2024-07-08 308 瀏覽
🌟煙三文魚牛油果溫泉蛋忌廉貝果 $98煙三文魚嘅咸香,溫泉蛋嘅蛋汁,加埋帶點煙韌咬口嘅Bagel,每啖都好濃郁Creamy,上面仲有蟹籽增加口感,最後先食埋清新沙律~慢慢食享受慢活週末~ 🌟Brunch ProMax $138係豪華版全日早餐! 有煙三文魚、雞胸、法蘭克福腸、炒蛋、牛油果、大啡菇等等,配料豐富,有驚喜嘅係雞胸好腍滑,炒蛋火喉都掌握得好好,柚子忌廉芝士醬嘅酸甜味增加味道層次🌟Iced Latte $45🌟Iced Matcha Latte $50✨人均消費: $150✨評分: 8/10..📍Dozy (北角)北角錦屏街38號地下A1號舖

🌟煙三文魚牛油果溫泉蛋忌廉貝果 $98

🌟Brunch ProMax $138

🌟Iced Latte $45
🌟Iced Matcha Latte $50

✨人均消費: $150
✨評分: 8/10

📍Dozy (北角)
北角錦屏街38號地下A1號舖
2024-07-06
2024-07-07 248 瀏覽
北角工業風Cafe2點鐘來到排了10分鐘左右就可以進去,桌子稍為有點小,還是我們叫得太多?😂有點論盡,椅子擺位也坐得不太舒服,但是食物味道很不錯~Cafe有會員制,可以消費儲分之類的,可是我們不太常來,所以沒有加入。𖤐ˊ˗明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉份量大,蟹肉蟹籽都很多,明太子醬也很足夠,很夠鹹香,很適合我這種濃味人𖤐ˊ˗Dozy Brunch正常all day 的味道,未有特別驚喜,不過我很喜歡那片多士,口感煙韌配上柚子忌廉芝士醬,很不錯吃𖤐ˊ˗豆腐芝士蛋糕蛋糕質地很滑,第一口首先會食到芝士味,慢慢吃下去才會感受到豆腐味,好味!𖤐ˊ˗鴨屎香檸檬茶味道偏淡,有淡淡茶香,但檸檬味道略嫌不太出
北角工業風Cafe

𖤐ˊ˗明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉

𖤐ˊ˗Dozy Brunch

𖤐ˊ˗豆腐芝士蛋糕

𖤐ˊ˗鴨屎香檸檬茶
味道偏淡,有淡淡茶香,但檸檬味道略嫌不太出

2024-06-30 256 瀏覽
有位朋友外國返黎好耐無見,打算約去佢酒店附近既 cafe chill 下短聚,細數過去兩年既生活。無意之下搵到呢間新開係錦屏街既 cafe,再 search 下原來中環同埋深水埗都有,質素好似唔錯,於是入去試下。朝早十一點人唔算多,室內室外位置任揀。朋友話英國天氣時晴時雨就好似香港今日既天氣咁,雖然室外環境一般但偶有涼風都好唔錯。Cafe 走工業風,幾型幾 chill,服務都唔錯。我叫左蟹肉煙肉芝士三文治同埋幾中一款 signature drink 叫 Geegee Gatgat,唔錯。我仲做埋會員,可以儲分,可再訪。

2024-06-28 215 瀏覽
兩年前首訪位於深水埗基隆街的 Cafe「Dozy」質素大感滿意,「Dozy」其實是都市的意思;品牌兩年間已擴張版圖到中環及北角;今天到訪北角新店貫徹過往選址位於舊式建築物地舖,水泥工業風配合植物主題,予人舒適放鬆的感覺----------🔹Brunch Set: 明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $128套餐包含咖啡/茶,點選焙茶燕麥奶;加配伯爵茶卷蛋 $25意粉上鋪上滿滿的蟹肉、明太子及溫泉蛋,顏值甚高;絲絲蟹肉鮮甜軟嫩,意粉掛上蛋香不俗的溫泉蛋及鹹香豐富的明太子醬,倍感滋味;加上大量微辣蒜片,搭配得宜,口感豐富焙茶燕麥奶焙茶香醇厚,質感細滑;伯爵茶卷蛋茶香濃厚芳香,忌廉軟滑細緻,蛋糕綿滑----------🔹Brunch Set: Dozy Brunch $128套餐包含咖啡/茶,點選鴨屎香檸檬茶法蘭克福腸、煙三文魚、炒蛋、大啡菇、番茄、沙律菜及多士配柚子忌廉芝士醬法蘭克福腸腸衣輕脆;煙三文魚帶煙燻香,油脂感足;炒蛋輕熟帶有蛋香;配搭微酸甜柚子忌廉芝士醬硬脆多士,吃得滿足

----------
🔹Brunch Set: 明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $128
套餐包含咖啡/茶,點選焙茶燕麥奶;加配伯爵茶卷蛋 $25
----------
🔹Brunch Set: Dozy Brunch $128
套餐包含咖啡/茶,點選鴨屎香檸檬茶
2024-06-28
  • 明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉
  • 伯爵茶卷蛋
2024-06-25 191 瀏覽
依間輕食cafe於地鐵站行5分鐘內便到,位置都唔遠。餐廳外係外圍有兩張小桌子,主要for飲野。室內環境坐得幾舒服,有d草草擺設,而且座位桌子特別,好岩食野飲野。香烤明太子醬溫泉蛋多士一切開,溫泉蛋爆漿流落多士好邪惡。明太子鹹香及沙律醬伴著,粒粒配脆多士口感豐富。香辣海蝦炒意粉🍝大大隻蝦🦐好彈牙;香辣汁調得幾香但唔算好辣岩大眾口味。[Coffee]Matcha LatteMocha兩杯飲落都勁滑,Mocha唔會太甜朱古力份量剛好;Matcha好清新,飲到茶香味又可以解辣

香烤明太子醬溫泉蛋多士

香辣海蝦炒意粉🍝
大大隻蝦🦐好彈牙;香辣汁調得幾香但唔算好辣岩大眾口味。

[Coffee]
Matcha Latte
Mocha
  • Mocha
2024-06-23 170 瀏覽
Dozy🌟港鐵北角站B1出口3分鐘路程 知道dozy再開分店 梗係要抽時間去下啦北角分店開左係街尾角落處 自成一角 😃貫徹dozy ge 特色 用咗水泥牆店入面嘅位置都幾闊落有8枱坐位店外面仲有唔少位置☺️☺️5:00嚟到 食個早飯當然唔少得佢嘅咖啡🧡#dirty- Expresso 同奶 分層鮮明 仲可以hold住好耐👍🏻👍🏻- 味道依然不變🧡#coffeesmoothie- 第一次飲 完全冇失望🤗🤗- Smoothie打得好幼細 而且仲要係唔甜㗎- Smoothie最上面仲有曲奇雪糕 如果想要甜啲 可以慢慢撈勻咖啡同雪糕 增加甜度- 同時加埋雪糕更加幼滑👍🏻👍🏻🧡#dozybrunch- 份量都唔少 - 法蘭克福腸 煙三文魚 滑蛋 煎蕃茄 大啡菇 多士 沙律菜 - 仲有柚子忌廉芝士醬 加入多士 好好食🧡#明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉- 呢個意粉令人好驚喜- 份量好多嘅蟹籽 蟹肉 少少辣味嘅明太子醬 令意粉好惹味- 撈埋溫泉蛋 成個意粉更加juicy!
Dozy

- 仲有柚子忌廉芝士醬 加入多士 好好食

🧡#明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉
- 呢個意粉令人好驚喜
- 份量好多嘅蟹籽 蟹肉 少少辣味嘅明太子醬 令意粉好惹味
- 撈埋溫泉蛋 成個意粉更加juicy!

2024-06-17
下午茶
2024-06-22 179 瀏覽
✨ 「Dozy」收藏咗好耐想食,今日終於約同朋友,嚟到北角大概2:00滿座要排隊,等咗15分鐘,都有人拖住竉物加入排隊,餐廳真厲害。***** ***** ***** ***** ***** 🥗Dozy Brunch(法蘭克福腸、煙三文魚、炒蛋、大啡菇、燒蕃茄、沙律菜配柚子忌廉芝士醬、多士)很豐富呢,食材夠新鮮,配搭齊全全部都係我喜歡的,柚子醬好fresh使我非常開胃。慢煮香草雞胸牛油果醬意粉🍝每啖意粉都掛上牛油果醬,果醬滑溜不膩,加埋慢煮香草雞胸肉,係一個健康之選。飲品方面,我哋order咗兩杯咖啡:☕️Ice Americano 🍹Espresso Tonic 咖啡好好味,非常特別,一試難忘。整體嚟講,餐廳環境非常舒服,眼見每台客人都好chill好享受,必定會再嚟幫襯。

***** ***** ***** ***** *****

🥗Dozy Brunch

慢煮香草雞胸牛油果醬意粉🍝

飲品方面,我哋order咗兩杯咖啡:
☕️Ice Americano
🍹Espresso Tonic
咖啡好好味,非常特別,一試難忘。

Weekend BrunchDozy Brunch $108Brunch豐富,有法蘭克福腸、咸香的煙三文魚、滑身炒蛋、多汁的大啡菇及燒蕃茄、沙律菜,還有香脆多士配清新帶點甜的柚子忌廉芝士醬。香烤明太子醬溫泉蛋吐司 $88吐司份量比想像中大,雙層吐司中間有香濃芝士及醬汁,表面烤至金黃脆身,再塗上濃郁的明太子醬,加上溫泉蛋蛋汁、大量脆卜卜蟹籽及木魚絲,鹹香十足,味道有驚喜。豆腐芝士蛋糕 $58芝士蛋糕豆味香濃,順滑不膩。Latte $40咖啡拉花有漂亮的天鵝,咖啡香氣與牛奶奶香平衡,順口香醇。工業風設計的裝潢,有水泥牆身及特色壁畫,加上綠色植物作點綴,環境舒服悠閑,有種慢活的氛圍感,是周末放鬆的不錯地方。
Weekend Brunch

Dozy Brunch $108

香烤明太子醬溫泉蛋吐司 $88

豆腐芝士蛋糕 $58
芝士蛋糕豆味香濃,順滑不膩。

Latte $40
咖啡拉花有漂亮的天鵝,咖啡香氣與牛奶奶香平衡,順口香醇。

2024-06-21 97 瀏覽
店名: Dozy 地址: 北角錦屏街38號地下A1號舖北角站B1出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5大自然木系主題,環境簡樸舒服,周圍擺住d植物,適合輕鬆Chill住enjoy~☺️香辣海鮮炒意粉 ❤️❤️❤️❤️$108整體上無咩醬汁,香辣感覺有啲泰式香料的感覺,香茅味道較出,但唔會覺得有違和感,配搭整整有六隻彈牙新鮮嘅蝦,同埋小番茄,好有特色!🤩明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 ❤️❤️❤️❤️❤️$108由篤破溫泉蛋到攪拌都已經流曬口水,每一淡都食到蟹肉、蟹子,配上明太子醬,口感豐富而不膩,尼道相對地較多汁香滑,好食!🥰豆腐芝士蛋糕 ❤️❤️❤️❤️❤️$58蛋糕一擺上黎感覺好優雅,上面撒左啲紅糖,無紅糖咁食,一口落去都豆腐味道突出,鍾意甜啲嘅可以加埋紅糖,底部係鬆化的餅底。整體蛋糕較軟滑,感覺清爽舒服!🤤鴨屎香檸檬茶(熱)❤️❤️❤️❤️❤️$68每次飲都感受住唔同濃度嘅茶,飲落茶感較薄,易入口,有清香果甜味道,食完覺得好飽好濟的話,飲一飲就舒服曬!😆
店名: Dozy

明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 ❤️❤️❤️❤️❤️

豆腐芝士蛋糕 ❤️❤️❤️❤️❤️

鴨屎香檸檬茶(熱)❤️❤️❤️❤️❤️
2024-06-17 66 瀏覽
之前去過位於中環嘅分店,對佢哋嘅鮮奶咖啡念念不忘🥴 今次黎到北角,意外發現原來有佢哋嘅分店😚 一於入去飲返杯啡🥴 餐廳採用工業風設計,水泥牆身加上大量嘅綠色植物作點綴,配搭射燈照明,影相效果好靚靚,打卡好啱❤️ 今次㨂咗佢哋嘅Dozy Brunch❤️ 內含法蘭克福腸、煙三文魚、炒蛋、大啡菇、燒蕃茄、沙律菜、多士以及柚子忌廉芝士醬😋 非常豐盛👍 🐧 最喜歡大大條嘅法蘭克福腸🤭🤭🤭 口感外脆內嫩,每一啖都充滿濃濃嘅肉香,鹹鮮又惹味👍 之後當然唔少得飲返杯奶啡😋 咖啡拉花簡單美觀,飲落順口不澀,滿滿咖啡以及鮮奶嘅醇香滋味,十分不錯喲❤️🐧❣️ 餐廳設有會員積分計劃🥰 鐘意飲啡嘅朋友不妨join 吓👍

下午茶
2024-06-17 144 瀏覽
落雨又唔想留係屋企,去cafe 打發時間~Dozy佢都算多分店,不過自己就鍾意呢間近大街但又係寧靜嘅一角,有空間感,多人都唔會覺得迫~叫咗個煙三文魚牛油果南瓜石榴甘筍薑汁沙律 $108同 Iced dirty $40 沙律嚟講其實用料夠新鮮已經好正,不過佢加埋薑汁蘑成蓉嘅醬料,風味幾特別~Dirty 用濃厚鮮奶沖,暖冷交替,唔錯~📍Dozy 北角站B1出口行3分鐘#hkcafe#香港cafe關注組#dozy#北角

📍Dozy
北角站B1出口行3分鐘

#hkcafe#香港cafe關注組
#dozy#北角
2024-06-16 59 瀏覽
朋友約我到北角Dozy Cafe。Cafe文青風格,設計獨特,空間感十足,周圍佈滿植物,好有feel好舒服的Cafe,值得推介Dozy Brunch法蘭克福腸、煙三文魚、炒蛋、大啡菇、燒蕃茄、沙律菜、多士、柚子忌廉芝士醬Dozy Brunch款式豐富,樣樣都是我鐘意食的,最愛法蘭克福腸、大啡菇,大滿足慢煮雞胸牛油果醬意粉朋友近排開始做運動,選擇呢款慢煮雞胸話有足夠蛋白質,牛油果醬意粉,煮到剛剛好,意粉有彈性,整體味道很不錯Cappuccino泡沫咖啡拉花好靚,咖啡口感幼滑American美式咖啡香醇咖啡,味道不錯Tofu cheeses cake豆腐芝士蛋糕口感非常綿滑,芝士蛋糕控吾好錯過整體來說,環境舒服,食物水準高

Dozy Brunch

慢煮雞胸牛油果醬意粉

Cappuccino泡沫咖啡
拉花好靚,咖啡口感幼滑

American美式咖啡
香醇咖啡,味道不錯

Tofu cheeses cake
豆腐芝士蛋糕
口感非常綿滑,芝士蛋糕控吾好錯過

整體來說,環境舒服,食物水準高

2024-06-06
2024-06-15 110 瀏覽
午餐時間喺北角搵嘢食,朋友Mark咗呢一間係北角地鐵站附近嘅餐廳,喺B出口行兩條街直行到尾就係,附近人流唔算多,感覺幾舒適。餐廳設計風格都好有feel,好打卡able✨ 我哋就叫咗兩個Brunch set,雖然話係西式興食,但係都有唔少嘅選擇☺️香辣海蝦炒意粉 ($128)海蝦嘅size好滿意,口感都好厚肉彈牙,意粉爽口彈牙,唔會煮得過軟。辣味唔算出,可以接受,加埋配菜一齊炒,意粉好香,味道唔錯🤤飲品(Chill) – Lau Lau Ling Ling (+$28)睇個名甚至睇埋杯飲品嘅顏色,都唔會知道佢係咩嚟😂😂問店員佢話係柚子蘋果梳打🤣味道唔錯,碳酸嘅感覺好清涼解渴,柚子同蘋果結合都冇咩問題,唔會太甜,係可以再叫嘅飲品🍹慢煮香草雞胸牛油果醬意粉 ($118)成個配搭都好特別,雞胸厚肉,好高蛋白質😆 牛油果醬味道清新爽口,加上有黑椒定孜然嘅味道,令到意粉味道唔會過於單一,想食得健康呢個真係好選擇👍🏻飲品(Chill) –Chloe (+$28)呢杯原來係芒果熱情果Espresso Tonic,佢將濃郁香甜的芒果、熱帶果搭配上微苦爽口嘅Espresso Tonic,係幾特別,想試新嘢又

香辣海蝦炒意粉 ($128)

慢煮香草雞胸牛油果醬意粉 ($118)

飲品(Chill) –Chloe (+$28)

呢杯原來係芒果熱情果Espresso Tonic,佢將濃郁香甜的芒果、熱帶果搭配上微苦爽口嘅Espresso Tonic,係幾特別,想試新嘢又唔想飲太苦嘅Espresso可以一試☀️

每日限定蛋糕 – 開心果卷蛋 (+$25)

開心果卷蛋都有驚喜,開心果醬好香濃,好Creamy,卷蛋都好鬆軟🫰

有時間,喺呢度同朋友吹吓水,成個下晝都唔會悶,餐廳都好有格調,真心chill🙂‍↕️

結論
🫰有feel ✨
🫰味道不錯

餐廳資料
餐廳名稱:Dozy
餐廳地址:北角錦屏街38號地下A1號舖
營業時間:星期一至日9:30-18:30
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【北角舒適咖啡店|🪵木系擺設更顯餐廳格調】平時去Cafe總會限時60-90分鐘,通常打完卡食完個main已經要急急腳食埋甜品就走...小編平日去到DOZY就無哩個問題,舒舒服服望下馬路...就一個晏就了🥹.🐨明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $108推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐明太子醬蟹肉係鋪滿咗成個意粉,啖啖意粉都掛晒汁~食到最後都仲有醬多,就知到個份量有幾足啦!!味道方面,明太子醬唔會好鹹,食落一粒粒爆開,口感好特別,混埋溫泉蛋同蟹肉食仲覺得有少少鮮味!.🐨豆腐芝士蛋糕 $58推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐見到店內全部甜品都係handmade,忍唔住叫咗個黎試下!食完認真有驚喜...保持到豆腐嘅嫩滑同豆香,芝士味唔會太濃,互相好配合,無以往芝士蛋糕嘅膩感,反而多咗份清新嘅感覺🤣 成嚿食晒都唔覺得好甜,相對地冇乜罪惡感~.🐨熱朱古力 $45推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐朱古力唔會好甜,最重要就係佢個拉花好靚,打卡一流!——☼——☼——☼——☼——☼——Dozy📍地址:北角錦屏街38號地下A1號舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5 🪸環境:👾👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡
.#foodie #hk #hkfoodie

🐨豆腐芝士蛋糕 $58
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐

🐨熱朱古力 $45
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
朱古力唔會好甜,最重要就係佢個拉花好靚,打卡一流!

——☼——☼——☼——☼——☼——
Dozy
📍地址:北角錦屏街38號地下A1號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋/5
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB北角 #HTBcafe
#北角美食 #北角 #咖啡店 #cafe #意粉 #芝士蛋糕 #熱朱古力 #拉花 #蛋糕 #美食推介
2024-06-13 43 瀏覽
朋友介紹呢間文青木系cafe,估吾到北角都有隱世小店,小店位於舊區的後巷,非常有香港特色,好似拍戲咁😍🩵主食:明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉$108意粉到枱後,賣相都好靚,將溫泉蛋篤穿撈勻係意粉上,每條意粉都沾滿蛋漿、明太子醬、紫菜、蟹子、蟹肉,食落鮮味濃郁,口感豐富😁🩵主食:香辣海蝦炒意粉$108意粉食落好香口,帶有小小辣,意粉加左香茅,仲有6隻海蝦球,食得出好新鮮同爽口,十分滋味😋🩵飲品:Mocha$50嚟到一定要試下咖啡,我就揀咗Moca,帶有朱古力味既凍咖啡,飲落香甜,好啱我嘅口味👍🏻🩵飲品:Hojicha Latte$50朋友就叫咗呢個焙茶Latte,培茶味好出,焙茶同牛奶個比例啱啱好,飲落香口順滑,又吾會太甜😚

🩵主食:明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉$108

🩵主食:香辣海蝦炒意粉$108