2022-07-01 1451 瀏覽
又係疫情關係, 所以今次揀咗偏離核心商業區嘅地點,此間,從前在SOHO我都好喜歡去惠顧,搬來此處就忘記了,我曾經下午經過,都係好少人,估唔到今次星期五黃昏見到全院滿座,加一片露天位,十分熱鬧。我放工來到友人已在嘆,點炙燒吞拿魚,一片一片刺身嫩滑,魚邊炙燒加黑白芝麻,灑檸檬汁,醮日本豉油芥辣,魚鮮焦麻香酸辣咸,好多層次,好美味點whisky Canadian club$58,無乜特別,都係喜歡black label$65。Hummus w pita Bread$75,我係好鍾意食的食物,但始終包係少啲,雞心豆蓉好香好滑。Rocket Parmesan salad$140,菜新鮮加橄欖油香,材料有豆苗波菜火箭菜合桃巴馬芝士,當然有我最鍾意牛油果good。 Aglio e Olio$132,蒜香濃香,多芝士,粉質粗(好似話無麥麩),我知係辣,我都可以食到,但係友人完全係食唔到,唯有取走。冇咗個意粉主食,所以叫個紅蘿蔔蛋糕甜品$68,香滑,雲呢拿雪糕救火。

2022-06-17
食物質素高,性價比好,服務人員友善親和。我中午自己過來一邊食一邊複習,望著街上人來人往非常愜意,坐左好耐服務人員都冇唔耐煩,係香港咁樣都算少啦。頭盤係叫左salami 配橄欖都幾成功,配送嘅麵包非常好食。牛扒叫medium rare正好,香港嘅牛扒都係整嘅偏熟。套餐嘅甜品都好食,超出預期。主要都係因為餐廳寬敞,半開放嘅設計非常悠閒,就算地處比較繁忙嘅辦公區都唔覺得stressful, 非常羨慕係尼度返工嘅人士啦。
食物質素高,性價比好,服務人員友善親和。

牛扒叫medium rare正好,香港嘅牛扒都係整嘅偏熟。

套餐嘅甜品都好食,超出預期。

2022-06-15
Eh
2022-06-05 948 瀏覽
Eh.  The main appeal of this place is that you can dine outdoors. That's kind of nice, sometimes, but a lot of the time Hong Kong weather is just unbearable, so this will not be an appealing feature for a lot of people.  The food is okay. I don't think there's anything terribly wrong with it, but portions are small, and the price is high. What you're primarily paying for is location, because it's kind of an open area restaurant and fairly large; also, rent is not cheap in this area. If you're ha
Eh.
The main appeal of this place is that you can dine outdoors. That's kind of nice, sometimes, but a lot of the time Hong Kong weather is just unbearable, so this will not be an appealing feature for a lot of people.  The food is okay. I don't think there's anything terribly wrong with it, but portions are small, and the price is high. What you're primarily paying for is location, because it's kind of an open area restaurant and fairly large; also, rent is not cheap in this area. If you're having after work drinks, I think it's okay. However, for actual food, I'd recommend something else. Personally I'm not too wowed by the choices in Quarry Bay overall.
2022-05-26
2022-01-06 1869 瀏覽
Starter前菜我地揀左 Octopus Romaine Salad 八爪魚生菜沙律同Goats Cheese Polenta Cake 羊奶芝士粟米餅。.八爪魚沙律個八爪魚烤得啱啱好,有返八爪魚嗰個嚼勁,但係又唔會太韌,而且烤得好香,另外沙律係新鮮嘅。後者好重芝士味,好少何係啲西餐廳食到呢個菜式,我覺得幾特別自己幾鍾意.Mains主菜Fettuccine Chicken Bolognese 蕃茄雞肉意粉$168,Cashew Crusted Halibut 大比目魚配腰果粒外皮$188.Fettuccine Chicken Bolognese 蕃茄雞肉意粉其實即係雞肉整既肉醬意粉,配上炸過既煙肉/Parma Ham好香脆,增加左口感,但係如果你淨係食呢塊脆脆會有啲鹹.Cashew Crusted Halibut 大比目魚配腰果粒外皮好多時餐廳都會整三文魚今次個Menu非常之啱胃口整大比目魚,用焗嘅方法整,魚肉嫩滑,有粒粒嘅腰果外皮,加埋酥脆嘅芝麻菜,creamy 口感嘅波菜,食落去夾住唔同嘅口感🥰再配埋啲蕃茄仔同埋薯仔gnocchi,一個字正.Mango White Chocola
Starter前菜
Mains主菜
Mango White Chocolate Mousse Tart 芒果白朱古力撻 ,Orange Cheddar with Mix Fruit Jam & Cracker 車打芝士條
個tart 冇乜特別,似平時西餅店會食到嘅tart,另外就係個車打芝士條,個人認為應該放喺前菜嘅位置會比較適合
Cp 值及夠飽:
整體上份量足夠,而且以特色西餐來講價錢唔貴,大約每個人$200左右
翻啅:
係鰂魚涌區番工偶然食lunch,想食好啲係幾好既選擇
2021-07-11 4197 瀏覽
呢間係鰂魚涌既鬼佬brunch 一路都好想試 🤓可以揀坐入面or 出面都無問題 ⛱見坐出面d 人好chill 帶隻🐶仔黎散步 順便嚟個Brunch講返嘢食先 🍽雖然佢每樣食物單價比較高 但每碟都好大份 🙌🏻我地4 個人食3個餐都覺得好鬼飽女仔食真係兩個share 一碟都好夠食👭我覺得最好食就係炸魚薯條 👍🏻佢話有啤酒🍻釀 所以條魚特別soft個炸衣好薄 💯條魚食得出唔係個d 好平既雪藏鱈魚第二好食就係個all day breakfast 🍳 本人就唔係特別鍾意朝早食豬肉腸既 覺得好鹹 😵‍💫但佢呢個又唔會話太鹹 啱啱好 幾好食 👍🏻佢其他配料都唔錯尤其係個烤番茄🍅 好fresh 好甜 但最扣分係個black pudding 姐係鬼佬豬血 😵‍💫認真搞唔掂個舊嘢最失望就係個烤雞軟包 🥲又唔係話難食既 但同張相有好大分別張相明明睇落以為係d 好惹味但捧到出黎 就比較普通囉加上佢收成百幾蚊💰真心expect something better 😞但overall 都唔錯 🥰加上佢個vibe 有d 似外國 🏞出唔到去旅行 扮chill 吓都唔錯佢每個套餐都會送一杯飲品小tips: 凍mocha

呢間係鰂魚涌既鬼佬brunch 一路都好想試 🤓

小tips: 凍mocha 好飲過凍cappuccino

放假應該會再返兜 😌

Rating: 🌕🌕 🌕🌕🌑
2021-06-21 2473 瀏覽
我今日浪費咗小有外出Lunch呢餐, 見佢平時都幾多人光顧, 諗住應該幾好食, 價錢亦唔平, 都知Lunch多人所以叫餐我地都好快手, 我揀咗沙律因為佢入面有牛油果, 所以好想試下, 因為個Set Lunch唔多款, 又無理由叫個最貴牛做午餐,咁我咪揀意粉都要188首先唻個好鬼薄又細嘅一片麵包, 好彩叫個脆口, 但真係有點……沙律唻到唔算靚仔, 望落去似酸酸地, 但食入口又唔係喎, 雖然紅蘿蔔比較硬身, 但夾上去又唔錯, 不過係唔錯唔係叫好好食主菜到咗蟹肉意粉, 味道偏淡唔會話好好食, 係好多露筍先吸引, 最後半碟留低同事叫咗魚, 一睇都麻麻地想試, 咁佢真係話唔太好食, 最後又係留低半碟漢堡包薯條 – 一睇就已經乾身, 再見到漢堡嘅肉咁似吉X家嘅牛肉洋蔥夾實, 汁一路滴入包入面好濕下, 仲話好咸, 最後大半碟留低個甜品一早要叫埋, 但又似無落單, 我地食完等個甜品都成15分鐘, 我地中間有問一下, 佢再問我地食咩甜品到咗甜品係蘋果批或芝士配餅干我叫咗芝士配餅干但唔好食, 我都好鐘意食芝士, 但呢款唔會一口一口食, 我及另一同事, 食咗一﹑二口就同佢Say Goodbye蘋果批望落去係
咁我咪揀意粉都要188

到咗甜品係蘋果批或芝士配餅干

蘋果批望落去係OK嘅, 都叫好食

不過呢間嘢我就真係無興趣再食, 以呢個價錢食物嘅質素, 我可以揾再好D嘅唻食, 不過我唔有唔小人光顧嘅…..

呢餐我真係好失望, 完全係雙失……

肚仔食得唔好, 又貴…浪費咗我嘅一餐外出嘅機會

##係我個人感受, 當然希望佢有改進, 我先咁真心咁寫出唻
2020-11-02
2021-05-21 2474 瀏覽
作為我嘅第一篇食評送俾Enoteca1.Lemon Squid $118味道還好皮好淋,我相信食過難食嘅都知係咩質地😏不過好多地方都做得唔好食真係屢試屢敗,從不令我失望🤣2.Enoteca Nachos $125哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈你又點估到佢都會係難食先得架我食到嘅係淋,唔脆,好似放咗係度好耐咁諗住叫兩樣小食送下啤酒都失敗真係叫唔落第二杯酒😌3.Fiery Moroccan Chicken Pizza $165唯有寄望係pizza度但你又點會諗到呢間餐廳都無令我失望真係唔好食3樣食物都可以做到水平一致真係佩服🥸4.啤酒 $67的確最好係你🤪所以呢間餐廳好適合飲酒傾計環境舒適,有室外室內吸引好多附近工作人士服務態度都好好食物賣相幾好但真係唔好食所以想食晚餐嘅朋友就認真考慮下🤭
作為我嘅第一篇食評
送俾Enoteca

1.Lemon Squid $118
味道還好
皮好淋,我相信食過難食嘅都知係咩質地😏
不過好多地方都做得唔好食
真係屢試屢敗,從不令我失望🤣

2.Enoteca Nachos $125
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈
你又點估到佢都會係難食先得架
我食到嘅係淋,唔脆,好似放咗係度好耐咁
諗住叫兩樣小食送下啤酒都失敗

真係佩服🥸

4.啤酒 $67
的確最好係你🤪

所以呢間餐廳好適合飲酒傾計
環境舒適,有室外室內
吸引好多附近工作人士
服務態度都好好
食物賣相幾好
但真係唔好食
所以想食晚餐嘅朋友就認真考慮下🤭

2021-05-21
15 分鐘 (堂食)
2021-02-17 3273 瀏覽
年初三(情人節),行完山去醫肚。近鰂魚涌地鐵站所有茶記都收爐,為有光顧西餐廳。侍應亦好有禮貌告知今日只有一個廚師係廚房!所以一般食物都會等得比較耐!睇到個Menu,用早餐價格嚟衡量都係貴嘅!但如果你當Brunch食, 咁又good value price.🤨 加上全部餐都包嘢飲-冷熱茶或咖啡任選!👏🏻又唔使加錢🎉!小tip.... 凍飲大杯好多😂 In terms of food....份量好大,味道亦唔錯!每一碟同餐牌啲相亦極度相似!Breakfast pan 好有風味Egg Benedict with Salmon 好靚Tiger prawn Muffin 亦好大隻蝦Breakfast pizza 比想像中大,熱辣辣好好味!雖然食物真係要等咗一陣,但係真係幾好食!

Breakfast pan 好有風味
Egg Benedict with Salmon 好靚
Tiger prawn Muffin 亦好大隻蝦
Breakfast pizza 比想像中大,熱辣辣好好味!

雖然食物真係要等咗一陣,但係真係幾好食!

Breakfast  Pizza
Bagel  with  berry  jam
Breakfast  pan
Eggs  benedict  with  smoke  salmon
Tiger Prawn  Muffin
Iced  cappuccino
Iced  mocha
2021-02-14
$140 (其他)
Breakfast  Pizza
Bagel  with  berry  jam
Breakfast  pan
Tiger Prawn  Muffin
Iced  cappuccino
Iced  mocha
  • Breakfast  pizza
  • Eggs  Benedict  with  Salmon
2021-01-01 2367 瀏覽
附近嘅Mr. & Mrs. Fox裝修,Plat du Jour 又執埋,只係剩下這家做得住,全因這裡抵食而服務又好。如果一早用openrice訂位,次次都會俾個好d嘅位我。雖然友人投訴附近無咩好食,已經食到有點厭,但要快靚正,我都係會揀呢度。今次點了Set lunch,揀了湯、steak和甜品。因為天氣很凍,飲湯可以暖胃。Steak叫了medium,但因為薄切,所以有點熟。友人點d的spaghetti。甜品要了Raspberry Napoleon,賣相不錯,但用叉食有點難度...友人用手食時間剛剛好,侍應會等你食完先上第二碟,所以很滿意。
如果一早用openrice訂位,次次都會俾個好d嘅位我。

今次點了Set lunch,揀了湯、steak和甜品
因為天氣很凍,飲湯可以暖胃。
Cream of Chestnut

Steak叫了medium,但因為薄切,所以有點熟。
Grilled U.S. Rib Eye Steak

友人點d的spaghetti。
Mediterranean Veggie Spaghetti

時間剛剛好,侍應會等你食完先上第二碟,所以很滿意。
晚上自己去買了來食Eggs Benedict $128這個是水波蛋沒有流心的效果,這個蛋黃已經熟哂,不過睇落還算係幾吸引既!煙三文魚算大塊,味道正常,不過如果下次再黎呢頭就未必再選擇呢間啦!覺得有點貴,附近也有很多選擇
晚上自己去買了來食
Eggs Benedict $128
2020-06-22
2020-06-21 1728 瀏覽
係鰂魚涌返工既朋友都冇咩幾多人未試過啦正常西餐囉,由於個期冇咩人返工又有大佬請,老細話去邊就跟啦XD但有時公司有叫小食到會或落去飲野,印象中小食比呢個lunch set吸引~我點既係risotto,其他係人地既,但見個魚都好似幾好味咁~但個甜品就... not my cup of tea~我只打我地左個堆啦Set lunchStarter: Orange and Pumkin soup / SaladMains: Wild mushroom risotto ($148) / Pan fried Salmon fillet ($168)Desserts: Vanilla Panna Cotta with Yuzu Strawberry Coulis
係鰂魚涌返工既朋友都冇咩幾多人未試過啦
但個甜品就... not my cup of tea~

我只打我地左個堆啦

Set lunch
2020-04-08
午餐
2020-06-08 1521 瀏覽
環境乾淨,靚,室外室內都感覺舒服Waitress有禮貌食物大小和價錢合理炸魚薯角,魚比較鬆散pizza(好似得一款)味道麻麻地All day breakfast 最正常Dessert好味Cappuccino好飲室外仲歡迎寵物一同hightea, 而家好少有了。值得推介
環境乾淨,靚,室外室內都感覺舒服
Waitress有禮貌

食物大小和價錢合理
炸魚薯角,魚比較鬆散
pizza(好似得一款)味道麻麻地
All day breakfast 最正常
Dessert好味
Cappuccino好飲

室外仲歡迎寵物一同hightea, 而家好少有了。

值得推介
2020-06-06
慶祝紀念
生日
2020-05-12 1468 瀏覽
⠀【Mango⠀Shrimp⠀Salad⠀$158】⠀⠀-⠀⠀四隻新鮮大蝦均肉嫩甘甜,配搭爽脆沙律菜、果香十足的芒果,非常的開胃可口,很適合在夏季食用!⠀⠀【Rib⠀Eye⠀Steak⠀$238】⠀⠀-⠀⠀肉質半熟Juicy,牛肉味頗濃郁,可惜略嫌不夠厚身,CP值不夠高~⠀⠀【Scallop⠀Risotto⠀$188】⠀⠀-⠀⠀蘆筍口感爽脆也沒有筋,帶子煎得乾爽滑身⠀,沒有多餘水份,證明處理工序做得非常好!⠀⠀【Seared⠀Tuna】⠀⠀-⠀⠀這也是夏天必點的,香煎煙燻半熟吞拿魚作為冷盤最適合不過~⠀⠀【American⠀Cheesecake】⠀-⠀整個午市套餐最失色便是甜品,芝士味不夠濃郁,而且餅底不夠厚實⠀⠀

【Mango⠀Shrimp⠀Salad⠀$158】⠀

【Rib⠀Eye⠀Steak⠀$238】⠀

【Scallop⠀Risotto⠀$188】⠀

【Seared⠀Tuna】⠀

【American⠀Cheesecake】⠀

2020-02-19 1624 瀏覽
This bar does drink at night and does breakfast in the morning. And they have manager both night and morning equally good. Isn't it incredible?My friend ordered English Breakfast and I got Salmon bagel. The English breakfast is up to standard. The portion is good too. My friend was very  full.I got salmon bagel. This is something that cant go wrong. It's yummy. it comes with fresh red onion and some herbs. Very delightful very good. I orded extra cream cheese too. I am satisfied.

2019-12-22 1633 瀏覽
今日打去book 位時,有細問係唔係 pet friendly 餐廳,佢好似有口難言咁答「係嘅...但要坐outdoor」咁我book 2人4狗,佢聲線再好似唔想咁答「呀...okay...2人4狗!」點知去到,就有個印巴藉高大皮膚較黑嘅男員工,先一個歧視眼神,再來預返果個香港員工,當下唔係我朋友覺得唔好意思即走嘅話,我真係嬲到即走。果兩位員工叫下屬搬摺櫈出來,我問點解,佢指住朋友隻貴婦講「因為狗會甩毛。所以要坐摺櫈,平時嘅櫈係俾人坐,如果入袋就無問題」我明白你哋有你哋規矩,但態度好有問題,野食再好食都好,成餐飯就係俾你兩位侍應搞到掃慶咗...其實其他staff 對寵物係友善嘅...就只有果2位話得事嘅staff 可唔可以注意你哋嘅態度呢?