all day breakfast 或者意粉甜品等等但最正嘅都係佢杯啡叫左一杯一Matcha Latte同GeeGee GatGatGeeGee GatGat好有驚喜入口有山渣 洛神花等等酸酸甜甜嘅口味亦帶有咖啡香氣 再配上玉桂 口感好豐富 第一次飲呢個配搭Matcha Latte好濃郁 茶味奶味都好濃但啡味對相淡D 入口口感好rich好好飲試左個北角分店限定嘅素意粉 入面有麵豉 腐竹球 豆乳 牛蒡 個腐竹球吸晒啲汁幾好味慢煮香草雞胸牛油果醬意粉雞胸唔鞋口都真係做到慢煮 牛油果醬幾多同幾香 仲用左大量蒜蓉 口感香滑之餘好好味原味蛋卷個蛋糕口感綿密 味道好單純嘅奶油香
見開左分店係北角就去算下

試左個北角分店限定嘅素意粉

入面有麵豉 腐竹球 豆乳 牛蒡 個腐竹球吸晒啲汁幾好味

原味蛋卷

個蛋糕口感綿密 味道好單純嘅奶油香
呢度我簡單介紹一下佢個member計分制度:- 消費$1儲1分- 15分兌換$1用因為我之前做咗member,見上一次買嘅嗰杯咖啡冇計到分,就落去舖頭問清楚首先落到舖頭,店員都係唔清楚,叫我自己IG inbox去問我就坐咗喺舖頭,喺IG用咗30mins 去了解佢個member點樣運作得出嘅結論係:如果你嗰次嘅消費係用咗積分扣錢,成張單都唔可以用嚟儲分舉例:一杯咖啡$45,扣咗積分當係$30,剩低嘅$30係唔可以用嚟儲分咁其實我點解要join member? 儲唔到分架喎 🤡喺IG inbox學完佢個member點樣計分,仲要教噃店員,然而佢聽完都係唔明 🤡1. 我覺得佢個member計分制度都幾有趣,扣咗積分剩低嘅錢係唔可以用嚟儲分2. 其實連店員都唔了解member嗰個運作模式/計分制度係點樣,要個客教噃佢轉頭,都真心癲
呢度我簡單介紹一下佢個member計分制度:
- 消費$1儲1分
- 15分兌換$1用

首先落到舖頭,店員都係唔清楚,叫我自己IG inbox去問

咁其實我點解要join member? 儲唔到分架喎 🤡

2024-05-14 27 瀏覽
位於北角錦屏街< 𝐃𝐨𝐳𝐲 >, 一間水泥風咖啡店, 裝潢以水泥牆、木枱、皮椅及大型盆栽為主, 而這家是第三間分店, 在深水埗和中環亦設有分店。ɴᴘ ᴏɴʟʏ • ᴠᴇɢᴀɴ ᴘᴀꜱᴛᴀ $¹⁰⁸北角分店限定, 全素意粉放有麵豉、腐竹球、豆乳及牛蒡, 味道清淡, 素食者之選。ʙʀᴜɴᴄʜ ᴘʀᴏᴍᴀx $¹³⁸最大的早午餐!包括煙三文魚、雞胸、法蘭克福腸、炒蛋牛油果、大啡菇、燒蕃茄、沙律菜、多士及柚子忌廉芝士醬, 相當豐富。ɢᴇᴇɢᴇᴇ ɢᴀᴛɢᴀᴛ $⁶⁸美式咖啡放入話梅、山楂及洛神花, 面層放上玉桂條點綴, 整體味道酸酸甜甜。ʟᴀᴜʟᴀᴜ ʟɪɴɢʟɪɴɢ $⁷⁸梳打水放入紅石榴及紫色果醬, 味道甜甜的, 打卡一流。Dozy (北角)📍北角錦屏街38號地下A1號舖

ɴᴘ ᴏɴʟʏ • ᴠᴇɢᴀɴ ᴘᴀꜱᴛᴀ $¹⁰⁸

ʙʀᴜɴᴄʜ ᴘʀᴏᴍᴀx $¹³⁸

ɢᴇᴇɢᴇᴇ ɢᴀᴛɢᴀᴛ $⁶⁸

ʟᴀᴜʟᴀᴜ ʟɪɴɢʟɪɴɢ $⁷⁸
梳打水放入紅石榴及紫色果醬, 味道甜甜的, 打卡一流。

Dozy (北角)
📍北角錦屏街38號地下A1號舖
2024-05-11
2024-05-14 103 瀏覽
星期六約了朋友到北角逛逛。從人山人海的英皇道轉入橫街錦屏街,立即感受到鬧市中的另一番景象。錦屏街以舊式住宅大廈為主,人流較少。在這條寧靜的街上,有一間小小的咖啡店吸引了我們的目光。店鋪以水泥牆設計,店鋪外很多人在排隊等位,我們決定也湊湊熱鬧。等了15分鐘左右,終於可以進去了。全素意粉 $108平時很少吃素食,不過既然來到北角店,就點下北角店限定的全素意粉。全素意粉幾好味。麵豉和豆乳的味道跟意粉配搭得很得宜。而腐竹球口感很滑,很入味。一條條的牛蒡混在意粉裏,增添了層次感。慢煮香草雞胸牛油果醬意粉 $98充滿蛋白質的一道菜。牛油果醬濃郁豐富,牛油果醬鋪滿意粉,而雞胸肉口感柔嫩。GeeGee GatGat $68飲料名稱好有趣。店員介紹說是一杯咖啡和洛神花的飲料。朋友很喜歡,覺得洛神花和咖啡的味道融合得很好,洛神花酸酸甜甜的味道非常開胃。朋友嘗試把肉桂棒當吸管,她說喝的時候會有濃郁的肉桂香氣,而且會更加突顯了洛神花的清甜。Iced Dozy chocolate $50朱古力味道濃郁,飲料上更有朱古力粉,額外增添了香氣和口感層次,為飲品帶來更豐富的朱古力風味~

全素意粉 $108

慢煮香草雞胸牛油果醬意粉 $98

GeeGee GatGat $68

Iced Dozy chocolate $50

2024-05-11
15 分鐘 (堂食)
  • GeeGeeGatGat
  • IcedDozychocolate
  • IcedDozychocolate
  • GeeGeeGatGat
2024-05-13 21 瀏覽
Dozy沒有浮誇的裝潢擺飾,讓人在用餐感受下非常愜意舒適,咖啡、餐點口味擄獲人心,讓人一吃愛上,店員服務更是親切,Dozy也是寵物友善餐廳,有毛孩的推薦來Dozy用餐。喜歡清涼的可以試試GeeGee GatGat,GeeGee GatGat上層有一層厚厚的咖啡泡泡,可先喝一口再以玉桂棒攬拌,GeeGee GatGat喝起來微微果酸帶有甜甜的滋味,又有點像是咖啡梳打的風味,實在冰涼又消暑。Dirty最近幾年在咖啡類別中挺火紅的,漸層的Dirty美美的,令人賞心悅目,好看又好拍。Dirty咖啡香氣從端上桌就能聞到,絲滑的牛奶跟香醇的咖啡微妙地在口中綻放,喝起來順口香濃,不僅擁有迷人的外觀,更讓人感受到假日午後的悠閒。想吃All day breakfast,Brunch ProMax絕對是首選,柚子忌廉芝士醬帶濃郁芝味,伴有柚子的酸甜,相當討喜的醬料。咀嚼多士時在口腔散發麥香,使人越吃越想吃,再搭配煙三文魚、牛油果、法蘭克福腸、燒蕃茄、炒蛋更加豐富。還有煙三文魚也很厲害,嚐起來挺滑彈,而且因為厚切更滿足口腹之慾,煙三文魚咬感超好,教人一吃再吃。Brunch ProMax亦加入沙律菜點綴,沙律

還有煙三文魚也很厲害,嚐起來挺滑彈,而且因為厚切更滿足口腹之慾,煙三文魚咬感超好,教人一吃再吃。Brunch ProMax亦加入沙律菜點綴,沙律菜添加了柚子醋,沙律菜品味起來清爽又具柚子酸甜香氣。

炒蛋蓬鬆柔嫩的質地,如同藍天中白色雲朵般輕盈,亦是Brunch ProMax的靈魂,蛋白與蛋黃交融,嚐出炒蛋自然的風味。燒蕃茄與炒蛋一拍即合,蕃茄簡單炙燒,呈現漂的燒烤紋路,燒蕃茄多汁鮮美。

法蘭克福腸一大根,Dozy有先稍微切較好入口的大小,個人覺得得法蘭克福腸不死鹹,充滿肉肉感,特別喜愛法蘭克福腸的脆彈。大啡菇十分彭湃,直接吃到菇菌的鮮甜,挑動味覺神經,吃肉的同時也吃進健康。

雞胸令人驚嘆,雞胸嫩度十足,混合意式香草煮得恰到好處,雞胸吸收香草精華,與雞胸相互輝映,使人不由自主會想多吃幾口,一吃難忘。牛油果蠻飽滿滑潤,綿密細膩,吃上來清新不膩口,果然不能缺少牛油果。

炒意粉是一種重要的烹調方式,因為少了醬,能否入味全賴爆香動作,香辣海蝦炒意粉沒讓媽媽失望,該有南薑的香辣,海蝦的鮮度,海蝦個頭不,蠻有彈勁,意粉軟硬適中,攀附在麵條之上的芝士頗為討喜,芝士遇上南薑相見恨晚,讓人意猶未盡。
2024-05-12 25 瀏覽
我去了一家充滿文青氛圍的咖啡室,裡面裝修得非常文青,擺設了許多花花草草,營造出一種舒適又輕鬆的氛圍。「GeeGee GatGat」是一種獨特的飲品,山渣,洛神花,它結合了多種口味。它帶有咖啡香氣,配上玉桂,這使得整個飲品的口感更加豐富。喝下去時,我可以感受到咖啡的苦味與玉桂甜味在口腔中融合,帶來一種平衡的味道。全素意粉。這道意粉使用了麵豉、腐竹球、豆乳和牛蒡等素材,給人一種健康又營養的感覺。意粉的口感十分細膩,麵條煮得剛好彈牙,仿雞肉的質地和味道都很接近真的雞肉,令人驚訝。lBRUNCH ProMax,一道全日早午餐。這道早餐包括了煙三文魚、雞胸、法蘭克福腸、炒蛋、牛油果、大啡菇、燒蕃茄和沙律菜。味道豐富多樣。煙三文魚的鮮味與雞胸的嫩滑相互融合,法蘭克福腸的香氣增添了一份特殊的風味。炒蛋牛油果和大啡菇則為這道早餐增添了豐富的口感層次,燒蕃茄和沙律菜則提供了一份清新的口感。

2024-05-12 71 瀏覽
新開冇耐已經超快滿座🔥呢間cafe係深水埗 中環都有分店環境舒適 座位闊落 唔會好有壓迫感仲要係Pet friendly嘅Cafe帶埋狗仔出嚟打卡一流✅全素意粉 - 北角限定 🍝(麵豉|腐竹球|豆乳|牛蒡)平時好少食素 但係見限定就一定要嗌啦👅嚟到好驚喜 腐竹球調味啱啱好咬落去一層層 口感豐富牛蒡都增加咗意粉嘅口感意粉軟硬適中 用咗麵豉同豆乳調味✨味道較為清淡 啱晒素食嘅人士明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉🦀蟹肉份量非常多 一嚟到已經超香溫泉蛋中和明太子嘅鹹香配上嫩滑蟹肉 Perfect match👍🏻Gee Gee Gut Gut🥃個名超得意用話梅 山楂 洛神花煲成水再加入咖啡 面頭用玉桂條點綴攪勻之後味道酸酸甜甜 好開胃Cappuccino🫘杯面佈滿忌廉同可可粉 口感棉滑咖啡味突出 甜度適中大家唔想排咁耐記住早啲到啦💕
新開冇耐已經超快滿座🔥
呢間cafe係深水埗 中環都有分店
環境舒適 座位闊落 唔會好有壓迫感
仲要係Pet friendly嘅Cafe
帶埋狗仔出嚟打卡一流✅

全素意粉 - 北角限定 🍝
(麵豉|腐竹球|豆乳|牛蒡)
平時好少食素 但係見限定就一定要嗌啦👅

杯面佈滿忌廉同可可粉 口感棉滑
咖啡味突出 甜度適中

大家唔想排咁耐記住早啲到啦💕
2024-05-12
10 分鐘 (堂食)
2024-05-12 74 瀏覽
今日好chill,去北角新開的Dozy Cafe 歎早餐🥰餐廳布置走工業風,型格感覺。👍🥤 GeeGee GatGat好有驚喜,咖啡有話梅,山楂及洛神花調味,酸甜味道同咖啡味好夾。🍵鴨屎香檸檬茶朋友飲熱茶,幾香茶味,店員好細心,會主動加熱水。🍝全素意粉北角分店限定,有腐竹球,牛蒡,sauce用上豆乳及麵豉,味道濃郁。🥑慢煮雞胸牛油果意粉牛油果醬充滿香草味道,雞胸不會鞋,健康之選。🥰豆腐芝士蛋糕超推介,豆味極濃,口感柔滑💯
今日好chill,去北角新開的Dozy Cafe 歎早餐🥰

餐廳布置走工業風,型格感覺。👍

🥤 GeeGee GatGat

🍵鴨屎香檸檬茶

朋友飲熱茶,幾香茶味,店員好細心,會主動加熱水。

🍝全素意粉

🥑慢煮雞胸牛油果意粉

牛油果醬充滿香草味道,雞胸不會鞋,健康之選。

🥰豆腐芝士蛋糕超推介,豆味極濃,口感柔滑💯

2024-05-10