2019-06-21 49 瀏覽
閒日的中午與朋友來到,人流不多,但勝在環境舒適~因為太餓的關係,急不及待點餐了,午餐選擇很多,可以自行配搭或者直接點套餐,小編直接點了套餐,點了挪威三文魚檸檬牛油汁配炸雞,朋友點了西班牙海鮮飯配青檸雞翼。飲品可以自行任添,推薦桂圓紅棗杞子茶,很清甜,不錯!一上菜真是很豐富!有沙律、餐湯、主菜、小吃、水果和自行添的飲料,而且五顏六色,未吃已經好開胃!哈哈!餐湯是南瓜湯,飲得出由新鮮南瓜蓉打成,口感豐富,加分呀!小編的沙律是紅菜頭沙律,酸酸甜甜增強食慾!主菜的三文魚都不遜色,煎到邊是脆的,但肉質不會太實身,剛剛好~而小吃炸雞都好出色,即叫即炸,肉質又滑!吃完整個餐還可以吃水果作為完美完結,一個餐吃到好飽!覺得這餐廳好適合和朋友坐著聊天,一來食物美味,二來有無限任添的飲料,有凍有熱,絕對不怕講到口乾,哈哈!
閒日的中午與朋友來到,人流不多,但勝在環境舒適~

餐湯是南瓜湯,飲得出由新鮮南瓜蓉打成,口感豐富,加分呀!

2019-06-21 44 瀏覽
位於屯門Vcity對面街的新住宅The Varkville,新食店雲集,作為街坊覓食就更方便,Food Combo 店名就吸引了我的胃口。店內環境舒適,裝潢格調清新,以白色木板為主體、光線非常充足,店面簡約乾淨,淺木色餐椅、仿雲石餐檯及歐陸式裝飾,加上播著歌輕快有品味、讓人輕鬆進餐配合頭上的招牌燈,更加強調店名的SignatureFood Combo 如果要起一個中文餐廳名,我會叫它「美食集合店」,集合了美日德泰多國菜的Combo菜款,七個combo可以選擇由$138起,我們兩人選了Combo E&G ,Combe E : Food Combe什扒配薯菜(華都夫沙律,是日餐湯,香炸南瓜薯餅,什扒配薯菜,精選生果)Combe G : 西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼(泰式青木瓜沙律,是日餐湯,焦糖青檸雞翼,西班牙海鮮飯,精選生果)每個Dinner Set都有指定的配搭,豐富飽足。是日餐前餐湯: 濃郁的南瓜湯,南瓜湯香甜幼滑,南瓜蓉口感明顯,餐後精選生果: 西瓜、火龍果及提子,新鮮 go fresh餐廳非常有誠意,特設三款自助任飲的餐飲: 熱鮮薑紅棗桂圓杞子水、凍薄荷鮮橙水及凍檸茶Food Co

新食店雲集,作為街坊覓食就更方便,
Food Combo 店名就吸引了我的胃口。

店內環境舒適,裝潢格調清新,
以白色木板為主體、光線非常充足,
店面簡約乾淨,淺木色餐椅、
仿雲石餐檯及歐陸式裝飾,
加上播著歌輕快有品味、讓人輕鬆進餐
配合頭上的招牌燈,更加強調店名的Signature

集合了美日德泰多國菜的Combo菜款,
七個combo可以選擇由$138起,
我們兩人選了Combo E&G ,
Combe E : Food Combe什扒配薯菜
Combe G : 西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼

每個Dinner Set都有指定的配搭,
豐富飽足。
是日餐前餐湯: 濃郁的南瓜湯,
南瓜湯香甜幼滑,南瓜蓉口感明顯,
餐後精選生果:
西瓜、火龍果及提子,新鮮 go fresh

餐廳非常有誠意,
特設三款自助任飲的餐飲:
熱鮮薑紅棗桂圓杞子水、
凍薄荷鮮橙水及凍檸茶

Food Combo 雜扒配薯菜 $188
堅大份餐是食肉獸的首選,
華都夫沙律清新很開胃,
香炸南瓜薯餅外脆內軟,內有南瓜蓉,
雜扒主菜食不停,
黑椒汁牛扒煎得夠香、
兩大塊煙肉、芝麻炸雞翼、美式肉腸、
蝦仁等非常吸引、薯蓉泥厚身好creamy、牛油粟米亦有juicy牛油味👍

西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼 $178
泰式青木瓜沙律開胃可口,
焦糖青檸雞翼外皮香脆,
青檸肉味明顯開胃,
西班牙海鮮飯用上迷你煎Pan裝上,
表面加上七味粉,每款海鮮足料,
分別有青口、帶子、蝦及八爪魚,
飯粒完全吸收了海鮮湯的精華粒粒分明,
入味非常👍 飽肚好味😋

總括是屯門少有的誠意餐廳,
店員有禮服務優質,
由前菜餐湯,主菜小食,到飲品水果,
滿足齊全的一餐👍
絕對會Encore的一間優質餐廳。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
我又去發掘健康美味既美食今晚放左工就去左屯門呢間Food Combo喇晚餐有七款set選擇我就揀左西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼 $178飲品係自助既有三款揀我就揀左鮮薑紅棗桂圓杞子水(熱)非常岩女士飲任飲架真係好貼心幾好幾好👍🏻呢個西班牙飯個汁好濃郁有蝦、帶子、青口、魷魚...好惹味👍🏻一個餐有齊湯、沙律、生果、小食百幾蚊我覺得係值既夠哂均衡飲食👍🏻青檸雞翼個汁超好食酸酸甜甜好開胃環境舒適靜靜地同朋友邊食邊傾都幾正😍
我又去發掘健康美味既美食
今晚放左工
就去左屯門呢間Food Combo喇

晚餐有七款set選擇
我就揀左
西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼 $178

飲品係自助既
有三款揀
我就揀左鮮薑紅棗桂圓杞子水(熱)
非常岩女士飲
任飲架
真係好貼心
幾好幾好👍🏻

呢個西班牙飯個汁好濃郁
有蝦、帶子、青口、魷魚...
好惹味👍🏻
一個餐有齊湯、沙律、生果、小食
百幾蚊我覺得係值既
夠哂均衡飲食👍🏻

青檸雞翼個汁超好食
酸酸甜甜好開胃

環境舒適
靜靜地同朋友邊食邊傾
都幾正😍

2019-06-19 48 瀏覽
屯門近新墟街市有新樓盤入伙地下亦慢慢開了幾間餐廳Food Combo就是其中一間這間餐廳主打西式定食每款定食都有齊餐湯 沙律 小食 主菜和生果🍽香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞粒三文魚外皮煎得香脆 魚肉仍然保持嫩滑 十分濕潤不乾身餐廳只加上了少少鹽和黑椒作調味 所以仍然品嚐到三文魚本身的鮮味炸雞粒不是熱辣辣脆口的那種 但炸粉不太厚 內裡的雞肉亦不乾配上的醬汁類似是千島醬 還有黑白芝麻加埋一齊頗惹味香橙紅菜頭沙律 有火箭菜 紅菜頭 香橙加上沙律醋紅菜頭很爽甜 火箭菜新鮮 配上香橙和醋配搭得不錯 頗開胃🍽美國安格斯西冷(9安士)荷蘭汁配南瓜薯餅足足有9安士 勁大塊 厚度有成一吋西冷肉味甚濃 整塊肥膏不多 5成熟岩岩好 表面煎得焦香切開仲係少少粉紅色肉質鮮嫩多汁 唔洗點任何醬汁已經非常好食南瓜薯餅非常香甜脆口 毫無油膩感華都夫沙律 有蘋果 合桃 提子乾 羽衣甘藍加上蛋黃醬蘋果爽口 感覺清新健康-餐湯是南瓜忌廉湯 香甜美味作為伴碟配菜的粟米夠哂牛油香薯蓉亦夠綿滑生果已切成一粒粒 方便進食當晚有西瓜 火龍果和提子 餐廳還有自助飲品吧 無限添飲一共有三款選擇分別是檸檬茶 薄荷鮮橙水和鮮薑紅棗桂圓

屯門近新墟街市有新樓盤入伙

整體乾淨舒適
食物份量多質素好
感覺小店有誠意和用心
價錢合理 回頭指數高😋
10 分鐘 (堂食)
2019-06-19 47 瀏覽
👆餐廳環境👆Combo C 有骨豬鞍野菌汁配白酒煮青口 $168(推薦指數:★★★★☆)肉質非常厚實,也因為如此,切的時候以為口感會很澀很乾,沒想到吃下去還挺多汁的 。調味汁略偏鹹,不沾醬吃更好吃呢👍👆Combo C 有骨豬鞍野菌汁配白酒煮青口 $168(推薦指數:★★★★☆)在我印象中,街外吃到的青口都沒什麼味道。這個作為前菜的小品用了白酒烹調,口感帶滑也挺甘醇入味😋👆Combo E 什扒配薯菜 $188(推薦指數:★★★★☆)牛扒大塊帶筋,軟嫩之餘也蠻有嚼勁。隨餐的蝦子新鮮夠味,口感酥脆,薯餅做法日式,薄薄脆皮包裹著南瓜蓉,香口不油膩。👆Combo E 什扒配薯菜 $188(推薦指數:★★★★☆)👆Combo E 什扒配薯菜 $188(推薦指數:★★★★☆)👆Combo E 什扒配薯菜 $188(推薦指數:★★★★☆)
👆餐廳環境

2019-06-19 56 瀏覽
訓到自然醒同老公去屯門行下 順便搵間餐廳醫肚去到Vcity附近見到有間日系小文青餐廳好似幾啱食五種套餐選擇 每款都包括沙律 餐湯 小食 主菜 以及生果 自助水吧供應檸檬茶 薄荷鮮橙水 仲有鮮薑紅棗桂圓杞子水由大眾口味 至清新口感 甚至養生滋補嘅都有我就揀咗葡國雞飯配泰式辣魚餅套餐配泰式青木瓜沙律先食沙律偏辣開胃 青木瓜絲夾雜柚子 清新爽口蕃茄湯質地稠濃 酸度平衡 茄溶豐富口感小食泰式辣魚餅 魚糕鬆軟但辣味後勁強烈怕辣可以食墊底嘅醃漬蘿白 即時起解辣之效主食葡國雞飯 雞扒香煎過 外皮脆 而雞肉嫩滑可口包藏大量肉汁葡汁散發濃厚椰汁香 有如咖喱但少了嗆喉感加入甘荀 橄欖作材料 配白飯最適合一改以往我對葡國雞飯嘅壞印象 重新愛上而老公嘅美國安格斯西冷荷蘭汁配南瓜薯餅以健康之選華都夫沙律為首 蘋果 提子乾 以及核桃粒 南瓜薯飽炸得啱啱好 沒有絲毫油膩感 南瓜香甜而突出 南瓜粒非常有咬口主角9安士嘅安格斯西冷 我地揀咗七成熟表層煎封油份及肉汁 切開顏色呈粉嫩 肉質細嫩 肉味濃郁有彈性 咬落結實而不韌 油花相對較少點埋creamy荷蘭汁 與牛肉相輔相成最後食埋飯後果 新鮮生果有助消化是日精選有西瓜
訓到自然醒同老公去屯門行下 順便搵間餐廳醫肚
我欣賞食材配搭 我欣賞食物嘅味道
希望有更多同我一樣嘅知音人欣賞佢地
2019-06-15
2019-06-18 826 瀏覽
V City對面的一幢新大廈,多了2家地舖餐廳,屯門人又有新覓食點了。今晚下班後,相約了家人一起到其中一間踩踩點。餐廳位置寬敞舒適,選擇未算多,只提供了7款西式定食。一盤定食由沙律前菜到餐後水果都一應俱全,提供足夠均衡營養。2個套餐都會附有是日餐湯。南瓜湯量不多,一小碗。湯上浮了橄欖油,質感柔滑又帶一點稠身,頗有忌廉香,也有著南瓜蓉。華都夫沙律主要由蘋果粒、提子乾組成,拌上了蛋黃醬。而香橙紅菜頭沙律入口是一種特別的甜味感,又帶點微酸。南瓜泥拌上了薯蓉跟其他雜菜,煎香成形。入口很香,南瓜味未算明顯。擺碟非常有日式料理的感覺,雞肉灑了芝麻粒,還蘸上了千島醬,入口juicy。什扒分別有牛扒、煙肉、香腸、雞翼,還有一隻蝦。牛扒薄切煎香,有著惹味的黑椒香,但肉質入口有一點韌,亦略嫌多筋位。蝦肉厚實有咬口,雞翼經炸香更滋味。三文魚份量頗大,煎香後把肉汁鎖在裡面,所以進食時未有乾身之感。檸檬牛油汁鹹中帶酸,配搭三文魚進食蠻夾。兩份套餐都配有薯蓉和大量粟米粒。薯蓉外表平平無奇,但有著高水準質素。沒有下過份的調味料,把薯仔的天然味道原味呈現。配合濃味的主菜,毫不喧賓奪主。每杯分別有西瓜、提子和火龍果。光
V City對面的一幢新大廈,多了2家地舖餐廳

,提供足夠均衡營養。
Food Combo什扒配薯菜

南瓜湯

沙律

華都夫沙律主要由蘋果粒、提子乾組成,拌上了蛋黃醬
。而香橙紅菜頭沙律入口是一種特別的甜味感,又帶點微酸。
香煎南瓜薯餅

南瓜泥拌上了薯蓉跟其他雜菜,煎香成形。入口很香
,南瓜味未算明顯。
特式炸雞粒

什扒配薯菜

什扒分別有牛扒、煙肉、香腸、雞翼,還有一隻蝦

香煎挪威三文魚檸檬牛油汁

兩份套餐都配有薯蓉和大量粟米粒
。薯蓉外表平平無奇,但有著高水準質素
精選生果

每杯分別有西瓜、提子和火龍果。

光顧套餐還包括自助水吧免費享用,有3款飲料可選:鮮薑紅棗桂圓杞子水、薄荷鮮橙水和檸檬茶
。這都是較健康餐飲呢。

2019-06-17
Food Combo什扒配薯菜
香煎南瓜薯餅
特式炸雞粒
什扒配薯菜
香煎挪威三文魚檸檬牛油汁
精選生果
2019-06-17 82 瀏覽
最近和友人相約在屯門聚舊,v city對面有一系列新式的餐廳,從外看來,感覺舒適,我和友人當然決定一試。當日是平日夜晚,餐廳是地鋪,白色作主調,感覺開揚舒適,氣氛也十分柔和,很適合傾計慢食。西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼 Combo G ($178) Special Seafood Paella (HKD178)Thai style green papaya salad, Daily Soup, Chicken wing with Lime dressing, Seafood paella and Special Fruit有泰式青木瓜沙律、焦糖青檸雞翼、西班牙海鮮飯、精選生果,感覺豐富!成盤送到非常完整,西班牙飯香口雞翼香脆,不錯!!香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞粒 Combo F ($178) Pan-seared Norway Salmon with Lemon butter sauceBeetroot and orange salad, Daily Soup, Crispy Fried Chicken, Pan-seared Norway Salmon and Special

西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼

香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞粒

Beetroot and orange salad, Daily Soup, Crispy Fried Chicken, Pan-seared Norway Salmon and Special fruit

有香橙紅菜頭沙律、餐湯炸雞粒、三文魚、精選生果,整個套餐視覺效果都係非常好呀!煎三文魚幾香,不會太老,還有成般生果,感覺幾健康,太多肉。

還有三款自助飲品,可以選擇有檸檬茶,薄荷鮮橙水和鮮薑紅棗桂圓杞子水。

以上兩款食物質素可以接受,地鋪位置不錯,加上燈光營造出的氣氛,很適合兩個人或一班人聊一個晚上,餐廳的作價尚算合理,日後會再考慮選擇此餐廳。
2019-06-13
西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼
2019-06-17 18 瀏覽
一向喜歡精緻的食物, 例如日式料理, 這間餐廳有點像西日式的料理, 一個套餐有主菜、生果、沙律、小食、湯, 分開擺放, 很吸引人視線。店內有三款飲品提供: 熱鮮薑紅棗桂圓杞子水、冷薄荷鮮橙水、冷檸檬茶, 三款都試了, 各有特色, 薄荷鮮橙水甜度最低, 檸檬茶沖得頗濃郁。西班牙海鮮飯配焦糖青檸雞翼$79: 沙律菜底下像是青木瓜絲, 配上酸辣醬有泰式的感覺; 蕃茄湯質感濃稠, 有天然蕃茄的酸香味; 生果有西瓜和提子; 雞翼做得頗出色, 微微脆內裡肉很滑, 想encore; 至於主菜的西班牙海鮮飯, 海鮮有蝦、墨魚仔、三文魚、青口等, 中規中矩, 帶茄香的飯份量頗多。美國安格斯西冷(9安士)荷蘭汁配南瓜薯餅$218: 價錢最貴的一款, 牛扒亦很有份量, 預設medium熟度, 眼見肉質有點粉紅, 但卻頗有嚼勁; 南瓜薯餅味道不錯, 香甜; 這杯沙律原來和另一杯不同, 以有沙律醬的蘋果粒為主, 加上少許沙律菜; 湯則是一樣; 牛扒配的薯蓉十分滑溜, 朋友頗欣賞這薯蓉。感覺這裡的小食和飲品都做得不錯, 主菜反而有進步空間, 需繼續努力!

2019-06-17 28 瀏覽
今日嚟咗屯門嘅V city行街,行完梗係要搵啲好嘢食啦。新開無耐呢間餐廳,望落去光線充足,裝修設計簡約舒服~餐廳主打健康嘅西式定食,價錢由100到200不等,每款都有餐湯、沙律、主菜、小食同埋水果。每個set都唔同㗎,好有心思!點完餐之後仲可以去水吧,有三款唔同嘅飲品揀,非常健康又清新,包括有適合養生女士嘅「紅棗桂圓杞子水」,適合熱辣辣天氣飲嘅「薄荷鮮橙水」同埋「鮮檸檬茶」~不論係湯、沙律、同埋水果,都係由廚師親自製作,唔會假手於人,好欣賞佢哋為西餐定食注入健康嘅元素,好適合我哋香港人,亦都睇得出佢哋好有誠意!我哋叫咗一個「香煎挪威三文魚檸檬牛油果汁配特色雞翼」,三文魚外皮香脆,肉身鮮嫩,雞翼都非常入味。另外叫咗個「美國安格斯西冷牛扒荷蘭汁配南瓜薯餅」牛扒肉質嫩滑,呈粉紅色,咬落juicy。我哋八點嚟到,已經出現人龍,大家想食就要早啲到啦。好推薦大家嚟食,小店位於比較貴重嘅V city附近,希望做得着啦!

香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特色炸雞翼

美國安格斯西冷荷蘭汁配南瓜薯餅

2019-06-17
15 分鐘 (堂食)
香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特色炸雞翼
美國安格斯西冷荷蘭汁配南瓜薯餅
2019-06-17 34 瀏覽
今日屯門收工,約咗父親去新墟度食飯,一直都見到附近有兩間新西餐廳開咗,今日終於走去食。Food combo主打西式定食,感覺係日式定食嘅上盤方式,但係食物卻係西式,喺香港好少見。望左望餐牌,我叫咗個香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特色炸雞粒($178),父親就叫咗個美國安格斯西冷9安士荷蘭汁南瓜薯餅($218)👻飲品就出去自己斟,幾特別。三文魚略嫌有少少熟左d,但係炸雞粒非常出色,有驚喜。調味獨特,有少少似韓式炸雞加日式炸雞嘅混合版。餐湯係南瓜湯,我個人都好喜歡。想講嘅係,千祈唔好睇小食物嘅份量,每款食物少少咁,但係食晒之後係完全非常之飽,甚至係會食唔晒🤣

2019-06-11 59 瀏覽
呢間food combo平時夜晚經過都座無虛席,開係屯門比較旺既地點,決定一探佢虛實😎lunch menu有7個選擇,每個餐既配菜沙律、小吃都有d不同,揀到心大心細😂每個定食都包左自助水吧,口味同冷暖都可以根據自己口味選擇~香煎挪威三文魚檸檬牛油果汁配特式炸雞粒$178細食既我諗住揀三文魚低脂d,上菜先知自己太天真😂呢個定食係超級豐富,三文魚魚皮煎香左好滋味,仲有勁多薯蓉同粟米,三文魚大過手掌之餘好厚身😅,魚皮香得黎,三文魚魚肉夠嫩,唔會over cooked~西班牙海鮮炒飯配焦糖青檸雞翼$178同傳統西班牙炒飯有少少唔同就係多左帶子,bb辣幾過癮,佢配既沙律係青瓜絲都辣辣地夠惹味~每個lunch set有湯有沙律有小吃仲有生果,價錢都合理,加上播既歌好有品味(flower dance、luv letter 純音樂,係我心目中加曬分)

每個定食都包左自助水吧,口味同冷暖都可以根據自己口味選擇~

香煎挪威三文魚檸檬牛油果汁配特式炸雞粒$178

西班牙海鮮炒飯配焦糖青檸雞翼$178

2019-06-09
2019-06-11 638 瀏覽
屯門V City對面有棟新落成大廈,地下開咗d幾靚嘅餐廳,就去揾間試下先!我哋六點四十分到,七點多左右就陸續有人入來,不到十五分鐘已坐滿👨‍👨‍👧‍👦👩‍👩‍👧‍👦呢間餐廳以白色為主、感覺好清新、好乾淨,簡約舒服嘅🧘🏻‍♂️如其店名,所有食物都係combo,晚市提供多款西式定食選擇,價錢由$138到$218,每款都有湯🥣、沙律🥗(每個餐都不同)、主菜、side dish及水果🍎🥝。點餐後,就可以去自坐水吧斟飲品🥤。有三款選擇:鮮薑紅棗桂圓杞子水(熱)、薄荷鮮橙水(冷)及檸檬茶(冷)。想養生嘅我就揀咗桂圓杞子水,清清地,甜甜地,飲得到微微的薑味,感覺好舒服😄,果然冇令我失望😘單看飲品就睇得出餐廳好用心去經營🥰👍🏻👏🏻點咗兩個餐🍽🔸香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞粒三文魚表皮煎得好香脆,魚肉就煎得剛好、切開好嫩、唔會過火🔥。炸雞好似有d泰式串燒嘅味道,唔乾👌🏻🔸美國安格斯西冷(9安士)荷蘭汁配南瓜薯餅五成熟牛扒,表面焦香,切開唔會有血水,肉呈粉紅色、食落嫩滑juicy💦。伴碟嘅粟米好香甜、薯蓉非常幼滑。side dish南瓜薯餅,外皮香脆、南瓜香甜。 每一個餐都有不同的配搭,份量仲唔小,十

點咗兩個餐🍽
🔸香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞

炸雞好似有d泰式串燒嘅味道,唔乾👌🏻

🔸美國安格斯西冷(9安士)荷蘭汁配南瓜薯餅

side dish南瓜薯餅,外皮香脆、南瓜香甜。

每一個餐都有不同的配搭,份量仲唔小,十分豐富,食飽飽仲要係價錢合理,免收加一服務費👏🏻。今晚食到呢間用心小店,我會介紹俾朋友👍🏻👍🏻🥰

2019-06-11
2019-06-10 547 瀏覽
現今世代餐廳除了要煮得衛生,煮得美味之外,有得呃like當然更受歡迎,所以餐廳出盡法寶,使出絕技,做到不論味覺,還有視覺上的享受。而近排看到朋友在社交平台上傳了一張西餐定食的相片,相片中食物看似吸引,整體感覺簡約治癒,所以今次屯門覓食選擇了這間餐廳試試餐廳位於新座落的私人樓宇下,即在Vcity 附近,光亮的燈牌使在漆黑的街道上容易找到。進餐廳前忘了拍下門面,上圖見餐廳人流不多因為用餐離開時所補拍的當晚8點到達餐廳座無虛席,媽媽與我需等候大約5分鐘入坐。面積細小,大約可容納20-25人,裝潢與其食物所帶出的簡約感相似,燈光通明,以白、灰及淺木色為主餐廳只製作西式定食,亦只有7款供選擇,令我對餐廳之食物質素更有所期望,主力製作數款食物的水準總比多樣化的好,可更專注每件食物的煮調方法與技巧,最後我們點選了Combo D 及Combo F點餐時,服務員提醒可到自助水吧任添飲品。水吧提供3款飲品有熱鮮薑紅棗桂圓杞子水、凍薄荷鮮橙水及凍檸檬茶,3款品嚐過後較喜歡檸檬茶,味道與紙包飲品相似!鮮橙水有非常清淡的橙味,而熱飲味道較似片糖薑水可能人流較多,第一碟呈上的三文魚扒餐等候大約半小時,俯瞰定食可見

香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞粒

可能人流較多,第一碟呈上的三文魚扒餐等候大約半小時,俯瞰定食可見木板上放了主食外,還帶有沙津、餐湯、水果及前菜
香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞粒

一塊好食的三文魚扒最重要魚肉嫩滑,不要因煎過時而鞋口。該三文扒三文魚味雖然不算香濃,但正正做到了肉質幼嫩不乾身,煎至魚肉剛好熟透的程度,而且魚皮煎至脆口為整身口感加分不少,整塊三文扒只用了少許鹽及黑胡椒提味不但惹味而且不會蓋過三文魚鮮味。用作襯托的薯蓉與粟米也做出水準,薯蓉質感細滑至忌廉狀,粟米則用牛油撈過變得可口。
炸雞粒水準比預期中好,雞粒炸粉雖不太脆但不會太厚,特別在於其醬汁,味道似千島醬混合檸檬汁,甜中帶少酸,是不膩的前菜。
沙津混合了火箭菜、紅菜頭、紅洋蔥及沙津醋製成,興幸紅菜頭沒有濃烈草青味,整體配上沙津醋非常開胃,而水果新鮮清甜有火龍果、西瓜及提子,這配搭確實是消暑之搭
香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特式炸雞粒

番茄湯香濃內含番茄蓉,品嚐到新鮮番茄肉及其酸甜味道

美國安格斯西冷(9安士)荷蘭汁配南瓜薯餅

光顧西餐廳必點牛扒試試,牛扒同樣餐包含餐湯、沙津、水果及前菜,沙津及前菜便與三文魚扒餐有所不同。沙津採用了雜錦沙津菜配紅洋蔥及奶白色沙津醋,其奶白色沙津醋味道與質感似添加了沙津醬,而酸度亦比三文魚扒餐的沙津醋還要酸,配搭牛扒可減低飽滯感。南瓜薯餅炸至金黃色同時炸粉不算厚,內裡的南瓜蓉打至忌廉狀,質感與薯蓉一樣細滑,但略嫌欠缺南瓜味
美國安格斯西冷(9安士)荷蘭汁配南瓜薯餅

安格斯牛扒確實比手掌還要大,點了五成熟切後發現有七成,但亦無阻牛扒軟腍無渣的口感,與脆蒜片一同進食更惹味,另外牛扒餐還附上白色醋汁,牛扒沾上酸汁大大減少油膩感,反而變得開胃

西餐定食的意念其實只不過將一整個set dinner 濃縮並放在盤內一同呈上,令品嚐Set Dinner 此事變得既日常又簡便,以後與媽媽便多了個吃晚餐的選擇了
2019-06-06
5 分鐘 (堂食)
美國安格斯西冷(9安士)荷蘭汁配南瓜薯餅
今天去了一間位於屯門的小店❤️設有自助飲品區冇限添飲,十分推薦大家來食啊😋 ⭐️環境⭐️從門口可望到店內環境,以黑白色為主,坐位不會太擠逼,舒服簡約,很有文清感覺✨ ⭐️食物⭐️1️⃣$138 Combo B 《葡萄雞飯配泰式辣魚餅》~葡汁較淡味,但雞肉很嫩滑❗️辣魚餅辣味後勁較強,但不用過辣;泰式青木瓜沙律少少辣,柚子冇苦溼味很開胃2️⃣$178 Combo F 《香煎挪威三文魚檸檬牛油汁配特色炸雞粒》~三文魚份量多,肉質保持很嫩配埋醬汁味道很夾✨薯蓉也很Creamy好好吃😋炸雞粒肉質也很嫩滑,另外餐湯很多材料但味道較淡,沙律是香橙紅菜頭很健康🤭 ⚠️總結⚠️食物質素及服務很好,特別喜歡有無限添飲✨性價比超高👍🏻 (5❤️為滿)食物:❤️❤️❤️❤️❤️抵食:❤️❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️❤️

⭐️環境⭐️

⭐️食物⭐️

⚠️總結⚠️
食物質素及服務很好,特別喜歡有無限添飲✨性價比超高👍🏻

(5❤️為滿)
食物:❤️❤️❤️❤️❤️