EXP開在又一城已經好多年了,這間開在溜冰場隔離既fusion餐廳之前裝修左,餐牌都轉左門口有好多生果,鮮榨果汁好多選擇近溜冰場既位由之前的二人吧枱凳改成現在既長枱,如果朋友聚餐,好岩用四人枱,沙發位都好多,方便一家大細撐枱腳Happy to surf - 我地今天order左四樣野大蝦牛油果🥑醬薄餅:蛋黃,蟹籽,大蝦,牛油果醬,口感好多層次,很豐富喇沙韓式年糕:喇沙湯汁炒年糕,魚腐,雞蛋,值得一試芝士泡菜豬肉炒飯:新鮮滾熱辣,芝士仲要勁多,好好味燒蝦柚子沙律:呢個沙律好唔抵,大大碟細細份,一湯羹size,下次晤會order 呢個

門口有好多生果,鮮榨果汁好多選擇

四人枱,沙發位都好多,方便一家大細撐枱腳

Happy to surf -

我地今天order左四樣野
大蝦牛油果🥑醬薄餅:
大蝦牛油果醬薄餅

蛋黃,蟹籽,大蝦,牛油果醬,口感好多層次,很豐富

喇沙韓式年糕:喇沙湯汁炒年糕,魚腐,雞蛋,值得一試
喇沙韓式年糕

芝士泡菜豬肉炒飯:
芝士泡菜豬肉炒飯

新鮮滾熱辣,芝士仲要勁多,好好味

燒蝦柚子沙律:
燒蝦柚子沙律

2018-02-18
10 分鐘 (堂食)
大蝦牛油果醬薄餅
喇沙韓式年糕
2018-03-05 476 瀏覽
自從熊妹轉左工之後,好耐無見過舊拍檔喇,終於約到出黎食下野傾下計見下面聚下舊。熊妹2點黎到又一城,見舊拍檔未到,兜左個圈,睇下有咩好食。行到溜冰場旁的EXP,忽然唸起佢啲薄餅好好味,再問下舊拍檔意見,原來佢未食過EXP,又係熊妹大展身手推介美食的時候喇。坐低已經2點20分,仲係lunch set menu,熊妹一眼就spot到有得揀pizza,仲唔即時卜搥? 其實lunch set係平時的main course 再包杯鮮渣果汁飲品,價錢就只係原本散叫的main course價,飲品免左,都算幾抵架,本身鮮渣果汁飲品都要$35一杯。其他lunch set 就係飯同意粉,熊妹同舊拍檔都無咩興趣。揀唔到其他lunch set,熊妹就緊係推介下熊妹每次黎到必點的招牌菜喇,軟殼蟹沙律,堅係好正架! $68但好大一盤,入面有4件軟殼蟹,體積唔細架,熱辣辣岩岩炸起,肉質好紥實,唔會話用好多炸粉掩人耳目。 唔好睇啲菜好似好乾無咩汁,其實佢每塊菜食落去都好清新好濕潤,但食到最後又唔會覺得有好多汁剩係底,沙律汁同菜的比例絕對係調較得剛剛好,夠味之餘又唔會因為過多的醬汁蓋過了菜本身的清新,仲有幾粒花生粒同蕃

軟殼蟹沙律

$68但好大一盤,入面有4件軟殼蟹,體積唔細架,熱辣辣岩岩炸起,肉質好紥實,唔會話用好多炸粉掩人耳目。 唔好睇啲菜好似好乾無咩汁,其實佢每塊菜食落去都好清新好濕潤,但食到最後又唔會覺得有好多汁剩係底,沙律汁同菜的比例絕對係調較得剛剛好,夠味之餘又唔會因為過多的醬汁蓋過了菜本身的清新,仲有幾粒花生粒同蕃茄仔,令到成個沙律唔至單一的味道,實在係沙律中的佳作。舊拍檔都驚喜萬分,讚口不絕,熊妹同舊拍檔好快就清左碟沙律

係EXP叫親pizza都會先上一個pizza木托來托pizza既,個pizza托特別係EXP其中一個字黎架,好切合餐廳的主題,今次我地係X字,熊妹幾欣賞呢種presentation,真係幾特別又實用!

煙三文魚紅葱薄餅

好,pizza來了,今次跟餐叫的係煙三文魚紅葱薄餅。先講餅底, 一貫的煙韌口感,就係迷倒熊妹的味道喇。呢隻質感唔似一般薄餅麵包的口感,又唔係薄批脆脆的質感,係煙煙韌韌軟糯的薄餅餅底,係以前熊妹去英國旅行第一次試到熊妹認為真正屬於西方薄餅的質感,真係好令人回味呀!

再講返啲餡料先,紅葱即係紅色洋蔥,味道酸昧昧的,中和返煙三文魚的咸味,又幾夾喎,煙三魚都滿怖薄餅面上,又開胃又足料又飽肚,熊妹同老拍檔最後都食唔哂,剩左六分一件。

最後到飲品,EXP其實的鮮渣果汁係幾出名,夠新鮮,夠多料,夠好味,夠健康,直情係門口有個counter外賣“果汁行街街”,可以一路行又一城一路飲。
go green

舊拍檔揀左go green,包含青蘋果,奇異果,葡萄,檸檬,老拍檔share左一半俾熊妹試下,又真係幾green,幾清新,唔會好甜,生果沙沙地的口感,感覺有好多生果材料,唔錯。老拍檔直情認為呢杯果汁跟軟殼蟹沙律絕對係健康的配搭,令人食多左都唔會覺得有罪惡感。

citrus kick

因為沙律係散叫的,所以熊妹都額外點左杯果汁,呢杯叫cirtus kick,包含橙,西柚,紅蘋果,百香果,檸檬。熊妹都share返一半俾拍檔先,開心share 嘛。呢杯就甜啲,橙同西柚味出啲,仲有粒粒百香果核,配搭都好夾,兩杯飲品好快飲完。

2點半其實轉下午茶餐,2點幾呢個時間黎到坐真係岩哂,又可以點午餐,又可以點下午茶餐。
下午茶餐都幾抵食,價錢便宜又大份,不過熊妹同舊拍檔的肚子真的撐不下了,下次一定要來試試!

今次沙律配薄餅,果汁配沙律,熊妹配拍檔,全部都係最佳拍檔!
熊妹同舊拍檔坐到5點幾離開喇。舊拍檔不嬲都好疼錫熊妹,今次又請熊妹食,埋單$221,地方闊落,又對住溜冰場,材料咁高質素又咁好味,找不到彈劾的地方,找不到不來的理由。
2018-03-02
軟殼蟹沙律
煙三文魚紅葱薄餅
go green
citrus kick
2018-03-05 229 瀏覽
睇完戲撞正TEA TIME, 呢間之前都食過, 見佢又有新MENU, 咸甜都有多選擇, 拎左飛等無耐就可入座, 限時用餐90分鐘!叫左呢個牛油果醬大蝦沙律薄餅, 有別於圓形, 呢度係圓長型, 顏色望落好吸引, 2-3人SHARE無難度!薄底厚薄適中, 批邊焗至香脆, 中間舖滿清新味道牛油果醬, 好"牛油果"味, LIKE IT.............大蝦爽口彈牙無梳打粉味, 配埋脆卜卜蟹籽一齊食, 幾重口感真係好味道德!呢度嘅咖啡水準亦都唔錯, 呢杯LATTE飲落香滑又有頗濃咖啡香味, 熱度夠晒, 份量唔算大杯, 都算岩岩好, 作為TEA TIME呢個COMBO真係好正!

牛油果醬大蝦沙律薄餅

真係好味道德!

LATTE
下午茶
牛油果醬大蝦沙律薄餅
LATTE
2018-02-28 395 瀏覽
Came here after work with my friend.  The restaurant is located at Festival Walk, Kowloon Tong, it was spacious and convenient.  Grilled Scallop Spaghetti w/Squid Ink Cream Sauce (HK$102)👍👍👍👍The pasta was absolutely delicious!  Love the texture and the way the pasta was cooked, as well as the perfect balance between pasta, sauce and ingredients .  The scallops on the pasta were perfectly seared, I also liked the crab roe that gave the crunchiness and saltiness to the pasta!Remember to wipe your

👍👍👍👍

Remember to wipe your mouth after this pasta!

Shrimp Guacamole Pizza (HK$98)
Shrimp Guacamole Pizza

The pizza came out piping hot from the oven.  The toppings were awesome, with fresh shrimps, guacamole, egg salad and crab roe.  The guacamole has a slight kick to the pizza, but it was well balanced with the cheese and other ingredients.  Each bite has a hint of spicy, crunchy and huge explosion of flavour.

ABC (HK$35)
ABC

This freshly blended juice has A: green apple, B: beetroot, C: carrot, with lemon and lemongrass.  It was a refreshing and flavourful drinks!

Capital C (HK$35)
Capital C

The juice contained orange, kiwi and strawberry.  It was a rich vitamin c juice and it certainly gave you a feeling of well-being!

Menu
2018-02-23
用餐優惠
試食活動
Shrimp Guacamole Pizza
ABC
Capital C
2018-02-02 674 瀏覽
又來到二月 ,又係我最愛的閨蜜好友生日今次我地仨去九龍塘又一城食飯慶祝 既近火車站又近地鐵 不二之選 今次選了EXP食西餐 餐廳在溜冰場旁邊喔 方便搵到 今晚我地食7點 基本上都唔洗排隊 人齊就入去 我地點左幾款菜 軟殻蟹沙津 好食 蟹又香 又味道清新芝士粟米迷你薄餅 岩哂我地三個女生食 唔會太多剛剛好燒雞肉茄汁意粉 下次我地都黎再食 可惜今次食唔到水牛城雞翼同墨汁帶子意粉 下次再來誠意推薦
又來到二月 ,又係我最愛的閨蜜好友生日

我地點左幾款菜

誠意推薦
  • 軟殼蟹沙律
  • PIZZA
2018-01-19 589 瀏覽
美心出品 未必必屬佳品 但起碼都會有保證🤗🤗🤗Exp食得下嫁 又唔系貴 位置都方便 系溜冰場隔離望住d人溜冰都幾開心嫁 呢日八點睇戲 所以就揀左exp食個晚飯先🤘🏻小食 就叫左個 照燒汁煮牛柳粒 $60唔系好大碟 around 6-8舊 不過唔系細粒放心食落去鬆化 夠味 ok!!!小編最中意呢度食 帶子墨魚忌汁意粉🤗🤗🤗帶子大粒又厚身 食落有口感 滿足感😍😍墨魚汁 hahahhahaha 一定食到成嘴黑麻麻😂😂😂但個汁真系好好食😋😋😋😋精髓!
美心出品 未必必屬佳品
但起碼都會有保證🤗🤗🤗
Exp食得下嫁 又唔系貴
位置都方便 系溜冰場隔離
望住d人溜冰都幾開心嫁

呢日八點睇戲 所以就揀左exp食個晚飯先🤘🏻

小食 就叫左個 照燒汁煮牛柳粒 $60
唔系好大碟 around 6-8舊 不過唔系細粒放心
食落去鬆化 夠味 ok!!!

小編最中意呢度食 帶子墨魚忌汁意粉🤗🤗🤗
帶子大粒又厚身 食落有口感 滿足感😍😍
墨魚汁 hahahhahaha 一定食到成嘴黑麻麻😂😂😂
但個汁真系好好食😋😋😋😋精髓!

• 燒帶子墨魚忌廉汁意粉
2018-01-17 348 瀏覽
次次經過門口都好多人,打電話問過係冇得訂位,所以決定一至四去。入座後,感覺好好,一邊食飯一邊睇住流冰。而且行入來時見到即做pizza,又有鮮榨果汁特飲,決定一要叫⋯結果pizza好得,是厚身、邊位脆、中間軟,材料又多,外脆內軟好夠味。意粉又彈牙而且墨汁多到滿口都係,食到個個係烏咀勁攪笑。

。意粉又彈牙而且墨汁多到滿口都係,食到個個係烏咀勁攪笑。

• 軟殼蟹沙律
  • PIZZA
  • 燒帶子墨魚汁意粉
2017-12-23 8208 瀏覽
「九龍塘」於我而言,其實是一個很熟悉,經常會去的地方。「城市大學」曾經是我工作過的地方之一,只是那些工作經歷,現在不堪回首而已。「九龍塘」的大型商場「又一城」,因為「又一城」裡面有間戲院,所以「又一城」曾經是我的經常會去的商場之一。現在「又一城」在我心目中的地位,已經被「新都城」、「德福廣場」和「淘大商場」取代了。今日我重臨「又一城」,雖然我沒有再順路進入「城市大學」,但進入「城大」的入口給我的感覺,還是依然不變。再走到「又一城」溜冰場旁邊一帶地方,終於給我找到我的目的地方,「EXP」。雖然「EXP」的招牌代表菜式,應該是薄餅和意粉才對,但是奈何我今次來到「EXP」,胃口真的不算很大,揭了餐牌很久還是提不起食慾,所以我最後還是放棄了意粉薄餅,轉移了視線到甜品身上。今次我在「EXP」食的甜品,出乎意料地又是冰凍的刨冰甜品。或者你看到這裡,可能會不耐煩地問我:「現在已經冬天,氣溫都已經降到只剩下十幾度,你現在還吃刨冰甜品,不還吃到凍彊嗎?」但是我就是有個優點,亦可以說是缺點,就是能夠在冬天食雪糕、刨冰或雪奶類的甜品。之前有些日本菜餐廳,推出了類似刨冰的日本冰品,當然我本來很想找機會試一次,

但是我就是有個優點,亦可以說是缺點,就是能夠在冬天食雪糕、刨冰或雪奶類的甜品。之前有些日本菜餐廳,推出了類似刨冰的日本冰品,當然我本來很想找機會試一次,但是最後還淡忘了事情。

不過有心不怕遲,結果我現在來到九龍塘的意粉餐廳「EXP」,竟然給我無心插柳地,吃到我已經想吃很久的「豆腐刨冰」。

「豆腐刨冰」正式的名稱,應該叫做「豆腐汁紅豆雪山」,甜味豆腐花被「EXP」的廚房收藏於刨冰之中,刨冰表面再鋪上一小撮,由甜味紅豆蓉做材料的裝飾品,再淋上甜味豆腐汁,甜品「豆腐汁紅豆雪山」就大功告成了。
豆腐汁紅豆雪山

「EXP」甜品「豆腐汁紅豆雪山」的造型跟外觀,實在很像坊間很多日本甜品餐廳,餐廳會賣的刨冰甜品,因為「豆腐汁紅豆雪山」外表膨脹起來,圓鼓鼓的造型實在很像刨冰。

但是「豆腐汁紅豆雪山」實際甜味是來自內部甜豆腐餡料,紅豆雪山外層的糖漿「豆腐汁」,豆腐汁顏色淡得幾乎隱藏於「豆腐汁紅豆雪山」的雪山外層之中。
豆腐汁紅豆雪山

在我未用手拿起匙羹,開始品嚐「豆腐汁紅豆雪山」之前,「豆腐汁紅豆雪山」的外表宏偉得,彷如一座大型綿花糖擺放在我的面前。直至我的匙羹,刮起第一羮的「豆腐汁紅豆雪山」,我才吃到「豆腐汁紅豆雪山」的真正豆腐甜味。

因為「豆腐汁紅豆雪山」的刨冰糖漿感覺不算濃厚,我吃到的甜味,是來自於甜味豆腐花的豆腐甜香。混入了豆腐汁的刨冰,不需再另外注入糖漿,已經可以吃到甜味,感覺跟韓國雪奶甜品十分相似。

「豆腐汁紅豆雪山」跟韓國雪奶,或者傳統雪花冰有個最大的差別,就是「豆腐汁紅豆雪山」的主體裡面,釀入了很濃厚,味道還很甜很濃厚的豆腐花。

豆腐汁刨冰再混合甜味的紅豆蓉一起享用,甜味豆腐花的感就完全融合到日本傳統刨冰裡面,變成不再需要加煉奶,不需要再混入甜味糖漿,刨冰也能自然獲得甜味的刨冰甜味食品。

「豆腐味紅豆雪山」表面的北海道紅豆,本身已經被食店煲煮得十分軟腍,紅豆本身的味道變得很甜。當然豆腐味刨冰本身,都已經像豆腐花一樣,一開已經充滿了豆腐花的甜味,再加上紅豆蓉甜味,其實只是錦上添花而已。

另一方面的始料不及「EXP」,雖然「EXP」不是賣韓國菜,不像韓國菜那麼製造雪奶甜品,但是「豆腐汁紅豆雪山」本身的刨冰,也能被食店製造刨冰的機器磨得如此的精細,刨冰本身質地很幼很滑。

把「EXP」本身的刨冰、豆腐花和北海道紅豆三都撈勻,再一同放入口中,「豆腐味紅豆雪山」的甜味立刻被合而為一。我吃到刨冰的質感、豆腐花的幼滑和紅豆的甜味,能在「EXP」一次過吃到三種甜品,是我在「EXP」的最大收穫。

而且「EXP」的「豆腐汁紅豆雪山」,售價連加一都不需要港幣六十元,而且吃到份量不小的日本豆腐花刨冰。這個價錢在九龍塘的高級商場內,吃到味道這樣甜的刨冰甜品,令我更期待試食「EXP」其他的食品。

況且,「EXP」真正主打的食品,本來應該是薄餅跟意大利麵,我在「EXP」這樣出乎意料地選擇冰品,可能已經超出了「EXP」店員侍應的預計範圍之外。

下次再去九龍塘「又一城」,光顧「EXP」的時候,我應該是時候選擇,「EXP」主打的意大利麵和薄餅才對,而不要一味只吃甜品。否則吃刨冰太多,令「EXP」侍應店員不知所措,我就真的搞出「大頭佛」了。
2017-12-04
15 分鐘 (堂食)
$59.4 (下午茶)
豆腐汁紅豆雪山
睇三點三,之前一定要食個lunch先,見好耐無食exp, 又唔係好多人排隊,就衝入去。芒果米紙卷 - 衣個前菜好開胃,芒果醬,芒果肉都好鮮甜,少少酸.帶子墨魚汁意大利粉 - 超中意中墨魚汁,雖然每食一淡都要抺咀同飲水(免得一講野就黑蚊蚊)但衣個堅好食,墨魚汁唔會太咸,帶子又大粒又新鮮!巴馬火腿菠蘿pizza - 黎exp不得不叫既pizza, 即叫即整,長方形夠特別,火腿每件有一塊,分配得好好,芝士勁濃勁多,好食

但衣個堅好食,墨魚汁唔會太咸,帶子又大粒又新鮮!

2017-12-08 579 瀏覽
朋友請我食生日飯 但要我揸主意我揀咗EXP 因為見餐牌都唔貴 野食都還可以果日12點30食 叫咗個配果汁既餐 芒果米紙卷 水牛芝士番茄薄餅同散叫帶子墨汁麵仲有一杯綠能量同大C cup果汁芒果米紙卷 覺得叫錯咗 因為裡面得芒果同雜菜絲🙈 仲以為會有少少肉食 口感好乾...好彩芒果夠甜水牛芝士番茄薄餅超足料 薄餅底外脆內軟 唔膩 芝士可以拉絲茄醬好開胃 份量唔少 抵食帶子墨汁麵 咸度適中 墨汁好香 唔腥 帶子好鮮 冇雪味仲有2杯果汁 飲完覺得好健康🤣 切餅費每人10蚊 好抵!價錢唔貴 份量唔少 味道唔差!有回頭
朋友請我食生日飯 但要我揸主意

茄醬好開胃 份量唔少 抵食

帶子墨汁麵
咸度適中 墨汁好香 唔腥 帶子好鮮 冇雪味

仲有2杯果汁 飲完覺得好健康🤣
切餅費每人10蚊 好抵!

價錢唔貴 份量唔少 味道唔差!有回頭

2017-12-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 燒帶子墨魚忌廉汁意粉
2017-12-06 347 瀏覽
到學院交最後一份功課!便相約同學到又一城放肆一下Simplylife裝修中, 唯有再揀餐廳~最後揀EXP~三個女生很快便有位~而且還可以看著小朋友表演溜冰⛄我們點了一款小食, 兩款主菜及三杯飲品!!小食: 大坂燒汁薯條味道意想不同地夾💕一條接一條地食清光~主菜: 蕃茄水牛芝士薄餅即點即焗~要等30mins哦!值得一等~很香脆~唯一需改善是頭尾兩邊的Pizza切得太大件😂可以切細件一點~主菜: 雞肉茄汁意粉這可算是失手之作...意粉偏軟...味道偏淡鮮榨飲品非常健康!朋友的"超級瑪莉"味道特別!下次可以再試~評分: 5⭐最好食物: ⭐⭐⭐⭐環境: ⭐⭐⭐⭐價錢: ⭐⭐⭐⭐服務: ⭐⭐⭐
到學院交最後一份功課!
便相約同學到又一城放肆一下

Simplylife裝修中, 唯有再揀餐廳~
最後揀EXP~

三個女生很快便有位~而且還可以看著小朋友表演溜冰⛄

我們點了一款小食, 兩款主菜及三杯飲品!!

大坂燒汁薯條

小食: 大坂燒汁薯條
味道意想不同地夾💕
一條接一條地食清光~

主菜: 蕃茄水牛芝士薄餅
即點即焗~要等30mins哦!
值得一等~很香脆~

主菜: 雞肉茄汁意粉
這可算是失手之作...
意粉偏軟...味道偏淡

鮮榨飲品非常健康!
朋友的"超級瑪莉"味道特別!
下次可以再試~

評分: 5⭐最好
食物: ⭐⭐⭐⭐
環境: ⭐⭐⭐⭐
價錢: ⭐⭐⭐⭐
服務: ⭐⭐⭐
大坂燒汁薯條
2017-11-27 449 瀏覽
又一城的EXP好似老朋友一樣,最近装修完去下先。餐廳最好的坐位在於溜冰場旁,可以欣賞溜冰運動員的美麗姿態。店內開放式薄餅烘焙間及廚房設計,令整個用餐體驗更生動跳脫。 餐廳入口放有不少顏色鮮艷的水果,非常吸引。筆者喜歡 EXP Menu 的設計,餐牌有多種小食、意粉、飯麵等選擇,可以滿足不同的食客。至愛【炸薯條 $38】份量多、熱烘烘、真抵食!【蜆肉意粉 $90】 照片上有多隻大大隻的蜆肉,實物跟照片沒有大落差,實在難得。【香草薄餅 $84】EXP的薄餅呈橢圓形。薄餅四周微脆,蕃茄醬料濕潤,口感非常好。
又一城的EXP好似老朋友一樣,最近装修完去下先。
餐廳最好的坐位在於溜冰場旁,可以欣賞溜冰運動員的美麗姿態。

至愛【炸薯條 $38】份量多、熱烘烘、真抵食!

20 分鐘 (堂食)
2017-11-24 412 瀏覽
今日同朋友去九龍塘睇戲,睇完戲就順便係又一城食埋 Tea,之後就去左 EXP 餐廳食,有去開又一城嘅人都知呢間餐廳係座落於溜冰場隔離,環境好開揚之餘重坐得舒服既。坐低之後就打開下午茶菜單睇睇,最後叫左下午茶拼盤 (2人份) 同忌廉雞肉磨菇意粉。下午茶拼盤 : 炸雞翼、肉醬薯角、香橙蘋果沙律、芝士餅。雞翼整得好好食,而且熱辣辣重好脆皮添,沙律食落帶有點柚子既味道,而芝士蛋糕也十分出色。忌廉雞肉磨菇意粉味道就普普通通啦,沒有什麼特別同驚喜。

忌廉雞肉磨菇意粉味道就普普通通啦,沒有什麼特別同驚喜。

2017-11-21 7020 瀏覽
又一城的EXP好似一個地標,每次約會朋友都在溜冰場旁邊的EXP等。新裝修後首次到訪,依舊在門口等位……位處餐廳入口的鮮果台悅目淸新;放有不少顏色鮮艷的水果。 其實EXP為餐廳注入新元素,採用冷榨技術製作蔬果特飲,保留蔬果的營養價值。店內開放式薄餅烘焙間及廚房設計,令整個用餐環境視覺上寬敞又開揚。餐廳位於溜冰場旁,如果可以坐近溜冰場就可以欣賞溜冰運動員的美麗姿態,不錯的用餐體驗!筆者喜歡 EXP Menu 的設計,紅色的封面內印上小朋友的笑臉,非常親切。餐牌內備有多種小食、意粉、飯麵等選擇,可以滿足不同層面的食客。小公主的至愛【炸薯條 $38】份量多、熱烘烘、真抵食!餐牌上的【蜆肉意粉 $90】 照片上有多隻大大隻的蜆肉,非常吸引。實物跟照片沒有大落差,實在難得。連殼蜆肉不太隻但勝在蜆肉肉厚鮮甜。意粉軟硬度恰到好處,配上簡單的香草橄欖油已經不太錯。【香草肉腸薄餅 $84】通常薄餅都是圓形的…… EXP的薄餅配合烤爐板長形設計因此薄餅形狀呈橢圓形,做形突出。薄餅四周焗得香口微脆,蕃茄醬料依然濕潤,不太乾的口感非常好。薄餅上有兩款不同口味的香腸,一款普通肉腸味一款辣味,口感豐富。

小公主的至愛【炸薯條 $38】份量多、熱烘烘、真抵食!
蜆肉意粉
香草肉腸薄餅

2017-09-09
10 分鐘 (堂食)
香草肉腸薄餅
2017-11-21 354 瀏覽
十多年前我的中學時代已開始幫襯,當年平民價錢的西餐並不流行,EXP雖然是美心集團,但算是鶴立雞群。時而世易,又一城的店鋪不大洗牌多之,但EXP在溜冰場邊的位置迄立不倒,當然裝潢比當時天優雅,是我又一城食肆的首選。我念念不忘的菜式是一個哪"why is my chicken curry?"的pizza,厚派的咖喱雞薄餅,在含料上蓋一塊薄脆的薄派餅底,現在回想其實有點像一個Pie。可惜這推介菜式在多年前已沒有了。這次食的是意式水牛芝士PIZZA,是最基本款的PIZZA,是素菜。其實比較像一個港式麵包店的PIZZA包 /Focaccia。整體偏濕,調味也不足,而且過份飽滯。帶子墨魚忌廉汁意粉,零墨魚汁味,如閉上眼食我會相信它是一個一般白汁忌廉意粉。食不到任何墨魚汁香,卻要賠上食到一咀一口黑的印象,不值得。環境是比從前更時尚更舒適,但食物好像退步了。

環境是比從前更時尚更舒適,但食物好像退步了。
2017-11-18