難得就到時間同朋友行海旁吹下海風傾下計😬邊行邊傾差唔多又到食晏時間🤤見到有間餐廳好似幾有feel就入咗去試吓餐廳門口對正個靚海景,黃昏🌆時間過黎個景-定會仲靚。裝修系簡約日本風🇯🇵,好有格調,入面有個L字型嘅吧枱,可以隔住玻璃睇到廚師🧑🏼‍🍳用心烹調美食🥘;餐枱上面亦放有好多400% 既Be@rbrick 擺設,陪住你-齊食飯🤣都幾盞鬼我地叫左2️⃣個Set Lunch,個Set 入面有主菜之餘,仲包含左漬物、味噌湯🥣 沙律、白飯同飲品🥤Set lunch 揀左:👉🏻✨西京銀鱈魚定食✨ $238銀鱈魚🐟好厚身,仲有2塊添;魚肉嫩滑又juicy😋入口即化,一咬落去帶有香濃魚香味嘅油脂即刻充斥住我嘅味蕾👅仲要冇咩魚骨,基本上啖啖都係滑嫩魚肉🐟而魚皮亦都好令我驚艷🤩燒到脆卜卜,同嫩滑嘅魚肉形成鮮明嘅對比🆚,甜咸醬汁令到銀鱈魚嘅鮮味更加突出添👍🏻✨頂級安格斯西冷扒定食✨ $248安格斯西冷扒🥩份量十足😍肉質細嫩又多汁😋脂肪同肉嘅比例均勻👍🏻唔會話太肥膩,同時勁重牛味🐮灑喺上面嘅白芝麻好提鮮,無論係就咁食定係拎嚟送飯都係💯呢間餐廳d食物🥘裝修同景色都唔錯👍🏻係個好適合chill下、吹下水嘅好地方🥰🏮

Set lunch 揀左:👉🏻

✨西京銀鱈魚定食✨ $238

✨頂級安格斯西冷扒定食✨ $248

🏮ENSŌ

📍西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖

港鐵堅尼地城站B出口,步行約5分鐘
2023-12-19 61 瀏覽
店名: ENSŌ地址: 西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖堅尼地城站B出口,行5分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今次同朋友黎到西環嘅日式餐廳,以木系裝修為主,環境舒適,位於海傍🥳係海傍食飯另外有一種寫意感🤩串燒仲即叫即燒添!依家仲做緊定食第2份半價優惠添🙈廚師發辦雞串燒定食(5雞1素)❤️❤️❤️❤️❤️$238估唔到依家定食都可以食到omakase😝今次有雞翼、雞皮、免治雞肉棒、秋葵等,最推介免治雞肉棒,配上日本蛋醬油一流🥰整體口感十分豐富😋燒雞皮脆而不膩😆套餐仲包沙律、湯、前菜同飲品,叫左一杯紅桑子汁,唔會太甜😙頂級安格斯西冷扒定食❤️❤️❤️❤️$248另外叫左安格斯西冷牛扒,份量超多,share食都好夠,肉質十分嫩滑,唔會過韌,同時帶點油香,層次豐富,同樣包左沙律、湯、前菜同飲品,今次叫左一杯菠蘿汁,帶微微酸,十分清新😎
店名: ENSŌ

味道: 4/5

廚師發辦雞串燒定食(5雞1素)❤️❤️❤️❤️❤️

頂級安格斯西冷扒定食❤️❤️❤️❤️
2023-12-13 70 瀏覽
好喜歡呢間日本料理😍環境唔錯👍🏻有吧枱位亦有卡位非常舒適☺️裝修唔錯牆上放滿好多日式酒👍🏻店員仲非常有禮👍🏻頂級安格斯西冷扒定食嘩,呢個午餐定食好豐富呀😋佢既安格斯西冷扒牛味重,食落超香口惹味😋油脂分布均勻,仲好易咬開👍🏻👍🏻西京銀鱈魚定食銀鱈魚燒得啱啱好👍🏻銀陘魚味道冇得頂🤤日式料理魚類最喜歡就係食佢啦🤭仲有檸檬同沙律醬,可以食唔同嘅味道😚所有午餐定食都會包涼拌小食、沙律、味噌湯、飯、飲品同甜品😍飲品我地揀左蘋果汁🧃今次甜品係柚子味雪糕😋食落好清新好味道,食完仲好似解晒油膩既感覺👍🏻午餐定食而家仲有叫第二份半價添喎好抵呀🤩

頂級安格斯西冷扒定食

西京銀鱈魚定食

所有午餐定食都會包涼拌小食、沙律、味噌湯、飯、飲品同甜品😍

飲品我地揀左蘋果汁🧃

午餐定食而家仲有叫第二份半價添喎好抵呀🤩

2023-12-12 60 瀏覽
⛳️ENSŌ (西環)西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖餐廳後面就係無敵大海景 好有情調的日式餐廳lunch set都係$1xx-$2xx我地叫的是兩個lunch set-頂級安格斯西冷扒定食🐮 $248朋友叫的是七成熟 塊牛扒大過我隻手掌-蒲燒饅魚定食 $178定食配有麵豉湯 橋頭 沙律菜最後原來有埋甜品 🍮柚子雪芭 酸酸的好正飲品可以揀綠茶🍵/培茶/汽水大家都食得好飽好滿足 順便可以係隔離個海旁散下步👍🏻
⛳️ENSŌ (西環)
西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖

飲品可以揀綠茶🍵/培茶/汽水

大家都食得好飽好滿足 順便可以係隔離個海旁散下步👍🏻

• 蒲燒鰻魚定食
2023-12-12 37 瀏覽
位置喺西環海邊,陣陣海風環境都幾舒服,非常悠閒😌我哋坐喺近門口嘅吧枱可以睇住廚師燒串燒煮嘢食!OMAKASE YAKITORI RICE SET (5 CHICKEN, 1 VEGGI)廚師發辦雞串燒定食(5雞1素)$238我哋坐喺吧枱睇住廚師喺入邊細心烤肉,有唔同味道嘅雞串有雞皮串、雞軟骨、雞翼串,雞肉雞串同埋有秋葵串燒!個雞皮串真係超好食係好脆,不過就好邪惡啦!雞軟骨就好有咬口,雞肉串仲有生蛋黃可以點添!仲有個雞翼串又係皮脆,入邊肉嫩!呢間串燒真係高質!PREMIUM ANGUS BEEF SIRLOIN STEAK RICE SET頂級安格斯西冷扒定食$248話呢塊西冷扒嘅份量都唔細!仲要切好晒食起上嚟好方便每一舊都好軟腍腍唔會好韌非常之啱我!我叫咗五成熟中間有少少粉紅色好靚!食午餐套餐仲有配咗沙律啦同埋一個日式麵豉湯,一個蒜頭小食,仲有一碗飯,份量超級足夠!Lunch set 配有汽水有得簡Zero可樂👍🏻🍱餐廳: ENSŌ (西環)🏫地址: 📌西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖

Lunch set 配有汽水
有得簡Zero可樂👍🏻

🍱餐廳: ENSŌ (西環)
🏫地址: 📌西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖
2023-12-10 56 瀏覽
今日朋友約左我到ENSO食午餐餐廳以日式木系風格 環境舒適食物質素很不錯午餐套餐做緊第二份半價優惠,好抵食套餐包括主食、沙律、麵豉湯、牛蒡醬油漬、飲品Sakiyo Miso Taki Black Cod Rice 西京銀鱈魚定食 西京銀鱈魚 配上秘製醬汁 外脆肉滑 鮮甜美口沙律菜夠新鮮 牛蒡入味爽口Omakase Yakitori Rice 廚師發辦雞串燒定食 5雞1表5串不同雞部位串燒 免治雞肉棒、雞軟骨、雞翼、雞腎、炸雞皮。款款都燒到香脆可口 ,最鐘意免治雞肉棒 配上日本蛋醬油 口感豐富 味道出色整體來說,環境舒服,職員有善,食物水準高,值得推介
今日朋友約左我到ENSO食午餐
餐廳以日式木系風格 環境舒適
食物質素很不錯

午餐套餐做緊第二份半價優惠,好抵食

套餐包括主食、沙律、麵豉湯、牛蒡醬油漬、飲品

西京銀鱈魚定食
西京銀鱈魚 配上秘製醬汁 外脆肉滑 鮮甜美口
沙律菜夠新鮮 牛蒡入味爽口

整體來說,環境舒服,職員有善,食物水準高,值得推介

2023-12-06
午餐
2023-12-07 64 瀏覽
今次我威啦~😄話說好朋友好識食,平時都係佢帶我食好野😋今次我約她黎堅尼地城食都有D壓力,真係驚她話唔好食🙈好彩一路行一路她都無講乜,去到餐廳門口見到個海重有涼涼海風真係感覺好好,入到餐廳裝修唔錯,感覺好舒適😊😊有高枱,有卡位,我梗係點我最鍾意既牛扒啦~咁岩她又點左我都好喜愛既銀鱈魚😍我個心諗正呀~一陣偷食她既先🤭🤭🤭咁岩天氣涼涼大家都叫左玄米茶,個Set Lunch 包一杯飲品 另外可以選汽水~ 朋友一路食一唔讚好食呀~😄 不停話下次可以再黎喎🫠🫠 真係好有質數呀~ 店員好有禮貌 很有耐性 會介紹👍👍👍
店員好有禮貌 很有耐性 會介紹👍👍👍

頂級安格斯西冷牛扒
銀鱈魚定食
2023-12-06
#蒸魚腩爸媽西環好介紹 【💖西環海旁性價比高嘅日本餐廳🇯🇵】 🌟😍ENSŌ🍱🍵@ensoyakitori📍西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖🔗 https://s.openrice.com/QrbS0lxuA00~uCpsKBA 💠西京銀鱈魚定食🐟🍱+沙律🥗+味噌湯 +前菜 +玄米茶☕️🩷推介🩷銀鱈魚表面燒至金黃色,外層焦脆,銀鱈魚嘅肉質細緻,油脂仲好豐厚多汁😍🤭味道甘甜,配埋沙律醬同埋白飯,簡直係絕配😍😍👍🏻👍🏻好好味😋💠頂級安格斯西冷牛扒🐄🐮🥩+沙律🥗+味噌湯 +前菜 + 橙汁🍊🩷推介🩷安格斯西冷牛扒份量好足夠😍😍牛味好香好濃郁🤤好juicy🤤仲唔會太肥膩,脂肪同埋肉質嘅比例都好均勻,食落口口感好豐富!配埋白飯一齊食,正😌🍴餐廳舒適寬敞,位於西環海旁😍裝修簡約但又好有格調☺️餐廳有吧枱區和卡位座位!店員服務態度好好👍🏻😍值得讚賞👏🏻會再黎幫襯!💮💮🈹🈹🥳🥳ENSO 12月第一擊優惠嚟啦!!只要你持有香港身份證,身份證名字裏面只要中左「E」「N」「S」「O」其中一個字!!冇錯係其中一個字!!係12月開始,逢星期一至日任何時間,每個人消費滿200以上,即刻有折扣!💮💮🈹🈹🥳🥳🌟

🌟😍ENSŌ🍱🍵

➡️身份證名字「中」3個字
- 即享75折優惠
➡️身份證名字「中」4個字以上
- 即享65折優惠
🌟更多最新資訊情報,大家可以留意@ensoyakitori IG嘅最新公布💖

@ensoyakitori

#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
位於堅尼地城海邊附近嘅一間低調餐廳🍴門面有一個大玻璃門🪟餐廳內位置寬闊,俾人有一種放鬆嘅感覺🤍🐟西京銀鱈魚定食 $238店員一攞埋枱就香氣撲鼻🤤聞到魚油好吸引🤩食落好滑,而且魚皮煎得好脆👍🏻 定食配有沙律、麵豉湯、小食🫶🏻 沙律嘅醬汁同其他餐廳唔同,酸酸辣辣幾開胃🥳麵豉湯亦唔會好咸👍🏻👩🏻‍🍳廚師發辦雞串燒定食(5雞1素)$238估唔到定食都可以omakase🤣🤣今次有雞翼、雞皮、雞軟骨、自家製免治雞肉棒、雞腎同埋秋葵🤤擺盤超靚亦好好味😋定食有配埋汽水🥤ginger ale!!!

🐟西京銀鱈魚定食 $238

👩🏻‍🍳廚師發辦雞串燒定食(5雞1素)$238

定食有配埋汽水🥤ginger ale!!!
同朋友黎到西環海旁散步,見到有間日式串燒環境幾好,又幾有氣氛就入去一試。店面比想像大,私隱度都好高,入面除左有bar枱位,仲有卡座位同房間,位置都坐得舒服,適合同朋友邊食邊傾計,而且串燒真係超級有水準,每串食都唔會失望!!自家製免治雞肉棒聽店員介紹,雞肉棒係廚師親自調配雞肉同軟骨比例,食落真係岩岩好!非常有口感,每一口肉都可以食到爽口嘅軟骨,而且裹上蛋液後雞肉變得更嫩滑,難怪人人推薦!!!😍厚切牛舌幾個朋友去食都忍唔住讚不絕口,因為唔止厚切咁簡單,直情係超厚切!!!咬開仲會見到中間微微嘅粉嫩!!一口食真係超正,厚切嘅彈牙感同牛香,真係會令有種好味到cry嘅幸福感,牛舌愛好者真係必點!!🥳雞心絕對可以講係我食過top 3 最好食嘅雞心,一唔新鮮嘅雞心好易燒到乾又柴,但呢一個雞心,咬落仲可以爆肉汁,可見廚師係燒到肉汁鎖左係裡面,真係好有驚喜!!!😭雞皮平時真係最怕食到燒到乾曬,成塊薯片咁既雞皮,所以一食呢個真係覺得好正!!!🤩外皮香脆但內裡仲可以保持住軟糯感,真係好好味!!雞腎雞腎外型同外面食嘅有D唔同,係一粒粒小圓波唔係切片,燒出黎爽口有肉汁,勁正!真係忍唔住再order多一串😭😭雞肝一

雞皮

雞腎

雞肝
一上菜已經俾色澤吸引,非常有食慾🤩個人鍾意生少少嘅粉嫩感,加上少少醬汁,唔會有正常雞肝嘅苦味,只會食到雞肝嘅香氣!

雞腿
雞腿都好有水準,比較貪心嘅我當一口雞咁食,一入口真係勁滿足😭肉質滑嫩又有汁,廚師簡單調味,已經非常足夠,先可以品嚐到雞肉爆汁嘅原汁原味。

明太子雞柳
廚師火候真係控制得好好,真係一咬就知道,雞胸肉位置加上炙燒過嘅明太子醬,就算呢個部位少油脂都唔會覺得乾柴!

和牛肉眼眉
一入口就會食到滿滿的牛油香,外層燒到微微脆,咬開牛肉非常軟熟,口感柔軟而多肉汁,肉味濃厚,真係要靚部位先會咁🐮

燒大蝦
名乎其實的燒大蝦🦐因為真係好大隻,肉質厚實,咬落去真係啖啖肉,愛蝦人士必試!

白布烏冬
一碗正好係一人份量,昆布湯底暖胃又解膩,平時唔係去烏冬專門店都唔會見到白布烏冬跡影。烏冬煮得彈牙有口感,怕只食串燒易肚餓嘅朋友,真係好岩叫番碗🤤
白布烏冬

SPECIAL ITEM 🌟(大家可以留意下IG每日有咩精選同優惠)

雞泡魚乾
食既嘅時候仲會見到一絲絲魚絲,焦甜香味再加上蛋黃醬,真係餸酒一流🍶

汁燒紫蘇雞肉丸
如果鍾意雞肉棒朋友真係要試下加紫蘇葉,成個味道變得更有層次,而且中間雞軟骨粒又可以增加口感,必食!!😍

吉列蕃薯餅
完全冇諗過可以咁正,紫薯內仲有栗子粒增香,外皮炸的酥脆,再點上蛋黃醬,真係冇得輸👍
吉列蕃薯薯餅

• 鹿兒島A4和牛串
  • 雞肝
  • 雞腎
2023-10-02 515 瀏覽
Holiday mode有驚喜的串燒店🫣第一次去堅尼地城搵食 索性想揀間望到海傍的chill下 結果揀中呢間串燒店雖然小店地方唔寬敞 但bar枱位睇到入面即燒即送出黎都唔錯☺️燒厚牛舌堅好食😋食完真係可以再NG鵝肝多士比較試過其他的薄身 但相對油膩感較低😉鵝肝煎法同其他試過唔同 呢個外層微脆都唔錯燒豚肉荔枝串食落有層次又幾fresh另外燒雞胸軟骨都燒雞皮都好出色🤤食到8899想加個甜品 原意想叫個抹茶紅豆刨冰 但門口幾搞笑的staff話無哂 即刻有啲失望點知隔左一陣又話可以special 做一個Oreo比我地😍結果原來big boss仲有呢個shaved ice Oreo shaved ice 的Oreo唔算好多仲好碎但個冰出奇地超綿滑!甜度又岩岩好👍🏻無唸過串燒店可以有一個咁有質素的shaved ice🥰整體食物質素都好好 門口男staff好搞笑兼又中又英溝通咁又有啲可愛😜feel到佢係一個有性格有態度的人👍🏻我有少少欣賞佢😂最後溫馨提示大家最好book位先 見座位唔多booking都頗full 同埋係pet friendly restaurant 😄
Holiday mode

豚肉荔枝
冷白布面
2023-10-01
2023-09-22 356 瀏覽
好耐未去過西環,今次試左呢間串燒,服務超級好,對狗仔都好友善,難得搵到狗狗可以坐室內,串燒食物偏大份,推薦雞湯烏冬,牛舌,炸池魚,雞皮餃子,翠肉瓜,自家製雞肉棒,反而燒鵝肝比較失色,鍾意串燒嘅朋友可以一試
2023-09-22
2023-09-15 282 瀏覽
見到openrice嘅評價都不錯 所以都訂咗星期五晚諗住嚟chill 吓, 我自己衰request咗 counter位 但係真係好熱你就當係冇冷氣坐喺戶外咁樣食一個串燒 雖然佢哋都有風扇但係呢個冇冷氣嘅情形所以真係搞唔掂 食物方面叫咗雞心同埋雞腎 嚟咗兩串雞腎 食咗都肯定係兩吋硬掘掘嘅雞腎但係店員 都同我講一串係雞心 另一串係雞腎我諗佢哋要分清楚雞心同雞腎嘅分別先至好再做串燒其他方面都合格 冇乜驚喜 冇乜影相 但係有食物的單據證明我真係食過 希望大家 諗下究竟鍾唔鍾呢個戶外嘅 食飯體驗食咗 30分鐘頂唔順要過隔離 餐廳繼續食
食物方面

希望大家 諗下究竟鍾唔鍾呢個戶外嘅 食飯體驗
食咗 30分鐘頂唔順要過隔離 餐廳繼續食
2023-09-15
2023-08-24 306 瀏覽
西環有很多串燒的餐廳,食過幾間之後發覺呢間幾好,這裡的每一種串燒都由經驗豐富的師傅親手製作,可以一邊坐係度,一邊睇住師傅燒烤🤩串燒雞大腿雞腿肉經過長時間的醃制,再以炭火烤熟,雞肉大件得黎,咬下去還有濃濃的雞汁🔥串燒牛舌超級厚切牛舌😱口感鮮嫩有彈性,配上特製的醬汁,每一口都讓人感到滿足😍串燒和牛選用了品質上乘的A4和牛,既保持了和牛的鮮嫩口感,又帶有獨特的炭燒風味🤤串燒五花肉五花肉的脂肪與瘦肉部分交錯,經過炭火烤烹,燒出的五花肉既有豐富的肉香,又帶有獨特的炭燒風味👍🏻串燒雞皮雞皮烤至酥脆,帶有淡淡的煙燻香氣,既有口感,又有風味🤞🏻好味指數:8/10性價比指數:7/10餐廳名稱:Enso餐廳地址:西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖電話:68990960

串燒雞大腿

串燒牛舌

串燒和牛

串燒五花肉

串燒雞皮

雞皮烤至酥脆,帶有淡淡的煙燻香氣,既有口感,又有風味🤞🏻

好味指數:8/10

性價比指數:7/10

餐廳名稱:Enso

餐廳地址:西環堅尼地城新海旁街25號地下5號舖

電話:68990960
2023-08-23
  • 鹿兒島A4和牛串
2023-07-10 329 瀏覽
ENSŌ(西環)是一家以串燒為主題的餐廳,提供了一個獨特且美味的用餐體驗。這家餐廳以其多樣化和精心挑選的串燒菜單而聞名。他們提供了各種肉類和海鮮的串燒選擇,包括嫩煎牛肉、多汁的雞肉、鮮美的蝦子等等。每一個串燒都經過烤制得恰到好處,口感鮮嫩多汁,每一口都令人愉悅。此外,餐廳還提供了各種配菜和沙拉,使整體餐點更加豐富多樣。除了美食,ENSŌ(西環)還營造了一個時尚而舒適的用餐環境。餐廳的室內設計簡潔現代,提供了舒適的座位和愉悅的氛圍。

2023-04-10