2024-07-22 2587 瀏覽
上月路經這餐廳時,是去這餐廳附近的日式燒肉店吃。行過路過駱克道,見到這餐廳 - Forkers ,原來由土瓜灣搬了來灣仔。開業已五週年,還有特別優惠來慶祝,以優惠價享用二人經典套餐, 就與女兒說不如找一天來試試這間是香港明星狄龍的兒子也有股份的高質扒房。這是一家招牌主打專吃自家四十五天熟成 USDA Prime 牛扒和吃伊比利亞火腿的西式扒房,今天晚上三人行,來到這餐廳,品嚐餐廳的經典二人套餐加一個$498的晚餐來慶祝我的牛一。餐廳門面低調,有私人會所的觀感,内裡裝潢簡潔但闊落舒適,是適合喜慶節日來慶祝的地方。先來的是餐廳 signature - 西班牙伊比利亞黑毛豬火腿,由西班牙聯營農場直送,是吃橡果長大的黑毛豬,與普通的黑毛豬不同,肉質豐厚和香味濃郁,認真講究其出處。已經歷四十八個月熟成的火腿,其咸香味道也非常之濃厚,油份亦相當豐富,一啖紅酒,一件火腿,享受人生就是這樣。湯有 Shrimp & Lobster bisque,是一道鮮味十足的龍蝦湯和應該有手掌般大的虎蝦掛在杯邊最為吸睛。前菜有瑪利蘭蟹餅,整件蟹餅百分之九十是蟹肉,絕無欺場和焗得香口。USDA Prime 牛他他加入了

前菜有瑪利蘭蟹餅,整件蟹餅百分之九十是蟹肉,絕無欺場和焗得香口。USDA Prime 牛他他加入了鯷魚和磨碎了的芝士,提升了牛肉他他的鮮味。
主菜是45+ days Dry aged USDA Prime Rib eye,自家熟成了的肉眼扒令肉味濃郁了很多,肉汁經熟成後緊鎖了在肉中,再不需什麼調味了,只是加一點蔬菜配搭已足夠。
Taste of Iberico 是一道西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉,由西班牙聯營農場直接入口的豬肉,顏色和肉質粉嫩及非常腍滑,有吃和牛的感覺。碟配上油封蕃茄、蒜片、開心果和蕃茄醬,再不需其他醬汁,原汁原味。
Lobster Pasta 餐廳選用了的是來自阿聯酋六盎司的龍蝦尾,配上意大利闊條麵,龍蝦已起肉方便客人享用而滿滿蕃茄醬汁的闊條麵亦非常軟滑。
還有甜品是為我慶生的蛋糕,女兒真有點心思和餐廳的準備令我驚喜。
最後要提的是香港人最喜歡優惠,我受惠了沒理由不去廣傳,因為這餐廳開業5週年,多款5週年優惠就在眼前,包括: $200元現金券,吃滿一千元就可以使用、餐酒買一送一、48個月熟成伊比利亞火腿也是買一送一,這個優惠更適合一啖紅酒一件火腿的人。
2024-07-17
最近同媽媽去咗灣仔Forkers食西餐🍽️ 呢度環境有情調 酒吧枱好有feel🥂 食物都唔錯 尤其係威靈頓牛 東星斑同埋龍蝦湯🧡 一坐低已經有好鬆軟嘅麵包 配埋佢哋自家製嘅香草牛油好好食 個人特別鍾意粉紫色嘅麵包🩷~ 仲有一定要提嘅Jamon Iberico de Bellota 48+ Month西班牙伊比利亞黑毛豬 鹹香十足非常惹味❣️yumyum!Dinner Set HKD$498/pp前菜Smoked Eel微微煙燻過嘅鱔 配埋薄脆麵包一齊食 口感好豐富~Shrimp and lobster essence with cognac cream +HKD$88龍蝦湯賣相已經好吸引!有大蝦掛係杯邊非常而且鮮味十足 真係啖啖都係香濃嘅蝦膏味~~好creamy 好好飲🧡🦞主菜Chef special +HKD$128我哋嗰晚fish of the day喺油封東星斑 魚肉質感好滑好軟嫩 搭配檸檬牛油汁同東南亞嘅特式香草🌿 喺我同媽媽都好鍾意嘅一道菜🥰!Beef wellington +HKD228外層嘅酥皮非常之鬆脆 仲好香牛油味🧈果然係招牌❣️中間包住嘅牛肉 肉質粉嫩好重牛味 中間啲雜菌

Dinner Set HKD$498/pp

Smoked Eel
微微煙燻過嘅鱔 配埋薄脆麵包一齊食 口感好豐富~

主菜
Chef special +HKD$128
我哋嗰晚fish of the day喺油封東星斑

Beef wellington +HKD228
外層嘅酥皮非常之鬆脆 仲好香牛油味🧈果然係招牌❣️中間包住嘅牛肉 肉質粉嫩好重牛味 中間啲雜菌都好好食 仲有薯蓉同蔬菜做伴碟~
Beef wellington

小菜
Caesar salad
沙律菜大大碟 好新鮮同爽口 配埋脆脆麵包粒口感一流 健康又好味🥗

薯條即叫即炸熱辣辣!外脆內軟 yum😛

甜品
Dessert of the day
當日嘅甜品係芝士蛋糕🍰口感綿滑~
底層啲餅乾碎甜甜地咁幾好食!

Beef wellington
2024-11-06 55 瀏覽
星期五晚市幫襯竟然得四枱客,香港地今時今日生意真係難做。哩間餐廳位於灣仔區地鋪易搵,裝修ok,坐得都舒服。晚市套餐$498 包前菜、餐包頭盤或餐湯+主菜+甜品+餐飲是日前菜係風乾火腿、細細片都算甘香、餐包微熱、自家調味牛油有特色,幾好味😋頭盤鵝肝多士份量都算幾大方、味道👌🏻、賣相還好牛肉Tartar 有別於坊間嘅賣相,哩到用小焗批裝起、面頭再加芝士粉、方便進食、味道中規中矩,頭盤都係-客兩件,兩個人嚟都可以交換品嚐😋主菜揀咗唔使加錢嘅牛扒🥩同枱幾個人都揀牛扒、但係size就有大有細⋯⋯⋯ 火喉都ok嘅。不過個人比較喜歡自己切,唔使碎上⋯⋯有朋友揀食油封鴨腿duck confit ,賣相唔錯,味道都唔錯👅,外皮香脆,肉質都唔會死實,亦唔會太鹹😋套餐每位仲配一款side order,薯條、Caesar Salad、炒露荀、炒蘑菇⋯跟餐仲有甜品、今晚有Tiramisu 千層🍰,唔太甜係要讃嘅,不過味道好一般啫⋯⋯最最最後⋯最想講嘅係佢哋嘅服務,當晚有四枱客,五個服務員,但係我覺得跟本冇服務,唔係服務差,而係冇人提供服務⋯⋯😑 幾個waiter圍埋吹水,大廚坐咗出嚟同人吹水嘆紅酒🍷,之後wai

晚市套餐$498
包前菜、餐包
頭盤或餐湯+主菜+甜品+餐飲

頭盤
鵝肝多士
份量都算幾大方、味道👌🏻、賣相還好
鵝肝多士

Duck  confit

Side  order  -  Caesar  salad

Set  dinner  side  order

Dessert

最最最後⋯最想講嘅係佢哋嘅服務,當晚有四枱客,五個服務員,但係我覺得跟本冇服務,唔係服務差,而係冇人提供服務⋯⋯😑 幾個waiter圍埋吹水,大廚坐咗出嚟同人吹水嘆紅酒🍷,之後waiter們企埋一邊完全離開大家視線😔 當佢哋嚟服務你嘅時候,雖然都好生手不過都好有禮貌⋯⋯好好工作吧!

#Forkers
🏣 灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖
⏰ 12:00~15:00 ; 18:00~22:00

慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2024-10-13 651 瀏覽
依間都係朋友介紹嘅餐廳,係位於灣仔。環境非常之靚,入到去就已經覺得係高級嘅餐廳,衛生程度高。而且環境都算清靜座位唔會太迫,而且服務都幾好。店員會親自過嚟介紹今日嘅Menu,而且會Suggest點樣配搭會夠幾多人食咁樣。今次就係同阿妹慶祝生日。每人都係叫咗一個set。佢依度最出名應該都係牛肉,肉質軟嫩,而且有熟成嘅味道。再配埋店員Suggest嘅sparkling tea。成件事好襯唔飲紅酒嘅你可以試吓。
同朋友去食lunch,三個course只係$198+10%。好味又份量夠,性價比好高!主菜叫咗烤雞胸配紫椰菜,日本雞胸落重本,好嫩、好飽滿,朋友個牛尾pasta都唔錯,好入味🤤甜品係細細杯嘅tiramisu,簡簡單單,但係好濃滑!嘢飲都有好多選擇,我哋加錢要咗有氣茶,酒杯上,醇香消暑,推介大家試下!餐廳服務好好👍 周不時都過黎加水,好有禮貌!見到menu有weekend任食roasted beef,好抵!下次試下😌

餐廳服務好好👍 周不時都過黎加水,好有禮貌!

2024-07-21 1387 瀏覽
主打自家熟成牛扒嘅西式扒房Forkers開業5週年啦🎊  搬咗嚟灣仔之後都係第一次食 環境舒服咗好多👏🏽 自己覺得頗適合帶長輩嚟慶祝生日或者特別日子😉  而家有個特別嘅5周年menu 食物整體感覺好足料 例如自家製蟹餅真係啖啖蟹肉🦀 而主菜之一嘅龍蝦千層麵有蟹肉同龍蝦肉喺入邊 伴以鮮甜爽口嘅六安士厚肉龍蝦🦞 另外Basque Cheesecake都有驚喜 竟然有mochi🥰 🔖 5週年經典二人套餐 (HK$1,388/2位)  🔸Farm direct Jamón Ibérico de Bellota 48+ Month  🔸House-made Maryland Crab Cakes   🔸Soup du Jour -or- 🔸Shrimp and Lobster Bisque (+HK$88)  🔸 Lobster Lasagna with 6oz UAE ROCK LOBSTER TAIL  🔸45+ Days Dry-Aged USDA Prime Rib Eye Steak  🔸Dessert of the Day  🔸Coffee or Tea
主打自家熟成牛扒嘅西式扒房Forkers開業5週年啦🎊
搬咗嚟灣仔之後都係第一次食 環境舒服咗好多👏🏽
自己覺得頗適合帶長輩嚟慶祝生日或者特別日子😉

而家有個特別嘅5周年menu 食物整體感覺好足料

例如自家製蟹餅真係啖啖蟹肉🦀
而主菜之一嘅龍蝦千層麵有蟹肉同龍蝦肉喺入邊
伴以鮮甜爽口嘅六安士厚肉龍蝦🦞

🔖 5週年經典二人套餐 (HK$1,388/2位)

🔸Soup du Jour

-or-

🔸Dessert of the Day

🔸Coffee or Tea
2024-07-15 1080 瀏覽
作為一個喜歡吃牛扒嘅foodie,間中亦會被問到相關既推薦,最近就發現到一間相當隱世既小店,主打自家熟成45天牛扒,原來今年更加係餐廳嘅5周年了當天享用嘅係「Dinner Set for 2」~前菜已經係誠意滿滿,係手切「48個月伊比利亞火腿」,油脂比例恰到好處,齒甲留香煎得金香既自家製蟹餅「Maryland Crab Cakes」內有絲絲飽滿既蟹肉,加點檸檬汁乃錦上添花在吃牛扒前已有亮點— 「Lobster Pasta 6OZ UAE Rock Lobster Tail」,前者有點像是千層麵,後者則肉質爽彈,相當新鮮。來到全晚鎂光燈所在既「House aged 45+ days dry-aged USDA Prime Rib Eye Steak」,侍者建議嘅係牛扒煎至四成熟,火候還真的剛好,從肉質嘅紋理和顏色來看,已經知道是一塊靚牛扒,入口肉質鬆化,肉香十足!是次沒有機會吃到豬的主菜,據知乃係農場farm direct的,係黎自西斑牙既農場,相當有gimmick目前還有兩款信用卡會有折扣— AE美國運通卡: 15% off和BEA東亞信用卡: 10% off啊

當天享用嘅係「Dinner Set for 2」~

2024-07-07 1098 瀏覽
灣仔警署附近駱克道有一間高雅扒房名叫 “Forkers”,由藝人譚俊彥與友人開設的,位置寧靜,白色主調,簡約高雅,舒適有品味,是我喜歡的風格;主打自家熟成牛扒及伊比利亞火腿,水準的確唔錯!尤其服務態度值得俾個 like,殷勤地介紹餐牌食品。晚市套餐由每人$495起,為慶祝成立5週年,推出$1388 經典二人套餐,可一次嚐盡餐廳多年最受歡迎的招牌菜,前菜包括 Bakehouse 麵包與自製蕃茄牛油、48個月伊比利亞火腿、 馬利蘭蟹餅、龍蝦或白蘆筍湯,主菜有45日自家熟成美國肉眼及烤龍蝦闊麵,最後還有甜品或咖啡茶。Bakehouse 麵包來自名店 Bakehouse 的三款麵包,包括酸種麵包、意大利香草包及紅菜頭包,配自製茄汁牛油,新鮮就是好。48個月伊比利亞熟成火腿 48+ months aged Acorn-fed Iberian ham薄切四片,油光亮澤,以暖碟盛載有心得,了保持油潤,質地柔軟細緻,味道豐富香滑,頂級!馬利蘭蟹餅 Maryland Crab Cakes 一人一棵,煎得香,夠飽滿,蟹肉份量十足。龍蝦湯 (+$88) 或白蘆筍湯龍蝦湯味道濃郁,最盞鬼把龍蝦掛在杯旁,肉質新
尤其服務態度值得俾個 like,殷勤地介紹餐牌食品。
Bakehouse 麵包
Bakehouse 麵包, 48個月伊比利亞熟成火腿
48個月伊比利亞熟成火腿
馬利蘭蟹餅 Maryland Crab Cake
一人一棵,煎得香,夠飽滿,蟹肉份量十足。
馬利蘭蟹餅
龍蝦 (+$88) 白蘆筍湯
龍蝦湯味道濃郁,最盞鬼把龍蝦掛在杯旁,肉質新鮮細緻。
龍蝦湯 (+$88) 或白蘆筍湯
是日餐湯就是時令的白蘆筍與忌廉熬出來的濃湯,湯內有炸至通透的煙肉粒增口感。
龍蝦湯 (+$88) 或白蘆筍湯
45日自家熟成美國肉眼 45+ days dry aged usda prime ribeye steak
45日自家熟成美國肉眼
三成熟最理想,外焦香內粉嫩,肉味香濃,鬆軟有肉汁,入口齒頰留香,透出隱約芝士香,水準之上,不愧為招牌。
45日自家熟成美國肉眼
烤龍蝦闊麵 rock lobster tail linguine

烤龍蝦闊麵
原只龍蝦連殼送上有睇頭,龍蝦其實已起肉放在蝦殼上,並添加了魚子醬及魚子,烤至香口,材料新鮮,稍嫌過熟了一點。
烤龍蝦闊麵
意大利闊面調以豐富的蕃茄醬汁,很軟滑。
最後到了甜品及咖啡茶的時間:

芝麻豆腐蛋糕 +decaf 咖啡

冇咖啡因咖啡竟然有咖啡豆香而又證實不影響睡眠,非常合意。我喜歡芝麻豆腐蛋糕,冰涼清新冇膩感。
芝麻豆腐蛋糕

馬利蘭蟹餅
芝麻豆腐蛋糕
  • Bakehouse 麵包
2024-05-21 837 瀏覽
灣仔高質西餐廳✨新開唔耐!環境有情調,慶祝之選‼️農場直送黑毛豬火腿!招牌自家熟成牛扒🥩食物有水準🤤服務態度好👍🏻Dinner 🍽️ -AppetizersUSDA Prime Beef TartareSmoked Eel-Main CoursesFish Of The Day $128USDA Prime Striploin-SidesCaesar Salad Sautéed Mushrooms -desserts Tiramisu cakeBurnt cheese cake$498 per pax
📍 Forkers📍 灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-曾於土瓜灣小巷中營業的《Forkers》現在已經搬到旺區灣仔裡的商廈地舖!店面比舊舖大~很~多~裝潢主調採用暗綠色,簡約舒適高樓底、落地玻璃更顯空間感!-晚市提供3-course set dinner ($498/位),包括前菜、主菜、配菜、甜品,還有咖啡或茶食材、味道十分有水準,而且份量好慷慨!價位好像是比以前高了一點點🤏,但整體來說性價比還是很高!-Forkers主打「Farm-to-table」的豬肉,豬肉均採用在西班牙聯營農場直送的西班牙黑毛豬另一焦點則是「自家熟成牛扒」!🥩大廚認為牛扒要熟成45日以上才夠風味,因此餐廳設置了專業的熟成冷凍肉櫃,自家進行dry aging process,認真講究!-Set dinner ($498pp)•// Bread (Complimentary) //餐前招待麵包~是《Bakehouse》的出品哦,有質素保證~有本人最愛的focaccia!還有sourdough和紅菜頭麵包,再配上【自家製蕃茄牛油】•// Aged ham
📍 Forkers
〔 Follow me! ♥︎ 〕
店面比舊舖大~很~多~
裝潢主調採用暗綠色,簡約舒適
高樓底、落地玻璃更顯空間感!
食材、味道十分有水準,而且份量好慷慨!
價位好像是比以前高了一點點🤏,但整體來說性價比還是很高!
另一焦點則是「自家熟成牛扒」!🥩
Set dinner ($498pp)

// Bread (Complimentary) //
有本人最愛的focaccia!還有sourdough紅菜頭麵包,再配上【自家製蕃茄牛油
Bread

// Aged ham (Complimentary) //
Acorn-fed Iberian ham aged for 48+ months
除了自選的頭盤外,餐廳還送上一盤【西班牙黑毛豬火腿】供食客試吃,有興趣的話還有散裝可以買回家呢!
火腿就正正由餐廳的西班牙聯營農場直送到港
經至少48個月熟成,帶濃郁的鹹鮮味道
送酒一流!🥂

// 1sᴛ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 前菜 //
USDA Prime beef tartare
牛肉他他】用上USDA Prime牛肉切碎,混合配料製成
味道新鮮,口感鮮嫩、軟腍、多汁,配上迷你脆多士同吃十分搭
Pan seared foie gras
好厚的一件【香煎鵝肝】!!
煎得外層微微香脆,內裡細膩、充滿油脂,但又不感油膩
跟黑醋是絕配,另外伴上了微微烤脆了的迷你漢堡包,太邪惡啦!

// 2ɴᴅ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 主菜 //
Taste of Iberico (+$128)
餐廳招牌的【伊比利亞黑毛豬】怎麼能不嚐呢!特別是喜歡吃豬的、或不吃牛的朋友,一定不能錯過!
從西班牙自家農場直送,養殖時只用橡果和香草餵飼,令肉質帶有獨特榛果香🌰
簡單以鹽巴、黑椒、橄欖油調味,已十分足夠,亦能突出豬肉的天然味道
是日嚐的是【豬胺】位置,具厚度、顏色粉嫩粉嫩的,相當吸引
肉質鮮嫩、肉汁豐富、味道濃郁,帶脂肪位置尤其香
伴碟有蒜片、油封蕃茄、南瓜蓉/薯蓉(?)、露荀,還可以自選一道side,非常豐富!
Taste of Iberico
45+ days dry-aged USDA Prime rib eye steak (+$228)
餐廳另一主打就是乾式熟成牛扒~晚市套餐也有這項選擇!
USDA Prime肉眼扒經自家乾式熟成45天以上,烤至推薦的medium rare熟度
外面帶焦香,內裡肉質保持軟嫩,而且油脂也好豐富,肉汁滿滿,牛味超香濃!

// sɪᴅᴇ //
Caesar salad
粗薯條】新鮮炸起、熱辣辣,外脆內軟,是扒類的絕配!
清新的【凱撒沙律】為整餐解膩一下,而且份量十足🥗
新鮮羅馬生菜每塊都沾滿醬汁,配上煙肉碎、脆麵包粒、芝士碎

// 3ʀᴅ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 甜品 //
Tiramisu cake
是日兩款甜品
提拉米蘇蛋糕】由手指餅和慕絲組成,略嫌味道有點淡、慕絲口感偏硬~
但是【Cappuccino cake】好好吃!
餅底上有兩層慕絲,質感滑順,咖啡味好香濃,很喜歡這個!☕️
Tiramisu cake

// ᴄᴏғғᴇᴇ ᴏʀ ᴛᴇᴀ //
最後更有咖啡或茶~
另外還可以選擇加配wine pairing哦~🍷
〔 Follow me! ♥︎ 〕
  • USDA Prime beef tartare
任食頂級慢煮肉眼扒🥩,肉濃嫩口,抵食出色😚!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・星期六日及公眾假期1200-1500,120分鐘任食慢煮美國肉眼扒!🥩 ALL-YOU-CAN-EAT-ROASTED-BEEF HK$398>包餐湯、沙律、甜品、飲品・味道:慢煮美國肉眼扒嘅肉香不輸西冷,係純牛肉香味,冇乜牛脂嘅,滿滿蛋白質嘅味道🤌🏻。個人覺得單食好過加醬汁,慢煮嘅調味做得啱啱好,外圍以黑椒調味。牛肉質素夠頂級,入面牛肉單食已經好足肉味(*´∀`)~♥。・口感:厚肉嫩口,入口大滿足,yum yum!🥣餐湯係蘑菇湯,0調味,只靠蘑菇同松露香氣吊起個天然菇味,入口幾舒服好飲的。​​🥗沙律芝士粉好足,配埋日本蛋黃醬,加埋爽脆新鮮嘅菜,甘香同時refreshing!🍰甜品個朱古力mousse幾香朱古力香,唔算好甜,反而個tiramisu咖啡味可以再重啲。🫖特別想讚一讚個Saicho Sparkling Tea,一個茉莉茶一個大吉領紅茶。聞落好香茉莉/紅茶茶葉味,入口微甜甜加梳打香,茶底清幽甘香,好爽嘅甜茶👍🏻!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:假日都
任食頂級慢煮肉眼扒🥩,肉濃嫩口,抵食出色😚!
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

>包餐湯、沙律、甜品、飲品

・口感:厚肉嫩口,入口大滿足,yum yum!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:假日都可以120mins任食肉眼扒好抵食,$398任食嘅話食兩塊已經圍到皮,仲要係高質上盛嘅肉肉,大家衝一波啦🏃‍♀️💨!

2024-04-27
2024-05-02 727 瀏覽
今晚慶生當然要食餐好嘅,同事話呢間無得輸,就去咗食晚餐✨Dinner Set $498/1🐖Acorn-fed iberian ham-店家老闆親自飛到西班牙農場🇪🇸取貨 鹹香味道不多不少剛剛好 口感是帶爽口有彈性的 油香感在口腔爆發 久不散去 個人食過暫最出色的火腿👍🏻🌟Appetizers🪿Pan seared foie gras-香煎鵝肝擺放在鬆軟的漢堡包上 外層形成一層金黃色的脆皮 透出微微焦香 鵝肝內部的味道濃郁而細膩 有種奶油香✨Main Courses-Chef special (+$128)是日廚師推介為油封東升斑 魚扒已經去骨 肉質嫩滑帶魚肉的鮮甜味 底部有菠菜及淮山泥 配上草綠色的檸檬蒜蓉牛油汁 開胃且美味的主菜-Lamb wellington (+$128)威靈頓羊柳外層的酥皮烤至金黃色並形成酥脆的外皮 羊里脊肉口感極之嫩且多肉汁 羊香味突出 配上獨特風味的燒汁 相當出色✨Side Dishes🫛烤嫩蘆筍🍟香烤薯條✨Dessert of the day🧀焦糖芝士蛋糕-濃郁的芝士蛋糕與香甜的焦糖結合 牛奶香味強勁 蛋糕結實 口感滑嫩細膩 🍷Wine Pairing
今晚慶生當然要食餐好嘅,同事話呢間無得輸,就去咗食晚餐

✨Dinner Set $498/1
🐖Acorn-fed iberian ham

🌟Appetizers
🪿Pan seared foie gras

✨Main Courses
-Chef special (+$128)
是日廚師推介為油封東升斑

-Lamb wellington (+$128)

✨Side Dishes
🫛烤嫩蘆筍
🍟香烤薯條
✨Dessert of the day

🧀焦糖芝士蛋糕

🍷Wine Pairing (premium) +$238
-Charles Heidsieck Brut Reserve, NV (Champagne, France)
-一款氣泡感強勁的微甜酒 醇香感強烈 微酸及微甜互相交疊 非常順暢 配店家iberian ham完美

總括嚟講,味道高質有驚喜,服務一流,環境舒服,值得一試!
📍灣仔有驚喜扒房‼️· 必食嘅beef wellington🤩 — Forkers🥂·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_西餐==============================上星期同@breadismyboyfrd嚟咗呢間位於灣仔嘅扒房,餐廳環境雅致,幾有格調👍set dinner價錢相宜,包晒appetizer,main,dessert,drink 🤩———————————————————————Set Dinner $498⭐️Ijanon iberico de bellota 48+ month點set dinner會送48個月風乾嘅西班牙黑毛豬火腿,鹹香十足,油脂豐富🤤🐷·𝐵𝓇𝑒𝒶𝒹餐包有beetroot,focaccia,sourdough,係喺bakehouse拎貨🤩sourdough酸勁十足,口感煙韌🤤·𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇⭐️Smoked Eel (4.2/5)新鮮嘅白鱔配上香脆嘅多士,唔錯👍😝·⭐️Chorizo and Garlic Tiger Shrimps +$12
#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_西餐
———————————————————————
Set Dinner $498

𝐵𝓇𝑒𝒶𝒹

𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇

⭐️Smoked Eel (4.2/5)

新鮮嘅白鱔配上香脆嘅多士,唔錯👍😝
⭐️Chorizo and Garlic Tiger Shrimps +$128 (4.5/5)

蝦仁粒粒都好大隻!🤩蒜蓉醬汁好香,加埋肉腸好有鹹香🤤
𝑀𝒶𝒾𝓃𝓈

⭐️Beef Wellington +$288 (4.8/5)

好高質嘅beef wellington,我同朋友都覺得好驚喜!🥹酥皮非常酥脆,牛油味香濃🤤牛肉粉嫩,肉質好腍‼️蘑菇醬充滿幽香,加埋鵝肝好邪惡🤤

⭐️Fish of the day +$128 (4.3/5)

是日嘅魚係東星斑,魚肉嫩滑鮮甜🤩底下嘅蔬菜燉得好腍🤤
𝒮𝒾𝒹𝑒 𝒟𝒾𝓈𝒽𝑒𝓈

⭐️Caesar Salad
⭐️Grilled Asparagus
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉

⭐️Macaroon & Cheesecake

四款口味嘅macaroon唔會太甜,最鍾意咖啡味👍cheesecake正常發揮~
————————————————————
整體嚟講食物非常有質素,份量好足~店員服務都好周到,環境雅致舒適,好適合慶祝節日❤️
賣相:3.7/5
味道:4.4/5
性價比:3.5/5
推介度:4/5
📍Forkers
灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖
老闆親自到西班牙農場🇪🇸傾合作,將西班牙農場嘅黑毛豬From Farm to Table。環境係商業大樓地下,都唔算難揾,地理位置其實有啲旺中帶靜嘅感覺,選址幾好。餐牌晚市為4道菜嘅Set Dinner,唔夠飽可加配Seafood / pasta。Set Dinner $498/person- Jamón Iberia de Bellota 48+ month- Appetizer - Main Courses with Sides- Sweet and Savory- Coffee or Tea餐包及Jamón Iberia de Bellota 48+ month 先來餐包比一般西餐廳有誠意,共3款,有1款比較特別係紅菜頭口味,麵包鬆軟,份量剛好。話明要將西班牙黑毛豬From Farm to Table,前菜先有Jamón Iberia de Bellota 48+ month,Bellota即豬隻約 60%食橡果,其餘以野草、香草及天然食物來餵飼,係自由放牧形式飼養豬,可以話係最高級嘅黑毛豬火腿,火腿分泌出嘅油脂感適中,就咁食都唔會覺得太鹹,同時肉味香濃突出。前菜前菜4選1,揀咗

餐牌

Set Dinner $498/person

- Appetizer
- Main Courses with Sides
- Sweet and Savory
- Coffee or Tea

Bread

Bread  and  Jamón Iberia de Bellota 48+ month

USDA prime beef tartare

前菜4選1,揀咗USDA prime beef tartare 及另一份upgrade $128為Chorizo and Garlic Tiger Shrimps。beef tartare 有加少許辣油調味,入口有些少辣,做法特別,同牛肉軟熟質感搭配更為開胃;Chorizo and Garlic Tiger Shrimps有10隻,upgrade 價都值得,以蒜片炒得十分香,加埋西班牙香腸,推薦!

Main Courses
Fish of the day

2款都upgrade咗,一款係chef special - Fish of the day,是日有油封東星斑,可算係fusion 款式,處理方法特別,以鷹嘴豆、蘆筍、瑤柱、南瓜等作配料,伴以香草汁,醬汁味道偏向較印度口味,東星斑好嫩滑及鮮甜,沾醬汁及同菠菜一齊食就完全係第二種風格,一碟魚都比到2種不同口味,食魚都有驚喜!

Taste of iberico

另一款主菜就揀招牌Taste of iberico,黑毛豬唔需要全熟都可以,呢到烹調至7成熟左右,豬肉帶獨特榛子芳香,皮煎至微焦香,脂肪滲透肉內,味清不燥,配以南瓜蓉、蔬菜,同為高質之選!

Sides

Sides

每款Main Course serve with Sides,seasoned french fries & grilled asparagus,份量適中。

Dessert of the day

Dessert  of  the  day

Dessert of the day係 chocolate mousse cake,甜品相信唔係餐廳嘅主打,較為失色,魚膠口感較厚重一點。嘆埋杯茶飲,享受一晚高質西餐,但價錢合理!因為6月前用AE卡享全單15% off,用 BEA更有全年全單 10% off(酒水及紅日除外),第三次講,真係推薦呢間🧡
USDA prime beef tartare
2024-04-25 497 瀏覽
呢間由土瓜灣新搬去灣仔嘅扒房實而不華,set dinner前菜、主菜選擇豐富,想食好啲可以加錢升級海鮮+意粉,豐儉由人!﹆ set dinner $498全部餐包皆嚟自bakehouse,包括focaccia, sour dough同紅菜頭麵包三款,配上自家製嘅香草蕃茄乾醬及香草牛油,誠意十足!𖦹 ijamón iberico de bellota 48+ month食set 會送48個月風乾純種西班牙黑毛豬火腿,由西班牙既農場直送到港,鹹香味濃郁,油脂豐富,夾包or送酒都一流,啱食仲可以買包返屋企。𖦹 appetisers ♙ usda beef tartare牛肉鮮嫩多汁,非常新鮮,食落牛味香濃而且完全無筋,口感好軟腍,搭配上各種香料和調味料 配埋薄脆呃麵包一齊食口感更加豐富。♙ maryland crab cakes +$128係食到一絲絲蟹肉嘅蟹餅~𖦹 main coursesfish of the day - grouper confit +$128驚喜之作!東星班鮮嫩多汁,魚皮脆口,食落啖啖肉,醬汁creamy。♙ lamb wellington +$128平時多數見到威靈

﹆ set dinner $498

𖦹 appetisers

♙ usda beef tartare

♙ maryland crab cakes +$128

係食到一絲絲蟹肉嘅蟹餅~

𖦹 main courses

♙ lamb wellington +$128

平時多數見到威靈頓牛柳,第一次見有羊嘅version。酥皮富牛油香,略嫌腍咗少少;羊肉完全唔羶,肉質軟腍。值得一提嘅係伴碟(完全唔起眼)嘅焗薯,外皮微脆,超級軟綿。

𖦹 side dishes

♙ caesar salad ♙ sautéed mushrooms

閨蜜 be like: 我要食多d菜,so salad here we go。sidenote:煙肉夠脆,菜又甜,加分。

𖦹 desserts

♙ cappuccino mouse cake ♙ lemon tart

cappuccino cake有三層,最底層係朱古力曲奇碎,中間係咖啡布甸,上層係牛奶mousse,層次豐富;檸檬撻就正常發揮,酸酸甜甜咁。

𖦹 riverby estate sauvignon blanc 2023 $98

餐廳推薦既白酒,飲落有番石榴味道幾易入口。