2024-03-13 449 瀏覽
今日繼續挑戰$198嘅午餐,今日難得阿仔有時間可以一齊食😋餐廳早兩日已經有一個好有禮貌嘅侍應打電話問我可唔可以將1:00嘅Booking改做2:00?我同佢講真係唔好意思唔得,但佢仍然好有禮貌咁同我講照舊星期日1:00見🥳因為呢個有禮貌嘅侍應, 未食飯已經有好感🥳今日準時1:00去到餐廳嘅,位置的確有點難搞,喺籃球場隔離一條巷仔,出邊嘅環境的確唔算優雅,但係餐廳裏面環境都算闊落乾淨😚今日嘅午餐有前菜、龍蝦湯、主菜同埋甜品。呢度樣樣都唔錯,一家人食得好開心。雖然餐廳只係得兩個侍應,但係服務尚算殷勤。Tiramisu 非常soft, moist  同香,中間嘅咖啡酒,簡直係畫龍點睛,一定要試🥳大家行過灣仔,記得去支持一下小店阿仔點嘅前菜,阿仔好喜歡食,鬆脆幼嫩配搭蜜糖芥茉醬啱曬佢味道沒有太大的驚喜,但清新可口龍蝦湯味道香濃係我喜嘅味道,略嫌美中不足係唔夠熱雖然冇得揀生熟程度但係牛扒煎得剛剛好,分咗啲俾老公同阿仔,佢兩個都話幾好食不愧為招牌菜,香濃美味的牛肉搭配煙靭嘅意粉剛剛好al dente的戎指意粉配搭香辣嘅蕃茄伏特加汁雖然簡單,但老公話味道好好👍🏻
今日繼續挑戰$198嘅午餐,今日難得阿仔有時間可以一齊食😋

大家行過灣仔,記得去支持一下小店

酥炸雞柳配蜜糖芥末醬
阿仔點嘅前菜,阿仔好喜歡食,鬆脆幼嫩配搭蜜糖芥茉醬啱曬佢
吞拿魚牛油果他他
味道沒有太大的驚喜,但清新可口
慢煮24小時龍蝦湯
龍蝦湯味道香濃係我喜嘅味道,略嫌美中不足係唔夠熱
牛扒薯條
手撕牛麵肉醬手工意粉
不愧為招牌菜,香濃美味的牛肉搭配煙靭嘅意粉剛剛好
傳統蕃茄伏特加手工戒指意粉
牛扒薯條
手撕牛麵肉醬手工意粉
傳統蕃茄伏特加手工戒指意粉
Tiramisu
  • 手撕牛麵肉醬手工意粉,tiramisu
行行下灣仔大街見到小巷有燈就行左入去八下意外地發現一間法國小餐館出面有個好chill 推窗bar 枱位餐廳裡面有棵樹同啲燈光相映之下好似法國小鎮沐浴係陽光下既感覺.食左一餐飯,有三枱係慶祝生日價錢唔貴,環境又靚的確有得諗__________________________建議叫tasting menu set, 會有齊appetiser,沙律/湯,main 同甜品主菜有齊餐廳signature 價錢好合理,$358/set因為想試多啲野,我地一人叫左一個set👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑.🔹雞肝醬吐司出面好少地方有,雞肝既味道,口感好綿滑幾特別.🔹凱撒沙律羅馬生菜好新鮮,食落好爽脆仲自帶菜甜味估唔到本身已經配左雞胸肉好多時餐廳要另外加錢先有雞胸應該係慢煮?!食落一啲都唔鞋,幾嫩.🔹慢煮二十四小時龍蝦湯 龍蝦湯杰身濃稠,飲得出好足料龍蝦🦞味.🔹炙燒牛骨配阿根廷青醬,法式胡椒醬,黃芥末 跟餐要+$38呢個真係重點推介牛肉經過慢煮唔止睇落好粉嫩,食落都好細緻.外層炙燒到微焦香近骨位既肉真係特別有肉味.配既三隻醬都各有特式,最中意係黃芥末醬有少少燒烤味,幾惹味.🔹 法式青口煲薯條個靈魂絕對
行行下灣仔大街見到小巷有燈就行左入去八下
意外地發現一間法國小餐館
出面有個好chill 推窗bar 枱位

餐廳裡面有棵樹同啲燈光相映之下
好似法國小鎮沐浴係陽光下既感覺
食左一餐飯,有三枱係慶祝生日

價錢唔貴,環境又靚
的確有得諗
__________________________
建議叫tasting menu set,
會有齊appetiser,沙律/湯,main 同甜品
主菜有齊餐廳signature
價錢好合理,$358/set
因為想試多啲野,我地一人叫左一個set
👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🔹雞肝醬吐司

出面好少地方有,
雞肝既味道,口感好綿滑
幾特別
🔹凱撒沙律

羅馬生菜好新鮮,食落好爽脆仲自帶菜甜味
估唔到本身已經配左雞胸肉
好多時餐廳要另外加錢先有
雞胸應該係慢煮?!食落一啲都唔鞋,幾嫩
🔹慢煮二十四小時龍蝦湯

龍蝦湯杰身濃稠,飲得出好足料龍蝦🦞味
🔹炙燒牛骨配阿根廷青醬,法式胡椒醬,黃芥末 跟餐要+$38

呢個真係重點推介
牛肉經過慢煮
唔止睇落好粉嫩,
食落都好細緻

外層炙燒到微焦香
近骨位既肉真係特別有肉味
配既三隻醬都各有特式,最中意係黃芥末醬
有少少燒烤味,幾惹味
🔹 法式青口煲薯條

個靈魂絕對係個白酒忌廉汁
好鮮好重奶油香
用黎點佢配既脆薯條一流!
青口數量不少
但個醬汁太出色,青口既風頭完全被蓋過😂
🔹 tiramisu

咖啡酒味夠濃,奶油夠滑,
係我中意既傳統口味!
🔹 crème brûlée

欣賞佢焦糖面燒到好脆
有種破冰既感覺😂
燉蛋部分就中規中矩
  • 炙燒牛骨
2024-03-01 526 瀏覽
灣仔同同事Restaurant Week食Fable($198),喺灣仔鬧市既巷仔,同事都蕩失路,但都坐滿,店中間有棵樹🌴,一早pre-order咗,我叫咗吞拿魚🍣牛油果🥑他他,冇酸,啱我口味,讚👍🏻之後上慢煮24小時龍蝦🦞湯🥣,濃d會好d。主菜我揀咗法式青口煲配薯條🍟(+$28),青口有d細同汁唔夠濃,薯條🍟ok。甜品🍮我揀咗tiramisu, 唔錯👍🏻有酒味。可惜餐唔跟咖啡☕️。水準高過cafe,又未去到fine dining級數,性價比高👍🏻
吞拿魚🍣牛油果🥑他他
法式青口配薯條🍟
  • 吞拿魚牛油果他他
  • 龍蝦湯
2024-02-23 451 瀏覽
原定慶祝生日飯職員錯漏百出😮‍💨第一點:完全無睇清楚餐具🥄有污糟第二點:寫錯生日名,我明明已經留言生日名字給她,職員話跟足我咁寫!我立刻比佢再睇清楚,佢才啞口無言😮‍💨之後有個女士同我朋友講話,送杯飲品🍸給我哋,之後得個講字,完全忘記自己所講嘅說話,我覺得你哋真係要講得出要做得到,唔係貪你的飲品🍸,我哋等左一會兒見她無行動,我哋就埋單走人。食物方面正常野,唔覺得係意大利餐廳,只係港式西餐廳感覺。你問我需唔需要再去我覺得普通嘢價錢就中等價位
原定慶祝生日飯
職員錯漏百出😮‍💨
第一點:完全無睇清楚餐具🥄有污糟
我立刻比佢再睇清楚,佢才啞口無言😮‍💨
之後有個女士同我朋友講話,
送杯飲品🍸給我哋,
之後得個講字,完全忘記自己所講嘅說話,
我覺得你哋真係要講得出要做得到,
唔係貪你的飲品🍸,我哋等左一會兒
見她無行動,我哋就埋單走人。
食物方面正常野,唔覺得係意大利餐廳,
只係港式西餐廳感覺。

你問我需唔需要再去我覺得普通嘢
價錢就中等價位
2024-02-14 637 瀏覽
位於小巷子裡的小餐廳,位置不當眼但卻有份寧靜。餐廳雖然裝潢簡單,空間比較較細小但氣氛濃厚,很適合二人情侶談情聚餐,食物整體不錯!有點越南風味的法國餐廳,別樹一格!
食物整體不錯!有點越南風味的法國餐廳,別樹一格!
2024-02-14
生日
2024-02-12 705 瀏覽
跟好朋友相聚,佢話想要去有酒飲嘅地方所以揀咗 Fable , 有 wine pairing 叫咗兩位 tasting menu前菜揀咗 Caesar salad同炸雞炸雞好脆口,好邪惡 🤭然後有龍蝦湯相比起就失色少少有啲鹹同埋個 texture麻麻地主菜有 beef rib好淋,生熟度非常好超鍾意 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外有 mussel pot 上枱已經聞到好香份量唔少無 overcooked 薯條又係好脆甜品叫咗 tiramisuLady fingers浸酒浸得好香濃,但又唔會好苦Crème brûlée 就麻麻地,個面有啲地方無燒到,所以係砂糖全店得兩個樓面,但滿座,所以其實做唔切。隔離枱喺我哋食緊 appetiser先坐低,但早過我哋有 main course總括食物唔差,service其實都ok,不過真係太 understaffed#pandaskitchen #pandafoodhk #fable #fablewanchai #wanchai #wanchaifood #causewaybay #causewaybayfood #winepairing #tastingmenu
跟好朋友相聚,佢話想要去有酒飲嘅地方
所以揀咗 Fable , 有 wine pairing
叫咗兩位 tasting menu

前菜揀咗 Caesar salad同炸雞
炸雞好脆口,好邪惡 🤭

然後有龍蝦湯

份量唔少
無 overcooked
薯條又係好脆

甜品叫咗 tiramisu
Lady fingers浸酒浸得好香濃,但又唔會好苦

全店得兩個樓面,但滿座,所以其實做唔切。

2024-02-04
2024-02-12 522 瀏覽
This is a ridiculous restaurant. I made a reservation at 6:30pm a week before the day and at 6:05pm on the day it called me and told me it's fully booked and then marked me as unattended on Openrice. I hope this restaurant close soon. The staff member was extremely rude.
2024-02-08 768 瀏覽
講真,我平時都好忙。如果間嘢唔係有咩咁特別,都唔會花時間長篇大論!本身就係見到社交媒體網站推介,咁就約埋啲朋友一齊去試 。坐低佢淨係畀個tasting Menu 我, 好似焗我一定要食嗰個套餐!直至到我要求要a la carte menu,佢先畀我。咁我叫咗個鵝肝夾層酥皮批,嚟到個樣我已經呆咗,因為我睇唔到有咩“酥”。點知食落真係得個驚,好咸好似食緊午餐肉,個酥皮批一啲都唔酥脆,好似食緊一個又硬又凍嘅麵包咁...個龍蝦意粉又話龍蝦汁 點知我哋只係食到辣蕃茄汁味 唔算難食但係一定唔係好食 千祈唔好期望有任何龍蝦味個牛面肉醬意粉係正常地好食,個青口煲亦都正常重點黎啦!話說我哋一坐低就叫咗個炙燒牛骨,個waitress都問想要幾成熟,我哋就決定要medium。點知我哋等咗勁耐,連後加單嘅青口食曬都未到,咁就追一追。結果就漏咗單,追咗之後見佢出咗幾份牛仔骨都唔先送畀我哋。咁算啦!我哋就估可能大家要求份牛骨嘅生熟程度唔一樣。點知等到頸都長,佢送到嚟,我哋拮一舊見到佢竟然畀碟全熟嘅牛我地!其實叫medium就係都已經預咗有可能overcooked變medium well, 所以其實你黎個mediu
本身就係見到社交媒體網站推介,咁就約埋啲朋友一齊去試

個牛面肉醬意粉係正常地好食,個青口煲亦都正常

其實叫medium就係都已經預咗有可能overcooked變medium well, 所以其實你黎個medium well嘅我地都收貨。但嗰個真係好似熟到透咁樣,我哋真係忍唔住,同個waitress反映!咁佢去再做一份畀我哋,同我哋講要等多七至十分鐘。咁ok啦!點知再送返嚟,繼續唔係medium!!!(見圖)不過朋友話算 咁我哋求其食完就即走,冇下次!!!
埋單3個人$1296,食唔飽... 唔飽到一個點係之後轉場食左其他野

P.s. 餐飯食到後期間餐廳突然播勁大聲嘅音樂,加上應該廣告效應,全場滿座 ,所以成個場勁嘈,講嘢好似鬧交咁。

以後都係唔好亂咁信社交媒體網站
2024-02-02 547 瀏覽
近排最紅的餐廳,應該算是Fable吧。在一個小巷內的法國餐廳,裝修精緻,沒有太多花巧,賣的是食物質素,與老闆員工的笑容及服務。從頭盤到甜品,應該每一道菜都沒有要挑剔之處。至於是否理想的“偷情勝地”,還是有待各位自己來查證吧。
題外話/補充資料: 有wine pairing
2024-02-01
  • Tiramisu
  • Dessert du Jour
  • 炙燒牛骨
  • 酥炸雞條配蜜糖芥末醬
  • 雞肝醬吐司
2024-01-07 763 瀏覽
今日唔知食咩 求其入咗一間巷仔入邊嘅法國餐廳。 本身以為都算啦隨便食一個晚餐,因為冇事前訂位。 點知原來新餐廳好好食!pasta真係超高質啊,價錢相當合理!買單一個人$400都唔使。會再返嚟之前香港本地小店!環境都唔錯,好適合情侶約會。今晚前菜食咗雞肝吐司,原來係店家自己整嘅、喺其他地方未食過呢種味道好特別!白酒煮青口都好Juicy,而佢哋嘅Tiramisu都係自家製!好surprise !之後一定會再返嚟。週二百字啊
週二百字啊
2023-12-31 753 瀏覽
除夕夜想揾間特色餐廳安靜同男朋友享用晚餐,咁啱上網search到灣仔呢間小巷嘅法式餐廳😁位置隱蔽但交通方便,環境同佈置都不錯。可能因為除夕,一坐低就餐廳請我地飲cocktail shot☺️Dinner set menu 有appetiser, 湯, main dish, pasta 同 甜品,我地揀左 三文魚頭盤,龍蝦湯,黑松露意粉,炙燒牛骨,同埋tiramisu, 另外嗌左個法式青口煲配薯條。各款食物質素都不錯,特別欣賞炙燒牛骨同埋青口煲,青口煲surprisingly 好多青口,白酒汁夠濃。😋因為唔係好飲得酒,所以冇嗌飲品,但餐廳好好主動送左兩杯熱茶俾我地👍🏻👍🏻

位置隱蔽但交通方便,環境同佈置都不錯。

2023-12-31
除夕
2023-12-27 798 瀏覽
簡直係垃圾,明知橫行窄巷都要開住兩邊大門。第一道菜嚟左個陣,我竟然見到好大隻小強係旁邊張櫈,再加上我坐門口位已經嗅到好大味。一心諗住照食唔理,到上主菜時我見到舊牛仔肉已經好差,味道好怪,個羊肉唔駛講,成舊都唔熱,仲好生。服務差,成間鋪得5張枱有人,想搵佢哋服務都難,其實節日預員工人數呢啲係基本,我昨晚嘔到七彩,成個boxing day 套餐嘔晒,痛到現在,難忘1226我會記住,呢間餐廳,如果大家好想訓練一下自己個肚,真是可以一試。
簡直係垃圾,明知橫行窄巷都要開住兩邊大門。
2023-12-26
聖誕節
2023-12-10 644 瀏覽
安樂里開咗間靚裝修法國菜,灣仔居民當然身先士卒去試菜😋唔好話外地人(?!),灣仔居民都好少行入去,但又估佢唔到咁多人食。幾鍾意門口吧枱半開放式,想像到weekend倚窗嘆杯咖啡幾chill。食物overall味道唔錯,個人最推介打星星兩款🌟 夜晚做緊Happy Hour Buy 1 Get 1 Free Drink,即刻叫兩杯Casa Burti Dolce Moscato,食飯飲少少酒開心好多🥂►Feta Cheese Greek Salad►Slipper Lobster Spaghetti►Homemade Avocado Pesto Sauce with Fresh Fettucine►Tender Slow-Cooked Beef Ribs with a Trio of Sauces🌟►Mussels with Golden Fries►Tiramisu ►Creme brulee🌟
安樂里開咗間靚裝修法國菜,灣仔居民當然身先士卒去試菜😋

►Feta Cheese Greek Salad

►Slipper Lobster Spaghetti

►Mussels with Golden Fries

►Tiramisu

►Creme brulee🌟

2023-12-03 3620 瀏覽
今晚去左一間位於灣仔巷仔角落既法國菜小餐館,裝潢行簡約路線,入面西式窗戶鏡子裝飾散發著一種優雅既氛圍 ,令人舒適自在。手撕牛頰肉醬手工寬意粉Slow Cooked Beef Cheek Ragu Sauce with Pappardelle(Beef Cheek, Soffritto, Tomato Sauce, Fresh Pappardelle)牛頰肉慢燉至非常鬆軟,再加入蕃茄、Sofritto造成醬汁,醬汁牛味濃郁,手工寬意粉好掛汁,色香味俱全既一道菜。法式青口煲配薯條Classic French Mariniere Mussels with Golden Fries(French Mussels, White Wine, Cream, FrenchFries)新鮮法國青口搭配上白酒、奶油煮,青口咬落去彈牙有嚼勁,青口既鮮甜與清新醬汁相互融合,薯條香脆,係完美既伴襯。炙燒牛骨配阿根廷青醬,法式胡椒醬,黄芥末Tender Slow-Cooked Beef Ribs(With a Trio of SaucesChimichurri, Pepper Sauce and Dijon Mu

Fries)

炙燒牛骨
配阿根廷青醬,法式胡椒醬,黄芥末
Tender Slow-Cooked Beef Ribs
(With a Trio of Sauces
Chimichurri, Pepper Sauce and Dijon Mustard)
慢燉牛骨肉質鮮嫩多汁,牛油脂香濃,有三款醬汁配搭,阿根廷青醬帶來一種清新既香氣,法式胡椒醬帶有微微胡椒香氣,黄芥末既微辣和辛香帶來一種刺激既口感,三種醬汁與牛骨肉嘅組合,讓味蕾感受到豐富既口味變化。

Cream brûlée
我地試左經典既法式焦糖布丁,布丁上有一層焦糖既脆皮,布丁口感柔滑,完美既甜點作結。

Aperol Spritz
顏色非常夢幻,飲落去有淡淡既橙皮苦味,加埋甜甜地既Prosecco,非常refreshing。

Tropical Fruit Tea
充滿左熱帶水果既香氣,飲落去非常清新,帶來一絲涼意。
Tropical Fruit Tea
早排喺網上見到呢間餐廳評價幾好,所以同男朋友去試吓~餐廳喺一條巷仔裏面,門面唔起眼但估唔到裏面幾乾淨。室內兩旁有好多卡位,沙發都坐得舒服❤️環境的確幾唔錯,不過食物同服務就一般般🤔❝ 雞肝醬吐司🍞鵝肝就見得多,雞肝醬就較少見,我哋都係第一次食。雞肝醬口感幾綿軟,似鵝肝咁有種獨特嘅味,但冇鵝肝咁難入口,應該較容易接受。將雞肝醬塗喺烤焗過嘅法包上面,微脆嘅吐司質感幾好食,不過一定要趁熱食,因為凍咗會變韌~❝ 菲達芝士沙律🥗菲達芝士奶香幾重,沙律菜加咗香醋都幾開胃😛❝ 慢煮24小時龍蝦湯🥣個湯唔夠creamy, 龍蝦味唔夠濃,而且整體偏鹹🙈 整體嚟講個湯麻麻地🤔❝ 油漬蕃茄配青醬牛油果手工意粉Fettuccine幾有咬口,但係有少少undercooked, 有幾條痴埋一嚿🥴 醬汁方面,濃隱隱食到牛油果香,不過都係鹹咗啲👀❝ 鮮黑松露手工幼帶意粉🖤意粉掛滿黑松露,食落幾香口。意粉雖然偏幼但都彈牙有口感,不過成個意粉都無其他配料就寡咗啲🥺服務方面,小店人手應該非常短缺。到訪當日得樓面兩個侍應 + 廚房兩個職員,出餐都幾慢下🙈 如果去食要有心理準備要等吓~同埋當日侍應漏單漏咗我哋個前菜🥺 不過有同
早排喺網上見到呢間餐廳評價幾好,所以同男朋友去試吓~

環境的確幾唔錯,不過食物同服務就一般般🤔

❝ 雞肝醬吐司🍞

鵝肝就見得多,雞肝醬就較少見,我哋都係第一次食。

❝ 菲達芝士沙律🥗

菲達芝士奶香幾重,沙律菜加咗香醋都幾開胃😛

❝ 慢煮24小時龍蝦湯🥣

❝ 油漬蕃茄配青醬牛油果手工意粉

醬汁方面,濃隱隱食到牛油果香,不過都係鹹咗啲👀

❝ 鮮黑松露手工幼帶意粉🖤

服務方面,小店人手應該非常短缺。

同埋當日侍應漏單漏咗我哋個前菜🥺 不過有同我哋say sorry, 同埋好快補返食物比我哋,態度搭救返!

整體評分:

食物:水準一般,部分菜式偏鹹
服務:出菜有啲慢,但職員態度不錯
環境:幾好,坐得舒服~