2021-11-20 104 瀏覽
食完飯又想食少少甜品 就搵下附近有咩新嘅小食啦去唔到泰國食泰式煎餅 就去旺角呢間試下啦 跟住地址行下行下原來就係以前雞蛋仔嘅位置 都好易搵食得呢個唔爭在叫最邪惡嘅款式就係榛子醬啦 即叫即做店員會問你係咪即食等咗差不多十分鐘左右就有得食啦 熱辣辣非常吸引 面頭佈滿左榛子醬 見到都忍唔住流曬口水呀切開左一格格方便拮黎食 外邊嘅就比較脆口 中間嘅就多醬兩個女仔share嚟食就啱曬啦 如果一個食就真係太heavy😅下次再來試下其他味先
食完飯又想食少少甜品 就搵下附近有咩新嘅小食啦
去唔到泰國食泰式煎餅 就去旺角呢間試下啦
跟住地址行下行下原來就係以前雞蛋仔嘅位置 都好易搵

切開左一格格方便拮黎食 外邊嘅就比較脆口 中間嘅就多醬

下次再來試下其他味先
2021-11-15 100 瀏覽
花生醬香蕉煎餅$35都幾大份,個盒幾得體煎餅切開左16舊每一舊裡面都有甜甜的香蕉蓉,配合埋好香既花生醬,好易入口,不過食得多就會覺得甜同漏一個人係食唔哂,要同人share整體幾滿意,下次會試埋D24 榴槤
花生醬香蕉煎餅$35
都幾大份,個盒幾得體
煎餅切開左16舊
一個人係食唔哂,要同人share
整體幾滿意,下次會試埋D24 榴槤
2021-11-13
2021-11-12 93 瀏覽
疫情下已有兩年無得去旅行,特別掛住泰國的街頭小食。泰式香蕉煎餅係去泰國時不得不食的小吃之一。近期係網上都有報道旺角開了泰式香蕉煎餅,味道近乎泰式。我當然黎到試一試,有唔同的醬料供選擇,有原味、Nutella榛子醬同花生醬。店內還有其他煎餅,有芝士咸牛肉煎餅、芫茜火腿芝士煎餅、芝士麻薯煎餅,甚至有麻辣雞絲、D24榴槤。我目標好清晰,一定要食泰式香焦煎餅。仲要原味,睇下係咪真係坊間所講咁原宗泰式味道。店面細細、冇座位,一定要外賣拎走,又或者企係門口趁熱食。需時15分鐘等,但要等好野食,花些時間都要。店員俾左熱辣辣的原味香蕉煎餅,透過紙盒都感受到新鮮出爐的熱騰騰,店員有提醒趁熱食!終於開盒享用,薄餅香脆軟熟,加上煉奶朱古力醬,好香口好香甜,但缺少了蛋香味。內餡香焦的味道都幾出,整體配搭不錯。但拎到返屋企時已涼了不少,如果趁熱食應該更好味!
2021-11-11 62 瀏覽
行旺角嘅時候想搵啲小食食下, 有朋友就介紹我呢一間泰國食佢嘅泰式 煎餅, 其實我未食過呢類型嘅煎餅不過知道係甜品我亦都唔會抗拒, 香蕉味十分濃郁, 熱辣辣非常好食. 可惜過咗五分鐘之後已經出曬水, 所以真係要趁熱食

外賣自取
2021-11-07 71 瀏覽
明日復明日,計吓條數已經年幾兩年冇飛過,身上面嘅旅行日子已經開始蠢蠢欲動,唯有周圍搵啲好嘢食止下癢。最近見到好多朋友仔都食泰式香蕉煎餅,不過都係圍繞新界地區,路程真係好遠,好彩最近比我發掘到有一間喺九龍市區,仲要喺正旺角心臟地帶,咁就梗係去試吓啦!去到店舖好細小,裝修都唔係好華麗,而且不設座位,不過佢嘅Menu同埋相片都好吸引,即刻叫咗個Nutella香蕉煎餅,另外叫咗杯泰式奶茶試吓。店家主張即叫即製,所以都要等大概五至十分鐘先有得食,但係我覺得呢個等待係值得㗎!Nutella香蕉煎餅一拎上手熱辣辣,而且Nutella醬料搽到勁厚而且均勻,每一口都會食到香甜嘅香蕉真係超正,份量都唔錯兩個人share食啱啱好。泰式奶茶我覺得係驚喜之作,店舖喺餐牌有標明奶茶嘅冰都係用茶去製作,佢嘅奶茶一入口非常之滑,入口唔會太甜,而且我覺得還原到80%泰國飲到嘅泰式奶茶嘅味道,比上兩個街口嘅泰式奶茶手搖店更加有泰國嘅風味,大家如果經過嘅話記得唔好錯過啊!

2021-11-06 69 瀏覽
睇到IG介紹之後嚟嘅,呢間係主打泰式煎餅,用咗原隻香蕉去整,今次帶咗個原味煎蛋試吓味分量的確係非常之大方,我本身諗住當下午茶食,最尾都食唔晒。當正餐應該冇問題。味道正常,個人覺得個醬嘅味道太甜,搶晒香蕉嘅味道。仲有一點就係佢哋係即叫即煎,呢樣野有好有壞啦。其實我揀嘅時間應該係非繁忙時間,但係前面都有兩個人等,結果等咗都十幾分鐘先至攞到我嗰個煎餅。同埋其實佢哋舖頭嘅店面好細又冇乜點開冷氣(佢哋店同埋廚房有用簾分開,我feel到入邊係有冷氣但係客人等嗰個位就好熱)

原味泰式香蕉煎餅

味道正常,個人覺得個醬嘅味道太甜,搶晒香蕉嘅味道。

原味泰式香蕉煎餅
Nutella榛子醬香蕉煎餅$35煎餅內有雞蛋同香蕉 上面塗有榛子醬和煉奶咬落去已經勁濃蛋香味 再加埋半溶香蕉片配埋ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ 榛子醬,兩者加埋一齊簡直完美美中不足係店內不設堂食,因為呢個煎餅係要趁熱食先好食,凍咗就無咗外脆內軟嘅口感啦🧋泰式奶茶 $26叫左煎餅 飲品減$5 本身唔太鍾意飲泰式奶茶,覺得好甜但係呢杯飲第一淡覺得係有少少甜,唔會話甜到飲唔落果種之後再飲既時候反而冇咁甜?仲幾好飲📍 FOODIE 泰式煎餅旺角廣華街1號潮流地域地下G23號✨評分:7/10💰人均價錢:60

Nutella榛子醬香蕉煎餅$35

煎餅內有雞蛋同香蕉 上面塗有榛子醬和煉奶
咬落去已經勁濃蛋香味 再加埋半溶香蕉片
配埋ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ 榛子醬,兩者加埋一齊簡直完美

🧋泰式奶茶 $26

叫左煎餅 飲品減$5
本身唔太鍾意飲泰式奶茶,覺得好甜
但係呢杯飲第一淡覺得係有少少甜,
唔會話甜到飲唔落果種
之後再飲既時候反而冇咁甜?仲幾好飲

📍 FOODIE 泰式煎餅
旺角廣華街1號潮流地域地下G23號

✨評分:7/10
💰人均價錢:60

2021-10-24 77 瀏覽
身為泰式煎餅fans,每次去泰國一日至少食一次,香港都開左咁緊係要去試下以前每次去元朗都一定去蕉仔,今次經旺角就試下新嘅呢間foodie,未去到都聞到牛油香味!但係...嗯有比較有傷害對比蕉仔或者泰國正宗個隻煎餅,呢間真係爭少少首先佢個nutella香蕉煎餅係大件啲嘅,如果食曬應該都會飽,但係,相對黎講都比較厚少少,太有𡁻口,熱辣辣但唔多脆...感覺有啲似超市買果啲印度煎餅皮至於個內涵就有蛋味同香蕉都多,但我覺得可以再滑啲,蛋係超級超級熟啲nutella醬就唔孤寒嘅,都擦得好滿,但最後都真係食唔曬塊餅...結論係食落爭少少...只可以話唔係特別好食,同埋可以更好食

有比較有傷害
對比蕉仔或者泰國正宗個隻煎餅,呢間真係爭少少

結論係食落爭少少...只可以話唔係特別好食,同埋可以更好食

2021-10-23
10 分鐘 (堂食)
$35 (其他)
2021-10-20 68 瀏覽
太掛住旅行既我,口痕痕想食件泰國特色既小食,依家竟然係旺角都有得試🤩👉🏻香蕉煎餅$30雖然睇落好似有啲燶,但食落一啲燶味都冇😚 質感咬落煙韌,表皮脆口,配埋朱古力醬同煉奶又唔會過份甜,好食👍但略嫌香蕉味唔夠濃,啲蕉可能唔夠靚😂 份量都okPs 佢地除左原味,仲推出左幾款特別味,有興趣可望下menu先自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️自私評論:間野係正廣華醫院附近,地點都算就腳,時間等左將近十幾分鐘,即叫即蕉,如果蕉味再濃厚啲就perfect✨

👉🏻香蕉煎餅$30

自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️
2021-10-10
15 分鐘 (堂食)
  • 香蕉煎餅
2021-10-12 86 瀏覽
✨泰國既味道🇹🇭超邪惡香蕉煎餅🧇😍✨————————————————————以前去親泰國旅行都必食☺️🇹🇭但係香港想搵香蕉煎餅真係好難知道元朗國有間香蕉仔好出名 但太遠了😢近近地試下旺角呢間 都ok bo 還原到八成!有好多口味 連我最憎既芫茜同榴連都有😂下次要試下咸既版本😚————————————————————🍌Nutella 榛子醬香蕉煎餅 $35 (8/10)熱辣辣即整!餅皮幾薄脆😍入面有軟綿綿既香蕉面層有煉奶加榛子醬🤤甜甜地食唔停口有成16舊咁多 心諗一定食唔哂啦點知食食下竟然食到晒☺️唔好睇少肥西既胃口不過都幾油膩 最好同人share.🧋泰式奶茶 $26 (6.5/10)叫左香蕉煎餅既話 飲品可以減$5 本身唔太愛thai tea 覺得好L甜🥺都係鐘意台式珍珠奶茶多啲😂
✨泰國既味道🇹🇭超邪惡香蕉煎餅🧇😍✨
————————————————————
以前去親泰國旅行都必食☺️🇹🇭
但係香港想搵香蕉煎餅真係好難
知道元朗國有間香蕉仔好出名 但太遠了😢
近近地試下旺角呢間 都ok bo 還原到八成!
有好多口味 連我最憎既芫茜同榴連都有😂
下次要試下咸既版本😚
————————————————————
🍌Nutella 榛子醬香蕉煎餅 $35 (8/10)
熱辣辣即整!餅皮幾薄脆😍入面有軟綿綿既香蕉
面層有煉奶加榛子醬🤤甜甜地食唔停口
有成16舊咁多 心諗一定食唔哂啦
點知食食下竟然食到晒☺️唔好睇少肥西既胃口
不過都幾油膩 最好同人share
🧋泰式奶茶 $26 (6.5/10)
叫左香蕉煎餅既話 飲品可以減$5
本身唔太愛thai tea 覺得好L甜🥺
都係鐘意台式珍珠奶茶多啲😂
身為香蕉煎餅控嘅小編再度出擊今次唔係去屯門、元朗 而係成日去嘅旺角🤪🔖 ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ 榛子醬香蕉煎餅 煎餅內有雞蛋同香蕉 上面塗有榛子醬和煉奶(ᵒ̴̶̷᷄ ˡ̼̮ ᵒ̴̶̷᷅)一咬落去已經勁濃蛋香味 再加埋半溶香蕉片兩者加埋一齊 係勁夾! 勁好食😋!!配埋ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ 榛子醬簡直完美 好難唔愛上呢雖然佢嘅煎餅比之前兩間係厚身啲啲 但反而別有一番風味 會更重蛋味同煙韌🤤💕注意⚠️ 即叫即整~等侯需時~約15-20分鐘不過可以食到熱焫焫新鮮嘅煎餅 都無所謂嘅💛
身為香蕉煎餅控嘅小編再度出擊
今次唔係去屯門、元朗 而係成日去嘅旺角🤪

🔖 ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ 榛子醬香蕉煎餅
一咬落去已經勁濃蛋香味 再加埋半溶香蕉片
兩者加埋一齊 係勁夾! 勁好食😋!!
配埋ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ 榛子醬簡直完美 好難唔愛上呢
雖然佢嘅煎餅比之前兩間係厚身啲啲
但反而別有一番風味 會更重蛋味同煙韌🤤💕

注意⚠️ 即叫即整~等侯需時~約15-20分鐘
不過可以食到熱焫焫新鮮嘅煎餅 都無所謂嘅💛
ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ 榛子醬香蕉煎餅
2021-09-19 202 瀏覽
之前都有食過其他泰式香蕉煎餅,不過就覺得個餅煎得好硬,果日睇open rice無意中見到呢間新開既,好似好正咁,又走去試下,我以為香港整既就會係硬d,點知原來唔係,呢間整得好好,唔硬之餘,仲好好食,入面d香蕉感覺好似融為一體咁,好正,今次我已經係第二次幫襯,因為上次無影相既關係,所以就無寫食評,今次買左就專登影張相,寫埋食評,因為真心好食,同埋其實都好易搵,雖然佢唔係鬧市果邊,但係好食既野,都想大家都去食!支持下
2021-09-19
15 分鐘 (外賣自取)
  • 花生醬香蕉煎餅
2021-09-15 141 瀏覽
前排成日聽到出名嘅元朗香蕉煎餅,不過地方有啲遠,自己未試過見到旺角新開既小店有賣泰國香煎餅,油尖旺區近近地,同朋友一齊去試下先由於係即叫即整,所以落完order要等10分鐘左右。天氣熱,行下附近買杯野飲再行返去就差唔多可以拎煎餅lu️一拎到手熱辣辣,用一個紙盒裝住,打開紙盒,好香既雞蛋香味同香蕉味飄出來🍌🍌🍌入面加左啲Nutella 醬同煉奶,同埋岩岩煎好既麵包同香蕉一齊食,真係好香同脆口鋪頭將一塊大方包切左16塊,一啖一塊,每塊都夾住一片香蕉同醬,熱辣辣咁,同朋友食到停唔到啊!係附近掃街既朋友仔,不妨試下呢間新開嘅香蕉煎餅小店yummy
前排成日聽到出名嘅元朗香蕉煎餅,不過地方有啲遠,自己未試過

2021-09-07 220 瀏覽
去家樂坊諗起某雜誌推介嘅泰式煎餅喺附近就即刻過嚟試吓。可能因為雜誌效應見都多人買要等廿幾分鐘~無妨~買完去附近新開aeon hea吓再返嚟拎。叫咗個榛子醬香蕉煎餅$35~呢個價錢都幾抵食~煎餅外脆內軟再加埋香濃榛子醬同香甜香蕉~熱炳炳食好食又唔會過甜。美中不足係無餐具附送同埋店內不設堂食,因為呢個煎餅真係要趁熱食先好食凍咗就無咗外脆內軟嘅口感啦。見佢仲有其他鹹嘅口味例如咸牛肉、莞茜等都幾特別~三十幾蚊值得一試~
去家樂坊諗起某雜誌推介嘅泰式煎餅喺附近就即刻過嚟試吓。

可能因為雜誌效應見都多人買要等廿幾分鐘~
無妨~買完去附近新開aeon hea吓再返嚟拎。

Nutella榛子醬香蕉煎餅

叫咗個榛子醬香蕉煎餅$35~呢個價錢都幾抵食~

見佢仲有其他鹹嘅口味例如咸牛肉、莞茜等都幾特別~

三十幾蚊值得一試~
Nutella榛子醬香蕉煎餅
2021-09-06 188 瀏覽
馬來西亞D24榴槤煎餅真係榴連份量十足、榴槤沙冰真係啖啖榴槤味唔係溝水、如果鐘意食榴連既buddy 認真可以路經試一下、真係有驚喜👍🏼👍🏼👍🏼仲有點左一個雜果涼粉生果、生果全部都係新鮮👍🏼😋值得一讚
榴連煎餅
外賣自取