2014-05-06 5766 瀏覽
同朋友試試新餐廳,餐廳樓下入口都幾隱蔽,但工業大廈黎講算乾淨企理~上到去,見到室內多家庭聚餐,好多小朋友,同朋友被安排坐係戶外位,都幾舒服。睇完餐牌,有十款選擇,見到「驚喜午餐」,好奇就問問侍應...待應話係日日唔同,保證有驚喜,於是我地兩個都點左~今日「驚喜午餐」係 西西里三角牛柳粒燴意粉,正!我鍾意食牛~牛柳粒熟成度OK,牛味都重,可惜有根,但佢切粒可以接受...意粉都可以,汁量剛剛好,蕃茄配牛肉唔會出事!主菜分量OK~餐茶我揀錫蘭紅茶,唔使加錢,竟然原包上,可惜杯太細,濃左D...整體OK,唯餐湯得紅湯,無得揀...

待應話係日日唔同,保證有驚喜,於是我地兩個都點左~

意粉都可以,汁量剛剛好,蕃茄配牛肉唔會出事!
主菜分量OK~
西西里三角牛柳粒燴意粉

整體OK,唯餐湯得紅湯,無得揀...
題外話/補充資料: 侍應這星期一至五比較忙,午市要訂定位好D...
2014-05-01
西西里三角牛柳粒燴意粉
2014-05-03 4290 瀏覽
今日–約左寶貝食午飯~佢提議到呢間新開冇耐的舖頭試新野,聽聞講呢到好爆,所以要早兩日訂位!!去到一坐底,餐牌同餐湯一齊上枱,我担心佢比錯枱就同服務員講我未點菜,點知佢同我講話: 我地係會比左餐湯先,我再同佢講,我的朋友未到,可唔可以遲少少先,佢居然好似聽唔到咁就走左去(唉..咁都得…)餐湯同我一齊等朋友!等左十五分鐘,乜都凍晒了..南瓜忌廉湯加一條脆餅乾 – 特純南瓜忌廉湯,雖然涼左,感覺仍然唔錯,南瓜肉感覺刻恴唔會打得太爛,仲食到粒粒口感,, 脆餅乾一般產品,我以為一個人有兩條,點知原來係每人一條~!好在冇偷食~蟹蓋海鮮天使面 – 賣相相當唔錯,可能上枱太慢,入口已經唔熱,汁料係啖啖的香草忌廉汁配合爽口的天使面~非常唔錯~有蟹肉棒,蝦肉粒同青口肉,相當精緻,份量的話一般的OL可以應付到,但係男人點的話怕且會食唔飽~!西冷扒意粉 – 賣相同出品都比較一般, 西冷扒唔見得特別厚切或重牛肉味,更加唔需要問客人要几多成熟~意粉方面都OK,至少唔會話煮得太淋, 配左個好特別的醬汁,食左都唔知係乜野味~總佑知係濕濕地易入口了.加錢可以有甜品同飲品~~木糠布丁 – 服務員話係餐廳師夫自己做, 我地
今日–約左寶貝食午飯~佢提議到呢間新開冇耐的舖頭試新野,
聽聞講呢到好爆,所以要早兩日訂位!!
點知佢同我講話: 我地係會比左餐湯先,
餐湯同我一齊等朋友!等左十五分鐘,乜都凍晒了..
加錢可以有甜品同飲品~~
木糠布丁 – 服務員話係餐廳師夫自己做, 我地就點黎試下,食落去的感覺好似OL姐姐比錢出去學一堂半堂的成品,CREAM的比例較多,食唔出佢一層層的木糠口感, 同埋唔夠凍,唉~
檸檬芝士蛋糕 – 服務台話呢個係來貨品,我地都試一試.,佢係用消化餅粹做餅底,可能唔係咁夠牛油,所以好易爛, 檸檬芝士感覺唔錯~入口可食到兩者的味道,唔會互搶
我點左杯熱檸水,冇得彈LA!!至少檸檬唔會苦,尚算新鮮,寶貝點左杯熱LATTA咖啡,我地諗佢的份量係8:2咖啡比牛奶,飲到寶貝身心口都甜晒~佢仲要唔知咁甜就加左半包糖,我見到都覺得會血糖高~!
唔知係咪我地對新餐廳要求高左D,又或者係見佢想行高檔的格局,所以多左少少期望,嗯…
但願未來日子, 真心的佢地可以有所進步~~!!
檸檬芝士蛋糕 木糠布丁
西冷扒意粉
蟹蓋海鮮天使面
熱LATTA咖啡
題外話/補充資料: 習慣我比預期早左約二十分鐘左右去到, 餐廳唔算好大,有室內同室外,仲有一間間左做品酒區的獨立房,感覺雅致, 時間尚早,餐廳已經坐左好多人,望入去機乎可以擺枱的方都已經擺晒枱, 枱同枱之間除左行人通道之外,就放唔到一隻杯子,迫到不得了~ 對我呢個米芝連人,真係寸步難行,冇耐服務員同我登記, 之後帶左我去一個室外的位,我同佢講我地唔食煙,佢好似聽唔到咁冇理到就照帶我去, 安置左我去個角落位,仲要攝埋去先坐到~唉… ….. 冇耐~我地最担心的事終於發生~ 就係隔離枱黎左三位高當的客人,佢地一坐底就一起抽起煙來… 哎呀呀~由於我同寶貝都唔係煙民,所以真係頂唔順,得到寶貝的同意,就靜靜搵服務員過來傾兩句 點知服務員隔著三四步的距離(主要因為地方太迫,以佢行唔到埋黎,)老遠咁問有乜野可以幫到我地, 我地就唯有好客氣咁做左個吸煙的動作再同佢講想調一調枱,點知佢話冇位可調 我地再同佢講叫佢諗下辦法, 佢就好似聽唔到咁走左去 我地再搵第二個感覺高級D的男服務員再要求多次,點知佢的反應就望下望下又走左去.. 冇几耐仲上埋食品,好明顯係根本冇人跟進過我地的要求,我同寶貝真係覺得好不滿 一開始已經話唔想坐室外,就怕會阻住有需要的人搵食 到之後再三要求,就得到呢D回應,呢D算係乜野態度呢~ 結論係: 我地一定唔係佢地的VIP ,所以唔夠資格提出任何要求囉!!
2014-04-29
5 分鐘 (堂食)
2014-04-30 3842 瀏覽
一直想試試工廈CAFE型式的餐廳,今日終於有機會一試一進門,地方不大,唔計外面既露台,大概只可以容納40人左右但感覺不會太迫,每個位都有私人空間我們2個人各點了一個午餐,侍應亦有主動介紹MENU上既套餐別以為一定介紹最貴既餐,他推介了一個法式洋蔥豬扒餐,我當然相信佢既推介,另外還點了一個羊架先送上麵包同湯,麵包比較特別,似係脆條吧,用來送湯亦不錯套餐大約10分鐘後送到,豬扒的確如侍應所講,有少少咸同出面其他餐廳食既感覺唔同,而豬扒亦非常嫩,沒有煎過火,非常不錯。以小店來說非常不錯,而且侍應們都主動有禮,價錢亦相當合理,確實值得推介
一直想試試工廈CAFE型式的餐廳,今日終於有機會一試

一進門,地方不大,唔計外面既露台,大概只可以容納40人左右
但感覺不會太迫,每個位都有私人空間

我們2個人各點了一個午餐,侍應亦有主動介紹MENU上既套餐
別以為一定介紹最貴既餐,他推介了一個法式洋蔥豬扒餐,
我當然相信佢既推介,另外還點了一個羊架

先送上麵包同湯,麵包比較特別,似係脆條吧,用來送湯亦不錯
套餐大約10分鐘後送到,豬扒的確如侍應所講,有少少咸
同出面其他餐廳食既感覺唔同,
而豬扒亦非常嫩,沒有煎過火,非常不錯。
以小店來說非常不錯,而且侍應們都主動有禮,價錢亦相當合理,
確實值得推介
2014-04-12
看到此店食評不錯,順道試一試。進內是有簡單寫意氣氛的西餐廳佈置,有梳化、露台。這天有西式的扒餐可供選擇,有羅宋湯、麵包脆條、主菜和飲品。與朋友試了洋葱汁豬扒飯和烤羊架,配熱錫蘭紅茶和忌廉汽水。是外國茶包和本地汽水,標準好吃的質素。洋葱汁有些香料味道,洋葱味突出惹味,有特色,豬扒易切和吃,亦有彈性,好味。羊架有輕微的羶,以配搭的酸甜汁料點吃也不錯。價錢有點貴,但還是不錯的一頓午膳。
烤羊架意粉
羅宋湯加麵包脆條
洋葱汁豬扒飯
2014-04-19
  • 洋蔥汁,豬扒
某日路過巧明街見到這家小店的單張, 已把它列在 lunch list 內.第一次到訪是即興的性質, 沒有訂座.出奇地不用等位.我們被安排到露台座位, 涼天之下是很舒適的.室內的話是這樣的, 有部分是賣冷藏食品, 例如鵝肝醬及三文魚等.剛坐下, 侍應立即送上餐牌.隨後送上麵包條及餐湯.麵包條有香草味, 咸咸的很開胃.點餐後又送上飲品, 這家有果汁可選. 不用加錢, 欣賞.當日點了雞肉串金菇肥牛卷飯($48), 德國腸漢堡扒飯($53) 以及蒜蓉雞扒飯($38).男同事表示份量稍為不足夠.味道方面中規中矩, 用上不死的燒汁, 黑椒汁, 蒜蓉汁等伴飯, 問題一般不大.隔了個多星期再encore一次,這次大家都點了有豬頸肉的套餐。可是豬頸肉很肥,坐室外又令食物很快變涼,味道相對麻麻。不過,這個價錢又有環境附送的午餐還算非常超值。(題外話)

第一次到訪是即興的性質, 沒有訂座.
出奇地不用等位.
我們被安排到露台座位, 涼天之下是很舒適的.
剛坐下, 侍應立即送上餐牌.
隨後送上麵包條及餐湯.
麵包條有香草味, 咸咸的很開胃.
點餐後又送上飲品, 這家有果汁可選. 不用加錢, 欣賞.
男同事表示份量稍為不足夠.

可是豬頸肉很肥,坐室外又令食物很快變涼,味道相對麻麻。
不過,這個價錢又有環境附送的午餐還算非常超值。

(題外話)
題外話/補充資料: 廚房的抽油煙軟喉在室外座位的頭頂經過,不過似乎接口位封得不太完整,有油煙飄出,坐那裡衣服都吸了味。
2013-12-05 3192 瀏覽
之前同事無意中發現呢到,聽講呢到Lunch有得食魚生飯,所以今日得登走嚟試試!一行三人,第一次上到去覺得好似去咗cafe咁,仲有露天area,感覺上好舒服,好似去咗一個幾relax嘅地方enjoy lunch。Menu 上都有大約8個set lunch選擇,主力西餐同日式定食為主。Menu上亦有一個神秘午餐,大家想知係乜嘢可以同服務員查詢。我自己點了燒烤豬肋骨意粉個餐跟餐忌廉湯,略嫌有點稀,煮濃D會更可口跟餐飲品,汽水 tea or coffee,我要可樂 (佢哋支裝上)主菜上碟,聞到好香嘅BBQ豬肋骨味,燒得香而且又唔乾身,真係好好味。意粉size啱啱好,女仔可以食得晒。我的同事點咗日式定食,有味噌湯跟,鰻魚同燒鯖魚都好好味,燒鯖魚燒得好好,魚肉肉質鮮嫩,正! 佢哋話定食跟嘅雞串有點凍…Overall 都值得推介俾大家嚟試試,環境好,食物唔錯,俾附近的Factory xx 坐得舒服,無咁嘈。

我自己點了燒烤豬肋骨意粉個餐

跟餐忌廉湯,略嫌有點稀,煮濃D會更可口

2013-12-03
2013-11-19 2702 瀏覽
每日限量超級巨型魷魚鈑very nice!!!燒得得啱啱好唔會靭but 膽固醇指數直線上升魚生飯腥...冇醋熱飯另上大家覺得有冇問題?如果魚生唔夠新鮮如果整得唔夠正宗不如直情唔再serve 呢個 dish廢事到米, ok?雖然有誠意, but 應該叫waiters waitresses 同客人傾計爭取意見
每日限量超級巨型魷魚鈑
very nice!!!
燒得得啱啱好
唔會靭
but 膽固醇指數直線上升

魚生飯
腥...
冇醋熱飯另上
大家覺得有冇問題?

如果魚生唔夠新鮮
如果整得唔夠正宗
不如直情唔再serve 呢個 dish
廢事到米, ok?

爭取意見
2013-10-29 1713 瀏覽
下午食飯,行到觀塘收到宣傳單張,一試冇妨!七色刺身飯:賣相可以,刺身一般新鮮!飯的分量勁少,只有麵使湯碗分量,唔飽!$68.0,免加一,觀塘工廠區,算貴!未必會去!
下午食飯,行到觀塘收到宣傳單張,一試冇妨!

$68.0,免加一,觀塘工廠區,算貴!未必會去!
2013-10-29
2013-10-24 1100 瀏覽
同友人接過傳單 心想一試無妨 就上去 地方的確係難搵 客lift位唔太明顯 上到去見到情調不錯 待應生安排我們坐在室內圓枱 圓枱中的公司字樣印得頗特別●▽● 午市套餐 叫了一個 白汁海鮮飯 一個 肉醬意粉 先說白汁海鮮飯♥ 68$ 飯有點硬,懷疑是水下得不足 白汁頗creamy 不錯海鮮裏有魷魚, 有魚塊,有蟹柳 ♥有咬口又足料 ! 肉醬意粉則是正常味道,沒什麼特別 48$值得一讚的是 店員服務態度很好隨餐還附送果盤 生果很新鮮 ♥總括來說 可以有下次 希望下次再改善一些小問題從店員口中得知這裏還有晚市有BBQ,  海鮮, 紅酒, 剌身 等下次儘管上來再試試 ' =)
同友人接過傳單 心想一試無妨 就上去
地方的確係難搵 客lift位唔太明顯
上到去見到情調不錯
待應生安排我們坐在室內圓枱
圓枱中的公司字樣印得頗特別●▽●

午市套餐 叫了一個 白汁海鮮飯 一個 肉醬意粉

先說白汁海鮮飯♥ 68$

飯有點硬,懷疑是水下得不足
白汁頗creamy 不錯
海鮮裏有魷魚, 有魚塊,有蟹柳 ♥
有咬口又足料 !

肉醬意粉則是正常味道,沒什麼特別 48$

值得一讚的是 店員服務態度很好
隨餐還附送果盤 生果很新鮮 ♥

總括來說 可以有下次 希望下次再改善一些小問題

從店員口中得知這裏還有晚市
有BBQ,  海鮮, 紅酒, 剌身 等
下次儘管上來再試試 ' =)